Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Gde je gre?ka (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37426)

Znak 25-03-2011 06:10 PM

Re: Gde je gre?ka

Naš pristup je da za svaku pesmu probamo sve moguće varijante - sa klikom, bez klika, svi zajedno sa pojačalima, svi zajedno sa slušalicama, unapred, unazad, sa vst instrumentima, sa gostujućim muzičarima, sa instrumentima kao što su gedore, itd. Pri tome se menjaju aranžmani, dodaju novi delovi pesama, neki se bacaju... Sve u svemu šanse da to uradimo Arthurovom brzinom su ravne nuli.

A od klika ipak ne bih odustajao tako lako, bar ne u svakoj pesmi. Bubnjar nenaviknut na takvo snimanje stvarno ima problem - u ovoj prvoj pesmi bio je to onaj "bip-bip" na svaku četvrtinu i njemu je to bilo nešto novo, veštačko, potpuno nelagodno. Ipak, kao i sve ostalo, i to može da se uvežba. Za neke kasnije snimke napravio sam midi patern gde se u podlozi umesto tih klikova čuo bas bubanj, doboš i hi-hat na svaku osminu. Rezultati su bili mnogo bolji i po pitanju tempa i po pitanju dinamike. To mi je bitno u pesmama gde će se pojaviti MIDI delovi. Neke druge bukvalno zahtevaju blago ubrzavanje i usporavanje tempa i tu je snimanje celog benda sigurno najbolja opcija.

P.S. Meni je veće čudo to što je pevač pet puta bolji i intonativno tačniji kad se sve snima uživo nego kad peva sam sa slušalicama.

Arthur 26-03-2011 01:57 AM

Jedan trik je i da snimite bolesno tačne guide trackove, iliti "pilote", koji su svirani ili programirani na klik, i onda ni ne morate čoveku puštati klik u slušanje, jer će se uvek ravnati prema njima. Ta preciznost mi je uglavnom dovoljna da ili sviranjem drugih članova pokupim razižalenja sa klikom, ili editingom sve lepo svedem u timing.

Znak 26-03-2011 07:00 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 302766)
Jedan trik je i da snimite bolesno tačne guide trackove, iliti "pilote", koji su svirani ili programirani na klik, i onda ni ne morate čoveku pu?tati klik u slu?anje, jer će se uvek ravnati prema njima. Ta preciznost mi je uglavnom dovoljna da ili sviranjem drugih članova pokupim razi?alenja sa klikom, ili editingom sve lepo svedem u timing.

Misli? na pilote koji nemaju ni klik ni perkusije, već samo bas, ritam gitare, vokal i sl? Da, i to bi mogla biti zanimljiva varijanta. Mislim da je "Balkanska rapsodija" snimljena tako ?to je prvo urađeno sve ostalo a bubnjevi nasnimljeni na kraju. Treba probati i to...

DaBear 26-03-2011 08:06 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 302776)
Misliš na pilote koji nemaju ni klik ni perkusije, već samo bas, ritam gitare, vokal i sl? Da, i to bi mogla biti zanimljiva varijanta. Mislim da je "Balkanska rapsodija" snimljena tako što je prvo urađeno sve ostalo a bubnjevi nasnimljeni na kraju. Treba probati i to...

ne..vidis da je Arthure rekao "bolesno tacne" i "programirane"....
Muzicari IPAK treba da slede nesto sto je konstatno u ritmu !!!
Neka sve svi ljuljaju, ali se svi ljuljaju prema ISTOM "pilot tracku" (po kome posle moze da se edituje / sece / lepi / krpi ili sta vec....

Znak 26-03-2011 08:16 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 302779)
ne..vidis da je Arthure rekao "bolesno tacne" i "programirane"....
Muzicari IPAK treba da slede nesto sto je konstatno u ritmu !!!
Neka sve svi ljuljaju, ali se svi ljuljaju prema ISTOM "pilot tracku" (po kome posle moze da se edituje / sece / lepi / krpi ili sta vec....

Da, ali je napisao i "onda ni ne morate čoveku pu?tati klik u slu?anje". Koliko sam ja shvatio pilot (bas i ritam gitara) bi se svirali uz klik, onda bi se klik isključio a bubnjar bi pratio taj pilot bez klika. Mi sada radimo na sličan način, s tim ?to uz bas i ritam gitaru ja bubnjaru ostavim i programiran bubanj kao podlogu, a isključim ono bip-bip.

Arthur 26-03-2011 09:28 AM

super je ako mu ne smeta taj kucan bubanj, ja sam pokušao par puta i ljudi su se žalili na konfuziju. I da, obojica ste me skontali sa pilotima, samo se međusobno ne razumete :da:

Bockie 26-03-2011 10:32 AM

Licno, kada radim, vazniji mi je taj "groove" benda nego klik...! Mislim, klik je ,bar u mom iskustvu , vise puta napravio kurslus nego korist, i uvek cu pre ispostovati bend nego komp... E sad, kad imas prave muzicare, onda imas groove... A kad smo u "jaslama" onda klik...klik...klik...klik...Zzzzz...

Znak-e, tamo je samo bubanj u nekom svom filmu, koji i nije toliko los, ali ga niko drugi ne jebe 2%... To je problem...bar kako ja cujem stvari...

Vezba,vezba,vezba...!:wink:

Sto se tice onoh semplova... Pa to jeste trend i tako , sve je to lepo, postujem ja to i tako...
Svi meni najbolji bubnjevi su nesemplovani i nikad ne koristim semplove.
Imam utisak da se semplovi koriste iz dva razloga. Prvi je brzina, a drugi je odsustvo lupanja mozga oko ozvuke i skupoce prvo mikrofona pa i preamapa za taj posao. Nothing else matters je za moj ukus jedan od desetak najbolje snimljenih i isproduciranih bubnjeva u tom hevi fazonu i nema niti jedan semp... toto, chris rea,uzmi slusaj Dire straits... Plombe otpadaju...!!! Ne kazem da ne treba semplovi, ali ja licno to ne volim!

Arthur 26-03-2011 11:14 AM

kolko ja znam, ceo Black Album je žestoko iztrigerovan... ;) A nije u pitanju ni odsustvo vremena ni lupanja mozga, nego su stvari otišle u tom pravcu, da u nekim žanrovima, bubanj više ne zvuči kao bubanj nego kao lupanje čekićem o pločice u kupatilu. I to se bogami ne pravi živim kožama. A ima i toga da ponajčešće ovi iz "jasli" ne umeju da udare kako valja. I ne sećam se kad sam poslednji put imao bend sa dobrim gruvom, do te mere da sam skoro i zaboravio kako to beše.

Znak 26-03-2011 11:20 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 302784)
Licno, kada radim, vazniji mi je taj "groove" benda nego klik...! Mislim, klik je ,bar u mom iskustvu , vise puta napravio kurslus nego korist, i uvek cu pre ispostovati bend nego komp... E sad, kad imas prave muzicare, onda imas groove... A kad smo u "jaslama" onda klik...klik...klik...klik...Zzzzz...

Znak-e, tamo je samo bubanj u nekom svom filmu, koji i nije toliko los, ali ga niko drugi ne jebe 2%... To je problem...bar kako ja cujem stvari...

Sve osim bubnja sam ja postavio samo da bih video mo?e li se maskirati ona buka sa hi-hata. Bass je programiran Proteus 2000 - tako sigurno nećemo raditi. Bass će biti pravi, DI, gitare kroz LAB ili Marshall pojačala...

DaBear 26-03-2011 11:51 AM

Quote:

. toto, chris rea,uzmi slusaj Dire straits... Plombe otpadaju...!!! Ne kazem da ne treba semplovi, ali ja licno to ne volim!

Drumagog rules! At last a drum replacement program that has the same feel as the drummer intended. The new visual triggering is a piece of cake to use and the included samples sound great." Chuck Ainlay (Producer / Engineer - Dire Straits, Trisha Yearwood, Vince Gill, George Strait, Wynonna Judd, Reba McEntire)

Drumagog is the coolest and baddest drum replacement software out there. It's easy to use, sounds amazing and gives you lots of options in your mix. I wouldn't be without it." - Greg Ladanyi (Producer / Engineer - Jackson Browne, Toto, Don Henley, Fleetwood Mac)

Drumagog is one of the most brilliant programs I've come across. It's saved me literally thousands of hours editing drums while working on the Korn record "Untouchables". Drumagog made the drum replacement and reinforcement seamless." - Rob Hill (Engineer - Korn, Queen, Jackson Browne, Pat Green, DJ Muggs / Cyprus Hill)

Znak 26-03-2011 12:08 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 302787)
It's saved me literally thousands of hours editing drums while working on the Korn record "Untouchables".

Ba? me zanima koliko je vremena potro?io (bez tih nekoliko hiljada sati koje mu je u?tedeo Drumagog). U svakom slučaju, ne verujem da je sve sredio za tri dana.

Surfer 26-03-2011 12:45 PM

Quote:

E sad, kad imas prave muzicare, onda imas groove... A kad smo u "jaslama" onda klik...klik...klik...klik...Zzzzz...

Sto se tice onoh semplova... Pa to jeste trend i tako , sve je to lepo, postujem ja to i tako...
Svi meni najbolji bubnjevi su nesemplovani i nikad ne koristim semplove.
Imam utisak da se semplovi koriste iz dva razloga. Prvi je brzina, a drugi je odsustvo lupanja mozga oko ozvuke i skupoce prvo mikrofona pa i preamapa za taj posao. Nothing else matters je za moj ukus jedan od desetak najbolje snimljenih i isproduciranih bubnjeva u tom hevi fazonu i nema niti jedan semp... toto, chris rea,uzmi slusaj Dire straits... Plombe otpadaju...!!! Ne kazem da ne treba semplovi, ali ja licno to ne volim!

?to se tiče Metalike, to ti samo misli? da nema semplova.
To znaju samo producenti i in?enjeri.
Opće je poznato da je bubanj Metalike sniman sa trigerima jer je bubnjar koma.
Udara svaki put drugačije, ima lo?u tehniku itd.

?to se tiče Tota i Straitsa, ne zaboravi da priča? o TOP bubnjarima , Toto i Dire Straitsi su imali dva od od po meni TOP bubnjara svih vremena, svi znaju za Porcara ali iako vjerovatno nitko nije čuo za Pick Whithersa iz Straitsa, po meni jedan od najboljih sa fantastičnim stilom i soundom, poslu?ajte Once upon the time in the west(kupio sam remaster CD-e STraitsa to je ČUDO kako dobra glazba), čovjek UBIJA sa soundom i jednostavno?ću.
Ne zaboravite-najjednostavnije je uvijek najte?e.

Tako da uzmi u obzir da velika većina bubnjara ne zna svirati, nema sound, snimaju kod prijatelja u "studiju" i tako dalje.
Realno je za očekivati sample replacement.

Nije toliko ni stvar trenda nego čisto ekonomije.
Jer br?i i bolji rezultati se dobiju semplovima nego sa nekim bubnjarem kojeg ionako mora? beat detektirati i kvantizirati a da ne govorim da ne zna niti udariti taj bubanj.

S druge strane ima? potpuno suprotnu situaciju u npr Nashville gdje se uglavnom SVE svira u?ivo jer je kvaliteta muzičara toliko zastra?ujuća da je jeftinije platiti ekipi da odsvira u?ivo nego isprogramirati. :shock:

Prijatelj je prije par mjeseci u Njemačkoj snimao i miksao TOP ligu iz Nashvillea.
Brent Mason, Eddie Bayers,Paul Franklin.
90% snimaka su FIRST TAKE. Preslu?a se pjesma JEDNOM, izabere gitara i ?ice, bend lider podjeli note i RECORD. 3-4 minute i idemo slijedeća pjesma.:shock:
Ka?e ovaj moj, THIS GUYS ARE OUT OF THIS WORLD

E, pa normalno da na njima neću koristiti replacement ali ostalih 90% su koma.
I tu dolazimo da sample replacementa.

Dule A 26-03-2011 01:36 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 302792)
iako vjerovatno nitko nije čuo za Pick Whithersa

pa ne citaju samo deca ovaj forum prijatelju.....
drago mi je da smo fanovi istog sviraca....

moj omiljeni bubnjar doduse u omiljenom kontekstu...
Skateaway - svira covek sa diley na kicku (tj na celom bubnju ima 1/16 slepbek konstantni....) i uziva .... i idalje ostaje rok ....
mada to je prvo cega sam se setio...sve sto je snimio je sjajno... demonstracija sile :)
tj ... muzike....

slazem se za koriscenje semplova.... sa domacim sviracima i domacim budzetima za snimanja.... cesto nema ni opcije da se ne pomognesh istima.... ako moze bez.... odlicno :) mada ponekad se moze pozeleti i dobiti nekakav zanimljiv hibrid kad se kombinuje sa semplovima......

Bitch 26-03-2011 01:48 PM

Brent Mason .... njam mjuz :) fingerpick at the finest point.

A Toto i Dire Straits..... to sto kazete... kakav crni Drumagog pored Porcara, Elliot Scheinera i Chuck Ainley-a .... to triganje je ok "duzi espresso za poneti" .... a za ozbiljne albume... sedi pa trekuj kako valja :)

Znak 26-03-2011 03:38 PM

Dobro, kad smo već kod tog dobo?a i njegove zamene, evo originalnog snimka koji sam zamenio zato ?to je mikrofon hvatao vibracije crash činele. Po?to je to prvi snimak dobo?a koji sam uradio u ovoj sobi za snimanje voleo bih da čujem komentare u vezi jačine signala i svega ostalog...
?to se tiče zavijanja iz činele to sam kasnije uspeo da uklonim gejtom, ali ovde je sirovi snimak bez ikakve obrade. Mikrofon je SM58, dobo? Ludwig Acrolite.

http://soundcloud.com/ddjuric/dobos-test

Arthur 26-03-2011 03:57 PM

nenene dečko, ne sredim ja sve za 3 dana :) ja SNIMIM za tri dana šta se ima snimati, a editing do finalnog proizvoda oduzima još 1 do 4 radnih sati po pesmi.. pa ti računaj koliko je to. :da:

Znak 30-03-2011 02:37 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 302814)
nenene dečko, ne sredim ja sve za 3 dana :) ja SNIMIM za tri dana ?ta se ima snimati, a editing do finalnog proizvoda oduzima jo? 1 do 4 radnih sati po pesmi.. pa ti računaj koliko je to. :da:

Nije to ba? lako izračunati. Zamisli da ti se posle ta tri dana snimanja javi producent i ka?e - menjamo koncepciju, izbacujemo tih devet pesama i dodajemo dvadeset sedam novih!

Bitch 30-03-2011 02:40 PM

Trenutno je godina 2011. I zivimo u zemlji Srbiji. 8-)

Znak 30-03-2011 02:43 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 303055)
Trenutno je godina 2011. I zivimo u zemlji Srbiji. 8-)

Zato i pravim vremensku kapsulu (izolovanu sa dosta staklene vune).

DaBear 30-03-2011 07:15 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 303054)
Nije to ba? lako izračunati. Zamisli da ti se posle ta tri dana snimanja javi producent i ka?e - menjamo koncepciju, izbacujemo tih devet pesama i dodajemo dvadeset sedam novih!

Nijedan normalan producent u svetu nece to kazati !!!
Producent nije taj koji menja koncepciju tek tako...
(ukoliko ON nije osnivac grupe i glavni kompozitor i pevac i gitarista)

Znak 30-03-2011 08:27 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 303071)
Nijedan normalan producent u svetu nece to kazati !!!
Producent nije taj koji menja koncepciju tek tako...
(ukoliko ON nije osnivac grupe i glavni kompozitor i pevac i gitarista)

Naravno da će kazati (inženjeru) prenoseći mu ono što se dogovorio sa kompozitorom, pevačem i gitaristom. Da se takve (da ne banalizujemo - slične) stvari ne dešavaju onda bi snimanje svakog albuma trajalo tri dana. Da ponovim podatak: CSN&Y "D?j? Vu" - 800 sati snimanja. Šta li su radili toliko?

Arthur 30-03-2011 08:28 PM

u pravu si, ja uglavnom znam tačno šta hoću, pa to relativno lako i brzo i dobijem

Znak 30-03-2011 08:37 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 303080)
u pravu si, ja uglavnom znam tačno ?ta hoću, pa to relativno lako i brzo i dobijem

To je zato ?to verovatno ima? sreće da sarađuje? sa muzičarima koji (a) takođe znaju ?ta hoće ili (b) ne znaju ?ta hoće pa odluku prepu?taju tebi.

awacs 30-03-2011 09:37 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 303080)
ja uglavnom znam tačno ?ta hoću, pa to relativno lako i brzo i dobijem

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 303083)
To je zato ?to verovatno ima? sreće da sarađuje? sa muzičarima koji (a) takođe znaju ?ta hoće ili (b) ne znaju ?ta hoće pa odluku prepu?taju tebi.

I ja bih voleo da pročitam odgovor na to pitanje, jerbo nikad u ?ivotu nisam dobio ni?ta ni blizu onoga ?to sam "hteo" (osim honorara), a kamoli "lako i brzo". Po?to se "ono ?to hoću" obično pretvaralo u "ono ?to mogu" (lako i brzo). Posle toga mi je obično preostajalo samo da ubeđujem sebe da sam "ba? to hteo".

Pozdrav,

Vasa

Arthur 30-03-2011 09:47 PM

pa sve to po malo, dok sam bio mlađi nisam umeo da izađem na kraj sa tim ljudima koji ne znaju šta oće i po pravilu sam im ja kriv za sve. U zadnje vreme sam posto tvrđi na komunikaciji pa ili ne radim sa takvima, ili ih lako upakujem u neki okvir. A i radim sa nešto boljim muzičarima u poslednje vreme i to je istina.
@awacs
ne znam, imao sam i sam taj neki trip, moguće je da su mi samo pali kriterijumi, pošto više ne pokušavam da pravim od govana pite, i uglavnom imam prilično jasnu predstavu šta se od čega može izvući, i to guram do tačke dokle je moguće. Naravno da ima i naknadne mudrosti, ali u manjoj meri nego ranije.

Znak 30-03-2011 11:59 PM

Ja verujem u ono "Bog je u detaljima" - i to upravo u onim najsitnijim, koji se ne vide golim okom. Oblikovati, klesati, brusiti, polirati... I možda na kraju odustati, kao Bitlsi od pesme "Not Guilty", posle (najmanje) 102 tejka. Nemam ništa protiv da većina ljudi radi drugačije, naprotiv - voleo bih da i mi možemo brzo i lako, ali ovo što radimo nije pečenje hleba, više liči na gajenje pšenice.

awacs 31-03-2011 12:39 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 303103)
Oblikovati, klesati, brusiti, polirati... I možda na kraju odustati, kao Bitlsi od pesme "Not Guilty", posle (najmanje) 102 tejka. Nemam ništa protiv da većina ljudi radi drugačije, naprotiv - voleo bih da i mi možemo brzo i lako, ali ovo što radimo nije pečenje hleba, više liči na gajenje pšenice.

Pa sad... veličina Bitlsa nije u tome što su odustali od nekih pesama, nego što nisu odustali od onih drugih. Ponekad (ustvari - vrlo često) je važno dovršiti započeto i pokazati nekome gotov proizvod. Kakav god on bio.

@Arthur: Ipak, sve što mi radimo JESTE pravljenje pite od govana, i baš to je ono na šta se ložimo. Dogod verujemo da je ipak moguće napraviti pitu od govana taj posao ima smisla. Inače se svodi na puko gubljenje energije, zdravlja i moralnih kriterijuma.

Pozdrav,

Vasa

Bockie 31-03-2011 01:36 AM

Al ste "zakuvali"...

:D

Arthur 31-03-2011 02:54 AM

heh, nisi do kraja ispratio liniju sa pitom - više ne pokušavam da napravim pitu, nego nešto što više priliči onome što se da izvući. Uglavnom ljudi koji nisu svesni šta se maximalno može dobiti od nekog muzičara, snimka ili pesme, pate od tih frustracija i miliona tejkova, ponovnih mixeva i slično. I sam imam takvih momenata dosta, ali sve ređe nego ranije. Npr, evo trenutno na kompjuteru imam projekat benda koji je počeo sa snimanjem pre 2 godine, od čega je mixanje krenulo pre godinu dana, da bi na leto odlučili da se ipak počne pevati ceo album od početka. Pre nedelju dana smo počeli uterivanje tih vokala u stare mixeve, i ja sad opet ipak premixavam jedno 30-40% materijala jer
1. čujem bolje nego pre godinu dana
2. imam drugačije i bolje iskorišćene pluginove negoli ranije
3. Ložim se na neki 3ći sound u odnosu na onaj na koji sam se ložio kada sam kretao

ceo taj projekat je velikih 9krugova pakla za mene, i puno mi je pomogao u učenju samokontrole, i sada nove stvari koje počinjem, dramatično drugačije postavljam, i organizacijski, i tehnički, i na kraju, komunikacijski. A taj album.. završićemo ga jednom, pa ćete ga i vi čuti.
U međuvremenu sam snimio i završio još jedno 2-3 cela albuma,i sa duplo manje mučenja došao do sličnih ako ne i boljih zvučnih rezultata, i evo sad su u toku radovi na još 3-4-5 ploče, koje sve veoma lepo i kvalitetno odmiču dalje. Tako da kontam da mi je nešto došlo iz dupeta u glavu.

Znak 31-03-2011 06:44 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 303109)
Pa sad... veličina Bitlsa nije u tome ?to su odustali od nekih pesama, nego ?to nisu odustali od onih drugih.

Joj, pa da su odustali od svega započetog mi sad ne bi pričali o njima. Ali svaka proizvodnja napravi neki procenat ?karta (naravno, ?to manji to bolje). Taj primer odustajanja od započetog sam naveo jer je kod mene jo? uvek otvorena mogućnost da sve započeto jednog dana zavr?i u kanti.

Quote:

Ponekad (ustvari - vrlo često) je va?no dovr?iti započeto i pokazati nekome gotov proizvod. Kakav god on bio.
Dakako, a mo?e se pokazati čak i nedovr?en proizvod - kao "Not Guilty" na Antologiji. Ako ni?ta drugo, nekome mo?e bar imati didaktičku vrednost.

Znak 31-03-2011 06:50 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 303116)
Npr, evo trenutno na kompjuteru imam projekat benda koji je počeo sa snimanjem pre 2 godine, od čega je mixanje krenulo pre godinu dana, da bi na leto odlučili da se ipak počne pevati ceo album od početka.

Eto vidi?...

Quote:

U međuvremenu sam snimio i zavr?io jo? jedno 2-3 cela albuma,i sa duplo manje mučenja do?ao do sličnih ako ne i boljih zvučnih rezultata...
?to samo pokazuje da je ceo proces u velikoj meri nepredvidiv i da (srećom) ne postoji provereni i uhodani sistem kako se pravi dobar album.

Arthur 31-03-2011 11:50 AM

au contraire, meni ova priča pokazuje da kada dozvoliš sebi i muzičarima da sa nesigurnošću uđu u studio, otvara se Danteov scenario iz kojeg će sigurno izaći proizvod sa ožiljcima, kao što ova ploča nema šanse da nikad zadovoljni svoj maximalni potencijal. Ceo sam ti primer dao povodom tog tvog pristupa koji ti forsiraš kao normalnim i jedinim mogućim, a ja na svome primeru video da od toga jedva i da može da ispadne pristojan rezultat. Od celog ovog slučaja, ko što već rekoh, ja sam dosta promenio pristup i više mi se te situacije neće dešavati, i siguran sam da , da sam i taj album od početka radio današnjim pristupom, bio bi gotov pre godinu i po dana, i zvučao bi bolje nego što će ovaj zvučati na kraju.

igormink 31-03-2011 12:00 PM

Mislim da je najveća umjetnost kod snimanja/aran?iranja/produkcije znati prepoznati trenutak kad je pjesma gotova. Znači kad je dosta dodavanja novih kanala, vrćenja gumba i slično. Ljudi imaju različite pristupe, netko to postigne brzo, netko sporo, netko nikad, tako da nema univerzalnog načina razmi?ljanja. Su?tina je ?to br?e doći do ?eljenih rezultata (pogotovo ako se od toga ?ivi), ali ne pod cijenu kompromisa raditi polovične rezultate, pa se uvjeravati da su dobri. (Arthure uopće ne mislim na tebe ovom rečenicom) :)
Znači svatko radi svojim tempom, a to i je poanta kućne produkcije, da ti da slobodu da eksperimentira?, a bez da ti netko visi nad glavom. A ipak su ljudi na ovom forumu dobrim djelom "kućni" producenti :)

Znak 31-03-2011 12:23 PM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 303139)
Mislim da je najveća umjetnost kod snimanja/aran?iranja/produkcije znati prepoznati trenutak kad je pjesma gotova.

Na primer: za pesmu "The Long And Winding Road", snimanu u januaru 1969. i u proleće 1970. taj trenutak je do?ao u novembru 2003.

igormink 31-03-2011 12:30 PM

Dobro ovisno kog se pitalo. Da se pitalo Spectora, ostala bi verzija iz 70e (a to je i danas slu?bena verzija s "Let it be" albuma), a ovoj novoj je McCartney presudio (meni je i bolja) :)
Ali to i nije dobar primjer :)

Znak 31-03-2011 12:47 PM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 303141)
Dobro ovisno kog se pitalo. Da se pitalo Spectora, ostala bi verzija iz 70e (a to je i danas slu?bena verzija s "Let it be" albuma), a ovoj novoj je McCartney presudio (meni je i bolja) :)
Ali to i nije dobar primjer :)

S obzirom da je Makartni 100% autor i izvođač pesme mora? priznati da je "malo čudno" ?to ga nisu ni?ta pitali.

Ima naravno i drukčijih primera - Lenon u trenutku odlučuje da uradi novu pesmu, on i Makartni odlaze u studio i za nekoliko sati sami snimaju kompletnu "Ballad of John And Yoko". Ali čak i taj primer govori o tome koliko je dobro imati studio stalno na raspolaganju.

Arthur 31-03-2011 10:40 PM

preporučam da se malko manje bavite analizom Bitlsa i njihove fenomenologije, a malko više današnjicom i onim što ljudi i muzičari i producenti danas rade da bi bili uspešni i priznati. Vremena su nikad zanimljivija, i tek će se poslagati kockice ko šta kako i zašto.

igormink 01-04-2011 06:20 AM

Za?to? Neka se svatko bavi onim ?to ga zanima i u okviru toga napreduje. Danas je bar vrijeme kad se nosi sve, slu?a sve, snima sve, pa ne vidim za?to bi svi morali biti isti. Ka?e? da su tebi vremena nikad zanimljivija. To je stvar percepcije, meni u glazbenom smislu nikad nisu bila dosadnija (barem od kada ja pratim glazbu). Eto ja volim neki retro zvuk, radim svoje pjesme i poku?avam ih staviti u neko ruho i kontekst koji se meni dopada, pa naravno da mi onda kompletna argumentacija ide iz tog smjera, ali tako i tvoja ide iz nekog tvog viđenja glazbe. Razlika je u pristupu - ja ?elim dobiti zvuk bubnja Keith Moona koji svira s mudima i 3 mikrofona, a dana?nja produkcija ?eli groove dobiti iz 34 mikrofona okačena po bubnju. Nije niti jedno, niti drugo lo?e.
A kad već spominje? Beatlese, mislim da se iz studijskih tehnika Abbey Road in?enjera, a i njihove glazbe da podosta naučiti bez obzira u kojem se ?anru glazbe kreće?.

P.S. ja ovo radim iz hobija i prema tome uspje?nim smatram kad uspijem dobiti zvuk kakv ?elim, a ne ako prodam 6 miljuna primjeraka nečega ?to zvuči kao Lady Gaga.

Znak 01-04-2011 07:08 AM

Arthure, pa to je kao kad bih ja tebi rekao da je Vox Ac30 previše star model pojačala ili da više niko ne svira gitare iz pedesetih (Les Paul, Stratocaster, Telecaster) ili violine iz osamdesetih (sedamnaestog veka)...

Kao što reče igormink, svako ima svoj pristup. Ja recimo, za razliku od njega, nemam nameru da pravim retro zvuk, već nešto potpuno novo - dakle sličan pristup onome koji su imali Bitlsi.

Ne isključujem mogućnost da se danas negde u podzemlju zaista dešavaju neke zanimljive stvari i da će to jednog dana isplivati, ali ja to za sada nigde ne vidim. Vidim samo najveću kreativnu krizu u istoriji muzike.

A kad već pričamo i o "retro" stilu, tu postoji jedan problemčić koji me odbija od tog pristupa. Stvari snimljene pre 40-50 godina imaju tu retro patinu samo pod jednim uslovom - da su urađene tako da isprate tadašnji trend i da je to praćenje trenda bilo primarno u odnosu na sam sadržaj pesama. Kod takvih pesama godine izjedu svu masu i ostane samo ljuštura forme, koja bez čvrste unutrašnjosti postane onako ulubljena i dobije vintage šmek. Ako hoćeš gitaru sa vintage izgledom uzećeš neki promašeni model iz polovine šezdesetih, pošto Les Paul ili Stratocaster (iako desetak godina stariji) ne izgledaju starinski. Tako je i sa pesmama. Ko hoće da zvuči retro pre će obratiti pažnju na stvaralaštvo grupa kao što su Hollies ili Small Faces ili neke manje uspele stvari iz Motown produkcije nego na Bitlse. "Here Comes The Sun", to je valjda jasno posle toliko godina, nikad neće zvučati retro.

DaBear 01-04-2011 09:29 AM

:banghead::banghead::banghead:
:(:(:(
:confused:
JBTE! "znak" ala volis da e nadmudrujes i premudrujes!!!! Pa da si ulozio toliko energije u aranziranje / snimanje / sviranje , koliko se nadmudrujes ovde u postovima, GARANTOVANO bi ti sve zvucalo bolje!!!!

Prosla su vremena kad su se albumi pravili u studiju po 800 dana ili koliko vec!!
Nema vise tih artista ni tih para da to plate i nema muzike koja ce te pare vratiti i zaraditi nesto za izvodjace i record label.

Svi pametni bendovi NAVEZBAJU i RAZRADE aranzmane i pesme pre snimanja, neki ih cak i prosviraju uzivo da vide kako ljudi reaguju, pa onda u studiju to urade jako brzo!!

To sto taj neki nas "bend" radi sa Arthurom 3 godine, nema veze...ta ploca verovatno nece ni izaci a i ako izadje..nista se nece desiti!

SVAKA pesma moze do NEDOGLEDA da se licka i popravlja / menja...pogotovu danas , kad se svake nedelje pojavi neki novi plugin !!!

I ja kad preslusam SVE moje stare radove UVEK nadjem puno stvari koje mi DANAS ne rade mas 100%. ALI u tom momentu su i meni i ljudima oko mene (artist i record label) radile i svi su bili happy!!

Uvek treba imati neki cilj, i vremenski rok inace se sve pretvara u mrcvarenje i jednu veliku pitu od g*****a !

Skoro je bio interview u Sound on Sound (feb 2011) sa likom koji je radio album sa Taylor Swift (US pop / country pevacica / kompozitor) koja je razvalila ..
gde tip kaze kako su prvi singl uradili jako brzo, pesma je bila 100% tu, sve odradjeno kako treba i vec je zvucala kao hit i TEK ONDA su potrosili velike pare i vreme da je urade kako treba (mega session muzicari , studio itd..)
Prvo PESMA - posle chmaranje u studiju...

All times are GMT +1. The time now is 01:45 PM.