![]() |
Re: Gasi se Jelen top 10 lista...
Quote:
Saša Lokner (Instruktor) mi je pričao kako mu je od cele turneje posle Jahača magle (sa sve koncertom u Hali 1 Beogradskog sajma) ostalo taman toliko para da kupi E-mu Emax. Tako da, kome je bogatstvo bilo na umu, uvek mu je bilo pametnije da završi Pravni fakultet (koji je pritom i lakši od farmakologije) nego da razmišlja da li je Vox AC30 bolji od Marshalla JCM 800. Pozdrav, Vasa |
Bolji je Vox.
:D http://www.youtube.com/watch?v=D5rNbDQCbIk Ovi bolje sviraju i zvuce od mnogih na Jelen-u... |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Komentar mog kolege basiste isto na fejsu>
Slusam i ja razne price sa svih strana, pa sabiram sve to i govorim nesto svoje... Dakle, onaj ko se iole bavio autorskom muzikom pre 10ak god zna da u tom trenutku i sire nije postojala ni jedna TV emisija o RNR-u.. a reklo bi se iz ove perspektive da je to bio najgori moguci momenat po ovdasnju RNR scenu, kakvu takvu, da je inercija '80 presahla u '90im i da se konacno zaustavila u zaista uzasnim 2000im, uzasnim po RNR.. I bi tako. U takvim uslovima, zaista bilo kakva emisija na TVu na datu temu pokrenula bi stvari i jesu se stvari pokrenule nastankom nekoliko emisija tog tipa par god kasnije.. Shodno tome gasenje jedne takve emisije (danas) koja se bavi lepom, plemenitom i retkom stvari kao sto je RNR u Srbiji je zaista losa vest. Losa jeste, ali za koga? Medalja ima i drugu stranu u smislu uskog elitistickog biranja top liste i zivih nastupa na istoj po principu "Ko je blizi vatri..." tj. razni direktori, menadzeri i njihovi bendovi su se tu ogrejali. Ne bi ni to bilo lose da je u pitanju neka komercijalna televizija na ciji programski ukus ne mozemo uticati ni teorijski. Ali to je JAVNI SERVIS!! Ova emisija ima (je imala) mnogo veci potencijal od pustanja samo 1/15 domace scene od cega vecina u to vreme ni album nije imala nego je pravila svoje prve snimke u zivotu na toj emisji (sto nije lose za doticne) ali je lose za 14/15 afirmisane domace scene koja realno zasluzuje takvu priliku. Stoga neizmerno vise postujem emisiju Gruvanje na RTV-u, MTV Domacicu, radio 202, radio NS i druge koji sa skromnijim sredstvima i vremenskim okvirima opsluzuju mnogo siri spektar domaceg RNR-a kao sto on i zasluzuje. Elitizmu u srpskom RNR-u nije mesto jer on izdise na aparatima. Kojekakvi web magazini i radio i TV emisije su nam prethodnih godina bukvalno gurali u usta njihove pulene i stvarali neku vestacku scenu, pa su pri tom i nagrade sami sebi delili..Kakva arogancija, da ne pricaju srpski pomislio bih da su englezi. I na posletku gde je ta scena danas?! Odavno se zna da vredis onoliko koliko ti ljudi peva pesmu i dodje na koncert (zato Ceca i vredi, gle apsurda, ali smo sami krivi!!!). Na posletku, voleo bih da neki sponzor spasi emisiju i natera produkciju da promeni stvari, da se ne zaludjujemo - emisija se gasi jer se nekom ne sabiraju dobro brojevi.. Na taj nacin bismo malo zdravije mogli nastaviti nasu modernu muzicku edukaciju 2000ih, dr recima nesto vise ljudi bi mirnije spavalo, a opet nesto vise ljudi bi pocelo da se bavi muzikom, a opet nesto vise ljudi bi dolazilo na nase koncerte, a opet... |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Pozdrav, Vasa P.S. E da, mislim da je pre desetak godina postojala Garaža (ili kako se već to tada zvalo) na RTS-u. U svakom slučaju, bilo je nešto gde sam gledao živi nastup grupe Lira Vega, a i još ponekih koji su bili iz drugačije priče... |
Jelen Top 10 je bilo oličenje onoga najgoreg ?to se urbanoj muzici i uop?te kulturi ovde moglo dogoditi, a to je da se u zdravoj a istraumiranoj ideji vidi lova, pa da se onda klasičnim burazerstvom sabere virtualna scena, upegla po principima copy/paste estetike, i onda nasilno ubrizgava u etar, ne bi li se stvorio privid kako se ne?to va?no de?ava.
U Srbiji među ?ljivama praviti MTV i njemu sl. sučelje je, pre svega, neinteligentno. Da je iole kreativnosti u glavama tih licemernih glavonja, oni bi znali da senzibili?u samu ideju shodno karakteru ovda?njeg tr?i?ta kojeg, naravno, nema, ali čija bi se slika dala videti u korenju ove tikve od dr?ave. Ne mo?e? R'n'R-u pristupiti kao prodaji piva, prijatelju. Kao ?to i u toj industriji stalno mora? da smi?lja? neke nove marketin?ke fore, tako ni ovde nema napretka ako se izli?u, ne menjaju, ne prilagođavaju, ako prestanu da edukuju i oslu?kuju stvarne potrebe publikuma. Mi?ljenja sam da ?to je manje para, to bolja emisija. Nelogično, ali praksa mi tako pokazuje. A i ako ima kinte, ne sme da je bude previ?e, da entuzijazam ne skrene s puta. U slučaju JT10, entuzijazma uop?te nije ni bilo. Ufazonirani voditelji su posle teretane ili manikira najavljali spotove ("gledali smo, a sada gledamo"), ili vode razgovore sa gostima, pritom, ne znajući ni?ta vi?e od toga koliko su objavili albuma, mada ni to nije bilo obavezno. Ta?tetina praznetine, ako mene pitate. |
Jebote pa u Srbiji postoji i MTV,čemu to služi ,a uz to i ne radi?
|
Gotovo nicemu!
|
Quote:
http://www.youtube.com/watch?v=ktw9XCpDS2M http://www.youtube.com/watch?v=LlMPm1fsH_0 http://www.youtube.com/watch?v=pNKUPtxugi0 Postoji jedan drugi problem, a to je da u Srbiji, kad se radi o "urbanoj" manjini i dobrom delu ljudi koji su bili novinari, postoji tradicija po kojoj je britanski pristup muzici "kul". To automatski zna?i da su Amerikanci uglavnom "selja?ine" osim izuzetaka, Nemci glupi za muziku, Nordijci marginalni a svi ostali potpuno nebitni. Kod nas je to ta B92 - Hr?ak - Pop Boks - Diskomer liga koja koren vu?e jo? od D?uboks magazina koja prezire ve?inski ukus u dr?avi, kad se radi o rok muzici. Samo po sebi, to je unazadilo i uni?tilo rok muziku ovde mnogo vi?e nego prisustvo narodnjaka - jer zapravo postoje "Gatekeepres" koji ti ne daju da radi? i da se vrti? osim ako nisi "podoban" po nekom parametru. Ne ?elim pljuvati ljude i kona?no, negde svaki medij ima pravo na svoju ure?iva?ku politiku, ali mi je jasno da se oni ne bave promocijom rok-pop muzike ve? onoga ?ta bi oni hteli da ta muzika bude - uprkos realnosti. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
npr. https://www.youtube.com/watch?v=wJVfmTdP4dg QOTSA full concert Live on Letterman - skoro da ni nema ljudi, nikog to vise ne zanima niti iko to slusa vise :rolleyes: |
Quote:
Isto važi i za daily job koji si pomenuo — kul je da ti muzika bude hobi, ali je bez veze zahtevati da ti neko omogući da se baviš hobijem u najgledanijem televizijskom terminu. Ne obraćam se tebi lično, naravno. Pozdrav, Vasa |
slicna obzervacija jednog mog drugara iz londona
Andy Bass-Agenda 4 December Conversation with husband of my daughter's friend's mum at school "Not really into music to be honest mate"................not "I only like this music or that music"....."Not really into music to be honest mate".....actually amazed - someone get this man a gravestone! |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Odvratno je kad posle daily job i nightly job ostane još tri sata za spavanje, a negde između treba da ubacim vreme za ono što najviše volim da radim. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Ali, ipak, kao što reče Igor, i ti minuti mnogo znače. |
Quote:
|
Quote:
Kakvo blato... Ono što ja najviše volim stvorili su kalifornijski studenti filmske režije. A i Fogerti je močvare Luizijane video samo u mašti, što njegov swamp rock ne čini ništa lošijim. |
Etol, izvuces iz kontesta i bukvalizujes. Znas ti dobro sta to u pezurativu cini.
|
Quote:
|
nekako se tešim i kažem sebi da su se u najtežim vremenima pisale najbolje knjige, i radila se najlepša muzika. točak se okreće. sledeće godine će sve već biti daleko bolje. sada kada se pravi potpuni blackout i kada nam ubijaju nišvil i konfiskuju instrumente (sokoj da ne pominjem), očekujem da se stvori najbolja muzika. a krenulo je već sa npr:
http://www.youtube.com/watch?v=1Mj8EtdQPI0 vidim da većina vas pravi veliku grešku oko toga šta je jelen top10 promovisao. to što je promovisao mahom neku treš muziku, to nije bilo toliko do same emisije koliko do bendova. Problem je što su svi domaći alternativni bendovi na silu alternativni.. da li je do toga što ne znaju za bolje, ili imaju taj hipsterski poriv da budu drugačiji pa se gube u moru istog djubreta, to je već od benda do benda. ali je bilo par dobrih bendova tu. http://www.youtube.com/watch?v=5gBPp2yTBN4 http://www.youtube.com/watch?v=FTz58EfSc8M http://www.youtube.com/watch?v=YOl0iQgFyHo da nije bilo jelena, ne bih čuo za ovaj bend: http://www.youtube.com/watch?v=JAswhU6ckI0 i evo npr ovo: http://youtu.be/cuetRzMMPss i to naginje na taj trash koji se pojavljivao mahom tamo, ali je daleko bolje.. na žalost nestaje u moru ostalih. |
?Ako vam je dobro onda ni?ta.?
|
Quote:
www.pescanik.net je jedan od simbola propasti ovda?njeg razuma. Mislim, svečano me boli uvo da mi neko obja?njava kako je pametan i dobar samim tim ?to vidi koliko su svi ostali glupi i lo?i. Tu emisiju i njeno online izdanje smatram ličnom uvredom, jer me zabole kita da me tamo neko cima i da me vamo neko ?eta. Ali to sam samo ja, naravno. I Marčelo. <iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/l8X00I1vRug" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Pozdrav, Vasa |
Quote:
Ne krivim nikoga ?to nije bolje, osim sebe. |
Quote:
Lijepo je biti idealista, ali od nas je svako, samo mozda jos ne bog, digao ruke! Mozda sam otisao malo predaleko od teme, ali to su moja dva evro centa...tek toliko da se oglasim :) ... |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Mudro zboris! :)
|
aj sad malo i ja.
Imam tu sreću da stvari poznajem "iznutra", jer sam i profesionalno bio upleten u tu priču, i poznajem većinu aktera iste. Koliko god mi je jasno ?ta kome tu sve realno smeta i kako bi to neko drugi sigurno bolje i svrsishodnije uradio, ja mogu samo da ka?em da od kad je Soro? i ekipa sa one strane atlantika, 6.10.2000te zavrnuo slavinu domaćem mega uspe?nom rokenrolu (koji ni tad nije bio značajno ekonomski isplativiji nego danas), niko nije ulo?io vi?e novca u isti od gore pomenute pivare, pod rukovodstovom ovde već opevanog i pre?aljenog biv?eg direktora. I tu pritom ne mislim na emisiju, koja je svakako dovoljno velika meta za kritiku, nego i na sponzorisanje 1. kafana i klubova po srbiji koje se bave alternativnom kulturom 2. festivala (nije samo Jelen turneja bila sponzorisana tim novcem) 3. stranih koncerata - čak postoji Jelen Live! agencija koja je uskakala i pokrivala minuse za gomiletinu gostovanja velikih stranih zvezda u momentu kad je već svima bilo jasno da je to pucanje u najavi 4. Jelen turneje gde je skup od ovo malo pre?ivelih i prepoznatljivih rok bendova iz 90tih besplatno svirao po svim mogućim i nemogućim rupama po srbiji, čisto da bi se ne?to tamo uop?te desilo, jer takva reklama Jelenu kao pivari i nije bila uop?te delotvorna. Delotvornije je sponzorisanje svakog postignutog gola na reprezentativnoj fudbalskoj utakmici. Koji su Ilijini motivi i da li mu se treba i mo?e suditi, u tu nemam ukusa da ulazim. Lično mislim da ljudi malo ne vide ?umu od stabla, i da koliko god taj njegov contribution bio mali, i nemerljiv spram očaja koji vlada, ne?to je neko bar poku?ao. I za to je besmisleno tvrditi da je jedini motiv bio promocija sebe i vlastitog benda, koliko god to stvarno bilo lako. O uredni?tvu nad pokojnom emisijom takođe nemam neku ?elju da sudim, ali ipak su kritičari malko te?ki na činjenicama, jer te?ko mi je da progutam da je ignorisano ba? 2/3 scene. Mnogo bendova poznajem koji su maltene i bez ikakvog cimanja i uguravanja bivali pu?tani, pa čak dolazili i do prvih mesta, i to mesecima po?to su poslali link na mail emisije. Siguran sam da bi mnogi od kritičara to bolje radili, i pu?tali svje i svja, svu vaskoliku silu srpske demo scene, ali opet ne mogu da im dam crveni karton, zbog mnogih koji su se tu stvarno na?li, i kojima je to bar lično bilo jako bitno, ako im već nije lansiralo karijeru u orbitu :banghead: Sve ostale liste pomenute su takođe uredničke liste, i čak mi ni to vi?e nije toliko hrđavo, jer ljudi, fakat, ko to uop?te gleda? jedina realno merilo popularnosti i promocije je količina spontano nastalih lajkova i ?erova i YT vjuova. Ove liste manje vi?e slu?e kao neka vrsta preporuka neke stare ekipe koja se jo? uvek trudi da ne?to nekome preporučuje, makar po svom ličnom ukusu. Nekom to pomogne, nekome ne ali sigurno nikom drugom ne odmogne. Tako da, ?to je laki rekao, bavite se vi?e muzikom i pisanjem dobrih pesama, i borbom za sebe, sopstveni kvalitet i promociju. Danas je bar posle mnogo vremena ponovo moguće jako lako doći do popularnosti i masovnog priznanja. Zapravo nikad lak?e.Napi?ite, snimite, pustite ljudima, i ako im se dopadne, za?iveće svojim ?ivotom. ?ivimo u svetu gde nam je bandwith na smartphonovima 14mbit pobogu. Čemu mrzeti nekoga ko vam realno nije odmogao u tome, a nekome je čak i pomogao. |
Quote:
Što se tiče pomaganja i odmaganja... Ako već nema tih para koje mogu da ožive muzičku industriju i na taj način motivišu nekoga sposobnog da se bavi rokenrolom, ostaje samo još jedan način da se u svemu tome stvarno pomogne - poboljšavanjem stanja duha. Prokleta mogućnost izbora mora da postoji. Na jednoj strani je sistem vrednosti zasnovan na vezi i nepotizmu, a nama treba bar jedna minijaturna "rupa" (tako smo nekad u Loznici zvali svako mesto gde se svirao rokenrol) u koju se ne dolazi preko veze. Pre par meseci pita me drugar da li možda imam neku vezu da ubacim njegov bend na Jelen Top Listu. Čuo valjda da sam bio vezista u vojsci. Nemam, druže, nemam... |
Quote:
Quote:
Kao sto rekoh... |
Quote:
Quote:
Što se tiče delotvornosti reklame, svako ulaganje u reklamu se računa kao trošak, i samim tim ne ulazi u poresku osnovicu. Takođe, sponzorstvo (direktno ulaganje u, recimo, kulturu) dodatno umanjuje poresku osnovicu. U tom smislu, svaka reklama i svako sponzorstvo su delotvorni, pošto reklame odavno ne služe samo za reklamiranje proizvoda, nego i za ovo gorepomenuto. Dakle, niko tu nije radio ništa protiv ekonomske logike. Sve u svemu, smešna je činjenica da je sve ono što si pobrojao zavisilo isključivo od ličnog tripa jednog čoveka. I malo je nerealno očekivati da uredništvo pronađe novog sponzora, pošto ni ovog prvog nisu uspeli da nađu, nego je on našao njih. Sve u svemu — opšta tezga, sujeta i lagodnost na sve strane, a onda se muzičari po Fejsbuku sekiraju što im neko kao oduzima pravo na izražavanje i pomaže turbo folku da postane još jači :wink: Pozdrav, Vasa P.S. Uzgred, ovako dokon pregledao sam www.jelentop10.com — ni jedne jedine reči o „uredništvu”, ali ima dosta podataka o istoriji Apatinske pivare, Jelen brenda, svačega nečega... a ni špica emisije nije ništa informativnija. Toliko o težini i ozbiljnosti uređivačke politike. A možda sam zapravo samo slep i dekoncentrisan... |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
A na delotovornost mislim čisto marketi?ki gledano, kao na povećanje svesti o nekom određenom proizvodu. Definitivno ekipa koja je tamo dolazila nije menjala stav o tom pivu, i njegovom ukusu :) Kad plati? 150e po sekundi reklame na Pinku ,e to je marketing. Ovo mi samo izgleda kao izgovor nadle?nima. Quote:
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 06:24 PM. |