![]() |
Re: Tape saturacija plugovi
aaaa to si stavio lampu u fla?u...ja sve gledam kakav je to lampa?ki toranj tu :)
|
Quote:
http://img153.imageshack.us/img153/953/p1010042ni.jpg Pozdrav, Vasa P.S. Naravno da je kod mene, ko bi mi inače dozvolio da turam lampu u fla?u? O'? na pivo? |
downdate sistema.
ahahahahaahahahahaah prejako:):):):) |
Quote:
Vrh! :rotfl: |
Quote:
http://www.tportal.hr/ResourceManage...69239&fmtId=20 |
Lijepo vam čovjek DaBear ka?e...deco manite se budala?tina!
Ovo je novo vrijeme i dolaze nove igračke,a za 50-100 godina klinci će se nama smijati jer će radit pola mjuze na svom iphone88(ili ?),a nas polovicu će ubit čirevi i kičma zbog ?arafanja i tegljenja starih analognih sinteva,mixera i ostalih analognih nepodob?tina... A uostalom,daj vrhunskom svjetskom producentu i na?em "velikom" produc. neki hardware ili software pa da vidimo...mi smo jeb... najpametniji i sve znamo-od usnimavanja pa do kraja,a usput znamo i servisirat ,kalibrirat,dizajnirat i uređivat studio,dobri smo menađeri pa i je..či! Danas trenutno uzme? Mac-a ili RuDaw,par mikrofona,konvertere,zvučnik i 90% ostalog je u kompu-samo ubadaj(ako treba?) vanjske instrumente i pjevače i peri....ako nekom treba vi?e neka razmisli o solidnom studiju npr. za usnimavanje 100 gudača ili jo? nečeg ekstremnijeg....i da tape saturacija-pa ko na slijepom testu između 20-ak softvera i hardvera točno pogodi koja je koja sprava ja ću mu prvi poljubit ruku! malo off topic,ali jbg nisam mogao izdr?at. |
1 Attachment(s)
he he ..odkad smo mi koristili "hi tech" aparate !!
bilo je to davne 1984....grupa DATA - "Ne zovi to ljubavlju" (Jugoton) |
Quote:
|
Sa muzikom sam se igrao jos na burazerovom commodore-u, jos u osnovnoj skoli. Prosao kroz Turtle beach, AWE, SAW, Voyetra, Cakewalk faze...
I tek onda otisao u studio... Naravno i onda, sve vreme, imao kuci racunar (P1,2,3,4) posvecen zvuku itd... Nakon sto sam iznjakao vecinu plugova nabavio sam magnetofon. Nisam ni prvi ni poslednji sa takvom idejom, niti sam se samo ja toga setio. Gomila ljudi to radi, cak i ovde (na forumu) i nisam ja izmislio toplu vodu ali to sada nije tema,niti je ovo poziv da se to radi, naprotiv, ko skonta da mu to odgovara,shvatice,u krajnjem, eto lud sam...! Prica o kalibracijama i pacenju i mucenju je totalni B.S....! Svako ko je imao prilike da radi sa iole spravama, a ne prepricava GS ili neki drugi forum to zna... Shvatam kada neko kao sto je cika Zoki kaze nesto vezano za posao i ima potpuno pravo, i zna zasto to govori, vreme je novac,kada imas toliko puno posla... Nisam uspostavljao tezu o analog vs digital, niti bi to realno imalo ikakvog smisla, i sam radim ITB, samo imao sam utisak da se radi o threadu sa temom o tape saturacija plugovoma... To je sada malo aktuelno, eto marketing breese nas dokacio, bili su to kompresori, pa EQ-ovi, sad je ovo, sledece je ko zna sta... Vise sam imao utisak da ljudi koji nisu prosli pored magnetofona ili imali dodirne tacke sa trakom pricaju o saturacijama i slicno... Ako treba da se drzim teme, samo cu kratko jos dodati, zbog neduznih citalaca, da su slovom - svi plug-ovi na ovu temu daleko predimenzionisali i preuvecali tape efekat, da bi ljudi koji o tome pojma nemaju uopste culi razliku na prvu loptu,na istom kanalu i to je sve... Daleko od toga, opet, da nemaju svoju namenu kao takvi...ali to je stvar kreativnosti... BTW: Phil Collins 2010... Smece neopevano! Imam the best of CD koji bi trebalo uramiti,jos gomilu njegovih stvari, pratim rad istog od detinjstva,rad sa Oldfildom, od kad sam poceo da pratim muziku uopste, deci u skolama to treba pustati umesto teorije na muzickom, ali ovo novo, je za moj ukus - golo sranje, i zvucno (kako god da je radjeno) i idejno i kako god hoces... Eto rekao sam. Fuck yeah! Poz' |
Quote:
Nemoj me pogrešno shvatiti...Magnetofon je nešto što je polako prestajalo da se koristi u studijima par godina nakon što sam se ja rodio! Ja pored njega mogu da "prođem" sa velikim respektom nečega što je visoko cijenjena istorija muzičke produkcije - isto kao i pored niza takvih uređaja koje poneko još uvijek stavlja u "trku" sa ovim mladim "konjima". Definitivno sam se oslobodio izluzija da se nešto što se može nazvati vrhunskom produkcijom može napraviti u sobi na kompjuteru - ali zasigurno ne mislim da se vrhunska produkcija u današnje vrijeme dobija magnetofonima i raznim istorijskim rekvizitima! Ne znam postoji li i jedna grana tehnologije u kojoj postoji jedna tako retrogradna vizija kao što je djelimično u audio tehnoglogiji - Naime - poneko još uvijek tvrdi da je nešto staro bolje od novog! Samo treba zamisliti tvrdnju da je Atari u stvari kompjuter "bolji" i za nešto korisniji danas od najsavremenije konfiguracije. Što se tiče audio produkcije - ne mora čovjek biti genije da uoči da je tačka stavljena na neke stvari! Mikrofon je još uvijek mikrofon - zvučnik je zvučnik -instrument je instrument!!! ALI što se tiče procesinga, krajnjeg u lancu snimanja i montaže(editinga) - tu su ubjedljivo pobjedili neki drugačiji alati - a to su : razni oblici DSP-a....u krajnjoj liniji računar i softver kao centar toga. Dobile su se neke nevjerovatne prednosti koje mislim da je ovdje smiješno pominjati i da je besmileno da ovdje postoji neko ko ih ne zna:rotfl: Super je zezati se i ispobavati - to je sve lijepo ili zanimljivo! Ali - danas ubjeđivati nekoga da postoje neke stare sprave koje mogu nešto više...to je stvarno prevaziđena priča! p.s. Za mene je saturacija samo jedan od vidova da procesiram određenu t[raku ili zvuk! Može, a ne mora...u suštini efekat koji se dobija blagom distorzijom i eq-om plus kompresorom...znači samo jedna od paleta širokog digitalnog svijeta koja mi se nudi...that's it! Šta bi značilo da ja sad kažem nekom klincu da nikad nije "prošao" pored SEGE!? Ne znam šta bi mi on rekao...možda "Aha..." i nastavio da igra svoj moćni x box ili playstation 3 :) |
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Pa znamo ko kombinuje to dvoje... |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
ne znam dali si skapirao da su to obrade legendanih stvari iz tog (Motown) perioda..pesme koje su Collinsu drage (iz nekog razloga) i pesme koje je hteo da prepeva i obradi (iz njemu poznatih razloga) ali da zadrze taj "vajb" i sound iz tog perioda. Da li je smece ili nije...?? Pesme su legendarne klasike, on je odpevao super, menjali su intonacije (da mu legnu) itd...zvuci kako treba da zvuci ! Nije Genesis, nije Oldfield, nije In The Air Tonight...nego album obrada. A prica je da su uspeli da prozvedu taj "topli / analogni / mono / retro" zvuk koristeci puno plugova ! To je bila poenta cele price.. Nisu rekli "ne moze to bez trake, bez Neumanna, bez starih gitara i bubnjeva..." nego su seli i uradili sa onim sto su imali ! I to dobro... |
Quote:
Quote:
Quote:
Vise mi zvuci kao trud ulozen u "skidanje" zvuka,koliko se uopste uspelo, nego "imali smo nesto da kazemo"! A iskreno bas volim dobre obrade, mada ih je jako malo. Bob Dylan -Guns, Doors - Idol ili Beverley Craven sa prelepom obradom Abbe...sjajno, mada YT nudi samo mono snimak,jbg...itd...! Poenta moje price je da je tape "emulacija" - kao emulacija - cist promasaj. Za druge stvari veoma korisno,kad hoces nesto u zvuku da postignes takvim plug-om - to je ok,bolje je u nekim situacijama koristiti to nego neki eq za neke fine radove na karakteru, ali iskljucivo za dobijanje istog efekta, da zelis da zvuci kao traka, potpuno beskorisno...IMHO. Uostalom, treba znati i kada i zasto uopste koristiti efekat ili traku, kao da ce to da resi bas sve... A ovde salva...a mozda je 2-3 coveka u zivotu upalilo magnetofon... I sad ce opet da se obruse citaoci GS,ali mogu do sutra... I don't give a good goddamn... Sorry za dugacak post...evo, povlacim se... |
Quote:
Na zadnjem bandu ?to sam radio, koristio sam ga da malo zaprljam vokale da bolje sjednu... :D |
Quote:
Ja lično neću da mi traka zvuči isto kao ne?to prije 20, 30 ili 150 godina! Htio bih po mogućnosti da mi zvuči kao ?to zvuči muzika danas. Saturacija mi predstavlja jednu komponentu u nizu distorzija , overdrajvova, bit kra?era i sličnih zezalica kojim poku?avam da dobijem neki karakter zvuka koji mi je u glavi...Ba? me briga , iskreno, za megnetofone...Opet ti sa pričom ko je "upalio magnetofon" ko nije. Brate, ja ne ?elim da ga imam ni da ga palim. Na dovoljno stvari u svom ?ivotu gubim vrijeme koje bi mogao da iskoristim za ne?to korisno i konkretno! Najveći je "problem" u tome ?to je tehnika stigla dotle da za smije?ne pare mogu da se čine čuda! Onda stvar ostaje samo na kreativnosti . dovitljivosti i vje?tini baratanja onim ?to ima?! Najvi?e me "nervira" u ovakvim pričama ?to se plasiraju kao neke istine i ?to lako mogu da navedu nekog da traći svoje vrijeme sa magnetofonima i raznoraznim starudijama umjesto da se posveti -bilo poslu, bilo umjetničkom stvaranju - kako ko voli! :) Brate - reci- "Dragi su mi magnetofoni i milo mi je da se igram sa njima" - To je super! A ne da se valja priča kako je to neko neprevaziđeno čudo koje samo rijetko odabrani znalci imaju i kapiraju...izgleda ne kapira vi?e ni Phill Collins, ni drugari sa GS-a...niko ne kapira sem Big Bockie! Vjeruj mi da bi moglo 6 magnetofona da stoji pored mene i da ih ne pogledam...morao bih da budem jaaako dokon i voljan za zezanje...:) |
Quote:
|
Quote:
|
Cemu toliko pljuvanje i tesenje da je analogna oprema ne potrebna i da usporava rad? Kao da svaki dan radite sa SSL-om, nevenom, Studerom i PT HD3 i 4 puna racka iza ledja pa onda da razumem da pricate iz iskustva i da je to tacno.
Sto se tice komentara da je brzina rada brza ITB/hybrid nego na analognoj konzoli... pre bih rekao da je obrnuta situacija, zapravo, dok isklikces misem po meniju da otvoris neki plugin ili kanal za snimanje, inzinjer na konzoli i sa rackom outboarda sve to uradi jednim okretom. p.s. Studer ili pak Otari MTR90 MK2/3 ne treba da se steluje posle svakog snimanja, dovoljno je jednom nedeljno ili mesecno. Opet, cemu toliko sranje po analognoj opremi, kad se i dalje prave hitovi u SSL studijima. da sam muzicar pre bi otisao u studio koji ima large-format konzolu nego u onaj ko ima digitalni kontrler i midi klavijaturu, bez obzira da li pluginovi imitiraju tu PRAVU Konzolu ili kompresor. Studiji sa mbox 3 i Rode mikrofonima danas naplacuju isto koliko i studio sa SSL-om. (u Americi, u sred LA), 50 eur 1 sat.. jebote U ITB svetu sve se svodi da taj plugin imitira taj pravi hardware... sta je bolje: sex uzivoi lli preko USB pi*ke? |
Quote:
|
Poanta se sastoji u tome da se kompletna tehnologija 21. stoljeća koristi isključivo za simulaciju tehnologije 20. stoljeća.
I još na kraju te simulacije zvuče tragično. Meni je smiješno da UAD objavi plugin koji se zove Studer A800 i onda se još ekipa napali. To je otprilike kao da Opel izda novi auto, stavi pet spojlera,4 auspuha,vrata koja se dižu, pofarbaju ga u žuto i nazovu ga Lamborghini Countach. Presmiješno. Ne moram ni spominjati da te simulacije nemaju nikakve veze sa zvukom originalnog hardware kao uostalom niti jedan jedini plugin koji je ikad napravljen. To što vam se CLA zakleo majkom i sestrom da Waves SSL zvuči potpuno isto kao i prava stvar to možete objesiti mačku o rep. Pa zašto ljudi kupuju analog summing mixere, zašto plaćaju 5000 Eura za 50 godina starog Neumanna, zašto svi žele Neve 1073 preamp itd? Ja mogu napraviti dobar zvuk na bilo čemu, Behringeru, SSL-u ili Voxengou. ali to nije the point. Point je da je danas cilj i definicija dobivanja dobrog zvuka postizanje da nešto zvuči približno onome kako je to nekad zvučalo. Moje mišljenje je da tehnologiju 20.stoljeća koja je još uvijek apsolutno superiornija svakom pokušaju simulacije treba samo prilagoditi 21.stoljeću. Na koji način ne znam,nisam stručan po tom pitanju. Ali vjerujem da sve vodi k tome. Između ostalog imali bi manju količinu ljudi koji imaju Cubase, dva Adama A7, Rode mikrofon, 468 crackiranih pluginova i koji sebe nazivaju producentima i inženjerima te su spremni raditi za 4 Eura po satu. A i količina dobre glazbe bi bila puno veća jer bi puno manje netalentiranih ljudi trošilo kisik i zauzimalo medijski prostor. |
Quote:
|
suštinski grešiš što se ovih poslednjih tiče. To što je gomila debila dohvatila kompove i rade lošu produkciju za male pare je zapravo dobro po ljude koji znaju šta rade. Meni je studio prepun klinaca koji su se već opekli snimajući ceo album kod nekoga na gajbi za 1000e. Na kraju skontaju staru narodnu maximu - kolko para tolko muzike. Realno je da dostupnost oruđa za rad suštinski nije loša stvar.. skoro je Trevor Horn rekao - pa već stotinama godina svi imaju i četkicu i platno i ulje pa nisu svi Rembrant ili Van Gogh.
Mislim da taj rezon negodovanja i ozlojeđenost najčešće gaje ljudi koji zapravo nemaju rezultata boljih od tih istih klinaca sa 4e na sat, bez obzira što su proveli mladost kraj magnetofona i analognih mixeta, pa su zapravo sad u ovoj eri ostali bez posla. Ne skontaj me pogrešno, ne mislim da spadaš u takve, samo si možda od takvih usvojio taj metod razmišljanja. Svojim ušima sam čuo mnoge legende BG zvuka kako lagano odlaze u tri lepe jer ne mogu držati korak sa vremenom i tehnologijom, i sve ih više hvata apatija umesto da samokritički identifikuju problem. To svakako nije slučaj sa svima, i ima onih koji se ODLIČNO drže i i dalje zadaju domaće zadatke svim FruityLoops producentima |
Arthure svaka ti je na mestu :)
+1 Sent from my iPhone using Tapatalk |
Kakva sushta istina! :-)
|
Quote:
|
Quote:
to je valjda glavni problem....hoce zvucati isto ko metallica a nisu sposobi za ni?, bez ideja, bez pjesama...kompjuter, amplitube i ez drummer...glavno je pitanje "kako da mi snimka zvuci glasno i ?iroko?" Jako puno kultnih albuma (a govorim o nekoj alter, hard core, rock, metal sceni) je snimano u rupama za sitnu lovu...ali je postojala svjest da se ne mo?e zvućat dobro kao "mainstream" bendovi tako da se nije ni poku?avalo..i?lo se na ne?to drugo, na ideju, na neki kreativno kori?tenje "lo fi " sounda, na namjernu distorziju, na uvje?banost...koristi? ograničenja i je*e ti se za "dobar sound" |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Onda u pedesetoj napi?e? ovako besmislen post poput mog, poslu?a? Diskomer na Studiju B (moj omiljeni referentni kanal za domaću pop mainstream produkciju), ode? u podrum da proveri? stanje kiselog kupusa i usput se pita?: "za?to sve ove pesme zvuče kao da su iza?le iz istog studija?" Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Zar ima klinaca koji su spremni platiti i 1000 eura za demo materijal ili što već a da sviraju žešću glazbu (s obzirom koliko sam zamijetio da Arthur takvu produkciju radi)? I još na Balkanu? Većini klinaca se 1000 eura čini ogroman novac... ;) |
Quote:
Eto to je SEKS! Ja pro studije ne dovodim u pitanje, ali dovodim u pitanje da pro studije čini gomila starudije i stotine hiljada dolara kao što je nekad...a definitivno jedna od komponenti koja čini pro studio, danas, 25. decembra 2010 godine nije faking magnetofon. Čuš magnetofon.... |
Quote:
A Arthur će sam da objasni na ?ta je mislio. Ja sam pak imao u vidu onu temu: http://www.rumski.com/forum/showthre...ight=akademija Pozdrav, Vasa P.S. Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Lovu ne bih žalio za preampe i mikrofone! A centa ne bih dao za kompresore i ostali outboard na na koji je nekad išlo puno love...Bazirao bih sve na midi mikseru , a dobro bi bilo imati API ili SLL channel strip...ili oba...koje će mi vrag onda bilo kakva konzola...!? Channel stripove bih koristio samo u lancu snimanja i kad mi sve uđe u komp - tu bih definitino završavao priču sa kablovima :) Lanac bi mi se naravno zavšavao direktno u karti, bez ikakvog miksera kao posredinka...i ne idu te trake više nigdje iz kompa....nikakva provlačenja, ni presvlačenja...:) Pa udri po plagovima! :)
Takođe...doboro bi bilo, imati odvojene kompove za miksanje i neke druge djelatnosti...npr...ko radi sa midijem - jedan poseban komp iz koga će da vuče velike biblioteke, tako da se resursi kompa za miksnanje ne opterećuju time...i bog te veselio! :) Tako će i biti ako budem pravio svoj studio... |
Quote:
|
Quote:
Sa 10.000 ne mo?e? da napravi? NI?TA osim ličnog "ateljea" (?to samo po sebi nije lo?e). Jebiga, "profesionalni studio" je oduvek ko?tao od 50.000 pa navi?e. Izolacija + akustička obrada + klonja + čajna kuhinja + "chill out room" + svetlo + kablovi + gomila gluposti koje mi ovog trenutka ne padaju na pamet... Ona "oprema" koju klijenti vide kad uđu u studio je cca 1/4 celokupnog ulaganja. Čak i to je prilično optimističan pogled na "biznis". Mislim, to ?to je danas moguće u?tedeti prostor u racku jerbo svi imaju neku ITB verziju SSL i 1176 ne znači ni?ta. Klijentima naplaćuje? utisak da su u?li u studio, a ne u nekakvu prostoriju sa nagomilanom opremom. A to ko?ta. Nisam ba? najbolje objasnio, ali cenim da kapira? ?ta pričam :-) Pozdrav, Vasa |
U potpunosti kapiram šta govoriš i to jeste tako....nego sam ja mislio 10.000 isključivo za studijsku opremu...Računajući da čovjek ima već sređen i prilagođen prostor.
|
All times are GMT +1. The time now is 05:34 PM. |