Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Flexifuser i perforirani difuzor (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41981)

beboplu 26-11-2012 12:52 AM

Re: Flexifuser i perforirani difuzor

Osb je dosao kao izbor nakon diskusija sa par akusticara. Naime kao sto sam vec davno napisao vise puta parket mi je nedostizan ne zbog cijene nego zbog odlaska u visinu. Moj prostor je 2,15 metara e sad kad bi stavljao ili rostilj ili osb pa parket to bi mi previse cm oduzelo a tako i tako nemam neku basnoslovnu visinu prostora. Ono sto sam ja primjetio nakon stavljanja Osb-a je da se akustika dosta poboljsala tj ajmo reci malo se echo umanjio. Također sam napravio neka brza mjerenja prije osb-a i nakon osb-a i također i mjerenja su pokazala da je bolje nakon osb-a. No otom potom. Ako bas bude ispalo da moram staviti neko "drvo" preko osb-a imam vec kupljene ?perploce od 4mm i 6 mm pa mogu to zalijepiti preko osb-a ipak ?perpoloca je drvo :)

Ali recimo jedno moje razmisljanje samo ovako na glas pa me ispravi ako sam u krivu. I osb i parket se lakira. Znaci 3 ruke laka pa zar nije to tu negdje da taj lak ima isto veliki utjecaj na zvuk jer 3 ruke laka nije malo. E sad da li je taj lak na osb-u ili na parketu meni to nekako na kraju vuce na slicnu stranu. Kazem ispravi me ako sam u krivu gledano sa kemijske strane tog laka i njega kao materijala od kojeg se zapravo odbija zvuk i dogadjaju refleksije.

Moram prznati da kad su bile plocice na podu da je zvuk bio ( i ovako na uho i po mjerenjima) jako nekontroliran s puno puno refleksija.

quake2 26-11-2012 02:53 AM

Quote:

Originally Posted by beboplu (Post 338246)
Osb je dosao kao izbor nakon diskusija sa par akusticara.

Posto slucajno znam da su ti "akusticari" (video si diplomu???) malo tvrdji na usima....mogu ti reci da nemas pouzdanu informaciju....to se ne cita i ne pita...,vec se slusa rodjenim usima...i vremenom se uci sta i kako se slusa....sluh se vezba kao i sve ostalo...tako da si za tu informaciju trebao da konslultujes nekoga ko to moze da cuje...

Quote:

Naime kao sto sam vec davno napisao vise puta parket mi je nedostizan ne zbog cijene nego zbog odlaska u visinu. Moj prostor je 2,15 metara e sad kad bi stavljao ili rostilj ili osb pa parket to bi mi previse cm oduzelo a tako i tako nemam neku basnoslovnu visinu prostora.

Pa upozoren si da ce visina biti problem,jel tako???:rolleyes:....parket koji sam ti predlozio bi ti u tanjoj varijanti koja je sasvim ok, s obzirom da si vec stavio osb, podigao visinu za samo 15mm....to bi ti bas ono ubitacno mnogo smanjilo visinu???....nepodnosljivo bi bilo da svi koji ce se saginjati tamo posle konacnog tretmana plafona,moraju da se sagnu jos za taj jedan i po centimetar????....ok...ako ces sada da krparis i nista ne uradis barem pristojno....onda smo bili u pravu sto smo ti predlagali da bolje ne radis nista.....sta mislis o tome????...jel si razmisljao o tome koliko je taj osb otporan na habanje,prosutu vodu,prljave cipele itd????... ko jos stavlja osb na patos?jel to uopste predvidjeno i namenjeno tome???.a sta cemo sa estetikom???....sta cemo sa neravninama koje ce nekome biti mozda cak i neprijatne za hodanje i skupljati prljavstinu???...ako tu ulazes neke pare,valjda ce tu biti i neke cirkulacije ljudi,neces ti sada tu danima sam sedeti i igrati se....razmisljao si o isplativosti celog poduhvata???...cini mi se da ti najvise razmisljas o ovoj akustickoj dogmi sa rumskog foruma ,koja ne zna ni za estetiku,ni za komociju,ni za funkcionalnost,ni za zdravlje itd...
Quote:

Ono sto sam ja primjetio nakon stavljanja Osb-a je da se akustika dosta poboljsala tj ajmo reci malo se echo umanjio.

Manji eho-bolja akustika????....prilicno losa analogija,ne razmisljas dobro...tj,ne znas sta treba da slusas...jel si primetio neku razliku u samom karakteru reflaksije?Zbog toga si valjda stavljao osb a ne da radis apsorbciju,sto bi bilo smesno...

Quote:

Također sam napravio neka brza mjerenja prije osb-a i nakon osb-a i također i mjerenja su pokazala da je bolje nakon osb-a.

Kako su to merenja pokazala da je bolje nakon OSB-a???sta u toj fazi posla merenja mogu da ti pokazu sem gde su potencijalni veliki problemi u vrlo uskim domenima???Da ti prevedem,sta uopste vidis sem gomile ogromnih neravnina????...da se nisu slucajno postavkom osb-a odmah ispravile i stale mirno:-)...koji ti to parametar merenja prica o kvalitetu refleksije????....to,decko moj....ne postoji....kao sto rekoh....moraces da koristis svoje usi...a merenje,pogotovo mernim mikrofonom koji kosta malo vise od tepsije baklave ostavi ovima sto ne znaju da slusaju vec mlacaju papirima unaokolo.:)....i mere istim tim mikrofonima...

Quote:

Ako bas bude ispalo da moram staviti neko "drvo" preko osb-a imam vec kupljene šperploce od 4mm i 6 mm pa mogu to zalijepiti preko osb-a ipak šperpoloca je drvo :)

Pa jel si hodao nekada po sperploci???....razmisljaj malo o tome....vi bre vise uopste ovde ne razmisljate dali vam je udobno,dali vam je prijatno,dali ce biti prirodnog svetla,sta cete udisati,dali je nesto postojano i kvalitetno....cccc....tako zaludeti omladinu glupostima....nije u redu:-)....al dobro....kad moz Karleusa da peva....moz i mi da se ovde igramo akusticara....jes kamena vuna nezdrava...al su i pamucne gace takodje opasne,mogu da se izlegu misevi.....i tako....to je "logika" koja se ovde neguje...

Quote:

Ali recimo jedno moje razmisljanje samo ovako na glas pa me ispravi ako sam u krivu. I osb i parket se lakira. Znaci 3 ruke laka pa zar nije to tu negdje da taj lak ima isto veliki utjecaj na zvuk jer 3 ruke laka nije malo. E sad da li je taj lak na osb-u ili na parketu meni to nekako na kraju vuce na slicnu stranu. Kazem ispravi me ako sam u krivu gledano sa kemijske strane tog laka i njega kao materijala od kojeg se zapravo odbija zvuk i dogadjaju refleksije.

Lepo sam ja rekao DOGME....ko ti je rekao da mora tri puta da se lakira parket pa ti sada na tome zasnivas sve svoje razmisljanje????....procitao si to na ovom forumu i uzeo to kao aksiom....otidji do prodavnice i pogledaj sopstvenim ocima parket koji sam ti predlozio pa se vrati i pitaj me isto ako jos budes u dilemi.Razmisljaj,gledaj,slusaj,uporedjuj...nije akustika baba roga gde ti nikada nista neces razumeti vec moras sve da pitas "akusticare",vec je jedna fina zanimacija kojom se svako bavi iz nekih svojih razlicitih pobuda.I kao sto ces ti da cackas po mraku,tako ce i velika vecina drugova akusticara....samo sto oni imaju bolju spiku od tebe....znas ono...."muvaj se okolo,kao da znas sta radis":wink:

Quote:

Moram prznati da kad su bile plocice na podu da je zvuk bio ( i ovako na uho i po mjerenjima) jako nekontroliran s puno puno refleksija.

Da...RT60 faktor je sigurno bio veci,ali ni blizu toliko koliko se ti sada tesis da jeste(jel bio problem da napises par cifara, kada si vec MERIO i kazes koliko se tacno rt60 promenio....ccc:-))...ali kakve veze kolicina refleksija ima sa njenim kvalitetom???...to su dve odvojene stvari i nemoj ih brkati.Imaces kad da se zabavljas umirivanjem refleksija i te od plocica bi ti bile najmanji problem....vidim da si ovde naucio i neke "fazone"....te sa merenjem i tako...kao ono imas neoborive dokaze za svoje tvrdnje.....nece ti to pomoci da sebi napravis prijatno mesto za rad sto ti ja sta god ti mislio od srca zelim.Citaj sve sta dohvatis...ali i razmisljaj logicno i prakticno i SLUSAJ sta radis,i bice sigurno bolja prostorija nego sto je bila.Pozzz

beboplu 26-11-2012 08:34 AM

Hehe Quake2 ma ne mislim ja da meni bilo tko ovdje zeli nesto lose kao sto sam vec jednom davno rekao. Moj pristup je da poslusam svaki savjet a onda razmislim o njemu i na kraju sam odlucim sto cu i kako.

Da bilo je ljudi koji su mi rekli da je osb mekan i "ruzan" za hodanje no ne bih se slozio u potpunosti s tim tvrdnjama jer mekoca se rijesi i sad dok i nije lakiran nije nista neugodan za hodanje.
Zasto lakirati 3 ruke? pa ja na neke stvari gledam jako jednostavno.
Mislim da "stari" majstori nisu bili bas tako blesavi i postojao je razlog zasto se stavljaju 3 ruke laka sto sam se i uvjerio kad sam radio gazista za cijelu kucu tako da za neke stvari cu ipak ici na ono kako su to po meni radili stari majstori. Nisam pobornik onoga da je samo ono sto danas postji dobro treba se okrenuti proslosti da bi mozda bilo mi bolje u buducnosti ajmo to tako reci.

Parket o kojem pricas znam sto je i kakav je jer sam gledao takav u prodavaonici.

Akusticari mi nisu pricali neke price nego iskustva dobivena mjernjima njima znanima.

Moj pristup se i bazira najvise na koristenju vlastitih usiju i slusanju tako da za to se ne moras brinuti.

( ?to se tice ?perploce pricao sam s par tvornica parketa koji su rekli da oni danas u te montazne parkete na neku foru inkorporiraju u procesu i sperplocu) nemoj me sad pitati kako i kojim procesom jer to ne znam jer i ovo je podatak koji mi nisu trebali reci.

No nema veze sve u svemu ono sto ja imam sad je polazisna tocka koja je za sad takva kakva je i od nje krecem.

A ono sto sam ja mjerio osim sto sam slusao usima razliku prije i poslije je to da sam vidio da stavljanjem osb-a da su se neke frekvencije "sredile" koje su bile problematicne prije dok su bile samo plocice.

I da jos jedna stvar te plocice niti su bile u dobrom stanju niti nesto posebno reprezentativne da ostanu na podu za gledanje i hodanje.

boggy 26-11-2012 10:29 AM

beboplu, odlicno ti izgleda patos...

OSB se inace koristi najvise za podne obloge... kao podloga ili kao zavrsni sloj.
http://www.building-green.net/sakura...materials.html (ikonica dole levo)

"Tri ruke laka" su ok... jos mozes i Eomsy-ja da pitas, posto on radi u fabrici lakova.... i vec je lakirao OSB.
http://rumski.com/forum/showthread.php?p=308125

quake2 26-11-2012 03:16 PM

Ha ha ha...iskopao si sajt nekog egzoticnog arhitekte sto je stavio osb na patos i ponosno kazes....

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 338266)
OSB se inace koristi najvise za podne obloge... kao zavrsni sloj.

..kao da niko od nas na forumu ne zna da svojim rodjenim ocima verovatno nikada i nigde kao zavrsni sloj na patosu nije video osb...hvala ti puno sto si nam svima otvorio oci....pogledaj malo podatke o tvrdoci osb-a,smesni su.....kontam da bi beboplu trebao u svom studiju da se mnogo ne setka i ne pomera da ne pokvari akusticka svojstva:)...ali na zalost....covek mora da se krece...tako je to.....I ko kaze da treba tri sloja farbe....moze komotno i cetiri...kao nesto ce se strasno desiti....hahahaaaa....

awacs 26-11-2012 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 338283)
..kao da niko od nas na forumu ne zna da svojim rodjenim ocima verovatno nikada i nigde kao zavrsni sloj na patosu nije video osb...

Cenim da ga mnogi ljudi do?ivljavaju kao ne-ba?-lep materijal. Ja se pak ba? lo?im na taj dizajn (makar vizuelno).

Pozdrav,

Vasa

quake2 26-11-2012 03:27 PM

Quote:

Originally Posted by beboplu (Post 338256)
I da jos jedna stvar te plocice niti su bile u dobrom stanju niti nesto posebno reprezentativne da ostanu na podu za gledanje i hodanje.

...tako reci,da se razumemo:).Ako si morao necim preko njih i ako je para bilo samo za osb....sve ok...ali da je sad akustika bolja...to ti ja na zalost ne mogu poverovati.Pozzz

quake2 26-11-2012 03:30 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 338285)
Cenim da ga mnogi ljudi do?ivljavaju kao ne-ba?-lep materijal. Ja se pak ba? lo?im na taj dizajn (makar vizuelno).

Pozdrav,

Vasa

....i....koliko si puta negde video osb na patosu???....ti ga imas na patosu???

boggy 26-11-2012 03:50 PM

Quake, shvatili smo (odavno) da ti se ne svidja OSB patos, tako da vise ne moras da spamujes forum, i smaras clanove svojim komentarima.

beboplu 26-11-2012 04:01 PM

Hvala Boogy.

Quake2 , nije stvar koliko sam imao za pod no eto i sam si rekao da slusam svojim usima pa ja ti i kazem da je po meni i mojim usima akustika se popravila od kad je osb umjesto plocica.

Ja sam u zadnje vrijeme vidio cak i u dosta stanova osb na podu ( u raznim varijantama) i nije neugodan za hodanje a ni za oko, naprotiv meni je osobno ugodnije hodati po osb-u nego po plocicama.

E sad zasto 3 ruke laka a ne 582 ruke laka ja ne bih znao odgovoriti ali stari majstori ce sigurno znati reci. Ono sto ja znam je razlika izmedju laka na vodenoj i nitro bazi. Znam kako se koji ponasa i trajanje jer sam radio i sjednim i s drugim.

Hehe e da i jos jedna bitna stvar ako pricamo o ukusima i osb-u. Dosta ljudi e do sada vidjelo osb na podu u studiju i svima se iznimno svidja tekstura i kako to izgleda tako da ocito eto ukusi su razliciti i o njima ne treba raspravljati puno :)

Pitanja necu stici danas postaviti jer mi je iskrsnulo hitno snimanje tak da idem sad na snimanje a sutra pitanja krecu ...pripremite se :)

beboplu 26-11-2012 04:07 PM

Boggy proci cu jos jednom Eomsev post cijeli o gradnji jer sam sad se sjetio da je i on stavljao osb na pod a također smo tu negdje i po dimenzijama prostorije ako se dobro sjecam.

Btw zaboravio sam napisati jucer u postu da su također i stalci za zvučnike gotovi, punjeni su pjeskom i cekaju svoje mjesto :) Radio sam ih tocno po mjeri i visini na kojoj sjedim. Stavit cu i slike sutra.

boggy 26-11-2012 04:08 PM

Quote:

Originally Posted by beboplu (Post 338293)
..............
Btw zaboravio sam napisati jucer u postu da su također i stalci za zvučnike gotovi, punjeni su pjeskom i cekaju svoje mjesto :) Radio sam ih tocno po mjeri i visini na kojoj sjedim. Stavit cu i slike sutra.

Super!!! :D

awacs 26-11-2012 04:24 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 338287)
....i....koliko si puta negde video osb na patosu???....ti ga imas na patosu???

Na patosu mi je sticajem okolnosti parket koji tu stoji već sedamdesetak godina, pa mi glupo da ga menjam. Kad ga ne bi bilo i kad bih sve radio od početka pre bih stavio OSB nego npr. laminat (jerbo danas za kvalitetan parket ne bih imao para, a bubreg ne bih prodavao), ali ja sam provereno lud čovek sa nakaradnom estetikom. Tako da me uopšte ne zanima koliko sam puta negde nešto video, a ni šta imam na patosu. Što i tebi od srca želim.

Pozdrav,

Vasa

quake2 26-11-2012 04:48 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 338290)
Quake, shvatili smo (odavno) da ti se ne svidja OSB patos,

ja znam zasto se tebi svidjaju jeftini materijali....ok,posao je posao...ali ne moze cela ova sekcija da bude podredjena tvom poslu i da svi pricamo price koje su tebi od koristi....znam da te necije drugacije misljenje smara,ali sta ces....tako ti je to:wink:

boggy 26-11-2012 04:53 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 338299)
ja znam zasto se tebi svidjaju jeftini materijali....ok,posao je posao...sli ne moze cela ova sekcija da bude podredjena tvom poslu i da svi pricamo price koje su tebi od koristi....

Ako imas sumnju u motive mojih postovanja na ovom forumu mozes se slobodno obratiti administraciji.
Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 338299)
znam da te necije drugacije misljenje smara,ali sta ces....tako ti je to:wink:

Ne, smara nesto sto ponavljas pet puta a vec su svi shvatili sta si hteo da kazes.

quake2 26-11-2012 04:54 PM

Quote:

Originally Posted by beboplu (Post 338292)

Quake2 , nije stvar koliko sam imao za pod no eto i sam si rekao da slusam svojim usima pa ja ti i kazem da je po meni i mojim usima akustika se popravila od kad je osb umjesto plocica.

E pa onda cestitam....ne bih ti dalje nista savetovao jer nam se ukusi ocigledno razlikuju.A za osb....ma ok,nije skupo pa ces ga za koji mesec kada se ishaba lako promeniti.Pozzzzzz

quake2 26-11-2012 04:58 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 338301)
Ako imas sumnju u motive mojih postovanja na ovom forumu mozes se slobodno obratiti administraciji.

Ne, smara nesto sto ponavljas pet puta a vec su svi shvatili sta si hteo da kazes.

:thumbsup:

quake2 26-11-2012 05:02 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 338296)
Na patosu mi je sticajem okolnosti parket koji tu stoji već sedamdesetak godina,

Sta dalje da pricamo:)....sem da ga je tu postavio neko u cije se vreme nije islo na forume a postavljanje je takodje bilo skupo.....:)Pozzzz

awacs 26-11-2012 06:07 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 338306)
Sta dalje da pricamo:)....sem da ga je tu postavio neko u cije se vreme nije islo na forume a postavljanje je takodje bilo skupo.....:)Pozzzz

E, vidi?... ba? kad si pomenuo da se u ono vreme nije i?lo na forume... tu si sasvim u pravu :) Taj moj deda je imao dva Majstorska pisma - bravarsko i livačko. I prepustio je arhitekti da mu projektuje kuću, a građevinskom in?enjeru da napravi statički proračun.

Ko zna, da je tad bilo foruma i Interneta mo?da bi napravio DIY kuću, kao ?to si ti napravio DIY studio. Tako da... obazrivo sa tim prozivkama - ponekad prozivajući druge prozivamo sebe same.

Pozdrav,

Vasa

quake2 26-11-2012 06:20 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 338308)
E, vidi?... ba? kad si pomenuo da se u ono vreme nije i?lo na forume... tu si sasvim u pravu :) Taj moj deda je imao dva Majstorska pisma - bravarsko i livačko. I prepustio je arhitekti da mu projektuje kuću, a građevinskom in?enjeru da napravi statički proračun.

Ko zna, da je tad bilo foruma i Interneta mo?da bi napravio DIY kuću, kao ?to si ti napravio DIY studio. Tako da... obazrivo sa tim prozivkama - ponekad prozivajući druge prozivamo sebe same.

Pozdrav,

Vasa

Kada bi Boggy bio akusticar,ja bih ga mozda i zvao da mi napravi studio...ali posto je on cas akusticar,cas elektricar,cas elektronicar itd...napravio sam sam sebi DIY studio....bolje nego da mi on napravi DIY studio pa to jos i debelo naplati.Nego ja napravih vec koji po redu studio,a ti nisi u stanju ni da promenis jedan pisljivi parket:)....nemas vremena:).....moras da dezuras na forumu:rotfl:

boggy 26-11-2012 06:22 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 338296)
............Kad ga ne bi bilo i kad bih sve radio od početka pre bih stavio OSB nego npr. laminat (jerbo danas za kvalitetan parket ne bih imao para, a bubreg ne bih prodavao),...................

Eto to je razlog zasto savetujem OSB.
Ako covek nema para za parket, a posetioci Rumskog najcesce nemaju para, onda nema druge alternative sa velikom kolicinom kakvog takvog drveta osim OSB. Moguce alternative za jeftiniji pod od parketa je laminat i itison. Stvarno mi je ponekad zao sta ljudi urade od sobe u kojoj ce se snimati i slusati muzika, kada postave laminat po preporuci lokalnog majstora, pogotovo kad stavi tanki sloj stiropora, da bude "toplije", pa se pod jos ugiba i vibrira... katastrofa.

U tom smislu OSB nema alternativu, s obzirom na cenu od oko 3EUR/m2 bez montaze, brusenja, gitovanja i lakiranja... a za taj novac se tesko moze napraviti ikakav novi pod.

I kao sto ti rece, ovo je DIY forum, ljudi se moraju snalaziti i praviti kompromise, ali ne trebaju praviti besmislene greske, izborom pogresnog materijala koji cak i nije mnogo jeftin, jedino je jeftiniji od parketa. Odbrana od besmislenih gresaka su ne preveliki prohtevi i neophodno znanje (a ne kafanske price) da se ne pretera sa kompromisima i promasi postavljeni cilj, jer vecina vas jako dobro cuje, i ako i malo veruje sebi lako ce proceniti sta je promasaj a sta ne.

Eomsy 26-11-2012 06:44 PM

Quote:

Ja sam u zadnje vrijeme vidio cak i u dosta stanova osb na podu ( u raznim varijantama) i nije neugodan za hodanje a ni za oko, naprotiv meni je osobno ugodnije hodati po osb-u nego po plocicama.

Također :thumbsup:

Quote:

E sad zasto 3 ruke laka a ne 582 ruke laka ja ne bih znao odgovoriti ali stari majstori ce sigurno znati reci.

Tako se radi od "pamtivjeka". Ali mo?e i 582 ruke laka, ako si mo?e? priu?titi :D. Ja sam radio sa lakom koji ide u 2 sloja (i to je dovoljno), pa sam ga stavio 4 :rotfl: ...

Quote:

Hehe e da i jos jedna bitna stvar ako pricamo o ukusima i osb-u. Dosta ljudi e do sada vidjelo osb na podu u studiju i svima se iznimno svidja tekstura i kako to izgleda tako da ocito eto ukusi su razliciti i o njima ne treba raspravljati puno :)

POTVRDA !!!

quake2 26-11-2012 06:51 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by boggy (Post 338310)
Ako covek nema para za parket, a posetioci Rumskog najcesce nemaju para, onda nema druge alternative sa velikom kolicinom kakvog takvog drveta osim OSB. Moguce alternative za jeftiniji pod od parketa je laminat i itison. Stvarno mi je ponekad zao sta ljudi urade od sobe u kojoj ce se snimati i slusati muzika, kada postave laminat po preporuci lokalnog majstora, pogotovo kad stavi tanki sloj stiropora, da bude "toplije", pa se pod jos ugiba i vibrira... katastrofa.

U tom smislu OSB nema alternativu, s obzirom na cenu od oko 3EUR/m2 bez montaze... a za taj novac se tesko moze napraviti ikakav novi pod.

Jel neko ovde preporucivao laminat???....ili neki JEFTINI parket??? ne znam ni da postoji takav???...znam samo za onaj sto ga celi svet stavlja u studije i nije ni nalik ovom sto ga je Vasin deda postavljao ili sto ga ti najcesce preporucujes.Ovaj na slici npm....

Quote:

, ovo je DIY forum, ljudi se moraju snalaziti i praviti kompromise,

Naravno...osb kao finis u studiju je cist DIY...koliko vidim ti to cesto praktikujes radeci te svoje projekte....

Quote:

ali ne trebaju praviti besmislene greske, izborom pogresnog materijala.

Pa to i pricam....osb zvuci odvratno i ne treba ga preporucivati samo zato sto je jeftin...

Quote:

Odbrana od besmislenih gresaka su ne preveliki prohtevi i neophodno znanje (a ne kafanske price) da se ne pretera sa kompromisima i promasi postavljeni cilj, jer vecina vas jako dobro cuje, i ako i malo veruje sebi lako ce proceniti sta je promasaj a sta ne.

Necije price su "kafanske" a tvoje su sta???? profi????:rotfl:....vrlo skromno....to vidis smara ljude ovde...Sto se sluha tice,jako je zalosno sto ga ti nemas malo vise pa mi je totalno besmisleno pricati sa tobom kako sta zvuci.Pozzzz

boggy 26-11-2012 07:04 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 338314)
Quote:

U tom smislu OSB nema alternativu, s obzirom na cenu od oko 3EUR/m2 bez montaze... a za taj novac se tesko moze napraviti ikakav novi pod.

Jel neko ovde preporucivao laminat???....ili neki JEFTINI parket??? ne znam ni da postoji takav???...znam samo za onaj sto ga celi svet stavlja u studije i nije ni nalik ovom sto ga je Vasin deda postavljao ili sto ga ti najcesce preporucujes.Ovaj na slici npm....

Ponovicu... ljudi kojima preporucujeem OSB nemaju para za parket... a i gore sam ti podebljao... ako nisi video

:thumbsup:

quake2 26-11-2012 07:15 PM

Po cemu je akusticki osb prihvatljiviji od najobicnijeg,takodje jeftinog laminata???...ili gipsa....ili iverice...???....sta je revolucionarno u tome da mu se preporuci bas OSB?.....mozes slobodno kada neko nema para i da mu preporucis da baci neki tepih preko patosa....nista manje ili vise nece biti akusticke stete nego od osb-a.Problematika je u stvari u tome sto preporucujes nesto za sta ne znas kako u sustini "zvuci"...onda se potrudi malo pa poslusaj druge,nemoj uporno voziti svoju pricu.

boggy 26-11-2012 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 338318)
Po cemu je akusticki osb prihvatljiviji od najobicnijeg,takodje jeftinog laminata???...ili gipsa....ili iverice...???....sta je revolucionarno u tome da mu se preporuci bas OSB?.....

Nema nista revolucionarno, najblize je parketu a da nije skupo.
Quote:

mozes slobodno kada neko nema para i da mu preporucis da baci neki tepih preko patosa....

Oh... to je tek katastrofa. :rolleyes:
Quote:

nista manje ili vise nece biti akusticke stete nego od osb-a.

Da si to ikada probao ne bi tako pricao, a ko zna... mozda i bi...
Quote:

Problematika je u stvari u tome sto preporucujes nesto za sta ne znas kako u sustini "zvuci"...onda se potrudi malo pa poslusaj druge,nemoj uporno voziti svoju pricu.

Kako mogu da ne znam ako sam to "probao i savetovao svojim klijentima", kako i sam kazes? :shock: Slusam svoje klijente, pamtim njihove zamerke, takodje pamtim kako sam i kada uspeo da im pomognem, pamtim njihove utiske... sva ta iskustva ja delim sa drugima na ovom forumu...

Jedino mozda zelis da preuzmem tvoje misljenje? To ne mogu jer nemas neophodno znanje i iskustvo, i ako iz sve snage zelis da ga "demonstriras"... od toga na kraju uvek ispadne lakrdija.

Ponovo bih te zamolio da ne spamujes forum ovakvim postovima jer, kao sto sam vec rekao ranije, svi vec znamo da se tebi ne svidja OSB (ni kamena vuna ti se ne svidja)... dobro, shvatili smo sve to, nemoj vise da nas smaras sa tim...

Unapred zahvalan.

NLP 26-11-2012 07:39 PM

... edukacija poznatih akustičkih dizajnera.

Akustičari obično rade na teoretskom području (recimo dr.Trevor Cox ili kemičar dr. Peter DAntonio:) ili dr. Angelo Farina) a ne bave se sa pravljenjem studia, zato postoji izraz akustički dizajner.

Ima nekih koji su zaključili akustičarski fakultet pa su "u akciji" ali zato njihovi "produkti" nisu napredniji.

Kad zavr?i? ?kolu akustike nema? pojma kako napravit studio, kad prođe? na strojnom fakultetu ne zna? da napravi? auto, kad napravi? elektro faks ne zna? praviti zvučnike ili napraviti shemu TV-a, daj se novopečenom kirurgu pod no?...
... ima? dosta teorije kad napravi? ?kolu, a to mo?e? i da nauči? jednako i sam koga je volja.

Wes Lachot: samouk
Andy Munro: in?enjer strojarstva
Russ Berger: elektro in?enjer
Walters - Storyk; Beth Walters: Fashion Institute, diploma iz tekstilnog dizajna i produkt dizajna, John Storyk: arhitekt
Chris Pelonis: tonski in?enjer i muzičar
Tom Hidley: tonac
Philip Newell: biv?i tehnički direktor Virgin Records
John L. Sayers - tonski in?enjer i producent
Francis Manzella - tonski in?enjer, producent, live tonac,
Ni Martin Pilchner i Rick Schoustal nisu akustičari.

... i tako dalje.

A svakako da su se morali sami smarati sa knjigama, mo?da kakvi tečajevi i slično i nekako počeli sa projektom, dva, tri... i postali svetsko poznati.

quake2 26-11-2012 09:31 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 338321)
Nema nista revolucionarno, najblize je parketu a da nije skupo.

Gresis....Gde si procitao ili ko ti je rekao da je osb najpriblizniji zvucno parketu?...evo ti konkretno pitanje pa konkretno i odgovori,nemoj odmah da se ljutis ako nemas odgovor:).To sto u osb-u ima i drveta ne znaci na zalost da ce se zvucno i ponasati priblizno real drvetu.Naivno je verovati u takvo sta kada znamo da je procenat parafina,raznih emulzija na bazi voska,raznih smola i VODE,veci od procenta samog drveta.Da ne pricam o tome kako niko ne kontrolise koliko ce formaldehida proizvodjac da zamesa.Da,da....istog onog koji je ZAKONOM doziran i u kamenoj vuni...samo sto, kao sto rekoh....ko to kontrolise????
Quote:

Oh... to je tek katastrofa. :rolleyes:

Tepih je katastrofa u nekom studiju dva puta tri, gde nikada i nista akusticki ne moze biti cak ni pristojno???....onda se cudis sto su ti ljudi ovde cesto govorili da mistifikujes stvari,shvatas sada?...:)

Quote:

Da si to ikada probao ne bi tako pricao, a ko zna... mozda i bi...

Pa vidis probao sam i mogao da cujem ponesto...ti mozes da probavas koliko hoces...

Quote:

Slusam svoje klijente, pamtim njihove zamerke, takodje pamtim kako sam i kada uspeo da im pomognem, pamtim njihove utiske... sva ta iskustva ja delim sa drugima na ovom forumu...

....i svaki tvoj "klijent",tj svih desetak je prica za sebe sa razlicitim ukusima interesovanjima itd....tako da ih je premalo da bi pravio bilo kakvu ozbiljnu statistiku.A kako delis iskustva sa clanovima foruma,to gledamo precesto....pre ce biti da pokusavas da delis lekcije...

Quote:

Jedino mozda zelis da preuzmem tvoje misljenje? To ne mogu jer nemas neophodno znanje i iskustvo, i ako iz sve snage zelis da ga "demonstriras"... od toga na kraju uvek ispadne lakrdija.

Ne....od toga ti pokusavas da napravis lakrdiju i skromna ekipica koja ti vecito nesto pomaze ovde,mada u sustini pojma nema o cemu se prica....isto je bilo sa Demom,Auralexom i svim ostalima koji su se zanimali za akustiku i primecuju gomilu propusta u onome sto pricas i radis.Sve su to lakrdijasi?????? Kada vec ocenjujes moje znanje,onda izvini,moram i ja tvoje...a ono je takozvano,klasicno trgovacko,izvini na ustaljenom izrazu,ali... ti bi napolju lako dobio posao da rasprodas neke difuzore i apsorbere,imas tu spiku,ali koliko znam iako si se trudio,niko te tamo nikada nije angazovao da nesto i napravis...sledece sto ces da radis je pretpostavljam otvaranje akusticke skole????....to mi je logican nastavak tvoje price...kada si vec poceo i da procenjujes sta ostali znaju i ne znaju....a uostalom,ima i od skolstva neke pare da se uzme:-)

Quote:

Ponovo bih te zamolio da ne spamujes forum ovakvim postovima jer, kao sto sam vec rekao ranije, svi vec znamo da se tebi ne svidja OSB (ni kamena vuna ti se ne svidja)... dobro, shvatili smo sve to, nemoj vise da nas smaras sa tim...

Unapred zahvalan.

Opet pricas u mnozini???:)...ja bih tebi bio zahvalan kada bi konacno pokazao kakve ti to akusticarske kvalifikacije imas....ako su u pitanju radovi,onda se bojim da nisu bas na ceni...spisku kamene vune i osb-a koji mi se ne svidjaju slobodno dodaj i par tvojih studija sa kojima sam upoznat.Daleko je to od necega sto se naplacuje...Dema je dzaba savetujuci ljude telefonskim putem dobijao mnogo bolje rezultate...i nikada se ovde nije ponasao tako kao ti....mozes otici,cuti pa videti gde si u celoj toj prici.....ili poslati nekoga od "klijenata" cijem sluhu verujes, pa da ti prepricaju.Dotle je veoma ruzno a bojim se i nepristojno da necije pisanje nazivas spamovanjem.Pozzz

quake2 26-11-2012 09:34 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 338322)

Wes Lachot: samouk
Andy Munro: in?enjer strojarstva
Russ Berger: elektro in?enjer
Walters - Storyk; Beth Walters: Fashion Institute, diploma iz tekstilnog dizajna i produkt dizajna, John Storyk: arhitekt
Chris Pelonis: tonski in?enjer i muzičar
Tom Hidley: tonac
Philip Newell: biv?i tehnički direktor Virgin Records
John L. Sayers - tonski in?enjer i producent
Francis Manzella - tonski in?enjer, producent, live tonac,
Ni Martin Pilchner i Rick Schoustal nisu akustičari.

... i tako dalje.

Zajednicka crta vecine tih ljudi je da su se u zivotu bavili i zvukom i da "dobro cuju".Tuzno je jedino da ste sa ovog spiska do sada ovde opljuvali barem polovinu a sada se pozivate na njih.Pozzzz

NLP 26-11-2012 09:49 PM

... pa rekao sam "...i tako dalje":)
Da neki su se bavili zvukom, mnogi ne, to je samo prvih nešto.
Ne ozbiljno, bez da se nategujemo, jedni igraju ozbiljnu igru a neki ne, da si razvikan nema veze da i stvarno imaš dobar inženjerski pristup i metafizički (jer se radi sa umjetnicima koji čuju "svašta").

A ima i srednji put; želiš prodati svoje znanje, imaš kupca a on nema para za tvoja dobra rešenja, te onda prilagodiš rešenja u smislu "bit če dovoljno" za tu situaciju. Dakle kompromisi nastupaju.
Ali kod nekih je non stop kompromis iako se zna da nije low budget i iako neki stolar može po nacrtima da napravi mnogo bolje i po mnogo nižoj ceni. Malo tko pristupa projektu custom, na žalost:(

Gledaj Quake, lepo bi bilo da kad nešto napišeš (vidim da ti je Boggy trn u pjeti) da pišeš manje afektirano, reci ja tako mislim... a ako neko reče drugačije ne treba da non stop napadaš. Nemaš ni ti sve pravo, na početku sam probao na lepi način, pa sam probao na srednji, pa na tvrdi, eto opet na lep.

quake2 26-11-2012 11:04 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 338335)
Ali kod nekih je non stop kompromis iako se zna da nije low budget

Odlicno Nenade....sve vreme pricam na bas tu temu:wink:...Puno pozdrava sa lipog toplog jadrana....

beboplu 28-11-2012 06:41 PM

Vidim ja nije me bilo dva dana tu i svasta se ovdje razvlo i pisalo :) No posto sam ja i otvorio ovaj trhread eto i ja bih nesto dodao kao neki kraj o toj cijeloj fami tko koga voli a tko koga ne voli i da li osb ili ne ....

Znaci ovako kao prvo Osb je na podu i tu staje prica za mene !!!

Ne mislim ga micati , stavljati parket ili svemirski materijal koji je bas izmisljen i koriste ga za oblaganje svemirskih letjelica u najnovijim misijama NASA-e.

Malo karikiram no zelim da se skuzi poruka. Koliko sam ja istrazio a nisam lik koji srlja grlom u jagode zasto da ili zasto ne osb i zasto da a zasto ne laminat i zasto da a zasto ne parket.

Poci cu od jedne premise a to je zelim nesto sto ima drva u sebi i to zelim na pod. Da li ce to biti parket hm...tko zna mozda no nije nuzno jer ajmo istraziti i ostale opcije.
Ajmo krenuti od postavljanja, znaci plocice su tu nisu reprenzetativne , unistene su jer stoje na tom podu vec eto 60 godina. Ok , micati plocice ne dolazi u obzir jer eto najiskrenije mi se ne da. A jednog dana kada uzmeme neki drugi prostor( ako ga uzmem) uvijek na ovaj nacin ako su plocice tu mogu vratiti prostor s plocicama.

Znaci da bi postavio parket kako se parket i postavlja ili rostilj drveni ili podloga osb pa parket.

Kao sto je vec milijon puta navedeno moj prostor je 4.20 metara ( je mos mislit ) i dimenzije sumu 30 x 40 metara ( je mos mislit takodjer) znaci ajmo se vratiti u sustu realnost i ajmo sad za dobro jutro ove rasprave koja zapravo uopce nema veze s vezom po meni poceti realno.

Laminat iam drva u sebi koliko i u mojoj nozi = 0 % ( ak se naspranjim imat cu veci postotak nego laminat)

Osb i postotak drva ...hm ok e to je vec nesto pametnije. Ok ima tu vezivne mase koja veze to sve no osb je napravljen od ostataka drveta.
I jos nesto bitno lako se postavlja na plocice, izgleda lijepo (barem meni), cijena je pristupacna i jos nesto bitno niej mi uzeo puno u visinu prostora.

Eto .... i profesor Baltazar je mislio i mislio i dosjetio se..
Stavit cemo osb na pod i vidi cuda cak se i zvucna slika promijenila ( po mojim usima) na bolje !

Eto toliko o Osb-u i podu i tko koga voli a tko koga ne i samo za kraj ovog posta jedna molba.

Nemam nista protiv argumentirane rasprave o temi koja se debatira no tko koga voli a tko koga ne me niti najmanje ne interesira citati kamoli po forumu a jos manje u svojoj temi.
Ne navodim nikog ponaosob no jednostavno mislim da je to tucenje slame u prazno.

E sad nakon ovog mog komentara mi mozda vise nitko nece zeljeti pomoci no to je od svakog vlastita i osobna stvar i stvar osobnog nahođenja i zato ja sam osoba koja otvoreno kaze sto misli a sad sam dobio dojam da moram nesto reci.

Pitanja koja sam najavljivao (ako ce itko zeljeti odgovoriti) postavit cu malo poslije . Hvala

beboplu 09-12-2012 12:07 PM

Pozdrav svima,

Evo konancno sam uhvatio vremena da na miru postavim dalje neka pitanja vezana uz izgradnju studija.

Znaci ajmo po redu.

Kao napomena je da za sad raspolazem s materialom
a) staklena vuna 40kg/m3
b) staklena vuna 120kg/m3
c) azmafon 2cm (20 kvadrata)

1) Super chunkovi

Gradit cu super chunkove i kupio sam vunu koja je 40kg/m3 za to. Super chunkovi ce biti 60 x 60 stranicevisine 215cm. Po?to sam na raznim forumima pa i ovdje nasao da je blje ako u super chunku slozim "police" i na nih poslozim vunu , znaci da odteretim vunu dodatnog potiska tako da bi sto bolje mogla odradjivat posao tako cu i napraviti. E sad pitanje je. Po?to je vuna koju cu stavljati u super chunkove 40kg/m3 a imam i ploce od vune koja je 120kg/m3 da li je bolje da prema zidu prvo napunim sa ovom "laksom" vunom pa kao zadnji sloj stavim "tezu" vunu ili da bude samo laksa vuna.
pitam ovo jer sam na razlicitim forumima koji se bave ovom tematikom naisao na razna misljenja o ovoj tematici.

Sva ta vuna ce biti zamotana u jedan sloj vrteksa i na to tkanina (mikrofibra).

2) da li je bolje da super chunkovi budu do kraja priljubljeni uza zid ili da ostavljam air gap?

Toliko o super chunkovima. Ajmo dalje.
----------------------------------------

Na slikama se vidi da na straznjem zidu mi se proteze kroz prostriju cijev od plina koja je vanjski namontirana i nije ju moguce ubaciti u zid. E sad moja zamisao je bila da preko cijelog tog zida znaci od plafona do malo ispod te cijevi napravim drvenu konstrukciju koju cu napuniti vunom 40kg/m3 tako da zapravo dobijem kutni bas trap koji ce kao prvo sakriti tu cijev a kao drugo odradjivati posao kutnog bas trapa.
3) Je li mi zamisao ok ili?

4) Na lijevom zidu imam prozore koji su 300cm x 70 cm e sad posto znam da je uvijek bitna simetrija je li opravdana ideja da onda na superotnom zidu na isoj visini i u istim dimenzijama slozim također staklunu plohu kako bi dobio simetriju ili je to glupa ideja. Solucija su slike preko kojih je staklo.

5) Na straznji zid bi stavio cca metar puta metar difuzor (1D QRD)( reda 23 , ?? ako mislite da ima neki bolji red recite jer sam razmisljo i o 31??) 1000 Hz - 6000 Hz , dubine 15 cm i air gap barem 5 cm iza, pregrade su od ?perploće 4mm .
Posto sam vidio da Ethan Winner ima jako zgodnu koncepciju da radi difuzor takav tako da su mu wellovi ispunjeni tvrdom staklenom vunom preko koje je tkanina i ja sam mislio upotrijebiti takav koncept jer na taj nacin imam difuzor i absorber na istom mjestu a i nije tako te?ak kao da su ispune wellova iz punog drveta.

6) Jo? jedno pod pitanje - Imam u jednom drugom studiju situaciju da bi radili isti takav difuzor no reda velicine 13 pa puta 3 puta jer je prostor na koji difuzor dolazi 1200 x 1900 cm. Kad se radi difuozor tako da se radi spajanjem 3 x 13 - prvi difuzor je kao sto mi QRD dude napravi izracun a svaki slijedeci se pomice za 1 ili 2 well-a ili kako to ide?

7) Na plafon sam mislio napraviti drvenu konstrukciju koja bi bila skoro preko cijelog plafona te ju razdijeiti na manje sekcije. Na neke bi samo stavljao absorbciju a na neke perforirani difuzor cca 1x1 metar te s unutrasnje strane prema plafonu ili staklenu vunu ili azmafon. E sad pitanje je posto kad objesim tu konstrukciju, i moram paziti na tezinu jer sam saznao da mi je plafon (po redu9 boja - zbuka 7 cm - trijeska - air gap 32 cm - grede - beton) znaci moram paziti na tezinu te cijele konstrukcije da se cijeli plafon ne srusi- Znaci kad to objesim spustit cu to recimo nekih 6-8 cm od plafona prema dolje sto bi znacilo da cu od perforiranog difuzora do glave imati oko 1 metar da li ce mi to raditi kakve probleme u slusanju sto je tako mali prostor od difuzora do glave tj slusanja.

Eto za sad toliko pitanja ...ima ih jos ali za sad za pocetak ova glavna i osnovna pitanja.

Hvala na odgovorima

Eomsy 12-12-2012 05:53 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 338266)
beboplu, odlicno ti izgleda patos...

OSB se inace koristi najvise za podne obloge... kao podloga ili kao zavrsni sloj.
http://www.building-green.net/sakura...materials.html (ikonica dole levo)

"Tri ruke laka" su ok... jos mozes i Eomsy-ja da pitas, posto on radi u fabrici lakova.... i vec je lakirao OSB.
http://rumski.com/forum/showthread.php?p=308125

Pozdrav svima koji prate ovaj thread.

Javio mi se član beboplu preko VM-a, a odgovor koji sam mu mislio poslati PM-om, smatram dovoljno ozbiljnim da ga postam u njegov thread, čisto za buduće DIY majstore OSB poda :D ...

Pitanje je glasilo
Quote:

Originally Posted by beboplu
Pises da si prvo radio preko osb-a tekucina za kitanje parketa plus drvo bra?no e sad pitanje je da li bilo koja tekučina za kitanje parketa i ?to je to drvo bra?no. Je li to piljevina najfinija obicna ili sto jer toga imam od hrasta sto mi je ostalo od gazi?ta. I nakon toga si nakon brusenja stavljao impregnaciju e sad da li mora ta impregnacija i za sto je ona uopce ili moze i bez toga? I jos jedno pitanje da li iso tako bi moglo da prebrusim osb kakav je kupovni pa samo izlakiram ili mora ovo sve sto si ti stavljao. Mislim znam da nista u zivotu ne mora no pitam jer nisam jos radio s osb-om takve stvari.

...

Znači, mo?e se slobodno sa finom piljevinom ( u beboplu-ovom slučaju, hrastovom piljevinom ... koja mu je ostala od gazi?ta) mje?ati tekućinu za kitanje, a za nju ti preporučam da ide? istim proizvođačem kojeg misli? i stavljati kao zavr?ni sloj, jer uvijek je bolje imati cijeli sustav za?tite (u ovom slučaju, parketa) od jednog proizvođača - ali ne govorim da to treba biti Chromos-ov asortiman.

Impregnaciju se stavlja na drvo kako isto nebi previ?e upijalo laka, a kako ?eli? da ti pod poslije izgleda ko "?pigl", NE stavljanje impregnacije ne dolazi u obzir. Ako če? ići brusiti kupovni OSB, on će se samo trusiti-trgati, a i nakon lakiranja će uvijek ostati dijelova koja će tvoja papuča, tenisica otkinuti. Lakiranje, bez dobre preparacije istog ti u tom slučaju ni ne treba, jer sam proizvođač OSB-a več nečim lakira samu povr?inu kakvu kupuje?. Taj sloj za?tite je mali ... A da i ne pričam kada ti se sve pra?ina i nečistoča zavuku u pukotine na OSB-u ... joj, ja nebi mogao tako :banghead:. Ako radi? "?pigl" varijantu poda, a ne neku rustik ver?n, odr?avanje će ti biti mačji ka?alj. Uzme? mop i sve prebri?e? ... i to je to :D .

Ako se pak odluči? na "te?u" varijantu ?pigla, znaj da OSB ne treba brusiti prije nana?anja tekučine za kitanje, jer će se OSB trgati, a kada se smjesa pilje i tek. za kitanje stvrdne, to pove?e osb, pa nema vi?e trganja 8-) i sve se mo?e do savr?enstva izbrusiti za konačan ?PIGL effect :D ...

beboplu 12-12-2012 07:15 PM

Super, hvala ti na pojasnjenjima procesa. Neke stvari sam vec danas saznao zovuci proizvodjace tih svih "tekucina" :) no neke eto i nisam no sad sam i te stvari saznao.

Inace tko treba iz Zg-a lak od Chromodena i sve ine stvari potrebne za ovaj posao naisao sam na dobru ponudu pa eto i preporuke da ustedite malo novaca:) firma www.bacelic.hr ima akcije sad pa eto kome treba da iproslijedim i tu informaciju . (btw ne znam jel se to kosi s nekim pravilima foruma no ako se kosi moje isprike a ako ne drago mi ej ako sam nekome pomogao s jeftinijim cijenama).

I dalje cekam uvazene strucnjake clanove ovog foruma na pomoc i odgovoroe u vezi s ostalim pitanjima postavljenim u postu prije.

Hvala unaprijed

beboplu 18-12-2012 11:52 PM

Pozdrav svima,

Evo ovako javno se ispricavam ako sam nekoga uvrijedio s jednim od prijasnjih postova kada sam jednostavno otvoreno napisao da mi je glupo da se vrti "rasprava" oko OSB ploca u krug.

Eto ja sam jednostavno takav , kazem otvoreno sto mislim i sto me smeta.
Ocito sam uvrijedio postovane clanove foruma jer od tog posta nekako i nema odgovora na ovom threadu a pitanja je postavljeno podosta :)

Lijep pozdrav svima

Eomsy 19-12-2012 08:37 AM

Quote:

Originally Posted by beboplu (Post 339429)
Pozdrav svima,
...
Ocito sam uvrijedio postovane clanove foruma jer od tog posta nekako i nema odgovora na ovom threadu a pitanja je postavljeno podosta :)

Lijep pozdrav svima

Vjerojatno nisi nikoga uvrijedio, no predla?em da prvo rije?i? pod, postaj slike, pa dalje dio po dio ... Skiciraj ?to točno ?eli? (Google Sketchup je dobra i brza varijanta skiciranja) ili na papir i slikaj fotićem - postaj. Te?ko je dočarati neku sliku u glavi bez vizualnog stimulansa :wink:

beboplu 27-12-2012 12:58 AM

2 Attachment(s)
Lijep pozdrav svima i kao prvo svima koji slave sretan Bo?ić.

Evo ponosno mogu reci da je pod gotov:)!!!

Malo cu opisati porceduru sto sam i kako radio a i slike su tu pa se moze vidjeti i finalni produkt.

Znaci, prvo sam tonirao osb bijelom bojom koju sam razrijedio s time da sam nanosio boju i odmah je brisao kako pod ne bi bio bijel nego samo malo nijansiran.

Kad se to dobro posusilo dosla je lazura za drvo tako da mi nakon nanosenj laka pod ne pozuti.

Nakon toga je doslo na red kitanje. Kitao sam jednom starom metodom a to je da sam finu prasinu pomijesao sa lakom i tonirao istom nijansom kao i u prvom toniranju kako bi i kit imao istu nijansu kao i vec postojeci osb. Nakon 24h cekanja doslo je na red jedno dobro brusenje. Na brusenje sam potrosio skoro 3 dana jer sam zelio da bude stvarno pod bez iti jedne neravnine pa i najmanje a brusio sam rucnom bruilicom i brus papirom 100. Uzeo sam ne pregrubi papir bas zato da mi ne skine nepotrebno preveliki sloj. JE da je trajalo zbog toga sigurno jedan dan duze no isplatilo se.

Nakon kitanja je dosla na red prva ruka laka nakon koje je opet doslo brusenje (160 papir) te nkon toga jos 3 ruke laka jer osb je dosta upijao pa je morala doci jedna ruka ekstra.

Prije nakon druge ruke sam brusio sa papirom 600 a prije zadnej ruke sam rucno smirglao sa 1200 papirom za onaj finalni izgled. Na kraju je ispao pod kao staklo. Doslovno se moze covjek gledati u podu:)

I da stavio sam i lajsne koje su također lakirane.

Nisam isao na varijantu Chromodena posto imam malo dijete a nisam zelio da udise taj krasan miris Chromoden laka tako da sam isao na varijantu jednokomponentog PU laka Capadur (marka Caparol) na bazi vode.
Lak se za sad pokazao izrazito dobrim no sud o trajnosti i kvaliteti cu moci reci tek kroz neko vrijeme no po svim recenzijama je to jako kvalitetan lak za parkete.

E sad krecem dalje sa Super chunkovima no bilo bi mi od velike pomoci da se malo prodiskutira i da koji savjet na pitanja od prije jer mi je to vazno za daljni tijek radova a i za kupovanje materijala po?to sad imam malo vremena pa bih htio zavrsiti radove dok mi opet ne krene guzva s poslom.

I da ne zaboravim zelio bih zahvaliti Eomsy-u na korisnim savjetima !!!

Eomsy 27-12-2012 01:02 PM

Quote:

Originally Posted by beboplu (Post 339747)
E sad krecem dalje sa Super chunkovima no bilo bi mi od velike pomoci da se malo prodiskutira i da koji savjet na pitanja od prije jer mi je to vazno za daljni tijek radova a i za kupovanje materijala po?to sad imam malo vremena pa bih htio zavrsiti radove dok mi opet ne krene guzva s poslom.

I da ne zaboravim zelio bih zahvaliti Eomsy-u na korisnim savjetima !!!

No frx za pomoć, a za ostalo bi ti savjetovao da skicira? ?to ?eli?, lak?e će se ljudi snalaziti o čemu priča? :wink:

beboplu 27-12-2012 08:25 PM

1 Attachment(s)
Kao napomena je da za sad raspolazem s materialom
a) staklena vuna 40kg/m3
b) staklena vuna 120kg/m3
c) azmafon 2cm (20 kvadrata)

1) Super chunkovi

Gradit cu super chunkove i kupio sam vunu koja je 40kg/m3 za to. Super chunkovi ce biti 60 x 60 stranice i visine 215cm. Po?to sam na raznim forumima pa i ovdje nasao da je bolje ako u super chunku slozim "police" i na nih poslozim vunu , znaci da odteretim vunu dodatnog potiska tako da bi sto bolje mogla odradjivat posao tako cu i napraviti. E sad pitanje je. Po?to je vuna koju cu stavljati u super chunkove 40kg/m3 a imam i ploce od vune koja je 120kg/m3 da li je bolje da prema zidu prvo napunim sa ovom "laksom" vunom pa kao zadnji sloj stavim "tezu" vunu ili da bude samo laksa vuna.
pitam ovo jer sam na razlicitim forumima koji se bave ovom tematikom naisao na razna misljenja o ovoj tematici.

Sva ta vuna ce biti zamotana u jedan sloj vrteksa i na to tkanina (mikrofibra).

2) da li je bolje da super chunkovi budu do kraja priljubljeni uza zid ili da ostavljam air gap?

Toliko o super chunkovima. Ajmo dalje.
----------------------------------------

Na slikama se vidi da na straznjem zidu mi se proteze kroz prostoriju cijev od plina koja je vanjski namontirana i nije ju moguce ubaciti u zid. E sad moja zamisao je bila da preko cijelog tog zida znaci od plafona do malo ispod te cijevi napravim drvenu konstrukciju koju cu napuniti vunom 40kg/m3 tako da zapravo dobijem kutni bas trap koji ce kao prvo sakriti tu cijev a kao drugo odradjivati posao kutnog bas trapa.
3) Je li mi zamisao ok ili?

4) Na lijevom zidu imam prozore koji su 300cm x 70 cm e sad posto znam da je uvijek bitna simetrija je li opravdana ideja da onda na superotnom zidu na isoj visini i u istim dimenzijama slozim također staklunu plohu kako bi dobio simetriju ili je to glupa ideja. Solucija su slike preko kojih je staklo a izmedju absorberi.

5) Na straznji zid bi stavio cca metar puta metar difuzor (1D QRD)( reda 23 , ?? ako mislite da ima neki bolji red recite jer sam razmisljo i o 31??) 1000 Hz - 6000 Hz , dubine 13.5 cm i air gap barem 5 cm iza, pregrade su od ?perploće 4mm .
Posto sam vidio da Ethan Winner ima jako zgodnu koncepciju da radi difuzor takav tako da su mu wellovi ispunjeni tvrdom staklenom vunom preko koje je tkanina i ja sam mislio upotrijebiti takav koncept jer na taj nacin imam difuzor i absorber na istom mjestu a i nije tako te?ak kao da su ispune wellova iz punog drveta.

6) Jo? jedno pod pitanje - Imam u jednom drugom studiju situaciju da bi radili isti takav difuzor no reda velicine 13 pa puta 3 puta jer je prostor na koji difuzor dolazi 1200 x 1900 cm. Kad se radi difuozor tako da se radi spajanjem 3 x 13 - prvi difuzor je kao sto mi QRD dude napravi izracun a svaki slijedeci se pomice za 1 ili 2 well-a ili kako to ide?

7) Na plafon sam mislio napraviti drvenu konstrukciju koja bi bila skoro preko cijelog plafona te ju razdijeiti na manje sekcije. Na neke bi samo stavljao absorbciju a na neke perforirani difuzor cca 1x1 metar te s unutrasnje strane prema plafonu ili staklenu vunu ili azmafon. E sad pitanje je posto kad objesim tu konstrukciju, i moram paziti na tezinu jer sam saznao da mi je plafon (po redu9 boja - zbuka 7 cm - trijeska - air gap 32 cm - grede - beton) znaci moram paziti na tezinu te cijele konstrukcije da se cijeli plafon ne srusi- Znaci kad to objesim spustit cu to recimo nekih 6-8 cm od plafona prema dolje sto bi znacilo da cu od perforiranog difuzora do glave imati oko 1 metar da li ce mi to raditi kakve probleme u slusanju sto je tako mali prostor od difuzora do glave tj slusanja.

Također vidio sam da je Boggy u jednom postu predlozio busenje identicno velikih rupa u razmaku ako se ne varam 10 cm pa me zanima da li je bolje tako ili sa patentiranim perforiranim difuzorom koji ima patern. Moze se vidjeti na ovoj adresi

http://www.google.com/patents/US5817...page&q&f=false

E da na vrata bi isao pomicni absorber tako da glumi superchunk a ideju mozete vidjeti ovdje pa recite sto mislite.

http://www.youtube.com/watch?v=MkZgBc_LLaM

Imam jo? pitanja no ovo su za početak pitanja :)
Hvala na odgovorima

All times are GMT +1. The time now is 01:32 AM.