![]() |
Quote:
Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 |
Re: Presonus Studio One 2.5
Quote:
E-MU neće da napiše normalne drajverre, a Presonus neće da napiše normalnu podršku za E-MU kartice. Ja sam od onih ljudi za koje je "čaša do pola puna", ali nekada je stvarno teško posmatrati stvari na taj način! :grin: E-MU jeste veći krivac u celoj pričici, to stoji, ali i Presonus malo poviše svir ..... mlati praznu slamu! |
Quote:
|
E aj ako moze pomoc..
E pa ovako pocnem projekat i unesem ime pa barove pa sample rate(na 48)pocnem projekat podignem m-audio interface od zvucne na njoj stoji 44..projekat radi sve je ok ali jel moguce..e sad ja koristim ableton i cubase,na njima takodje imam projekte koji su razlicitih sample rate i rade ok samo me zeza studio one.. |
idi u opcije pa na audio setup i tamo klikni na control panel i namesti audio kartu
|
Probao i tako pre par godina,od tada drzim upaljen taj interface uvek.nego to ovaj studio one,malo buni mene navike su zajebane stvari.cesto se dogadja da prilikom stvaranja u nekom dawu odlucimo da batalimo projekat i pocnemo nesto novo(mislim na new project)ali ne menjajuci daw e to je problem kod studio one ostali daw programi se prilagodjavaju bez problema..samo da mi stigne reaper..(priznajem sav taj pojedini steinbergsonus pocinje da mi ide na k****..cak nema ni midi efecte,morao sam ovo da napishem..
|
Quote:
Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 |
Quote:
inače, testirao sam s1, live i reaper ?to se tiče cpu opterećenja, s1 je pobedio, najgori reaper. |
Da li neko zna da li je moguce i kako dodeliti lfo na fx kontrole
Npr hocu da midi shapper od cableguys dodelim da kontrolise dry wet u reverbu Plus ako neko zna za bolju varijantu od cableguys midi shapper posto on nema koristan random (ima noise lfo model ali to nije ni synced + prebrzo je) Dakle, ne pitam za ovo sto je navedeno na njihovom sajtu http://www.cableguys.de/midi-shaper-studio-one.html to je ok i radi mi za instrument ali ne znam kako da gadjam fx. Studio one mu dodje vise za live sound projekte, mada mi se dopada iako sam manje u tome. I posle neko kaze FL ne valja :) (a peak controller, a formula controller, pa ovo ono....) :D |
Poku?avam malo da radim u S1 i jel mi mo?e neko savetovati kako da pove?em drugi par monitora sa S1, kako bih mogao da svičujem između parova, nemam nikakav monitor kontroler...? U Cubase-u se to lako napravi u kontrol room-u
|
Ja sam preko iPada napravio remote konekciju (windows vidi iPad kao drugi monitor). Mixer sam postavio na iPad tako sto sam "odlepio" mixer komandom CRTL+F3 i rucno ga slajdovo misem kao sto bih inace pomerio bilo koji prozor na desktopu.
|
Quote:
|
Jan aj molim te ako dodjesh do reshenja objasni i mene to zanima..
|
Jan, ako sam dobro razumeo pitanje/problem, mislim da bi rešenje bilo desni klik na izlaz miksete (Main), pa Audio I/O setup.
E, sad, da li to nekako može da se podesi trajno, ili važi samo za tu pesmu (mada verujem da može i template da se napravi), to ću morati malo da pročačkam kasnije. |
Ima valjda fora da stavis onaj PIPELINE stereo plugin na postfader i posaljes signal na lupam, ako su ti monitori prikaceni na sw1+2 izlaz, posaljes na 3+4 gde ti je prikacen drugi par i stavis mix valjda na 100%, i kad god upalis taj pipeline palice ti se drugi par monitora a gasice prvi... Nisam probao, ali sam procitao da to moze... Nisam probao jer jos uvek nisam povezao drugi par zvucnika
|
Imam 2.6 i tamo u Audio I/O moze da se doda jos jedan stereo izlaz i da se stiklira "cue mix"
Posle toga ce ti u svakom kanalu automatski dodati jedan poseban send u CueMix grupu na izlazu... Valjda to radi i na 2.5, nisam probao |
Quote:
|
Ma okej da se doda jos jedan miks, ali kako da ja saltam izmedju monitora ? Da kad upalim drugi par da se ugasi prvi i obrnuto ?
|
Mute i Solo na glavnim busevima ? :)
|
Quote:
Pa da, ipak je najlakse tako ! Ja jos uvek ne znam u prste S1, i trebalo je par minuta da provalim da moram da kliknem na outputs na mikseru da mi se pored mastera, pojavi i novi cue mix koji sam napravio :) |
Mali update koji govori u korist Studio One-a :)
Pre jedno mesec dana sam radio izuzetno veliki projekat sa brdo procesiranja i nekih 50 kanala i radio sam u Reaper-u jer sam bas zavoleo taj program, zbog nacina na koji moze da se sve zivo prilagodi i podesi kako zelis... Medjutim, op 100% CPU, krcanje i svasta, to mi se nije desavalo ranije sa Cubase 5icom na kojoj sam od kako se pojavila... I ne samo to nego kad pustim play, na tom projektu po nekoliko sekundi cekam dok pocne da ucitava, kao da koristim neki windows-ov drajver a ne asio drajver od karte... Istina da je bilo puno procesinga, ali na Cubase-u sam gurao i vise, retko sam prelazio 70% CPU-a (imam i5 2500k ako je to bitno)... Onda sam iz ciste znatizelje uzeo da uradim neki test, ljudi moji, Reaper nakrca CPU u 100% mnogo brze nego Cubase ili Studio One ! Ne secam se tacnih brojki, ali recimo ako u Cubase-u mogu da stavim 100 Fabfilter Saturn-a na HQ bez da imam krcanja i preskakanja, u Reaperu sve totalno pocne da se raspada na 50... Zasto sam stavio ovo na temi za Studio One, pa zato sto Studio One moze za 10% vise da izgura i od Cubase-a.... To sam sve pokusavao u 32 bitnim verzijama da bi bilo ravnopravno... S obzirom da koristim jos uvek neke 32bit pluginove, Reaper x64 jos lakse nabije 100% CPU ako koristim bridzovane FX-eve... Ja ne znam, da li sam ja jedinstveni slucaj da mu Reaper toliko crpi CPU (sve sam pokusao zivo u setinzima), ali u Studiju One mogu za jedno 60% vise efekata da poguram dok CPU ne ode u 100%... Inicijalno kad se upale programi, Cubase i Studio One u startu zauzmu vise CPU-a nego Reaper, Reaper se ne oseca, ali pri vecim projektima sa puno processinga, Reaper se dva puta brze raspadne... Ne znam, ja nemam predrasuda o softveru, meni to sve isto, bitno mi je da mogu da rutujem gde sta hocu i da mogu da namestim sve kako hocu (zato mi se dopada Reaper), ali ovo je prilicno zbunjujuce... I nakon meseci rada u Reaperu, vratilo me je na C5, na zalost S1 ima neke stvari koje mi se ne dopadaju... Tipa srednji klik je toolbar, desni klik isto toolbar sa nekim opcijama, jezivo sam naviknut na hand panovanje ekrana na srednjem kliku u Cubase-u i to sam namestio i u Reaperu da tako radi... U S1 mi editing ide 30% sporije nego li u C5 i Reaperu... Takodje odabir plugin-a na insertima je katastrofa nikakvo sortiranje, kapiram drag n drop iz browser-a, ali to je jezivo gubljenje vremena... Pri vecem projektu 2 sekunde na onom koraku, 2 sekunde na onom koraku i eto skupi se pola sata - sat duzeg rada nego sto je potrebno... |
100% si u pravu za reaper,kao da ne raspolaze cpu kako treba..
|
..upravo sam to na ranijim postovima u vezi Repa i S1 ba? to i spomenuo
ali do?ivio sam kritike i malo i pljuc pljuc. Cub5 je ipak radno ploča koja će se te?ko prevaziči. Za?to..?? e to ja pitam vas. Ideemoo:D |
Dobro je da nisam usamljen u problemu !
Studio One je veoma interesantan program ! Par mojih prijatelja aranziraju, komponuju, rade sa VST instrumentima u S1 i odusevljeni su... Meni se isto svidja taj integrisani Melodyne-a, i kako rukuje sa VST instrumentima itd, ali za miksanje mi je malo tezak, narocito zbog zbog tog skrolovanja kroz projekat koje moze samo na lenjir i na shift+scroll, hand tool je majka za to... A to sto inserti nisu sortirani, to je posebna prica... Van toga je sjajan... Da ima te dve stvari koje mi fale, iz momenta bih ga kupio jer i nije skup... Ovako moracu uskoro da kupim C7 |
Pozdrav svima.
Imam i ja jedno pitanje vezano za studio one. Kako i sta treba napraviti da u slusalicama nemam kasnjenje? Povezao sam 16.4.2. sa Ha8000 preampom za sluske i sve to "kontrolisem" u studiu one. Napravio sam poseban Sub u output-ima koji sam stavio da budu na Aux 1-2, stiklirao cue opciju i pojavilo mi se iznad svakog kanala opcija da napravim poseban mix za taj aux. Medjutim u nekim tutorialima sam video da postoji i opcija Z - zero latency koju ja prilikom tog podesavanja ne dobijam. Da li neko ima slican problem i kako se resava? Hvala! |
Meni takodje nedostaje to sto je Jan spomenuo, sortiranje plugina na insert kanalima. Ali nedostaje mi i mogucnost da se naprave color regioni kao sto moze u Pro Tools-u i Logic-u (i pretpostavljem svim ostalim DAW programima) - zbog bolje preglednosti (strofa 1 - plava / refren - crvena - itd.)...
Ako izmumem ovih nekoliko nedostataka, za mene je S1 idealni DAW za komponovanje i snimanje. Prija za rad i sve ide tecno. |
Dzoni slazem se sa tobom u vezi s1,cak i te nedostatke koje poseduje(i midi efekti fale)ja verujem da oni upravo sada pripremaju noviju i bolju verziju.s1 je odlichan program,a moram priznati i reaper je skroz dobar(samo da je malo stabilniji i cpu ekonomicniji,dok me je s1 bash tu totalno siguran i pouzdan)..s1 ja dozivljavam kao hibrid cubasa i abletona..
|
Quote:
|
Quote:
Ja recimo nikada nisam uspeo da shvatim PT logiku u kojoj se SOLO na nekom kanalu ne odnosi na sve sendove (i receive-ove) koji su dodeljeni tom kanalu, a opet gomila ljudi koji su mnogo ozbiljniji od mene miksa u ProTools-u. Presonus Studio je odličan, isto kao i svi ostali DAW-ovi. Najbolji je onima koji odluče da im postane osnovno radno okruženje. Kao nekada, kad si morao da odlučiš da li ćeš da kupiš SSL, MCI, API, Neve, D&R, Soundcraft, Harrison ili Allen&Heath. Pa radiš u njemu dok ti ne dopizdi i ne pređeš na novu platformu. Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Za svaku temu na nekom forumu gde je neko probao DAW X i došao do zaključka kako troši više CPU-a nego DAW Y, postoji druga tema na drugom forumu gde je neko probao istu stvar i imao obrnuto iskustvo.
To sve zavisi, sa kojim pluginom se probava, koja verzija programa (možda je upravo nešto čačkano u kodu što će biti ispeglano u sledećoj verziji), na kakvoj konfiguraciji itd itd. Prilično irelevantna priča, zapravo, jer su razlike danas uglavnom jako male. Ako neko testira i naleti na veliku razliku, to obično znači da postoji neki problem koji treba pronaći i rešiti. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Haha, i to :) Ali zna? kako, iako me lično to ne interesuje, razumem tu potrebu kod ljudi, to ti je kao oni likovi ?to sami sebi stalno rastavljaju i sastavljaju motor ili auto i ne?to name?taju "da bolje radi".
|
Quote:
Prvo ja sam rekao da su takva iskustva na mom sistemu... Drugo, na stranu price kako Daw A moze da potera 5 ili 10 % vise istih instanci nekog plagina od Daw B... Ja ovde govorim o tome da nam mom sistemu u Reaperu, mogu da poteram duplo manje nego li u S1 ili C5... Sto i nije bas zanemarljivo... I da nisam isprobavao jednu verziju Reapera sa jednim jedinim plaginon... Probao sam 5-6 verzija Reaper-a, sa 5-6 razlcitih plugin-a razlicitih proizvodjaca (toliko sam zeleo da okrivim odredjeni plugin za probleme) ali, rezultat kod mene je uvek isti ako na S1 i C5 mogu da poteram 100 instanci, na Reaperu mogu duplo manje, odnosno 50, u mojim knjigama to je prilicno dramaticna razlika... I uvek je skoro proporcionalno... Sve ovo bi imalo smisla da sam ja navijac nekog Daw-a, ali nisam, nisam ljubitelj nicega, najpribliznije savrsenom DAW-u sto se workflow-a tice mi je Reaper, ali to pada u vodu, ako on kod mene ne radi kako treba ... Moj zakljucak je da Reaper nije bas tako optimizovan kao sto se prica... I da Cubase (osim sto je omiljen kod nas) nije bas prevazidjeno djubre kao sto se prica po stranim forumima... A i jos jedan zakljucak, bitan za ovu temu, da Presonus S1 ni malo nije igracka, ima svoje bolesti sto se workflow-a tice, ali je ultra stabilan i optimizovan, i kome workflow odgovara, opusteno moze da se osloni na S1... Ja sam pokusavao ali nisam uspeo da se naviknem na editing u S1, prosto sam u Reaper-u i C5, prilicno brzi, prosto jer mi na S1 treba vise klikova za odredjene operacije gde gubim sekunde, a na veliko i minute rada i gledanja u monitor... |
Quote:
Hoću da ka?em, nije jasno ?ta ?eli?, da ti Reaper proradi kako treba ili je imperativ da se stvaraju neki generalni zaključci u vezi Daw-ova i da udarimo po filozofiji. :beer: |
Pa znash dushane nemora da znaci da su ribe sa velikim sisama bolje,kad malo bolje pogledash nije sve u sisama..uh off topic..po tvojim postovima rekao bih da si psiholog,jedino sam cuo sestru da tako opisuje i analizira..jbg ali ja se i dalje slazem sa jan-om..meni je ardur takodje bolesno zahtevan..
|
Zar ne zna? da psiholozi skoro uvek misle da je sve u sisama? :wink: :D
|
A o cemu vi to?
O.K. Reaper ima vece sise od Cubase, aj' sad nazad na topic ili tisina! |
Dushane, Reaper-ov forum je skup zaljubljenika u Reaper i za njih ne postoji mogucnost da je Reaper kriv za nesto... Pazljivo sam iscitavao njihov forum (jer prvo to radim pre nego da postavim pitanje na bilo kom forumu) i na temama sa problemima slicnim ili istim kao mojim nisam nasao resenje... Do djavola, pa oni su na jednoj temi zauzeli odbrambeni stav kad su se javili korisnici i prijavili da sto je veci ADC to vise grafika kasni za zvukom, sa pricom "To tako treba da bude, ADC ne moze drugacije da se resi", jes vraga... Na njihovom forumu sam nailazio na resenja sto se tice samo workflow-a, ali sto se tice optimizacije, Reaper je njima sveti gral.
Razgovarao sam bio sa nekoliko zaljubljenika u Reaper na drugim forumima i jedan mi je rekao da probam starije verzije, mozda nova verzija zeza, jedan me je pitao da li sam ja cuo za freeze funkciju, jedan je uzeo da mi drzi casove audio produkcije i miksanja jer nesto mora da nije u redu u mom nacinu rada kad koristim toliko efekata, a jedan je priznao da za njegovu muziku (koja je acc gitara i glas) je Reaper sasvim dovoljan... Kako sam postavio poruku, na temi koju cita nekoliko desetina ljudi, da se S1 mnogo bolje ponasa od Reapera na mom sistemu, javilo se jos nekoliko ljudi u roku od nekoliko sati da to isto potvrdi, pa koliko vidim, na ovako malom uzorku nisam usamljen pa i moze da se izvuce neki generalni zakljucak... Eto toliko od mene... |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 12:36 PM. |