Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Novi prostor, akustika? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418)

Eomsy 21-04-2011 03:51 PM

Re: Novi prostor, akustika?

MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo :D !!!

Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima :wink:). Dvosjed stavi? odmaknuto od vrata na sredinu, recimo ...

Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih?

djzmaj 21-04-2011 04:01 PM

2 Attachment(s)
Evo mene, vredan od ranog jutra u borbi za Akustiku :D

Postavio sam opremu ovako (SVE JE TACNO u razmeri i sve je simetricno):
Attachment 9549
Attachment 9550
(nacrtao sam i stalke, da ne bude zabune oko toga za nekoga ko nije citao redom i postavio sam woofer, mozda neko ima nesto pametno da kaze povodom tog zlokobnog uredjaja).

Ranije mi je woofer stajao ispod levog dela stola, a sad sam ga postavio ovako ispred sebe, na sredinu, da ne remeti simetriju.

Prvi utisci:
-CUJEM BASS (u odnosu na to da sam se u prethodnoj postavci mucio da ga cujem), cujem ga i previse, cini mi se da cujem kako "mulja" pomalo taj sub, pretpostavljam da je zbog toga sto su da tako kazem "DUPLI" coskovi ispred mene (i cosak od stoka od vrata i sam cosak zida).
-Da treba da biram u ovako ne tretiranoj sobi sto se slusanja tice kako bi mi stajala oprema, ovako ili onako kako je prethodno stajala, izabrao bi ovako!+

Nisam stigao jos uvek da sednem DA RADIM pa ne mogu da vam kazem da li mi je tesko da radim ovako i da li me umara kao sto me umarao zvuk u prethodnoj postavci...
Javljam se veceras sa jos utisaka ;)

Eomsy 21-04-2011 06:07 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304541)
Ranije mi je woofer stajao ispod levog dela stola, a sad sam ga postavio ovako ispred sebe, na sredinu, da ne remeti simetriju.

Tako bi i trebao da stoji :wink:

Quote:

Prvi utisci:
-CUJEM BASS (u odnosu na to da sam se u prethodnoj postavci mucio da ga cujem), cujem ga i previse, cini mi se da cujem kako "mulja" pomalo taj sub, pretpostavljam da je zbog toga sto su da tako kazem "DUPLI" coskovi ispred mene (i cosak od stoka od vrata i sam cosak zida).

Taj dio nema veze ... t oti je zbog same sobe ...
Quote:

-Da treba da biram u ovako ne tretiranoj sobi sto se slusanja tice kako bi mi stajala oprema, ovako ili onako kako je prethodno stajala, izabrao bi ovako!+

Eto vidi?! Treba sve da se proba, jer nitko ti ne mo?e reć TAKO TREBA DA STOJI! Samo vlastiti utisci :D ....

Quote:

Nisam stigao jos uvek da sednem DA RADIM pa ne mogu da vam kazem da li mi je tesko da radim ovako i da li me umara kao sto me umarao zvuk u prethodnoj postavci...
Javljam se veceras sa jos utisaka ;)

MA, umarat će te i ovako ... opet zbog netretirane sobe ...

djzmaj 21-04-2011 07:04 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304540)
MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo :D !!!

Pa to bi u svakom slucaju trebalo uraditi prvom prilikom :)

Quote:

Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima :wink:). Dvosjed stavi? odmaknuto od vrata na sredinu, recimo ...

Jebo dvosed, stavicemo ga na plafon ako smeta zvuku :rotfl:
Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!?
U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq.
Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene?

Quote:

Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih?

30cm ima sa te leve strane, tako da ako bass trap bude trebao da bude veci od toga napravicu opet neki pomerajuci, rasklapajuci, nesto :wink:
A sa druge strane vrata se otvaraju ka unutra i kvaka je sa desne strane sto znaci da iako predje malo u prostor vrata, nece smetati puno :)

Eomsy 21-04-2011 07:53 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304549)
Pa to bi u svakom slucaju trebalo uraditi prvom prilikom :)

Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja :D ...

Quote:

Jebo dvosed, stavicemo ga na plafon ako smeta zvuku :rotfl:

Ma glavno da je simetričan sa prostorom...

Quote:

Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!?

U postu sam ti rekao ...
Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 302819)
...ali po mojem mi?ljenju brijem da bi trebao da gleda? u ta staklena vrata dok miksa?, odnosno da su ti vrata kupaonice lijevo, a prozor desno, tako bi ti zadnji zid ostao za heavy tretiranje ...

Quote:

U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq.
Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene?

Svejedno, absorpcije nikad dosta! Ali zadnji zid onda mora? jbno tretirati ... Mo?da difuzor u sredini, kao moja topla preporuka 8-) ...

Quote:

30cm ima sa te leve strane, tako da ako bass trap bude trebao da bude veci od toga napravicu opet neki pomerajuci, rasklapajuci, nesto :wink:

Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ...

djzmaj 22-04-2011 12:19 AM

Quote:

Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja :D ...
Potrudicu se da stvarno to organizujemo, rostilj uvek odgovara :)

Quote:

Svejedno, absorpcije nikad dosta! Ali zadnji zid onda mora? jbno tretirati ... Mo?da difuzor u sredini, kao moja topla preporuka ...
OK.

Quote:

Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ...
Premerio sam malo sobu, i zakljucio da nema poente pomerati sto tako da mi velika vrata budu iza mene jer je tamo malo uzi zid i nikako se ne bi moglo uci u kupatilo tako da mislim da ce ovako ostati.

Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore?
Jer kad pravim, pravicu sve od jednom.

Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK.
...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"? :ups:

Rhino 22-04-2011 02:36 AM

Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz.

Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima.

Pozz

djzmaj 22-04-2011 04:08 AM

Pozz Rhino, hvala sto si se prikljucio ovoj temi :)
Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 304571)
Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz.

"- teoretski uvijek dodatan airgap dodaje ka ni?oj frekvenciji absorbcije, često je tako u praksi, pa kad popuni? i onaj airgap sa dodatnom vunom opet mo?e biti benefita... dakle začaran krug"

To sam procitao NLP-ov prvi odgovor u temi: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27268
i tako zakljucio...
Mozda si ti u pravu, ne znam? :/

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 304571)
Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima.

Htedoh time "sto gusci" da kazem da bi trebala da bude kamena vuna jer je gusca od mineralne vune... Lose sam se "odrazio" sto bi rekao Zika Pavlovic :D

Eomsy 22-04-2011 11:34 AM

Ovdje ti se pod mineralnu vunu podrazumjeva kao kamena vuna.

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304563)
Premerio sam malo sobu, i zakljucio da nema poente pomerati sto tako da mi velika vrata budu iza mene jer je tamo malo uzi zid i nikako se ne bi moglo uci u kupatilo tako da mislim da ce ovako ostati.

Ok.

Quote:

Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore?
Jer kad pravim, pravicu sve od jednom.

Preporučam dio po dio, odnosno kada stvoriš grubu sliku što si naumio, onda kreneš sa izradom recimo Superchunksa, dotle si detaljno izdizajniraš panele, pa difuzor itd. itd, no prije savjetovanje sa Rumskim sa skiciranim slikama ... Od svega navedenog, mislim da ti je difuzor najteže za napraviti, pa vidi jel bi to možda prvo ... No najprije napravi grubi plan, tj. nacrtaj ga :wink: ...

Quote:

Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK.
...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"? :ups:

A i može te biti sram, jer je to objašnjeno preko nekoliko puta :)... No, meni nije teško da to ponovim. POd pojmoj superchunk ti se podrazumjeva sjećenje kamene vune u trokute, te postavljanje tih trokuta jedan na drugi od poda do stropa. Makar ima i tu par tipova izrade, ti se drži ovog najosnovnijeg kojeg sam ti rekao i to ti bu to :).

Ponavljam da za SC-e (superchunkove) ne treba gusta kamena vuna, već ti je dovoljna 50-75 kg/m3, dok za panele i cloud-ove ideš sa gušćom kamenom vunom.

Rhino 22-04-2011 03:01 PM

Evi ti link oko bass trapova (proslijedio mi NLP ranije)

http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=534

Tako sam dosao do zakljucka za airgap u coskove. Mada to je samo moje zapazanje, ipak na stvari koje ti predloze NLP ili Boggy obrati vise paznje nego na mene :)

Rhino 22-04-2011 03:03 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304578)
mislim da ti je difuzor najte?e za napraviti, pa vidi jel bi to mo?da prvo ...

Slazem se!

djzmaj 22-04-2011 04:51 PM

Quote:

Ovdje ti se pod mineralnu vunu podrazumjeva kao kamena vuna.

Aha.

Quote:

Preporučam dio po dio, odnosno kada stvori? grubu sliku ?to si naumio, onda krene? sa izradom recimo Superchunksa, dotle si detaljno izdizajnira? panele, pa difuzor itd. itd, no prije savjetovanje sa Rumskim sa skiciranim slikama ... Od svega navedenog, mislim da ti je difuzor najte?e za napraviti, pa vidi jel bi to mo?da prvo ... No najprije napravi grubi plan, tj. nacrtaj ga :wink: ...

Ok, nacrtacu veceras sta budem smislio pa cemo da razradimo to :)

Quote:

A i mo?e te biti sram, jer je to obja?njeno preko nekoliko puta :)... No, meni nije te?ko da to ponovim. POd pojmoj superchunk ti se podrazumjeva sjećenje kamene vune u trokute, te postavljanje tih trokuta jedan na drugi od poda do stropa. Makar ima i tu par tipova izrade, ti se dr?i ovog najosnovnijeg kojeg sam ti rekao i to ti bu to :).
Ponavljam da za SC-e (superchunkove) ne treba gusta kamena vuna, već ti je dovoljna 50-75 kg/m3, dok za panele i cloud-ove ide? sa gu?ćom kamenom vunom.

Preskocio sam onda tu "definiciju", hvala :)

djzmaj 22-04-2011 04:52 PM

Quote:

Evi ti link oko bass trapova (proslijedio mi NLP ranije)

http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=534
Procitacu ovo! :)

Eomsy 22-04-2011 06:14 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 304591)
... ipak na stvari koje ti predloze NLP ili Boggy obrati vise paznje nego na mene :)

Tu se ija sla?em ?to se tiče mojih savjeta, ali vjerujem da će me već Boggy ili NLP ispraviti ako u nečemu grije?im ... :D

P.S. Provjeri inbox!

Rhino 22-04-2011 06:26 PM

Nemam nista u inboxu. Mozda sam slucajno izbrisao, ili ti slucajno nisi poslao?:D

djzmaj 22-04-2011 06:33 PM

Quote:

Nemam nista u inboxu. Mozda sam slucajno izbrisao, ili ti slucajno nisi poslao?:D
Na mene je mislio Eomsy :) nesporazum :)

Eomsy 22-04-2011 06:33 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 304603)

Sory stari, bilo upućeno Zmaju ... :D ...

Rhino 22-04-2011 06:34 PM

Ups, sori..

idemo dalje :)

NLP 25-04-2011 09:30 PM

Bolje da je čošak ispunjen kao što kaže Rhino.

Woofer ne treba da je na sredini, kad odradiš akustički tretman onda je pozicioniranje zvučnika nekakav "fine tuning"... može da se i izračuna gdje bi trebali da budu zvučnici... ipak najbolje je da uklopiš akustički program, mikrofon i promatraš frekvencijski odaziv i pored toga još sam procenjavaš... opet pomeraš zvučnike i tako dalje... woofer/nizke frekvencije zrače omnidirkecionalno te čovjek ne može da lokalizuje izvor, ne treba da se poštuje simetrije kod woofera ako mu je gdje bolja pozicija... oko svega drugoga treba da se poštuje simetrija!

djzmaj 25-04-2011 09:35 PM

huh... gde nestade moj ceo referat od post-a... Celu ideju projekta sam postovao i objasnio i cak mi je eomsy odgovorio, a sada toga nema???

Eomsy 25-04-2011 10:52 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304628)
huh... gde nestade moj ceo referat od post-a... Celu ideju projekta sam postovao i objasnio i cak mi je eomsy odgovorio, a sada toga nema???

Mo?da je moderator obrisao :confused:. Ako smo koga uvrijedili, sorry, a mo?da je i neki downfall servera, po?to dva dana nisam ni mogao na sajt?

Rhino 25-04-2011 11:04 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304636)
a možda je i neki downfall servera

Izgleda da jeste bio:(

djzmaj 25-04-2011 11:29 PM

Quote:

Mo?da je moderator obrisao :confused:. Ako smo koga uvrijedili, sorry

Siguran sam da nismo nikoga uvredili...

Quote:

mo?da je i neki downfall servera, po?to dva dana nisam ni mogao na sajt?

Jedino to moze da bude... Sacekacu do sutra da vidim da mozda nema resenja za to, pa ako ne bude, napisacu ponovo :/

djzmaj 26-04-2011 03:02 AM

5 Attachment(s)
Ok, ajmo Jovo nanovo :)
Eomsy je bio toliko ljubazan da je nacrtao svoju ideju treat-ovanja prostorije. Dakle ceo projekat.

Ja sam "otvorio" plafon da biste bolje videli sta se dogadja unutra:
Attachment 9552
u uglovima je Eomsy nacrtao cevaste bass trapove radi lakseg pomeranja, MADA sam ja razmisljao da bi mogao da napravim standardne SuperChunk-ove ako se radi o dimenzijama DO 45x45x64:
Attachment 9556
Sad, ja postavljam pitanje, da li je to dovoljno za SuperChunk? Ili je mozda i iz akustickih razloga bolje praviti cevasti bass trap?

Na levom i desnom zidu su postavljeni "Eomsy Apsorberi" Eomsorberi? :D
Zasticeni narandzastom bojom :D ...salim se ja malo...

Ti apsorberi su sastavljeni od 5cm Mineralne vune, 5cm "vazduha" i 5cm kamene vune.
Na "prednjem" zidu i na plafonu su apsorberi sastavljeni od 10cm mineralne vune.
Attachment 9553
Na podu su postavljeni superchunk bass trapovi.
Attachment 9554

Na zadnjem zidu je EOMSy postavio 2x skyline pn127 difuzor. (ova kutija ispod je bila predvidjena za njegov projekat, rezonator, pa ju je samo preneo ovamo. Meni bi difuzori bili direkt na zidu, bez icega ispod - osim ako vi ne kazete da treba nesto).
Ovakve difuzore mogu da krenem da pravim KOLIKO sutra, dakle izrada nije problem, samo ako se slazete da su potrebni tj. da ih necu praviti za dzabe.
Attachment 9555

...od prilike je to neka pocetna ideja, i evo prezentujem (prezentujemo) je na forumu.

djzmaj 26-04-2011 08:19 AM

Dodatak :) Naleteo sam na jedan leep diy absprber, sta mislite o ovom principu? Svidja mi se jer mi deluje lak za napraviti, a ove velike rupe mogu takodje lako da napravim... :)

http://www.cinematreadwell.com/homemadesoundpanels.pdf

Rhino 26-04-2011 09:37 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304655)
Meni bi difuzori bili direkt na zidu, bez icega ispod - osim ako vi ne kazete da treba nesto).

Iza difuzora trebas apsorber.

Eomsy 26-04-2011 10:04 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 304704)

To sam mu objasnio, pa se nadam da je usvojio :D ...

boggy 26-04-2011 10:06 PM

Quote:

da

.... do te mere je to potrebno, da 2D difuzor moze biti bacen novac i vreme zbog kolicine sobnih modova (slabo ce se cuti njegov uticaj), koji ostaju zivahni bez apsorbera pozadi, a koje 2D difuzor NE MOZE da resi.

pozdrav

bogi

p.s. ne bi se za*ebavao sa valjkastim bass trapovima u uglovima, na tom mestu je u modularnoj akustici najefikasnij "superchunk" apsorber.

djzmaj 26-04-2011 10:15 PM

Quote:

Jasno mi je to sasvim, pricao sam sa Eomsy-em u vezi toga, cak je i nacrtan (ono narandzasto iza) tako da je to ok...

Ne mogu da stignem SAD, ali sutra cu nacrtati TACNO kakve bi apsorbere pravio i takav bi takodje bio iza difuzora pa me ispravite ako sam ih zamislio pogresno :/

djzmaj 26-04-2011 10:20 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 304706)
.... do te mere je to potrebno, da 2D difuzor moze biti bacen novac i vreme zbog kolicine sobnih modova (slabo ce se cuti njegov uticaj), koji ostaju zivahni bez apsorbera pozadi, a koje 2D difuzor NE MOZE da resi.

OK, jasno.

Quote:

p.s. ne bi se za*ebavao sa valjkastim bass trapovima u uglovima, na tom mestu je u modularnoj akustici najefikasnij "superchunk" apsorber.

OK, takodje jasno. Sutra bi na osnovu ponude mogao da pogledam koju gustinu kamene vune bi mogao da stavim (postoje neke 3 varijante imam zapisano sve ali nije u mojoj blizini), pa samo ako je moguce na osnovu toga zekljuciti da li je ona dimenzija 45x45x64 superchunk-a dovoljna.

Eomsy 26-04-2011 10:42 PM

Quote:

da

.... do te mere je to potrebno, da 2D difuzor moze biti bacen novac i vreme zbog kolicine sobnih modova (slabo ce se cuti njegov uticaj), koji ostaju zivahni bez apsorbera pozadi, a koje 2D difuzor NE MOZE da resi..

Eto, opet nešto novo naučio ... ja sam mu i onako samo skicirao gdje mu kaj bi trebalo doć :wink:, a o izboru se uvijek treba konzultirati ...

Quote:

OK, a jel mu stvarno 45 cm dovoljno u kutovima? I nije da ih baš može ispremještati kod vrata, ako budu modularni, a ako smetaju (kod kupaonice) ...

boggy 26-04-2011 10:44 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304717)
.......
OK, a jel mu stvarno 45 cm dovoljno u kutovima?

a koliko bi ti stavio?

pozdrav

bogi

Eomsy 26-04-2011 10:50 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 304718)
a koliko bi ti stavio?

50 .... :D ili barem 60, ploču vune na 4 jednaka dijela (one Rockwool 120x60) ... ali ti si boss 8-) ..

boggy 26-04-2011 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304721)
50 .... :D ili barem 60, ploču vune na 4 jednaka dijela (one Rockwool 120x60) ... ali ti si boss 8-) ..

Mozes li ti to da skiciras uprosceno u sketchupu da skapiram kako si mislio?

pozdrav

bogi

NLP 27-04-2011 12:13 AM

... eee ako može još više ne bi bilo loše :D

Rhino 27-04-2011 01:18 AM

Chek, chek... Pricate o 2x45cm katetama i 60tak cm hipotenuzi jel? Pa dobro i nije to tako malo, stane tu par kubika vune u 1 sc..

boggy 27-04-2011 01:33 AM

Da... ne treba zaboraviti da zapremina apsorptivnog materijala igra najvazniju ulogu, ugao superchunka nije toliko bitan.. samo je ipak vazno ne zaboraviti da je u uglovima najveca energija koji sobni modovi mogu napraviti a uglovi nam najmanje trebaju u prostoriji te je zato dobro tamo smestati bass trapove.

pozdrav

bogi

djzmaj 27-04-2011 03:45 PM

3 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 304734)
Chek, chek... Pricate o 2x45cm katetama i 60tak cm hipotenuzi jel? Pa dobro i nije to tako malo, stane tu par kubika vune u 1 sc..

Bas o tome. Ta dimenzija, evo nacrtao sam i kako bi to izgledalo u pravoj velicini (2-3cm se menja ta dimenzija od ugla do ugla jer uglovi nisu idealni).
Attachment 9563
Evo i ovde, slika koju sam vec postavljao sa dimenzijama:
Attachment 9564

Meni je to "odokativno" izgledalo i ne bas tako malo u odnosu na SuperChunkove koje sam vidjao na NLP-ovim postovima iz raznih studija.
Msm da bi mi veci problem bio za koju vunu se odluciti za SuperChunk.

Evo ja cu vam napisati sta tacno ima u ponudi i koje su cene (ako eventualno to nekoga zanima) trenutno u TermoDom-u Beograd.

Mineralna - Staklena vuna:
-(od 11 do 45kg/m3) 10cm debljine 168din m2
Mineralna - Kamena vuna:
-(30kg/m3) 10cm debljine 479din m2
-(75kg/m3) 10cm debljine 958din m2
-(120kg/m3) 10cm debljine 1538din m2
Table kamene vune su 100x60

I evo ovo sto sam rekao da cu nacrtati, kako sam ja zamislio da bi najlakse napravio APSORBER:
Attachment 9565
Dimenzije 1m x 60cm, 10cm debljine.
Vuna bi bila prethodno umotana u platno pa zatim stavljena u ram, tako da bi mi drvo bilo vidljivo sa spoljne strane (tako mi se svidja, ne mora tako).

Nacrtao sam na modelu kao da ima DVE razlicite gustine vune unutra, dve od po 5cm jer sam razmisljao da bi mozda tako bilo bolje radi troskova. Da jedna bude gusca, a jedna manje gusta? Ali opet nemam pojma jer ne znam koju bi vunu od gore ponudjenih trebao da stavim u apsorber ili koje dve vune?

Dakle, da budem konkretan, treba mi pomoc oko toga da li ovakav apsorber zadovoljava neke standarde iz vasih iskustava i koju vunu bi trebalo staviti u apsorber, a koju u superchunk-ove.

Hvala ljudi, toliko se razradismo da obavezno mora na kraju da padne rostilj! :p

boggy 27-04-2011 03:53 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304792)
.........
Mineralna - Staklena vuna:
-(od 11 do 45kg/m3) 10cm debljine 168din m2

Cena je fantasticna... ali ces se cesati SVUDA od nje! :shock:
Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304792)
Mineralna - Kamena vuna:
-(30kg/m3) 10cm debljine 479din m2
-(75kg/m3) 10cm debljine 958din m2
-(120kg/m3) 10cm debljine 1538din m2
Table kamene vune su 100x60
..........

Da li mi se cini ili su mi ovo prevelike cene... 10EUR/m2 za kamenu vunu 75kg/m3!?
Posto je azmafon po m2? Ako je neko skoro kupovao.

pozdrav

bogi

p.s. u stvari... smetnuo sam s uma da je debljina 10cm... sorry

Rhino 27-04-2011 03:57 PM

60-80kg u uglovima, 100-120kg na zidovima i plafonu bi bio ok.

All times are GMT +1. The time now is 12:20 AM.