Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Projekt studio u stambenoj zgradi (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39083)

Rhino 30-09-2011 10:34 PM

Re: Projekt studio u stambenoj zgradi

Zvucace ti neuporedivo bolje soba nego sto sad zvuci. Al ovi superchunksi na podu? Prvi put ih vidim u tom obliku tu :)

NLP 30-09-2011 10:50 PM

Quote:

Originally Posted by W.N.R. (Post 313562)
Imajuci u vidu budzet i prostor koji nameravam da popravim bilo bi nerealno da ocekujem ovakve rezultate.
Da se nadam i mastam - ok , ali da ocekujem svakako ne.
Sam vizuelni dozivljaj kao i boravak u prostoru koji prija (meni licno) trebalo bi da pozitivno utice i na kreativnost , a verujem i na krajnji rezultat. Neko strucniji bi to mozda komentarisao u domenu psiho-akustike. Ja cu se ipak zadrzati na prostoj logici.
Nebih da se guram tamo gde mi nije mesto , ali bih voleo da procitam kritiku (pozitivnu ili negativnu) kada je rec o konkretnoj ideji. Cini mi se da je slika prilicno razumljiva ?.?.

Pa za početak je ok.
Ne bi i?lo po du?ini prostora (mo?da si ?to rekao oko toga da nije praktičko i vidim neke prozore ili slično... lijen sam da sad sve čitam:))?

W.N.R. 30-09-2011 10:57 PM

Cini mi se da sam ovakve ili slicne (sklapajuce) SC-ove na podu video i kod Eomsy-a.
Nisam 100% siguran , ali mislim da je NLP negde pomenuo kao dobru varijantu (uslovno receno) SC-ove u svih 12 uglova , po mogucstvu neprekidno.
Gledajuci neke video tips&tricks zapamtio sam da niske freq. imaju tendenciju skupljanja u uglovima (sta god to znacilo :confused:) pa mi ova ideja na slici dodje kao rezultat ili posledica sagledavanja ovih nekoliko informacija.

W.N.R. 30-09-2011 11:01 PM

Osa slusanja nebi isla po duzini sobe vec po sirini. Cini mi se da bi na taj nacin koliko god je moguce (kompromis) ispostovao simetriju bar u prednjoj zoni slusanja i prvih bocnih refleksija. Zato i nameravam da zazidam prozor. Vidi se bolje na 1. post-u ovog thread-a. Nije veliki trosak , a mislim da bi doprinelo boljoj simetriji ?!?

Da li bi trebalo da me brine to sto je sweet spot otprilike na sredini sobe , i po duzini i po sirini , a i po visini ??

Eomsy 01-10-2011 07:45 AM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 313567)
... Al ovi superchunksi na podu? Prvi put ih vidim u tom obliku tu :)

Quote:

Originally Posted by W.N.R. (Post 313570)
Cini mi se da sam ovakve ili slicne (sklapajuce) SC-ove na podu video i kod Eomsy-a.

:D

Quote:

Originally Posted by W.N.R. (Post 313570)
Da li bi trebalo da me brine to sto je sweet spot otprilike na sredini sobe , i po duzini i po sirini , a i po visini ??

Mislim da bi to mogao biti veliki problem ... Kaj smo rekli, jel mo?e? do mjernog mikrofona da vidi? dali je tvoje zami?ljeno mjesto idelno ili ravno katastrofi, ha?

W.N.R. 01-10-2011 11:11 AM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 313586)
Mislim da bi to mogao biti veliki problem ... Kaj smo rekli, jel mo?e? do mjernog mikrofona da vidi? dali je tvoje zami?ljeno mjesto idelno ili ravno katastrofi, ha?

Tek za 7 - 10 danakad kad se vratim u YUgu. U medjuvremenu teoretisem pre nego sto nesto zase.em u praksi. /?/

Eomsy 01-10-2011 11:42 AM

Quote:

Originally Posted by W.N.R. (Post 313604)
Tek za 7 - 10 danakad kad se vratim u YUgu. U medjuvremenu teoretisem pre nego sto nesto zase.em u praksi. /?/

Gle, neki govore da je bolje da se ide po du?ini, prije nego po ?irini, ali uvijek postoje iznimke "zlatnim" pravilima, pa s toga tko zna !? Mjeriti i slu?ati je najbolje rje?enje ...

Slikica meni izgleda OK, jedino bi bilo mo?da dobro tretirati i ostatak plafona sa cloudovima ili sa recimo skyline difuzorima ...

Rhino 01-10-2011 01:20 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 313606)
Slikica meni izgleda OK, jedino bi bilo možda dobro tretirati i ostatak plafona sa cloudovima ili sa recimo skyline difuzorima ...

Prije bih ja apsorbciju tu sa binarnim difuzorima posle, isto je to mala soba.. Mislim da je to bolje, mada mozda grijesim....

Ja sam kod sebe ostavio isto tako zadnji dio plafona.. To jest ne bas tako vec imam cloud iza, ali manji i imam malo flutter echo-a tu.. Doduse ne na mjestu slusanja jer mi je soba duza od njegove, ali kad iz zadnjeg dijela sobe jako pljesnem cuje se..

Sve se kanim tu da stavim jos 1 cloud, ali kasnim jer cekam da u radnji naruce istu boju mikrofibera kao sto mi je vec tu jer me nije nesto volja da budem saren :)

W.N.R. 01-10-2011 01:27 PM

Ova "tema" jednostavno tera coveka da razmislja visedimenzionalno !..ako taj izraz uopste postoji..
Gore je i od FB-a i od droge zajedno ( u najboljem mogucem smislu ) !!! :D
Zato sam , izmedju ostalog , prilicno dugo izbegavao bilo kakvo ucesce u diskusijama na ovu temu.
Trenutno se iz petnih zila trudim da se zadrzim u okvirima ideje zbog koje sam i pokrenuo ovaj thread!
Da budem jos jasniji :
Plac u predgradju je kupljen jos 2. maja 2010. !!!
U septembru 2010. , nakon izlaska komisije za procenu , predata je sva neophodna dokumentacija upravi prihoda i katastru nepokretnosti , placeni svi troskovi prenosa vlasnistva, predate uplatnice , sve sve sve sto je neophodno !!!!
Da li vi sad meni verujete da isti taj plac dan danas zvanicno nije moje vlasnistvo !!!
A gde su dozvole : gradjevinska , lokacijska , projekti , komunalije ... 300 ku... ????:banghead:
I kako onda u takvom okruzenju da se usidim da ulozim neke ozbiljnije pare !?!?!
Zato.. Cuti , trpi , poshtuj i maksimalno koristi to sto imas......

Eomsy 01-10-2011 03:23 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 313615)
Prije bih ja apsorbciju tu sa binarnim difuzorima posle, isto je to mala soba.. Mislim da je to bolje, mada mozda grijesim...

Ali nemoj zaboraviti da ispod svakog difuzora treba ić i ozbiljan absorber :wink: (u ovom sluČaju IZNAD, jer je riječ o dif na stropu) ...

Quote:

Ja sam kod sebe ostavio isto tako zadnji dio plafona.. To jest ne bas tako vec imam cloud iza, ali manji i imam malo flutter echo-a tu.. Doduse ne na mjestu slusanja jer mi je soba duza od njegove, ali kad iz zadnjeg dijela sobe jako pljesnem cuje se..

Zato sam ja kod sebe napravio VELIKI cloud odozadi ... sa binarcima, naravno 8-) ....

Quote:

Sve se kanim tu da stavim jos 1 cloud, ali kasnim jer cekam da u radnji naruce istu boju mikrofibera kao sto mi je vec tu jer me nije nesto volja da budem saren :)

Can't osporavat das ... :D ....

Rhino 01-10-2011 03:40 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 313626)
Ali nemoj zaboraviti da ispod svakog difuzora treba ić i ozbiljan absorber :wink: (u ovom sluČaju IZNAD, jer je riječ o dif na stropu) ...

Aha.. Ti si mislio apsorbcija + skyline.. Moze tako :D Pomislih da si mislio na 'suvo'

W.N.R. 01-10-2011 07:06 PM

Ima li smisla raditi skyline na plafonu u ovako malom prostoru ?
Pretpostavljam da bi trebao da bude relativno plitak ??

boggy 01-10-2011 08:18 PM

Quote:

Originally Posted by W.N.R. (Post 313640)
Ima li smisla raditi skyline na plafonu u ovako malom prostoru ?
Pretpostavljam da bi trebao da bude relativno plitak ??

Realno ima smisla, i da, treba da bude "plitak".

W.N.R. 01-10-2011 08:58 PM

..recimo.. : 1,5cm X 1,5cm X max.20cm (PN7) ? Ili jos plici ?

NLP 01-10-2011 09:43 PM

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893

... zna? kako ka?u;
Bolje da nekog nauči? kako da ulovi ribu nego da mu ribu da? za jelo:wink:

W.N.R. 01-10-2011 10:11 PM

Ako sam dobro skapirao ovo gore bi trebalo da je 2D PRD prime number 7 koji bi trebalo da radi od 860Hz do 11467Hz.
Racunajuci 10cm air gap + 10cm cloud (+extra 20cm difuzora) ostaje mi sasvim dovoljno prostora ispod plafona , a i secenje bi trebalo da bude prilicno jednostavno : 5-10-15-20 cm.
Ili je mozda ipak bolje da se zadrzim na binarnim difuzorima? :banghead:

NLP 01-10-2011 10:23 PM

Ajde radije ti to još par puta skoncentrirano pročitaj, do kraja ne samo malko threada na početku!

W.N.R. 01-10-2011 10:44 PM

Sreca u ovoj mojoj nesreci da je bar pod od pravog parketa (beli jasen):wink:
Ka no da ce uskoro da padne jedno lagano hoblovanje pa onda "kontaktiranje" u vise slojeva..

W.N.R. 02-10-2011 01:31 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 313656)
Ajde radije ti to još par puta skoncentrirano pročitaj, do kraja ne samo malko threada na početku!

Vrlo rado cu procitati jos 10 puta ako treba , ali bi mi bilo mnogo lakse kad bih znao na sta treba posebno da obratim paznju.
Ovako mi samo preostaje da i dalje :banghead: ..
Ono sto mi se cini interesantnim je Primitive Root Diffuser , a na
http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator2.asp sam dobio raspored koji si ovde :
http://www.rumski.com/forum/showpost...59&postcount=4
prokomentarisao.
Zahvaljujuci link-u koji si mi dao shvatio sam koliko je vazna i udaljenost..
Nesto sam ocigledno propustio ili prevideo , a nije ni cudo..
Da sve ovo znam ja bih savetovao i ucio vas , a ne vi mene na cemu vam najiskrenije zahvaljujem.

NLP 02-10-2011 08:35 AM

No vidi?, zato upotrebljavaj vi?e sekvence za difuzore i ako si od njega malo udaljen dosta plitke ili amplitudne binarne.

W.N.R. 02-10-2011 11:23 AM

Ovde pocinje umetnost !:scared:
Pravi primer koliko je vazno
- razlicite elemnte za akusticki tretman vec u startu sagledati kao celinu , a posebno
- znanje i iskustvo strucnjaka
koji znaju prednosti i mane istih tih elemenata , njihovoj upotrebljivosti i iskoriscenju potencijala
u ovako malim prostorima.

Eomsy 02-10-2011 11:27 AM

Quote:

Originally Posted by W.N.R. (Post 313668)
Ovde pocinje umetnost !:scared:
Pravi primer koliko je vazno
- razlicite elemnte za akusticki tretman vec u startu sagledati kao celinu , a posebno
- znanje i iskustvo strucnjaka
koji znaju prednosti i mane istih tih elemenata , njihovoj upotrebljivosti i iskoriscenju potencijala
u ovako malim prostorima.

He, he ... PLAN - PRVO :D ...

All times are GMT +1. The time now is 08:04 PM.