Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   difuzor panel (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716)

boggy 23-07-2009 11:32 PM

Re: difuzor panel

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 251170)
.......

dve stvari..... zasto mora taj lim da se koristi, ne moze samo MDF da se slaze?

.....

Da bi se formirala rezonantna supljina.. i tako difuzor treba da se pravi "by the book" ... realno moze i da se izbegne tako nesto i da se samo stave MDF delovi... ali to onda nije isto ... mada se radi i jedno i drugo.

Za difuzor sa rezonantnim supljinama postoje matematicki modeli koji ih opisuju, pa je zato dobro tako ih i praviti.

BTW.... quake ... dobro ti izgleda difuzor.

pozdrav

bogi

OFF 24-07-2009 09:15 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 251176)
Da bi se formirala rezonantna supljina.. i tako difuzor treba da se pravi "by the book" ... realno moze i da se izbegne tako nesto i da se samo stave MDF delovi... ali to onda nije isto ... mada se radi i jedno i drugo.

Za difuzor sa rezonantnim supljinama postoje matematicki modeli koji ih opisuju, pa je zato dobro tako ih i praviti.

pozdrav

bogi

Ahaa, a ja kontao da je zbog konstruktivnih razloga... dobro, onda mora:)

boggy 24-07-2009 09:35 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 251189)
Ahaa,

Slican princip kao siroka Panova frula sa "zbrkanim" cevcicama i razvucena poprecno... TO je u osnovi QRD ili Schroeder-ov difuzor :)
Quote:

a ja kontao da je zbog konstruktivnih razloga...

Ne. Slotovi dodatno slabe konstrukciono difuzor, jer skoro da nema jeftinih nacina da se spoji metal ili plastificirani metal za mdf a da to bude cvrsto barem onoliko koliko je cvrsto kada se dva komada medijapana zalepe obicnim lepkom za drvo.
Quote:

dobro, onda mora:)

Ne mora. :D
Da mora, ne bi verovatno nikada ni pozeleo da napravis 2D difuzor ;)

pozdrav

bogi

NLP 24-07-2009 09:18 PM

... da separatori doprinesu ka mnogo boljim karakteristikama difuzora.

quake 25-07-2009 02:58 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 251176)

bogi

Hvala Bogi,kacim ga danas pa opet slikam i nadam se da ce lepo da "zasvira" inace za sledecu zimu uzimam metar drva manje:D

quake 25-07-2009 03:05 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 251170)

zasto mora taj lim da se koristi, ne moze samo MDF da se slaze?

Kod kacenja, ja sam moj difuzor kacio (preko 80kg) na drveni ram pricvrscen za zid..... OBAVEZNO nadji nesto da poturis ispod dok budes kacio i obelezavao rupe za tiplove..... 2 coveka se iskilave sa tim, za treceg nema mesta, a odmah ce i da pomere dif i ode sve u q..... meni su pomogle 2 letvice, podebele koje su podupirale celu konstrukciju dok se kacila

Imam postolje na kome ce difuzor sve vreme da stoji pa ce posluziti i kod kacenja mada me sve to opet malo plasi.....stvarno je mnogo tesko....A limovi komplikuju situaciju pri montazi ali sam siguran da ce zvuk sigurno biti dosta bolji sa njima.

boggy 25-07-2009 09:54 AM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 251257)
Hvala Bogi,kacim ga danas pa opet slikam i nadam se da ce lepo da "zasvira" inace za sledecu zimu uzimam metar drva manje:D

Da te utesim... neces se od medijapana ogrejati

pozdrav

bogi

quake 25-07-2009 11:17 AM

:)......bas cekam ekipu da ga unosimo i okacimo pa da oduvam malo od radova.:cool4:

quake 25-07-2009 05:59 PM

2 Attachment(s)
Difuzor je unet i pricvrscen:da: Postolje je cvrsto i dobro ga drzi,isli smo i tiplove i srafove u zid a konstrukcija gore za apsorber ga jos dodatno ucvrscuje.Ovo nema sanse bilo gde da mrdne,sve je apsolutno cvrsto,masivno i stabilno.Potkrala se samo jedna greskica,kontao sam da ce difuzor bez postolja i apsorbera imati oko 120kg a sada mogu da garantujem da je njegova tezina blizu 200kg.Sada sledi punjenje kamenom vunom,opet 120kg/m3 gornjeg apsorbera i postolja,pa heftanje stracha,pa dodatne letvice jer ce i sa bokova biti apsorberi pa onda ukrasne lajsne i letvice ali sve to za koji dan,za danas sam mrtav.

NLP 25-07-2009 08:31 PM

Odlično.

All times are GMT +1. The time now is 10:34 PM.