![]() |
Re: Koji DAW koristite?
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Evo da dam konkretan odgovor :)
Malo Cubase, malo S1, malo Reaper, malo Pro Tools. Ne postoji preterani razlog zasto malo ovo malo ono, cisto mi ponekad razbija rutinu ... Ali recimo Reaper mi ne radi dobro sa velikim projektima (50+ kanala) i baferom iznad 512, pocne da se raspada, u Cubase-u i S1 mogu mnogo vise da guram i da koristim vece bafere kad je potrebno... Ljudi kazu frizuj, iz inata necu :), salim se, zasto bih to radio kad u drugim softverima ne moram... Plus ona poznata zajebancija, sto veci ADC to vise grafika na pluginovima zuri u odnosu na zvuk, al to se resava tako sto se armuje traka za rec, pa ajde nije toliko strasno, ali sto je ruting komplikovaniji to je veca zezancija... Ali neke stvari Reaper ima mnogo bolje od svih ostalih DAW_ova koje sam probao, narocito time stretch algoritme, nigde tako dobar stretch nisam cuo, editing u Reaperu je pesma, ma sve je pesma sem toga sto iz nekog razloga se brze raspadne na vecim projektima... Reaper ima sve sto mi treba od jednog DAW-a, ali ovi gore razlozi me teraju da drzim jos 2 DAW-a na racunaru, ne mogu da se uzdam u njega za gigantske projekte, a ponekad odu i u 120 kanala... Cubase, jer sam dugo na njemu, i sto je mnogo ljudi oko mene na njemu, non stop mi stizu Cubase projekti ... S1 - jer mi se svidja, i cekam sta ce da urade sa v3 pa da kupim i njega, cisto iz respekta. i PT, jer mi iz inostranstva mahom stizu PT projekti, ali dugo nisam radio u njemu... |
iskreno koristim ih od raspolozenja, znam sta koji moze , koje ima prednosti koje sam ja uocio. ali vecinom se vracam u kucu ili home cubes gde sam krenuo i samo je jedna kuca. ostalo su bas opcije vremenske.
koji je bolji? svi su ok. moze se svuda raditi muzika. |
Quote:
|
Quote:
Pa da, moraš znati kako koji komad opreme radi, isto kao i kako koji plug-in radi. Saznanje o funkciji uređaja/plug-ina je srazmerno u oba slučaja. Iskustvo u primeni takođe. - Da, stara i neodržavana oprema crkava! :shock: Ne može se ni na računaru starom 15 godina raditi, em zbog prevaziđenosti komponenti i softverske nekompatibilnosti, em zbog verovatne fizičke propasti. Sa kompjuterom ne moraš biti pažljiv? Može da se šuta i baca po gepeku? Ne? Dakle? I taj segmenat je veoma sličan ako i nije isti. Vidi, ne branim ovde analogiju, u današnje vreme je prilično neisplativa i skupa, osim ako nije jasno za šta je neophodna, a odnos eksploatacije i ulaganja kroz zaradu - pozitivan. Prosto sam zgrožen količinom nabiflanih "forumskih" floskula. Dakle, šta i sa kojom analogijom si radio, pa ovo pišeš? Zaista me zanima. Ne ispitujem te, prosto želim da znam kako si i do ovoga došao, iz dobrih namera. A ne samo zbog tebe, nego još potencijalnih "žrtava"... |
Quote:
|
Opa napravio sam prepravku i skroz zeznuo ovaj post
Uglavnom ti si mi prvi pričao o komplikovanosti rada sa analogijom i kako je bilo pre kada si bio ograničen kanalima i kako su se snimci korigovali, tako da ne znam zašto me uopšte to pitaš ti lično :D. A računari koštaju ko jedna analogna sprava i trajaće i do deset godina. |
a ja mislim da je ova rasprava potpuno nepotrebna :D
|
Pa da uop?te nije ni tema, ne znam za?to i zalazimo u to.
|
Hehe, narode, nema rasprave. Bar ne one kojom su ljudi saturisani putem medija. :wink:
Mislim da je ok da se i o ovakvim stvarima priča, jer je i ovaj forum javni medij, ljudi ovo čitaju. Elem, ja pokušavam uvek da se osvrnem i na te, ostale ljude. E sad, često se dešava u želji pojedinca, da bi "preko pogače" došao do saznanja i "tajnih fora" - budu iznesene stvari koje su proizvoljne pretpostavke, uvržena mišljenja, stvari koje nemaju uporište ni u čemu smislenom, pa samo reagujem na takve stvari. (Stefane, ne obraćam se samo tebi) Niko tu nije kriv, početnici su prilično često "žrtve" takvih postova, jer kada se X puta pročita neka ovakva...nešto...onda se to prosto ureže ljudima u pamet. Najbanalniji primeri popularnih i kompletno besmislenih tvrdnji su one da "kondenzator 'vata sve!", pa tu je i čuvena - "dinamički mikrofoni su lošiji od kondenzatorskih (i obrnuto!)", zatim legendarna - "vokalni procesor za prateće vokale se zove "vokoder"!"...i mnoge druge, sa kojima se svakodnevno možete susresti. E sad, počelo je polako sa tim, sličnim stvarima, pa sam samo pitao odakle to izlazi ?! ...i dobio...ništa! :D Ne znam ni ja zašto zađosmo tamo ako već o tome ne znamo... E, ajd sad malo na temu da se vratim, pomenuto je da "tamo negde" mora da se zna kako se sprave povezuju a na DAW to ne mora... Ok, super, pa onda opet samo pitam: Da li je isto kada u lancu (u tom redosledu) stoje na kanalu gate+comp+eq...ili stoje eq+gate+comp...ili stoje gate+eq+comp...? Recimo da je u pitanju kick...ili vokal...ne bitno... Čak je Reason imao one čuvene "rekove", pa mišem vučeš kablove u kombinatorici spajanja sprava i toka signala... Hoću da kažem da je logika razmišljanja u principu vrlo slična, samo nema kablova, nego par klikova reši sve. Ali mora da se zna zašto se šta radi. |
Quote:
Znaci nije mi palo na pamet. Pokusacu odmah. |
Ja sam na Reperu,ali se igram i sa Magix proizvodima Samplitude i Sequoia koji su neverovatni,vidim da se ovde slabo pominju,ali sigurno zasluzuju mnogo vecu paznju.Repera koristim najvise zbog ustede resursa.
|
pa Sequoia je standard kod mastering inženjera :)
|
Quote:
Ja sam jednom prilikom uporedjivao, sad ne znam koliko je to verodostojno, koliko mogu da poteram instanci odredjenih plug-ova pre pocetka raspadanja i krckanja i redosled je isao ovako od najgorih do najboljih, barem kod mene: Samplitude (Sequoia), Reaper, Cubase 5, S1 S1 je ubedljivo najvise mogao da pogura, za 10% vise od C5, a oboje i C5 i S1 su mogli za skoro 50% vise od Reaper-a i drustva da poguraju procesinga... Iskreno, mislio sam da ce C5 zbog "starosti" programa da bude na dnu, ali sam bio iznenadjen. Imam par klijenata koji rade u Samplitudu, i hteo sam da vidim malo kako funkcionise, medjutim CPU potrosnja me je odvratila |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Meni je stvarno neobično da čujem da je C5 bolji od navedenih (po datom pitanju). :) Moje iskustvo - sasvim suprotno. 1) REAPER (WASAPI); 2) C7 Elements; S1; 3) C8 Elements (pomalo neprijatno iznenađenje, s obzirom na najave da će moći da pogura boga oca); 4) C5 Edit: Au bre, C8 Elements, 32-bitna verzija neće čak ni da prikaže menije (64-bitna verzija prikazuje, ali 64-bitne verzije CB-a su meni uvek slabije radile i mogle manje da poguraju). :confused: Da li je do OS-a koji je 64-bitni, ili je nešto peto (ili je neki bag). |
Quote:
Jel C8 Elements ima da se nadje negde online ili samo legala ? :D |
Quote:
|
Ali niste baš realni kada uspoređujete C5 u 32bitnoj verziji s nekim drugima koji su noviji i možebitno rade na 64 bita.
Ja se pomalo navikavam na C8 na 64 bita i on stvarno radi izvrsno. Ružan je, odvratan, ali tako mi je bilo i kada sam prelazio sa Cubase VST5 na Cubase SX3 još davno. Ali imam osjećaj da C8 stvarno žvače pluginove jako stabilno... A to je neusporedivo s C5... |
Sequence 9 mislim da je najbolji sto postoji. brutalaaaaaaaaaaaaa
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Kuka mi stalno, pa recimo neki hibrid. Zamisli situaciju: 10-ak kanala programiranog elektronskog bubnja (a i vise ponekad) malo manje od 10 livebubnja Klavir 10 kanala sintova 4-8 kanala akusticne gitare 12-14 kanala elektricne gitare vokali sa dupleksima u ko zna koliko kanala, od tihog pricanja/pevanja do glasnog dranja/pevanja, pa ponekad ima i po 4-5 ljudi u pesmi, pa to izadje na 15-20 kanala Pa prateci vokali na 25-6 kanala... Pa se to smenjuje u pesmama, show I kad na to dodas subgrupe, i FX kanale to izadje 100+ i tako umirem stalno... Ja kao mladji "producent" mahom radim i sa mladjom ekipom koja trpa ako treba i kuhinjski lavabo u pesmu, pa ti Jane spakuj da se sve cuje... Stalno objasnjavam ljudima da covek ne moze da prati vise od 5-6 sekcija u isto vreme, al dzabe... |
a dje jos bas gitara 8 kanala ... da mi je te cuti uzivo
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Nije da mi je svaki projekat koji dobijam 120 kanala, ali bilo ih je 5-6 takvih. I to po meni potpuno nepotrebno... Cesto ima gomila nekih zvukova koji nemaju nikakvu sluzbu u pesmi... Pa nisam i ja jedini koji taj problem ima... Evo Ken Lewis koji ima ceo tutorial kako je miksao mega hit "Down On Me" od 50 Centa i Jeremih-a, na samom pocetku kaze "The whole song has 109 tracks to it, when you hear it on the radio it probably doesn't sound like there is much to it" ... A to je pesma koja je po meni mogla da se resi u 24-30 kanala, i nisam verovao da ima vise od toga, ali kad sam gledao sta radi, pa on se susrece sa istom problematikom kao i ja u istom zanru, gomila stvari koje gotovo da nemaju smisla, ali se primete, producent/aranzer primeti kad ih sklonis... Da ne pricam sto izbace grubu demo verziju koja klipuje 13 db u plusu i ima RMS ono -6 i navikavaju se na to sto cuju, onda svaka promena kakva god je ih cini anksioznim ... Al to nije slucaj samo kod nas, videcete da je i masa poznatih svetskih artista imalo trip da im je prvi snimak odnet iz studija najbolji... A najgora medvedja usluga koju mi snimatelj uradi je kad izbaci vokal abnormalno iznad muzike. Tu je kraj, vecinu pevaca/repera ne mozes ubediti da vokal treba da bude tisi i to je stvar ega. Da se razumemo, ja volim da vokal bude jasan i glasan, ali ovo sto su ljudi danas poceli da traze i sto pocinjem da cujem i u svetskoj muzici, nema nikakvog smisla... Al to je sad sve druga problematika... Poenta moja je da se ja slazem sa vama svima, al to se radi, 100 kanala u tim modernim hibridnim hiphop/urban/sta god zanrovima, narocito ako ima vise od 2 vokalista nije nista cudno... Neretko su aranzeri/producenti u tim zanrovima ljudi koji ne znaju sta je C Dur, a uz nekakav uspeh nepotkovan nekim znanjem, neretko ide i veliki ego |
Quote:
|
Koji DAW koristite?
Imas i dalje zivaca jan :-).. Kad neko zna da nspravi pjesmu zna... Kad ne zna neko mu je 'spakuje' i tako u krug... Ain't no business like showbusinesss..
|
Quote:
|
jedno je ljudi osecaj, a jedno je poredati iste plugine u oba pa videti sta kaze procesor.
|
Quote:
|
Ni ne treba spominjati, a kamoli uporedjivati C5 sa C8. Od iskoristenja procesora, brzine otvaranja projekata, pa nadalje stabilnosti. U odnosu na 7.5 je velika razlika, a kamoli sa C5. Naravno pricam o C8 - 64 bitnoj aplikaciji na x64 sistemu u odnosu na C5 koji je 32-bitni na kom god sistemu bio. 10 GB materijala u ramu, 50+ audio trakova, preko 70 insert pluginova na kanalima, + FX kanali i efekti, + efekti master kanala i 10-ak VST-ova sa 15-tak svojih audio kanala - asio buffer size 32!, latency 0.7 ms, i ispod 50% ASIO zauzeca, sve uredno prasi i bez problema ide u real-time-u. To je ta neka jel, optimizacija. I jos jednom da napomenem - sve ovo u real time sa najmanjim mogucim buffer size-om koji mi moja karta nudi, a to je 32. I ne znam kome pored ovoga moze i pasti na pamet da pali C5 i bilo sta uporedjuje, osim kome je bas, bas dosadno. :wink:
|
Koja je konfiguracija u pitanju sky net?
|
Ljudi, pustite opterecenje procesora... to krajjnji slusalac ne zna. ima li razlike u zvuku, C5 I C8, u sabiranju...?
Mozda ja ovako razmisljam jer imam c5 I nemam pojma koliki mi je cpu perf, jer ga ne palim vec godinama.... |
Quote:
Trebalo bi da uzmem uskoro C8, ali sad s obzirom da ima Elements Trial za koji ne treba dongle, razmisljam da se ne zaletim i da probam prvo Elements da vidim sta se desava na mojoj masini... Izgled C7 mi se uopste nije dopadao, narocito prikaz waveforme u aranzeru, delovao mi kao da je blurovan u odnosu na ranije verzije i u odnosu na sav ostali softver koji sam probao u zivotu, i to mi je ono veliki problem, jer radim puno editinga. Da ne pricam ono, stanes misem pa sacekas sekundu da se pojavi sakriveni button (send recimo) itd... Mnogo sitnih stvari koje su mi usporavale elementarni rad... Tako da javicu utiske kad isprobam Elements |
Nemam problema jer mi je 90% posla u studiju bez I jednog midi kanala....i Bude neki konacan broj kanala :)
|
Quote:
|
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BEH6JDkVbBg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
:) |
10-tak godina koristio FL Studio. 12-ica je bila kap koja je prelila ča?u pa se prebacio na Studio One. :)
|
sta je sa 12-icom?
|
Nije nista, radi kao sat, i kada vecina novih funkcija, ali meni su ukinute neke funkcije sa step sekvencera, i primoran si da to radis u piano rolu, a ja ne zelim tako, pa sam ostao na 11 gde imam te mogucnosti, pa onda ako zelim, prebacim iz step sekvencera u piano rol
|
All times are GMT +1. The time now is 06:03 PM. |