![]() |
Re: Slika je objasnila !!!
Ja mislim da je jedina poenta price da bar nekome u ovoj celoj jednacini: artist-prducent/inzenjer-publika/kupci, mora stati do kvaliteta. A ako mene pitate, na privom mestu to moraju biti inzenjeri.
Muzika ce se uvek deliti na komercijalnu i slabije komercijalnu :) Vecina publike nikad nece razmisaljti dublje o tome sta ih konkrento "radi" u nekoj pesmi ali nas kao bitne ljude u realizaciji tog produkta mora interesovati kvalitet opreme i ja tu ne vidim nikakv apsurd. Ja stvarno ne mogu da zamislim koji to setup od 1500e moze biti dovoljan da se pesma snimi, smiksa i masteruje... I jos nesto, to "znanje" koje se stalno provlaci medju starijim clanovima... pa gde ste ga stekli? Miksajuci kod kuce na prosecnoj opremi ili ste spavali po studijima, kuvali kafe i donosili burek? ... I zasto opet mesamo pisanje muzike sa snimanjem iste? Da li se recimo branoy zapitao zasto mu ni jedan mix ne zvuci kao ovi komercijalni ako je to sve moguce tako jednostavno uraditi na PC-u? |
Tako nekako, nekome bi trebalo da je stalo do kvaliteta, to mo?e biti jedan od razloga.
Ali kad se na to gleda globalno i sa veće visine, poenta je u napretku jedinke i dru?tva uop?te, to ?ta misli publika u nekoj vukojebini je neva?no za celu planetu, ova civilizacija ima svoj tok, kakav god da je, jedna od stvari je i napredak ili bar ?elja za njim. Da ljudska vrsta nije imala taj poriv da uvek napravi ne?to bolje i kvalitetnije, jo? uvek bismo čukali kamen u pećinama, a Branoy bi nam bio vođa plemena... |
hvala vam na tim recima i titulama!! znace mi.
ja sam uvek mislio i tezio tome da uzimam nesto sto mogu, i da mi PC bukvalno sluzi samo za EDIT i malo FX sta je ok, dok bi sve kanale vani slao u velicu SSL consoli s oxforda i u njoj pozabadane HARDWERE iz daleke zemlje "russije" i jedan impuls lexikon beli fini, sto stoji kao telefon na polici. al ne-mozeee. jbg. pozz |
Quote:
|
S'obzirom da je tu teoriju postavio DaBear koji radi na nekom ozbiljnijem nivou, pretpostavljam da ne pricamo o piratskim varijantama.
Sto se softwera tice meni je zaista dovoljan recimo "samo" Logic paket a gde je tu comp, interfejs i krsten mikrofon? Treba ti 200e za Logic, bar 350e za sm7b (sto bi recimo bio moj izbor koji bi me spasao snimanja u akusticki ne tretiranoj prostoriji), oko 550e za krsten audio interfejs kao sto je apogee Duet i gde je tu komp? ... Pc varijanta bi mozda i mogla jeftinije ali ne znam koji DAW dolazi sa gomilom dobrih sintova, drum semplova i loop-ova za te pare za koje mozes da kupis Logic. Mozda Studio One? |
Studio one..hmm cekaj da pitamo vodju plemena..hehe..
|
Quote:
Odličan je crte?, i sve je u njemu ironično i dvoznačno, samo je pitanje s kog kraja ga tumači?. Ja ga tumačim kao podsmevanje in?enjerima koji se lo?e na "skup zvuk". ?ta god to značilo, alo i?ta znači. Ali se makar manje sekiram nego ti. Pozdrav, Vasa |
Brus Springstin je "Nebrasku" snimio četvorokanalnim Portastudio kasetofonom koji je krajem 70-ih kada se pojavilo ko?talo ispod 1200$, kada je album sniman(1982) - verovatno pola od prvobitne cene, a danas sprava, koja je nekoliko generacija posle tog Sprinstinovog Tascama, mo?e da se kupi za 60$. Eto kako doskočiti iPodima - snimati na opremi koja ko?ta manje od njih.
|
Quote:
|
Quote:
Kada je reč o 1500 Eura, ne bih baš napravio raspodelu kao MUzzY, nije da je to dovoljno para za sve, ali evo sa ovim iskustvom sada bih uzeo osrednji kompjuter za 500 Eura sa sve 24 inch monitorom, Quad Core i 8 GB RAM-a, dovoljno je. Uz to uzeo bih za 150 Eura Scarlet 2i2, ili za 200 Eura neki Saffire 14 ili nešto tog tipa, ta dva preampa u toj karti će završiti posao i više nego dovoljno, uz to bih uzeo Reaper za 50 Eura i Komplete 8 za 100 koji je sada na popustu, eventualno Logic za 200 Eura, mikrofon bi bio AT2035 od 120 Eura, ili AT2020 za 90 Eura, što je isto samo bez LoPass i -10db switch. Dakle to je za sada 1020 Eura u ovoj skupljoj varijanti ili 890 Eura u jeftinijoj, što znači ostaje mi oko 500 ili Eura za monitore, to bi svakako bili ESI osmice, koje takođe rade super, verujem da je cena 320 Eura, što znači ostalo bi mi oko 180 Eura za pluginove. Kupio bih par Tone Boosters pluginova za nekih 100 Eura, eventualno još poneki Plug & Mix za isto toliko, možda još koji paket jeftinih pluginova eto tek da se nađe nešto što nema u Logic 9 ili Reaper 4. Za početak bi korigovao sobu sa Apulsoft EQ koji košta 30 Eura, a ako bih uštedeo malo više uzeo bih Behringer DEQ2496 i to bi bila moja konfiguracija za 1500 Eura. Navedena oprema uopšte ne mora da bude ova, ali za ovaj novac može da se bira danas šta će da se kupi, iako se bira samo ime, sve je na nekom istom nivou kad je reč o kvalitetu. A rezultati?! Hajde da napravimo test jednog miksa, ja ću da radim u Reaper-u sa Cockos pluginovima, a naspram toga radićemo sa UAD-om pa da vidimo koliko jedan ovakav setup lošije stoji od nekog deset puta skupljeg. Daleko bilo da je moj stav da ne treba kupovati kvalitetnu opremu, samo da treba malo stati na loptu i dobro razmisliti šta se zaista dobija za te velike novce... |
Kravadinka odlicna ideja,ko ima uad 1(nije fora quad zezam se :)).mislim da cak sta vise nepostoji slican post na forumu,samo da nadjemo vodju plemena(branoy brate zezam se)..super ideja poredjenje ..
|
Mo?e Quad, ?ta vi?e preporučljivo je, on ko?ta dosta, a nudi prilično u kvantitetu i kvalitetu.
Evo primamo prijave ovde. ;) |
Prije nekih 20 godina, dok sam stanovau u đačkom domu u ZGB došao i na školovanje jedna faca , čini mi se iz Tomislavgrada(nisam sad baš siguran no nije ni bitno)Njegovi radili u švabiji i imo je para. Dofuro on Kazič od 2x200W(zvijer) i još piše gore turbo bas..I hrpa kazeta..Koje je on snimao nekog svog starog susjeda kako uz gusle svira o Marku Kraljevići...
Čovjek dero svaki dan i uživao ko niko u "glazbi" A nije se furo ni na bitlse ni na UAD ni na Cubendo ni na wavese da ne nabrajam dalje. Ma što vi pričali i dalje je narod onaj koji sluša i definira što će se prodati Jel to snimljeno na analogiji, live ili ukucano u nekakvom programu najmanje je važno. Ako narod to ne želi......ebi ga...đabe sva tehnolođi ovog svijeta ako netko želi onaj triton le onda je to zakon i ne moš prodat vrhunski opremljenog, zmiksanog i masteriranog Melmsteena ili Satrianija...ne ide pa složili se vi ili ne |
Naravno.
Zato postoje muzičari i umetnici sa jedne strane da daju primer kako treba, a imamo i rudare ovoga posla koji eto rade ?ta zaglupljen narod od njih tra?i. Svi srećni, svi zadovoljni. :) |
Quote:
|
Quote:
Test je merodavan ISKULJCIVO ako ces miksati materijal koji si snimio sa tom opremom. Znaci ne zaniju me miksevi sa semplovima iz kontakta ili loopovi iz paketa koji stizu uz neki DAW. Sa jako dobro snimljenim materijalom prestaje da biva presudno sa cime se miksa. Onda tek mozes da cujes "karakter" neke izvikane sprave ili da se lozis na "skup" zvuk, sta god to znacilo. Pa majku mu, jel' mi ovde diskutujemo o kvalitetu kompozitora i tome sta je uspesno na trzistu ili sta je bitno za nas posao kao nekog mixing/recording inzenjera? Sto se svi lozimo na zapadni (ili samo "inostrani") standard i prodkuciju ako nije bitno na cemu se miksa? |
Branoy, brate, sledeci put kad oces nesto da obesis ovde... DEBELO razmisli kakav ces butterfly efekekat da stvoris :rotfl:
|
Quote:
Samo sam se, kroz primer(koji je relevantan/visokotira?an/dobro prihvaćen od kritike i publike/dobro SNIMLJEN), slo?io sa Kravadinkom i DaBearom(!!!!!!! :rotfl: ). Htedoh - overkill, ali nisam mogao da odolim - da se slo?im sa tvrdnjom da ne mora? imati 1000000$ opreme da bi imao dobar SNIMAK, a za pesmu je potrebno jo? maje opreme. Kao ?to ti ni D'Angelico New Yorker - od ravno 100 000$ - nije potreban da bi dobro snimio gitaru, kad znamo da i Fender od 150E mo?e da zavr?i posao. Mo?da preuveličavam, ali nije ba? moguće da samo iz Polar studija izlaze kvalitetni snimci/miksevi. U svakom slučaju, ako ne gre?im, na pomenutom albumu je, verovatno, akustična gitara bila najskuplji deo opreme. |
Mozes i da vezes 2 zice za lopatu i turis magnet, radice... Sve moze bre da radi. Mogu sad da izvadim iPhone i da snimim celu pesmu, izeditujem i bacim na YT... Ne mora ni to, mozes da ubodes tu odvratnu iPod slusalicu od 25$ u mic input integruse i da otpevas hit. Mozes i gitaru tako da snimis samo moras dobro da je prilepis za rezonantnu plocu. Al' dobro, ne mora ni akustara da ima prednju plocu izgleda...
|
ja znam nesto a to je da je komp i dobra karta CLEAN recorder HD, a ima svako minimalno za 5 sati snimanja stereo u 24bit,,
ja ne bi brinuo ni sekunde da mi dodje, bassista sa svojim vrhunskim pojacalom i vrhunskom bass gitarom, pa gitarista takodje stim da on ima podesene CD boje,, harmonika superior 2, itd itd, klarinet, violina, itd, kad ti njih sve snimis, a oni jos svirali po notama, ja bi to smixo za jedno vece na sluske, i reko aj zdravo, jos pevac nasnimi donese dusu muzici, i eto ti, ako je dobar text i solista dobar , i ako ima para za reklamu, mora bit slusana. mene to ne brine, mene brine kako zamastiti VSTi instrumente i semplove,, msm imal iko da radi , i da se to cuje od poznatih izvodjaca, od grand do RTS , da je sve iz kompa? osim glasa , i pevaca,, za stranu muziku najvise electro house dance, rnb, sve znam da moze all komp, i ima previse poznatih da nema nista osim kompa. mada nas kraj je drugaciji, vise je zivlja scena i zivi instrumenti od folka do roka. to vam pricam, ja sam daleko, nema u blizini solista koji bi visili u studiu i stvarali muziku,, ja pobodem semplere, iz njih svee, i iz vsti hvaljenih, i tu je veliki problem svaki sint z sebe zvuci, kad to pospajas pocinje bolit glava,, Hvala Bogu imamo svi sve bar VST FX i VSTi, znaci imal neko pravilo, da znam gde nekad preteram, zasto preteram, ako uvezem DRUM neki dal iz baterry il iz Akustik Superiora itd, 1. dam im par kanala , kick jedan kanal, snare drugi, hi hat treci, tom cetvrti, i peti crash, pitanje- 1.za sve njih napravit jednu grupu posebno? 2.sta se najvise po redu stavlja na tu grupu? znaci sta prvo EQ? comp? itd 3.po kanalima single na kick itd smemo farbati odmah ? kick EQ, i comp? snare reverb comp? itd ,, msm ne znam red 4.jel u startu kick mora da radi do 0db, msm on je vodeci, ili tishe slobodno za jedno 6db ali onda i sve ostalo spustati spram njeg, pa kasnije ce se master i level do 0db podici i zavrstiti celi mix. 2.bas gitara, bilo koja pitanje- 1. sta stavljate tu po redu da bi ona isplivala isto, koliko plug i kojim redom, samo gledam i pitam imal pravila da i ja sledim 3. odsviram solo boje, np3 iz kontakta pitanje 1.tu je najveci problem, kako posto je glavni sta stavit da pliva na sve ono gore? 4.ostalo ako nije mrsko, mada ono je najbitnije do vokala 5.master kanal cubase? jel dovoljno samo stavit izotope 5, mada ne znam zasto al nikad nisam nista sa njim osim dinamic solo plug sto je super ili na zadnji kanal limiter 0db, ili zadnji onaj sto sa 24 bita na 16, a pre njeg limiter, i dal jos sta na masteru se sme pre njih, compresor, eq? hall prostor na sve? stereo plig neki? vidite, to ja pricam nije to lako a moze bit lako ako se i to zna, msm meni bi bilo. ja napravim milion kombinacija po sluhu i ono najvise osecaji. gde sta. nemam pravila. ako treba po pravilima recte!! nemoj da sutite !! :))) i da jedno ne vezano pitanje!! radi li ko na MIXCRAFT DAW? ja u njemu (petici, sestica promenila izgled) sam mozda osetio najlepse zvukove sintovaa, sa njegovim presetima, efekte koristi one free kjaerhus audio classic series koji su mi odlicni, http://www.acoustica.com/mixcraft-pro-studio/ msm niko nikad ne spomunu taj daw, a ne zauzima nist, i radi ko lud isto. |
Ok, sad je jasno da se sprdas...
|
Cemu ovoliki offtopik i sta ce ova tema ovde uopste ? Ima li ovo ikakve blage veze sa audio softverom i nekom konkretnom diskusijom u vezi nekog odredjenog programa, efekta ili tako nesto ? Ovo SVE ide u Pricaonicu, da ne kazem - u kantu.
(par klikova misem kasnije...) E sad kad smo tu gde treba - cepajte po spamovanju do mile volje :D @Branoy Druze, ja tebe ne kapiram uopste... Ti trazis nesto, ne znas ni sam sta :D Pazi ovako: Na primer - harmonika VST nikad ne moze da bude ni masna ni dobra kao prava. Koliko god da je sempluju, sa cime god da je snimaju - ne moze. Harmonika je jedan specifican instrument, koji daje razlicite tonove u zavisnosti i od jacine kojom razvlacis, i od registra i od kabine i od milion drugih pizdarija, koje muzicar u realnom vremenu moze da menja, izvlaceci iz harmonike zeljeni zvuk. Na bilo kom digitalnom uredjaju, mozes samo deo tona da ponovis, nikako celu sliku. Prvo sto je nemoguce snimiti sve finese muzicara, drugo - ne bi mogao nikako lako da im pristupis (stavljaju neke registre, keyswitcheve u kontakt, ali dzaba) Za synth sound sam ti vec rekao - jedno je kontakt sempl, a drugo kada se isti zvuk generise u klavijaturi. Nisu nista te klavijature bolje od kompa, isto rade sa nulama i jedinicama (ovo izgleda niko ne zeli da prihvati, ali to ne menja cinjenicno stanje), isto na izlazu imaju brojeve. (jedan i jedan su dva, na digitronu, kompu ili klavijaturi) Pa otkud onda razlika ? Razlika je u tome sto kada se zvuk generise - opet imas neki stepen uticaja na njega: aftertouch na dirkama, pitchbend, modwheel... Komp sa semplovima, jos vise od nekog klasicnog ROMplera, se oslanja samo na sirove semplove i zvuk je uvek isti i totalno nezanimljiv. Rompleri pored obicnih semplova, obilato koriste razne filtere i envelope, ne bi li nadomestili manjak memorije i cuvali krace semplove. Vec ti rekoh ranije, tu je i finalna obrada - uklopljenost klavijature i njenih velocity i AT parametara u celu pricu. A tu je i nezaobilazni WOOOW efekat, koji prati svu "gvozdjuriju" Dakle u teoriji, komp moze sto i klavijatura - jos i mnogo vise, samo sto treba znati sta juris i kako da do toga dodjes, jer komp pruza 1000000 mogucnosti i lako odes stranputicom, a klavijatura je "gotov proizvod"... Eto - da ne bude da samo teoretisem - Radim u zvucno tretiranom studiju sa Event OPAL monitorima i Korg Kronosom, izmenjali smo Roland Fantom G, Ultranovu, Waldorf, PA1X, Triton... @Muzzy Covece, ti uzimas odredjene 100godisnje likove kao referent za apsolutno najbolje u muzici. Ko kaze da npr Skrillex nema bolju produkciju ? Ili sta ja znam, Sinan Sakic ? Sve je to relativno. A ako cemo da merimo snimanje strogo tehnicki, po tome koliko se promeni (citaj:izoblici) usnimljeni materijal - onda tu nema rasprave... Naravno, za snimanje na kompu TAKODJE je potrebno odredjeno predznanje, koje zbog dostupnosti racunara kao alatke, mnogi nemaju i misle - samo ubodi mic i snimaj... |
psionic brate ja jednom moram navratit do tebe i upoznat :D ! prakticki, !!
jasno mi je sve sta kazes. jbg ja naucio sve na klavi, narpavim sad pa sad COMBI kakav zelis, dok vamo, ode mi sto sati na taj isti sem da ga ne presemplujem.. ppoz @muzzy ,, :D @psionic djes premestit iz audio softwera, ovo je tolko povezano sa audio softwerom ,, sa slike smo dosli da nema mixeta po 500 000 da mozemo i softwerom :D |
Quote:
|
Quote:
Sto se Skrilexa tice, cool. Ali mogu da garantujem da semplovi koje koristi (pogotovo vokali) nisu snimani na opremi u rangu AT 2020+FR Scarlet interfejs. O kvalitetu muzike necu da pricam. Ima par stvari koje su mi se zaista odpale i koje imaju neku energiju ali ja to ne mogu da slusam duze od 3 numere. |
kad pogledam prvi i neke zadnje postove sve o?lo u.
Nikakvih veza između početka i kraja threada ?to je na koncu bilo pitanje počelo o tome kako za 1500 mo? napravit sve a zavr?ilo za?to je komp sa semplovima drugačiji od live.. Reče jedan kolega da napredak tehnologije ,pa i ove DAW treba biti da pojednostavni čovjeku posao..e sad Uzme? bager i kopa? grabu i sj...? betonsku cijev od kanalizacije i razj...? pola dvori?ta Sa lopatom neće? rasturit onu cijev a i sve će? manje raskopati,,,al će znoj teći Konc-konca poso će bit napravljen Glazba je isto ?to i ljudsko biće..Neko voli ovakve neko onakve...Nekom je super ono ?to drugima nije. Neko se fura na analogiju neko na digitaliju ...Ineko voli saund, netko da lupa trese udara i nije va?no ?ta... Analogija je manje vi?e iza nas ali poslu?ajte ovo...bez obzira na opredjeljenje Snimka s probe, manje vi?e s razglasa,,na starom magnetofonu....... https://www.box.com/s/mf7xk3clzd7qv4l0xtle i sad uzmite daw i ukucajte na kompu ovo---te?ko al netko ni neće imati potrebe jer ga to jednostavno ne zanima ,, te?i nečem drugom |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Ja ne znam koja bi ozbiljna kuca ovakav snimak izdala pa sve da su ovo najvece face svirale. (uopste ne komentarisem svirku koja je dobra) |
Quote:
radi se o snimci probe jednog kolege s jednog drugog sajta analogni freeak , i snimio iz zajebancije radi se o probi i muzičari nisu znali da se snima no mora se priznati da zvuk heben iako ni ja ne bih to slu?ao inače ovo ti je pak snimka istog benda na istom magnetofonu https://www.box.com/s/f3s37mt6ca8w73mjvjx7 |
Jos bolje ako nisu znali. Nema bolje "feel"-a pesme osim onog kad svi sviraju zajedno, kraj price. Zato i "zvuci". Ja nisam rekao da ne zvuci samo sam pitao zar nije bolje i logicnije da se snima "kako treba" nego ovako? Ovakav snimak moze da sluzi samo kao demo. Ja ne mogu da poverujem da bi ovo iko izdao. Znam da ja ne bih.
|
tu i jest opet neka fora, neko voli cisto ma bez i jednog suma, distorzije, meni to na onake pesme nije draz, deset put mi je bolje ono gore od amateriusa prvi mp3, kao iz nekog finog starog magnetofona, analogija, ima moc muzika, danas FLAT i CLEAN nema draz u vecini muzike.. al opet kako god, i sve narodne pesme dok su snimate po RTS A studijima i danas dan ubijaju, i taj njihov hall trakasi stari, roland corusi idt, deset put je bolje neg sve ovo novo CLEAN, staklo,, ma 192Khz, i 32bit. tamo je sjedinjeno, utopljeno i zvuci jedinstveno,
msm to ima dusu, i to ne moze svako napravit i dobit, ovo danas mogu svi u kuci a kamol dalje. sto traze saturacije plugove itd da bi to dobili, neku lepotu osecaj trake. ono tebi muzzy moze zvucakt kao demo, meni ubija i nist ne bi promenio. sve se razume. i ima neke svoje krivine i vijuge. to se mozda i nemoze objasnit, to se samo oseti. i kazes to je to. a sto se tice snimanja, najbolje je kad im kazes NE SNIMA SE!! |
izgleda da ova slika nije nista objasnila..:)
|
da vi samo vidite "gvozdja" u everbeatz-a!!! ,moram ga pohvalit javno, redak je kao covek, ima dushu, cenim ga mnogo!! iiiii sve ostalo!! :D svaka cast!!
|
|
^^^ Kome slika nije objasnila, ovaj tekst možda hoće :thumbsup:
Pozdrav, Vasa |
Samo je jedno jasno, neće Branoy nikad ni?ta naučiti, on ne čuje i ne vidi ni?ta ?to mu se govori i pokazuje. :)
Ono ?to nisam siguran je da li je ozbiljan u ovom autizmu ili je to neko ko nas ba? po?teno 'ebe ovde. ;) Treba ga ignorisati, mo?da otvoriti pod sekciju, pa čim otvori temu premestiti je tamo, naravno zabraniti replay kao opciju... ;) Sent from my Desire HD using Tapatalk |
Ja mislim da branoy treba nama da okaci jos neku sliku..;)
|
Ali u boji..
|
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 01:29 PM. |