Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Opste teze na temu produkcije.. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11651)

Arthur 28-06-2005 04:28 PM

nisam siguran bas,
ne cujem problem sa transparentnoscu na pomenutim snimcima (Maroon 5, Jamiroquai Dynamite)... ja bi bas hteo i jedno i drugo, obzirom da radimo u 2005toj a ne 95oj.. evo sad bas slusam (i gledam) neki Alice in Chains, malo matoriji, i oni su dosta opusteniji, al kako se na listi stizu novi albumi, sve je manje head-a...

SandRob 28-06-2005 04:37 PM

stranci rade posebno za radio, za plocu, za klub...

ton_majstor 28-06-2005 04:45 PM

Kada smo radili PRETPOSLEDNJEG Zdravka ?oli?a, mastering je bio POSEBNO ra?en za kasetu, a posebno za CD...

Nisam se pritom ne?to usrao od sre?e, ali... eto, da se ka?e da je i to neko OVDE radio... naravno, ne JA sam...

8)

Arthur 28-06-2005 05:03 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
stranci rade posebno za radio, za plocu, za klub...

vidis, ja sam cuo upravo obrnuto
da su to batalili i da sad rade jedno te isto... pustis neku stranu klupsku stvar sa original CD-a, dobijes isto kao i sa ploce od DJ-a, i obrnuto...

sada oni jednostavno podrazumevaju da je svuda isto, i da je sve kvalitet, a ne da su radio stanice mono sa nekalibrisanim predajnicima preko kojih furaju Mp3ke

pa i spotovi se kod nas pustaju kompresovani pobogu

SandRob 28-06-2005 06:00 PM

jebenti, ja radin na radiju i dobivan konpilacije bas za radio. na nikima pismama i pise radio remix, oli radio edition ili sl. sigurno da nije pravilo, ali ja cesto vidin da se ganjaju decibeli a pisma sa vise decibeli ne mora zvucat i jace jerbo uho nije jednako osjetljivo na svakoj frekfenciji. osin toga, cesto se dogadja da pisme sa nabijenin rms-om na radiju i na tv zvuce tise (zbog tamo njihovih kompresora) od neke koja je 'otvorenija' a manjeg rms-a.
dosta je poslusat one vive i mtv-ove! ako stvar pocinje sa samim vokalom (i minimalnom muzickom pratnjom), zvuci kobog sve dok ne uletu bas, bubanj i ostalo. tad glas potone i kompletna mikrodinamika se raspadne. :/

a da ne govorin sto se dogadja kad nas program gledas na mono televiziji. ja stvarno neznan kako oni to spoje, ali je cinjenica da se u tima uvjetima cuje samo jedan od kanala, pa ako slusate neku stariju produkciju od beatles, mamas and papas i sl. dogodi se da se cuju samo instrumenti bez glasova, ili obratno ovisno o tomu kako je smiksano.

bdv: ton majstore, kad ce te remixirat coliceve stare ploce. ima jaaako losih produkcija a steta. :?

Oggy 28-06-2005 07:43 PM

Sandro je u pravu, definitivno.
Posebno se rade mixevi za TV i radio iz dva razloga ( za radio jedan). Zajednicki je da predajnici ne trpe tako jak signal koji izlazi sa "napucanog" CD mastera i jako se lose ponasaju u emitovanju, a dodatni razlog za TV je i mono sistem, te se za TV mixa mnogo manji RMS u mono izvedbi, jer ako docekas da ti ga oni konvertuju, najebo si. Evo ja danas bas dobio spot za jednu pesmu sto sam radio i totalno su ljudi unistili zvuk (uprkos tome sto sam smixao mono i posebno i sve to...). Zvuci kao mp3 od ne 128, ne 64, nego 6,4!!!
Popizdeo sam!

Color 28-06-2005 11:44 PM

Slazem se za ove mixeve. Nerade svi ali ako hoces da ti stvar dobro zvuci na radiu , na tv-u, cd-u itd... treba prilagoditi.

Samo za TV kad radis master na analognu betu, moras da ga sabijes na max -9dB. Mozda se to i Oggyju desilo.

Oggy 29-06-2005 12:04 AM

Quote:

Samo za TV kad radis master na analognu betu, moras da ga sabijes na max -9dB.
Ne kapiram ovo? Milsis na -9 od 0 ili na -9 RMS?

Ogiju se desilo to da je kao i uglavnom naleteo na totalne bolide. Mix je posebno radjen u mono izvedbi i masterovan je na -17 RMS, dakle potpuno opusteno, 1 db glasnije od samog mixa iz SX-a.

Lepo sam rekao da samo importuju wav, ali su oni radili neku kompresiju i sada su visoki totalno izmodulisani. Nisam imao vremena da se time detaljno pozabavim i utvrdim sta su uradili, ali cu sigurno.
Da ne pominjem da jos uvek nije na beti nego na dvd-u.
Katastrofa!
Jos je Mobtel sponzor, tek sto ce oni da odlepe...

Color 29-06-2005 12:17 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob
.... osin toga, cesto se dogadja da pisme sa nabijenin rms-om na radiju i na tv zvuce tise (zbog tamo njihovih kompresora) od neke koja je 'otvorenija' a manjeg rms-a.
dosta je poslusat one vive i mtv-ove! ako stvar pocinje sa samim vokalom (i minimalnom muzickom pratnjom), zvuci kobog sve dok ne uletu bas, bubanj i ostalo. tad glas potone i kompletna mikrodinamika se raspadne. :/

To skroz ima logiku sto pises. Kad radim mix reklame, bolje na TV-u zvuce ove "neagresivnije" u kombinaciji sa zenskim VO. Vise mogu da se pumpaju a ostaju relativno prijatne za uvo. Sve reklame u kojima ima puno zvukova perkusnog karaktera, bubnjeva, basa, muski VO..bukvalno ih pojede limiter.

Color 29-06-2005 12:51 AM

-9dB od 0.

All times are GMT +1. The time now is 01:13 PM.