Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Koncept workstatina,buducnost ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45118)

wladymeer 03-12-2013 11:04 PM

Re: Koncept workstatina,buducnost ?

Iskreno, Kurzweil PC3K mi je tri svetlosne godine ispred svega izuzev Kronosa. Jeste da neke banalne stvari radis 5 puta duze nego na drugim klavijaturama ali zato mozes da uradis i 5 puta vise stvari! Artis im je samo beta test za klavir na K3000. Postoji i OS Extreme za PC3K seriju gde uveliko testiraju stvari za taj model - od 4-stepenog switch tastera do novih filtera... Zapravo, PC3K mu dodje jedini synth za koji znam da nudi ove mogucnosti zvanicno... A sve to nudi verovatno da bi testirali praksi neke stvari koje ce ubaciti u novi model.

http://dignode.com/letsva_EN.html

Bolje da izadje kako treba nego da zavrsi kao Alesis Fusion. Ipak su oni jako mala firma u poredjenju sa velikom trojkom...

A sto se tice hibrida, Roland je tu vec namirisao trziste. Svi novi modeli imaju USB wireless stick za konektovanje sa iPadom... A dolazi Integra-Synth... Bice sve to lepo, samo sto vec vidim kako ce imati 512 user patcheva i 256 performancea... I naravno, bez semplera :)

darkstar 03-12-2013 11:09 PM

A jeste primetili ovu poplavu sintova i sintica do 500 eura ... ocigledno je vecina novca na trzistu bas tu. Sa jedne strane mislim da to nije lose, jer su nam sprave dostupnije, sa druge strane ne verujem da se dobro pise kvalitetu izrade....

U sustini mislim da je pravi momenat da behringer ponudi svoje resenje :)

wladymeer 03-12-2013 11:14 PM

Sa jedne strane VA synthovi, sa druge KORG lego igrackice

Najbolji mi je Venom od M-Audia sto se prodavao za smesne pare, tipa 200€ nov - VA synth i MIDI kontroler od 49 dirki, ej! Mada, sta tebi pricam, ti si uzeo Blofelda za malo jace pare :D

Realno, nikad bolja ponuda i nikad manje muzike :)

Synclavier 04-12-2013 12:15 AM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 353526)
A Kurzweil K3000 ce doci nikad, najavljen je pre 3 godine i ni makac..... a sa trendom kojim su krenuli nece daleko odmaci vec ce sta vise upasti u bunar...novi Artis Stage piano pored svih sjajnih opcija i fenomenalnih zvukova nema funkciju EDIT za bilo koji patch !!?????....trazio sam 10 minuta na njemu i nisam nasao EDIT...da ne verujes :banghead

Eto, bas juce pricam sa nasim zajednickim drugarom Bakijem...
Prica mi kako je jedan pored drugog (kako sam mu i preporucio) probao Artis i PC3K8. Za stejdz i za njegove potrebe, vise mu igra Artis, klaviri su mu (razumljivo zbog par novosemplovanih) bolji, a ostatak farbi dobro probran sa PC3, njih (samo) 256. Kaze, malo mu svetlije i prisutnije zvuci, ali "nema nikakvo editovanje"...:confused: Znajuci da Bakija, programing nesto mnogo i ne interesuje, pogotovo nesto prilicno duboko (i sporo) kako to vec moze biti na Kurzweilu, pomislio sam da se samo nije snasao na brzaka i da je stvar vise figurativno predstavio. :wink:

Onda po tvom postu skapiram da edit funkcija zaista NE POSTOJI, kao da je u pitanju neki kucni, a la Clavinova digitalni piano, a ne stage piano/synth. Ne znam kako bih razumeo ili opravdao ovakav gaf projektanata i menadzera... :shock:
Valjda imaju neki dovoljno valjan razlog. :D

Synclavier 04-12-2013 12:23 AM

Quote:

Originally Posted by wladymeer (Post 353545)
Artis im je samo beta test za klavir na K3000. Postoji i OS Extreme za PC3K seriju gde uveliko testiraju stvari za taj model - od 4-stepenog switch tastera do novih filtera... Zapravo, PC3K mu dodje jedini synth za koji znam da nudi ove mogucnosti zvanicno... A sve to nudi verovatno da bi testirali praksi neke stvari koje ce ubaciti u novi model.

http://dignode.com/letsva_EN.html

Bolje da izadje kako treba nego da zavrsi kao Alesis Fusion. Ipak su oni jako mala firma u poredjenju sa velikom trojkom...

Ako je sve ovo u sluzbi beta testiranja potrebnog za projektovanje dugonajavljivanog K3000, ja sam srecan. :)
Medjutim, imajuci u vidu ranije glasine i obecanja koji se nisu ispunili, kao i da su oni trenutno mala firma na ivici rentabilnosti, a koju veci igraci ne stede, prilicno sam skeptican.
Super bi bilo da gresim. :grin:

wladymeer 04-12-2013 01:32 AM

Quote:

Onda po tvom postu skapiram da edit funkcija zaista NE POSTOJI, kao da je u pitanju neki kucni, a la Clavinova digitalni piano, a ne stage piano/synth. Ne znam kako bih razumeo ili opravdao ovakav gaf projektanata i menadzera...
Valjda imaju neki dovoljno valjan razlog.
Razlog je kupiš PC3 i eksportuješ bilo koji patch sa njega direktno na Artis :D

edit: Šalu na stranu, dobra strana Kurzweila je što svašta doda vremenom umesto da poput velike trojke izbaci to isto samo kao pod nazivom Extreme... Ne želim da znam iz prve ruke na šta je to ličilo, ali kažu da je PC3 pod v1.00 bio baš jeziv synth :)

Matya 04-12-2013 04:19 AM

Baki B3? Olovna ruka?
Sorry, morao sam :D

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

Vidan 04-12-2013 08:37 AM

Kurzweil Artis je, pre svega, stage piano i kao takav, na osnovu kratkog probavanja(a isto toliko trajnog rada probavnog trakta od miline:grin:) mogu reci da je na mene delovao afrodizijacki, osim brassova, koji izazivaju erektilnu disfunkciju:ups:. Dobro, zvuk trombona je odlican. Sto se editovanja tice, sve ono sto se "edituje" (efekat-poslednja dva slidera, filter cut, resonance ili sta je vec default postavka na prva dva slidera, zatim pedal noise na petom slideru, EQ itd.....) moze se sacuvati veoma jednostavno pritiskom na "SAVE", sto je po meni odlicno. A isto tako jednostavno se i splituje i lejeruje. Editovanje na visem nivou je ostavljeno za desktop editor, koji je sa OS 1.10 dostupan za zloupotrebu:grin:.
Rezime: veoma brza i laka za rad sprava, sto se za workstation varijante istog proizvodjaca ne moze reci(iako vec 7 godina koristim istog, k2661). I da ne zaboravim multitimbralnost, a ima se i jos dosta toga reci!!! A zvuk klavira.........uf!!!!!

Sto se tice VA kod PC3K, meni je malo privlacnija, tj. laksa za upotrebu ova varijanta:
http://www.youtube.com/watch?v=Qy-pF04qi64
http://garganigo.stephane.perso.sfr..../Kheops01.html

Synclavier 04-12-2013 05:25 PM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 353555)
Baki B3? Olovna ruka?
Sorry, morao sam :D

Dobar, dobar... :rotfl:

Ipak, "taj" Baki realno ne bi sedao za ove sprave (mada legendarnu ima u "prezimenu")... :wink:
"Pravi" Baki je, za razliku od gorepomenutog - ozbiljan dasa. :D

Matya 05-12-2013 02:14 PM

A da pitamo njega sta misli o SW vs HW i konceptu workstationa?

Watch and learn situacija :D

<iframe src="//player.vimeo.com/video/80936319" width="500" height="375" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

wladymeer 05-12-2013 10:50 PM

Ma pozira samo - pustio MIDI fajl na M3jci :D

silzg 06-12-2013 02:11 PM

Ono što u diskusijama hardware vs software redovito izostaje je krajnji korisnik tj. slušač. 99% slušatelja pjesme sa sintovima i elektronskim ritmovima neće prepoznat nikakvu razliku između hardvera i adekvatnih softverskih zamjena.
A i mnogi od onih koji se bave produkcijom su često žrtve autosugestije.
To se najbolje može testirati metodom double blindcheck u kojoj niti onaj koji pušta testni zvuk ni ispitanik ne znaju čiji je izvor zvuka.

Kada eliminiramo zvuk kao odlučujući faktor, sve ide u prilog softveru.
Proizvodni proces i distribucija proizvođačima su daleko isplativiji u softverskoj formi a kako današnja tržišna filozofija imperativno nalaže konstantni rast profita, ishod je izvjesan. Rezanje troškova u svrhu profita u konačnici nezaobilazno završava na softveru.
Također, mogućnosti softvera su neograničene za razliku od hardvera i to je činjenica koja se vjerovatno nikad neće promijeniti.

Ulaganja u hardver u području sintetskog zvuka će se raditi u području raznih kontrolera. Vjerovatno će se pojavit firme koje će proizvoditi matične ploče i operativne sustave specijalizirane za procesuiranje zvuka (posebni čipovi, sklopovi koji zaobilaze standardne rute signala) jer upravo je tu jedna velika rupa.

wladymeer 07-12-2013 02:52 AM

Ne mora da znači da je ikakva ozbiljna refernca, ali meni kao primer koliko je VST loša stvar uvek bend Inje koji je u BG Areni svirao pre benda Hurts... na itekako ozbiljnom razglasu su išli 99% softverski i zvučali su OČAJNO - nit oštrine, nit subova, baš su ostavili bedan utisak (na stranu što im je muzika bila skoro pa isto takva, da ne kažem "JELENasta" :D)

Mada, uvek će sve zavisiti od toga šta je to što se želi dobiti - nekad je Lo-Fi cilj i tu će pre neki KORG ROMpler iz 80tih da završi posao nego VST. Ili ako je orkestracija u pitanju, nijedan synth ne može da se približi gigabitnim sempl bankama.

OFF 07-12-2013 08:26 AM

Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353676)
Ono ?to u diskusijama hardware vs software redovito izostaje je krajnji korisnik tj. slu?ač. 99% slu?atelja pjesme sa sintovima i elektronskim ritmovima neće prepoznat nikakvu razliku između hardvera i adekvatnih softverskih zamjena.

Mislim da to u ovom slucaju nije prioritet (bar u ovoj temi). Ne radi se o vst reverbima, kompresorima...... kod kojih ne postoju (ako se ne radi o live upotrebi, koja nije chesta) interakcija sa izvodjacem... puknes neki kompresor na kechiji snimljen vokal i kao ok..... ovde je veoma bitan i osecaj dok se svira nesto, ali i manipulacija, organizacija farbama, jednostavnost, intuitivnost, live primenljivost.....

Mi u stvari brkamo u ovoj temi babe i zabe. Poredimo hard worksatione sa pojedinacnim vst instr.... jer dobar soft workstation jos uvek ne postoji kao takav.... sve sto se uradi su custom made prilagodjavanja (host, Forte npr + licni setupi od razlicitih instrumenata)...

Matya 07-12-2013 03:49 PM

Dobro, ali workstation kao takav nije namenjen samo izvodjenju uzivo, svi proizvodjaci svoje klavijature reklamiraju jos od Tritona sa CD rezacem kao nezavisnu produkcijsku stanicu na kojoj se sve moze odraditi. Na Kronosu i Oasysu bas potenciraju da vam osim tih sprava, monitora i mikrofona ne treba nista vise :D

Takodje, ako eventualno koristite eksterni sekvencer za usnimavanje i razmenu MIDI informacija po ovim glave?inama ne treba nam bas nijedan VSTi. Dakle das za workstation 2000-3000e i ustedis tonu para na VSTi i CPU snazi koja ti u normalnom svetu treba da bi napravio ne samo pesmu vec reklamu, muziku za seriju, film, zvucne efekte itd. Cesto je i muzika i sound design malo siri pojam nego sto ga dozivljavamo jer gledamo sa strane na koji se mi sami bavimo njome.

Definitivno postoji vise aspekata sa kojih moze da se sagleda prica VST, PC, Mac vs. workstation.

psionic 07-12-2013 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 353729)
Dobro, ali workstation kao takav nije namenjen samo izvodjenju uzivo, svi proizvodjaci svoje klavijature reklamiraju jos od Tritona sa CD rezacem kao nezavisnu produkcijsku stanicu na kojoj se sve moze odraditi. Na Kronosu i Oasysu bas potenciraju da vam osim tih sprava, monitora i mikrofona ne treba nista vise :D

Takodje, ako eventualno koristite eksterni sekvencer za usnimavanje i razmenu MIDI informacija po ovim glavešinama ne treba nam bas nijedan VSTi. Dakle das za workstation 2000-3000e i ustedis tonu para na VSTi i CPU snazi koja ti u normalnom svetu treba da bi napravio ne samo pesmu vec reklamu, muziku za seriju, film, zvucne efekte itd. Cesto je i muzika i sound design malo siri pojam nego sto ga dozivljavamo jer gledamo sa strane na koji se mi sami bavimo njome.

Definitivno postoji vise aspekata sa kojih moze da se sagleda prica VST, PC, Mac vs. workstation.

Sve ovo je tacno, ali opet - ja ne vidoh da iko producira ili obradjuje zvuk pomocu workstationa... Mozda gresim, ali koliko ja znam - tako je. Postavlja se pitanje zasto toliko guraju onda taj citav koncept WSa...

Matya 07-12-2013 09:11 PM

Ma sustina je da guraju i da im se itekako isplati na nekoliko nivoa.

silzg 08-12-2013 08:54 PM

Quote:

Originally Posted by wladymeer (Post 353693)
Ne mora da znači da je ikakva ozbiljna refernca, ali meni kao primer koliko je VST lo?a stvar uvek bend Inje koji je u BG Areni svirao pre benda Hurts... na itekako ozbiljnom razglasu su i?li 99% softverski i zvučali su OČAJNO - nit o?trine, nit subova, ba? su ostavili bedan utisak (na stranu ?to im je muzika bila skoro pa isto takva, da ne ka?em "JELENasta" :D)

Mislim da se ipak radilo o nekim drugim okolnostima a ne o softveru.
Sjetio sam se prilike kad je hrvatski bend The Beat Fleet popizdio kad su svirali kao gosti Seal-a jer su im uskratili puni potencijal razglasa. :D

Te?ko je procijeniti o čemu se radi ako se ne provjere faktori kao ?to su individualni faktori tebe kao slu?atelja (predrasude), dojmovi ostalih slu?atelja, postavke razglasa u odnosu na postavke glavnog benda, poznavanje razglasa (profi bend na turneji ima stručno osoblje koje vodi računa da razglas i ostali parametri odgovaraju specifičnostima benda za kojeg rade) i iskustvo u datim uvjetima. Zvuk se ne pona?a isto u klubu i areni. :)

silzg 08-12-2013 08:57 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 353696)
..... ovde je veoma bitan i osecaj dok se svira nesto, ali i manipulacija, organizacija farbama, jednostavnost, intuitivnost, live primenljivost.....

Za to služe midi kontroleri. :)

silzg 08-12-2013 10:00 PM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 353729)
Dakle das za workstation 2000-3000e i ustedis tonu para na VSTi i CPU snazi koja ti u normalnom svetu treba da bi napravio ne samo pesmu vec reklamu, muziku za seriju, film, zvucne efekte itd.

Ne bih se ba? slo?io sa ovime. Sa 2000-2500e ima? zvjer od kompa i vi?e pluginova nego će ti ikad trebat. Usput ima? mnoge pogodnosti od razvoja novih tehnologija preko besplatnih update-a, popuste na nove baze samplova itd.
Treba imati na umu i to da je filozofija gomilanja VST-a prvenstveno motivirana slobodom izbora tzv. "narodnih" opcija. Kod "narodnih" opcija se jednostavno ne stigne? posvetit jednom da iskoristi? sav potencijal nego se prepu?ta? komociji i marketin?kim trikovima pa gomila? sve gdje se spominju izrazi tipa: true, unique, analog, pristine, transparent.....
Ili pogleda? na YT poznatu facu koja reklamira novi library NI-a.

U stvarnosti u softverskoj domeni generiranja zvuka postoji vrlo ograničen broj opcija same sinteze zvuka a ostalo spada pod znanje i kreativnost.
U svijetu sampliranja je ?iri izbor ali također nema potrebe za gomilanjem.
Uzmimo primjer najkvalitetnijeg simfonsijskog library-a Vienna.
Za 95 eura ima? od njih 640GB HDD sa svim kolekcijama koje su do sada izdali. Sa takvom bazom samplova mo?e? ravno u hollywood radit glazbu za filmove kao Gospodari Prstenova.

silzg 08-12-2013 10:32 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 353732)
Postavlja se pitanje zasto toliko guraju onda taj citav koncept WSa...

Nemam dojam da globalna glazbena filozofija gura koncept WS-a. Nigdje na netu nisam primjetio takvo usmjerenje.
Jedini koji to guraju su vjerovatno proizvođači iz komercijalnih razloga.

Workstation se poku?ava pribli?iti softverskim mogućnostima u hardverskoj kutiji.
?to je Workstation?
Workstation je uređaj koji u sebi povezuje digitalno i analogno, obično na način da je chip-procesor zadu?en za obradu digitalne sinteze i komunikaciju sa hardverom tj. kontrolama. Analogija standardnom kompjuteru sa midi kontrolerom.
Ako se radi o digitalnim oscilatorima i filterima, jedina razlika koja mo?e biti između tog WS-a i najobičnijeg kompa je u softveru tj. u njegovom kodiranju. Sve ostalo je isto po kvaliteti. U oba slučaja se radi o procesoru koji tumači ono ?to mu softver nudi.
Mo?e postojati npr. situacija kada Roland ne ?eli otkriti pikanterije svog softvera implementiranog u hardveru kojeg prodaje. Ali to nije predmet teme prednosti hardvera nad softverom.
Prednost workstationa mo?e biti analogija oscilatora, filtera i internih sklopova (koju većina slu?ača ne prepoznaje) i stabilnost u live nastupima (ne bavi se onime čime se Windowsi bave).

Matya 08-12-2013 11:21 PM

Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353779)
Za 95 eura ima? od njih 640GB HDD sa svim kolekcijama koje su do sada izdali. Sa takvom bazom samplova mo?e? ravno u hollywood radit glazbu za filmove kao Gospodari Prstenova.

E ako si nam rekao!

silzg 08-12-2013 11:56 PM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 353790)
E ako si nam rekao!

Ne razumjem.
?to misli??

wladymeer 09-12-2013 12:03 AM

Quote:

Ne bih se baš složio sa ovime. Sa 2000-2500e imaš zvjer od kompa i više pluginova nego će ti ikad trebat.
i treba platiti jedno još ~500€ za MIDI kontroler koji bi zloupotrebio sve koristi takvog kompjutera... i još toliko ~500€ za dodatni MIDI kontroler da bi dobio iole blizu fleksibilnost koju recimo jedan prosečan workstation ima.

Tako da se vraćamo na cifru od 1500€ - i onda kreni redom da odbijaš novac za VSTove i DAW i dodješ na cifru od 1000€ za komp...

A KURZWEIL PC361 990€ nov... ha!

Matya 09-12-2013 12:09 AM

Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353770)
Sjetio sam se prilike kad je hrvatski bend The Beat Fleet popizdio kad su svirali kao gosti Seal-a jer su im uskratili puni potencijal razglasa. :D

To je najnormalnija pojava u produkciji bilo kog koncerta, niko nikad nije radio na punoj snazi pre zvezde. A ako su zbog toga popizdeli tu nesto ne stima.

Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353781)
Što je Workstation?
Workstation je uređaj koji u sebi povezuje digitalno i analogno, obično na način da je chip-procesor zadužen za obradu digitalne sinteze i komunikaciju sa hardverom tj. kontrolama. Analogija standardnom kompjuteru sa midi kontrolerom.

Zanimljiv stav!

Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353781)
Prednost workstationa može biti analogija oscilatora, filtera i internih sklopova (koju većina slušača ne prepoznaje) i stabilnost u live nastupima (ne bavi se onime čime se Windowsi bave).

O ovome bih voleo jos malo da cujem, posebno o analogiji oscilatora i filtera na workstationu.

Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353771)
Quote:
Originally Posted by OFF View Post
..... ovde je veoma bitan i osecaj dok se svira nesto, ali i manipulacija, organizacija farbama, jednostavnost, intuitivnost, live primenljivost.....

Za to služe midi kontroleri. :)

Rad sa kontrolerom smatras intuitivnim, jednostavnim, jednakom primenljivim za live kao rad sa workstationom? Iako zesce ne volim workstation koncept ti dajes opasne argumente u prilog ovim masinama!

Ako uzmem u obzir audio interface, kontroler sa dirkama na nivou bilo kog od vodecih workstationa, software koji mi nisu izreklamirale face nego sam licno cuo da mi rade kao ni jedna druga varijanta ja licno sa 2500e mogu da se slikam.

Voleo bih samo da mi objasnis koja je to konfiguracija, sa kojim legalnim softverom moze da postigne funkcionalnost Kronosa recimo i njegove ''Set liste'' i da istom brzinom u trenutku, bez latencije pri sviranju gde ostane u sustainu 10 tonova prethodnog akorda odsviranog sa 16 razlicitih instrumenata prebaci preset na klavir od 4Gb, aktivira Karma arpeđator, DrumTrack povuce nove efekte, a opet kazem ostane sustain i tail efekata prethodnog akorda. Naravno za 2500e! Kako se takve situacije bez gličeva resavaju kontrolerom?

Mislim, pitam jer ima ljudi koji to rade po 20 puta u toku jedne pesme?

silzg 09-12-2013 12:10 AM

Quote:

Originally Posted by wladymeer (Post 353793)
i treba platiti jedno jo? ~500? za MIDI kontroler koji bi zloupotrebio sve koristi takvog kompjutera... i jo? toliko ~500? za dodatni MIDI kontroler da bi dobio iole blizu fleksibilnost koju recimo jedan prosečan workstation ima.

Tako da se vraćamo na cifru od 1500? - i onda kreni redom da odbija? novac za VSTove i DAW i dodje? na cifru od 1000? za komp...

A KURZWEIL PC361 990? nov... ha!

"Zloupotrebio" koristi? :shock:

silzg 09-12-2013 12:12 AM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 353794)
To je najnormalnija pojava u produkciji bilo kog koncerta, niko nikad nije radio na punoj snazi pre zvezde. A ako su zbog toga popizdeli tu nesto ne stima.

Zanimljiv stav!

O ovome bih voleo jos malo da cujem, posebno o analogiji oscilatora i filtera na workstationu.

Rad sa kontrolerom smatras intuitivnim, jednostavnim, jednakom primenljivim za live kao rad sa workstationom? Iako zesce ne volim workstation koncept ti dajes opasne argumente u prilog ovim masinama!

Ako uzmem u obzir audio interface, kontroler sa dirkama na nivou bilo kog od vodecih workstationa, software koji mi nisu izreklamirale face nego sam licno cuo da mi rade kao ni jedna druga varijanta ja licno sa 2500e mogu da se slikam.

Voleo bih samo da mi objasnis koja je to konfiguracija, sa kojim legalnim softverom moze da postigne funkcionalnost Kronosa recimo i njegove ''Set liste'' i da istom brzinom u trenutku, bez latencije pri sviranju gde ostane u sustainu 10 tonova prethodnog akorda odsviranog sa 16 razlicitih instrumenata prebaci preset na klavir od 4Gb, aktivira Karma arpeđator, DrumTrack povuce nove efekte, a opet kazem ostane sustain i tail efekata prethodnog akorda. Naravno za 2500e! Kako se takve situacije bez gličeva resavaju kontrolerom?

Mislim, pitam jer ima ljudi koji to rade po 20 puta u toku jedne pesme?

Bavi? se glazbom?

wladymeer 09-12-2013 12:17 AM

kad kucam i ne mislim - htedoh reći - iskoristio sve prednosti tako dobre mašine.

I lepo te pita Matya, ja ne znam za mnogo VSTova koji čuvaju zvuk prethodnog preseta pri promeni.

Za live nastup, workstation je i dalje najidealniji koncept. Sve ostalo je još uvek na nivou pomagala.

Matya 09-12-2013 12:23 AM

Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353796)
Bavi? se glazbom?

Taman posla, nikako! I da sam se bavio, sada bih prestao.

Analogija digitalnih filtera, muzika Gospodara prstenova od 95e, cipovi zaduzeni za obradu digitalne sinteze, stvari kojima se Windowsi bave, to bi sve bilo i suvise za mene da sam muzicar!

silzg 09-12-2013 12:48 AM

Quote:

Originally Posted by wladymeer (Post 353797)
kad kucam i ne mislim - htedoh reći - iskoristio sve prednosti tako dobre ma?ine.

I lepo te pita Matya, ja ne znam za mnogo VSTova koji čuvaju zvuk prethodnog preseta pri promeni.

Za live nastup, workstation je i dalje najidealniji koncept. Sve ostalo je jo? uvek na nivou pomagala.

?ta me lepo Matya pita? Intuitivnost kontrolera?
Funkcionalnost Kronosa? Latencija? Latencija valjda ovisi o audio sučelju, zvučnoj kartici kad se zvuk zapisuje na hard disk zajedno sa svim ostalim izvorima zvuka. :)
U live nastupima koristi? kvalitetna audio sučelja koji omogućuju nisku latenciju ako ti to treba.
Ideja 10 tonova je smje?na. Ako ti treba minimalna latencija onda će? gledat da uzme? proizvođača kartica koji imaju kvalitetne Asio drajvere koji mogu to činit.
Ako radi? privatno glazbu i ne nastupa? u?ivo, dovoljna je pristojna latencija osrednjih zvučnih kartica.
Latencija je va?na za snimanje i live nastup. Ali prosječna audio sučelja zadovoljavaju tu potrebu ako poznaje? svoje instrumente.

Matya treba stimulaciju imanja na umu da posjeduje ne?to. Matyi to mo?e biti dobar stimulans koji će zavr?iti zanimljivim djelima. Ali stvarnost je da je psiha presudila a ne mogućnosti hardvera.

silzg 09-12-2013 12:52 AM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 353798)
Taman posla, nikako! I da sam se bavio, sada bih prestao.

Analogija digitalnih filtera, muzika Gospodara prstenova od 95e, cipovi zaduzeni za obradu digitalne sinteze, stvari kojima se Windowsi bave, to bi sve bilo i suvise za mene da sam muzicar!

Bavi? se glazbom a osnovni pojmovi su ti motiv neslaganja?
Objasnit ću ti osnovne pojmove ako će? imat strpljenja komunicirat.

wladymeer 09-12-2013 01:23 AM

Evo kao neko ko svira isključivo uživo daću ti primer jednog setupa koji koristim.

Dakle, u pitanju je 1 (slovima: JEDAN) preset za 1 (slovima: JEDAN) hardverski kontroler od 61 (slovima: šeZdeset jedne) dirke.

#1 kanal - C#2 dirka - zvuk za klik
#2 kanal - E2-C3 zona - VA (sine) kick sa delayom
#3 kanal - E5-C6 zona - VA soft pad sa chorusom
#4 kanal - E6-A6 zona - VA lead sa delayom
#5 kanal - E5-C7 zona - brass (gornja oktava) sa reverbom
#6 kanal - E5-C7 zona - brass (donja oktava) sa reverbom
#7 kanal - E5-C7 zona - stringsi
#8 kanal - D#5 dirka - pištaljka (sempl)
#9 kanal - C2 dirka - pad koji preko LFOa kontroliše filter i volume u 1/16 syncu
#10 kanal - F4-C7 zona - klavir (gornja oktava) sa zasebnim EQom
#11 kanal - F4-C7 zona - klavir (donja oktava) sa zasebnim EQom
#12 kanal - F4-C7 zona - VA lead sa flangerom i reverbom
#13 kanal - D#2 dirka - handclap ARP u 1/4
#14 kanal - D#3 dirka - VA pizz ARP fraza (gornja oktava) sa chorusom, delayom i reverbom
#15 kanal - D#3 dirka - VA pizz ARP fraza (donja oktava) sa chorusom, delayom i reverbom
#16 kanal - A3-E4 zona - VA pizz tema sa chorusom, delayom i reverbom

A sad tehnički aspekt:
1. na početku aktivne su samo zone #1-#4.
2. Jedno hardversko dugme gasi zone #2-#4 a pali #5, #6, #8, #9, #13-#16.
3. Drugo hardversko dugme pali i gasi kanal #7 po potrebi.
4. Sustain pedalu pali kanale #10 i #11 a sve ostale mutira.
5. Treče hardversko dugme prebacuje kanal #12 u solo modu
6. Dupli pritisak sustain pedale vraća klavire sa kanala #10 i #11
7. Novi pritisak sustain pedale vraća kanale #5, #6, #8, #9, #13-#16
8. Pritisak na D#2 i D#3 aktivira zasebne ARPove za kanale #13-#15 koje ako treba gasim pritiskom na D2/D3.
9. A pre svega toga, pritisak na C#2 šalje bubnjaru klik (BPM 130) preko 1/4 ARPa i sve što se svira sinhronizuje za taj ARP i to u modu da se sačeka beat bez obzira kada je dirku pritisnuta.

I pritom treba napomenuti da pored svega ovoga, taj "workstation" ima ulaz za još dve switch pedale i dve volume pedale koje su totalno slobodne i nezavisne od MIDI kanala za programiranje.

Izvedi mi takav setup u bilo kom DAWu u roku od sat vremena a da i dalje budem slobodan da bilo šta produžim, palim/gasim kad god treba i da u slučaju da bilo ko šta zajebe mogu da nastavim pesmu od bilo kog dela i ja ću ti poverovati da je softver sposoban za isto kao i hardware.

branoy 09-12-2013 01:23 AM

na kompijuteru malo je tih koji mogu cuda a da odma prebacujes presete COMBI po 8 lupam boja..

klavijature rade na tom fazonu sto su im svi semplovi ucitani u memoriju, i dok ne ugasis klavu, svi su tu, i idu real time, danas ima i naprednih, i kad ugasis klavijaturu ostanu semplovi, baterija sam za memoriju,

to na kompu npr moze se dobiti u kontaktu, ili emmulator x, mada kontak ima multi bas za to, samo sto ga ja ne volem!!
ima na netu neki sam set uradio 300 i nesto MB, jedno 85 boja , ucita u memoriju kompa minut i po dve, zavisi, i dok ne ugasis sve boje idu real time na prebacivanje na klavijaturi, i efekti svee. znaci sve je do u memoriju,

al kazem za mene je hardware i dalje i tata i mama. tu letim , ma pravim presete u hodu brzo kakve zelim, sutra upalim sve me ceka,

branoy 09-12-2013 01:29 AM

evo jos jedan primer, uzmi trazi bas gitaru na kompu da ima muda, da je puna, samo je nalepi da sedne u mix? nema

na klavijaturi, kad klavijaturu ubodes u mixer flat, ubise basovi,, samo stavi na audio kanal i gotovo

sto se tice Viene vst , ne znam ,ima mnogo boljih banki , ona je bila ok, al ima boljih mnogo

Matya 09-12-2013 01:46 AM

Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353801)
Baviš se glazbom a osnovni pojmovi su ti motiv neslaganja?
Objasnit ću ti osnovne pojmove ako ćeš imat strpljenja komunicirat.

Zelim ali ne vredi kad ne razumem vecinu stvari koje napises.
Npr:
Quote:

Originally Posted by silzg (Post 353800)
Matya treba stimulaciju imanja na umu da posjeduje nešto. Matyi to može biti dobar stimulans koji će završiti zanimljivim djelima. Ali stvarnost je da je psiha presudila a ne mogućnosti hardvera.

Pojasnicu ja tebi par nonsensa koje si napisao, pa mozda naucis ti nesto od nas pre nego ti nama ukazes na nase neshvatanje pojma workstation.

''Također, mogućnosti softvera su neograničene za razliku od hardvera i to je činjenica koja se vjerovatno nikad neće promijeniti.''

Dakle kada mi objasnis kojim trikom mogu da zamenim Set Listu i Karmu sa Kronosa softverski ja ti priznam ovo sto si napisao!

Za 95 eura imaš od njih 640GB HDD sa svim kolekcijama koje su do sada izdali. Sa takvom bazom samplova možeš ravno u hollywood radit glazbu za filmove kao Gospodari Prstenova.

Ne mozes! Suvisno objasnjavati zasto!

Što je Workstation?
Workstation je uređaj koji u sebi povezuje digitalno i analogno, obično na način da je chip-procesor zadužen za obradu digitalne sinteze i komunikaciju sa hardverom tj. kontrolama. Analogija standardnom kompjuteru sa midi kontrolerom.

Ako si mislio na to da je workstation sastavljen od softvera i hardvera onda si u pravu, ali te muci ponovo terminologija jer digitalno-analogno i hardver-softver nije isto. Ako se iole razumes u konstrukciju workstationa videces da nikakav cip ne obradjuje digitalnu sintezu, ni na racunaru, ni na klavijaturi. Mogu da ti posaljem neko servisno uputstvo da osmotris sta se zaista desava u klavijaturi. Sinteza je jedno, chip drugo, procesor trece i tako redom...

Može postojati npr. situacija kada Roland ne želi otkriti pikanterije svog softvera implementiranog u hardveru kojeg prodaje. Ali to nije predmet teme prednosti hardvera nad softverom.

E ovo upravo jeste jer to onda ne mozes dobiti na racunaru, vec samo na Rolandovoj klavijaturi!

Prednost workstationa može biti analogija oscilatora, filtera i internih sklopova (koju većina slušača ne prepoznaje) i stabilnost u live nastupima (ne bavi se onime čime se Windowsi bave).

Osim ako me neko ne prosvetli, ja ne znam ni za jedan workstation ciji su oscilatori analogni, kao ni filteri! Verovatno si mislio na background procese u Windowsu i evo otkrica! Svaka klavijatura osim analognih modela ima firmware ili operativni sistem, a samim tim i pozadinske procese! Stabilnost rada sa VST instrumentima uzivo je diskutabilna jer ne postoji ni jedan softver koji je namenjen koriscenju istih u te svrhe, kada ga neko napravi bice podjednako stabilan kao i sint.

U stvarnosti u softverskoj domeni generiranja zvuka postoji vrlo ograničen broj opcija same sinteze zvuka a ostalo spada pod znanje i kreativnost.

Koji su to nacini generiranja zvuka i sinteze koje postoje na workstationu a ne mogu se izvesti VST plaginom? Evo odmah cu ti sam odgovoriti, sve sto moze workstation moze i VST.

Nego ti jos malo da se pozabavis istrazivanjem i definisanjem pojmova, a do tad cemo ti rado pomoci svi mi koji smo tu uglavnom da bi sto vise naucili.

darkstar 09-12-2013 06:19 AM

Cek cek cek, sad mene zbuniste, kako ne postoji, cemu onda Mainstage , forte, da ne pominjem muse receptor koji iakp hardver, radi upravo taj Vst live koncept?

@wladymeer - ceo tvoj setup mi je potpuno jasan, gazim poprilicno slicnu pricu za live doduse vozim i back matricu sa posebnim kanalom za klik bubnjaru iza benda - nisam siguran da u softveru to nije mnogo lakse uraditi, vrlo sam svestan da si morao posteno da se potrudis da ovo napravis. Ne provociram, pitam, posto si sigurno probao - zaista je nemoguce izvesti unutar daw-a ?

OFF 09-12-2013 09:22 AM

Quote:

Originally Posted by wladymeer (Post 353802)
Evo kao neko ko svira isključivo u?ivo daću ti primer jednog setupa koji koristim.

Dakle, u pitanju je 1 (slovima: JEDAN) preset za 1 (slovima: JEDAN) hardverski kontroler od 61 (slovima: ?eZdeset jedne) dirke.

#1 kanal - C#2 dirka - zvuk za klik
#2 kanal - E2-C3 zona - VA (sine) kick sa delayom
#3 kanal - E5-C6 zona - VA soft pad sa chorusom
#4 kanal - E6-A6 zona - VA lead sa delayom
#5 kanal - E5-C7 zona - brass (gornja oktava) sa reverbom
#6 kanal - E5-C7 zona - brass (donja oktava) sa reverbom
#7 kanal - E5-C7 zona - stringsi
#8 kanal - D#5 dirka - pi?taljka (sempl)
#9 kanal - C2 dirka - pad koji preko LFOa kontroli?e filter i volume u 1/16 syncu
#10 kanal - F4-C7 zona - klavir (gornja oktava) sa zasebnim EQom
#11 kanal - F4-C7 zona - klavir (donja oktava) sa zasebnim EQom
#12 kanal - F4-C7 zona - VA lead sa flangerom i reverbom
#13 kanal - D#2 dirka - handclap ARP u 1/4
#14 kanal - D#3 dirka - VA pizz ARP fraza (gornja oktava) sa chorusom, delayom i reverbom
#15 kanal - D#3 dirka - VA pizz ARP fraza (donja oktava) sa chorusom, delayom i reverbom
#16 kanal - A3-E4 zona - VA pizz tema sa chorusom, delayom i reverbom

A sad tehnički aspekt:
1. na početku aktivne su samo zone #1-#4.
2. Jedno hardversko dugme gasi zone #2-#4 a pali #5, #6, #8, #9, #13-#16.
3. Drugo hardversko dugme pali i gasi kanal #7 po potrebi.
4. Sustain pedalu pali kanale #10 i #11 a sve ostale mutira.
5. Treče hardversko dugme prebacuje kanal #12 u solo modu
6. Dupli pritisak sustain pedale vraća klavire sa kanala #10 i #11
7. Novi pritisak sustain pedale vraća kanale #5, #6, #8, #9, #13-#16
8. Pritisak na D#2 i D#3 aktivira zasebne ARPove za kanale #13-#15 koje ako treba gasim pritiskom na D2/D3.
9. A pre svega toga, pritisak na C#2 ?alje bubnjaru klik (BPM 130) preko 1/4 ARPa i sve ?to se svira sinhronizuje za taj ARP i to u modu da se sačeka beat bez obzira kada je dirku pritisnuta.

I pritom treba napomenuti da pored svega ovoga, taj "workstation" ima ulaz za jo? dve switch pedale i dve volume pedale koje su totalno slobodne i nezavisne od MIDI kanala za programiranje.

Izvedi mi takav setup u bilo kom DAWu u roku od sat vremena a da i dalje budem slobodan da bilo ?ta produ?im, palim/gasim kad god treba i da u slučaju da bilo ko ?ta zajebe mogu da nastavim pesmu od bilo kog dela i ja ću ti poverovati da je softver sposoban za isto kao i hardware.

Moze.... mada zahteva dosta programiranja, heksadecimalnog najcesce...
Postoje midi translatori koji to omogucavaju, konvertuju bilo koju komandu, u bilo koju

Moram priznati da koliko god se nisam srodio sa kurzweil zvukom, pc3k i k2661 (koji sam imao) su najbolji moguci kontroleri, bolji od bilo koje 'prave' master sprave, jer je na njima bukvalno sve sto covek zamisli - moguce.

wladymeer 09-12-2013 11:45 AM

Quote:

Ne provociram, pitam, posto si sigurno probao - zaista je nemoguce izvesti unutar daw-a ?
Da budem iskren, da sam se previše trudio da to nateram da radim - nisam. Iz prostog razloga što nemam laptop koji bih vukao na svirke. A sa druge strane, ideja mi je da mi setup bude maksimalno kompaktan i to sam sa ovim parčetom hardvera i postigao - jedna klavijatura na kojoj radim sve što mi je uživo potrebno.

Elem, DAW workstation tema - mislim da bi funkcionisao nalik na hardware workstation mislim da bi morao za početak da ima svoj nezavistan VST efekt paket + sistem za sekvence. A čak i da postoji tako nešto nisam siguran da li bih mogao tako lako da palim/gasim VSTove, menjam raspon na dirkama, šetam po MIDI kanalima, dupliram i slično...

Medjutim ono što je najbitnije - sprava koju imam mi je postala izuzetno intuitivna, čak ni PC editor koji je izuzetno pregledniji od displeja klavijature ne koristim. Sve mi je postalo užasno logično na njoj. Jeste da je psujem pre ili kasnije jer su neke PROSTE stvari izuzetnno složene (npr. namestiti envelope attack/release na programu je KATASTROFA!) ali zato gomila stvari koje mi nikada nisu ni pale na pamet su moguće na njoj.

Nisam siguran da bi imao takvu konekciju sa DAWom. Znam da mi je snimanje intuitivnije u Cubaseu, a mixing u Studio One :)

darkstar 09-12-2013 12:02 PM

Vidis mene cudi da jamaha nije integrisala cubase unutar motifa ista su firma... posto ovako svaki put kad namestam pratecu matricu rodim mecku ...

Matya 09-12-2013 12:36 PM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 353810)
Cek cek cek, sad mene zbuniste, kako ne postoji, cemu onda Mainstage , forte, da ne pominjem muse receptor koji iakp hardver, radi upravo taj Vst live koncept?

@wladymeer - ceo tvoj setup mi je potpuno jasan, gazim poprilicno slicnu pricu za live doduse vozim i back matricu sa posebnim kanalom za klik bubnjaru iza benda - nisam siguran da u softveru to nije mnogo lakse uraditi, vrlo sam svestan da si morao posteno da se potrudis da ovo napravis. Ne provociram, pitam, posto si sigurno probao - zaista je nemoguce izvesti unutar daw-a ?

Postoji naravno, ali sam ja pomenuo par nekih funkcija koje recimo postoje na Kronosu koje nijedan VST host ne moze da isprati za sad, sve te opcije Forte, Receptor zahtevaju da se raspadne covek kako bi postigao nesto sto je na Motifu, Pc3k, Kronosu prirodno i jednostavno. Naravno da postoji i gomila stvari koje moze VST host koje WS ne moze, oko toga smo se svi slozili. Kada sam rekao ne postoji mislio sam na to da nema jos uvek jednog softvera koji moze u potpunosti da ponudi sve blagodeti koje nudi WS. Ja licno cekam da se konacno pojavi neko ko ce uspeti da podigne Kronosov operativni sistem na PC-u, ili pokrene ceo sistem kao plagin sto je itekako moguce, e to ce biti prava stvar. Ima jedan lik koji je poceo to da radi, mislim da se video na Youtube zove Kronos hack, ali imam utisak da je dobio zesci stimulans da se batali toga jer mu je lepo islo i odjednom je stao. :)

All times are GMT +1. The time now is 06:48 AM.