Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Revolver Studio, iz temelja (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38483)

quake2 09-03-2012 08:58 PM

Re: Revolver Studio, iz temelja

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 324699)
ovi sofit otvori za ove zvucnike, koja je visina gornje ivice tj, do koje visine dolaze ti zvucnici? i na kojoj su udaljenosti jedan od drugih? i kako planiras postaviti sto, rackove... ako nije tajna :grin:

Visina gornje ivice zvucnika je 137cm a razdaljina jednog od drugog je 210cm,ali uzmi u obzir da su zvucnici dual koncentrik i da je prednji zid nagnut ka napred.Ti ces svakako kod sebe rastojanja i visinu prilagoditi svojim zvucnicima i svojoj prostoriji.Postavka rackova i mixete mi je bila poprilican problem ako uzmem u obzir da sam hteo sto manje narusavanje projektovane akustike a opet sto vecu flexibilnost i brzinu u radu.Varijanta za sada je:reckiranje 10 kanala sa mixete jer sa nje koristim samo preampe i eq-e a sve ostalo ide preko MixDream sabirnice i monitor kontrolera i postavka sa nizim rackovima u polukrugu oko sweet spota koji je opet na nekih 270 cm od prednjeg zida.

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 324699)
btw, vidi pozabavi se i podesavanjem fotoaparata pre nego da slikas od ovog blica nista se ne vide detalji ne mozemo da uzivamo dok gledamo ko ti tamo :)

Bice bolji aparat i kamera...ne vredi sa kiblom koju imam:).Pozzzz

NLP 09-03-2012 10:53 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 324701)
pitam zato ?to mi se nudi neki prostor, gde mi mogo praviti u dva boxa re?iju i drum room, a dimenzije su okvirno 6x4x2.3, nizak mi plafon, pa se pitam ima li to smisla, i mo?e li se napraviti da valja

Odvisno ?to očekuje? ali generalno za jednu ozbiljniju polupro kontrolnu ide sasvim ok. ...neče biti Massenburgova:) ali moglo bi se raditi.

Bockie 10-03-2012 01:36 AM

Buga rules!!!

Arthur 10-03-2012 02:06 AM

pa vidi, studije poput lizzarda i sl svakako neću još dugo sebi moći priuštiti. Tako da bi pre išao na taj neki prostor koji mogu bar pošteno srediti, i urediti vizualno-komunalno, a da pritom ne bude akustički neupotrebljiv. Režija me manje brine od drum room-a.

BlasterMaster 10-03-2012 02:15 AM

quake...buraz... drum soba - pre je be no ! :shock:
ovo za dimenizje te pitam iz dva razloga, prvi zato sto vidim monitor sa one slike pa mi verovatno zbog toga na slikama delovalo manje, a ono ispada da nije monitor nego neki manji tv? a i pitam da vidim gde ce ti odprilike doci mix sto (da li ce zatvarati frontalno te kutije ili ne) a sad vec kapiram kako si odprilike koncipirao postavku... ja sam kod mene morao da zbog pozicioniranja dva para monitora na velikim stalkovima (+dva ekrana) i zbog stola, morao da zrtvujem rek sklanjanjem u stranu... ali bitno da kapiram kako ces postaviti...

btw, reko si da ces objasniti zasto je moralo peskarenje i lakiranje kamena, pa evo da pitam jel bas mora da se peskari ili moze nekako drugacije da se skine taj sloj?

quake2 10-03-2012 06:12 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 324815)
Buga rules!!!

Buga je kralj Matori:)...nego upozorih Artura na visinu izmedju ostalog zato sto mu moze doci u studio i neko Bugine visine:D.....ne bi bilo bas prijatno da covek stalno kaci glavom po apsorberima:rotfl:

quake2 10-03-2012 07:38 AM

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 324817)
quake...buraz... drum soba - pre je be no ! :shock:

:beer:

Quote:

ovo za dimenizje te pitam iz dva razloga, prvi zato sto vidim monitor sa one slike pa mi verovatno zbog toga na slikama delovalo manje, a ono ispada da nije monitor nego neki manji tv?

TV je Matori....Vidis kako slike varaju:),rezija je u stvari veca od drum room-a, mada na slikama za sada izgleda obrnuto.To nesto od opreme sto sam za test uneo unutra je bilo blizu aparata a pozadina udaljena+sto se sve kosine(bocni zidovi,plafon,gornji deo prednjeg zida) zavrsavaju bas na prednjem zidu pa daju, kada se on posmatra, utisak da je prostor manji.

Quote:

a i pitam da vidim gde ce ti odprilike doci mix sto (da li ce zatvarati frontalno te kutije ili ne)

Ne ne...to ni slucajno.Dzaba bi mi bio sav trud ako ce nesto da stoji na putu direktnog zvuka.Cak ce i monitor predvidjen za sto da bude poprilicno polegnut.

Quote:

btw, reko si da ces objasniti zasto je moralo peskarenje i lakiranje kamena, pa evo da pitam jel bas mora da se peskari ili moze nekako drugacije da se skine taj sloj?

Ima dva nacina da se uradi kamen.Prvi je da zidas odmah sa ociscenim kamenom i da se prilikom zidanja sve vreme brisu i peru ostaci maltera i da se pazi na fuge....sto je vrlo pipavo i traje....a pored toga uvek ostane nesto neocisceno.Drugi je da zidas brze,dobro uklapas kamen,ne razmisljas o malteru koji leti i pada na sve strane a onda peskaris na kraju i lopatama cistis pesak iz studija:).Peskarenje na velikim povrsinama kamena (kod mene je to 20m2) moze da se izvede samo onako kako je na kraju i uradjeno.Ne pomazu manji kompresori i peskarski pistolji jer se malter izuzetno dobro hvata za kamen i tesko ga je obiti cak i cekicem+sto se zavlaci na kojekakva nepristupacna mesta a moras da ga zidas frakcijom i cementom npm da se ne bi srusio:)....Ne bi trebalo kamen na kraju ostavljati neociscen jer se u prostoriji nece moci ziveti od prasine...a i mnogo ruzno izgleda.Peskarenjem se jos dodatno produbljuju i fuge pa je difuzija veca.Posle peskarenja dolazi lak iz slicnih razloga...estetski+dodatna zastita od prasine i posle toga vise nema nikakvih problema.Tih nekih 20m2 kamena smo zidali duze nego sto smo zidali kompletan objekat.Peskarenje je takodje dosta skupo i u mojoj okolini na terenu ga radi samo jedan jedini covek profesionalno.Sto se materijala tice,mozda se neko moze snaci pa ga nabaviti dosta jeftino ili neke kolicine i dzabe,to nije problematicno....ono sto kosta je rad i majstorovo umece a takodje i vreme.Rezultati cele price su:prirodna refleksija(kada je kamen u pitanju po meni nezamenljiva za drum room i jos kojesta),usteda u prostoru (jer 30cm kamena radi izolaciju kao npm citav metar kojekakvih gipsanih ploca,sendvic zidova na federima:) i sl.) i LEPOTA:D...sto opet utice na kreativnost,entuzijazam i radnu atmosferu u studiju sto je vrlo cesto bitnije od toga kako ce npm biti orijentisani binarni difuzori:).Tako ja otprilike gledam na stvari i do sada je sve islo nekim dobrim tokom:).Pozzzz

NLP 10-03-2012 08:02 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 324826)
... usteda u prostoru (jer 30cm kamena radi izolaciju kao npm citav metar kojekakvih gipsanih ploca,sendvic zidova na federima:) i sl.

:confused:

Bockie 10-03-2012 09:28 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 324821)
Buga je kralj Matori:)...nego upozorih Artura na visinu izmedju ostalog zato sto mu moze doci u studio i neko Bugine visine:D.....ne bi bilo bas prijatno da covek stalno kaci glavom po apsorberima:rotfl:

:rotfl2:

:thumbsup:

quake2 12-03-2012 11:08 PM

1 Attachment(s)
Radili smo malo i testove ovih dana.U drum room-u je stari Rogers bubanj i raznorazni dobosi.Prvo smo test radili sa uradjenom kombinacijom kamen-drvo po zidovima a na plafonu je bio osb,a zatim smo dve trecine osb ploca prekrili brodskim podom kao sto je i planirano pa ponovo svirali.Mogu reci da u trci drvo-osb...osb debelo gubi bitku.Nije to ta refleksija koja se trazi.Ono sto nas je u trenutku, prilikom prvog testa zgranulo, je karakter i kolicina reverba prostorije.Bubanj je zvucao totalno punchy,masno,jasno,precizno i kao u triput vecem prostoru.Prva pomisao je bila da ce reverba biti isuvise jer sam se bio navikao na zvuk prethodne sobe koja je (sada kapiram) bila totalno "mutava" i "tanka".Vec sutra smo zavrsili plafone postavljajuci u prednji i zadnji deo brodski pod preko osb-a i napravili smo u srednjem delu konstrukciju za apsorber dimenzija 2m puta 3m.Sledeci test je bio da slazemo slojeve azmafona u konstrukciju apsorbera i proverimo kako tada stoje stvari.Azmafon je malo po malo umeksavao zvuk,krao na volumenu,panchu i reverbu,dobijali smo neku jazz-i varijantu i na kraju previse mrtav zvuk.Kada smo azmafon na kraju sutnuli iz prostorije i zasvirali ponovo, bili smo 100% sigurni da nam nikakav apsorber u drum room-u nije potreban.Konstrukciju apsorbera cemo prekriti ramom sa zaheftanim platnom i ostaviti mogucnost da u slucaju snimanja necega sto treba da bude dosta "soft" i sa manje reverba mozemo lako i brzo da ubacimo azmafon i dobijemo taj karakter.Evo slike plafona sa brodskim podom.

All times are GMT +1. The time now is 06:47 PM.