Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Hardverski Compressor ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10805)

zvincic 14-03-2005 09:41 PM

Quote:

Originally Posted by cipela
Ali, nema veze - ako ne bi bilo nekih rezultata zar i kompresor na master miksa ne dolazi na zbir svih reverba?

dolazi, ali taj zbir reverba nije jedina stvar u miksu.

velika je razlika stavljati kompresiju SAMO na reverb ili na cijeli mix koji ukljucuje taj reverb.

kad kompresiras sam reverb kompresor ce nastojati peglati level te ce decay reverba zvucati jednolicno dok ne padne ispod tresholda nakon cega ce se naglo stisati.

kada kompresiras kompletan mix u kojem je taj reverb to se nece dogadjati jer prva stvar, taj reverb je u mixu puno nize nego sto je treshold kompresora a drugo neki drugi instrument ce "okinuti" kompresor dok decay jos traje.

posebna stvar je sam kraj pjesme....

ja radim na nacin da nastojim da na samom kraju NEMA reverba (znaci automatizacijom iskljucim sve). onda nakon kompresiranja cijelog mixa dodajem reverb na kraju tako da pjesma lijepo glatko zavrsi.

zvincic 14-03-2005 09:46 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
Bas se juce mucim da odradim delay u mixu i nikako da sedne tj. da se cuje, odo da probam jel moze sa kompresorom na sendu, ebote cudno je ovo.

stavi kompresor iza delaya u sendu, kako sandro kaze, i poigraj se malo...trebao bi izletiti kao metak ;)

SandRob 14-03-2005 09:49 PM

Quote:

Originally Posted by zmaj
Koristi se na sendu najnormalnije kao i sve drugo...i to bash u slucajevima,kao sto je Zvincic rekao,kada treba nesto da se "podeblja",doda kompresija,a uglavnom uvek treba...

mislin, teoretski mi je jasno sto govorite, ali jos uvik... neznan... vjerojatno moze i tako... ali sto se mene tice koristi bi doubler, tako da bi duplikate odvoji po par milisekundi i vjerojatno bi ih mrvicu modulira, ali ok, sve ovisi sto zelis dobit.
hm, necu rec da mi nema logike to sto govorite, ali voli bi cut primjer.

zvincic 14-03-2005 09:54 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
mislin, teoretski mi je jasno sto govorite, ali jos uvik... neznan... vjerojatno moze i tako... ali sto se mene tice koristi bi doubler, tako da bi duplikate odvoji po par milisekundi i vjerojatno bi ih mrvicu modulira, ali ok, sve ovisi sto zelis dobit.
hm, necu rec da mi nema logike to sto govorite, ali voli bi cut primjer.

ne....doubler je druga stvar :)

ako zelim taj efekt radije cu napraviti doubletracking instrumenta pa pannat lijevo i desno.

ovo podebljavanje je sasvim nesto drugo.

evo, bas se bacam na snimanje kratkog jingla za TV pa cu vjerovatno koristit tu metodu za gitaru. dobit ces par primjera ;)

SandRob 14-03-2005 09:56 PM

[quote="zvincic"]
Quote:

Originally Posted by cipela
kad kompresiras sam reverb kompresor ce nastojati peglati level te ce decay reverba zvucati jednolicno dok ne padne ispod tresholda nakon cega ce se naglo stisati.

je. slicna stvar se dogadja kad radis fadeout prije masteringa, a decay je jako vazna stvar kod reverba i on mora bit prirodan i postepen.

zvincic 14-03-2005 09:58 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob

je. slicna stvar se dogadja kad radis fadeout prije masteringa, a decay je jako vazna stvar kod reverba i on mora bit prirodan i postepen.

slazem se :)

dakle, mix => mastering => reverb i/ili fadeout ;)

Eon 14-03-2005 10:03 PM

jel mi moze neko malo bolje pojasniti taj fadeout pre masteringa i paralelu sa kompresorom posle reverba?

zvincic 14-03-2005 11:29 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
jel mi moze neko malo bolje pojasniti taj fadeout pre masteringa i paralelu sa kompresorom posle reverba?

decay reverba radi fade out.

ako napravis fade out pa u masteringu stavis kompresor on ce ti raditi slicno kao i sto bi radio poslije samog reverba, mada vjerovatno ne toliko drasticno (posto u masteringu ne koristis jako gnjecenje...ili koristis? :) )

Eon 15-03-2005 08:09 AM

znaci li to da stavljanjem svakog kompresora posle reverba bilo to u mixu ili u masteru gnjecim decay?
Ovo mi nije logicno jer si malopre rekao da stavljanje kompresije posle reverba na sendu i kompresije posle reverba na insertu nije isto, i to mi je jasno, jer se na sendu radi o cistom efektu a na insertu o signalu+efektu.

SandRob 15-03-2005 08:40 AM

Quote:

Originally Posted by Eon
znaci li to da stavljanjem svakog kompresora posle reverba bilo to u mixu ili u masteru gnjecim decay?
Ovo mi nije logicno jer si malopre rekao da stavljanje kompresije posle reverba na sendu i kompresije posle reverba na insertu nije isto, i to mi je jasno, jer se na sendu radi o cistom efektu a na insertu o signalu+efektu.

ma, ne. mi smo samo rekli sto se moze dogodit. naravno da ako ti stavis 'normalan' kompresor sa duzin releaseom, da nece afektirat zvuk.
zato nemoj puno kolo tega razbijat glavu.

a sto se tice fadeouta, to ti je bolje napravit posli masteringa.

bdv: ja iman doma jedan a&h mixer, kojemu je na master kanalu insert iza fadera. i kad san na njemu radi, izludjivali su me fade outi jer bi spustanjem fadera minja i treshold na insertiranemu kompresoru. :?

All times are GMT +1. The time now is 01:48 AM.