Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   RMS i nivo usnimavanja (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10852)

Ad Fines 10-04-2005 12:14 PM

Koko se zapravo podize RMS?
Mozda da netko od nas otkrije neke svoje trikove?

OFF 10-04-2005 12:21 PM

Ja to radim tako sto izmerim trenutni RMS i onda na limiteru(npr Timeworks) spustim input regler za onoliko dB,koliko zelim da napumpam snimak, a out spustim na 0,1-0,2 dB. Naravno ipak vise verujem usima, nego ciframa.

Oggy 10-04-2005 01:20 PM

Ne postoje neki preterani trikovi, tj. carobne reci kojima bi se povecao RMS. Licno cak mislim da je prica o RMS-u pomalo i precenjena, ali neka to ostane na licnoj impresiji za sada. Prica o pumpanju ima smisla sve dok radi ono sto je Max rekao, a to je da signal cini kompaktnijim. Onog momenta kada kompresija (da ne duzim) postane bitna samo zbog glasnoce, tu prestaje svaki smisao. Retki su danas albumi koji zvuce prijatno za slusanje i to tek ukapiram kad poslusam neke albume koji su producirani pre HI RMS trenda.
Uopsteno, jacina snimka, tj. mogucnost njegovog pojacavanja zavisi od toga kako uradis mix. Sta pod time podrazumevam? Signali u mixu moraju biti ujednaceni i ne sme nista da strci preterano iz slike. Jako bitna stvar u mixu (koji je priprema za mastering) je to da vokal smestis u sliku tako da bude "zasticen", tj. da mu zadas definiciju i da ga pozicioniras tako da u procesu masteringa na njega po mogucnosti utices sto manje jer na njemu su najuocljivija izoblicenja. Druga bitna stvar je odnos noge i basa gde moras u mixu da pogodis pravu meru i onda je uzivanje masterovati i treca stvar su crash cinele koje znaju da upropaste ceo mix. Sa njima se ne zna dok ne probas.

Max 10-04-2005 02:00 PM

Kako je lepo kad se neko raskuca umesto tebe :lol: :lol: :lol:

Hvala Oggy ......

Dodao bih samo jos jednu stvar u korist RMS ..... kad se pojaca RMS na pravi nacin ....stvar ne sam da zvuci privlacnije pa i agresivnije ...... nego i sira u stereo slici ......

Ali probajte .... uvek napravite nekoliko verzija ...... pa poslusajte sutra .....

To je jedini pravi nacin ... ako ga ne prepustite pro ljudima ....

Pozdrav

Oggy 10-04-2005 02:02 PM

You're welcome :D

alfom 10-04-2005 04:28 PM

Ja sam RMS dizao u WL na tri nacina (svakako nakon mjerenja) - i ne znam da li su to dobri nacini :
- odredio bih trenutni nivo RMS i pekova. Ako sam izvezao mix tako da mi treba manja razlika od zeljenog RMS do trenutnog od razlike izmedju peak do nule, onda sam podizao ukupni gain. To je ono sto sam i pitao. Nisam primjetio da se deshavalo nesto naopako. Onda bih popravio DC offset i nastavio dalje sa poslom.
- ako ne bih mogao primjeniti prethodni recept, a ne bih mogao popraviti mix, pribjegavao sam onom shto mozemo nazvati 'konvencionalno' o cemu svi pishu i sto vecina zna, a to je upotreba kompresora ili limitera, ali na taj nacin da ne mijenjam zvucnu sliku. Ovo bash nije lako, ali se sa malo truda savlada. Prethodno bih odrezao odredjen broj onih najuocljivijih peakova.
- ima josh jedan nacin za koji isto ne znam da li je pravi ali se pokazao kao uspjeshan (bar za moje uho), a to je da se izvrshi normalizacija mixa, pa se onda ponovo premjeri RMS, i nedostajuca razlika do zeljene podigne sa npr. L3. Ali, opet strogo paziti da se ne mijenja zvucna slika glede boja tonova pojedinih frekv. opsega.
Sva tri nacina sam primjenio prakticno i nisam nashao neku zamjerku. Ali, ja nisam tonac inzenjer, a oni bi mogli napisati da li su ovo upotrebljivi nacini.
Napominjem da su ovo postupci obrade mixa a ne mastering koji tek slijedi, i da se ne radi o podizanju RMS na konacni zeljeni nivo, nego samo na procijenjeni nivo sa kojim ce se uci u mastering.

Max 10-04-2005 07:05 PM

Quote:

- odredio bih trenutni nivo RMS i pekova. Ako sam izvezao mix tako da mi treba manja razlika od zeljenog RMS do trenutnog od razlike izmedju peak do nule, onda sam podizao ukupni gain. To je ono sto sam i pitao. Nisam primjetio da se deshavalo nesto naopako. Onda bih popravio DC offset i nastavio dalje sa poslom.
pa to je sustina limitera ..... podrazumeva se da su ti pikovi no -0db

Quote:

- ako ne bih mogao primjeniti prethodni recept, a ne bih mogao popraviti mix, pribjegavao sam onom shto mozemo nazvati 'konvencionalno' o cemu svi pishu i sto vecina zna, a to je upotreba kompresora ili limitera, ali na taj nacin da ne mijenjam zvucnu sliku.
Kompresor moze jaaaaako lepo da promeni zvucnu sliku ....... nije uvek ok ( tj meni nikad nije) da finalni mif bude kakvog ga i izvezem ....kompresija ....mmmmm.... post reverbi ....mmmmmmm...... neki dobar eq za visoke .....mmmmmm..... problematicne frekvencije oko 200 - 300 Hz .... Hi pass ...... eehem .... sad sam se vec uzbudio :lol: :lol: :lol:
Quote:

nedostajuca razlika do zeljene podigne sa npr. L3. Ali, opet strogo paziti da se ne mijenja zvucna slika glede boja tonova pojedinih frekv. opsega.

Pozdrav

Pa l3 jaaaako menja zvuk ...ako to nisi cuo onda .... :(

OFF 10-04-2005 10:46 PM

Ja uopste nisam odusevljen sa L3. Poredjao sam u Wavelabu L2, L3, i Timeworks, i uporedjivao ih, i najvise mi se svideo Timeworks pa L2.
E ,sad, zavisi, mozda nekome bas treba da se promeni mix u masteringu, ali meni je u konkretnom slucaju trebalo nesto drugo. Inace, zavrsio sam pesmu sa -15dB RMS, i Ok mi je (lagana, mekana, pop stvar, sa dosta prostora ).Mozda je trebalo jos pumpati ali videcu.

alfom 11-04-2005 04:06 PM

Ja sam u pomenutom slucaju sa L3 podizao samo za 1,5 do 2 dB, a aranzman je bio takav da nisam primjetio neku znacajniju promjenu pa sam zato i napisao L3 kao alatku. Tacno je da mi se bolje ponasha L2 a najzadovoljniji sam upravo sa OFFovih -14 do -16 dB (kod SF je standard -16).
Jucer sam probao Timeworks mastering compressor + SIR sa impulsom jednog od kompresora + limiter. Bio sam zadovoljan, ali, kod vece jacine RMS do izrazaja su mi dolazile nezeljene boje a vokal mi se poceo utapati u ostale zvukove.
Dakle, kao shto rekoshe, treba dobro savladati alate. :wink:

milosjeftic 11-04-2005 07:03 PM

L2 i L3 su ( po meni ) najbolji za deinstalirati . Timeworks = odlicani efekti . Probaj i TC native , Kjaerhus Audio , Wavearts , Nomad facory , PSP ...

Ako ti je do vrlo glasnog snimka : snimak mozes naduvati i sa obicnim EQ i to bolje nego sa kompresorom . Probaj sa TC native . Zvuci sasavo ali ...

All times are GMT +1. The time now is 03:19 PM.