Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Reaper i MIDI (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41644)

kravadinka 11-06-2012 09:49 AM

Re: Reaper i MIDI

To što ti radiš možeš odraditi u Reaper-u, ali to ne bih preporučio, jer njemu fale neke MIDI opcije tog tipa i još uvek se ne zna hoće li ih integrisati ili neće, sve u zavisnosti koliko ljudi ih bude tražilo.
Cubase je stara platforma i kad je rad sa prastarim GM i te će se neke stvari odraditi elegantnije na njemu, verovatno.
Ali Reaper je jedna sasvim drugačija živuljka, mnogo modernija i bez presije da poseduje sve ono što Cubase mora od svog postanja, jer Reaper postoji tek par godina.
Zbog toga oni nemaju nikakvu obavezu prema ranijim korisnicima i prema svom kodu da se i dalje drže nekih prastarih rešenja kao Cubase tih MIDI opcija ili Pro Tools Real Time Audio Suite, onda TDM i svega ostalog što ih (kako oni kažu) koči da integrišu nove mogućnosti i opcije koje postoje u mlađim DAW-ovima već neko vreme.

Ja sam ti rekao najdobronamernije, ako ti GM nije sam po sebi cilj, onda ti Reaper nudi mnogo naprednih opcija uz veoma stabilan i konkretan rad u kome iskorišćavaš maksimum svoje mašine, plus veoma mlad i svež kod, što se vidi u učitavanju plugin-ova koga nema i podizanja softvera za 8 sekundi, da ne govorim sve to u instalaciji od 6.4 mb.

To što ti nazivaš prostim MIDI mixerom i opcijama koje postoje već dvadeset godina u nazad, pa kako ih nema u Reaper-u, sasvim je logično. Te opcije su nekada bile must have, a danas i ne baš.
Cubase ih je zadržao jer je to deo njihovog heritage-a, plus još jedna od stavki da zarade više para, a opet Reaper je nastao u nekom drugom vremenu gde se GM i ne pominje. Svakako u njemu postoje te mogućnosti, ali nisu primarne.
Pa Cubase je i počeo sa tim MIDI mixerom, nije ni postojao audio mixer, odmah ti je jasni zašto je taj MIDI mixer u Cubase na tako vidljivom mestu.
U Pro Tools-u je on deo jednog jedinog audio mixer-a, što je možda i najelegantnije rešenje.

Sve te rapsrave oko DAW-ova su u nekoj manjoj meri opravdane, ali samo u manjoj meri, dok se sve ostalo može svesti pod ono da li je ispravno da se kaže Irak ili Iran. Istinito je i jedno i drugo, samo se budale svađaju oko toga.
Ali Reaper košta samo frakciju jednog Cubase, a ni iz daleka nije lošiji generalno, nedostaju mu nbeke opcije, ali zato pojedine stvari poseduje a da ih nema nijedan drugi DAW.
Dalje je sve u stavu, da li si (ti, bilo ko) opterećen cenom ili nisi...

idvi 11-06-2012 10:17 AM

Re: os x 10.7 i pt9hd?

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 329738)
Lepo si rekao, bezvezni midi software. :wink: To i jeste njihov domen.
Samo ti fino pređi iz 1874. u 2012. godinu i u?ivaj, kome jo? treba ta midi starudija.
To ?to tra?i? mo?e da se odradi, ali ako misli? da je isto onako kao u Cubase za?to onda gleda? na drugu stranu, dr?i se svoga konja i radi kako ti odgovara.
Ako ?eli? da napreduje? fino poslu?a pa malo nateraj sebe da promeni? sistem rada, mo?da ti se dopadne. :)

Htio bih jo? nadodati..zaboravio sam na bezvezni midi soft staviti"bezvezni".
JER nisu bezvezni..ima ih koji za ovu vrstu posla su sami vrh.
Recim GNMID.Za brzo i točno editovanje midija..ubacivanje textova ..renderiranje u razne formate (kar itd)
A ono tko jo? radi s midijem ..rekao bih da..ali na moje veselje sve vi?e i vi?e.
OMB mo?e da sviri "Live" ali elegantnije mu je na file pa si izabere neki instrument ..ko u bendu:D:D
Fajlovi na burzi (berzi) velika većina su ?rot ?rotova..nemaju pan...velocity lo? itd itd. I kad jedan lik ima Rolanda..drugi Ketrona..teći neko čudo onda nastaje ču?pajz. E tu treba pode?avanja a njima se neda...
I nebi vjerovao kako u tom slućaju odlićno dođe MIDI mixer..."bezvezni".
Napr. GNMID koji ima opciju render za većinu synta..a sučelje ono puff:shock:
Ili recimo MIDIPLAYER (ime) otvori midi file u mixeru i SVE radi sam mixer pode?en po volumenu pan itd. a ono "bezvezni".
http://imageshack.us/photo/my-images/515/mixer2q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/6/gnmid.jpg/
Znam da to nije TEMA ovde ali samo sam htio razjasnit 1878:D:wink:

idvi 11-06-2012 10:35 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 329785)
To ?to ti radi? mo?e? odraditi u Reaper-u, ali to ne bih preporučio, jer njemu fale neke MIDI opcije tog tipa i jo? uvek se ne zna hoće li ih integrisati ili neće, sve u zavisnosti koliko ljudi ih bude tra?ilo.
Cubase je stara platforma i kad je rad sa prastarim GM i te će se neke stvari odraditi elegantnije na njemu, verovatno.
Ali Reaper je jedna sasvim drugačija ?ivuljka, mnogo modernija i bez presije da poseduje sve ono ?to Cubase mora od svog postanja, jer Reaper postoji tek par godina.
Zbog toga oni nemaju nikakvu obavezu prema ranijim korisnicima i prema svom kodu da se i dalje dr?e nekih prastarih re?enja kao Cubase tih MIDI opcija ili Pro Tools Real Time Audio Suite, onda TDM i svega ostalog ?to ih (kako oni ka?u) koči da integri?u nove mogućnosti i opcije koje postoje u mlađim DAW-ovima već neko vreme.

Ja sam ti rekao najdobronamernije, ako ti GM nije sam po sebi cilj, onda ti Reaper nudi mnogo naprednih opcija uz veoma stabilan i konkretan rad u kome iskori?ćava? maksimum svoje ma?ine, plus veoma mlad i sve? kod, ?to se vidi u učitavanju plugin-ova koga nema i podizanja softvera za 8 sekundi, da ne govorim sve to u instalaciji od 6.4 mb.

To ?to ti naziva? prostim MIDI mixerom i opcijama koje postoje već dvadeset godina u nazad, pa kako ih nema u Reaper-u, sasvim je logično. Te opcije su nekada bile must have, a danas i ne ba?.
Cubase ih je zadr?ao jer je to deo njihovog heritage-a, plus jo? jedna od stavki da zarade vi?e para, a opet Reaper je nastao u nekom drugom vremenu gde se GM i ne pominje. Svakako u njemu postoje te mogućnosti, ali nisu primarne.
Pa Cubase je i počeo sa tim MIDI mixerom, nije ni postojao audio mixer, odmah ti je jasni za?to je taj MIDI mixer u Cubase na tako vidljivom mestu.
U Pro Tools-u je on deo jednog jedinog audio mixer-a, ?to je mo?da i najelegantnije re?enje.

Sve te rapsrave oko DAW-ova su u nekoj manjoj meri opravdane, ali samo u manjoj meri, dok se sve ostalo mo?e svesti pod ono da li je ispravno da se ka?e Irak ili Iran. Istinito je i jedno i drugo, samo se budale svađaju oko toga.
Ali Reaper ko?ta samo frakciju jednog Cubase, a ni iz daleka nije lo?iji generalno, nedostaju mu nbeke opcije, ali zato pojedine stvari poseduje a da ih nema nijedan drugi DAW.
Dalje je sve u stavu, da li si (ti, bilo ko) opterećen cenom ili nisi...

Nemoj se ljutit ali vidim da ti dugo nisi bio u CUBU..ili sam te krivo razumeo..
MIDI mixer u CUBU nije odvojen niti vidljiv ako ga ne ukljući?...i ima? opciju da ga vidi? i da ga nevidi?:) i da gleda? njega i audio mixer i instrumen mixer itd.
Da i prona?o gre?ku u Reaperu...tj kolega...sve je u ~~~:banghead:
Ovim se povlaćim u svoje CUB okru?enje i ?elim vam sreću:)
Pozdrav!

kravadinka 11-06-2012 12:29 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 329787)
Htio bih jo? nadodati..zaboravio sam na bezvezni midi soft staviti"bezvezni".
JER nisu bezvezni..ima ih koji za ovu vrstu posla su sami vrh.
Recim GNMID.Za brzo i točno editovanje midija..ubacivanje textova ..renderiranje u razne formate (kar itd)
A ono tko jo? radi s midijem ..rekao bih da..ali na moje veselje sve vi?e i vi?e.
OMB mo?e da sviri "Live" ali elegantnije mu je na file pa si izabere neki instrument ..ko u bendu:D:D
Fajlovi na burzi (berzi) velika većina su ?rot ?rotova..nemaju pan...velocity lo? itd itd. I kad jedan lik ima Rolanda..drugi Ketrona..teći neko čudo onda nastaje ču?pajz. E tu treba pode?avanja a njima se neda...
I nebi vjerovao kako u tom slućaju odlićno dođe MIDI mixer..."bezvezni".
Napr. GNMID koji ima opciju render za većinu synta..a sučelje ono puff:shock:
Ili recimo MIDIPLAYER (ime) otvori midi file u mixeru i SVE radi sam mixer pode?en po volumenu pan itd. a ono "bezvezni".
http://imageshack.us/photo/my-images/515/mixer2q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/6/gnmid.jpg/
Znam da to nije TEMA ovde ali samo sam htio razjasnit 1878:D:wink:

A ti si znači taj trovač ?to poma?e ovim pu?tačima midi fajlova?! :banghead:
Tebi ne treba pomoći oko tog bezveznog posla, da sam znao ranije mogao bi da dobije? samo smajli! :wink:
Trebalo bi te staviti u istu grupu kao i pirateriju, pa zabraniti da glasno govori? na forumu, hahaha... :rotfl:

Everbeatz 11-06-2012 12:31 PM

:D:D:D

http://www.learnamericanenglishonlin...%20popcorn.jpg

idvi 11-06-2012 01:28 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 329790)
A ti si znači taj trovač što pomaže ovim puštačima midi fajlova?! :banghead:
Tebi ne treba pomoći oko tog bezveznog posla, da sam znao ranije mogao bi da dobiješ samo smajli! :wink:
Trebalo bi te staviti u istu grupu kao i pirateriju, pa zabraniti da glasno govoriš na forumu, hahaha... :rotfl:

A zanima me cega li si ti trovač :banghead::banghead:
Il si zamišljaš da si možda neki lumen u glazbi:D:D
Ti meni više licis na onog ..neznam mu ime iz filma "Parada" ..:rotfl:
Kao ono... sve lepo kad me niko ne vidi i nezna ..mogu da pametujem..da brišem ljude..i opet da pametujem..samo nemoj bre, da ti se kojim slucajem necije dupe ne priblizi:rotfl::D
A da sam tooo znao ranije..preporucio bih te za Paradu u Splitu..tamo negdje blizu Torcide ..ha ha :) Pa da vidiš razvaljotine..eh i ja bih tebi dodjelio samo smješka...ali ti sigurno nebi bio s time zadovoljan:):):)

awacs 11-06-2012 01:31 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 329784)
B) Slijedeći korak mi je OUT routing i njegova manipulacija.
Dakle u CUB-u importujem midi file koji ima (napr) 10 traka (Channels)
po defaultu "Output Routing" je (napr) E-DSP MIDI Port
a ja bi htio (napr) Microsoft GS Wavetable...
i to bih htio u jednom koraku da ućinim ALI za sve trake (channele)
U Cubu imaš opciju "ALL selected Shift+Alt+Click".
http://imageshack.us/photo/my-images/7/selecttw.jpg/

Pa ako je TO problem... :shock::confused:: selektuješ sve te trake koje hoćeš, klikneš desnim mišem na I/O "dugme" na bilo kojoj od njih i izabereš MIDI Output ka GM "spravi" koju hoćeš :D. Naravno pre toga Enable-uješ sve te GM instrumente pod Dropdown Menu > Options > Preferences > MIDI Devices. I pritom ne moraš da se cimaš ni sa kakvim Sendovima, podešavanjima, linkovanjem :rotfl: Sve odmah radi bez ikakvih podešavanja.

http://img341.imageshack.us/img341/4300/12106293.png

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 329784)
C) I meni vrlo važna opcija je "List editor" u Cubu..i slijedeća opcija
"Event type mask" napr. kad čekiraš "Event types" txt i list editu
ti je izlistan samo Text ..a i pomoću filtera (list edit)
imaš i dodatne mogućnosti.
http://imageshack.us/photo/my-images/268/listedit.jpg/

U MIDI Editoru: Dropdown Menu View > Mode: Event List, pa U Event List Editoru klikneš dugme Filter:

http://img545.imageshack.us/img545/9937/eventsw.png

E, baš me nasmeja, ja mislio da imaš neku ozbiljnu muku :wink: A lepo rekoh da je lako odgovoriti na jasno postavljeno pitanje :)

Pozdrav,

Vasa

P.S. Pošto si već rekao ono što sam i sam znao (da ćeš svakako ostati na Cubaseu) sve ovo zapravo pišem zbog ostalih članova. Tebi pak (bez ikakve ironije) želim srećan rad u Cubase-u, pošto svako treba da radi kako mu duša ište.

P.P.S. @Everlast: :thumbsup::thumbsup:

Jan 12-06-2012 02:30 AM

Mali offtopic:)

Kravadinka, koji je to skin za Reaper na onim slikama koje si okacio na prvoj strani cini mi se? Ja pokusao raznje njegove skinove, ali se nekako uvek vratim na defaultni, deluje mi najpreglednije

kravadinka 12-06-2012 09:00 AM

Tema se zove DAW Analog Modern 1.
Realno je tako kako ka?e?, ja često napravim sebi ugođaj u trenucima dokonosti i posle nekog vremena se vratim na V4 temu, preglednost je solidna i kontrasti su izdr?ivi, sve je u samo dve-tri boje i nijanse bez čega bi tek bio haos.

Mo?e? da proba? Default Analog 1.6.1, to je Reaper 4 tema ali u drugačijim bojama, jako lepo izgleda i sve ostaje na svom mestu kao na originalnoj.

Jan 12-06-2012 12:48 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 329830)
Tema se zove DAW Analog Modern 1.
Realno je tako kako ka?e?, ja često napravim sebi ugođaj u trenucima dokonosti i posle nekog vremena se vratim na V4 temu, preglednost je solidna i kontrasti su izdr?ivi, sve je u samo dve-tri boje i nijanse bez čega bi tek bio haos.

Mo?e? da proba? Default Analog 1.6.1, to je Reaper 4 tema ali u drugačijim bojama, jako lepo izgleda i sve ostaje na svom mestu kao na originalnoj.

O da, Default Analog je lepa tema, hvala.
Probao sam onu PT9 temu, malo mi je konfuzna, i ako se odlično snalazim u samom Pro Toolsu... S obzirom da sam dugogodi?nji Cubase user takođe, probao sam i onu Shoelace temu koju svi hvale, i meh :), lak?e mi je da radim na default Reaper temi... Ali to ?to ka?e?, ovde se Cubase odomaćio... Svi projekti iz Srbije mi uvek sti?u u Cubendu, a kad dobijam projekte iz USA uvek su pro tools projekti, tako da jo? uvek nemam vremena da potpuno migriram na Reaper, jer sam uvek tanak sa rokovima... Ali ono malo ?to sam radio sa njim, sve je logično, brzo, stabilno, brzo, sviđa mi se onaj njegov interni bridge za pluginove, deluje mi da sve radi ultra stabilno, sviđa mi se ?to je sve brzo, koncept jedne trake za sve tipove (audio, midi, grupa), i jel sam rekao već da je neverovatno brz? :D

idvi 12-06-2012 07:20 PM

Evo da budem dosljedan...SORRY:ups: za Repair!!
U pravu ste..vrlo vrlo..dobar. Dao sam si vremena..a i
sve je bila krivica u verziji koju mi prijatelj dao..(Portable~~)
Ova radi bez prijekorno...ali moram priznati da i moja brzopletost
i zaljubljenost u Cubendo je kumovao dosta tome.
Još jednom sorry!..za moja zamorne rasprave.:ups::ups::D
Pozdrav!

kravadinka 12-06-2012 09:00 PM

Možda čak najočigledniji primer neinformisanosti ljudi kada je Reaper u pitanju je taj da se skidaju krekovane verzije iako Reaper bez ograničenja radi u originalnom izdanju skinutom sa sajta.
Da dodam i to da je velika neupućenost naših ljudi i nepoštovanje prema autorima softvera, toliko da se ne udostoje da bar pročitaju šta autori kažu na svom sajtu, pa hajde posle toga iako odluče da skinu narodnu verziju, bar su pročitali šta je autor hteo da kaže.
Tako bi lakše saznali da su autori Reaper-a dali an slobodu svojim korisnicima da plate ili ne plate, pa koliko ko ima obraza i skrupula.
Nevezano za bilo koga, onako uopšte...

Jan, sve te teme koje kopiraju neki drugi software su loše, nema to smisla. Ovo što sada koristim je kranje zanimljivo, dosta se brzo radi, boje i kontrasti su ok, sve je do ukusa.
Inače, ako već radiš projekte koji ti stižu u Cubase i Pro Tools, tebi Reaper ne treba osim ako ne radiš i sam sa mnogo virtualnih instrumenata.
Mix u Reaper-u je dobra stvar, ipak Pro Tools tu drži neki nivo u lakoći rada, mada je sve to manje više stvar navike.
Videćemo koliko će AVID biti profesionalan, software im je fantastičan u mnogo segmenata tu nema govora, ali ukoliko ne slušaju korisnike Reaper će svakako prosperirati, bar od mene.

Jan 13-06-2012 03:25 AM

Ma skoro smo radili neki dosta zahtevan aranžman u Cubase 5-ici, i kad smo prepunili Kontant, klasika nakon punih 3 gb rama (a imam 8 giga), Cubase se zakucao... Reko dobro, ajde JBridge... Probamo jednu, najnoviju verziju za koju kažu da je bagovita, sve cool na trenutke, op Jbrdige kreš, kažem ništa, restartujemo Cubase, otvorimo opet projekat, JBridge-ovani kontakt prazan, bez ijednog instrumenta, reko možda nisam sejvovao, ubacimo opet sve instrumente CTRL+S, posle nekog vremena opet Jbrdige crash, otvorimo opet projekat, opet jb-ovani Kontakt prazan... Probamo sa starijom verzijom jb-a, i isto...

A u x64 reaperu bih bez problema koristio sve x64 plaginove pa i Kontakt i ne bi bilo tih problema...

Plus probao sam ga i za miks, meni je ono sve glatko i fantastično... Da ne pričam koliko sam oduševljen njegovim timestreč algoritmima, plus ona fora ALT+širenje i skupljanje waveform-a za strečovanje, carski.

Plus čini mi se da sam reaperov bridge radi odlično, tako da mislim da bih bez problema koristio i x86 plugins u x64 verziji...

Tako da ozbiljno se spremam da migriram na Reaper... Jer ja od softvera samo tražim da bude, stabilan i brz i da dobro radi sa plaginovima... Na ostale stvari ću da se adaptiram, a čini mi se da je Reaper najoptimizovaniji

kravadinka 13-06-2012 10:03 AM

Ma samo izbaci? midi iz Cubase, zapi?e? koji su instrumenti, importuje? u Reaper, na svaki kanal po Kontakt bez problema i to je svega desetak minuta posla, ali dalje radi? kao na oblaku.

Jan 13-06-2012 01:25 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 329861)
Ma samo izbaci? midi iz Cubase, zapi?e? koji su instrumenti, importuje? u Reaper, na svaki kanal po Kontakt bez problema i to je svega desetak minuta posla, ali dalje radi? kao na oblaku.

Na svaki kanal po kontakt?
Jel to znaci da u Reaperu, ne mogu nekoliko kanala da posaljem na jedan kontakt pa da u samom kontaktu rutujem ulaze i izlaze?

awacs 13-06-2012 02:19 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 329868)
Jel to znaci da u Reaperu, ne mogu nekoliko kanala da posaljem na jedan kontakt pa da u samom kontaktu rutujem ulaze i izlaze?

Naravno da možeš. Možeš čak i isti MIDI track da pošalješ na više raznih VSTi.

Pozdrav,

Vasa

kravadinka 13-06-2012 07:06 PM

Ma možeš naravno, nego ja to nikad ne radim zbog brzine, nego svaki kanal novi Kontakt, razlika u iskorišćenju procesora je minimalna, a ne drndaš se sa midi kanalima i routingom.
Meni se dogodi nekad da stavim i 7 Kontakt instanci i sve stoji na trideseak posto, a moja mašina je relaitvno stara.

amaterius 17-09-2012 02:57 PM

pročitav?i dosta hvala u Reaperu i nekim, za mene nerije?enim , problemima u cubaseu poku?ao sam s tim al...
ne znam ga ni upalit a kamoli ne?to drugo
na?o sam neke tutoriale ali đaba
zna li mo?da ima li neka osnovna uputstva barem za početak na na?em jeziku
također me zanima koji vst rade s tim
jel 2, 3 ili sam vst
mo?e li otvoriti npr halion one ili groove iz cubasea
nadam se da mi mo?e neko u par rijeći reči odakle da počnem
naime ne treba mi za record već samo da mogu napraviti pjesmu , exp u midi ili već ne?to ?to mogu u studiu otvoriti s nekim drugom programom. Record eventualmo samo na pc preko mikrofona tek za info kako pjesma treba ići
thnx

kravadinka 17-09-2012 05:20 PM

Bilo je reči o tome da je glavna stvar resetovati se i ne tra?iti po navici stvari iz DAW-a a koji si navikao.
Reaper je jako jednostavan i logičan, ali ako dolazi? iz Cubase-a, logično je da si zbunjen kao na drugoj planeti.

Potra?i tutorial Kenny Gioia Reaper 3, to je isto manje-vi?e, on jako lepo obja?njava od samog početka, pa i dolazi do nekih detalja naprednijih...

Počni sa ovim

http://www.youtube.com/watch?v=jq9K3piFwzE

amaterius 17-09-2012 06:29 PM

skontao sam da je nebo i zemlja al sad prvo moram vidjeti kako importirati trake (midi)napravljene u cubaseu i kolko sam skužio ez drum ne šljaka a ni groove iz cubasea tako da mi ostaje tek windovsov zvuk.
drugo što sam ovako na brzaka primjetio je da učitam 4 midi kanala i svira ih wavetable a sve počinje krčati kao da sam ubio ram s tim , dalje importirane midi staze vizualno jesu quantizirane ali kanali kao da nisu usklađeni
još xy stvari gdje se ne mogu snaći
pokušat ću s tutorialima koje si stavio pa ću vidjeti
inaće stavio sam 32 bit jer su mi pluginovi takvi pa sad...
kolko sam skužio ni halion one iz c5 ne radi tak da u stvari niš iz c5 ne mogu koristiti a onda mi uglavnom preostaju pretežno winsovi zvukovi u midiju
no svakako thnx
još je pak jedna stvar da se tutoriali baziraju u principu na audio trakama a meni je sad bitniji onaj midi i rad s vsti

kravadinka 17-09-2012 07:45 PM

Samo polako, postoji procedura koju moraš ispratiti...

Pre svega namesti driver svoje zvučne karte, latency, samplerate i Plugins path da bi mogao uopšte da radiš.
Onda pročitaj uputstvo koje možeš da skineš sa sajta, pregledaj sve što ima od tutorijala i onda lagano.

Svi VST i AU pluginovi će najnormalnije raditi, ali Halion One je isključivo deo Cubase i ne možeš očekivati da on radi van svog softvera.
Imaš gomilu drugih koje možeš koristiti na isti nači, samo se malo poigraj...

Ipak, vidim da ti o svemu ovome znaš prilično malo pa ćeš morati pre svega naučiti osnovne pojmove, ali i to moraš sam, niko ti ne može napraviti prečicu do znanja...

psionic 20-09-2012 02:51 AM

Jbt sta god da otvorim - Reaper vs nesto... I kravadinka vodi rec :rotfl:
Ej bre kravadinka, jesi ti bre neki Reaperov placenik, pa podbadas ljude da predju sa Cubasea :rotfl::rotfl::rotfl:

E sad ovako:
Reaper je i meni krckao, mislim da treba da se stavi ASIO proces na veci nivo, a ne na default ? Popeo sam mu prioritet i sad ne krcka na manjim latencijama, kako stoji kod vas, bas me zanima ?

White Tie mi se mnogo svideo - tema je dobra - ali menja funkciju mojih famoznih foldera :grin: . Sada su BUSevi, sto mi je logicnije. Tema tretira foldere na sasvim drugaciji nacin i prikazuje ih u oba miksera (TCP I MCP) kao BUS. E sad, jos da ugrade i obican FOLDER traku... :rotfl:

Ono sto je ozbiljna falinka Cubasea i sto vuku kao to neko nasledje je taj njihov prokleti engine! Sada i mnogo neozbiljniji programi imaju odabir raznih algoritama (sync interpolation, bicubic, svasta nesto...) on je takav kakav je i to je to. A negde sam u testovima citao da je najgori sto se tog audio enginea tice. Zato i radim konacni mix u Sonaru, ali se pomalo igram ovih dana sa Reaperom... Realno - tupe ga mnogo ponekad oko jednostavnih stvari, ali zato moze da odradi nesto sto drugi nikad nece. Ili ce da bude komplikovano, a mocno, ili jednostavno, a... Pa sad, ko kako voli...

BTW, Cubase i nije tako skup, ako si vec kupio predhodnu verziju... Ne mnogo vise od Reapera. A DEMO Reapera te tera da cekas 10 sekundi. NECU BRE DA CEKAM, OCU ODMA A ZA BEZ PARA... Ne dam im pare dok ne implementiraju FOLDERE :rotfl:

Jan 20-09-2012 03:33 AM

Realno, Reaper je program za DAW geek-ove, sve mozes da prilagodis sebi kako hoces tralala... Ja se i dalje sigurnuje osecam na steinbergu ali guram sebe da radim na Reaperu... Tako da danas sam se nesto vratio da odradim u Cubase i prvi put sam se osetio kao na stranom terenu jer vec danima guram samo Reaper, i bio je prijatelj pored mene koji radi iskljucivo u Reaperu, a ja gadjam neke precice i akcije kao da sam u Reaperu, i on kaze: "Gotovo, prebacio si se na Reaper", mozda je istina :S Videcemo jos neki period...
Jedino sto mi se zaista cini da je Cubase daleko bolji za midi programming od Reapera, mada videcemo i to da li je tako

psionic 20-09-2012 03:36 AM

[QUOTE=Jan;334109]
Quote:

Originally Posted by Jan (Post 334109)
Realno, Reaper je program za DAW geek-ove...

Haha, eto ovako sam bio zapoceo jednu od recenica, pa obrisao :) Jeste, bas to - DAW geek program :)

Tu frku za prebacivanje sa jednog na drugi program sam i ja imao sa Cubendom i Sonarom.. I dan danas, pritisnem numpad 1 umesto ctrl+home, u sonaru, ali sve se to da prilagoditi jedno drugome... Namesti reaper na poznate shortcutove ili obrnuto i uzivaj :)

kravadinka 20-09-2012 08:49 AM

1 Attachment(s)
A neee, samo sam pokušavao da pomognem... :wink:
Realno, običan korisnik nema pojma šta znače neke od opcija, pa bi bilo lepo da postoji neka LIGHT MODE varijanta za Preferences gde će sve biti slikovito, na primer Low Latency Crackling ON - OFF, pa pod tim sakriveno od korisnika gomila nekih sitnica koje se same zakače i otkače. :D

Šalu na stranu, iza Steinberg-a stoji Yamaha, iza Sonar-a Rolannd, Pro Tools-a AVID, a Cockos je koliko znam neka skupina od par ljudi koji nešto prčkaju pomalo i prave to što prave, ako sam sve to dobro razumeo.

Kako bilo, ljudi su dali domaći zadatak velikim imenima za mnogo šta, lično čekam Pro Tools 11 da vidim hoće li napisati code From Ground Up ili će i dalje da nam prodaju bezvezariju, ali gledajući neke osobine Reaper-a, mislim da nema šanse da ih stignu, kao i Steinberg, to su teška imena, sa godinama u nazad neke svoje tradicije koje se slepo drže, dinosaurusi koji teško manevrišu baš zbog toga.

A što se tiče izgleda, kontrasti se svakako moraju poboljšati za lakše raspoznavanje, ali i originalna tema može da izgleda jako svedeno i uredno.

idvi 21-09-2012 08:24 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 334109)
Realno, Reaper je program za DAW geek-ove, sve mozes da prilagodis sebi kako hoces tralala... Ja se i dalje sigurnuje osecam na steinbergu ali guram sebe da radim na Reaperu... Tako da danas sam se nesto vratio da odradim u Cubase i prvi put sam se osetio kao na stranom terenu jer vec danima guram samo Reaper, i bio je prijatelj pored mene koji radi iskljucivo u Reaperu, a ja gadjam neke precice i akcije kao da sam u Reaperu, i on kaze: "Gotovo, prebacio si se na Reaper", mozda je istina :S Videcemo jos neki period...
Jedino sto mi se zaista cini da je Cubase daleko bolji za midi programming od Reapera, mada videcemo i to da li je tako

Koliko sam samo cipelarenja doživio zbog te izjave na početku ovog foruma:rolleyes:
..Zanima me dali ćeš i ti sad nadrapat..ili samo određeni likovi..ćak sam i nazvan Balkancem a ja u EU:rolleyes::da: (Mada jaoo si ga nama):banghead::rotfl:

..ne želim ironizirat temu ali bio sam ipak u najmanju ruku proglašen neznalicom ..svađalicom itd..ali ja to nisam..vjerujte mi. I googlajući naiđoh na hrpu ovakivih textova "Reaper's MIDI completely sucks." naravno i onih pozitivnih...eh malo da se rasteretim nisam jedini...i u belom svetu ima takvih "istomišljenika":):)

kravadinka 21-09-2012 08:31 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 334166)
ćak sam i nazvan Balkancem a ja u EU:rolleyes::da: (Mada jaoo si ga nama):banghead::rotfl:

Hehe, pa to nema veze sa geografskim polo?ajem i političkim uređenjem, vi?e je to stanje svesti... :wink:

Cubase je odličan za midi programing, a Reaper zaostaje u par detalja, recimo crtanje u CC i PC lanes je malo morbidno i neprecizno ponekad, mada se ne sećam kako je to bilo u Cubase, dok je sve ostalo veoma slično.
Za moj pojam Pro Tools za sada ima najbolji midi editor, na?alost optimizacija sa VI je katastrofalna, otud priča o Reaper-u...

idvi 23-09-2012 12:43 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 334203)
Hehe, pa to nema veze sa geografskim polo?ajem i političkim uređenjem, vi?e je to stanje svesti... :wink:

...potego me za jezik...odakle ti na umu Balkan...ja ga u pravilu ni ne poznam niti neznam kaj bi to trebalo znacit???
Recimo usporedba kao napr. Sicilijanac ili Bednjanac ili Dobovljanac ili Pu?canac ili Čučerjanac itd itd...a tebe je samo Balkanac jedinica mjere za neke stvari???
Ja ipak mislim da je on duboko u tebi ma tko on bio (Balkanac):wink:

psionic 29-09-2012 07:56 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 334166)
(Mada jaoo si ga nama)

Sta ovo znaci ? Ako udjemo u EU naebasmo ga nacisto, mislis ? Ili - ni nama ovde u EU ne cveta cvece ?
Aj manite me vise tih prica.

OVDE JE UZASNO... TAMO JE BOLJE... TACKA. Ban kick i zakljucavanje teme, ko se usudi da tvrdi drugacije.

(:rotfl:)

izvin'te za mali off, ali najsmesnije mi je kad neko ko je osamdesetih ili devedesetih otisao odavde (bilo ko, ko ovako govori, ne mislim pojedinacno ni na koga) daje misljenje kako tamo nije dobro - nemajuci pojma na koje dno smo mi pali u medjuvremenu :shock:

All times are GMT +1. The time now is 09:46 PM.