![]() |
Re: kompresija u elektronici
Znam da opet upadam u stare rasprave, ali mislim da imam poneku suvislu za primjetit.
Quote:
Nadalje, zashto bi puno kompresije bilo loshe? OK, ako snimash orkestar i komprimirash violine i triangl, neshto definitivno nie u redu, ali shto fali stravichno iskomprimiranom kick-u, snare-u ili synth dionici koja ima delay i nakon toga dobro nafrljen kompresor? Kompresija stisha synth i naglasi delay pa umjesto predvidivog delay-a na predvidivom synthu dobijesh gotovo novu melodiju u kojoj se teshko razaznaje delay od feed-a, a pazhljivim postavkama dobijesh dojam da se fraza ne ponavlja vech je svaki put pomalo drugachija. Primjera ima stotine, ali vjerujem da vech imash "sliku" Quote:
Quote:
Kompresor sluzhi smanjivanju dinamichkog raspona, pa komprimiranjem nekog zvuka onih par decibela "lufta" iz prethodnog odlomka postaje manje od jednog decibela "lufta", a moguchnost da nakon kompresora suvislo upotrijebish gate eksponencijalno opada od teshkog do gotovo nemogucheg. Takodjer, trazhiti pochetne vrijednosti za rad s kompresorom je kao da pilota pitash pod koim bi otprilike kutem trebao nagnuti upravljachku palicu kako bi avion poletio. Osim potezanja palice do tog kuta bitan je i tajming i dinamika potezanja, brzina aviona, tezhina... Kompresiju treba koristiti tamo gdje primjetish da ti treba, a tada znash i shto ti tochno treba, te koliko zhelish neshto stishati kompresorom (shto daje ratio). Uchestalost oglashavanja datog instrumenta daje solidan starting point za release, jer kompresija treba "popustiti" prije sljedecheg peak-a. Naravno, release vremenu se pribroji i attack, te vrijeme koje peak traje, i oni zajedno trebaju trajati neshto krache od same pauze izmedju dva peak-a. Vrijeme attacka procjenish sam, ovisno o tome koliko zhelish da kompresija bude primjetna, i koliko zhelish sakriti ili naglasiti instrument. Osim shto plitak kick mozhesh podebljati kompresijom, mozhesh i dugachak, masan kick kompresijom stisnuti i skratiti. U opciji "podebljavanja" imash mali attack i dug release sa manjim ratiom 2:1 do 4:1 i tresholdom jedva par dB ispod "dometa" kick-a, a u opciji "stiskanja" attack 70 do 100 ms, i 50-ak ms release-a sa ratiom 8:1 ili vishe, i tresholdom od barem -25 pa sve do -50 dB. Dakle pochetna tochka je da prestanesh izmishljati kombinacije alata koje ti uopche ne trebaju i pochnesh alate koristiti iskljuchivo kad zakljuchish da su ti potrebni. Chak i tada drzhi se zlatnog pravila "manje je vishe". Smeshe od zvuka sa efektima uvijek postane efektno smeche... nikad se ne pretvori u dobar sound. |
All times are GMT +1. The time now is 05:21 AM. |