![]() |
@ Max
Evo da se izvinim i jos jednom kazem da nisam nikog hteo da uvredim :oops: ali sam stekao utisak " Jaaa znaaam, a vi neeeznnaaate...uutataaa :twisted: ". Zazvucalo mi je kao izazivanje :roll: Ja u principu ne krijem nista tako da mi je to bilo malo.... :oops: |
Quote:
|
Takodje bi poslao svojih 30 sekundi.. :)
pop/rock je u pitanju, instrumentalcic... |
UUHHHH....ok imao sam jednu hitnu sljaku koju sam morao da odradim ....ali sad sam tu......ok....dobio sam 15 PP ljudi koji hoce da mi posalju
svoje snimke.... ali moram prvo ovo ...Dvuckovic.....ili Dejo.....nisam mislio da na bilo koji nacin umanjim tvoje znanje...jer sam imao priliku slusati o tebi i od Vlade i od tvog brata . Da se razumemo tvoja polja poznavana kao sto su elektronika i sl daleeeeko prevazilaze moja ....jer bi ja tom AMEK u u sklapanju prisao odprilike na 5 metara ...ne blize .... samo nisam hteo da se ljudi zbunjuju u stvarima koje ih interesuju....to je to ....veliki pozdrav ! E sad ajde ovako .... da li administrator moze da napravi neki nacin da ja mogu sa sajta da preuzmem 2-3 snimka na koje bi napravio post ..? Oni koji su zainteresovani da posalju svoje snimke nek posalj npr pocetak ....prvu strofu i refren . Snimak ne sme biti EQ ili komprimovan na masteru ....niti treba da pikuje ....nemojte vi nabijati RMS ....ili uticati na sliku na bilo koji nacin....Master treba da bude u wav.... 48 k 24 bita . U ovoj opciji probe ....nije lose navesti informativno neki snimak na koji bi vi to voleli da lici ali samo kao informaciju ... Posto trenutno miksam dva veca albuma...i nesto pesama za Beoviziju .....necu da garantujem rok... eto toliko od mene .... (sad mi pade na pamet da to moze da se uradi u onoj sobi za promociju radova .... ) pa....Pozdrav |
@ Max
Ko se krije iza ovog nick-a .. moze jedna kratka licna karta ? Npr.puno ime i prezime , gde radis , jednu kratku biografiju vezanu za ovaj posao? Moze? :roll: |
Quote:
|
Mogli! Taj mastering je Sandrov recept. Ja svoje stvari uopce ne radim po tom uputstvu iz 2 razloga... jedan je sto je to ajmo reci procedura za POP glazbu, a drugi je sto mi se ionako ne svida to "uzimanje" sound printova. Nekako to nije moj stil. :wink:
Pitaj Sandra za sve te stvarcice... |
@max: molin te ukjuci se u ovi topic, skini mp3 i reci koje primjedbe imas na mastering? pliiz. :roll:
http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?p=15212#15212 |
Evo hitrog odgovora ...pa cu detaljnije poslati kasnije ....
Slusao sam preko Sony stuba od 300 e ...dok ne prebacim u radnu masinu .... Cini mi se da je sonicno vrlo dobro...o tome kad budem stavio na prave monitore.... A ono sto sam primetio ..... Miks koliko god da je lep ima veliku dozu matematike ....a bilo bi bolje da ima vecu dozu emocije ......znaci ....ovo je u sredini ....ovo je levo ....po jednacini....ovo je desno ...pop pravilu... Posto mi se pesma i pravac bas bas dopadaju ....bicu malo kritickiji ( nemoj se ljutiti .... ) Prateci su takodje u " matematickoj panorami " ....i to malo oduzima emociju ... postoji jedan zvuk u pozadini koji daje 3d snimku ...i bilo bi dobro da postoji jos neki takav slican .....to je super Violine ......kataklizma......steta za pesmu za koju se vidi rad i trud da udju takve violine.... Klavir malo sumnjiv i po karakteru mislim da nije za ovu pesmu....neki crnackiji ....pokrseniji ....mozda....ciganski........Poslusaj Mishell N'degeoccelo ...nadam se da sam dobr spelovao.... on najbolje na svetu radi to .....kako ja mislim da ova pesma treba da izadje...... Dobos se ne razvija....uvek isti ...i u strofi i u refrenu......da stavis rim ....pa onda pun.....kod dodje da bi bila veca dinamika Poslusaj bas na Mishell..... neki pickovi....da bude zanimljivije ..... cekaj cekaj ......ovo je demo...? Povlacim sve sto sam rekao .... Usnimci su SUUUUPEERRR na kraju dobos je ipak neubedljiv.......ovo je crna muzika.....DAJ DA GRUNE.....crnja od 120 kila koji ga zaval WWWHHHAAACCCKKK ! Hi hat moze da ima vise groova......umesto taa taa taa taa recimo taa taa tata taa ...ili podverzije ..... Pesma bi dobila mnogo kad bi dosao pro klavijaturista.... Ona je super......ima emociju.....i super je usnimljena gde je C deo ....? uuffff.....nadam se da je ovo imalo smisla posto sam kucao kako sam pustio stvar.... Nadam se da sam bar malo pomogao..... Pozdrav |
Sad sam procita da sam napravio gresku .....Mishell je ona...mad je lezbejka tako da mozda i nisam mnogo pogresio ... :wink:
|
hvala na kritici. :)
ako buden ikad snima popravo ovu stvar, sigurno cu o ovemu povest racuna. samo mi ni jasno koji stringsi? da ne mislis na braseve koji upadaju na kraju? oni su ubaceni ko ideja, ali na njima treba poradit. osin tega, snimjeni su mono, pa san ih prosa kroz doubler cisto da ih maknen livo/desno da ne smetaju u sredini vokalu. ako bi se za njih odluci u finalnom aranzmanu isa bi na pravi brass ili na neki viniliniji, prljaviji zvuk. nego, mene je vise zanimalo sto imas rec za opci zvuk, odnosno za mastering? bdv: mozda bolje da odgovoris tamo na topiku, da se ne guzvamo ode. http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?p=15212#15212 |
Max@
Mislio sam da sam ja najludji...ali za tebe sam mala beba...ti o tome pricas kao da jedes nesto sto volis!! Ovakvu kritiku nisam procitao ni u jednom broju dzuboksa!! O tome, o cemu ti pricas, neki ni u snu ne rasmisljaju! :idea: Sandro@ Sad cekamo Max-ovu pesmu, da je mi iskritikujemo!! |
ja samo pokusavam da napravim stvari bolje nego sto jesu ....... i pokusavam da uradim nesto sto ce ljude pogurati u pravom smeru...
Ako posaljem svoj rad sigurno nece biti potpisan mojim imenom upravo zbog predrasuda Stos je da ljudi koji o tome " ne sanjaju " pocnu da sanjaju.... a ima u Srbiji i te kako strucnih ljudi ....pa bi administratori mogli da prate primere stranih sajtova ...pa da pozovu malo jace producente da imaju svoju sobu po mesec dana ...pa onda njih da pitate o raznim tehnikama na plocama koje volite..... a da je domaca produkcija Pozdrav |
Quote:
Uglavnom, predrasude mogu biti opasne. Izmedu ostalog, ljudi radi njih mogu vidjeti da je nesto odlicno kad ustvari nije ili da je nesto vrlo lose kad je ustvari odlicno! Dozivjela sam na vlastitoj kozi obje varijante! :) MAX!! Imam dva pitanja za tebe: 1. Da li imas iskustvo masteriranja orkestralne glazbe? 2. Kako si uspio u 5 dana napisati 72 poruke?!! :shock: |
Quote:
|
drago mi je da me neko razume
1.Da imam 2. Jesam li poslao toliko ? Samo sam hteo da odgovorim na sve sto sam mogao.....sad ce me biti manje jer je i pitanja manje.. 3. Gde mogu da downloadujem tvoj mix ....da vidimo sta se sa njim moze uraditi....? Pozdrav |
Quote:
tako da se slazen sa masu primjedbi sto je max napisa, a nasa bi ih ja i jos. recimo, backovi su samo u prvon frazi (sto je nelogicno), jer nismo imali vrimena razradit ih u cilon pismi, takodjer ti backovi uopce nisu aranzirani, tako da na par mista izgovara samo duplex, cisto radi atmosfere. e sad, paniranje backova. mislin da bi se tesko odluci za bilo koji drugi nacin osin ovakega 'matematickega' u ovon pismi, narocito ako bi uspi snimit jedan 'crni' zbor, ali to je svar ukusa i sigurno nije greska. osnovni snare bi sigurno promini, ali mislin da nebi isa na dva snarea (to bi ovisilo o aranzmanu), i naravno bubanj bi jos razradi i doda bi nekake breakove na tomovima, koje u ovoj verziji nisan ni ucita u sempler, a kamoli ih koristi. :oops: ali ponavjan, mene najvise zanima sud sto se tice sonicke i dinamcike strane snimka - dakle 'mastering'. a ovu pismu san izabra jer san zadovoljan mixom i zato jer san u masteringu po prvi put koristi nove uadove pluginove sa kojima san dobi puno bolji rezultat nego kad san prvi put masterizira sa neznan vise ni sam s kojim pluginovima. |
Svaka cast Max, opusteno, bez preterivanja i vrlo decidno.
Bravo!!!! |
Quote:
|
Sandro, mozes li ponoviti onu tehniku sa Voxengo Curve EQ?? Imao sam to negde zapisano, bas sve cuvam, ali...ne mogu da nadjem gde je... :roll:
|
Mogli je do sada sigurno pronasao odgovor na svoje pitanje.
Imam pitanja i ja, ali redom : 1 - da li je moguce napraviti dobar mastering vec u SX postavljanjem insert efekata u master (output)? 2 - ako je moguce koje efekte najcesce koristite, a ako nije problem, i postavke preseta, 3 - ako nije moguce, da li se u master SX-a postavlja ista, a ako postavlja sta i kako. Je li u tom slucaju dozvoljen blagi kompr. i eq? 4 - ako nije moguce kako onda postavljate mastering u WL npr.? Ima li pravilo ili odstupate od pjesme do pjesme? :o p.s. nije da ne mogu dobiti solidan izlaz u vidu *.wav filea, nego bi mi odgovori na ova pitanja pomogli vise da radim pravilno, a to bolje znaju ovi nasi inzenjeri tonci. Vjerujem da ovo interesuje i druge forumase. Pozdrav svima i hvala onima koji budu odvojili vrijeme za ovu vrstu pomoci. :wave: |
1 - Da, ali bi ti preporucio da prvo sumiras/exportujes mix pa onda te operacije radis na stereo fajlu...
2 - Trenutno sve sa UAD-a (Pultec Pro, Precision EQ, Precision Limiter)...ne znam kako sam do sada bilo sta radio bez njega... 3/4 - ono sto bi ti nosio u WL moze da se zavrsi i u SX-u...samo otvoris novi projekat u koji ucitas stereo mix... |
Quote:
Quote:
|
Sta sada? puRe kaze "Da" a kVu kaze "Ne"? :(
|
Quote:
ja cu ti rec. za kvalitetan master daj profesionacu, jer on ima znanje i opremu. 8) ako hoces malo sonicki i dinamicki poboljsat snimak koristi: 1. eq 2. kompresor 3. limiter. sa eq-om ces mrvicu srezat nesto cega ima viska, eventulano nesto podignut, ali sve minimalno na par mista. nastoj koristit manji q (ako bas nije neki extremni problem) jer zvuci prirodnije. ako ces eq stavit iza kompresora, onda baren isprid svega stavi neki hipass filter skojin ces srizat frefencije ispod nekih 30hz. sa kompresorom ces malo sabit snimku da zvuci konpaktnije. preporucan sonalksis kompresor. taj waves kompresor san prova, ali nikad ga nisan voli, jer mi je uvik pumpa. recimo, meni je prije pojave sonalksisa, u masteringu bolje radi sonic foundry - wave hammer, nego bilo koji waves, ali ok, probaj i vidi sto vise volis. dakle, sa kompresoron ces ic sa malim ratiom, sporim atackom i releaseom i niskim tresholdom. neces falit ako otvoris neki od sonalksisovih preseta za mastering (ovisno o vrsti muzike) i onda samo lagano pocmes spustat treshold tako da skomprimiras do 4-5db, odnosno da komprimiras dok ti ne pocme pumpat. ako pumpa, onda ces smanjit ratio ili malo podignut treshold. pazi!! ovih 4-5db je gain reduction, a da bi ih dobi sa ovako sporim tromim kompresorom i malim ratiom, spustat ces treshold i ispod -20db... mislin, da te ne buni. :) sa limiteron ces samo skupit 3-4 decibela 'smeca' koje je za sobon ostavi kompresor i to je to. ne pumpaj rms po svaku cijenu, jer ces sjebat stvar. ako ti je mix lip i otvoren stvar ce ti zvucat dovoljno jako i sa manjin rms-om. ako ti je super mix, na ovaj nacin ces dobit dosta dobar master, a sigurno neces sjebat stvar... osin tega, ovo ti je dobra startna pozicija za daljnje usavrsavanje, zato u ovon fazi zaboravi sve druge sprave osim eq, kompresora i limitera, jer ces samo zakomplicirat sebi zivot. :wink: vodi racuna da ne umaras usi i usporedjuj svoju stvar sa nekom za koju si siguran da zvuci dobro i pokusaj se priblizit tomu zvuku. mixu posveti najvecu mogucu paznju. :roll: |
Sandro sta je sa Atmosferom mixa? Ide li ona na master mixa,i sta je pametno staviti na cijeli mix?
|
Quote:
ovo gore, sto san napisa, je uputstvo kako na siguran nacin poboljsat stvar, bez neke velike opasnosti da jos vise sjebes, iako mislin da mi cesto mislimo da ce nan mastering ispravit greske u snimanju, aranzmanu, izvedbi, mixu, a to je zabluda i zato bi priporuci vise paznje i truda u svima fazama produkcije, pa nece bit problem ni masterizirat. :wink: |
Quote:
|
drustvo, nemojte mi zamjeriti ako dam glupu sugestiju, prijedlog i tako to, nov sam sto se ovih stvari tice ali iz mog licnog iskustva mada ja najvise radim demo snimke ljudi su prezadovoljni svaki put kad uradim sljedece
Prvo na gotov snimak odradim Wave hammer u forgeu i stavim nesto malo reverba dobijem snimak koji izgleda bas "puno" (s tim sto u toku snimanja radim mastering za sve trake redom ;) ) ... Ali, mozda ne znam ali ljudi su sa tim zadovoljni, medjutim raditi mastering kakav vi trazite... i ja bih volio da znam kako ? :) |
All times are GMT +1. The time now is 03:44 AM. |