![]() |
Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll: |
[quote="sille"]Dakle, izgleda da su svi u pravu (ako sam ja dobro shvatio),po starom sistemu "tonika-do" ako je lestvica npr. u E-duru prvi ton "do" ce biti E,a kod A lestvice "do" ce biti "A",a kod ovog "normalnog" i recimo ista "E" dur lestvica, nece krenuti od "do" nego od "mi" pa redom navise.Jel tako?
Ili nije!? :roll:[/quote Sille ...E dur ljestvica solmizacijom opet po?inje sa DO... druga je stvar ?to je ton E tre?i stupanj u C-duru pa je taj E u C-duru MI ...to neme veze...najbitnija stvar je da nau?i? stupnjeve u durskim i molskim ljestvicama i njihove polustupnjeve i to abecedom onda ?e? lak?e primjenit ovo sa solmizacijom... to ti je osnova harmonije i to bi trebalo savladat na samom po?etku , poslije ti je to kao da zna? sva slova i mo?e? pisat ?ta god ho?e?. Pozdrav. |
Quote:
Ajde da podjem od pretpostavke da je to neki sistem koji odavno nije u upotrebi, jer nemam razloga da sumnjam da je to Cevap ucio. Ali ako je tako, onda nema svrhe spominjati ga. Ja sam takodje muzicki skolovan, i za ovakvo imenovanje nota nikad, ali nikad nisam cuo. Niti vidim neku logiku u tome. E dur lestvica nikako ne moze poceti tonom DO odnosno C. A voleo bih da mi neko (Cevap ili Mandrak prvenstveno) objasni zasto se E-dur zove bas E-dur?! Bas me zanima.... |
[quote="mandrak"]
Quote:
Ovo jako dobro znaju duvachi, jer je npr. napisani (odsvirani) ton do (ce) za partituru Bb trube ciji zapis se pishe u violinskom (ge) kljuchu, u stvari prirodni Bb (ais, hes) ton. Ima i drugih instrumenata koji se tako 'ponashaju'. Za trubu 'es' je to neshto drugo itd. Dakle, kada svira sa klavirom ili violinom melodiju koja je napisana u npr. D-duru, u partituri trube Bb je sve zapisano u E-duru violinskog kljuca. Ako neko ima problema sa logikom koju je iznio Cevap i koja je o.k. onda moze da govori 'prvi ton', 'drugi ton' itd. pa ce u npr. es-dur skali ton es biti prvi ton, ton F biti drugi ton, itd., iako su oni u osnovnoj C-dur ljestvici nesto drugo. |
[quote="AVaX"]
Quote:
znaci: c,d,e,f,g,a,h,c = do, re, mi, fa, so, la, ti, do g,a,h,c,d,e,f,fis,g = do, re, mi, fa, so, la, ti, do |
Ajde ljudi da vi?e zavr?imo sa ovim osnovnim stvarima ...ljestvicama i durskim i molskim i sa abecedama i sa solmizacijama... pa to se u?i u prvom razredu osnovne glazbene ?kole a mi ovdje razglabamo i bunimo Silleta svako na svoj na?in.... imam zavr?eno 10 godina glazbenih ?kola i imao sam gadne profesore iz solfe?a i harmonije i kontrapunkta... tako da vjeruj mi Avax znam ?ta pri?am i samo bi htio Silletu pomo?i oko njegovog pitanja .... i naravno da kao ?to sam ve? i prije napisao svaki ali ba? svaki dur bilo da je C,D,E, ili FIS, GIS,ES, AS.... po?inje od svog 1 stupnja koji je u solmizaciji uvjek ali ba? uvjek DO i samo DO... oni koji su to u?ili znaju da je to tako a oni koji misle da su to nau?ili neka provjere u literaturama i provjere gradivo.
Pozdrav |
Quote:
|
Dobro, a zasto niko ne odgovara na moje pitanje?
Zasto se E-dur zove E-dur? Zasto se G-dur zove bas G-dur? Kad vec pricate kako svaka lestvica ide kao do-re-mi, verovatno postoji razlog zasto se svaka lestvica ipak zove drugacije? Dakle? |
Zato kad bi se sve zvale C dur ili a mol, ne bi mogli da ih razlikujemo. :lol:
Hoces li postaviti sljedece pitanje, zasto postoje slova A E I O U u nashem jeziku :lol: |
Quote:
Ipak, lestvice nose naziv po prvom tonu. Zato je E-dur bas E-dur. |
All times are GMT +1. The time now is 01:35 PM. |