Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Analogija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=148)
-   -   Kviz Pogodi miksetu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40334)

DaBear 29-01-2012 11:52 PM

Re: Kviz Pogodi miksetu

Quote:

Originally Posted by nikolaivanic (Post 321471)
SUPER!!!
Najvise mi se dopao mix radjen na Mackieu (tipovao ssl), vidi se da uz solidan monitoring i cool atmosferu dolazi do izrazaja vestina..
Kako sam nabavio Behringerovu varijantu Mackie 24/48-8 (mx8000) daje mi nadu da se moze izvuci nesto pristojno

:wink:

Ja sam na Behringeru MX8000 uradio gomilu mikeseva (sve je izaslo na plocama / CD-ima) I izmedju Ostalog i :

- Gloria Estefan - Don't let this moment end ( Billboard Dance No.2)
- Donna Summer - Con the partiro (Billboard Dance No.1)
- M People - Testify (Billboard Dance No.4)

Niko se nije zalio na kvalitet miksa ili pitao gde I na cemu je radjeno! Sve to radi!!

quake2 30-01-2012 12:47 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 321515)
Con the partiro

... ocigledno ti behringer zaokupio previse paznje pa nisi skontao reci:).

awacs 30-01-2012 10:13 AM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321508)
Kakve su to gluposti o vezi akustike i monitoringa sa zvukom miksa?
Otkud vam samo takve ideje?:rotfl:

Ma pusti budale, pročitali na Gearslutzu pa se sad kao prave pametni.

Pozdrav,

Vasa

Surfer 30-01-2012 11:29 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321526)

Pozdrav,

Vasa

:D

Ne ozbiljno :)

Mogu reći da imam pregršt iskustva miksanja po raznoraznim studijima a između ostalog sam asistirao mom prijatelju John Tilly-u kad je miksao po raznim studijima.
On je inače vrhunski freelance mixing inženjer.

Nikad u životu niti meni niti njemu nije akustika niti monitoring značilo ništa kod miksanja.
On čak nikad nije niti imao svoje male monitore koje bi nosio sa sobom a miksao je doslovno svaki tjedan u drugom studiju u drugom gradu.

Svatko tko ima iskustva sa freelance inženjeringom zna da je poptuno svejedno da li je akustiku dizajnirao Andy Munro ili Meho kad se radi o miksu.
Zvuk dobiva inženjer na određenoj opremi.
Eventualno su neki od inženjera znali nositi svoje NS 10 na koje su naučili da bi znali odnose u miksu ali to nije imalo nikakvog utjecaja na zvuk samog miksa.

Pensado, Maserati ili Clearmountain su svaki tjedan bili u drugom studiju, u drugoj državi i miksali što god je trebalo bez obzira na monitore ili akustiku.
Uvijek je to zvučalo isto bez obzira na sobu ili monitore.
Tako da priče o nekakvom velikom utjecaju monitora ili akustike su totalno promašene.

Uostalom na mom primjeru ste mogli vidjeti da je generalna razlika u zvuku mala bez obzira što je miksano u tri totalno različita studija sa dobrom akustikom ili sa lošom, na tri različite opreme.

Vjerujte mi na riječ da je John Tilly-u ili Pensadu potpuno svejedno tko je radio akustiku i kakvi su monitori.
Oni će dobiti svoj zvuk bez obzira.

Budem stavio miks koji je radio John Tilly na onom istom Soundtracsu u onom istom studiju na istoj opremi, na istom monitoringu i akustici na kojoj sam ja radio miks 3.
Pa ćete vidjeti da zvuči potpuno drugačije od mojeg miksa

boggy 30-01-2012 12:03 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321526)
......

:shock: :D :rotfl:

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321527)
:D

Mogu reći da imam pregršt iskustva miksanja po raznoraznim studijima a između ostalog sam asistirao mom prijatelju John Tilly-u kad je miksao po raznim studijima.
On je inače vrhunski freelance mixing inženjer.

Nikad u životu niti meni niti njemu nije akustika niti monitoring značilo ništa kod miksanja.
On čak nikad nije niti imao svoje male monitore koje bi nosio sa sobom a miksao je doslovno svaki tjedan u drugom studiju u drugom gradu.
......

I 'oces da kazes da su. dok nisu postali poznati, radili u spavacim sobama bez akustickog tretmana, i tako uspeli da nauce zanat? I jos se probili u poslu?
BTW... nosati svoje monitore po tudjim studijima nije neko resenje, posto isti zvucnici zvuce drugacije u drugacije sredjenim prostorima.

Quote:

............
Ali i u ovom slučaju je većina ljudi proglasila najlošijim miksem upravo onaj koji je rađen u najboljoj akustici u studiju koji je dizajnirao i izgradio Recording Architecture.
I nikakve veze sa zvukom miksa nema to što sam ja tamo sjedio 5 godina.
......

ZAR!? :shock:
Intenzivno miksanje u sredjenoj prostoriji u trajanju od pet godina moze coveku omoguciti dovoljno iskustva i vestine da moze miksati u hotelskoj sobi (bilo gde) na laptopu... na zalost... oni koji to probaju bez prethodnog visegodisnjeg miksanja u sredjenoj akustici, mogu samo bezuspesno da pokusavaju, celog zivota... a forumi su puni tih nesrecnika, koji nikada nece smiksati nesto sto se barem njima svidja (iskreno), dok ne srede akustiku i monitoring, pa kad nauce, posle vise godina... onda mozda mogu da rade gde god zele. Srecom te slusaoci ne obracaju toliko mnogo paznje na produkciju u danasnje vreme...

Zato je dobro barem kuvati kafu duze vremena u studiju sa sredjenom akustikom... ako ti i ne daju da pipas sprave, niko ti ne brani da slusas, mozes da razvijas sluh (mozak!) u sredjenom prostoru, sto je metod ucenja, vrtenje dugmica i funkcionisanje sprava se moze nauciti "brzinom svetlosti" ako znas (sta) da slusas, s tim sto za "nauciti sta da slusas" treba vreme.

Pokusaj da sagledas realnije sta si (ti) radio umesto da pravis senzacionalisticke zakljucke... inace ces biti jos jedan "supermen" koji se rodio talentovan i vec obrazovan (miksati je oduvek znao samo zadnjih godina postao toga svestan :rolleyes:), a jos voli da deli "savete" na forumima, te za miks samo treba imeti mikser i njega... a uspeh je zagarantovan.

Everbeatz 30-01-2012 12:16 PM

ne znam...
reci da monitoring i akustika nemaju nikakve veze s kvalitetom mixa je previse...ambiciozno?

na kraju opet ispade da SSL mixa sam i da je najzasluzniji za 'sound'

u ovom 'testu' ja sam licno birao mix koji mi se najvise svideo

...i za**bo da odgovorim tacno koji je mixer:D

pored toga, mislim da mixing odluke imaju najvise veze s time kako onaj koji mixa cuje i kako je raspolozen u tom trenutku

radio sam isti mix u istom ambijentu 5 puta i uvek je drugacije zvucao

odabir FX-a, leveli, eq, panning, itd su bili svaki put drugaciji

sta je zakljucak?

Surfer 30-01-2012 12:27 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 321530)
ne znam...
reci da monitoring i akustika nemaju nikakve veze s kvalitetom mixa je previse...ambiciozno?

pored toga, mislim da mixing odluke imaju najvise veze s time kako onaj koji mixa cuje i kako je raspolozen u tom trenutku

radio sam isti mix u istom ambijentu 5 puta i uvek je drugacije zvucao

odabir FX-a, leveli, eq, panning, itd su bili svaki put drugaciji

sta je zakljucak?

Ka?e? da si na istom monitoringu u istoj akustici napravio 5 različitih mikseva i uvijek je zvučalo drugačije a čudi? se meni kad ka?em da akustika i monitoring nemaju veze sa zvukom miksa ?

Razmisli malo ?to je zaključak :)

Sigurno se akustika i monitoring nisu promjenili 5 puta dok si miksao:wink:

Everbeatz 30-01-2012 12:31 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321531)
Kažeš da si na istom monitoringu u istoj akustici napravio 5 različitih mikseva i uvijek je zvučalo drugačije a čudiš se meni kad kažem da akustika i monitoring nemaju veze sa zvukom miksa ?

Razmisli malo što je zaključak :)

Sigurno se akustika i monitoring nisu promjenili 5 puta dok si miksao:wink:

Samo naglas razmisljam...

Pored toga, implikacija je da, kad bi mixao u nekom drugom ambijentu - akustika/monitoring, sigurno bi imao druge rezultate...sto mi se i desavalo

Promena monitoringa i okruzenja DEFINITIVNO ima uticaja na 'mixing decisions'

..a pored toga mislim da odabir mixera ima puno manji uticaj

zakljucak je - everything matters..vise ili manje

Surfer 30-01-2012 12:36 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 321528)
BTW... nosati svoje monitore po tudjim studijima nije neko resenje, posto isti zvucnici zvuce drugacije u drugacije sredjenim prostorima.

To je standard procedure za većinu freelancera.
Ali to ti ne znaš jer nemaš iskustva sa tim.
A ja imam :)
Živo se njima fućka za tvoje teorije o tome kako im zvučnici zvuče drugačije.
Javi Maseratiju za to dok se nije zahebo pa loše smiksao:)

Quote:

Zato je dobro barem kuvati kafu duze vremena u studiju sa sredjenom akustikom... ako ti i ne daju da pipas sprave, niko ti ne brani da slusas, mozes da razvijas sluh (mozak!) u sredjenom prostoru, sto je metod ucenja, vrtenje dugmica i funkcionisanje sprava se moze nauciti "brzinom svetlosti" ako znas (sta) da slusas, s tim sto za "nauciti sta da slusas" treba vreme.

Nakuhao sam se ja kava :wink:

Quote:

Pokusaj da sagledas realnije sta si (ti) radio umesto da pravis senzacionalisticke zakljucke... inace ces biti jos jedan "supermen" koji se rodio talentovan i vec obrazovan (miksati je oduvek znao samo zadnjih godina postao toga svestan :rolleyes:), a jos voli da deli "savete" na forumima, te za miks samo treba imeti mikser i njega... a uspeh je zagarantovan.

Vidim da si jak na teorijskom nivou ali bojim se da teorija nema puno veze sa praksom.
Tako da CLA i Pensado još uvijek koriste 16bitne recordere iako u teoriji 24 bita zvuči puno bolje. :wink:

Inače, ja nisam supermen, ja čak nisam niti miksing inženjer što sam odmah i napisao nego sam vrlo realan i pragmatičan što se tiče stvari u životu.
A iskustvo mi je pokazalo da je freelancerima akustika i monitoring zadnja stvar na listi stvari koje su im potrebne da nešto smiksaju.

Ako ćeš ikad imati priliku kontaktirati nekog miksing inženjera da ti nešto smiksa, vjeruj mi da je zadnje što će te pitati biti kakva je akustika. :)

boggy 30-01-2012 12:48 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321534)
.....
Ako ćeš ikad imati priliku kontaktirati nekog miksing inženjera da ti nešto smiksa, vjeruj mi da je zadnje što će te pitati biti kakva je akustika. :)

I dalje preskaces temu "na koji su nacin 'freelanceri' naucili zanat"... ili zastupas teoriju da su se takvi (nauceni) rodili.

Surfer 30-01-2012 01:30 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 321532)
Samo naglas razmisljam...

Pored toga, implikacija je da, kad bi mixao u nekom drugom ambijentu - akustika/monitoring, sigurno bi imao druge rezultate...sto mi se i desavalo

Promena monitoringa i okruzenja DEFINITIVNO ima uticaja na 'mixing decisions'

..a pored toga mislim da odabir mixera ima puno manji uticaj

zakljucak je - everything matters..vise ili manje

E vidiš ... :)

Možda promjena ima utjecaja na TEBE ali nema na profesionalce koji idu iz studija u studio i imaju iste rezultate gdje god da dođu.

Promjena mixing okruženja ima utjecaja na mixing decisions ali ne na ZVUK miksa, dakle bitna razlika koju sam prije i napomenuo, da ne pričam da sam ih zorno prikazao na vlastitom primjeru.

Dakle, na SSL miksu mi je lead vokal preglasan, na Soundtracs miksu mi je vokal pretih i to su mixing decision ali generalna zvučna slika je vrlo slična.
Slažem se da everything matters, ali sam prije naglasio da je kod miksa ubjedljivo najvažnija karika u lancu čovjek, mikseta i outboard su iza toga a daleko, daleko iza toga je akustika.

Dokaz tome su tisuće i tisuće mikseva koji su radili isti ljudi u različitim studijima na različitim akustikama ali vrlo sličnim miksetama a dobivali su identične vrhunske rezultate.

Ja tebi mogu dati da miksaš u najboljoj akustici na svijetu na Mackie-ju i nikad nećeš dobiti zvuk SSL-a u najgoroj akustici.
Razumiješ što želim reći?

Zašto ljudi jednostavno ne nazovu Andy Munroa i kažu mu:
"Daj mi napravi akustiku da kad smiksam zvuči ko Clearmountain" :)

soundman 30-01-2012 01:37 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321534)
Inače, ja nisam supermen, ja čak nisam niti miksing in?enjer ?to sam odmah i napisao

To je vise nego ocigledno. Po meni ova tri miksa uopste nisu slicna. A najgori rezultat ste napravili na slusanju koje se najvise razlikuje od slusanja na koji ste navikli. SSL nema nikakve veze sa tim. To je jedan sasvim dobar alat koji svojom konzistentnoscu doprinosi da bude sto manje slabih karika u lancu. Niti su to najbolji preampi na svetu , niti najbolji kompresori itd. Prosto,kanali su standardno dobri, i ima ih mnogo.

Potpuno sam uveren da cete bolji mix dobiti u kompjuteru na super slusanju na koje ste navikli, nego na ssl u sa ipod slusalicama.

soundman 30-01-2012 01:41 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321544)

Ja tebi mogu dati da miksa? u najboljoj akustici na svijetu na Mackie-ju i nikad neće? dobiti zvuk SSL-a u najgoroj akustici.
Razumije? ?to ?elim reći?

Dokazacu vam suprotno. Posaljite mi kanale i zavrseni mix sa ssl a. Miksacu u kompjuteru sa plagovima. Posle cu da okacim oba miksa da ljudi pogode koji je miksan ITB, koji na SSL u

sira 30-01-2012 01:41 PM

A u pičku materinu, kad bi se jednom pomagali i izvlačili neke konkretne zaključke bez svađanja i natezanja svako na svoju stranu, mislim da bi se server uru?io
- i proizveo različit zvuk ovisno o monitoringu i akustici :rotfl::rotfl:

soundman 30-01-2012 01:44 PM

@Sira

Ma cak nije problem ni u stavovima koliko u iznosenju istih :) Meni nekako uvek problem kad se licna iskustva iznose kao postulati.

sira 30-01-2012 01:45 PM

Ma da, uvjeren sam da bi da su na pivi fino prodivanili a kad čitam izgleda ko da bi se najradije zatukli monitorima :grin:

Surfer 30-01-2012 01:48 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 321536)
I dalje preskaces temu "na koji su nacin 'freelanceri' naucili zanat"... ili zastupas teoriju da su se takvi (nauceni) rodili.

Ti i dalje preskače? temu da freelancerima nije bitno koje monitore slu?aju u kakvoj akustici :)

A čuj, svi su uglavnom počeli na isti način.
Tako da su bili asistenti, gledali kako to stariji in?enjeri rade i učili.
Stvarno ne znam kakve to veze ima sa akustikom. :)

Ali znam sa čime ima.
Ili ima? talent ili nema?.
Nema to nikakve veze sa akustikom:wink:

Surfer 30-01-2012 01:53 PM

Quote:

Originally Posted by sira (Post 321548)
A u pičku materinu, kad bi se jednom pomagali i izvlačili neke konkretne zaključke bez svađanja i natezanja svako na svoju stranu, mislim da bi se server uru?io
- i proizveo različit zvuk ovisno o monitoringu i akustici :rotfl::rotfl:

Hehe, nisam ja počeo ovu raspravu sa ljudima koji znaju samo kako to izgleda u teoriji ali zato meni koji sam 4 godine radio kao runner i asistent u studiju dijele lekcije o kuhanju kave..:wink:

Mislim da je ovaj thread vrlo zorno prikazao da je za zvuk miksa najbitniji čovjek.
Nakon toga je oprema.

A tamo negdje .........

je akustika.:D

soundman 30-01-2012 01:54 PM

Quote:

Originally Posted by sira (Post 321550)
Ma da, uvjeren sam da bi da su na pivi fino prodivanili a kad čitam izgleda ko da bi se najradije zatukli monitorima :grin:

Hahahahaha. Istina :) Naravno da internet dopusta da se svasta kaze. Problem je u tome sto sam imao tu srecu u zivotu da provodim vreme u studijima sa ljudima iz posla, koji su neka imena na globalnom nivou, i sto je najlepse super su ljudi. Imaju veliko znanje i dobro uho, ali isto su tako ljudi od krvi i mesa i padaju na stvarima kao sto je lose slusanje ili nedostatak tehnickih uslova. Velika vecina njih prosto izbegava da pristane da radi u uslovima koji im ne odgovaraju, jer im svakako ne ide u prilog da urade nesto lose, za bilo koje pare.

Ono sto je gdin Boggy rekao je istina. Onaj inzenjer koji je proveo duze vremena u odlicnim uslovima ima izbazdareno uho, i na neki nacin urezane odnose u glavi koji mu mogu pomoci u odredjenim uslovima koji su manje nego optimalni, video sam cak i jednog coveka koji podosta moze da zakljuci samo gledajuci graficki analizer jer u momentima nije bio siguran sta se desava u opsegu od 60 Hz i nize.

Ali i taj steceni odnos i iskustvo ima svoje granice.

Svakako je tim ljudima mnogo lakse ssl ov kanal zameniti npr waves ssl plaginom ili necim drugim, iako to nije to , nego nagadjati sta se desava na 60 Hz (ili bilo gde drugde)

awacs 30-01-2012 01:59 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321527)

Pa dobro, ajmo onda ozbiljno:

Quote:

Ali i u ovom slučaju je većina ljudi proglasila najlo?ijim miksem upravo onaj koji je rađen u najboljoj akustici u studiju koji je dizajnirao i izgradio Recording Architecture.
I nikakve veze sa zvukom miksa nema to ?to sam ja tamo sjedio 5 godina.

OK, znači da to nije posledica lo?e akustike nego prosto posledica tvoje odluke da miks treba da zvuči ba? tako. Mene je zbunilo to ?to nijedan od dva druga miksa nema toliko naporan bas opseg (~100 Hz) i toliku "raspr?enost na sve strane" (kao ?to neko reče) kao taj, pa sam to pripisao uslovima slu?anja. Kao da je prostor bio previ?e "mrtav" i da nije "vraćao" dovoljno basa. No dobro, to smo re?ili - akustika studija je super, tako si hteo :wink:

Ova druga dva miksa (na najjeftinijem i najskupljem mikseru). Hehe, zar nisi ba? ti napisao ovo:

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321448)
Uglavnom, totalni kaos a ja ne znam niti miksetu niti monitoring niti ni?ta.
Monitoring je bio nekakav veliki custom JBL sistem, pojma nemam, od outboarda nisam ni?ta imao jer nisam znao spojiti na patchbayu, tako da je sve rađeno na SSL-u.
Primjetiti ćete da mi je vokal preglasan ali jednostavno nisam znao monitoring i tako je ispalo.
U svom tom kaosu nisam se sjetio snimiti verziju sa ti?im vokalom. :ups:

What's wrong with this picture :confused: Brate slatki, onaj home made mix ima najurednije izbalansirane i frekvencije i odnose. U mom kosmosu krajnji rezultat miksa se ne meri time kako je rađen nego kako je urađen. Mo?da to IPAK ima veze i sa tim ?to si imao koji dan vi?e na raspolaganju da čačka? Mackie-a i ?to si svoje kućno slu?anje poznavao malo bolje nego custom-built-JBL. A mo?da i nema veze. A mo?da i nije najbolji miks. Nema veze sve to, tema je dobra kao takva makar se ti i ja ne slagali oko detalja i makar ti davao prioritet opremi, a ja akustičkom komforu.

Va?no je da ljudi koji posećuju ovaj forum imaju neku temu za razmi?ljanje. Samo ne bi valjalo da u bilo kojoj od ove dve stavke poveruju ni tebi ni meni, nego svojim u?ima (i mozgovima :wink:).

Pozdrav,

Vasa

Surfer 30-01-2012 02:02 PM

Evo recimo Michael Brauer, on je mlad ali ima talenta, bit će nešto od njega kad nauči akustiku :D

Pa poslušajmo što on kaže što mu je bitno kod miksanja:

"Most of my mixing is done listening to my little Sony boombox.
It sits behind me, on my rack number two, about four-and-a-half feet up from my ears and six feet back. Because the speakers of the boombox are relatively close to each other, I essentially listen in mono. The Sony is like a magnifying glass, it tells me whether my mix sucks or not. I use it for a similar reason to why most people use the NS10, and I will also sometimes play my mix briefly through a pair of NS10s, just to make sure everything is sitting nicely and is where it is expected to be, and because I want to get several different perspectives. But the Sony gives me a much more accurate picture." :rotfl:

DaBear 30-01-2012 02:05 PM

auuuuu al se zakuvalo !!???:shock::shock::shock:
Po meni soba (i akustika) ITEKAKO ima veze sa miksanjem !!
Ako soba ima tanak bass - prosecni (freelance) inzinjer ce da roka bas ko lud i obrnuto !!
Pa cak se i na tvojim primerima cuje da je Soundtracks mix basovitiji nego SSL koji zvuci tanje..(sigurno nije samo mikser zasluzan za to?)

Kao sto se ja sad smaram i zalamam kuci (gde sve odjekuje) za nesto sto sam za 5 minuta postizao u sobi sa sredjenom akustikom. Naravno, to sto sam 10 godina sedeo u dobroj sobi mi pomaze da znam sta ne valja ovde !!

Surfer 30-01-2012 02:12 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 321557)
auuuuu al se zakuvalo !!???:shock::shock::shock:
Po meni soba (i akustika) ITEKAKO ima veze sa miksanjem !!
Ako soba ima tanak bass - prosecni (freelance) inzinjer ce da roka bas ko lud i obrnuto !!
Pa cak se i na tvojim primerima cuje da je Soundtracks mix basovitiji nego SSL koji zvuci tanje..(sigurno nije samo mikser zasluzan za to?)

Kao sto se ja sad smaram i zalamam kuci (gde sve odjekuje) za nesto sto sam za 5 minuta postizao u sobi sa sredjenom akustikom. Naravno, to sto sam 10 godina sedeo u dobroj sobi mi pomaze da znam sta ne valja ovde !!

MA ne govorimo o tome.
Priča je krenula da zvuk miksa ovisi vi?e o akustici nego o tom SSL-u.
Ja se s time apsolutno ne sla?em i dajem svoj primjer i dajem primjer freelancera kojima je svejedno gdje će miksati samo ako ima SSL. :)

Jedno je zvuk miksa a drugo je da li ima previ?e basa ili je pretih vokal.

O tom se radi.

Anyway, stavit ću sad jedan aran?man koji sam radio a koji je miksao John Tilly na Soundtracsu u tom istom studiju i vidjet ćete da akustika nema nikakve veze sa tim, nego da se radi o talentu čovjeka koji radi.

Dakle, sve je isto samo drugi čovjek miksa.

awacs 30-01-2012 02:24 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321558)
Jedno je zvuk miksa a drugo je da li ima previ?e basa ili je pretih vokal.

Aj' ljubim te objasni mi razliku između "miksa" i "zvuka miksa". Ili mi bar objasni ?ta podrazumeva? pod "zvukom miksa", a ?to nema veze sa međusobnim odnosom frekvencija i relativnih jačina elemenata istog tog miksa??? Čisto da i ja naučim ne?to pod stare dane :)

Pozdrav,

Vasa

Surfer 30-01-2012 02:34 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321559)
Aj' ljubim te objasni mi razliku između "miksa" i "zvuka miksa". Ili mi bar objasni ?ta podrazumeva? pod "zvukom miksa", a ?to nema veze sa međusobnim odnosom frekvencija i relativnih jačina elemenata istog tog miksa??? Čisto da i ja naučim ne?to pod stare dane :)

Pozdrav,

Vasa

Dakle jedno je BALANS miksa a drugo je ZVUK miksa.

Vokal mo?e istovremeno biti savr?ene glasnoće u miksu ali i zvučati u?asno u tom miksu. :)

BTW, ne da mi Soundcloud da uploadam copyrighted material :(
Kako to izbjeći?

Everbeatz 30-01-2012 02:40 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321556)
Evo recimo Michael Brauer, on je mlad ali ima talenta, bit će ne?to od njega kad nauči akustiku :D

Pa poslu?ajmo ?to on ka?e ?to mu je bitno kod miksanja:

"Most of my mixing is done listening to my little Sony boombox.
It sits behind me, on my rack number two, about four-and-a-half feet up from my ears and six feet back. Because the speakers of the boombox are relatively close to each other, I essentially listen in mono. The Sony is like a magnifying glass, it tells me whether my mix sucks or not. I use it for a similar reason to why most people use the NS10, and I will also sometimes play my mix briefly through a pair of NS10s, just to make sure everything is sitting nicely and is where it is expected to be, and because I want to get several different perspectives. But the Sony gives me a much more accurate picture." :rotfl:

Poslusajmo i sta Trevor Horn kaze

"The older I get, the more I like to work in a proper control room. I did a few years of that, but the reality of it is, you're better off in a proper acoustically controlled environment where you can hear what you're doing and it all makes sense. I went through a phase of working in houses and working in strange places ? a castle in Ireland and things like that. But in the end it was bullshit because it sounds crap and you can't really hear what you're doing. In a proper control room it forces you into being realistic about what you're recording."

DaBear 30-01-2012 02:49 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321560)

Kako to izbjeći?

stavi na youtube onda....

Surfer 30-01-2012 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 321563)
stavi na youtube onda....

Pa nijesam kaskader :)

Surfer 30-01-2012 02:56 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 321561)
Poslusajmo i sta Trevor Horn kaze

"The older I get, the more I like to work in a proper control room. I did a few years of that, but the reality of it is, you're better off in a proper acoustically controlled environment where you can hear what you're doing and it all makes sense. I went through a phase of working in houses and working in strange places ? a castle in Ireland and things like that. But in the end it was bullshit because it sounds crap and you can't really hear what you're doing. In a proper control room it forces you into being realistic about what you're recording."

Mixing and recording.
Big difference !!!

Everbeatz 30-01-2012 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321565)
Mixing and recording.
Big difference !!!

radi se o kompletnom procesu, ne samo snimanje, a Trevor je puno veci autoritet od Michael Brauera..bar meni

i sam si se divio kako npr Skrillex ima perfektan lowend i da nema sanse da je to radjeno kuci...da nije mixao na boomboxu i super namestio subbass?

pretpostavljam da se mastering engineers se isto zaludjuju troseci velike pare na akustiku i monitoring da bi popravljali BAS ono sto tvrdis da nema veze kad je mixanje u pitanju?

nema tog SSL-a koji moze da zameni dobar monitoring

Everbeatz 30-01-2012 03:30 PM

Quote:

Kako to izbjeći?

Mozes okaciti na dropbox i dobijes direkat link bez konverzija

awacs 30-01-2012 03:36 PM

Quote:

Dakle jedno je BALANS miksa a drugo je ZVUK miksa.

Vokal mo?e istovremeno biti savr?ene glasnoće u miksu ali i zvučati u?asno u tom miksu. :)

Ne znam, moguće je da ja ne?to ne razumem... Iskustvo mi govori da su "boja zvuka" i "glasnoća zvuka" uzročno-posledično povezane stvari. I da "miks" podrazumeva simultano kontrolisanje oba aspekta zvuka (kao i onaj treći - dinamiku). Ono - "tih mi je vokal, a da ne bi pravio previ?e bespotrebne struje dovoljno je da dodam samo neke frekvencije umesto da se odmah hvatam za fader."

U tom smislu, ja zaista ne razumem tvoju potrebu da zarad odbrane tvoje teze (koja mi je sve manje jasna) na silu razdvoji? "miks zvuka" i "zvuk miksa".

Nije mi ni nu?no da sve to lično razumem, samo imam potrebu da upozorim ostale članove da imaju u vidu da pored "zvuka miksa" postoji i "?vaka o zvuku miksa", pa eto čisto da razmisle da li im je va?nije ono ?to ti pi?e? ili ono ?to sami do?ivljavaju.

Pozdrav,

Vasa

Surfer 30-01-2012 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321569)
Ne znam, moguće je da ja ne?to ne razumem... Iskustvo mi govori da su "boja zvuka" i "glasnoća zvuka" uzročno-posledično povezane stvari. I da "miks" podrazumeva simultano kontrolisanje oba aspekta zvuka (kao i onaj treći - dinamiku). Ono - "tih mi je vokal, a da ne bi pravio previ?e bespotrebne struje dovoljno je da dodam samo neke frekvencije umesto da se odmah hvatam za fader."

U tom smislu, ja zaista ne razumem tvoju potrebu da zarad odbrane tvoje teze (koja mi je sve manje jasna) na silu razdvoji? "miks zvuka" i "zvuk miksa".

Nije mi ni nu?no da sve to lično razumem, samo imam potrebu da upozorim ostale članove da imaju u vidu da pored "zvuka miksa" postoji i "?vaka o zvuku miksa", pa eto čisto da razmisle da li im je va?nije ono ?to ti pi?e? ili ono ?to sami do?ivljavaju.

Pozdrav,

Vasa

Whatever :)

Everbeatz 30-01-2012 03:52 PM

Ocigledno se radio o 'zvuku mixera' i licne fascinacije istima

SSL ima svoj 'zvuk' kao i drugi mixeri, ali da je to parametar za dobar mix koji je iznad kvaliteta samog slusanja/monitoringa to nekako ne mogu da prihvatim

U dobrom monitoringu i lezi 'kljuc' za uspesno mixanje ITB, bas zbog toga da bi neko cuo sta je glavni 'krivac' kad je digital u pitanju...to je uglavnom nekvalitetna DA konverzija i nekvalitetan processing kad su plugovi u pitanju

Problem mixeva koji su muddy, imaju previse bass-a i zvuce neuravnotezeno i krece u eri home recordinga sa uslovima slusanja koji su ispod standarda

Surfer 30-01-2012 04:08 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 321566)
radi se o kompletnom procesu, ne samo snimanje, a Trevor je puno veci autoritet od Michael Brauera..bar meni

Trevor Horn nije miksing in?enjer nego songwriter/producer a u tvom primjeru govori o snimanju a ne miksanju jer on sa miksanjem nema puno veze .

Quote:

i sam si se divio kako npr Skrillex ima perfektan lowend i da nema sanse da je to radjeno kuci...da nije mixao na boomboxu i super namestio subbass?

Ja sam rekao da Skrillex to sigurno ne miksa sam na laptopu nego da mu to radi pedesetogodi?njak na pravoj opremi

Quote:

pretpostavljam da se mastering engineers se isto zaludjuju troseci velike pare na akustiku i monitoring da bi popravljali BAS ono sto tvrdis da nema veze kad je mixanje u pitanju?

nema tog SSL-a koji moze da zameni dobar monitoring

Mastering je ne?to drugo.
Nemojmo mje?ati kru?ke i jabuke

Surfer 30-01-2012 04:18 PM

BTW, evo iskopao sam jedan super članak za Boggya, kad je već započeo tezu o tome kako su vrhunski in?enjeri od malena sjedili u vrhunskim studijima i slu?ali vrhunsku akustiku i zato dobro miksaju.

Pa evo kako je započeo svoju karijeru miksing in?enjera jedan od najboljih in?enjera svih vremena Steve Lipson:

"
"I didn't have a clue what I was doing," Lipson now admits. "I read a few books, talked with different people, bought ?15,000 worth of gear, did a bit of building work ? with no acoustic treatment :D ? and we opened for business. I obtained a 16-track Unicol tape machine from Command Studios, and the very first session featured a band that had to record a jingle in three hours.
"For some bizarre reason, the studio started doing really well, and within six months a band named Sniff 'n' the Tears came in to record an album, Fickle Heart, and I ended up co-producing it just because I discovered this amazing thing called the mute switch.

Although the Regents Park Recording Company was thriving and Lipson was gaining invaluable on-the-job experience, when Sniff 'n' the Tears asked him to produce their second album in Paris and Duncan Bruce demanded an 80 percent cut of the payment, Lipson walked.
It was 1978 and, now freelance, he took engineering work wherever he could get it. This included producing and engineering Lindisfarne's Sleepless Nights album at Chipping Norton in Oxford, as well as numerous assignments at both Ridge Farm in Surrey and the aforementioned French studio, Superbear."

Dakle, The Steve Lipson je kupio nekakvu opremu , stavio je u neku sobu, pročitao par knjiga i naučio sam miksati.
Samo u ovoj zadnjoj rečenici je spomenuo 3 studija gdje je radio freelance 1978. godine.

Bojim se Boggy da ti teorija o učenju akustike da bi postao miksing in?enjer pada u vodu :D

Everbeatz 30-01-2012 04:28 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321572)
Trevor Horn nije miksing inženjer nego songwriter/producer a u tvom primjeru govori o snimanju a ne miksanju jer on sa miksanjem nema puno veze .

On s mixanjem nema puno veze? Ajd dobro...ispasce da je na kraju Trevor neko levo smetalo koji nema pojma sta prica...zna on o mixanju vise nego svi mi kad se saberemo na forumu...verovatno i o monitoringu, SSLu i akustici...

Popularizacija mixanja, kao zasebne, 'karakterne grane' u izradi audio proizvoda je krenula sa Bob Clearmountain-om...pre to ga je bilo mix as you go

Quote:

Ja sam rekao da Skrillex to sigurno ne miksa sam na laptopu nego da mu to radi pedesetogodišnjak na pravoj opremi

Sta je to 'prava oprema'??

Quote:

Mastering je nešto drugo.
Nemojmo mješati kruške i jabuke

Sta je mastering?? Nema veze s mixanjem? Na kraju, po tebi, jedan kompletan homogen proces izgleda potpuno diskonektovan

boggy 30-01-2012 04:32 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321551)
Ti i dalje preskačeš temu da freelancerima nije bitno koje monitore slušaju u kakvoj akustici :)

Pa da (sad, danas) kazu da im je to bitno nikada posao ne bi dobili... kriza je.

Pri tom su sasvim dovoljno izgradili svoje znanje, sluh i senzibilitet da mogu da smiksaju i na kompjuterskim zvucnicima samo to nece da kazu, jer (opet) ne bi valjalo za posao.

Quote:

A čuj, svi su uglavnom počeli na isti način.
Tako da su bili asistenti, gledali kako to stariji inženjeri rade i učili.
Stvarno ne znam kakve to veze ima sa akustikom. :)

95% svih citaoca ovog foruma nece nikada ni da priviri u veliki studio sa sredjenom akustikom, ili barem u mali studio sa sredjenom akustikom, tako da ih navlacis na pogresnu procenu.
Znaci ipak si ucio zanat u sredjenom studijskom prostoru a ne samo u svojoj spavacoj sobi?
Quote:

Ali znam sa čime ima.
Ili imaš talent ili nemaš.
Nema to nikakve veze sa akustikom:wink:

Eh... kada bi to bilo istina... :rolleyes:

boggy 30-01-2012 04:46 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321574)
...
Bojim se Boggy da ti teorija o učenju akustike da bi postao miksing inženjer pada u vodu :D

Nisam rekao da treba miksing inzenjer da uci akustiku (iako nije lose da je zna, i svuda se uci u skolama), da bi znao miksati. Rekao sam da mora barem slusati, ili miksati prvih godina u akusticki sredjenom prostoru, da bi se mogao snaci u bilo kojem, ali kasnije, posle pet do deset godina rada. Tek tada moze da radi bilo gde i bukvalno na bilo cemu.

Surfer 30-01-2012 04:50 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 321577)
Pa da (sad, danas) kazu da im je to bitno nikada posao ne bi dobili... kriza je.
Pri tom su sasvim dovoljno izgradili svoje znanje, sluh i senzibilitet da mogu da smiksaju i na kompjuterskim zvucnicima samo to nece da kazu, jer (opet) ne bi valjalo za posao.

Akustika je potrebna za ucenje i iskustvo... tek posle to

U krivu si.
Ja nikad nisam čuo niti jednog miksing in?enjera da postavlja uvjete ?to se tiče akustike ili monitora.
Ali sam ih čuo da tra?e miksetu ili outboard.

Quote:

95% svih citaoca ovog foruma nece nikada ni da priviri u veliki studio sa sredjenom akustikom, ili barem u mali studio sa sredjenom akustikom, tako da ih navlacis na pogresnu procenu.
Znaci ipak si ucio zanat u sredjenom studijskom prostoru a ne samo u svojoj spavacoj sobi?

Da, učio sam zanat 4 godine u vrhunskoj akustici od Recording Architecture(mislim da zna? kto su oni) ali ne znam kako mi je to pomoglo.
Bojim se nikako :)

Quote:

Eh... kada bi to bilo istina... :rolleyes:

Pa istina je, majku mu staru, evo ja sam najbolji primjer.
Stavi? mene bez talenta za miks u Wisselord na SSL 9000 J i ljudi misle da je miksano na Mackie-u :)

All times are GMT +1. The time now is 11:40 PM.