Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Diskusija o softver bubnju [Branoy] (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45406)

VladaNS 06-01-2014 01:28 AM

Re: BFD3 je dostupan svima :)

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 355102)

<iframe src="//www.youtube.com/embed/jFUjNn6SZIc?feature=player_detailpage" allowfullscreen="" width="640" frameborder="0" height="360"></iframe>

Brano, ova gitara na 0:43 je legendarna :D Placem, evo suze mi teku...

Mogli 06-01-2014 01:29 AM

Druze, sa "izvadjenim" midijima se ne moze dobiti zvuk, ma kako da je taj midi vhunski programiran. Kvalitet se dobija tek kada se svira taj vst instrument na licu mesta i to se zabelezi kao midi, ili odmah snima u audio. Razlika je ogromna, pre svega u dinamici.

psionic 06-01-2014 01:36 AM

Branoy, sto ne prepustis sam zvuk toncima (ljudi koji su se posvetili zvuku, a ne svirci), a ti lepo nastavis sa sviranjem ? Mislim, imas ideje i sta znam sta sve, ali da to zazvuci masno - to je posao producenata (miksadzija), sto se ti bavis takvim stvarima uopste ?

Eto - to mi ide na zivce, kad kod nas jedan covek hoce sve, pa se onda pravi pametan oko stvari koje nisu iz njegovog domena. Znam Branoy da se bavis amaterski ovim, ali brate onda nemoj da komentarises alate... Zamisli da ja sad ovde pocnem da SPAMujem oko toga kakva je koja klavijatura i odgovaram na svaki post u kome se spominju klavijature ?

branoy 06-01-2014 02:08 AM

de prebaci postove u novu temu.

evo na soundcloud, prvi je ovaj sa videa bez iceg, i drugi mix proba. cisto valja li sta u odnosu kako je bilo , na slusalice radio?

https://soundcloud.com/branoy-works/...sti-u-audio-01

i mix kakav takav
https://soundcloud.com/branoy-works/...u-audio-02-mix

STUDIOTON 06-01-2014 02:04 PM

1. Zvuci kao midi file sa PSR1000
2. Zvuci kao midi file sa PA1x

mozda je najbolje da otvoris poseban thread na forumu RAZNO .. sa nazivom BRANOY ili kako hoces .. i da tamo nastavis sa ovakvim pitanjima,temama i slicno.. a postovi iz ove teme ce biti prebaceni u tu novu .. jer kada sam pogledao tvoj history, sve se svodi na isto, istim pitanjima, istim temama , istoj raspravi, sto znaci da si svaku temu u kojoj si ucestvovao unistio i promenio joj tok .. Tako da zasluzujes poseban thread, gde ces moci da pitas sve i svasta .. bice mnogo dostupnije,preglednije ..

branoy 06-01-2014 03:08 PM

ma u pravu si, to je i onako bilo na brzinu vise radi toga da cujem mozel se onda dobiti sta bolje kad exportujem pod audio, nisam pipnuo nista od automatizacije. a drum kick snare i hi hat neshvil, tanko je. i da mi je baas to da to ne lici na aranzer i komp.
jesam rekao da se ovo prebaci pod posebnu temu. kako je tako je ispalo

naravno ko da moram se zajabavati toliko akustikom. ako ne ide ne ide.
ima drugih udaraca, club house. sto i onako idu kod ostalih, al ja zapeo da mi bude debela akutika. nema veze

Sky Net 06-01-2014 04:10 PM

Quote:

Originally Posted by Sky Net (Post 355011)
Da nije malo previse 100Mb za set bubnja? :D

Quote:

Originally Posted by Dushan_S (Post 355038)
Kasni? deset godina sa ovim! :wink:

Nisi shvatio poentu, ali nevermind :) a ova mi je tema - i vise nego simpaticna :rotfl: uzalud se trudite svi da nesto objasnite - dok Brano sam ne shvati da drum kit velicine 10 mb po uzoru na korg aranzere ne moze da zvuci tako kako on hoce, od rjesenja nema nista. Da shvati da VST-ovi u projektu ne mogu stati unutar 100 MB, niti 256, niti 500..niti to tako moze, niti treba(ako pricamo o ozbiljnim projektima).. Tako da, kada shvati taj fakt, moze da pocne da ulazi dublje u materiju - zasto trebaju gigabajti i terabajti prostora na diskovima, sta je miks bubnja, sta koji efekat ustvari radi, sta je uopste sampling , kvantizacija i tako dalje i tako blize. Pa kad zavrsi sa bubnjem moze preci na miks bas gitare, akusticne, elektricne, pozicioniranja vokala i tako dalje, i tako blize. Uglavnom, mnogo gutav i trnovit put. O svemu tome mora jedno po jedno, i citati, i gledati, i citati, i citati, i klikati i klikati, i onda ce biti mnogo manje ovakvih teza, antiteza, hipoteza, citoteza i slicno. Svi mi ovdje ne neki nacin ucimo, dijelimo ideje, savjete, postavljamo pitanja - ali sve dok Brano licno ne shvati da to ne ide tako kako on misli da ide (dibidus je ubjedjen da je to tako kako on misli da jeste i da treba), samo uzalud trosimo vrijeme na objasnjenja. Bitno je da su se sa torenta zgulili svi moguci pluginovi i DAW-ovi, ali tutoriale ko sisa.

spartakus 06-01-2014 04:49 PM

Re: Diskusija o softver bubnju [Branoy]

Ja mislim branoj da bi ti trebao da pokushash da pravish layere za ritam i greshis uopshte ti bibanj ne zvuchi kao da je sa kompa barem ovo shto sam ja slushao.. ja kada zapnem negde prilikom pravljenja,totalno se.posvetim reshavanju problema(ako treba 5h cu da provedem preslushavajuci razne snimke dobosha,ma ako treba komshiju bubnjara cu da dovedem nebih li postigao zeljni rezultat)..dosta moze da.pomogne i bob ovinski,predlog za citanje..iskreno ja se.slazem sa.onim shto rece psionic neke stvari treba prepustiti profesionalcima..

branoy 06-01-2014 05:01 PM

ma najlakse bi bilo da ja samo sve odsviram, a drugi smixaju, al para nema, ne pravim ja pesmu za 2000eu, ko god ovde od ovih dodje, u mom kraju jedva da imaju 200eu u dzepu, do 500eu treba ih naterati da bi platio bar i pratece vokale u bg. zato kazem ne treba ba meni sto udaraca 6 mikrofona, 10 udaraca smixanih i to je to, tako par kitova, i aj zdravo.

ne znam cime napumpati te akusticne udarce sto uzmem iz tih akuticnih superioara i ostalih, tanki su mali kad ih slusas solo. i vidim da ima fali nekakve farbe. al bojim se EQ, volio bih da posvetlim , i kad posvetlim dobijem digitalnu neku ruznu svetlost, a ja bi voleo sve da mi je linearno kao sto stoji EQ na pojacalima sve na 0 , i onda kazem kako osvetlit a da ne udara u usi , itd

evo npr nesto sto sam uradio pre par godina, cubase 5 sve vsti, tu nije akustika drum, jer nisam znao ni tad je sredit.
i kasnije sam samo celu pesmu u magix clean audio, znam da je taj magix imao dobre efekte. nist vise

http://www.youtube.com/watch?v=qFMhrXzEDzk

awacs 06-01-2014 05:29 PM

Quote:

Originally Posted by Sky Net (Post 355119)
O svemu tome mora jedno po jedno, i citati, i gledati, i citati, i citati, i klikati i klikati, i onda ce biti mnogo manje ovakvih teza, antiteza, hipoteza, citoteza i slicno.

Na?alost, čitanje i gledanje ne mogu da zamene iskustvo iz realnog ?ivota i sa realnim ljudima.

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 341463)
Branoy, sad ozbiljno...

Jesi li razmisljao da preselis u neki veci grad? Pitanje je privatno, ne moras da odgovoris, ali mi se cini da je to jedini nacin na dalje napredujes.

@branoy:
Ovo ?to je Dejo Vučković svojevremeno napisao je najbolji savet koji si ikada dobio na ovom forumu. Dobar si lik, sva?ta te interesuje, sklon si čačkanju i eksperimentisanju, a i muzikalan si. Jedino ?to ti fali je da u?ivo vidi? sve to ?to te zanima ? sav taj hardver, SSL, Milija, Cecu, koga god...

Bora Pavićević A.K.A. Bora Longa, perspektivni beogradski bubnjar, svojevremeno je izjavio: ?Hoću da sviram d?ez, ali d?ez i kevine sarme ne idu zajedno.? Dobro, mo?da citat nije ba? tačan, ali smisao je isti: ako ne?to stvarno hoće? da nauči?, idi tamo gde ?ive ljudi koji rade to ?to te zanima. Uglavnom, Bora Longa se odselio u Holandiju, po?to je tamo?nja d?ez scena bila mnogo ?ivlja od beogradske. Koliko znam, jo? uvek je tamo i ?ivi od sviranja.

Jebe? online tutorijale, to su pomoćna sredstva. Zgodni su da ti objasne koje dugme da klikne? da bi se ne?to desilo. Ako te zanima ZA?TO treba da klikne? ba? to dugme, idi tamo gde ljudi stiskaju dugmiće svaki dan, pa ih ?pijuniraj :)

Pozdrav,

Vasa

branoy 06-01-2014 05:41 PM

Awacs ti i Dejo Vuckovic znam da ste u pravu 101 posto , razumemm!! hvalaa na tome, to je to realno. realan zivot i komunikacija s ljudima, pa do sad bi milion nesto vise znao samo da sam nesto gledao kod nekog dok nesto radi a der i ucestvovao sa njim i doradjivali zajedno jer ovako sve sam pipam, kontam, al nikako da zadovoljim usi svoje , nekad uspem. pisacu, nastavicu, odoh svirati u grad. sad bi ti vise toga odogovrio al to je to otprilike. sve jasnoo

alfom 06-01-2014 05:53 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 355121)
ne znam cime napumpati te akusticne udarce sto uzmem iz tih akuticnih superioara i ostalih, tanki su mali kad ih slusas solo. i vidim da ima fali nekakve farbe. al bojim se EQ, volio bih da posvetlim , i kad posvetlim dobijem digitalnu neku ruznu svetlost, a ja bi voleo sve da mi je linearno kao sto stoji EQ na pojacalima sve na 0 , i onda kazem kako osvetlit a da ne udara u usi , itd

Brano, ba, nit su tanki nit su mali! Osim ako slušaš preko mobilnog!
Super su ti zvuci, super. Pa i onaj XLN kojeg ne razumiju mnogi, a koji je vrlo ozbiljan native bubanj ; samo treba imati bubanj u ušima.
Eto, to je tvoj problem, kako ja vidim cijeli ovaj thread. NEMAŠ BUBANJ U UŠIMA.
Da ti je na bini par decenija derao živi bubanj, i to bez monitoringa na bini (i to jedan za sve žanrove : od stare gradske, preko popa, roka, ... , do ... ), imao bi to u uhu. Na bini haos, a ispred bine milina. Dakle, kada slušaš odvojene elemente, tebi se čini da je to ništa, a kada to sklopiš u miks, bude milina.
Mislim da prvo treba da se naslušaš bubnja u gotovim pjesmama. I to, fino, slušalice na uši, pa natjerati mozak da sluša samo jedan po jedan snimljeni element. Ne ide to drugačije. U pitanju je vježba : poslušati cijelu pjesmu a čuti samo šta radi npr. doboš i kako zvuči. Još je bolje ako slušaš koncerte koji su dobro snimljeni i obrađeni.
Evo ti npr. ovaj link :
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28658
gdje je Bockie kačio par multitrakova u kojima imaš žive elemente bubnja.
Kada ovo čuješ (a nije snimljeno loše, nego solidno ili veoma dobro) onda će ti ozbiljni vst bubnjevi biti dar vile muzičarke.
Uz vježbenje slušanja, pošto znam da imaš wavesove, evo mala pomoć za početak :
http://www.waves.com/intro-to-mixing-drums
http://www.youtube.com/watch?v=DqOfvdjiIa8
Sigurno ima i boljih primjera za miksanje bubnja, pa potraži sam. Pun je internet toga.
Nadam se da sam ti makar malko pomogao.
Ah, da, i još nešto : da si ti ubacivao npr. midi Alesis bubanj (bilvaktile) znao bi koliko blago imaš u rukama sa EZ, XLN Addictive, BFD, Kontaktima,... , itd.

spartakus 06-01-2014 06:03 PM

Branoy sama vezba moze dosta stvari da ti razjasni.iscimaj se na probi nekog benda i sedi blizu bubnjara i gledaj shta se dogadja kako covek udara po kozama(hpcu reci koza,,bebe)i cinelama,ako osetish da treba da se premestish negde drugde opushteno..ovo je meni pomoglo ali bez zezanja..bubnjar imao yamahin komplet bubnjeva dobosh je iz nekog sna..posle te probe shvatio i bilo mi je jasno shta se ustvari tu dogadja.

psionic 06-01-2014 07:28 PM

Ne znam sad da li ovde ovo da postujem, cenim da ima dosta ljubitelja tih "starudija", ali pouzdano znam da je Branoy jedan od njih :rotfl:

Elem: simulacija Yamahinog semplera TX16W.

Sada sledi - "pa jbt, ima gomila simulacija, zasto je ova posebna ?"

Radi se o "pravoj" simulaciji. Naime - nisu radili nikakvu "zvucnu" simulaciju. U pitanju je stari sempler, pogonjen motorolinim 68000 CPUom. Da bi verno preslikali karakteristike ove sprave, momci iz SonicCharge-a su implementirali emulator samog procesora, pored emulacije raznih DSPova, tako da sprava cita originalne diskove i radi navodno 99.9% kao i realna sprava. Da bi ste pokrenuli neki zvuk, potrebno je da ubacite .IMG prave Yamahe, udjete u njegov meni u old-school stilu (nema windows padajucih menija, preseta...) pritisnes "system" taster, pa klik na +1, dok ne dodjes na UTIL, pa onda kroz menije opet - LOAD... I tako redom. Dakle 100% emulacija, pa gos'n Branoy, ako i dalje krivis PC za "digitalni" zvuk, probaj sa ovim... :wink:

http://computermusicguide.com/wp-con...8673041696.png

Pre nego popizdite sa ovim, treba vam da skinete .img fajlove za Typhoon OS (koji pogoni ovaj sempler) i da naucite kako se ucitavaju semplovi/programi. Sve to mozete saznati na oficijalnom sajtu - pa ko voli retro '80 - '90 sprave - evo vam : http://soniccharge.com/forum/index.p...0-cyclone-faq/
Eto Branoy, ako volis te stare sprave, probaj sa ovim. Kako kazu, zvuci autenticno.

awacs 06-01-2014 07:37 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 355131)
momci iz SonicCharge-a su implementirali emulator samog procesora, pored emulacije raznih DSPova, tako da sprava cita originalne diskove i radi navodno 99.9% kao i realna sprava.

A jesu li emulirali konvertore? Ne šalim se, ozbiljno pitam.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Pogledao sajt, kažu da jesu.

psionic 06-01-2014 07:51 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 355132)
A jesu li emulirali konvertore? Ne šalim se, ozbiljno pitam.

Pozdrav,

Vasa

Pa kazu da jesu, pise sve na sajtu... Evo upravo se zezam - bas zvuci, onako - osmobitno :)

EDIT: mozda sam trebao da napravim poseban thread u Audio Software sekciji :banghead: Ovo svakako zasluzuje posebnu temu... Nema veze, neka bude ovako.

EDIT 2: Ako se ne snadjete sa otvaranjem fajlova, sa radom ili necim - slobodno pitajte - ako nekog ovo zainteresuje. Inace zvukovi su totalno suludi - ne koliko sprava nesto tu utice, vec zbog samih sample diskova - i stvari koje su semplovali (Kurzweill K2000, Korg P800, Kawai R100, Korg Trident, Roland JV30, 808, 909...)

branoy 07-01-2014 02:12 AM

imal kakav demo? posto je ta sprava? znaci samo drum u njoj, spojis midi kanal kucaj i prebacuj pod audiooo

bole 07-01-2014 02:22 AM

Brane , druze. Tebi nije problem oprema , brzina ili velicina kompa, softver, ukus ili kreativnost, tebi je problem sto ne poznajes osnove akustike, osnove audiosistema, osnove snimanja zvuka i sto si nestrpljiv i sto ne vjerujes ili ne cujes sta ti ovde kazu. Dosao si do stepenice do koje je lako doci uz internet. Da bi shvatio zasto ti je "digitalna svjetlost "kad pomjeris eq , cemu 6 mikrofona za dobos, cemu sluze parametri na kompresoru i sta mjenjaju, zasto ti ne zvuci bubanj kako cujes kod drugih i cime to da dobijes sto trazis ...treba da krenes od osnova , od pocetka , a sam sebi da priznas da si preskocio pocetak i skocio na produkciju bubnjeva i pjesama.

branoy 07-01-2014 02:37 AM

jbg, slabo ko se upusta u akustiku, svi odma se okrenu "fruty loops" i electro kick i ostalo, samo stavis zvuci .

a ja volim akustiku, i teze je 10x, nju da bude tako dobra , doci do tog cilja. pa da ima gde kupiti 10 kitova sredjenih usemplovanih za ovo nase podrucije ja bi kupio odmah, i to je to sta ce mi vise do kraja zivota . znaci par razlicitih zanrova, neki za pop, neku za narodnjake, starogradske novije i to je to. da ne bude uvek isto.

msm kad slusam ove komercijalne pesme, na kojima nikad ne mogu poznati nista iz ovih vsti sto slusam niti dal je to sve dobiveno samo u PC sa plugins.

ja znam da sam jednom isekao bio , dal je bila neka pesma srkyboj, i njegov onaj poznati kick i snare,, i hi hat, to troje samo isekao, ubacio u batery, ja vise sto se tice druma nisam imao sta pipnuti, samo umixati ostalo spram njeg, on je zvucao isto kao kod njega. to pricam . , moze se

isto kao sto oseces udarce sa juznog vetra pesama, ima dosta pesama gde samo drum pocinje sam. i tako i zvuci kad ti nakucas ritam,

psionic 07-01-2014 03:31 AM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 355146)
imal kakav demo? posto je ta sprava? znaci samo drum u njoj, spojis midi kanal kucaj i prebacuj pod audiooo

To su sprave sa kojima su radili devedesetih... Eto - ako mislis da ce ti sprave iz '90 dati taj prepoznatljivi karakter, onda vredi probati mozda sa ovim...

Pazi - nije kao klasicni plaginovi, moze da te iznervira, nema ono - levi klik, load preset... Radis kao na pravom hardveru, znaci:
SYSTEM pa UTILITY, pa zatim 7 za load semplova (ako imas original flopi sa Yamahinog OSa, odna 8 za import), CURSOR RIGHT, pa onda ENTER !

Jedino sto ima na YT u vezi toga, je neki tupavi tutorijal, ali je sranje. Ako me ne bude mrzelo, ovih dana bih mogao da postavim neki demo, pa da cujete o cemu se radi...

Hehe, totalno me je potsetilo na muke sa radom kod tih smorenih sprava, odvratni meniji u dve linije LCD texta, ma bre plaginovi su keeeeva :rotfl:

branoy 07-01-2014 03:47 AM

stani stani, sad ne kontam, jel to hardware ili plugin da se skine, pa u njega ucitavamo to sto postoji za njega? bas me interesuje , moze ako sta uradi okaci odma!!

ja dosao iz grada svirao, evo 4h ujutro upali cubase, pre crkve, Bozic, i malo nesto pipao, uradio neki demo, koristio neshvil onaj ez drumer, to je otprilike taj neki domet , za sat vremena, vise trosenja na dodavanje i trazenje inst, nego na njega. samo na mixeru malo ofarbao 3 kanala
sad jel to svetlo, jel udara u usi, ne znam za ovo doba noci, sad da ima neki vokal, mozda bi izvadio sliku muzike.

nekad sam slusao matrice, kad nema glasa, sve mi nekako bezveze, nije to to,vokal i prateci valjda tu rade cudo, ne znam,, mozda mene smara sto samo muziku slusam dan noc, bez glasa, samo demoe sto pravim, pa nemam orjentaciju

https://soundcloud.com/branoy-works/...-par-udaraca-u

bole 07-01-2014 07:48 AM

ja sad vidim sta ti trazis. Nemas vremena da ucis ili da se cimas mnogo oko bubnjeva. Ti bi da uzmes lovu na produkciji muzike, al da ne ulozis bas puno u taj posao? Nije lose ovo sto si okacio, tj ne zvuci lose na ipad u (na poslu sam pa mogu da cujem samo na tome) Koje su to pop, narodne, starogradske pjesme koji su ti primjer za to kako bi ti volio da zvuci tvoja produkcija?

p.s. drugar je skoro snimao album u Srbiji kod lika koji radi samo narodnu muziku, programirao je bubanj i bas. za zvuk bubnja koristi ,cini mi se stari akai sempler, koji mozes da nadjes ispod 500 eur, ali za akustiku, lik iz studija je samo za proracun i mjerenja dao par hiljada eura, cijena bez materijala. Vidis li logiku u tome ?

bole 07-01-2014 07:56 AM

i kad sam spomenuo akustiku, nisam mislio da treba da ucis proracune i mjerenja. mislio sam na to da treba da saznas sta se desava sa zvukom u prostoriji, tj da mozes da percepiras i sa te strane sta ti smeta i zbog cega ti smeta.

Matya 07-01-2014 09:52 AM

Jbt, roknucu se, jos jedna tema o VST bubnju.

alfom 07-01-2014 11:18 AM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 355155)
roknucu se

rokni se :D

Filip_ 07-01-2014 05:59 PM

Quote:

Originally Posted by STUDIOTON (Post 355072)
Pomenucu da neretko ljudi u zadnje vreme koriste i "live midi" nacin .. to je kada se programira i mixa u isto vreme.. dakle na mixeru ti se pojave izlazne trake audia od vst-a .. ali za to je potrebno mnogo memorije,veoma jak procesor i veoma dobar streaming tj.ssd brzi diskovi .. uglavnom, ja u tome vidim buducnost, gde dobijas brz rad, veoma brze korekcije bez vracanja u poseban projekat radi programiranja,izmena itd ..

Morao sam da se javim kada si pomenuo ovaj nacin rada. Vec nekoliko godina unazad radim na taj nacin (trenutno samo i3 na 2.4Ghz i H.disk od samo 7200 obrtaja, naravno namera je uglaviti 1 SSD ali se ceka neka para viska) ali zbog hardvera freeze-ujem traku u kojoj je midi sa VST-jem, ostavim samo rec-audio kada usnimim deo koji je spreman pa onda manipulisem sa audio trakom (Freeze u Ableton-u nije bas kao disejbl u Cubase-u za audio traku, ali smanji opterecenje skoro kao da trake i nema - moj utisak). Iskreno na taj nacin mnogo vremena ustedim da ne prelazim iz maticnog projekta u audio only projekat, a i uvek se neka nota zaboravi kad vec eksportujem traku u wav.

@Branoy: Procitah skoro sve (mozda i sve, "ni sam ne znam sta sam sve procitao, Stari i novi zavet, Jehovilje svedoke, Kule i Strazareee, Tarabiceee..." :D:D)

Btw, ne znam...trazis ono sto svi traze, a ne moze se naci na dlanu, na 2 klika u DAW-u (odnosno u jednom wav-u).

Bas nedavno procitah i odgledah intervju sa Nu-Tone-om (uspesan old-school DnB producent). On koristi Abbey Road pakete (od Vintage do Modern paketa)...i vrlo uspesno emulira pravi bubanj i numerama gde je to potrebno, ali nigde nisam video da je posle 2-3 klika zavrsio posao sa nekim elementom bubnja (izuzev licno spravljenih semplova gde je ulozio dosta rada da bi ih oblikovao kako on zeli ili sto ti kazes "da zazvuci na prvu" posto traganje za pravim zvukom zna da se oduzi i ubije trenutnu inspiraciju i zelju za stvaranjem).

Ja licno koristim A.Road u kombinaciji sa nekoliko paketa suvih lepo usnimljenih (kvalitetni mikrofoni, razlicite postavke) paketa bubnjeva koje sam "pazario na pijaci".
Posle odredjenog vremena uz pravilni odabir boja, reverba, multiband kompresije moze se doci do iznenadjujucih rezultata cak i bez upotrebe eq-a. Sav rad ide u radnu knjizicu zivota, pre 10-tak godina moj nacin razmisljanja i rada mi sad deluje veoma smesan (izuzev inspirativnog dela :)), ali ucenje, pomalo i neki predmeti/ispiti, prava pitanja upucena, srecom, pravim ljudima i ne znam koliko sati dosadnog rada u rezimu A/B verzija provere da bih video i jos vaznije cuo razliku.

Imas slusanje koje je mnogo bolje od mog, barem na papiru :D. Soba u kojoj radis takodje predpostavljam po tvojoj prici da je ok. Znaci ostaje samo dosadan deo posla oko rada na svakom elementu bubnja ponaosob, ne znam zaista sta bih jos dodao.

P.S. - Evo i ja da se raspisem u 2014. :D

silicon science 07-01-2014 08:44 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 355149)
To su sprave sa kojima su radili devedesetih... Eto - ako mislis da ce ti sprave iz '90 dati taj prepoznatljivi karakter, onda vredi probati mozda sa ovim...

Pazi - nije kao klasicni plaginovi, moze da te iznervira, nema ono - levi klik, load preset... Radis kao na pravom hardveru, znaci:
SYSTEM pa UTILITY, pa zatim 7 za load semplova (ako imas original flopi sa Yamahinog OSa, odna 8 za import), CURSOR RIGHT, pa onda ENTER !

Jedino sto ima na YT u vezi toga, je neki tupavi tutorijal, ali je sranje. Ako me ne bude mrzelo, ovih dana bih mogao da postavim neki demo, pa da cujete o cemu se radi...

Hehe, totalno me je potsetilo na muke sa radom kod tih smorenih sprava, odvratni meniji u dve linije LCD texta, ma bre plaginovi su keeeeva :rotfl:

Si uspeo da ukachis keyboard split kako se radi? Za ritam sekciju da se napravi set barem 7-8 udaraca podeljenih po notnome sistemu :)
Skinuo sam manual (Typhoon User's Manual) al nisam skontao taj deo kako se radi

psionic 09-01-2014 04:33 AM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 355186)
Si uspeo da ukachis keyboard split kako se radi? Za ritam sekciju da se napravi set barem 7-8 udaraca podeljenih po notnome sistemu :)
Skinuo sam manual (Typhoon User's Manual) al nisam skontao taj deo kako se radi

Uh, prosto je, ali osecam da cu da napisem 3 strane texta :rotfl::banghead:

Kada ubacis disketu koja sadrzi semplove (ne performance ili voice, dakle uglavnom one koje ucitavas sa 7) on ce iscitati (kada pritisnes GO) neke semplove. Ulaskom na VOICE EDIT, pa onda UTILITY (dok svetli VOICE EDIT), ulazis u meni za VOICE EDIT (ovo sa UTILITY vazi i za sve ostalo) Tamo mozes da kreiras novi VOICE, pomocu tastera 7. Pisace UTILITY, pa ispod 7.New, U produzetku UTILITY pise Name, a ispod mozes da ispises ime - pisace NONAME. Doteras strelicama < > kursor na Go i pritisnes ENTER. Napravio si novi VOICE

Sada, u istom meniju, pritisnes taster 8. Otvorice ti ispod natpisa UTILITY, novi natpis - 8.Add. U nastavku UTILITY, pise Wave, tu mozes da listas wave-ove koji su ucitani u sempler (naravno, listanje je sa +1 i -1) posle toga, u nastavku pise As - ovo je sada vazno: dodas ga kao grupu, dakle kada je kursor na As, pritisnes 2 (ili opet +1 -1) i ispod As ce pisati Group. Doteras opet kursor na Go i pritisnes ENTER. Svaki sledeci pritisak na ENTER ce praviti novu grupu u okviru voicea koji je predhodno kreiran, koristeci sledeci sempl posle izabranog (ako ih ima ucitanih).

Kad dodelis sve semplove pojedinim grupama, iskljucis UTILITY i ostanes samo u VOICE EDIT modu (samo jedna LED sija). Verovatno ces odmah videti novokreirani voice ispod natpisa Voice. Ispod Voice ce pisati NONAME (ili ime koje si odabrao), nesto npr 001:NONAME. Ako nije tako, mozes listati sa +1 -1 ili ukucati broj gde se nalazi tvoj voice - prepoznaces ga po imenu. U nastavku je Grp, a ispod ce pisati nesto tipa 01 ili 03 - u zavisnosti koliko si grupa napravio. Mozes da ih listas. Odaberes grupu koju editujes i slede podesavanja za nju.

Sledece je Param. E sad ovo je jos vaznije - prva stavka dok listas Param je 1.Range. Pise odmah ispod. Listanjem pise 2.Waves, 3.Pitch i tako dalje. Ovo troje ce ti biti potrebni. Kada je 01.Range - podesavas opseg. Kursorom odes na Bot, ispod je donja granicna nota opsega mapiranja sempla. Top je gornja granicna nota opsega. Dakle ovde namestis da radi na dirku C1 na primer. Ako kursorom odes iza Top, ekran ce se skrolovati i videces i velocity opseg Min i Max, to te u principu ne zanima.

Kad uradis range podesavanja (range je obicno automatski podesen, ali verovatno na los opseg nota), sledi odabir sempla. Vec je neki selektovan po defaultu (po defaultu je vec sve setovano, ali sigurno ne kako ti zelis) Dakle, vratis se na ono Param pomocu < > kursora i prelistas ga na 2.Wave (ili pritisnes odmah 2). Odaberes koji wave, da ne objasnjavam, sistem rada je isti kao i malopre sto se odabira tice.

Na kraju podesis 3.Pitch i to je to... Ima gomila stvari da se podesi: filteri, modulacija, pitchbend opseg, mono/poly... Posle sa ovim Voiceom pravis performanse, opet isti sistem - performance edit i utility u isto vreme sijaju, pa new performance, bla bla...

Mocna sprava, svasta ima - samo sto je neuporedivo lakse to sve uraditi na PCju, nego na ove dve linije ekrana, ali eto...

Sve ovo je par klikova misem po virtuelnoj tastaturi Yamahe, ali jbg, kad pises bude na sto strana...

psionic 09-01-2014 04:33 AM

...dupli post.

silicon science 09-01-2014 07:50 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 355250)
Uh, prosto je, ali osecam da cu da napisem 3 strane texta :rotfl::banghead:

Kada ubacis disketu koja sadrzi semplove (ne performance ili voice, dakle uglavnom one koje ucitavas sa 7) on ce iscitati (kada pritisnes GO) neke semplove. Ulaskom na VOICE EDIT, pa onda UTILITY (dok svetli VOICE EDIT), ulazis u meni za VOICE EDIT (ovo sa UTILITY vazi i za sve ostalo) Tamo mozes da kreiras novi VOICE, pomocu tastera 7. Pisace UTILITY, pa ispod 7.New, U produzetku UTILITY pise Name, a ispod mozes da ispises ime - pisace NONAME. Doteras strelicama < > kursor na Go i pritisnes ENTER. Napravio si novi VOICE

Sada, u istom meniju, pritisnes taster 8. Otvorice ti ispod natpisa UTILITY, novi natpis - 8.Add. U nastavku UTILITY, pise Wave, tu mozes da listas wave-ove koji su ucitani u sempler (naravno, listanje je sa +1 i -1) posle toga, u nastavku pise As - ovo je sada vazno: dodas ga kao grupu, dakle kada je kursor na As, pritisnes 2 (ili opet +1 -1) i ispod As ce pisati Group. Doteras opet kursor na Go i pritisnes ENTER. Svaki sledeci pritisak na ENTER ce praviti novu grupu u okviru voicea koji je predhodno kreiran, koristeci sledeci sempl posle izabranog (ako ih ima ucitanih).

Kad dodelis sve semplove pojedinim grupama, iskljucis UTILITY i ostanes samo u VOICE EDIT modu (samo jedna LED sija). Verovatno ces odmah videti novokreirani voice ispod natpisa Voice. Ispod Voice ce pisati NONAME (ili ime koje si odabrao), nesto npr 001:NONAME. Ako nije tako, mozes listati sa +1 -1 ili ukucati broj gde se nalazi tvoj voice - prepoznaces ga po imenu. U nastavku je Grp, a ispod ce pisati nesto tipa 01 ili 03 - u zavisnosti koliko si grupa napravio. Mozes da ih listas. Odaberes grupu koju editujes i slede podesavanja za nju.

Sledece je Param. E sad ovo je jos vaznije - prva stavka dok listas Param je 1.Range. Pise odmah ispod. Listanjem pise 2.Waves, 3.Pitch i tako dalje. Ovo troje ce ti biti potrebni. Kada je 01.Range - podesavas opseg. Kursorom odes na Bot, ispod je donja granicna nota opsega mapiranja sempla. Top je gornja granicna nota opsega. Dakle ovde namestis da radi na dirku C1 na primer. Ako kursorom odes iza Top, ekran ce se skrolovati i videces i velocity opseg Min i Max, to te u principu ne zanima.

Kad uradis range podesavanja (range je obicno automatski podesen, ali verovatno na los opseg nota), sledi odabir sempla. Vec je neki selektovan po defaultu (po defaultu je vec sve setovano, ali sigurno ne kako ti zelis) Dakle, vratis se na ono Param pomocu < > kursora i prelistas ga na 2.Wave (ili pritisnes odmah 2). Odaberes koji wave, da ne objasnjavam, sistem rada je isti kao i malopre sto se odabira tice.

Na kraju podesis 3.Pitch i to je to... Ima gomila stvari da se podesi: filteri, modulacija, pitchbend opseg, mono/poly... Posle sa ovim Voiceom pravis performanse, opet isti sistem - performance edit i utility u isto vreme sijaju, pa new performance, bla bla...

Mocna sprava, svasta ima - samo sto je neuporedivo lakse to sve uraditi na PCju, nego na ove dve linije ekrana, ali eto...

Sve ovo je par klikova misem po virtuelnoj tastaturi Yamahe, ali jbg, kad pises bude na sto strana...

Hvala puno :) Jos kad vidim da si ovo pisao jutros u 5 :):):) Svaka chast

psionic 09-01-2014 04:08 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 355257)
Hvala puno :) Jos kad vidim da si ovo pisao jutros u 5 :):):) Svaka chast

heh, prosli praznici... a sada - spavam danju, radim nocu, jbg... (za gradsku cistocu :rotfl:) Na kraju, mozda bude korisno jos nekome, ako hoce da se igra sa ovim old - tajmerima ...

idvi 11-01-2014 09:07 AM

Ne bi htio "minirati" temu koja je vrlo konstruktivna (ma šta to znaćilo :wink:)
ali..koliko god mi trošili vremena na bubanj.. gitare..horne..kikove idt..
Imam osjećaj (iz iskustva) da to radimo radi sebe (nas). Kad mi lik dođe i kad veli za pjesmu na koju sam potrošio par sati (sa GM drumom u Battery-na brzinu sklepanim..onako za brzaka) da je suuper i da je prava hitovska (po meni za hitit-bacit)..onda se lepo poklopim po ušima i maznem 3 crne pive:D
I to ne kakav god lik..nego iz 1 među lige.:)

idvi 11-01-2014 09:14 AM

...i onda se setim jedne priće o Beatlsima da su u jednoj pesmi upotrebljavali lonas i rifljaču za ve?. A i ja neki puta koristim tehniku "prazne gitare" (stisak i udaranje po mutiranim ?icama)...efekat za nimfomaniju..:rotfl::grin:

Moritz 11-01-2014 11:41 AM

Auuuuu jeb te lebo koliko diskusije u vetar. Bolje da ste se nasli u kafani pa se napili-posibali-pomirili pa opet napili pa da vidis kako bi svi bubnjevi i lejeri legli na svoje mesto :D .....
Salu na stranu, ima korisnih komentara al ti Brano bolje da si uzeo kintu dos'o do NS/BG pozvo'o u kafanu na pice pa da se oplete po diskusiji...manje bi te kostalo (a i sve ostale) , brze bi bilo a i nadasve zanimljivije...dobar si lik pa cenim da bi tu bilo dobre zajebancije :)

Sent from my iPad using Tapatalk HD

branoy 11-01-2014 09:32 PM

Moritz cim dodjem u Novi Sad jeboga ti idemo na cevape i pivo hahah!! ima tu jos par njih odavde kom sam obecao i reko cim dodjem , eto me, zovem nis' nebrini :D

evo opet nesto pametovao, setim se stivena slate 3, pa isprobao nesto kao pipao, sad valjali nemam pojma

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/LtoulmIthA4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

alfom 11-01-2014 10:05 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 355380)
u Novi Sad na cevape

Pppiiihhhh !!!! :banghead:

Moritz 11-01-2014 10:24 PM

Ajde ajde, cim smislis kad ces doci javljaj da se organizujem :)

@alfom nemoj da se jedis evo ja te zovem da nam se pridruzis ako te vec Branoy nije zvao :D

branoy 11-01-2014 10:28 PM

ma naravno haha!! alfom welcome !! :)

alfom 11-01-2014 10:46 PM

Hvala za poziv.
Mora se sa tom radnjom požuriti prije nego NS postane parče EU, jer će taj 'boljitak' duplirati cijenu prethodno pomenutih artikla! :D

Moritz 11-01-2014 10:49 PM

Taj EU film necemo skoro gledati ako ga i ugledamo ikad ;)...zato bez brige cevapi pricaju univerzalan jezik i ne mare za EU ili ne EU :D.

All times are GMT +1. The time now is 10:29 PM.