![]() |
Re: Pojacalo za NS10
Da rezimirem :)
Koje bi po tebi, boggy, bilo best buy pojacalo sto se tice cene i kvaliteta, kapiram da je to Bozo, a jel ima joos neki? |
Slazem se sa boggy'om da su
NS10 alat,samo alat koji svaki majstor Mora da nauci,navikne na njih nauci njihov zvuk tj. Rad Nama veze na sta su kačene (to je neko moje mišljenje) E sad kako da protumacim ovo da ako nisu kačene na neki babaroga amp nisu vise ns10 nego HS80 :)) Kad vidim sta ljudi sve koriste od ampova , Razumem da nije amp od stotine evra i od hiljade isto ok. Ali naj vaznije je da mi odradimo dobar posao o da na kraju taj MIX bude u redu Pa nebitno nasta smo ga tadili.. (imao sam jednu musteriju posle zavrsetka projekta smo se culi telefonom i pito i kako ti zvuci on kaze "ee ma gde god ubacim i u šporet ubi covece" zadovoljan covek to je bitno :)) pozz i opet hvala svima |
A, ne...
Cekaj bre, mozarte, pa taman pocela fina polu-pickaza, a ti sad hoces da kazes nesto fino i skrenes sa teme "ciji je duzi"... Pa mislim stvarno...:D Ne, ne, daj ubaci jos koju cepanicu u taj plamen...:D Moram malo i ja...:D |
Quote:
Samo vi cepajte ja cu da lozim :) Pozz |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo kazu ljudi :) A za jacinu ok. Znam da nemozes bas da ih lozis jer nisu za to |
Quote:
Nista tu impresivno ne treba da bude, po mom misljenju, samo treba da odradi svoj posao jos bolje nego sa drugim pojacalom... Ako neko ocekuje senzaciju za te pare, onda je prilicno neiskusan. Imati sklop koji je u stanju da istakne greske i zasvira dobro kada je posao pri kraju je nesto za cime ljudi u ovom poslu tragaju dosta dugo, barem dok im je bilo stalo da im delo bude uradjeno koliko toliko pristojno, i NS10 je dokaz da studijski monitor nije uvek ono sto su im proizvodjaci servirali.... nego je to nastalo kroz upotrebu BTW, mozda bi ti bilo impresivno da cujes nas SM-3 u Gusteru, koga napravismo ugledajuci se na NS10, mada svako ko bi ga video, bi se pitao na kojim sam ja hemikalijama ako govorim o nekoj slicnosti... :shock: |
Quote:
Cak bih rekao da je kvalitet pojacala najbitniji faktor kod NS10, probao sam razne kombinacije, i pored Bryston 4B (veoma skupi overkill) me je odlicno sluzio i BoZo. Uglavnom kad god sam cuo ili probao NS10 sa jeftinijim ili HI FI pojacalom, to je sviralo veoma lose. Samo da dodam da na NS10 radim od pocetka, i to je za mene veoma koristan zvucnik. |
Quote:
Inace bilo koje pojacalo sa Hypex UCD modulima i ORIGINALNIM (Hypex) TRANSFORMATOROM (ili barem pazljivo i strucno dizajniranim a motanim ovde po narudzbi, a ne standardni Trafco ili slicno) ce raditi posao odlicno. Tesko se moze uociti razlika izmedju Bryston 4B SST i dual mono block UCD400(pod uslovom da je transformator bas odgovarajuci, ne samo po snazi i naponu na sekundarima) To sam pitao (pre dosta godina) vlasnika Hypexa, pre nego sto sam uvezao module, pa smo to probali (blind test) i govorio je potpunu istinu. Prema tome... ako je recimo Bryston 4BSST 4kEUR, a (nekada) "crveni" BoZo 1500EUR, onda je to povoljnije po nekom mom shvatanju, pogotovo sto ne moras slati pojacalo u kanadu na servis, nego ti je servis u srbiji. Ako ti je 1500EUR puno, za 750EUR imas manji BoZo (koji odlicno radi na NS10), koji nije dual mono block, nego je singl napajanje za oba kanala i on kosta upola te cene.... tako da je to jos povoljnije. Sto se tice ostalih pojacala nismo imali srece da pronadjemo ista sto pristojno svira a kosta manje od toga (bez virtuelnih "maramica" preko tweetera, "paucine" na visokima, "djubreta" na mid/high, lenji bassovi itd), probali smo ih stvarno dosta sto nasih sto tudjih...... takodje do sada nisam primetio da se ista pojavilo na svetskom trzistu da bi bilo jeftinije a bolje od ovoga....ili barem isto toliko dobro. Tako da je to na putu da postane tzv. "industrijski standard"... Pre svega, da budem jasniji, mi konstruisemo zvucnike, a pojacala nam trebaju da bi nam zvucnici dobro svirali, nikada nismo imali ambicije da se bavimo pojacalima, nego nas je muka naterala (ista ova o kojoj diskutujemo) |
Quote:
Ovde se prica o alternativama, boljim i losijim ali i "nema dalje" kombinacijama. |
NS10 i zuti BoZo i kod mene - radi koma !!!
Sto bi rekli Englezi: "It's a no-brainer" ! |
Ajd kada smo vec kod zutaca:) da dobijem odmah info iz prve ruke da ne bih sad ponovo cackao po opremi koju sam taman uvezao i smestio kako mi odgovara.Jel moze od dva zutaca,koliko ih imam,dva mono bloka bez nekih specijalnih "intervencija":)?
|
Quote:
Druga mogucnost je da se uz moju intervenciju naprave od njih mono blokovi u "bridge" modu za zvucnike koji pouzdano imaju visoku impedansu (Tannoy), te se moze dobiti veca snaga iz svakog ponaosob, ali je vazno da impedansa bude osam oma bez lokalnih ekskurzija do 4 ili manje... posto je tada svaki modul opterecen sa polovinom impedanse, a zastita se ukljucuje na 1 ohm. To sam vec jednom radio za DMT15 sa par "crvenih" (2x400W) pojacala... to je bilo BAS GLASNO! :shock: |
Zanimao me bridge,ali na zalost 4 oma su kutije koje bih gurnuo.Nisam siguran da ce mi ikada trebati toliko snage,ali eto.....mislio sam da ne bi bilo lose probati:).Pozzzz
|
mene zanima, čitajući onaj tekst o ns10 i njihovom korektnom kašnjenju frekvencija međusobno, gde u toj baladi stoje ovi transition line speakeri? Kažu u tekstu da bass reflex kutije imaju najlošije tajminge, a kompresione, jelte, najbolje.
|
Quote:
Nisam procitao gore navedeni text (ako mislis na awacsov linak o ns10), nije mi se dalo ovako tek probudjenom.. A sve i da jesam, svejedno ne bih umio da strucno izelaboriram ista oko toga, to vec boggy zna u 'mali prst' siguran sam. Ali i uprkos mojoj tehnickoj neupucenosti u razne mehanicke treminologije i nihov prakticni rad, koliko god frekvencije kod yamahe kasnile imam usi i cujem da je ns10 dosta, ali stvarno dosta brza kutija od recimo mackie-a kog posjedujem (a i ti koliko se sjecam isto).. Ne znam da li onaj pasivni 'radiator' kako ga zovu u njima spada u bass reflex sistem (predpostavljam da - da)... Upravo se nosim mislju da te iste (mackie) kutije zamijemnim za neke druge jer mi je taj sound iskreno dosadio posle par godina i trenutno kod mene u prostoru imam adam a7 i a7x na probu zanjih par dana od kojih je yamaha takodje (u slicnim proporcijama) brza! Licno nisam odusevljen ni adamovom linijom (makar ovom entry level - ista je to kategorija kao mackie sa drugacijim pristupom zvuka to je sve) jerbo u toj nazovi 'slicnoj' filozofiji zvuka koji izlazi napolje (tu posebno mislim na a7) nalazim yamahu za cistog pobjednika! A7x je vec zvucnik sa 2 bass reflexa ispred i ponasa se jos malo sporije od njegovog predhodnika rekao bih.. Nosim se mislju da probam jos i nesto iz dynaudio linije (mada nisam siguran ocu li bas uspjet da ih nadjem na pozajmicu da ih probam).. U svakom slucaju odgovarala bi mi kakva nova kutija koja bi se pristojno ponasala u dopunjavanju sa ns10.. |
Quote:
Quote:
Obe su konstrukcije nastale da bi se izvuklo sto vise bassa iz drajvera za iste pare. Tako da je tu odnos (bass)/(utrosen_novac) najveci. SM-3 u Gusteru je kompresioni trosistemski dizajn... |
Quote:
To je ono sto reklamira pmc? Sorry na oftopiku onda! Procitao sam 'bass reflex' u arturovom postu a previdio da je pomenuo i 'transmission line'.. Pozdrav. |
Quote:
Svejedno je... i jedan (BR) i drugi (TL) imaju kasnjenje najnizeg opsega vece nego kod kompresione kutije. Poenta je da kompresiona kutija daje manje bassa sa istim drajverom, ali je taj bass obicno iskreniji (ako je kutija dobro dizajnirana!) |
Tek sad vidim da sam napisao transition line, a mislio na pasivni radijator.
Istina je da je a7 nekako brzi i precizniji u bassu, i generalno korektniji po spektralnom balansu od 824, al je mackie ipak za klasu ozbiljniji zvucnik. Mislim na detalje, dubinu planova. Ozbiljno se bolje cuju parametri podesavanja kompresora i slicne sitnice, adami su nekako flat, i sweet sounding. Imao sam ih ,3 meseca na probi umesto 824, i sad se vratio na mackie |
Pa evo upravo testiram zadnjih dana moje ns10+mackie i adame 2 modela kod mene ne bih li promijenio mackie jer su mi dosadili.. Vise sam ocekivao od adama s obzirom na hype koji ne jenjava evo godinama! Jes adamov pristup nesto vise 'klinican' od mackie-a.. Al kako imam ns10 kome adam ne moze bas da pridje po tom pitanju i po mom misljenju, kapiram da mi adam ne treba (makar ne ove jeftinije serije)..
Druga stvar: Osim sto na mackie bolje cujem doziranje kompresije kao i ti, (mozda samo pusta navika) koliko god da mu je membrana, tj pasivni radijator sporiji i ima 'meksi' zvuk od adama opet bolje razaznajem stvari kod konkretno kick drumova.. Ne znam jel do mog para usiju ali na adamima mi vecina kickova zvuci dobro a ustvari to nisu kad se spustim do auta i pustim (opet cesto kompresija)... I mackie je detaljniji zvucnik overall... Ali opet.. Posle godina iskustva sa mackijem dolazim do zakljucka kao da je on tracking monitor.. Dakle poprilicno 'udoban' za neko duze slusanje ali isto prasta greske kao i svi zvucnici u ovom price rangeu izgleda.. Nisam pametan na sto drugo da predjem a da ne dajem 4000e koje nemam.. Kao sto rekoh gore dynaudio mi se vrti po glavi ada jos poslusam iz cjenovnog ranga, pojma nemam.... |
Ja dajnaudio isto pamtim kao sweetsounding prastajuce monitore, cak i veliki bm15a
|
Nisam pametan na sto drugo da predjem a da ne dajem 4000e koje nemam.. Kao sto rekoh gore dynaudio mi se vrti po glavi ada jos poslusam iz cjenovnog ranga, pojma nemam....[/quote]
Imas Event Opal za 2400 Eura. Ultra brze, sviraju duboko i glasno. |
Quote:
I ja kao sweetsounding, za prastajuce ne znam jer nisam nikad mixao na njima. Ali ih isto tako pamtim kao da im nekako mozes 'dotaci' zvuk. |
Quote:
A opali... To mi je preveliko za moju sobu... Mada me ta firma nesto ne 'pali' posle onih 20/20 (ako su se tako zvali) :) |
A opali... To mi je preveliko za moju sobu... Mada me ta firma nesto ne 'pali' posle onih 20/20 (ako su se tako zvali) :)[/quote]
20/20 nije visoka klasa. SP 8 su bili odlicni, a Opal su vrhunski. Procesljaj malo po netu, ili ih poslusaj negde.:wink: |
Quote:
|
Quote:
Ista prica je bila i sa Dynaudio M2 (njega slabo koje pojacalo i moze uspesno da napaja... zbog sumanute impedanse)... |
Quote:
|
A reci te mi sta je recimu sa jednom strvimom "mackie"
Od 2x700w iz oglasa za 2glave. I sta je sa tom omazom dali je to bitno 4 ili 8?? Mislim da ih ne zvekne tako nesto jako :( |
Quote:
Neces snaznim pojacalom ubiti NS10 ako ih ne slusas preglasno.. kad cujes da klipuje midwoofer (hoce "iz koze" da iskoci) utisavaj. Velika snaga pojacala ima smisla za veliku dinamiku (nekompresovani snimci, na primer) gde kratkotrajne pikove zvucnik ni ne oseti, a pojacalo ne zaklipuje nego odsvira istinito taj pik... za -20dB rms, to se oseti... za -9 do -12dB rms... to nema nekog smisla... sve je vec i preterano glasno tako da i slabije pojacalo moze da radi.. nema dinamicnih pikova... sve je zalimitovano u produkciji... samo dajem primer zasto bi se kilovatno pojacalo povezalo na NS10. EDIT: Ranije sam napomenuo sta je neophodno da bi pojacalo zvucalo odlicno na NS-10... ne nesrecu... te parametre publikuju samo oni kojima je stalo do toga... a i nije lako postici ih. |
Quote:
Quote:
"When NS10s are driven too hard by a poor amplifier, fed by a sub-standard monitor output, and mounted without any boundary reinforcement, you might well find that they sound horrible to the point of being unusable." Pozdrav, Vasa |
3 Attachment(s)
Quote:
Jos bih dodao mojim jezikom koji nije "narodni" da bi damping faktor trebao da bude visok (>400@8ohm) do barem 1kHz... inace nista od kontrole bassa i mida... Ali ako jezik ne odgovara, probajmo slikom da razjasnimo... Evo primera za bryston 3B SST .... Pazljivo pogledajte gde pocinju da "rastu" izoblicenja, i koliko su maksimalno na 20kHz. U standardnim specifikacijama se definise THD na 1kHz i to je kraj... problem je sto cesto posle 1kHz on pocinje da raste sa frekvencijom, i to pravi koloraciju (osnovni problem za transparentnost.) Uploadovao sam ceo manual za Bryston 4B/3B SST... pa koga zanima moze da prostudira. |
BTW, da ne zaboravim, sto se tice frekventno nezavisnog THD, taj zahtev vazi i za audio interfejse, monitor kontorlere itd ceo lanac do zvucnika... svi oni mogu da "boluju" od koloracije usled porasta izoblicenja povecanjem frekvencije pocev od 1kHz
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Ne primetih da li je iko pomenuo Yamaha pojacala P serije. Snazna. Tacna. Jedna nula manje u ceni.
Pozdravi |
Quote:
Pitanje je "gde to čovek da nađe danas i ovde?" Pozdrav, Vasa |
Quote:
Quote:
Takodje sam iskusio da lose pojacalo zna da zazvuci jos gore kada se akusticki sredi prostorija i pazljivo pozicioniraju zvucnici, jer su anomalije tada izrazenije i lakse se cuju... tako da i dalje zastupam ideju da ne treba pausalno tretirati probleme jer nas to ne vodi ka resenju istih, pogotovo, da se ogradim, ako je ovo diskusija o problemima a ne samo puko caskanje... Zato sam i rekao da "ne razumem" sta covek hoce da kaze i da tim "savetom" ne mogu biti vodjen u izboru pojacala... a ni bilo cega sto bih trebao da kupim... (ako je to tema ovog threada)... jer prica da je "sve vazno" jeste tacna, ali neupotrebljiva, zbog mesanja baba i zaba (u ovom konkretnom slucaju)... Znaci ne bauljam bas u magli sto se ove teme tice, imam neko iskustvo na temu sta od cega dolazi, i delim to iskustvo sa drugima. Generalni saveti mogu da posluze ako ne znas ili ne zelis da kazes nesto konkretnije od "nema pite od go*ana"... ali se bojim da svesno ili nesvesno svi to ovde znaju, i da slabo sa tim sta mogu da urade. Drugim recima... "smuckaj pa prospi" im je prica... (sto nije retka pojava u casopisima) |
Ja sam svoje desetke terao NAD pojacalom (mislim da je bio model 3130).
NAD-ovi su inace malo suvlji i tvrdji, pa se bar u mom iskustvu to pokazalo kao dobra kombinacija. Uzdravlju :beer: |
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/...aha-P-4050-**/
Jedino sto sam nasao za neku pristojnu lovu je ovo ili alesis. Mada kao neko prelazno resenje mislim da se isplati,ako ga uopste imaju na stanju. pozz....Grada |
All times are GMT +1. The time now is 07:55 PM. |