![]() |
Re: Test mix - kanali za vezbanje...
Quote:
Nema na čemu BB , prije svega mislim da su ovakve stvari za pohvalu..i generalno daju priliku ljudima koji se bave amaterski ili profesionalno snimanjem i mixom da mogu isprobavati i praktički učiti na live instrumentima a koje nemaju priliku sami snimiti iz raznih razloga. Sve ono ?to se mo?e naći korisno po raznim forumima mo?e se kroz ovakve konkretne stvari primjeniti bez ikakvog straha ili srama..bez rada i vje?banja nema ni rezultata ni napretka, bez obzira kakva je trenutna situacija...svaka pogre?ka ili nedoumica ili neiskustvo neće se pobolj?ati samo od čitanja tutorijala ili gledanja video tutorijala..nego blood sweet and tears i mo?da jednog dana i ja porastem i mogu razumjeti o čemu to oni u svijetu zapravo pričaju..haha, nema druge...na?alost ili na sreću. ?to se tiče mog miksa..ima tu jo? da se radi za ozbiljno i uvjek mo?e drugačije ( mo?da ne i bolje) ali s obzirom da nisam ba? previ?e ulazio u detalje i automatizacije cca 2 sata... i iskreno da ti ka?em manje vi?e i nije tu bilo nekog pretjeranog dynamic procesinga na ni jednoj traci osim mo?da malo vi?e na bass-u, mislim da su trake snimljene korektno i u tehničkom i sviračkom smislu tako da je zapravo meni najva?nije bilo dobiti osječaj live svirke ?to ona u stvari i jeste. Hvala tebi Bockie na kometaru i pohvala za thread u svakom slučaju. |
Poštovani svi :grin:
Mix koji Big Bockie spominje par postova unazad je moj. (http://www.sendspace.com/file/8tv69l) Kako rekoh, to mi je prvi pokušaj, a o opremi vam neću govoriti jer nije vrijedna spomena. Zasada. U svakom slučaju Bockijev komentar me ohrabrio i potvrdio greške kojih sam bio svjestan (što je dobar znak, valjda). Već se radi korigirani mix kojem ću posvetiti više pažnje i vremena, a spremam se obraditi i Doorse. Nadam se napretku jer sve što znam naučio sam danonoćnim (uglavnom noćnim) proučavanjem ovog foruma. Isto tako nadam se i konstruktivnim kritikama i savjetima koji će pripomoći da naučim raditi ovaj posao, pa makar i za vlastiti gušt. Još jednom veliko hvala Big Bockie. |
Evo i mog prvog miksa. Znam da nije dobar (još uvek je mutan, previše donjih srednjih) ali želim komentare na prvi utisak. Radio sam u Cubase-u sa default plugin-ovima na Audigy kartici (totalno amaterski ali želim baš da vidim koliko mogu da izvučem zvuk sa takvom opremom).
http://roomski.firmolovac.com/Conten...by%20Brka).rar |
[quote=Brka;284305]Evo i mog prvog miksa. Znam da nije dobar... /quote]
Sto si ga kacio? :wink: Jedan poznati producent upravo govori o tome da svaki put treba izvlaciti onaj maksimum iz miksa, masti na volju i svo znanje koje imas... Uvek. Dakle polako, radite miksajte,vezbajte,istrazujte... Miks je malo siroviji,ali generalno svira fino,malo tisa klavijura... Treba da se igras i istrazujes EQ i kompresiju... Obrati paznju na bus kompresiju... EQ i kompresor su dva veoma mocna i ujedno veoma opasna orudja. Mogu znacajno da ucine zvuk boljim, ali i da totalno upropaste stvari. Generalna preporuka je da se ne sme preterivati i treba znati da je na EQ-u dodavanje ili oduzimanje neke frekvencije za 2 db velika stvar. Polako,igraj se... |
Eo da se i ja nakačim, zanima me jesam li fulao detalje ili sam ga kompletno zgriješio
http://www.box.net/shared/a1pcrgl26k i još jedan vrlo sličan http://www.box.net/shared/8o7tghjs4p Netko je spomenio da "treba miksati kao "live" "... apsolutno se slažem. (Iako je Big Bockie fino dotjerao to, meni se sviđa) |
Dakle, korigiran mix Maniac-a (bar koliko sam znao): http://www.sendspace.com/file/z6jcq8
I pokušaj miksanja Light my fire: http://www.sendspace.com/file/fmlw7k Svaka konstruktivna kritika ili/i savjet dobro došli:grin: U oba miksa korišten je Cubase SX te nešto Waves compresora i reverba te poneki Cubaseov eq. Nego nešto sam htio još priupitati: Kako dobiti "šririnu i toplinu" basa? Ne znam kako to bolje objasniti... dakle da je bas određen (da nije mutan) ali da ga ima po širini? Bilo bi super kada bi bilo još ovakvih primjera za vježbanje:grin: Pozdrav:beer: |
Quote:
Au, pa ne trebam vam ja ljudi da bi ste znali da li ste "kompletno" pogresili...! Opustite se, to i sami znate. Dakle kada se radi mix, bitno je "odmarati" usi i glavu od materijala. Zavisi koliko ko izdrzi,ali ja svakih 40-tak min do 1h maksimalno napravim 10-15-tak min pauze ili cak vise ako imam vremena. Moram... Posle kad preslusas, sve vec znas. Pa i ako nisi siguran, pusti neku slicnu muziku ili promeni ozvucenje, pusti na hi-fi, na dvd-u pa na TV,u kolima i slicno... Dakle NISI "kompletno" pogresio, sta vise, odlican rad, jedan od retkih gde je bas prvo ispravljen pred kraj pesme gde je covek promasio ton,a potom i dobro "uvucen" u pesmu, ima ga "taman kako treba"... Sve ostalo moze i ovako i onako, ali je bitno da ima gruv, dakle pesma "radi"...! |
Quote:
Evo , da ponovim svoj stari mix Maniac-a, dakle samo Pro Tools LE sa samo njegovim native plug-ovima,eq,comp,gate i reverb,to sto dobijes... Slusaj boobanj.Pogotovo na git.solazi... Obozavam da stavim reverb (neki ljut ambience :shock:) preko overa, dobijes oooogroman gromoglasan boobanj,a ostalo samo nasiljim da ima punch i podvucem ispod overa...:mase:...E sad se napalih....:D Bass... E sad, nema nekog zlatnog recepta za dobar bas... Ustvari ima: Dobar Fender preca, namudjen gitaros, dobro njakalo,zatim skuplji DI-box, Neumann FET-47 i Roland dimension D u reku...jbg... :rolleyes: Slusaj Chris Rea, Road to hell, ceo album,ne samo naslovnu pesmu... Bass je prebrutalan svuda,uh... |
Quote:
...nemam pojma o čem priča? :-) |
Quote:
E pa ne mogu bas to... To ti treba da kazes...ili cutis o tome...he,he... :D:D:D |
All times are GMT +1. The time now is 05:25 PM. |