Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   konstrukcija za oblaganje studija... drvena ili ... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11700)

STUDIOTON 01-07-2005 07:26 PM

Re: konstrukcija za oblaganje studija... drvena ili ...

Quote:

Originally Posted by cobra
pa, vidim da vas je zainteresovala tema... hvala vam svima. Nekoliko manjih komentara. Dimenzije nisu pravilne 3x3x3, prave dimenzije su > gluva soba je 3,25x3,4o m, a rezije 2,85x3,40 m... Visina plafona je 2,40 m...rigipsom i konstrukcijom cu ih napraviti tako ne budu pravilnog oblika...na zalost, znam da je rezija pomalena, al tehnicki ne mogu nikako drugacije da to postavim. i naravno, kad uradim izolaciju dimenzije ce biti smanjene. Nasao sam i u Bijeljini strucnjaka za akustiku pa cu ga konsultovati.
Ivane, studio ti lijepo izgleda, ali sam na ovom forumu negdje procitao da se STIROPOR NE STAVLJA , osim ako nemas potrebu za toplotnom izolacijom...
Sto se trutova tice, ja sam vrlo zadovoljan...znam da ima i bolje, i skuplje, al boze moj...polako!
Usput, koje druge monitore preporucujete za ovako manju reziju, i posto su
pozdrav svima.

Ye , stirupor je toplotna a ne zvucna izolacija .. u mom slucaju ima efekta i na toplotu i na zvuk .. zatvori se u konstrukciju od stirupora videces da utice i na zvuk naravno ne kao sundjer ali ... sundjer je preskup .. ja sam kupio oko 45 kvadrata sundjera pa ti vidi ..

Oggy 01-07-2005 07:53 PM

Stiropor je dobar u kombinaciji sa sundjerom iz prostog razloga sto je oprecne strukture, pa nadopunjuje poroznost sundjera. U izolaciji ti vazi princip raznovrsnosti jer svaki materijal ima razlicit koeficijent apsorbcije i razlicit opseg delovanja, pa je zato dobro nadopuniti jedan materijal, drugim. Najlinearniji koeficijent apsorbcije ima drvo i ono je takodje bitno kao jedan sloj zvucne izolacije ili akustickog tretmana.
Uzmi neke 6,5" monitore kako ti materijalne prilike dopustaju, vece ti ne treba

Illiron 02-07-2005 10:01 AM

Pa da ali tako samo zaustavljas visoke, ni jedan ni drugi nemaju karakteristike koje bi zaustavile bilo sta nize...

cobra 02-07-2005 06:14 PM

Quote:

Originally Posted by Illiron
Pa da ali tako samo zaustavljas visoke, ni jedan ni drugi nemaju karakteristike koje bi zaustavile bilo sta nize...

Znaci, stiropor i spuzva zaustavljaju visoke.... da li to znaci da mineralna vuna 10 cm i rigips 2 cm zaustavljaju i duboke _ Ili mozda nisam dobro razumio. Naravno ,preko rigipsa u nepravilnom obliku postavicu ponegdje i neke piramidalne spuzve , radi apsorbcije,... i bas trapove po coskovima, ali to nema veze sa zvucnom izolacijom, tj. da ne smetam komsijama....(ima , ali ne toliko)...

Illiron 02-07-2005 11:19 PM

Pa za izolaciju je najbitnija masa i da prostor ne propusta vazduh. Znaci sloj vune(sto gusce)+rigips i trebalo bi da bude sve u redu, koliko kapiram ti jos imas i betonske zidove ? To je onda najbolje resenje, jer ti ne treba nesto debeli sloj preko toga, to sto ces staviti (vuna i rigips) jeste da upije zvuk, da se ne bi reflektovao jer sa gustinom povrsine raste i njena reflektivnost(maksimalno uprosceno). Bass trapovi ce ti u svakom slucaju biti korisni, jer oni ravnaju frekventni opseg, i nece ti postati previse mrtva prostorija posto je u pitanju gust materijal pa nece mnogo delovati na visoke i srednje. Za visoke su najbolji oni sundjeri sto se prodaju kao akusticna pena i dolaze u nepravilnim oblicima pa mogu da posluze i kao mini difuzori ali oni i nemaju previse svrhe u malim prostorijama. Male prostorije imaju problem sa niskim frekvencijama(ispod 300hz) jer talas nema vremena da se razvije pa dolazi ili do njegovog ponistavanja ili pojacavanja. Tako nastaju dipovi ili pikovi na opsegu. Bass trapovi prosiruju prostoriju pa je celokupan zvuk cvrsci i cistiji.

Kasno je ako te jos ponesto zanima napisacu sutra.

cobra 03-07-2005 10:13 AM

Visoko hvala Illirionu (i drugim) na objasnjenjima...
Znam da nije bas tema za ovu stranicu foruma, ali posredno jeste...
Hmmm, dakle, u pitanju su monitori za ovako malu reziju 2,85x3,4 m..
Imam Beringerove Truthove, i znam da malo muljaju bass... Preslusao sam neke moje mixove na nekim monitorima koji su mnogo skupi i kvalitetni (zaboravih im ime), i bilo je viska visokih (ne toliko, ali uvijek moze bolje).. Pazite, na truthovima, za moje uvo , bilo je skroz OK... ali, iako ih volim (truthove), kao i Ivan jer i on skoro sve slusa na njima, kazu svi da su pomalo lazni...
Oggy rece 6 50, ali koji?
pozdrav svima iz kisne Bijeljine....

cobra 04-07-2005 05:27 PM

koji monitori za ovako malu reziju 2,85x3,40 m....?
Oggy rece 6,50. ali koji ?
Znam da nije tema ali hvala svima, uradimo to najbolje sto znamo...

Illiron 04-07-2005 06:48 PM

Pa bilo je dosta tema o tome.

Ako se tebi svidjaju truthovi, ostani na njima dok ne skupis vise para a posle pazari neke iz malo vise klase.

A ako ti se bas uzima 6 ipo onda razmisli o alesisu m1 mk2 active i o wharfedaleu dp 8.2 a, ovog prvog hvale na rumskom a ovog drugog na homerecordingu ... ti ih poslusaj ako mozes pa sam odluci.

cobra 04-07-2005 08:19 PM

OK........... hvala svima,

Tiki the Boyler 23-08-2005 03:46 PM

Gdje u Bijeljini nadje strucnjaka za akustiku?! :confused:

Za te "duboke" kako ti kazes bi ti trebao betonski zid debljine 3m! Eonova soba dodje taman za to - a onda miksas u dnevnom boravku! :rotfl:
U prevodu, ne mozete puno uciniti samim materijalima, vec odgovarajucim akustickim konstrukcijama tipa bass trapova, difuzora, polyfuzora i ostalih andrmolja!

All times are GMT +1. The time now is 09:22 PM.