Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   RASPRAVA O PROGRAMIRANJU BUBNJEVA (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10510)

ANITA 16-02-2005 04:07 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
Quote:

Originally Posted by Shot
Stvari na koje ja pazim kad radim ritam je da ima puno layeringa (zvuk na zvuk - razlicite gluposti preko snare-a, kombinacije vise kickova koji su razliciti EQani).

ovu caku sa uduplanin kickovima, snareima itd, san i ja nauci od shota i to cesto koristin, na nacin da se od jednega lajera uzme atak a o drugega release.

na ovon slici se vidi ta caka (uduplani su kick i snare):
http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/reg3.jpg
a evo kako zvuci mp3

kad zelin simulirat zivi bubanj, onda najvise volin koristit gotove bubnjarske loopve i loopove udaraljki ali ih rastavin na proste faktore i fraziram kako ja hocu. to puno traje i treba se puno zajebavat, ali tako dobivan najbolje rezultate.
evo kako to izgleda:
http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/reg2.jpg
a evo kako zvuci mp3

Premjesti to pod tutoriale! :!:

cipela 16-02-2005 05:57 PM

Quote:

Originally Posted by Shot
Ajme meni... koja tema...
Ljudi, nemojte se ljutit al ne da mi se sad raditi mp3 i objasnjavat ga. Pola 5 ujutro je i malo sam pospan.

Stvari na koje ja pazim kad radim ritam je da ima puno layeringa (zvuk na zvuk - razlicite gluposti preko snare-a, kombinacije vise kickova koji su razliciti EQani), da nikada nije do kraja kvantizirano (live element ritma - nikada ne smije biti u potpunosti matematicki nego mora biti odstupanja), i naravno miks.

Ja, ovo je izgleda opste poznata caka i mnogo vrijedna, a rezultat je onog "snadji se sam" zar ne, jer su i digitalni instrumenti i samplovi jos uvijek daleko od onog sto bi se dobilo kada bi se element bubnja snimio sa 10/tak ... NE, sa 100/njak micova pa se to slipilo u toliko layera i dalo mogucnosti za proizvoljno aktiviranje zeljenog layera. Ali, jos nismo dosli dotle. Ja koristim tri bubnja + samplove. Ono sto Sandro radi u jednom tracku ja postavim na vise trackova, a mutiram ono sto mi ne treba. To je samo stvar navike jer se osjecam komforniji. Ovdje je bitno i pitanje grupa i valjda ce neko o tome reci koju rijec.
Mnogo volim rad sa originalnim Batery samlovima jer su 4-slojni i mozete kontrolisati svaki sloj ponaosob.
Quote:

Dacko :
Vidim imate raznih pristupa, ali niko nije pomenuo pristup koji ja koristim.
Elem, moj nacin je... Pustim klik, i odsviram celu pesmu od pocetka do kraja na dirkama, kao sto bi odsvirao neki bubnjar, sa sve prelazima i dinamikom kako bi je odsvirao i bubnjar. Posle eventualno malo izkvanitiziram, i najbitnije, uradim promene tempa kroz pesmu! Znaci strofa 120, refren 121, pa prelaz 118, pa strofa 120... Zvuci glupo, ali daje malo zivosti svemu, posebno u pop-rock varijantama.
Po meni je ovo najbolji nacin, jer nema crtanja udaraca, nema patterna i ponavaljanja copy paste, jer tesko ce se desiti da ponovim dva takta za redom, a da budu identicna po dinamici i svemu ostalom...
Sta je sa prelazima i prolazima? Kako mozes napraviti npr. cetiri takta muzickog pitanja i cetiri (ili prosireno po osam taktova) odgovora bez dva istovjetna susjedna takta?
:idea:
Kada ispricamo tehnike usnimavanja midi traga za bubanj (ovo je po meni najveci i najvazniji dio posla - saopstiti racunaru vase poruke - posebno poruke filinga) onda cemo preci na izbor zvukova elemenata, softwares, dobijanja ostrog kicka + tupog koznog udarca u odredjenom ambijentu, pa postavljanja reverba, pa dobijanja ne liniske stereo panorame, nego dubinske kao polukugla, pa, .....,
Slazete li se?
A mmmnnnnnnnoooggooooo molim gospodina Shota kad nadje vremena da nam prenese malo svog bogatog iskustva u vezi ovih tehnika koje sam spomenuo malo prije. Please!
:oops:
I jos nesto, svaka cast Shotu kada u pola pet ujutro moze reci da je malo pospan. Ja sam u pola pet MNOGO pospan.
:D

dacko 17-02-2005 07:59 AM

Quote:

Originally Posted by cipela
Sta je sa prelazima i prolazima? Kako mozes napraviti npr. cetiri takta muzickog pitanja i cetiri (ili prosireno po osam taktova) odgovora bez dva istovjetna susjedna takta?

Prelaze isto sviram u relanom vremenu. Kada sam rekao da ne postoje dva identicna takta, mislio sam vise na dinamicku stranu. Na primer ako hihat sviram u osminama, recimo da bi njegov velocity za jedan takt mogao izgledati:
111, 103, 113, 101, 112, 102, 115, 100...
A nikako ne:
110, 100, 110, 100, 110, 100, 110, 100...

Isto tako i za kick i za snare, sto opet, ako imas dobar multi layer sample bubnjeva, moze mnogo dobro da zvuci, jer ce se uvek razliciti semplovi trigerovati.

cipela 17-02-2005 11:30 AM

Quote:

Originally Posted by dacko
Quote:

Originally Posted by cipela

Prelaze isto sviram u relanom vremenu. Kada sam rekao da ne postoje dva identicna takta, mislio sam vise na dinamicku stranu. Na primer ako hihat sviram u osminama, recimo da bi njegov velocity za jedan takt mogao izgledati:
111, 103, 113, 101, 112, 102, 115, 100...
A nikako ne:
110, 100, 110, 100, 110, 100, 110, 100...

Isto tako i za kick i za snare, sto opet, ako imas dobar multi layer sample bubnjeva, moze mnogo dobro da zvuci, jer ce se uvek razliciti semplovi trigerovati.

Hvala lijepa. Ja sam pogresno shvatio misleci na dobe i udarce po elementima. Da ovo je razumljivo sto si napisao.
Ako si voljan otkriti jos neku caku molim te napisi.
Mozemo li pricati o tome ko koristi koji bubanj, ili ako koristi vise kako se odlucuje za koji.
Hvala. :)

All times are GMT +1. The time now is 02:54 PM.