![]() |
Re: Rifovi u Srbistanu - Blog
Evo novog bloga, tre?eg dela "?ta nije u redu sa muzikom", pa ko je pro?itao prethodna dva, mo?da mu bude interesantan i ovaj! :) Izvinjavam se Janu ?to kasnim skromnih mesec dana sa postavljanjem :)
http://rifoviusrbistanu.blogspot.com...muzikom-3.html |
Quote:
|
Quote:
Dule, a kada su to izdavači uopšte „ulagali u nova imena”? Odnosno, ulažući u „nova imena” oni su zapravo ulagali u nova imena iz muzičkog pravca koji je već sam po sebi postao kurentan. Oni koji su prvi kukuriknuli po pravilu nisu imali podršku. To važi kako za Bitlse tako i za Bijelo dugme. Sve u svemu, sa muzikom je sve u redu, izgleda da nešto nije u redu s publikom ;) Publika je kroz samo par generacija evoluirala do tačke u kojoj joj je jasno da se nijedna estradna zvezda ne obraća njoj nego svom bankovnom računu. I prestala je da pada na fore. Izdavači su tu najmanje krivi. Pozdrav, Vasa |
Vasa mi uze rec iz usta... UVEK je bilo da bend prvo skrene paznju na sebe, bilo svirkama, bilo izgledom, bilo muzikom..cime vec..TEK onda su disko kuce stupale na scenu. Potpisivale ih i molile boga da se to proda..
Cak i kad je Punk krenuo - cim se o nekom bendu nesto proculo - odmah si potpisivali (da bi iskoristili trenutno raspolozenje publike)..ti bendovi se sigurno nisu "gurali" ni marketovali. I danas je isto, i pre 5 ili 10 godina je bilo isto. BEND MORA DA SKRENE PAZNJU NA SEBE !! IZDAVACI NIKAD NISU NA SLEPO RADILI..alo? To sto kazes da sad treba da menadzerisu, reklamiraju i produciraju sve sami...pa tako i je bilo pre, manje vise...mozda ortak radi kao "menadzer" ili vozi, itd. Ja se secam da smo sami lepili svoje plakate za svirke po Beogradu. Sta je to ako nije samo-promocija...sami snimali, sami nosili pesme u disko kuce...sve isto jos davne 1981/2/3/4... I ovde sam u UK (svojevremeno) radio stvari, nosio po DJ radnjama i dstributerima, i zavisno od reakcija nosio na rezanje i stampanje vinila. Prevozio kolima do distribucije, sam slao ploce u magazine za recenzije (koje su kad izadju dobre recenzije, pomagale prodaju - pa se moj 12" white label nalazio i u HMV ili Virgin radnjama..itd itd..) Sad je isto - samo je online i mp3 umesto ploca... saljes DJ-ima u inbox, ako im radi - pusti ce/ procuce se / itd itd.. SAMO sto sad ima mnogo novopecenih "producenata' koji su prezasitili boga i narod i malo je teze da se ispliva... ALI - ko je dobar - na kraju ispliva. Posto sad cela jedna nova liga novih mladih producenata i kompozitora koja je pocela da hara UK i svetskim top listama... Ako su oni isplivali - znaci moze. Talenat i samo talenat. Po meni - najveci problem je sto jako mnogo ljudi MISLI da su talentovani a nisu..uopste. Jako je lako napraviti nesto DA LICI na vec postojeci hit...ali smisliti nesto drugo / razlicio / zarazno - nije lako. Sad bas ima dobre muzike, cak i na top listama !! |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Ako ho?e? konkretnije, komentar ti zvu?i negde na nivou zavla?enja "ortaka iz ulice" koji zabavu vide u tome da se popi?aju na nekog drugog u par re?i. Ali onako, kao visokoobrazovani, na?itani kulovi koji ?ele i to da poka?u.
Komentar ne samo da je nebulozan po?to si ga ostavio osobi koja je na?ela petu deceniju i koja se aktivno bavi muzikom, nego je odvojeno nekulturan i bezobrazan jer vi?estruko devalvira sadr?inu ne?ega na ?ta komentari?e?. Jednostavno, zamisli situaciju u kojoj si objavio svoj muzi?ki rad, a neko ostavi komentar koji je ovakva vrsta"dosetke", poku?aj aktivirati empatiju i socijalnu inteligenciju pa razumi za?to bi neko mogao shvatiti ovakav komentar kao ekstremno ?upa?ki. A meni u zadnje vreme strpljenje prestaje biti vrlina pa kad neko ne ume da poka?e minimum normalnog ljudskog po?tovanja i volje za komunikacijom i razmenom mi?ljenja ja ga odjebem, u?ivo ili online. Pretpostavljam da bi i ti ?eleo da tvoj muzi?ki rad bude ili adekvatno prokomentarisan, bez primitivnih dosetljivih kvalifikacija, pozitivno ili negativno, ili da ga komentatori presko?e, ako nemaju ?ta da ka?u. Zna?i, ako nema? volje ili interesovanja potro?iti vi?e od re?enice i biti uljudan, ajd me zaobi?i. Ako misli? da sam neprijatan a ne razume? za?to, razmisli ?ta si napisao i za?to ovako reagujem. I da se razumemo, ovo ti sve ka?em iz ?istog, mo?da nezaslu?enog ljudskog po?tovanja, po?to zapravo ne vidim za?to bih obja?njavao. |
...
|
Ajde bolan nemoj stalno biti namrgođen. Ja sam ti prototip paćenika opisanog u tvom blogu, koji pokušava da bude i muzičar i producent i miksadžija i dizajner omota i režiser i snimatelj spotova (pa i bloger, kad smo već kod toga). Totalno si pogrešno shvatio te dve reči.
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Znam, zato si me i zbunio jer si po formi zvu?ao kao da se ne sla?e? a napisao ne?to ?to je, imao sam utisak, isto ono ?to sam i ja rekao :)
E sad to oko tapeta je zapravo komplikovano jer je takvo shvatanje muzike delom upravo posledica overdrive-a muzike koja ve? dve decenije preplavljuje TV i radio a koja je takva da lako prolazi ali ne daje mogu?nost da se ljudi zaista emotivno investiraju u nju. Pa se to onda opet vra?a na ono ?to sam ranije pominjao, tj. da mnogi vide pona?anje muzi?ke industrije kao vid kanibalizma ili laganog samoubistva jer je radi kratkoro?nog profita prakti?no ugro?en posao u celini. Jer iako je pad tira?a bio neminovan, publika je i dalje spremna da plati izdanje - ali samo ako joj je zaista stalo i ako ose?a da time uspostavlja konekciju sa bendom ili solistom. |
Quote:
Quote:
Na kraju, a što je po meni najvažnije, pop muzika više nije najzabavnija stvar na svetu. Klincima je kudikamo zabavnije da sami sebe snimaju kako povraćaju u klonji ili se krešu nego da slušaju neke budale koje grebu po instrumentima. Iskreno govoreći, razumem ih. A da se ne zavaravamo — pop muzika je pre svega zabava. E, više nije glavna zabava, zato je valjda Will.I.Am rešio da promoviše gadget za iPhone koji poboljšava performanse slike, a ne zvuka. Sapienti sati. Pozdrav, Vasa |
Quote:
Quote:
Na stranu manjkavosti internet komunikacije, mo?da ne?to nije jasno: ovakav blog je neka vrsta istra?iva?kog rada, mojih je mo?da 5%, a to je zapravo na?in kako ?u informacije zapakovati i izneti. Kad krene ova vrsta pri?e, mo?da ispada da "branim" ne?to kao da se radi o mom stavu, ili da gu?im sagovornika protivljenjem, a to me smara. jer tih 95% sadr?aja koje iznesem je ne?to ?to je jednostavno tako, ?to je prisutno, ?to sam saznao. Nisam ja odlu?io da je ne?to takvo kakvo je ili ga takvog zamislio, samo je jednostavno tako. Tehni?ki ne mogu za nekog drugog izneti sav materijal koji je sa?vakan u blog, jer se radi o satima i satima ?itanja i gledanja ne?ega ?to me, eto, interesuje. Potrebna je neka vrsta otvorenosti i dobre volje da se razmisli, mo?da nekad i dovede u pitanje sopstveno vi?enje stvari. Situacija u kojoj obja?njavam ne?to dodatno, van bloga mi je mrska i besmislena jer proma?uje poentu, motiv zbog kog, uostalom, ?itam neke blogove drugih ljudi ili odre?ene ?asopise jer sam ?elim da ?ujem ne?to novo, da saznam. Ne zna?i da ne ?elim feedback, dapa?e, volim kad neko pro?ita pa se zapita, pa ima neki svoj ugao gledanja na materiju, ali ako slu?ajno do?e do toga da moram da vr?im nevoljno neku vrstu "odbrane magistrature", to mi je u?asno ne samo jer takva pri?a ni?ta ne donosi, nego ?to to zna?i da ta druga osoba nije izvukla ni?ta kvalitetno iz onoga ?to sam joj ponudio, kao da kuva? ru?ak a onda ljudi za koje si kuvao ne u?ivaju u klopi. A ako ?utim i uzvratim sa nekom varijantom "hvala ti na mi?ljenju" i to mi je trulo, jer mi je o?igledno da je neko potpuno proma?io ono ?to sam napisao. Ako samo preko?im komentar te osobe i ne poku?am objasniti, pokazujem neku vrstu malodu?nosti. Za?to sam napisao bilo ?ta ako me nije briga da li ljudi pro?itano shvataju na pravi na?in, zar nije vrsta po?tovanja poku?ati objasniti nekome da mo?da ne?to ne vidi? A opet, na?alost, to je i dobar recept da neko misli da si nadmen, da name?e? mi?ljenje i ne prihvata? kritiku. Te?ko je na?i sredinu. Postavljao sam ti ova pitanja i komentare da bih jasnije video kako si ti do?iveo napisano, izme?u ostalog jer znam da tebi dobro rade klikeri i ?to, ve? zna?, cenim tvoje mi?ljenje. U svakom slu?aju drago mi je ako si odvojio vreme da pro?ita?, zaista. Ne samo tebi, hvala bilo kome. |
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/GowCEiZkU70" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
|
Od pocetka citam Dusanove blogove, i iako se sa nekim stvarima ne slazem, potpuno podrzavam ideju. Mislim da bi mozda bilo svrsihodnije bilo da ljudi kao Vasa ( da se ne shvati pogresno - voleo bih da citam njihovo vidjenje istih stvari) a i ostala ekipa koja IMA ZNANJA I ISKUSTVA napise neko slovce na tu temu ali van okvira ovog foruma.
Zasto tako mislim? Zato sto kod nas klinci NEMAJU GDE da procitaju malo o rok (vrlo generalno) muzici, nema te magije u citanju, o tome se kod nas ne prica ... a svakako mislim da bi to doprinelo borbi sa... stranim neprijateljima :) Cak i da napravite isti sajt gde ce biti misljenja razlicitih ljudi (koja ne moraju biti ista) mislim da bi imalo mnooogo vise smisla nego mracenje i polivanje po forumu. Imamo taj neki hendikep, da strasno lako pljunemo na tudji rad, i nemamo svest o tome da se neko potrudio da napravi taj beat tu strofu taj tekst taj blog ... Sa te strane potpuno razumem Dusana, i iako se mozda ne slazem sa nekoliko njegovih argumenata i vidjenja, ne bih voleo da spizdi i digne ruke od bloga zbog "besmislenosti" ili ne daj boze obeshrabrenja nas kao nacije. |
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa P.S. @darkstar: ?ao mi je ako je iko pomislio da u ovom threadu bilo ko bilo koga poliva. Pa ni Znak. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
odgovori u plavom...
Quote:
|
Moj odgovor svemu tome je :
INDUSTRIJA SE PROMENILA - sad su tu shareholders, vlasnici koji ocekuju neke pare na one koje su ulozili...bendovi i artisti vise nemaju 3 ili 4 sanse kao pre..ako prva ploca nije hit - slobodni su ! PUBLIKA SE PROMENILA - nema vise one nepoznate "magije" koja je obavijala bendove i artiste..sad se SVE o nima zna ili sazna za 5 minuta (sve je online) sve stare pesme mogu da se cuju i skinu i preslusaju za 5 minuta i isto toliko brzo zaborave.. Overload informacija na sve strane i to jako utice na sve ...na biznis, na muziku na bendove na (novi) ristup svemu..itd itd... UKUSI I MERILA SU SE PROMENILA - sa novom publiko dolaze novi ukusi i merila...stari recepti i sabloni ne rade..isto je i sa biznisom. itd itd itd... |
Quote:
Da, sve se promenilo. I istorija jeste najbolja učiteljica ?ivota pod uslovom da joj se postave prava pitanja. Pozdrav, Vasa |
Klinci vise ne slusaju muziku
vec igraju video-igre... zato nema para u muzickoj industriji $ ulaže se u interakciju i dzaba ga sve. Oculus Rift je na pragu planetarnog opsedanja a Fejsbuk je za to dao 2 "biliona" dolara sto kaze DaBeer, odnosno 2 milijarde. Niko vise nece znati za Hendrixa, osim ako je 3D implementiran premixovan renderovan |
I ?ta sad?
|
Blog da mu du?u prosti...AMIN.
|
Cudno ja bas imam utisak da se priprema teren za vracanje petorke sa instrumentima kao glavne fore.
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Danas od benda ?esto o?ekuju da prakti?no radi sve sam, nekad ?ak i nakon ugovora sa ku?om. A jasno je da bend ne mo?e da isfinansira u svojoj po?etnoj fazi vrhunskog producenta ili zakupi reklamni prostor u magazinima. Stvara se neka vrsta zatvorenog kruga u kome bend ne mo?e da izgura sebe da bi bio popularniji a niko ne?e da ulo?i u njega jer jo? uvek nisu dovoljno popularni. Zatim, ?ta sa stilovima muzike koji nisu toliko blizu pop senzibiliteta? Tu se sad ve? radi o mom shvatanju, pa mo?da mi zaklju?ak nije ta?an, ali rok mainstream je ve? godinama nepromenjen. Da li je osnovna razlika u tome ?to bi pre dvadeset godina izdava?i podr?ali neku stilski objedinjenu grupu bendova i prakti?no izgurali neki talas, neki pod?anr, ili zaista eto odjednom niko ne pravi druga?iju, sve?u muziku? Da li nema novih planetarnih rok zvezda velikog kalibra zato ?to novi bendovi zaista ne umeju da naprave dobru pesmu, ili je neki drugi razlog u pitanju? Za?to samo matorci i dalje prave pare? Da li bi danas bilo mogu?e da, kao ?to je bio slu?aj sedamdesetih, bendovi imaju po nekoliko albuma koji nisu bili uspe?ni iza sebe, da bi tek sa tre?im, ?etvrtim albumom uspeli da postignu uspeh? Quote:
Zna se ta?no koliko ko?ta bend odre?ena stvar. Pri?aju ljudi, ?ale se. Ne?e niko direktno re?i "Dao sam toj i toj osobi toliko para", ali od intervjua do foruma koje pratim, ima? ljude koji konkretno ne mogu da pre?u taj prag koji bi ih izveo iz opskurnosti tre?e muzi?ke lige. Drugo, kako mo?e? da ka?e? da je "uvek bilo i ostalo", kada obojca znamo da je model posla uvek ranije bio da se bendu da konkretna pozajmica maskirana u honorar, od koje se finansira snimanje albuma, video, producent itd. a zatim se bendu to "skida" od novca koji zaradi album u prodaji. Pri tome diskografska ku?a finansira marketing. Ko ?e danas i koliko ?esto da na bazi vere u uspeh, nepoznatom bendu da da u ruke par stotina hiljada dolara? Evo nedavno sam ?itao intervju sa (ne se?am se imena ali mogu mo?da da na?em ako je bitno) poznatim radio DJ-om koji je pomenuo da mu se jednom ?ak desilo da mu stigne paket sa novcem i disk, bukvalno. Kao, u dana?nje vreme vi?e nije tako jer izdava?i nemaju para, ali i dalje DJ ima zapravo 5% slobode da pusti ne?to ?to mu se svi?a, sve ostalo je dirigovano. E sad, mo?da svi ti ljudi la?u, pa sam i ja slagao pi?u?i. Naravno, mo?e bend ili pojedinac da gura pri?u i ovako sa odre?enim uspehom, ali postavlja se pitanje da li bi pre dvadeset godina to i?lo lak?e. Postoji jedna objektivna prednost dana?njeg vremena, a to je ?injenica da mo?e? ne?to raditi sa muzikom i iz neke provincije, a ranije si prakti?no morao biti u muzi?kim centrima da bi ne?to uradio, to je na primer sjajno. Ali ne mo?e? lako pre?i taj poslednji prag, postati "velik" jer za to treba mehanizam koji mo?e samo izdava? da ti da, ako ?eli. Da dodam ne?to: Mo?da postoji nesporazum ?ta ti podrazumeva? kao "uspeh" i "veliki bend" a ?ta podrazumevam ja. Da bi bend zaista ostavio ne?to iza sebe, on mora da u jednom trenutku postane JAKO popularan. Svi "klasici" rok muzike su uglavnom imali trenutak velike popularnosti. Postoji mnogo onih koji su izdavali neke albume, svirali turneje, ali ako nisu makar u svom ?anru, u jednom trenutku napravili "bum", danas su skoro zaboravljeni. A taj poslednji korak, za to je upravo potrebna danas ta ma?inerija. Po?to je nema, opet ?e rok doga?aj godine da bude novi album U2, ili ne?to nalik tome, ?to je zapravo ?alosno. Problem postoji, objektivno, a ti, ne slagao se sa mnom, ili sa izvorima odakle sam ja pokupio informaciju, nisi ponudio obja?njenje, samo si napisao "nije tako" i "mo?e". Ali d?aba ti ka?e? "nije tako" i "mo?e bend" kad ne mo?e, kad na terenu nema novih velikih bendova i mainstream rok scena izgleda kao najgora ?abokre?ina. |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Evo pogledaj ovo: http://www.blabbermouth.net/news/nex...cord-12-hours/ I ?ta ?emo sad, kako nikog ne interesuje muzika? |
|
Quote:
Elem, ova tema (propast muzicke industrije) je izuzetno komplexna i ozbiljna, i zalazi duuuuboko u Teoriju medija. Smatram da niko ovde nije dovoljno obrazovan u toj sferi da moze da ozbiljno pricha o tome (i ja sam u toj grupi donekle, da se razumemo :wink: ) Al eto, chitao sam i studirao Marshall McLuhan-a, sto preporucujem svakom ko zeli ozbiljno da razmislja o ovoj temi. To je pochetak |
Ja se izvinjavam, ali moram da pitam: jel ovo neka greska u naslovu ili sta? Vezano za "Srbistan". Deluje kao greska kada se brzo kuca na tastaturi.
talk tapa |
Quote:
Cela stvar je ?ira od teorije medija, a kamoli od muzičke industrije. A muzika, ba? kao i vreme, te?ko da će da propadne dokle god je ljudske rase. Pozdrav, Vasa |
All times are GMT +1. The time now is 08:07 AM. |