Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Pop Rock Semplovi bubnja-Oliver,Vlado..itd??? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10066)

Oggy 17-12-2004 10:39 PM

Ali ocemu pricate? Pa na svakoj koneverziji obavezno gubis(cak i kod najboljih konvertora), to se valjda zna. Kazes da je umesto interno u kompu bolje interno, pa konvertovano, pa kroz audio in (znaci jos jedan gubitak) u karticu. Tu ne da nema logike, nego i ja ovako neupucen ne mogu, a da ne prokomentarisem. Ja zaista ne bih znao tacno tehnicki da objasnim ovo o cemu govorim, bar ne u brojkama, ali je to sigurno dokazivo. Teoretski je svaki posrednik gubitak, a opet verujem da je svaki wav ili aiff jednostavan data podatak koji je u obliku kakvom ga dobijamo na Akai disku nepromenjljiv (pre editinga). Ako opet uzmemo da je nas PC sprava koja pusta sve te wav ili aiff semplove zajedno sa svime ostalim u aranzmanu dolazimo do neizbeznog da je svako drugo iliti dodatno posredovanje cist gubitak (pa makar i deklarativno). Znaci, zdravorazumski gledano, mi ne mozemo wav vec usnimljen uciniti boljim nego sto on to zaista jeste, niti dodatnom konverzijom mozemo dobiti nista osim same jacine nivoa (o cemu necu ni da pricam koliko je izvodljivo u internom editovanju) i gubitka (barem neznatnog, ali neizbeznog) u njegovom kvalitetu. Ostatak je prilicno jasan, a zakljucak neizbezan.
Jedinu prednost hardverskih uredjaja trenutno vidim u live primeni jer su za razliku od PC-a (opet kako kojeg) dosta stabilniji i manje skloni padu sistema (sto ne znaci da se ne desava). Opet, ako postoji neko konkretno, naucno dokazano objasnjenje koje se suprotstavlja mom vidjenju, vrlo cu ga rado prihvatiti, ali "osecaj","feeling" i sl. ne mogu da posmatram drugacije osim kao nesto na sta se naviknes i dobro se osecas dok je tako (od cega niko od nas nije imun).
Pozdrav

Dushan_S 17-12-2004 11:07 PM

Evo lepo ka?e Oggy :wink:

Ina?e bilo bi lepo sastaviti listu voodoo vrad?bina i sujeverja koja su rasprostranjena me?u audio radnicima, naro?ito me?u onima koji imaju komp:

- Hardware je uvek bolji od softwarea (pa ?ak i kada se radi o spravama koje rade na istom principu, konvertori, samplovi, namenski software, gomila ?ipova na ?tampanoj plo?i)
- Skupe stvari uvek bolje zvu?e od jeftinih, ako ne verujete, proverite
- Mac je bolji kompjuter od PC-ja jer je stabilan i "profesionalan" (?ta god to zna?ilo)
- Pesma miksana sa Mac-a bolje zvu?i nego sa PC-ja sa istom karticom
- Software uvek zvu?i neozbiljno (jer je ?aren, ne mo?e se opipati rukom, i dobijen je jeftino od lokalnog pirata)
- ?to je komad opreme bu?aviji i sa ve?im brojem lampi unutra, to je zvuk bolji
- Ako plug in ili Hardware ima Vintage izgled, sigurno je super
- Na pro tools-u sve bolje zvu?i nego na PC-ju sa nekom karticom i Cubaseom, i plug inovi za njega bolje zvu?e nego VST
- Svaki Host (Cubase ili Logic itd) druga?ije zvu?i, na primer, Logic je "hladan" a "Cubase" topao
- Giga studio mnogo bolje zvu?i od drugih samplera (pri tome je doti?ni ?uo Giga sa odvojenog kompa i kartice koja ima vi?e izlaza koji odvojeno idu u sto, a Kontakt iz Cubasea sabran sa ostalim preko stereo izlaza svoje kartice.)
- PlugIn-ovi iste firme bolje zvu?e u TDM nego VST verziji
- AMD je lo?iji od Intel platforme jer se greje, nije kompatibilan, glasan je od 50 ventilatora koji su u ku?i?tu da bi ga ohladili, sporiji je, uop?teno, sigurno postoji neki razlog za?to je Intel skuplji (a utvrdili smo da je ono ?to je skuplje uvek bolje), pa makar ga mi ne videli i ne razumeli.

Ima jo? stvari, ali mi ne padaju na pamet, a mrzi me dalje da razmi?ljam. :mrgreen:

Oggy 17-12-2004 11:14 PM

TOOOOOOO!!!!!! :D :D :D
A gitara je bolja sto je prljavija?

zmaj 17-12-2004 11:15 PM

Sta gubis na konverziji?Na zvuku se gubi u zavisnosti od kvaliteta konvertora...Objasni ti meni zasto onda ljudi provlace snimak kroz lampu...da bi izgubili na kvalitetu i navukli nesto shuma?Svaka ta konverzija na skupim konvertorima zvuku daje odredjenu "boju",nisam elektornicar ili inzinjer pa i ne znam sa tehnicke strane da ti to objasnim,ali da ima razlike-ima.Za razliku od zvuka sa hard semplera zvuk iz soft semplera je "suv i hladan",ja volim da kazem"bezdushan"...suvise digitalan.Ovo ti ne govorim napamet,cuo sam...A i reci mi da li su ipak svi ludi pa ulazu u hard semplere?Nije to bas tek onako bacanje para...Ja da mogu svaku traku snimljenu na PC (semplovi,vst) bih slao vani kroz neku externu spravu i vracao je u PC.

zmaj 17-12-2004 11:21 PM

I jos nesto...koliko vidim vama je izgleda dovoljan jedan PC za vrhunsku produkciju :lol: A i u pravu ste,onaj Manley je bezveze...

zmaj 17-12-2004 11:24 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
TOOOOOOO!!!!!! :D :D :D
A gitara je bolja sto je prljavija?

Kada snimas "zivu" gitaru trudis se da je snimis sto cistije,ali nikada je neces snimiti dovoljno dobro da bi zvucila kao sempl koji ces povuci iz kontakta...a kada povuces sempl npr. spanske gitare iz kontakta zvuci nerealno cisto pa moras da je "zaprljas" da bi zvuk priblizio "zivoj".I nije neka nauka :wink:

Oggy 17-12-2004 11:30 PM

Pa upravo je fora da u produkciji napravis i postignes to da ti zvuk ne bude bezdusan. Pa ti zvuci su semplovani na boljim spravama sa boljim mikrofonima i u boljim prostorima nego sto iko kod nas moze da priusti. Ljudstvo necu ni da spominjem. E ti kazes da ces sad taj "bezdusan" snimak koji je usnimljen na SSl-u ili Ameku ili Neve mixeru da provuces kroz neki lampaski kompresor od 500 Evra (sa dusom) i on ce da se oplemeni? Ti vec pricas o postupcima postprodukcije za koju, blago receno ovde od nas niko nije strucan (i sama produkcija je diskutabilna, ali tu bar postizemo neku formu, pa prolazi). Samo zaboravljas da ljudi to rade napolju na vrhunskim spravama od kojih jedna kosta kao 3 studija bar 95% clanova ovog foruma i u tim studijima (koji su opet posebno prilagodjeni samo za tu namenu) rade ljudi koji su posebno obrazovani (ili usavrseni) samo za taj deo posla. On kad ga provuce kroz lampu, zna tacno sta i kako radi, a ovde to, ako ne niko, a onda 0.1% lljudi moze. Treba biti svestan svojih mogucnosti i dokle god iskoristavas njihov maximum, to je dobro. Vremenom one rastu, ali zahtevaju i potporu u materijalnim stvarima koje ovde, cast izuzetcima, retko ko moze sebi priustiti.

Oggy 17-12-2004 11:31 PM

Za gitaru nisam mislio na zvuk, vec na fizicku prljavstinu 8)

zmaj 17-12-2004 11:37 PM

Ok...ovo su prazne price.Dok ne cujes ne mozes znati o cemu ti pricam...probaj negde...probaj da uocis razliku na bubnju-najprimetnija je,dobije neki cudan punch...probaj,nista te ne kosta. :wink:

Oggy 17-12-2004 11:46 PM

Pa ja sam to isprobavao jos pre 10 godina kada sam i ja verovao da cu nesto time postici.

All times are GMT +1. The time now is 03:12 AM.