![]() |
Re: The Kemper Profiling Amplifier
Ovo je ludilo koliko dobro radi i zvuci. Buducnost!
|
|
Da da, rack verzija sa snagasem za nesto preko 2 soma. Samo jos da se skupi kes 8-)
|
Rack bez snaga?a 1.5k eura...za studio mama.
|
Videh danas da Kemper moze da se nabavi i kod nas pa rek'o da pitam da li je neko imao prilike da ga proba?!
|
Jos 2-3 posla i bice prilike ;)
|
Uskoro cu da prenesem utiske ...
|
Ajde ja malo da izminiram, ali nije mi nikako jasno kako moze da skine EQ sekciju sa odredjenog pojacala. Dakle ako vec napravim svoj ton, uradim profil sa EQ-om postavljenim na odredjeni nacin, kako ce Kemper znati da li moj amp ima jedno-dvo-tropojasni EQ, koje su frekvencije u pitanju, koji Q faktor itd. Znamo da na odredjenim pojacalima ako smanjimo sve EQ potove kao da smo smanjili master na nulu...
Na dosta, pogotovo vintage lampasa, pozicija gaina, master volume-a takodje zna drasticno da utice na boju tona. Verujem da je vecina ovde svirala na lampama, jedan Marshall na kome sam se godinama izivljavao, JVM kombo je u pitanju, sa gainom postavljenim na 100% i promenom jacine master sekcije na svakih 20% menjao je karakter, boju i kompletan frekventni spektar tona koji izbacuje. Drugim recima, ispod 60% zvucao je kao bulja :D Dakle verujem da moze skinuti odredjenu fiksnu ili trenutnu sliku, ali sta je sa varijacijama na temu? Tu su ostali prilicno nedoreceni. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Dakle, da budem sto jasniji, ukoliko imate takav amp sa mnogim podesavanjima moracete i profilisanje da radite tako u koracima manuelno i snimite. Tek tada mozete da donesete sud da li je zvuk zaista veran,a ja cu vam kao kolega koji svira vise od 20 godina reci da je zvuk bilo preko gitarskog cab-a bilo preko FRFR monitora - izuzetno dobar!:grin: |
Quote:
Da li sud recimo o gitarskoj pedali ili ampu donosite na osnovu snimaka sa interneta ili na osnovu onoga sto ste licno culi? :wink::grin: Postujem ako ste culi Kemper uzivo i ne svidja vam se, ali ja, koji je imao gomilu raznih pojacala i koji je i dalje vlasnik Marshall JVM 205C i Cornford Roadhouse ampa, sam iskreno, od dolaska Kempera, zaboravio kako ti ampovi zvuce :grin: Ne da nije sterilno nego je zivahno i vatreno, bilo preko moje 212 V30 gitarske kutije bilo preko EV ZLX12p FRFR kutije. Evo samo deo ljudi koji koriste Kemper za studijsko snimanje a i LIVE: http://www.kemper-amps.com/artists Impresivan spisak koji se svaki dan povecava, nema sta... Pozz! |
Joj Cornford... wet dream!
Ali, posto vrlo uskoro postajem vlasnik Kempera mozda i nije tako nedostizan san ;) |
Da parafraziram slobodno, Robert Fripp u jednom intervjuu rece: 'dajte mi bilo koje pojacalo, bilo koje pedale, napravicu svoj zvuk.'
U tom smislu, ne znam zasto bi smatrali ljude sa one liste gluvim ili ludim. Ocigledno je da se radi o vrlo revolucionarnom, kvalitetnom alatu, koji se da iskoristiti i to na vrlo komforan nacin! |
Mislim da je glavni "problem" shvatanja Kempera to sto ljudi ocekuju da je ovo jos jedan procesor/modeling amp. Ova sprava je prvenstveno namenjena tome da se odredjeni setup dobijen mukotrpnim izborom gitare-pedala-ampa-kabineta-sobe-mikrofona-preampa sacuva i lako ponovo iskoristi. Tu dolazimo do najveceg problema ovog koncepta a to je - gitara. Nakon sto se rig "snimi" ide deo refinement-a koji zavisi direktno od toga koja je gitara ubodena u taj setup. Zato se neki profili oznacavaju za "single coil use" a drugi humbacker. Nema pravila, neki put radi sjajno ili bolje nego sto ocekujes neki put losije ... Zato cu se truditi da napravim sto vise svojih profila sa gitarama koje koristim.
|
Na netu ima gomila preseta koji zvuce odlicno,ali da li ce dobro zvucati kad ubodes svoju gitaru to je pitanje.Koliko sam shvatio kemper se prvenstveno koristi da zvuk snimljen u studiju zabelezis sto vernije da se ne bi cimao oko istog kad nastupas uzivo.
|
Quote:
|
Quote:
Logicno je da stavi sa kojom opremom je snimao jer je gotovo sigurno da ce tada zvuk zvucati najvernije, tj.najbolje. Dakle, ako je preset radjen sa recimo humbacker gitarom, svakako da ce zvucati drugacije ako se svira sa Fenderom koji ima singlove. Ne lose, vec mozda drugacije. Sve zavisi ko je i kako radio profile, jer se cesto mogu naci preseti i za jedne i druge vrste gitara a cesto se pise da mogu i jedne i druge gitare odlicno da rade sa tim profilom. Amp factory je u tome otisao korak dalje, oni ne samo da su cesto radili presete za recimo Strat, Tele i LP vec su i radili odvojeno profilisanje koje se savetuje za studijsko snimanje i live sviranje ukoliko imate vise vrsta gitara, kao npr.ja. I, zaista, ja koristim upravo takve profile i moram da kazem da odlicno zvuce sa ma kojom gitarom. A ono sto Muzzy prica, to nije pod obavezno vec je preporuka uopste da se ta pojacala sviraju uzivo sa takvim gitarama, sto ne znaci da vi to morate tako uraditi :grin:Recimo, preporuka je da se najveci broj TwoRock pojacala svira sa single coil gitarama,a koliklo sam video sviraju ih mnogi sa humbackertima. Mesa Lonestar special daje mozda bolji zvuk sa Fenderima ali ne znaci da ce sa humovima zvucati losije. Recimo u gitarskom svetu se cesto savetuje da Triple rectifier najbolje radi mozda sa single coil gtarama, ali ne znam nijednog ko ga svira sa Stratom :wink: Kemper i jeste smisljen ne samo za studijsko snimanje vec i za uzivo, da recimo neki muzicar ne pozajmljuje kao Bonamassa 50k$ Dumble i da strahuje da li ce mu neka budala posuti pivo, posebno za one muzicare koji sviraju na nekokoliko pojacala na turneji. U tom smislu je Kemper i smisljen, da snimite zvukove SVOJIH pojacala i instrumenata, ali zahvaljujuci ludacima koji su upadali po radnjama sirom sveta da snime mnoge eksluzive,danas imamo tu mogucnost da se bahatimo i sviramo na Kemperu sva pojacala ovog sveta, i znana i neznana i mnoge raritete cija cena cak i do 20-30 puta premasuje cenu kempera. :guitar: |
Jos nesto :) Nije toliki problem dobiti dobar i veran zvuk nekog pojacala kada snimate vec je veci dozivljaj dobiti sto bolji zvuk uzivo.
Kemper se moze vezati dakle na monitorske kutije ili miksetu pa na iste preko nje, moze se vezati i na gitarski kabinet koji se napaja pojacalom. Sa jedne strane dobijeni zvuci preko gitarskog kabineta su APSOLUTNO FANTASTICNI i zakopali su mnoga pojacala koja sam ja posedovao ili jos uvek imam, zaista osecaj je APSOLUTNO FANTASTICAN! Dakle imate profil u Kemperus a jedne strane gde je snimljeno ponasanje odredjenog pojacala, kriva njegovoz vuka sa svim pikovima, da kazemo da je taj zvuk emulacija lampe. taj signal saljete na nezavisni power amp i preko njega na gitarski cab. Sa druge strane mozete vezati i na combo amp tako sto cete preko igre sa kablovima zaobidji njegov preamp i koristiti izlazne lampe. Rezultat je u tom slucaju NEVIDJENO DOBAR ako vam se izlazne lampe ampa slazu sa profilisanim ampom, jer recimo mesati 6l6 lampe sa ampa a da u izlazima imate El daje ne los nego drugaciji zvuk. Ima tu svakako jedna manam, vi u stvari ne svirate bas taj profilisani amp vec recimo Dual Rectifier na svojoj gitarskoj kutiji!!! A MEsa zvuci drugacije preko 212 v30 kutija ili recimo 412...Svakako zvucace drugacije. Sta se moze desiti interesantno? Da mnogi ampovi koji koriste iste pretpojacalske lampe zvuce jako slicno preko vaseg kabineta! Ali opet da ponovi, zvuk preko gitarskog caba je sjajanm, koliko god da je to verno prikazan izvorni amp. Treca varijanta je FRFR (full range flat response) PA kutija. Tu su rezultati sareniliki jer zavise od mniogih faktora. Da izuzmemo damping kutije,ampa i sl. Opet tu mozete vezati na kutiju koju napajate preko pojacala snage ili sa vec ugradjenim pojacalom. Ali ima tu dosta kvaka...Svaka kutija se drugacije ponasa, mnoge kujtije treba da se otpanje preko 50% da bi dale svoj najbolji zvuk. Opet na Kemperu imate cak 2 nivoa jacine+gain sa samomg ampa...da ne davim, cesto se desi da dobijete apsolutno fantastican zvuk na ovakvim kutijama u jendoj sobi, ali posle kada treba da otpanjite u nekoj recimo 2 puta vecoj, onda opet morate da se igrate. Ali sa druge strane, kada pogledate, i mnogi ampovi se tako ponasaju, pocev od Trainwrecka i starijih Marshalla, daju drugaciji zvuk u drugacijim okolnostima i sa drugacijim nivoom jacine, tako da ipak mislim da nije toliki problem da izaberete nekoliko najboljih ampova koje zelite da svirate pa ih twikujete za razlicite okolnosti sa razlicitim output i EQ presetima... Nadam se da sam bar malo pomogao! |
Quote:
Ne slazem se, nije to igracka nego revolucija u gitarskom studijskom zvuku koju koriste svi najjaci trenutno, bar u metalu... imam i ja POD, V-amp pro, Tonelab i jos ponesto, imam nekoliko lampaskih glava i boxeva. Imam i Kemper. Nisam siguran da mi treba ista osim Kempera. I da user interface je vrlo praktican. Osnovni knobovi su svi kao na pojacalu, tone kontrole, gain , volume itd. |
Quote:
Sprava zvuci isto kao i pojačalo koje ste profilirali. Dakle na tim setinzima, s tim mikrofonom, cabinetom itd. Zvuk je identican. Ako ti se ne svidja onda ti se ne svidja ni tako ozvuceno to pojačalo. Ne kuzim u sporedbu nekakvog Batteryja s originalom. Nije ovo nikakav profil pojačala koristenog na Battery pa da bi bilo isto. Da bi bilo isto trebalo bi 1986 ili koje vec, otici u taj studio i napraviti profil tog setupa. Ako mislis na produkciju, da danas nekome nudis tu produkciju metala, klinci bi ti se smijali jer to vise ne pali. Danas je sterilan sound onakav kakav se trazi. Stvar zvuci isto kao projačalo, ma koliko se netko bunio. Stvar je da i druge stvari zvuce dobro. Free amp pluginovi zvuce odlicno. Ako ne mozete dobar mix s free amp pluginovima, necete ni s Kemperom. Znam da je tesko nekome prihvatiti, tko skuplja pojačala da danas svatko moze imati sound tih pojačala s Kemperom bez da trosi stotine tisuca dolara. Tako je bilo i prije. Uvijek su se profesionalci bunili na simulatore i trazili im manu. Bilo sto da popljuju simulator i daju prednost pravim pojačalima u koje su ulozili pare. Osnovna bit Kempera je snimiti profil svoje opreme, neki setup da se ne treba uvijek ponovno namjestati, da se moze svirati na istom zvuku uzivo, u stanu po noci na tiho itd. I prije je milijun ljudi imalo Peavey 5150, pa nitko nije snimio zvuk istog pojačala poput Sneapa ili Richardsona. Tako da ni s Kemperom nece svi zvucati isto. Uvijek ce biti ljudi poput Andy Sneapa, koji ce zaradjivati pare svojim soundom i ne misle tako skoro raditi svoje komercijalne profile za Kemper i prodavati. Inace i on i skoro svi drugi koriste zadnjih par godina, iskljucivo Kemper za snimanje. |
Quote:
|
Quote:
Pa ako nisu slicni originalu onda ih dodatno podesi?. Kemper ima jako puno mogucnosti dodatnog podesavanja ampa, cabineta itd. Naravno da gitara radi nekakvu razliku, JO? VECU RAZLIKU RADI GITARIST IZA TE GITARE. To je najbitnija i najveca razlika. S druge strane, ako se radi o slicnom tipu gitare ne znam koliko velika moze biti razlika. EMGji ti i ti u tom i tom drvu bi trebali biti slični. Ako ne i isti, bar kad se tiče ?e?će metal glazbe di sumnjam da bi itko vidio nekakvu razliku. ?to se tiče samog sounda, ne znam kako bi objasnio, ali on jednostavno ostavlja dojam da gura zrak, da je agresivan, da reze. Da se nesto dinamicno dogadja u zvuku, recimo nije 2d nego 3d. Ima neku dodatnu dimenziju. Isto je i u mixu. Jednostavno se probija, prisutan je na bilo kojem levelu, čvrst. Znaci kao da odvrnete pravo pojačalo. Takvo sto nisam cuo kod software-hardware simulatora a probao sam svaki poznatiji. Nisam recimo Axe fx, pa ne znam koliko je to blizu Kemper kvaliteti. No znam da bas nitko od top-producenata ne koristi Axe, nego Kemper. Axe koriste live, mada je i tu Kemper sve vise zastupljen. Fora je i u tome, sto kad covjek isproba stotinu profila na Kemperu skuzi da zapravo sve to zvuci manje vise isto generalno gledajuci, pogotovo za one koji konzumiraju tu glazbu (distorzirane gitare) i da se ljudi previse opterecuju opremom. Nabavio sam profile kojekakvih skupih pojačala (komercijalni profili su po meni najbolji, osim par free paketa) i na kraju koristim gotovo iskljucivo profil istog pojačala koje imam i u hardware verziji. A i sami efekti na Kemperu odlicni, delay, reverb, pitch, wah sve zvuci tip top kao i konverter ako cete digital out koristiti. Sprava je profesionalni alat i nema tu greske. Treba napomenuti da Kemper klonira sound preampova, pedala itd. Takodjer sve to radi i za bas gitarsku opremu. S druge strane, postoje korisne stvari u vst-u poput eq kloniranja gdje zaista mozete dobiti dobar sound gitara ako klonirate neke pro snimljene gitare. Jako dobar sound i nije vam nuzan Kemper za dobar sound. Uostalom, moj zakljucak je, sve je vise opreme na trzistu a sve manje dobre i inovativne, svjeze glazbe. P.S. Nisam probao te gore presete. Opcenito mislim da ne odgovara svaki zvuk gitare svakom miksu i stilu pa bas i ne ganjam te presete. Sto ce mi gitara koja zvuci isto ko Black album od Metallice ako mi bas i bubanj ne zvuce tako, da ne govorim sveukupni miks, glazba. Nece to liciti na nikakvu Metallicu. :D |
Evo Kemper na djelu, sve potpisuju danas najjaca producentska imena u metalu. Naravno da su svi ovi producenti prvo dobili ovaj sound na hardware opremi, pojačalima, cabinetima, mikrofonima. Kemper je samo stroj za kloniranje sounda. Nema vlastiti sound. Iako dolazi sa super profilima u samoj spravi i mozete kupiti-skinuti svakojake profile s neta. To i jest problem, kroz kratko vrijeme shvatite da imate profile stotinu vrhunskih pojačala i ?to onda koristiti?:D
http://www.youtube.com/watch?v=Q0DFbkS99so http://www.youtube.com/watch?v=d3fRKGD2GW0 http://www.youtube.com/watch?v=iV4xhFoqoYo |
Sve sto je kolega gore rekao je apsolutno tacno.
Jedino sto bih dodao, kao neko ko ne voli samo da hvali neki uredjaj nego i da otkrije njegove mane, je i druga strana medalje. Sasvim slucajno, kopajuci po raznim Kemper temama, nasao sam sustinski jedini problem sto se tice kloniranje zvuka nekog ampa,a to su apsolutni clean preseti. Ono sto je definitivno problem sto se tice profilisanja nekog ampa je kad su EQ apsolutno cisti, bez ikakve saturacije lampe. Tu je Kemper malo u problemu sto se tice zvuka, da kazem preamp osnove, pa kao preamp za taj clean zvuk koristi neki tzv. nulti preamp Kempera. Nazalost, to u praksi znaci da ce mnogi preseti ampova da zvuce jako slicno ili gotovo isto ako se radi o apsolutnom clean tonu bez da je gurnut makar i truncicu u ikakav gain. It is true that on clean profiles a preset preamp is taken, as there is no distortion to detect. The profiler cannot create an appropriate preamp if no distortion reveals information about its sound. Unfortunately that information fell out of the manual in the writing process. CK Really THANKS to Mr. Kemper for such important clarification first of all ! I believe that a clean Fender, Vox, Mesa and so on are really awesone replicated in all their differences with the KPA. The problem, for what I understand, is only that in the CLEAN modeling cases, it is impossible to exactly separate with only ONE test signal the behaviour of TWO part (the Pre and and the Power AMP). Instead this is in some way achieved for the distorted Amps (I run just some quick test and the distorted Amps differs a lot each others). So, good to know than in the profiling process there are, at the end, two big different methods for the profiling process: clean and distorted. And that for the clean one they use a "default" preamp, leaving to the Power CAB section the proper characteristic of the sound. http://www.kemper-amps.com/forum/ind...&threadID=4476 Ono sto je jos jedna od mana Kempera i koja nazalost diktira njegovu jos uvek manje upotrebljivost LIVE je pouzdanost. Naime, posebno verzije softvera do 2.2.1,a i ta nije lisena problema)su bile jednostavno nepouzdane. Crkavale su masovno led lampice koje pokazuju u bojama gain i efekte, cesto se zakucavao i blokirao softer, a necesto se i gubio zvuk usled brzeg browserovanja preko profila, bilo je tu jos svega, caktanja na clean tonovima i sl. Koliko nam je kolega ispricao na muzickom forumu, Ken Susi se kune u Kempera ali jedan takav ga je upravo i izdao tokom turneje, jednostavno je zakucao... To je mozda i njegova najveca mana, strah kako ce sve ispati LIVE sa njim, da li ce mozda da iznenada blokira, cakce i sl. Jednostavno, zakljucak je jos uvek da pored Kempera na turneju ipak ponesete i sopstveni klonirani amp ili bilo koji drugi koji ce, za ne daj boze, da pokrije to crkavanje usred svirke. Pogotovo ako, kao Ken Susi, svirate na velikim stadionima i pred toliko ljudi :) Doduse, da budem iskren, to se mahom desavalo (crkavanja) na klasicnim Kemperima koji nisu rack varijante, pa je cak bila organizovana masovna zamena takvih Kempera za nove na sajtu. Ali ipak se ocekuje jos veca pouzdanost ovakvo vrhunskog uredjaja :) |
Treba reci i da Kemper radi samo profil odredjenog settinga pojacala, cabineta i mikrofona. Ne klonira on cijelo pojacalo pa da bi EQ na njemu reagirao kao na pravom pojacalu. Ili bilo koja druga kontrola poput gain volume itd. On radi klon trenutnih postavki pojacala. Ako hocete klon s vise gaina ili drugim eq setinzima, onda se naprave profili tih setinga.
Slazem se za ovo u vezi kvara, moj isto ima neki sitniji kvar, mislim da se radi o nekoj el. komponenti od par centi i gledam ga poslati na servis. U Kemperu kazu kontaktiraj dealera a u audiopro kaze da nisu imali problema do sada. Moze i biti jer je to bilo pocetkom godine i mislim da sam medju prvima uopce kupio taj uredjaj jer je tek dosao u prodaju. Mada je kvar skoro pa standardan na "toaster" modelima, znaci ne rack verziji. I mene je iznenadio takav tip hardwareskog kvara na tako skupom uredjaju jer ocito nisu ni testirali svaki uredjaj prije prodaje, ali sto ces. :) |
Tacno je da Kemper radi profil samo odredjenog settinga ali sa druge strane, ni njegovo gain dugme nije razocaravajuce. Iako je sigurno da ako se podize gain sa vise od 3-4 podeoka to mozda i nije najvernija replika ponasanja originalniog pojacala niti da najvernije prikazuje ponasanje lampe posebno kad se otpanji, cak i tada zvuk moze da bude sasvim dobar :)
Ali za sto verniju produkciju i snimanje, dokazano je da je najbolje profilisati amp u sto vise koraka jacine sa razlicitim presetima i namestenim EQ. |
Evo Kempera i Soundside profila Marshalla JMP 1959 HW uzivo :-)
https://www.youtube.com/watch?v=mWQmj_vpZWU |
Kako ne volim zvuk tih par PRS-eva ...
|
Jbg, nisu Tremonti :-P Bitno je da se Kemper svira sve vise uzivo,a o ukusima ne treba raspravljati :) Ja nisam nesto lud za PRS gitarama, mada sam ih probao neke koje su sjajne ali $$$$, a sa druge strane neki sto pljuju neke gitare imaju jos gore gitare za moj ukus... Zato se i ne upustam u takve rasprave jer zaista svakome su i usi i ukusi razliciti :-D
|
Ma 'fala Bogu! Svirao sam predobre PRS-ove, ne samo Tremonti. Da budem precizniji - ne volim HFS magnete.
Ono sto je bitnije u ovom klipu je da CUJES gitaru za razliku od mnogih modelara/procesora! Ukljucujuci i famozni AxeFx2. |
Slazem se :-)
|
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...67098412_n.jpg
E, pa srecna meni nova godina i Bozic :D Naaaapokon!!! |
^^^ Tvoj je ?ivot ?vicarska :thumbsup:
Pozdrav, Vasa |
|
Sad ga vidi? lafčino,kom deda mrazu se moli? da i ja potpi?em za njega.:wink:
|
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/129834323&color=ff6600&auto_play=false& ;show_artwork=true"></iframe>
Kasno vecernje izdrkavanje :D TwoRock Jet profil desno, Messa Stileto desno. Heritage LesPaul. Ja srecan :) |
Wauu :) prelepota. Zvuci vrhunski.
|
https://www.dropbox.com/s/l3z22wi76e...ars%20test.aif
3 gitare, 1 profil :D Vinatage GoldTop p90(neck), Fender Telecaster Widerange hums (neck), Heritage Les Paul (neck). |
Ovo me je interesovalo,a upravo sa clean gitarama se odlicno vidi razlika u zvuku.U svakom slucaju Kemper odlicno zvuci.
|
All times are GMT +1. The time now is 03:29 PM. |