![]() |
Re: DAW: Razlike u kvaliteti zvuka
Quote:
Da stvarno zelis da naucis onda bi do sada shvatio da je ova tema koju si zapoceo beskrajna i totalno beskorisna jer nema ni poceta ni kraj - ni da ni ne- ni valja ni ne valja.... dakle vrtis se u krug. A ako stvarno koristis search funkciju kako onda nisi nasao odgovore na pitanja??? Stoga ako hoces da naucis nesto preskoci ovu temu na ovom forumu i pitaj nesto drugo, a ako te bas toliko zanima ta tema onda brate mili pravac na google i udri, jer na nasem jeziku neces naci dovoljno duboko beskorisne rasprave na tu temu. Ako te zanima digitalizacija i njeni principi i algoritmi e to je nesto sasvim drugo ali si onda pogresno postavio pitanje. Mene je iznervirao lenj stav koji imaju mnogi novopridosli na ovom forumu koji postoji skoro 10 godina, i na kojem je za te godine akumulirano ogromno znanje u vidu stotine hiljada postova....ja to vidim kao nepostovanje ljudi profesionalaca (od kojih novopreceni ocekuju odgovore kao da se to nesto podrazumeva) na ovom forumu koji svoje (skupo) slobodno vreme ne mogu da trace prezvakavajuci jedno te isto baljezganje...TACKA ! |
plugin se zove D16 Group Decimort. nije decimator, sad sam procitao u cubase ga. dosao je momak kod mene iz Ch, u mene bio neki projekat 32 bit, ustvari svi su bili defaul po mom, i 5 nexusa i jos nekih vsti,, lebdi sve, siroko , ovo ono, dobar je mix odnosi kao odnosi al presiroko i presvetlo, EQ ne pomaze,, stavio je taj plug na sve istrumente, spustio im bite, pipno ga malo levo desno, to je bilo toliko mekano i zazvucalo je, cak ostalo prostora za jos 10 nexusa. a vi pricajte sta hocete .cuo, video, i podelim tajnu. poz!!
|
Quote:
|
Imas pravo, bolje da odmaram nego sto tebi pokusavam da nesto saopstim da bi naucio ali izgleda bazuspesno. Tacka :wink:
|
Quote:
Ono sto ti se, pretpostavljam, svidelo sto je taj plug uradio je da je smanjio bandwith (opseg) frekvencija i dinamike, sto se vrlo lako postize ostalim default alatima koje imas u svakom DAWu. I vrlo je cesto iliti neretko prilikom mixa koristiti to bas da bi mogao da pravis prostora izmedju instrumenata. Pored svega i dalje ostaje bitno nauciti osnovne stvari vezane za svaki DAW, jer je u svakom, ali bas svakom kolicina 'stock pluginova' koju ces naci sasvim dovoljna za odlican mix poz:wink: |
Quote:
Na zalost ima dezinformacija svuda na ovu temu, pa i u tim citatima. Npr. 64bitni audio tj. floating point se koristi samo i iskljucivo zbog skoro pa duple preciznosti "oko keca", ne zbog maksimalnog broja koji se moze izraziti, nema 64 cifre preciznosti vec oko 16 ukupno itd. Ali to sabiranje u floating point domenu je suva (i surova) tematika, i bolje je izbegavati zarad licnog mentalnog zdravlja. Dovoljno je reci da su razlike u digitalnom domenu kod audio engine-a nepostojece ili se srecu u "granicama greske" zbog tehnickih ogranicenja digitalne predstave zvuka i nisu "namerne" (osim ako neko namerno ne uradi sabirnicu koja dize i spusta harmonike). Man'te se corava posla ljudi :) |
Quote:
Ako vec izneses korisnih informacija koje bi koristile clanovima ne vidim nikakav problem da se to stavi i na sticky. A stav, 'ja znam, ali necu da vam kazem' :) ili 'ne zamarajte se time' bi bio pogodniji da je ovo forum koji okuplja clanove do 12 godina:D poz |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
stivo za citanje koji dodiruje tematiku
http://www.soundonsound.com/sos/apr1...es/it-0411.htm Quote:
|
Quote:
Razlog sto navodim "2+2" kao primer dovoljan ljudima koji nisu programeri je zato sto tako u osnovi i funkcionisu daw-ovi: konacni sempl = sempl1 * volume + sempl2 * volume + ... i tu nema mesta varijacijama. Nije problem da napisem detaljnije ako ima interesovanja, ali to tek kad se vratim kuci za koji dan, smrt mi je i ovo kratko tapkati na iPad-u. |
Quote:
Naveo bi samo primer P.Frindle-a kog cenim iz razloga sto covek nadugacko i nasiroko pise o svojim iskustvima o digital audio i samim tim doprinosi opstem razumevanju materije. Ne secam se da se iko zalio da ih je smorio stavise... U 'osnovi' tako funkcionisu, ali je problem u zdravo za gotovo dozivljaju istih jer iako je matematika u pitanju i ocekivanje rezultata bi 'trebalo' biti matematicki precizno, nije bas tako. I sam Steinberg je priznao da je u verziji 4 Cubase resavao i ispravljao matematicke greske koje su postojale u prethodnim verzijama vezane za sam sound engine. Moze u speciifikacijama svako da pise sta hoce, to me licno i ne zanima, ali generalno je digital i dalje u razvoju. |
Quote:
Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4 |
Quote:
Mega LOL :D Jos kad bi se znalo zasto u 16bit-a zvuci "toplije"... :rolleyes: |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Kad je sve "uglancano", sve stereo, i "sve skupo" - onda nema kontrasta i sve je nekako u istoj dimenziji... |
Quote:
Quote:
To je taj paradox - das ljudima high fidelity sound u svakom smislu, a onda krece nezadovoljstvo. Sad svi traze modelovanje suma, bitcrushing, crosstalk, i ostale vrste 'degradacije' signala. Pre 30-40 godina bi ubili za ovakve performanse, ali izgleda nisu bili u pravu..:)
|
Quote:
kad neka frekvencija nedostaje - ubaciti neki instrument u toj frekvenciji a ne peglati sa eq.. |
Quote:
Distorzija je generalno definisala muzicke pravce! Taj cist digital signal je plain boring!:D |
Jao, cika Branoy, umalo da riknem od smeha :) vidi, iako si ti to doziveo tako da je manje bita bolje za miks (sto nekada ima smisla), gledaj da ipak ne iznosis stavove koji su netacni, a pritom da se vredjas kada neko kaze ta je to bzvz.
Sada si vec duze vreme na forumu, i vredan si, stalno nesto cackas, radis, sve je to OK, samo nemoj da iznosis stavove za koje mislis da su apsolutno tacni. Reci slobodno sta mislis, ali nema ljutnje kada ti neko kaze da nisi u pravu :wink: i slobodno guglaj 'bit depth', 'sampling rate', pa se edukuj malo. Do summinga imas ti jos da iscitas :wink: i naravno, shvati ovo dobronamerno :wink: @all back to summing - razlike postoje, ali su minimalne. Kraj price. Ako cujes sta radis, napravices ti vec neki miks koji je dobar. Sigurno da svako od nas ima svoje favorite (neko nema, sto je ok), neko cuje te razlike i nekom znace (opet neko nema uslove da cuje, i to je opet ok)... ... bitan je krajnji rezultat. Previse je prica na ovu temu, a opet se sve svodi na ljudski faktor. pozZ |
e da, dobro je sto je Everlast spomenuo Paul Frindle-a. Koga ne mrzi, neka ga googla i iscita, ciki je sve jasno :wink:
|
Quote:
|
Quote:
|
Des Dejo :D Kad cemo u Botako? :)
A sinewave na kicku? |
Evo...
moze kad oces |
...sa ton generatora:wink:.
|
Jel'mi obrisan post zbog pozdrava Deji? :)
Enivej, zasto white noise za sub na kicku? Zar se za to ne koristi sinewave (sa ton generatora :) )? |
Quote:
|
Bas je gregor zemlji? spominjao to stavljanje ?uma u miks. Npr snimi praznu frekvenciju na radiu, malo ju izmodulira i baci u mix. I kaze da hrpa ljudi to sad radi zbog toga da se dobije prirodni zvuk, odnosno da je ?ovjek navikao na stalni pozadinski ?um, a ne na laboratorijske uvjete u gluhim komorama. Uvijek oko nas ima neki ?um i onda taj umjetni ?um stvara taj prirodni efekt koji se podsvjesno svi?a ljudima, a ne smeta nam jer uho filtrira ?um.
|
Nadogradnja poente prethodnog posta...
Oduvek me je nervirala neinventivnost (?itaj apsolutni nesluh) kolega novinara, na?alost i monta?era, za prisustvo tzv. pozadinskog fon-a u televizijskim reporta?ama. Ne?to manje od ovog problema, iritira me ?ablonsko kori??enje komponovane zvu?ne zavese, np. u emisijama "Eksploziv" i "Ekskluziv" Prve TV, ?ime se, navodno, daje na dimen- zionalnosti, ali oduzima od realnosti, istinitosti, ako ho?ete i od samog kvali- teta prenete informacije. ?um, snimljen na terenu, eventualno zamenjen kvalitetnijim iz arhive, zapravo je televizi?an koliko i sam video, me?utim, zahteva dodatno vre- me, naravno, i ose?aj za zvuk, znanje kako da se upotrebi, napravi... Na drugom (crnom) tasu ovog zapa?anja je krajnje neprimerena upotreba kompresora, koja u intervalima naratorovog uzimanja vazduha od ?uma sa ulice pravi najbu?niji vodopad nasred aerodroma. |
Sum se cesto namerno ubacuje u DubStep i DnB produkciju, da bi se dobio pomalo Lo-Fi zvuk koji je karakteristican za neke podpravce gore spomenutih. Cesto to sto je rekao cika Gregor. A i cinele sa cestim ponavljanjem uz odredjen reverb daju takav efekat za puniji ritam kod DnB-a ili sidechain nekog white noisa uz ritam (Bad Company UK svojevremeno cesto to radio). I sam cesto to radim.
Pozz :D. |
Ovde vec dugo traje off-topic, koji je vrlo zanimljiv, da prebacim ja to sve u novi thread?
Mozda ipak ne, pocetak je malo nejasan i morao bih previse 'kreativno' da editujem postove... Ajde da vidimo ako se nastavi, posto je tema odlicna i mislim da bi mnogima bila interesantna, a sa razlikama DAW-ova stvarno nema veze. |
All times are GMT +1. The time now is 02:07 AM. |