Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Pitanje za muzicki pismene(a i one druge) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11638)

sille 19-06-2005 07:23 AM

Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll:

mandrak 19-06-2005 12:46 PM

[quote="sille"]Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll:[/quote
Sille ...E dur ljestvica solmizacijom opet po?inje sa DO... druga je stvar ?to je ton E tre?i stupanj u C-duru pa je taj E u C-duru MI ...to neme veze...najbitnija stvar je da nau?i? stupnjeve u durskim i molskim ljestvicama i njihove polustupnjeve i to abecedom onda ?e? lak?e primjenit ovo sa solmizacijom... to ti je osnova harmonije i to bi trebalo savladat na samom po?etku , poslije ti je to kao da zna? sva slova i mo?e? pisat ?ta god ho?e?.
Pozdrav.

AVaX 19-06-2005 04:15 PM

Quote:

Originally Posted by mandrak
Sille ...E dur ljestvica solmizacijom opet po?inje sa DO... druga je stvar ?to je ton E tre?i stupanj u C-duru pa je taj E u C-duru MI ...to neme veze.

Ja stvarno ne kapiram odakle ovakva teorija?!
Ajde da podjem od pretpostavke da je to neki sistem koji odavno nije u upotrebi, jer nemam razloga da sumnjam da je to Cevap ucio.
Ali ako je tako, onda nema svrhe spominjati ga.
Ja sam takodje muzicki skolovan, i za ovakvo imenovanje nota nikad, ali nikad nisam cuo. Niti vidim neku logiku u tome.
E dur lestvica nikako ne moze poceti tonom DO odnosno C.
A voleo bih da mi neko (Cevap ili Mandrak prvenstveno) objasni zasto se E-dur zove bas E-dur?! Bas me zanima....

alfom 19-06-2005 06:41 PM

[quote="mandrak"]
Quote:

Originally Posted by sille
Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll:[/quote
Sille ...E dur ljestvica solmizacijom opet po?inje sa DO... druga je stvar ?to je ton E tre?i stupanj u C-duru pa je taj E u C-duru MI ...to neme veze...najbitnija stvar je da nau?i? stupnjeve u durskim i molskim ljestvicama i njihove polustupnjeve i to abecedom onda ?e? lak?e primjenit ovo sa solmizacijom... to ti je osnova harmonije i to bi trebalo savladat na samom po?etku , poslije ti je to kao da zna? sva slova i mo?e? pisat ?ta god ho?e?.
Pozdrav.

Dobro napisano. Cevap - recept je o.k.
Ovo jako dobro znaju duvachi, jer je npr. napisani (odsvirani) ton do (ce) za partituru Bb trube ciji zapis se pishe u violinskom (ge) kljuchu, u stvari prirodni Bb (ais, hes) ton. Ima i drugih instrumenata koji se tako 'ponashaju'. Za trubu 'es' je to neshto drugo itd. Dakle, kada svira sa klavirom ili violinom melodiju koja je napisana u npr. D-duru, u partituri trube Bb je sve zapisano u E-duru violinskog kljuca.
Ako neko ima problema sa logikom koju je iznio Cevap i koja je o.k. onda moze da govori 'prvi ton', 'drugi ton' itd. pa ce u npr. es-dur skali ton es biti prvi ton, ton F biti drugi ton, itd., iako su oni u osnovnoj C-dur ljestvici nesto drugo.

SandRob 19-06-2005 07:08 PM

[quote="AVaX"]
Quote:

Originally Posted by mandrak
Ja sam takodje muzicki skolovan, i za ovakvo imenovanje nota nikad, ali nikad nisam cuo. Niti vidim neku logiku u tome.
E dur lestvica nikako ne moze poceti tonom DO odnosno C.

ja muzicke skole nisan zavrsi, ali meni jedino to ima logike. odnosno da je durska skala uvik do, re, mi, fa... bez obzira odakle pocinje.

znaci:
c,d,e,f,g,a,h,c = do, re, mi, fa, so, la, ti, do
g,a,h,c,d,e,f,fis,g = do, re, mi, fa, so, la, ti, do

mandrak 19-06-2005 09:59 PM

Ajde ljudi da vi?e zavr?imo sa ovim osnovnim stvarima ...ljestvicama i durskim i molskim i sa abecedama i sa solmizacijama... pa to se u?i u prvom razredu osnovne glazbene ?kole a mi ovdje razglabamo i bunimo Silleta svako na svoj na?in.... imam zavr?eno 10 godina glazbenih ?kola i imao sam gadne profesore iz solfe?a i harmonije i kontrapunkta... tako da vjeruj mi Avax znam ?ta pri?am i samo bi htio Silletu pomo?i oko njegovog pitanja .... i naravno da kao ?to sam ve? i prije napisao svaki ali ba? svaki dur bilo da je C,D,E, ili FIS, GIS,ES, AS.... po?inje od svog 1 stupnja koji je u solmizaciji uvjek ali ba? uvjek DO i samo DO... oni koji su to u?ili znaju da je to tako a oni koji misle da su to nau?ili neka provjere u literaturama i provjere gradivo.
Pozdrav

cevap 19-06-2005 11:39 PM

Quote:

Originally Posted by Ivan
Quote:

Originally Posted by SandRob
judi, slusajte cavapa jerbo van covik dobro govori.
c je do u c duru, u e duru je e do.

ja nisan zavrsi muzicke skule, ma su ovo najosnovnije stvari.

Nije tacno !

Ne kapiram odakle vam takva ideja! .. za 14 godina mog muzickog skolovanja prvi put cujem ovakve stvari .. i dalje ne kapiram ... C je do u C duru .. a to do ili C moze biti VI stupanj E mola a ne dura .. ako je dur onda je Cism , Paralela E dura ..

Odakle vam ideja da je u E duru ili bilo kojem duru osnovni ton do .. ne pricajte gluposti :wink:

Ivane, to shto ti nisi nikada probao ovu tehniku u Solfedju ne znachi da prichamo gluposti ili da si ti u pravu. Negdje se ovaj sistem radio, a negdje nije. Negdje su se takodje ritmichke vjezbe pjevale na ta-te-ti, negdje samo ta-ta-ta, a sto se mene tiche nebitno je kakav je slog u pitanju. Sistem koji sam opisao i koji se nije radio na svim akademijama i konzervatorijima, i josh uvijek se ne radi na svim, pomaze bash onako kako sam opisao. Neki ljudi shvataju bolje transponovanje preko stupnjeva akorada iz originalne melodije i na taj nachin ih transponuju u druge tonalitete i ovaj sistem u solfedju pomaze takvima. Ja sam to vjezbao davno, i ne koristim ga lichno, vec prelazim odmah u transponovanje, bez razmishljanja, navikao sam tako i ne grijeshim!

AVaX 19-06-2005 11:43 PM

Dobro, a zasto niko ne odgovara na moje pitanje?

Zasto se E-dur zove E-dur?
Zasto se G-dur zove bas G-dur?

Kad vec pricate kako svaka lestvica ide kao do-re-mi, verovatno postoji razlog zasto se svaka lestvica ipak zove drugacije?

Dakle?

cevap 19-06-2005 11:48 PM

Zato kad bi se sve zvale C dur ili a mol, ne bi mogli da ih razlikujemo. :lol:

Hoces li postaviti sljedece pitanje, zasto postoje slova A E I O U u nashem jeziku :lol:

AVaX 20-06-2005 12:04 AM

Quote:

Originally Posted by cevap
Zato kad bi se sve zvale C dur ili a mol, ne bi mogli da ih razlikujemo. :lol:

Dobro, ovo je vec odgovor kao za obdaniste, ali si na pravom putu.
Ipak, lestvice nose naziv po prvom tonu.
Zato je E-dur bas E-dur.

All times are GMT +1. The time now is 01:35 PM.