![]() |
Re: DJ Umjetnost??
Quote:
|
@Arthur Eto kako ipak moze nesto korisno da se napise bez mnogo tenzije. Btw, ne znam ni ja nikoga ko bi bez truda mogao da radi bilo sta i da bude uspesan, na bilo koji nacin, u tome - bilo da je tonac, trubac, bodibilder ili vodoinstalater - ali ovakva poredjenja su upravo ono sto pali varnice sa obe strane - iskreno, ne verujem da bi neko ko je ulozio 15-20 godina na rad na sebi zamenio tu vrstu scene i okruzenja za ovu o kojoj pricamo.
@Big Bockie Ako je ovo "kafana", onda nema razloga da se neko uzbudjuje jer je nekome izletela koja psovka ili je neko izrazio stav koji se kosi sa elementarnim lepim ponasanjem. U svakom slucaju, vrlo sam zainteresovan da saznam na koji nacin je "u najmanju ruku podjednak posao" sklapati set i posvetiti zivot klasicnom klaviru ili bilo cemu slicnom. Znaci li to da bih pustanjem muzike na radiju ja postao bitniji od Pink Floyd koji pustam? Khm... Takodje, kada edukujes nekoga, bilo da je u pitanju "desna ruka" ili istorijat, smisao i znacaj DJ-inga bitno je da ti taj neko kriticki veruje - tj. kad vec ima toliko ljudi spremnih da se raspravlja, mozda neko moze i da objasni cemu se radi pa se sledeci pu Tajsam nece ponasati kao delikvent. I dalje niko nije odgovorio, sem sto je Arthur ukazao na to da je to tezak, odgovoran posao i da treba nekoliko dana/sati da se sastavi set lista - kao da je neko rekao "Sviranje bubnjeva? To je jako tezak i odgovoran posao" - to valjda vazi za vecinu poslova. Sto se tice analogije sa pusenjem - valjda je vise opste mesto prica o industiji(iilegalnoj za sada) koja je osnovni pokretac citave te scene - i da, niko nije primoran ni da slusa nesto, ni da pusi, ni da se drogira. Kao sto muzika u kafani sluzi da gazda proda vise pice tako i ovo-nesto-sta god to bilo ima slicnu funkciju. Kakve klasicni pijanizam i bilo koji vid umetnosti imaju veze ima sa tim??? Pre nego sto neko odgovori(ako odgovori), ne osudjujem nikoga niti namecem moralni stav bilo koje vrste - potpuno podrzavam sve vidove opijanja i uzivanja u svim vrstama zvuka - to je privatna stvar svakog pojedinca uslovljena mnogim faktorima, od socijalnog statusa do obrazovanja i intelekta. Hvala Arthure na objasnjenju, tako je trebalo ovo da izgleda od pocetka. S tim sto uprkos jasnoj liniji razvoja na koju si ukazao, kompozitor J.M.J. i sadasnji DJ nemaju bas mnogo slicnosti. Ili gresim? |
Quote:
I u najgorem bircuzu postoje pravila ,makar bila interna... Kafanu čine gosti, a ne karirani stoljnjak i metalik - "Kisač plava" pepeljara...! I za kafanu neki kažu "škola"...:wink: |
Onda mu se lupe 2 cvrge, plati mu se pice, objasni red u kuci i nastavi se konverzacija.
|
Quote:
Vaistinu. Tako i bi'... :thumbsup: |
Ok, opet je problem nastao u razumevanju vrsta i tip-a didžejinga. Radio selektori, i kafanski puštači setova nisu bili predmet mog opisivanja i poređenja sa klasičnim muzičarima. I tu priznajem još jednu grešku, većina ozbiljnih klasičnih muzičara koju sam upoznao, u periodu razvoja vežba prosečno 8h dnevno svoj instrument, što je prosek koji nadmašuje prosečnog ozbiljnog rock muzičara (no diss za njih). Većina njih ne vežba ni 3h dnevno, niti se bavi svojim instrumentom u toj meri.
Moje je poređenje vezano samo za klubske didžejeve, koji se bukiraju kao artisti, imaju svoje ime i prateći vajb, zna se šta se od njih očekuje, i moraju da pruže određen nivo na svom nastupu. Naslušao sam se i loših i odličnih didžejeva, i nagledao i očajnih i ludački uspelih žurki, svih žanrovskih oblika i veličina (verovali ili ne, zanima me sva muzika, i pokušavam da razumem sve, tako da sam obilazio svakakve događaje). I možda se nisam dobro izrazio, ne pravi se jedan set nedeljno, niti se barata samo sa određenom užom cifrom numera. Svaki nastup je (trebao bi, kod dobrog didžeja) da bude jedinstven i prilagođen datom momentu, i atmosferi, koja se i menja iz sata u sat i tako dalje. E to je poprilično težak i zahtevan posao, i zahteva ozbiljne artističke veštine. Bezpredmetno je pitanje i poređenje vredonsti određenog autorskog dela i veštine uklapanja istog u didžej set, jer su to stvari iz različitih dimenzija, i svaka u svojoj dimenziji ima svoju vrednost. Glupo ali svakako bi bilo glupo puštati mocartov rekvijem (koje je vrhunsko delo), pred Arenom na rejv partiju. Iako ta "pesma" "smara" u datom momentu, niko prisutan ne može da ospori njenu vrednost. A svakako može da ospori vrednost didžeja koji je rešio da je u toj prilici pusti. Tako da mislim da su to neuporedive stvari. @Tajsam oprosti, samo sam bio definisao kroz tvoj originalni nastup, koncepciju razlike između neslaganja i hejtovanja. |
Suštinski, ukratko, nema po meni tu mnogo predmeta za rasprave. Moja teza jest da je didžejing (u osnovnom obliku), legimitna muzička vrsta umetnosti, da je za isti potrebno mnogo truda i talenta, i da njihovi performansi svakako imaju svoje kriterijume uspešnosti. I neću se složiti niti blagonaklono gledati na ljude koji to neargumentovano osporavaju.
Ako nekoga buni neki aspekt tog stava, ili ne razume, rado ću odgovoriti na svako pitanje, jer mislim da sam ja razumeo o čemu se tu radi. I nemam problem da neko ne razume, ako ne napada i hejtuje isto. Kao što nema nikakve potrebe da svi imamo iste stavove i pristupe slušanju i razumevanju muzike. Svako radi i sluša šta voli, i to je potpuno ok. Ima toliko toga što ja nisam uspeo da razumem kao muzičku formu, i što ne mogu da slušam, ni da počnem da nalazim ikakvu razumljivu smislenost u tome, da bi potrajalo kad bi krenuo da nabrajam. Ali neću nikad osuđivati ljude koji to razumeju, i iskreno vole |
Umetnost, pre svega, znaci umeti nesto - u Vukovom recniku je poistoveceno znacenje reci umetnik i vestak(neko ko je vest u necemu), s tim sto zloupotreba toga dovodi do mogucnosti da neko bude umetnik jer vesto i efikasno navlaci zavese kada mu smeta sunce - sustina je da obe reci podrazumevaju izvestan stepen poznavanja materije, uglavnom u vecoj meri nego sto je to najcesce slucaj sa dobronamernim autorima, koji u tom slucaju ostaju autori - ne nazivaju se kompozitorima niti ne znam ni ja kako drugacije a slicno. S tim na umu, imam mali logicki problem da shvatim DJ-ing - u onoj formi koju si opisao - kao muzicku umetnost jer ne vidim da neko tu gaji muzicke vestine - samo vestinu zabavljanja, ali to rade i striptizete - koje takodje prave svoje set liste, pa ih ne nazivamo muzicarima. Umetnost u nekom uopstenom smislu - ok.
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Ijaooo dokle se stiglo !! Kakvo mrsenje muda.???? :shock::shock:
Pa zasto mora sve TOLIKO da se analizira ???? Koliko ste puta culi da nekoga ko nesto radi mnogo dobro (od stolara do violiniste) nazovu "pravim umetnikom" ?? Sta je u stvari umetnost? A gde je moderna umetnost? Ima i moderni balet (koji je isto grana umetnosti)... sta je staro (i dobro?) a sta je novo...sta je umetnost a sta nije??? klasifikacije su odavno zastarele...granice se pomeraju...svet ide dalje...a ko sedi u sobi i polemise oko (ovako) besmislenih stvari.taj stoji u mesti (ili je vec dosta zaostao ?):( |
Khm eto primera: vestina citanje ne podrazumeva vestinu razumevanja. Upravo se o tome radilo, nije problem klasifikacije nekoga kao umetnika ili ne, samo je problem kada nekoga nazoves violinistom zato sto pravi udobne fotelje ili kad nekoga nazoves stolarom zato sto dobro svira violinu. A klasifikikacija je korisna bas zato sto podrazumeva razumevanje. Ili bar pretpostavlja. Ko razume to, nema razloga da se plasi klasifikacije.
|
ok, razumem sta oces da kazes, i veoma sam ok sa ovom debatom. U pravu si sto se striptizeta tice, i svega, ali ja sam eto licno sklon da njih ipak priznam u muzicke umetnike, jer je njihov stepen razumevanja i poznavanja muzike (koji neretko vodi i u autorstvo, ili iz istog proizilazi, ko sto je dabear naveo par primera), ipak presudan za njihov kvalitet i uspeh. Takodje bi se slozio da inzenjere zvuka, pocevsi od snimatelja i mix inzenjera, pa do koncertnih, klasifikujem kao muzicke umetnike, iako ne sviraju, niti komponuju. Liniju bih ipak povukao na elektroinzenjerima koji prave audio opremu, ako se samo time bave, a ne i koriscenjem iste u proizvodnji muzike. Mozda tu i jeste sustina, proizvod koji striptizeta ili plesacica proizvodi svojim nastupom jeste plesno delo, a muzicki dj set je po meni, ipak, svojevrsno muzicko delo, tj muzicki nastup. Istom analogijom, plesa moze biti i bez muzike, a DJ bez muzike, da vrti prazne ploce cini sta?
Takodje, sta cemo sa muzicarima koji sviraju tudje pesme? Okidaju note u tacno odredjenom ritmu, harmoniji i melodiji koju je neko drugi napisao, sa manjim varijacijama, i uspehom u interpretaciji. Komotno bi mi bilo da ih svrstam u istu kategoriju sa DJevima, koji takodje imaju svoje varijacije i razlicite interpretacije, sto u samo DJ-actu, sto u remix kulturi (koja je po meni itekako ravnopravna muzicka kategorija). No, ovo je samo moj stav i argumentacija istog, i prihvatam da ljudi koji se bave autorstvom i stvaranjem muzike u izvornom obliku, se ne osecaju komotno da dele status muzickog umetnika sa pukim interpretatorom njihovog dela. |
evo jednog genijalnog muzicara koji radi i kao DJ http://www.youtube.com/watch?v=_J8zm0DKHmk
|
Quote:
Ono sto takodje zamagljuje stvar je (namerno) mesanje termina i uloge producenta, miks inzinjera, snimatelja, kompozitora, aranzera, tekstopisca i svih ostalih ucesnika u nastanku proizvoda koji nazivamo pop pesma. Naravno da sve to moze biti ista osoba ali uglavnom nije ili bar ne mora da bude. Kada vidim pojedine postove imam utisak da ljudi uopste ne razumeju razliku. Bilo bi zaista zgodno kada bi DaBear i drugi koji su u inostranstvu i rade nesto od tih poslova pojasnili ko je ko i sta, zapravo, oni rade. Iskreno, ni meni nije bas jasno cime se bavi Dejvid Geta na primer - koliko sam shvatio, ima tim ljudi koji sve navedene poslove rade za njega a on se na neki nacin bavi javnom prezentacijom tih proizvoda? Ili opet gresim? Nesto kao hibrid Endija Vorhola i Gorana Bregovica. Sta u tom zanru podrazumeva termin remiks? Kad se kaze producent ja pomislim na Kvinsija Dzonsa, Trevora Horna, Boba Roka ili Sasu Habica, ako je tako nekome draze/blize, ali imam utisak da se u tim slucajevima ta titula odnosi na potpuno drugaciji posao od onog o kome ovde pricamo. |
Pa ja bi tvog dedu priznao za muzickog umetnika ako bi pravio organizovane i naplacivane zurke gde bi se pustala jazz muzika, po njegovom ukusu, i na nacin da zurka dobro funkcionise :)
A za mistifikaciju o podeli posla, to je potpuno nova tema i topik, i ima svoje uzroke, mane i prednosti. Ni ja ne znam sta radi Geta, al znam sta radi tipa kolega Gramophonedzie, koji ima dosta duboko umesane prste u nastanak svojih numera i remixa. hands on :) Ali je verovatno sad negde u nekom avionu ili aerodromu, last thing i heard je da je posao na nedelju dana za Miami da "svira" po klubovima :) |
Znaci ako uzivamo uz Led Zeppelin koji slusamo na radiju - taj ko pravi set listu je muzicar? Tesko. Na stranu to sto i vecinu ljudi koji se bave muzikom na neki nacin ne mozemo nazvati umetnicima jer ne umeju nista - bilo bi suvise da nekakvu aktivnu publiku koja naplacuje to sto deli svoj ukus da sirim auditorijumom nazovemo muzicarima. Ako sam dobro razumeo, uslov koji neko mora da ispuni da bi bio muzicar je da naplati nesto i da se neko dobro provede? Ako je to logika, onda je ok - DJ = muzicar. Ali ako ipak budemo realni, nema potrebe za tom vrstom demagogije jer, kao sto sam vec rekao, niko nema razloga da se oseca ovako ili onako samo zato sto, zamisli, nije muzicar.
Sto se tice Moby-a, nisam siguran da bas spada u red genija(bar ne prema, najrasprostranjenijoj, Sopenhauerovoj kategorizaciji) ali i kada bi bilo tako, bio bi genijalan muzicar zbog svojih muzickih radova ali DJ nastupi ga ne bi cinili genijalnim muzicarem vec bi bili nesto sto on radi pored svog, genijalnog, muziciranja. |
ne, vise puta sam se ogradio od radija i kafanskih usputnih popuna muzikom. Pricam iskljucivo o rejvovima, ciljno organizovanim i precizno definisanim tipom dogadjaja,i didzejeva koji na njima nastupaju. Imam dobrog prijatelja koji je radijski voditelj, pa i selektor muzike, i ne smatram ga ni didzejem ni muzicarem.
Pritom, razlikujem pojam muzickog umetnika (u koje bi ubrajao didzejeve, pa i pomenute audio inzenjere) od muzicara (ljudi koji sviraju neki instrument, ukljucuci vokal). To spominjem jer smo zapeli ovde oko kategorizacije, a vec si par puta pokuso da me izvuces iz konteksta, iako se bas trudim da precizno objasnim svoje misljenje i stav. |
Quote:
Da pojednostavim, sta je to sto DJ-eve cini muzickim umetnicima? Sta je to sto oni umeju i u cemu su vesti na visokom nivou a da je direktno muziciranje? Zabavljanje posetilaca rejva/zurke to, svakako, nije. Na stranu sto je masa te vrste zabavljena vec u startu supstancama koje su i inace osnovni motivator rejvova. A u kafani sviraju muzicari - neki su bolji, neki su losiji - ali su muzicari koji svojom vestinom muziciranja - na kom god nivou ona bila - vrse tu "usputnu popunu muzikom" kako je ti nazivas. U slucaju o kome govorimo ne postoji niko ko stvara/interpretira muziku. Tj. cak i los muzicar je muzicar - samo je los u tome sto radi ali ako ne pises/sviras/pevas ili radis nesto sto je direktno vezano za poznavanje gore navedenog (kao na primer da dirigujes ili produciras u tradicionalnom smislu)onda nisi muzicar. Ni dobar ni los. Ma koliko zeleo da neko misli da jesi. A btw, pretpostavka je da svaki iole pristojniji dirigent ili producent ume i da svira i da peva a takodje i da napise/dopise/prepravi/postavi tu i tamo ponesto. Iskreno, ako tako postavljas stvari, termin zaposlen u muzickoj/zabavnoj industriji bi mnogo bolje odgovarao tome od termina muzicar ili muzicki umentik. No, ovo sto radim nije sitnicarenje nego moja licna potreba(nekome nebitna) da se stvari nazivaju pravim imenom i kao takve vrednuju. U suprotnom bi dosli u situaciju da platimo kilogram mandarina a da nam zapakuju kilogram blata ili da neki DJ "producira" Steely Dan, na primer- sto je, slozicemo se, naucna fantastika. |
pozz..povremeno dolazim na rumski forum....i svaki put izgleda jedno te isto haha...ne mogu da verujem cime se ljudi sve bave...ko je DJ..ko je muzicar, ko je umetnik????
Ljubitelj sam elektornske muzike vec nekih 16 godina, i veliki broj ljudi koje volim i postujem iz te oblasti cu uvek nazvati muzicarima, umetnicima, cak i genijalcima, jer oni za mene licno to i jesu...sto ko drugi misli on njima apsolutno mi je nebitno..tako je uvek i bilo..slazem se da danas pojam dj-a je malo poljuljan kojekakvim komercijalnim stvarima..pomalo i tehnologijom.. |
Ma, svako može na vizit karti da napiše šta mu duša ište. Štono kažu - piše i na autobusu "Lasta", pa ipak ne leti.
Pozdrav, Vasa |
jao kakvo filozofiranje...
Ale evo...Guetta. Kad mu padne neka tema (od 2 note) na pamet...on je verovatno snimi na laptopu i onda (ali nemora da znaci uvek) to preuzme nekoliko producenata / muzicara / programera / tekstopisaca i sta vec i proba da oko toga napravi pesmu. Nekad Guetta pozove nekoga kga e upoznao / cuo / ceni njegov rad, itd...pa zapocnu zajedno neku pesmu, koja opet posle prodje kroz nekoliko producenata da "ikleshu" produkciju od toga. Na njega se racuna da zna sta ce da klkne sa slusaocima !! On to iskustvo vuce sa nebrojenih zurki gde pusta mnogo muzike i moze da vidi kako ljudi reaguju na pesme... Najbolje - procitaj intervju sa JR Rottem-om u zadnjem Sound on Sound-. Lik je sve objasnio.. On je inace mega keyboard player, ali u zadnje vreme je uradio tonu pesama za raznorazne pevace. Prica kako je danas pop muzika totalno bazirana na singlovima. Nema vise albuma, i svaka pesma MORA da bude dobra za radio. iz tog razloga se desava da jednu pesmu radi 4-8 ljudi. On recimo, uradi glavne akorde, ali gitarista doda temu koja postane glavni hook pesme. Vec su dva kompozitora...onda dodje lik koji radi melodije za pevanje i mozda ga pomogne i neki tekstopisac..i eto vec ih je cetvorica! Onda posalju pesmu Rihanni, i njena ekipa promeni nesto u pesmi + ona se dopise i dok si reko "keks' - eto 6-7 kompozitora!! A svako je "producirao svoj deo muzike i tako eto 2-3-4 ++ producenata! Pop muzika se vise ne radi sa jednim producentom. Label ima 100% kontrolu i moze da zove koga hoce da "poradi" na pesmi ako misle da ce da pomogne da pesma bude hit! A "miksera" uposljavaju samo za sinlove. Album tracks uglavnom miksa producent koji je radio..za radio treba neko ko ima "radio pedigre Primera radi - Rick Rubin (!) je dobio da izproducira par demo snimaka za Adele ( sa zadnjeg albuma) . Nikome se nije svideo njegov fazon kako je video pesme i samo su trazili od originalnog producenta da malo poboljsa taj demo !! Nekad cak ni ime ne garantuje nista !! Tako je i sa Guettom, i sa ostalim. Danas je timski rad u pop muzici velika stvar....svi imaju samo jedan cilj - da pesma bude hit! E sad sto ih je puno...lik kaze...bolje je i 20% od hita nego 100% od nicega !! nevezano za teme..kaze da je u zadnjih nekoliko godina uradio 3-4 hiljade pesama..od tih par hiljada nekoliko stotina je snimljeno i izaslo na plocama a od tih par stotina imao je oko 15-ak hitova !!! |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Ja sam se nekad bavio tom problematikom pa sam čak i izmislio tablature za DJ-eve koji ?ele napredovati:
http://oi44.tinypic.com/mac8jb.jpg :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: |
Quote:
STRUTUGA STRUTUGA DTGA CSSS |
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CyFhkZG5YkM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Pozdrav, Vasa |
E ovo je remek delo.
@vuk, odgovor na tvoje poslednje pitanje on topik, sam vec izrazlozio, jbg, ne mogu da se ponavljam, a i na mobu sam :P |
Ma ok. DaBear je odgovorio na ono sto je i bilo pitanje ove teme.
|
Quote:
Rambo Amadeus Jeste li ikad bili na Dj party ? Ja sam bio jedno vece... pojavi se neki kreten na bini i vazda jedno isto prica... ali zato ispred klozeta njegov drug prodaje tablete pa kad suknes dva komada sve ti je veselo u pizdu materinu Everybody dance now.... x 10 I tako omladina po 5 - 6 sati... a sjutra vece drugi plakat nije vise DJ ovaj no DJ onaj dodjem ja opet da vidim mozda je nesto drugo... kad ritam je potpuno isti ali je sasvim novi orginalni tekst Everybody move your body now... x2 Rekoh... sto ste originalni pa to je moj đed radio: Oj đevojko skoci, skoci da ti vidim crne oci.... x5 Everybody dance now.... I svaka moda traje godinu - dvije pa prodje ali nema dok pjevac se ne pojavi pa ne zapjeva iz svega glasa Everybody dance now.... |
A i to sa supstancama ti i ne stoji , i to je malo ispod pojasa ;) Licno sam maltene strejt edge, pa sam itekako umeo da budem odusevljen vrhunskin didzej aktom (npr fetboy slim na exitu), koji 20 i kusur kila ljudi drzi visoko u vazduhu, na mainstageu.. ili odi ponekad kad vidis da kod nas nastupa DJ Ahmad, iz BiH deckonja... Svaki put me razneo, a ne vrti minimal il tako neko ispiranje mozga, nego ozbiljne mashupove svih zanrova, u ludackoj dinamici i sl. Uostalom, opet o supstancama, svi rokeri su masovno na pivu i zestini, pa itekako umeju da izvizde los bend i sl... A cak i ovi koji su aktivni na supstancama po rejvovima padnu u lose tripove i smore se kad je neko fejlovao, i odlaze iz kluba pa traze zabavu negde drugde.. ili pamte taj akt kao smor i vise ne dolaze na tog didzeja
|
@znak mojne mi o rambu, tek je to van konteksta. Dajte ako imate neke ozbiljne argumente, ako, preskocite temu, dok se ne naljutim :twisted:
|
Quote:
|
Quote:
|
Ne vidim sta je tu ispod pojasa, to je realnost - narko karteli pumpaju novac u industriju iz ociglednih razloga. Kao Beer Fest - plate 20-30 bendova ali zato novac vracaju prodajom alkohola. Sve je to legitimno - lepo je konzumentima, lepo je bendovima, lepo je firmi. A i vec sam se ogradio da nemam nikakav negativan stav prema tome - svako bi trebalo, bar prividno, da vodi svoj zivot onako kako mu odgovara.
|
Neću da branim Značeta, takav je kakav je, "to je valjda već kristalno jasno", nego, ipak sam sedeo sa Rambom u RNS i čovek ka?e da je upravo "mrtav ozbiljan" a da ga ljudi tumače da se zeza, pa mu je to fenomen...!
Ne?to u stilu: "Ja im lepo ka?em da su ih napravili majmunima, a oni meni kliču..!" Ponovio je to posle u nekim emisijama... Uop?te, ja sam usputno njegove rečenice samo nastavljao delovima njegovih strofa, i siti smo se nasmejavali...i to ?to peva, mrtav ozbiljan i priča... A bilo je vrlo "posno" dru?tvo, nas 2je-3je, mislim, nije imao neki auditorijum, pa da briljira sa posebnom motivacijom... ...tako da je delovao da je ozbiljan..jo? sa onim cvikerima...:D |
ne bih dalje ulazio u lik i delo antonija pušića, pošto mi je jezivo ambivalentna ličnost - od istinskog genija, do tako glupo šmirantsko providnog i isforsiranog manira, i par ozbiljnih promašaja, što muzičkih, što stavovnih. Jednostavno mi nema težinu argumentna ni referentne vrednosti, koliko god se do imbecilnosti divio nekim njegovima radovima i mislima, kako ranijim, a bogami i novijim. Al da je mrtav ozbiljan, uglavnom nije. Kolko sam ja bar sedeo sa njim :da:
Enivej, ispod pojasa je jer je pesma opet ismevanje nečega što neko nije razumeo, ili nije želeo da razume, što je ko što rekoh već, meni malo nizak rezon. Može nešto da ti se ne sviđa do sutra, ali ljudski je poštovati , ili barem argumentovano pokušati da osporiš apsolutno pravo na poštovanje nečega što ne razumeš. A ja razumem Vukovu potrebu da stvari klasifikuje tako, iako mi se čini da nije do kraja ispratio moju argumentaciju, zašto bi zabavljačku veštinu didžejeva ipak priznao za muzičku umetnost. A piše, na nekoliko mesta već, no nebitno. Poštujem i to da ljude uglavnom smaraju ovakve debate :da: |
a tek priči o narko industriji u muzici ovde nema mesta, jer je i ona preširoka, i sveobuhvatna kroz istoriju muzike, te se nikako ne da zalepiti samo na jednu pojavu, a i to je opet svakako druga tema.
|
Quote:
|
Quote:
Rambo je isto tako razumeo i suštinu etno džeza na našim prostorima i rekao kratko i jasno - turbo folk. |
All times are GMT +1. The time now is 10:21 AM. |