Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Studentova soba za vezbanje violine (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164)

NLP 08-01-2012 12:13 AM

Re: Azmafon(Zvucna izlolacija)

... ma zna? kod audia sva?ta se de?ava, tako da nisi posve skrenio sa teme:D ... i ja sam zbog obične previdnosti, malko rekao oko struje i rasvjete.

Student 08-01-2012 01:03 AM

Moracu da vidim i da se raspitam za tu elektriku... Jer cu ja tamo verovatno i slusati muziku...

BlasterMaster 08-01-2012 01:36 AM

pa ako vec sve ide na jednu fazu i nemas mogucnosti da razvedes iz druge sobe jos jednu ne bi bilo lose investirati u jedan korektor napona za kompjuter (ups), mislim da bi to pomoglo, procesljaj ovde govorilo se o nekim modelima

NLP 08-01-2012 08:01 AM

npr. APC Smart linija nije lo? odabir.

Student 08-01-2012 11:19 AM

Hvala na odgovoru. Vec imam UPS od 3000w samo ga nisam spojio jer soba nije gotova.
Sutra idem da kupim materijal. Ovako sam ja odlucio da napravim:

Napravicu cloud 200 x 230 debljine 10 cm koji cu napuniti kamenom vunom i preko toga cu staviti tkaninu. Na zidove cu staviti azmafon od 2 cm i preko toga cu staviti azma AD ploce perforirane presvucene tkaninom. To cu staviti na dva zida. Na zidu gde su mi vrata cu staviti sundjer primeacoustic (mislim da se tako pise) onaj sto ima u artistu po 512 dinara. A na zidu gde mi je prozor, tamo cu staviti trakaste zavese a na coskovima cu verovatno staviti neku tkaninu da izgubim ugao od 90 stepeni. Javicu se sa slikama kad krenem da radim.

Eomsy 08-01-2012 01:09 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319791)
Napravicu cloud 200 x 230 debljine 10 cm koji cu napuniti kamenom vunom i preko toga cu staviti tkaninu.

NE BILO KAKVU TKANINU!!! Mikrofibru, jer će ti u protivnom curiti čestice vune kroz tu "nekakvu" tkaninu, pa če? onda pas-mater i Rumskom ...
Quote:

Na zidu gde su mi vrata cu staviti sundjer primeacoustic (mislim da se tako pise) onaj sto ima u artistu po 512 dinara

Ovdje će ti reć da izbjegava? spu?ve :wink: ...

Quote:

...a na coskovima cu verovatno staviti neku tkaninu da izgubim ugao od 90 stepeni

Sama tkanina u uglove, kako bi izgubio ugao od 90 stupnjeva, je ravna pi?anju u taj ugao .... To ti neće ni?ta pomoć ...

NLP 08-01-2012 09:30 PM

Jeste da.
Daj ti prvo stavi sve ideje na "papir", skica isl. da ne?to ne zaj****.

Student 08-01-2012 10:48 PM

Prvo sto cu uraditi su dva zida sa azmafonom i ad plocama. Sledece cu Napravidi cloud...pa cu videti za dalje.

NLP 08-01-2012 11:40 PM

hmmm malo materijala - malo če? popraviti... a i "malo" materijala pogre?no upotrebljenog je bačen novac!

boggy 09-01-2012 10:50 AM

Re: Studentova soba za vezbanje violine

Student,
thread koji si koristio za svoju sobu je zapocet 2005. godine i do danas se ponesto promenilo i po pitanju shavatanja nacina na koji je najbolje srediti sobu za odredjenu namenu, ali i po pitanju materijala koji su na raspolaganju.
Znaci, jedan sloj azmafona na zidu i preko toga azma ad ploce NE preporucujem za ovu namenu, te je bolje nista nemati na zidovima i srediti plafon kako sam vec predlozio. Ako zidove vec zelis da sredjujes onda je bolje nastaviti slojem Ecose kamene vune, platnom i letvicama preko, posto bi adekvatna kolicina azmafona sigurno bila preskupa za tvoj budzet.

Zapoceo sam novi thread koji se tice samo tvoje teme, a onaj stari cemo ostaviti da miruje...

Student 09-01-2012 01:38 PM

Pozdrav svima. Danas sam bio malo po gradu da gledam letve, daske, mikrofiber, knauf kamenu vunu... Medjutim, nigde nisam nasao ECOSE kamenu vunu vec samo ovo http://www.knaufinsulation.rs/sr/min...%AE-technology a za nju kazu da je staklena vuna i da nije dobra za zvucnu izolaciju vec za toplotnu izolaciju, dok na sajtu kazu da je dobra i kao zvucna izolacija.
Mislim da cu odustati od azmafona pa cu staviti i na zidove ovu mineralnu vunu ECOSE ako je to ta. 2100 dinara je jedno pakovanje. A preko nje cu staviti AD ploce ali mislim da necu staviti one perforirane da mi ne ispadaju cestice te vune kroz rupice vec cu staviti obicne.
A sto se clouda tice, napravicu ram od daske sirine 12 cm unutra cu staviti mineralnu vunu obmotacu je mikrofiberom i sa spoljnje strane cu staviti AD ploce. Sta mislite o toj varijanti?

Bockie 09-01-2012 01:48 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 319793)
Ovdje će ti reć da izbjegavaš spužve :wink: ...

Samo da napomenem, znam o kojoj "spužvi" je reč, dakle nije neki obican "tapetarski" sunjdjer za kauč, vec je u pitanju Primacoustic, vrlo ozbiljna firma i imaju vrlo ozbiljan proizvodni program,to je sundjerst materijal, specijalne gustine,itd... ...i ne verujem da je bas onoliko jeftino, znam da je "ceeling cloud" ili kako vec,3-delni bio oko 250€... Sad, mozda je neka "akcija" , ali ne moze bas onoliko...al, nije sad ni bitno...

Koliko je to delotvorno, necu da ulazim u tu pricu, jer nisam kompetentan, ali znam da jako puno ozbiljno uradjenih soba i rezija ima njihova resenja po zidovima,plafonima,uglovima etc... ...i svakako (bar po budzetu) nije za "studentske" sobe...

Evo ga, ovo je u pitanju...:

http://www.studiocare.com/store/imag...RCCLOUD9_2.jpg

Poz'

Student 09-01-2012 01:52 PM

512 dinara je kocka dimenzije 30 x 30 cm. Kupio sam 2 i stavio sam iza Tv-a jer na zidu gde mi je tv imam kamen i jako odzvanja...Kako sam stavio ta dva sundjera resio sam problem.

Bockie 09-01-2012 01:55 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319821)
512 dinara je kocka dimenzije 30 x 30 cm. Kupio sam 2 i stavio sam iza Tv-a jer na zidu gde mi je tv imam kamen i jako odzvanja...Kako sam stavio ta dva sundjera resio sam problem.

Aha, da,to je ona kockica, ok, ovo je par kvadrata, verujem da je i druga gustina, itd...

boggy 09-01-2012 02:09 PM

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 319820)
........
Koliko je to delotvorno, necu da ulazim u tu pricu, jer nisam kompetentan, ali znam da jako puno ozbiljno uradjenih soba i rezija ima njihova resenja po zidovima,plafonima,uglovima etc... ...i svakako (bar po budzetu) nije za "studentske" sobe...
........

Mozes li da navedes imena tih studija sa "ozbiljno uradjenim sobama i rezijama" primacousticsovim sundjerom...

EDIT: Ja sam koristio Primacoustics Scandia pakete u RES Mediji, i odgovorno tvrdim da je njihov uticaj marginalan.... trebalo je spreciti refleksije od nekih povrsina a nije bilo nacina da se to estetski uklopi u celinu, bez sundjera, otprilike manje od 1% uticaja na ukupni utisak..... btw... Scandia im je najjeftinija.

boggy 09-01-2012 02:15 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319821)

Meni to zvuci malo prejeftino da bi imalo Primacoustics marku na sebi... ali ne pratim sta rade.

Student 09-01-2012 02:15 PM

Boggy molim vas odgovorite mi na gore posvljeno pitanje vezan za Ecose?
Hvala

boggy 09-01-2012 02:20 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319825)
Boggy molim vas odgovorite mi na gore posvljeno pitanje vezan za Ecose?
Hvala

Jesam, pre dva dana...

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 319708)
Video sam rolne Ecose mekane kamene vune (verovatno 30-40kg/m3) u Metro-u u Beogradu, nisam je jos kupovao niti koristio... samo sam zapazio da je ima.
I ako na tu mislis... ako je u rolni, ona je ok za cloud, mozda je samo treba i gore i dole "tapacirati" vazduhopropusnim tekstilom da ne bi padala prasina po glavi.

Spominjem Ecose, zato sto nemaju svi posetioci Rumskog mogucnost da kupe Azmafon, mada ih ima koji su dolazili kolima iz Hrvatske i kupovali ga u Kragujevcu.

boggy 09-01-2012 02:37 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319819)
.......
Mislim da cu odustati od azmafona pa cu staviti i na zidove ovu mineralnu vunu ECOSE ako je to ta. 2100 dinara je jedno pakovanje. A preko nje cu staviti AD ploce ali mislim da necu staviti one perforirane da mi ne ispadaju cestice te vune kroz rupice vec cu staviti obicne.
A sto se clouda tice, napravicu ram od daske sirine 12 cm unutra cu staviti mineralnu vunu obmotacu je mikrofiberom i sa spoljnje strane cu staviti AD ploce. Sta mislite o toj varijanti?

Sve u redu, samo ja nikako ne bih stavljao AD ploce. Nego Ecose + tekstil + krovne letve kao binarni difuzor.
AD ploce su za hotele, trpezarije i cekaonice... ne treba ih koristiti u studijima i vezbaoicama.

Student 09-01-2012 02:54 PM

Da li govorite za cloud ili za zid?
Meni se cini da lepse izgleda soba sa tim AD plocama nego da po celoj sobi imam tekstil. Ja sam cak i alergicann na kucnu prasinu a znam da tekstil upija dosta prasine.Zato sam mislio da stavim AD ploce, jer su mi rekli da one ne skupljaju prasinu.

boggy 09-01-2012 03:13 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319828)
Da li govorite za cloud ili za zid?

Za zid (i cloud)
Quote:

Meni se cini da lepse izgleda soba sa tim AD plocama nego da po celoj sobi imam tekstil.

rekoh tekstil + letve. A to je lepse od AD ploca, mada je meni licno lepsi i lep tekstil od AD ploca, ali se ovde ne bavimo toliko estetikom...
Quote:

Ja sam cak i alergicann na kucnu prasinu

Ako si alergican na prasinu u tolikoj meri onda je najbolje da ne stavljas nista u sobu... sve je to prasnjavije od golog parketa, zidova i plafona... ukljucujuci i "svemoguce" AD ploce :rolleyes:
Porozni apsorberi su vecinom na bazi vlakana - staklenih, mineralnih, sintetickih ili pamucnih ako nisu sundjeri (a i sundjeri su porozni pa upijaju sve sto mogu)... Ako nisu porozni onda nisu apsorberi..... prema tome... svi porozni apsorberi "upijaju" prasinu zajedno sa vazduhom... ako to ne rade onda ti ne trebaju za tu namenu.
Quote:

a znam da tekstil upija dosta prasine.Zato sam mislio da stavim AD ploce, jer su mi rekli da one ne skupljaju prasinu.

:rolleyes:
Djavola ne skupljaju...

Student 09-01-2012 03:28 PM

Jel ima neka slika gde mogu da vidim kako izgleda tekstil + letve? Ne mogu da zamislim kako bi to izgledalo.
Ja cu morati da nesto uradim po pitanju te akustike jer moram da magistriram a ne bih da batalim instrument jer nemam gde da vezbam.
Ovi iz Azme su mi rekli da se te ploce lako odrzavaju, to jest da i ako se skupi prasina na njih krpom se prebrisu. Iz tog razloga toliko potenciram azma ploce. Meni je bitno da soba izgleda lepo i da bude funkcionalna a sada ako cu potrositi 100 eura vise ili manje, nije bitno.
Ja vam se svima zahvaljujem sto mi pomazete da resim ovaj problem.

Eomsy 09-01-2012 03:32 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319830)
Jel ima neka slika gde mogu da vidim kako izgleda tekstil + letve?.

I vraćamo se na ...
Quote:

Originally Posted by Student (Post 319669)
Pozdrav svima. Citam vas forum redovno ...

Pogledaj ovdje

boggy 09-01-2012 03:33 PM

http://www.facebook.com/photo.php?fb...2587602&type=3
http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=3&theater

BlasterMaster 10-01-2012 01:47 AM

ako je to "tvoja" soba, mislim ako planiras da sredis sobu za sebe, a da je ujedno i akusticki akomodiras (tvoja - mislim na to ako tu provodis veci deo dana, recimo sedis uz komp, tv, spavas...) a pritom si alergican na prasinu, onda je bolje da sredis neku drugu prostoriju u koju bi ulazio bukvalno samo za vezbanje, jer dakle, treba da magistriras, vezbaces po nekoliko sati, pa ne bi bilo pozeljno da se i preko toga izlazes uticaju prasine na tvoj organizam... zdravlje pre svega :wink:
a ako je to neka prazna slobodna soba u kojoj ne nameravas da boravis osim kad vezbas, mislim da azmafon i gusta tkanina (mikrofiber) za tih par sati nece toliko da udaraju na alergiju :) naravno ako je cistis i provetravas...

Student 10-01-2012 11:06 AM

Tako sam i ja mislio... Taj prostor je planiran za radnu sobu i ja boravim tamo samo kada vezbam kada slusam muziku ili kada pisem nesto. A posto i ja i devojka sviramo violinu, trebalo bi da imamo adekvatan prostor za tako nesto. Hvala svima na pomoci, krenuo sam sa radom i uskoro stavljam slike...( jos kada bi mi neko i reko kako da ih stavljam) :)))))))))

boggy 10-01-2012 01:24 PM

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 319855)
ako je to "tvoja" soba, mislim ako planiras da sredis sobu za sebe, a da je ujedno i akusticki akomodiras (tvoja - mislim na to ako tu provodis veci deo dana, recimo sedis uz komp, tv, spavas...) a pritom si alergican na prasinu, onda je bolje da sredis neku drugu prostoriju u koju bi ulazio bukvalno samo za vezbanje, jer dakle, treba da magistriras, vezbaces po nekoliko sati, pa ne bi bilo pozeljno da se i preko toga izlazes uticaju prasine na tvoj organizam... zdravlje pre svega :wink:
a ako je to neka prazna slobodna soba u kojoj ne nameravas da boravis osim kad vezbas, mislim da azmafon i gusta tkanina (mikrofiber) za tih par sati nece toliko da udaraju na alergiju :) naravno ako je cistis i provetravas...

Potpuno se slazem, nije ni malo zdravo ziveti (i spavati) u prostoriji koja je akusticki tretirana... koliko god pazili sta se stavlja na zidove, nijedna vrsta prasine nije "lekovita".

@Student,

ispod formulara koji sluzi za "reply", imas dugme "Manage Attachments" pa tu mozes, do cetiri slike po postu, da prikacis.

Preporuka koju sam u ovom threadu pokusavao da ti predlozim se tice smanjenja i uravnotezenja vremena reverberacije sobe za tvoje potrebe, i NIJE konkretno okrenuto samo slusanju muzike, te predloga o velikim bass trapovima nema, jer ni ne ocekujem da ces imati problem sa bassovima kod sviranja violine. Kako god... soba bi, po mojim savetima trebala da zvuci puno ujednacenije i mirnije, a binarni difuzori bi trebali da obezbede i nesto malo difuznog zvucnog polja koje je inace veoma korisno za vezbanje akustickih instrumenata. Binarni difuzori inace trebaju da obezbede povecanje energije koja se vraca u sobu na visokim frekvencijama, jer se tokom midrange apsorpcije, nezeljeno daleko vise "zadave" visoke frekvencije, pa je to i "trik" da se one ponovo vrate u sobu, a da se midrange apsorpcija ne narusava.

Student 10-01-2012 01:40 PM

Jos jedno pitanje... kao sto sam rekao, Krenuo sam sa radovim, napravio sam konstrukciju, medjutim posto je ova ECOSE kamena vuna mekana dobijam na svakoj vecoj povrsini stomak... Da li preko kamene vune smem da stavim lesonit pa onda preko lesonita da stavim mikrofiber? Jer ako bih stavio samo mikrofiber i letve svugde gde mi je povrsina od platna imao bih ispupcenje i ne izgleda lepo.

boggy 10-01-2012 02:11 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319870)
Jos jedno pitanje... kao sto sam rekao, Krenuo sam sa radovim, napravio sam konstrukciju, medjutim posto je ova ECOSE kamena vuna mekana dobijam na svakoj vecoj povrsini stomak... Da li preko kamene vune smem da stavim lesonit pa onda preko lesonita da stavim mikrofiber? Jer ako bih stavio samo mikrofiber i letve svugde gde mi je povrsina od platna imao bih ispupcenje i ne izgleda lepo.

Kupis tanak kanap i zakucas eksere ispod nivoa gde ce biti platno, ili izbusis stafne/letve/daske ispod tog nivoa, i razapnes kanap u cik-cak.to je dovoljno da pridrzava vunu uza zid a nece pokvariti rad apsorbera.
lesonit bi napravio problem.

EDIT: ta soba, kada se zavrsi, bi se dobro pokazala i za snimanje violine (bilo kog akustickog instrumenta, u sirem smislu)

EDIT2: platnom se znacajno moze promeniti vizuelni utisak zajedno sa osvetljenjem... te tu mastovitost moze doci do izrazaja.

BlasterMaster 10-01-2012 04:37 PM

i obrati paznju da kad budes zavrsio cloud, nemoj da ga fiksiras "za stalno", budi spreman ako dodje do toga da se mnogo stvara prasina ili ne daj boze krene alergijska reakcija da mozes da ga lako skines i eventualno "popravis"

NLP 10-01-2012 04:47 PM

Ako ima? mogučnost da nabavi? http://www.homatherm.com/uk/products...s/flexclR.html (cca. 70kg/m3), to je celulozna izolacija, ba? sad pravimo več drugi studio sa njom i nikoga ni?ta ne bocka, a ionako če na kraju se zapakirati u dobru tkaninu. Jeste malo skuplja od kamene slične gustine (80kg/m3) ali nije uop?te stra?no. I povr?ina je dosta ravna.

Student 10-01-2012 09:00 PM

Pozdrav svima.... danas sam stavio jednu kocku te ECOSE kamene vune... To je toliko puno prasine da je to strasno... svrbe me ruke i kasljem...hoce li se to ublaziti kad stavim mikrofiber i letve?
Stavio sam samo jedno parce visine 270 i sirine 120 i vec nema toliko odzvanjanja u sobi. Znaci da radi posao. Samo se brinem zbog zdravlja tog materijala.
I koji tacno mikrofiber posto kad idem u radnju da trazim pitaju me koju vrstu zelim.
Jos jednom hvala!

Student 10-01-2012 09:25 PM

1 Attachment(s)
Prva slika...

NLP 10-01-2012 09:42 PM

Pročitaj do kraja:
http://www.rumski.com/forum/showthre...tkanina&page=7

ja stavljam pre tkanine jo? filc za vrtove, deblju - zimsku! varijantu, u trgovinama za vrtove je skup ali ako kupi? direktno onda je jeftin, recimo eto:
http://www.tosama-trgovina.si/b/84_VRTEKS
toliko je dobro mikro "isprepleten" da ne treba ni neka specijalna tkanina...

boggy 11-01-2012 11:43 AM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319886)
Prva slika...

Deluje mi kao da si nabio kamenu vunu... ne treba je pritiskati jer gubi svojstva.

Stavio si eksere na povrsinu gde ce kasnije da dodje platno (i filc koji savetuje NLP), tako da ce tu smetati. Takodje na tu povrsinu treba da dodju letve od binarnog difuzora.
Ako ti je prostor "plitak" za kamenu vunu onda dodaj jos jedan sloj letvi preko.
Ne znam zasto prvo nisi nacrtao to sto treba da radis, ne izgleda da si to radio sto puta do sada, pa da znas kako ces to napraviti.
Za crtanje mozes da koristis google sketchup.

Za zastitu prilikom izrade, mozes koristiti zastitne rukavice, zastitnu masku za oci i usta. Sve to ima da se kupi po prodavnicama.

Student 11-01-2012 04:49 PM

1 Attachment(s)
Pozdrav... Oblozio sam dva zida sa kamenom vunom... I moram da priznam da sam dosta toga dobio, medjutim i dalje ima malo odjeka, pogotovu kada dublje pricam. Naravno jos nisam napravio cloud, ali se sada dvoumim da li da oblozim i zid gde su mi vrata ili da stavim primacoustic sundjere?
Preko ovih letvi od konstrukcije stavicu lamperiju posto je ona tanka i taman ne bih imao stomake od kamene vune. (necu stavljati preko cele kamene vune lamperiju vec samo preko letvi da malo izdignam osnovu konstrukciju.)
Da li da stavim (u ovoj situaciji pre nego sto zaheftam platno ) letve popreko izmedju zida i plafona recimo na zidu spustim 25 cm i na plafonu isto 25 cm kako bih izgubio ugao od 90 stepeni? Jel bih dobio time nesto? I posle izracunam koliko mi je prostora ostalo da napravim cloud.

Student 11-01-2012 04:54 PM

1 Attachment(s)
Slike su sve okrenute sa strane... ne znam kako da ih okrenem. Ovo belo sto se vidi je plafon.

boggy 11-01-2012 06:02 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319924)
Slike su sve okrenute sa strane... ne znam kako da ih okrenem. Ovo belo sto se vidi je plafon.

Okreni drugacije fotoaparat kada budes ponovo slikao (ako ne znas drugi nacin)

boggy 11-01-2012 06:06 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319923)
Pozdrav... Oblozio sam dva zida sa kamenom vunom... I moram da priznam da sam dosta toga dobio, medjutim i dalje ima malo odjeka, pogotovu kada dublje pricam.

nema tu nekog bass tretmana, ali je cloud potpuno druga prica, te ocekujem da ce on dosta popraviti tu situaciju, iako ni cloud nije svemocan.
Quote:

Naravno jos nisam napravio cloud,

On ti i dalje treba.
Quote:

ali se sada dvoumim da li da oblozim i zid gde su mi vrata ili da stavim primacoustic sundjere?

Ne verujem da su ti sundjeri jeftiniji od ovoga... uzgred... napisi koliko te je sta kostalo u ovoj tvojoj akciji da i drugi steknu neki utisak.
Quote:

Preko ovih letvi od konstrukcije stavicu lamperiju posto je ona tanka i taman ne bih imao stomake od kamene vune. (necu stavljati preko cele kamene vune lamperiju vec samo preko letvi da malo izdignam osnovu konstrukciju.)

To je u redu, ali bolje za to koristi ponovo letve, a lamperiju cuvaj za binarni difuzor. Lamperiju spolja mozes da lakiras lazurnim premazom na vodenoj bazi, to ne smrdi uopste (bez mirisa) a sav alat i fleke mozes da peres vodom dok se ne stvrdne.
Quote:

Da li da stavim (u ovoj situaciji pre nego sto zaheftam platno ) letve popreko izmedju zida i plafona recimo na zidu spustim 25 cm i na plafonu isto 25 cm kako bih izgubio ugao od 90 stepeni? Jel bih dobio time nesto?

nista senzacionalno ne bi dobio
Quote:

I posle izracunam koliko mi je prostora ostalo da napravim cloud.

Cloud resi i rasvetu na cloudu... to ti je vazan problem... ostalo nismo ni doticali jer se radi o vezbanju violine, i povremenom slusanju muzike... tako da je sve savetovano u smislu tog redosleda prioriteta.

Student 11-01-2012 07:28 PM

All times are GMT +1. The time now is 11:57 AM.