Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Plugini vs Impulsi? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45066)

awacs 26-11-2013 03:38 PM

Re: Plugini vs Impulsi?

Quote:

Originally Posted by STUDIOTON (Post 353160)
Sve ovo radi kada se slusa ovako na "solo" .. ali kada dodje borba u mixu ..gubi se bitka :( Cast izuzecima kojih u plugin varijantama ima jaaako malo ..

Po mom mi?ljenju, ?solo button? je i inače rizično dugme. Nema veze da li se radi o reverbima, EQ-ima, kompresorima, hardveru ili softveru.

Koga je briga kako neki reverb zvuči u solo modu? Radi se samo u tome da neki instrument bude bli?i ili dalji i da neki ambijent bude manji ili veći, kako god i čime god to postigao.

Uz po?tovanje velikih i ozbiljnih firmi koje su pravile vremenske ma?ine (Lexicon, AMS, EMT...), vreme se promenilo. Nekada su i ozbiljni studiji imali po jedan ili dva ozbiljna reverba i dva ili tri ozbiljna dileja. Danas svako mo?e da ima koliko god hoće čega god hoće, i to na svakom kanalu!

Tvrdim da danas sa dva neka dva ?glupa? reverba i par glupih dileja mo?e da se dobije isti utisak dubine miksa kao i sa ?ozbiljnim? firmiranim vremenskim ma?inama. Sve se vrti oko estetike, potreba i strpljenja, a ne oko mogućnosti.

Pozdrav,

Vasa

Jan 26-11-2013 04:07 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 353171)
Po mom mi?ljenju, ?solo button? je i inače rizično dugme. Nema veze da li se radi o reverbima, EQ-ima, kompresorima, hardveru ili softveru.

Koga je briga kako neki reverb zvuči u solo modu? Radi se samo u tome da neki instrument bude bli?i ili dalji i da neki ambijent bude manji ili veći, kako god i čime god to postigao.

Uz po?tovanje velikih i ozbiljnih firmi koje su pravile vremenske ma?ine (Lexicon, AMS, EMT...), vreme se promenilo. Nekada su i ozbiljni studiji imali po jedan ili dva ozbiljna reverba i dva ili tri ozbiljna dileja. Danas svako mo?e da ima koliko god hoće čega god hoće, i to na svakom kanalu!

Tvrdim da danas sa dva neka dva ?glupa? reverba i par glupih dileja mo?e da se dobije isti utisak dubine miksa kao i sa ?ozbiljnim? firmiranim vremenskim ma?inama. Sve se vrti oko estetike, potreba i strpljenja, a ne oko mogućnosti.

Pozdrav,

Vasa

Treba obratiti paznju na to da 100% wet signal iz vecine soft reverba koji izlazi je prilicno tisi od 100% dry signala, pa mozda u solo modu reverba zvuci da ima dosta i tamAn, ali kad svira sve zajedno izgubi se... Pametno je vecinu miksa raditi bez da se slusa solo, ako mora, onda je bolja ona opcija u Reaperu recimo koja stisa sve ostale kanale, ne znam kako se to oznacavlao bese nekad na miksetama ? Dim ? Bilo je vec reci o tome ovde na forumu, bas si ti Vaso to pominjao, i to cini mi se konkretno kod D. Vuckovica kad je bio gost foruma... Iskreno, to je jedna od onih stvari koje sam naucio na forumu i koje su me unapredile, po mom misljenju...

awacs 26-11-2013 05:00 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 353172)
ona opcija u Reaperu recimo koja stisa sve ostale kanale, ne znam kako se to oznacavlao bese nekad na miksetama ? Dim ?

Da, SOLO IN FRONT, da bi slu?ao kanal u kontekstu matrice. Iskreno, ja i dalje koristim klasični SOLO, po?to mi ionako slu?i samo za otkrivanje (i re?avanje) problema sa rezonancama, smetnjama... i notch filter shodno tome. Stvar navike, svi ?pravi? mikseri na kojima sam radio su imali samo klasični SOLO, a ne SiF.

?to se reverba tiče, zanima me kako se pona?a u miksu, a ne sam po sebi. I va?nije mi je da reverbom, dilejom, čime god po?aljem neki instrument dalje ili ga privučem bli?e, nego da čujem ?signature sound? ovog ili onog algoritma i konvertora. To je bilo va?no osamdesetih godina pro?log veka, koje su srećom odavno istrulile u sanduku :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

alfom 26-11-2013 05:21 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 353172)
Treba obratiti paznju na to da 100% wet signal iz vecine soft reverba koji izlazi je prilicno tisi od 100% dry signala, pa mozda u solo modu reverba zvuci da ima dosta i tamAn, ali kad svira sve zajedno izgubi se... Pametno je vecinu miksa raditi bez da se slusa solo, ako mora, onda je bolja ona opcija u Reaperu recimo koja stisa sve ostale kanale, ne znam kako se to oznacavlao bese nekad na miksetama ? Dim ? Bilo je vec reci o tome ovde na forumu, bas si ti Vaso to pominjao, i to cini mi se konkretno kod D. Vuckovica kad je bio gost foruma... Iskreno, to je jedna od onih stvari koje sam naucio na forumu i koje su me unapredile, po mom misljenju...

Send reverb, send dilej, send, ... I to često sa uključenim pre-faderom (govorim o CuBase).
Osnovno ?to sam pročitao za reverbe, kada sam čitao prvi puta, je bilo : insert reverb, send dilej. Ali ... Plagini daju taj komfor da se mo?e eksperimentisati.
Dva reverba za redom? Dilej pa reverb? Reverb pa dilej pa reverb? Sve mo?e! Sada nema naročitih ograničenja. Samo da se dobije rezultat. Ali, brate, hard lexikon je Leksikon (i sl.). :)

Jan 26-11-2013 06:04 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 353173)
Da, SOLO IN FRONT, da bi slušao kanal u kontekstu matrice. Iskreno, ja i dalje koristim klasični SOLO, pošto mi ionako služi samo za otkrivanje (i rešavanje) problema sa rezonancama, smetnjama... i notch filter shodno tome. Stvar navike, svi „pravi” mikseri na kojima sam radio su imali samo klasični SOLO, a ne SiF.

Da, naravno, probleme itd i ja radim u klasicnom SOLO, u Reaperu sam namestio da mi valjda, control i klik na solo pravi stisa ostale kanale (ne secam se precice dok je ne kliknem , uvek tako:D), ali rezonance i slicni problemi, recimo ako treba neka drasticna EQ intervencija naravno da koristim klasican SOLO, ali sve ostale stvari sto se ticu samog miksa, a ne hirurgije gledam da radim u kontekstu...

EDIT: Takodje sa svim mikserima sa kojima sam se ja susreo su imali samo klasican solo, ali evo nasao sam ovaj post gde si ti postavio pitanje D. Vuckovicu, gde on pominje Ameka koji ima Solo in front:
http://rumski.com/forum/showpost.php...2&postcount=11

awacs 26-11-2013 06:40 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 353177)
EDIT: Takodje sa svim mikserima sa kojima sam se ja susreo su imali samo klasican solo, ali evo nasao sam ovaj post gde si ti postavio pitanje D. Vuckovicu, gde on pominje Ameka koji ima Solo in front:
http://rumski.com/forum/showpost.php...2&postcount=11

Znam, sećam se i pitanja i odgovora :) Javna pitanja se često postavljaju zarad javnih odgovora, a ne zbog privatne informisanosti. Drago mi je da ti je to bilo od koristi. Da je Dejo če?će na forumu, sigurno bi ti i on isto rekao :wink:

Pozdrav,

Vasa

Jan 26-11-2013 06:51 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 353180)
Znam, sećam se i pitanja i odgovora :) Javna pitanja se često postavljaju zarad javnih odgovora, a ne zbog privatne informisanosti. Drago mi je da ti je to bilo od koristi. Da je Dejo če?će na forumu, sigurno bi ti i on isto rekao :wink:

Pozdrav,

Vasa

Kako ne, mnogo toga je bilo od koristi sto si ti i jos nekoliko clanova nesebicno pisali.

Pozdrav

Mogli 26-11-2013 08:38 PM

Ja samo znam da je dobar reverb "gust" i da se to odmah cuje.

silzg 05-12-2013 01:14 PM

Neobično mi je kad ljudi (sa raznih strana) govore da reverb impulsi uzimaju dosta resursa. Kod mene je slučaj da koriste isto ili manje resursa od pluginova. :confused:
Mo?da to ovisi o convolveru? Altiverb po mom sjećanju tra?i dosta resursa ali takav slučaj nisam primjetio kod drugih koje sam isprobao.

branoy 11-10-2015 10:54 PM

Altiverb je super, 6 koristim uvek za impulse sto se tice windowsa.

All times are GMT +1. The time now is 09:12 PM.