Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pravna Pitanja (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=120)
-   -   kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36182)

Shot 19-12-2010 04:20 PM

Re: kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !!

Ja do sada nisam uspio još skupiti ništa novaca s zamp-a od muzika koje sam napravio za reklame. Moram priznat da mi nisu baš jasni. U prvom redu mislim da mediji uopće ne prijave reklame zampu, pa time ni ne plate ništa. Uzeo sam pare od naručitelja, dao što sam dao (u večini slučajeva zadržao svoja autorska) i to je to. Mislim da ubiranje autorskih naknada od reklamnih poslova može funkcionirati samo ako se potpiše publishing ugovor s nekom agencijom (ustvari samo jednom koja je to u stanju istjerati...). Bez toga ništa.
Ono što ja uberem para s zampa je od elementala i ostalih za koje radim. Znači standarno muzičarski...

Multicom 19-12-2010 07:10 PM

Quote:

Originally Posted by Evan Gore (Post 294133)
Gledaj...ZAMP je zadu?en za isplatu i monitoring emitiranja.
Ne zanimaju me posrednici i aspekti.
ZAMP meni MORA isplatiti MOJE novce, jer je sve uredno prijavljeno.

Tko je pogrije?io i za?to, to je njihov, a ne moj problem.

Nisam ja jedina sa takvim problemima...hrvatska je prepuna sličnih slučajeva, ali na?alost, nitko ne poduzima apsolutno ni?ta.

Netocna i potpuno kriva konstatacija.Zamp je servis Hds a zaduzen za kolektiranje novca i isplatu ali ne za monitoring!!! Monitoring rade publisheri,koji se brinu o svojim autorima da tv i radio uredno prijave dijela,da prate koliko i kad se ta dijela vrte. Zamp ne moze isplatiti novce ako ta tvoja dijela nisu prijavljena od strane tv a ili radija(sto je vjerovatno slucaj).Ti si svoja dijela uredno prijavila u zamp ali do njih nisu dosle informacije da su se ta dijela vrtila jer ih tv i radio nisu evidentirali i poslali u zamp. Posao zampa nije publishing odnosno pracenje,monitoring koliko i kad se nesto vrtilo,njihov posao je da prema prikupljenim podacima koji dolaze od korisnika,dakle,radija,tv-a,kafica,hotela itd isplate novce.Isplacuju ih po principu uzorka,slazem se da nije idealan ali bolji jos nitko nije izmislio.

Braca 21-12-2010 09:37 PM

A da se drzimo teme, i bez cinnizma, sta ce nam to, kad su ionako svi autori u problemu!!!!

cAAc 23-12-2010 06:57 PM

a zamislite da proizvodjaci automobila traze da im se svakog meseca na racun uplacuju pare prikupljene od auto prevoznika ,taksista renta car agencija ..proizvodjaci mashina da uzimaju pare od fabrika itd ..da +platite za svaki softver ili plag koji ste kupili itd

bubu 13-01-2011 06:10 PM

Realno gledano kafići i diskoteke zarađuju zbog glazbe.. 85% zarade je samo zbog glazbe koju pustaju, 10% interijer, ostalih 5% usluga i cijene. Da je neki klub koji pusta inace house osudjen da pusta neke gluposti koje npr nemoraju platit pao bi im promet za kojih... 50% njihov trosak na glazbu je zanemariv u usporedbi sa onime sto zarade. (Govorim o diskotekama i vecim kafićima..one kvartovske birtije nece niko ni piat za glazbu, nego puste lokalni radio na linijicu i svi sretni zadovoljni)

Bockie 14-01-2011 04:39 AM

Quote:

Originally Posted by bubu (Post 296148)
Realno gledano kafići i diskoteke zarađuju zbog glazbe.. 85% zarade je samo zbog glazbe koju pustaju, 10% interijer, ostalih 5% usluga i cijene. Da je neki klub koji pusta inace house osudjen da pusta neke gluposti koje npr nemoraju platit pao bi im promet za kojih... 50% njihov trosak na glazbu je zanemariv u usporedbi sa onime sto zarade. (Govorim o diskotekama i vecim kafićima..one kvartovske birtije nece niko ni piat za glazbu, nego puste lokalni radio na linijicu i svi sretni zadovoljni)

Zavisi kako-gde...

Imam utisak da cene igraju veeeeeeliku ulogu!
Naravno da ce ljudi hteti da vide omiljeni bend, ali ako je cuga (citaj: toceno pivo) 200-300 din (preko 2-3e, o.5l) ljudi ce otici na jeftiniji provod i narodnjake....!:(

bubu 15-01-2011 08:45 PM

a ok..igraju i cijene ulogu istina, ali npr. klubovi tu u zagrebu koji imaju ok cijene, na kojima dosta zarade(jer se nabavna cijena jako puno razlikuje od njihove prodajne) zarađuju zbog glazbe koju pustaju. Naravno da ce neki klub u kojem je pivo <15 kuna vise zaradjivati nego oni u kojem je 0.3 pivo 20+ kuna i da ce bit vise ljudi tamo bez obzira na glazbu. Ali i glazba igra veliku ulogu, pa bile to cajke, house, rock sve ima svoju publiku. Ali stvar je u tome da glazba privlaci ljude, bez nje bi klubovi bili trgovine

Komplex 19-01-2011 08:13 AM

Ja ne znam zasto se ljudi bune? Oke, neki se bune zato sto se mnogo placa u odnosu na standard! oke, to razumem i mislim da bi samo CLUBOVI tj najveci clubovi u srbiji trebalo da daju 1500-2000eura mesecno za to jer se u clubovima vrti mnogo mnogo muzike a okrecu se i parice :)

Kod nas u Svajcarskoj je, koliko sam ja cuo, sve automatizovano. I plus kad club zove DJ da mu vrti muziku i dj vrti neke poznate stvari, takodje placa club za to!

I opet kazem da mislim da ovi ovamo imaju cak mozda i neki uredjaj da bi playlista sama otisla do brojaca itd itd! znaci nesto NAJNORMALNIJE!

alavuk 19-01-2011 08:50 AM

eh svajcarska :)

Komplex 19-01-2011 02:42 PM

hahah kako si to rekao :rolleyes:
prosto sam mogao da osetim onaj eeeeh uzdah u tvom postu :D

Bockie 19-01-2011 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by Komplex (Post 296763)
Ja ne znam zasto se ljudi bune? Oke, neki se bune zato sto se mnogo placa u odnosu na standard! oke, to razumem i mislim da bi samo CLUBOVI tj najveci clubovi u srbiji trebalo da daju 1500-2000eura mesecno za to jer se u clubovima vrti mnogo mnogo muzike a okrecu se i parice :)

Kod nas u Svajcarskoj je, koliko sam ja cuo, sve automatizovano. I plus kad club zove DJ da mu vrti muziku i dj vrti neke poznate stvari, takodje placa club za to!

I opet kazem da mislim da ovi ovamo imaju cak mozda i neki uredjaj da bi playlista sama otisla do brojaca itd itd! znaci nesto NAJNORMALNIJE!

Ovde su ljudi podeljeni. Imas dve grupe :
jedna koje nece nista da placa i drga kojoj je pun ocin doskocica rezima kako da "protrese krosnju" pa sta popada...

Ja smatram da treba da se placa, ali da se mora uzetu u obzir sledece:

Rezimska statistika (obicno to "rezim" koriste oni koji nisu rezim, a tek mi od njih kiselo udari...) kaze da je ovde prosecna zarada oko 300e. :confused:
A ja bih voleo da znam kolika je prosecna zarada ako se u obzir uzmu najvise petocifrene zarade...?
Mislim da je katastrofalan podatak u pitanju... Ispod 200e...!!!

U takvim uslovima, koliko treba da je naknada za ovo?
Isto kao i tamo gde je plata 1500-2000e...?
Puna usta "malog" biznisa, a isti pod najgorom salvom sa svih strana!

Inovative_kg 24-02-2011 11:14 PM

Prosecna plata u Srbiji je u decembru mesecu 2010. godine bila 39.580,00 dinara, odnosno 370 eura :) .. Ne znam na sta se odnosi ovih 200 eura gore pomenutih :)

Bockie 25-02-2011 01:06 AM

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 299971)
Prosecna plata u Srbiji je u decembru mesecu 2010. godine bila 39.580,00 dinara, odnosno 370 eura :) .. Ne znam na sta se odnosi ovih 200 eura gore pomenutih :)

Ako procitas text, bice ti jasno.:wink:

Ta prosecna plata od skoro 39.580,00 je "prosecna" jer se u obzir uzimaju platurine poslanika, direktora javnih preduzeca, gradonacelnika i ostalih raznih stranackih namesnika od 200, 300 i vise stotina hiljada dinara...!!!

Dakle, ja samo kazem, hajde da obracunamo kolika je prosecna plata u zemlji, ako se u obzir uzmu samo plate ciji neto iznos ne prelazi 100.000din.
Verujem da je ubedljivo najvise ovakvih plata !

Onda ces vrlo lako doci do onih tragicnih 200-tinak evra...
Da ne kazem da je i to optimisticno...

boggy 25-02-2011 09:17 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 299977)
.........
Dakle, ja samo kazem, hajde da obracunamo kolika je prosecna plata u zemlji, ako se u obzir uzmu samo plate ciji neto iznos ne prelazi 100.000din.
Verujem da je ubedljivo najvise ovakvih plata !
.......

Sad ako hoces da uracunas u statistiku narod kome "poslodavci" ne placaju poreze i doprinose, vec daju 100-200EUR "na ruke" mesecno, verovatno bi rezultati bili jos gori nego sto navodis, na zalost takvu statistiku je nemoguce izracunati jer i nema evidencije, besmisleno je pricati o tome.

pozdrav

bogi

Inovative_kg 25-02-2011 10:03 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299983)
Sad ako hoces da uracunas u statistiku narod kome "poslodavci" ne placaju poreze i doprinose, vec daju 100-200EUR "na ruke" mesecno, verovatno bi rezultati bili jos gori nego sto navodis, na zalost takvu statistiku je nemoguce izracunati jer i nema evidencije, besmisleno je pricati o tome.

Da, ovo je najgori problem nase (sive) ekonomije, jer gomila novca na ovaj nacin ne prodje kroz legalne tokove i jednostavno se izgubi. Najvecu stetu pored samog radnika trpe PIO i zdravstvo.. Kroz PIO trpe penzioneri (hajde, za mene je pio ionako jedan veliki promasaj kad se sagleda funkcionisanje tog sistema u poslednjih 40 godina u celom svetu, ne samo kod nas) a trpece jos vise,jer cemo doci do tacke kada ce PIO njima isplacivati samo ono sto bude moglo da se izdvoji iz fonda itd.. S druge strane, gomila njih koji su na ko zna koji nacin otisli (nezasluzeno) u invalidsku, dodatno opterecuje isti sistem pa i samu drzavu (ovde ne mislim na ljude koji su stvarno imali povrede sa trajnim invaliditetima, bolesti sa progresivnim invaliditetima itd, vec znate na koga ..). To je jedan zacarani krug kome se kraj ne vidi. U najvecem delu teksta se slazem s vama, al' se opet ne slazem sa ovih 200 eura.. Ne slazem se ni sa onih 370, al' 310-320 je (opet kazem za mene, ne diram tudja misljenja) realno.

Pozdrav :)

sira 25-02-2011 10:24 AM

Quote:

Originally Posted by Evan Gore (Post 294103)
Opet lupeta?!!!
Daj, molim te, informiraj se malo...

U UK, Njemačkoj, Francuskoj, ?vedskoj, Finskoj svaka radio i tv stanica MJESEČNO ?alje playlistu ( HRV se to radi godi?nje) i za svaku izvedbu nositelji prava imaju svoj dio.

Sa druge strane, hrvatski ZAMP ne rije?ava prava stranih izvodjača.

Pa, ?ta misli?, za?to nemamo itunse?!?!

ZAMP je sam po sebi potreban, ali je problem u tome ?to ne rade svoj posao.

Mjesečno se ?alju i u Hrvatskoj ZAMP-u playliste

boggy 25-02-2011 10:52 AM

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 299984)
Da, ovo je najgori problem nase (sive) ekonomije, jer gomila novca na ovaj nacin ne prodje kroz legalne tokove i jednostavno se izgubi. Najvecu stetu pored samog radnika trpe PIO i zdravstvo..

Da... dosta ljudi nema regulisanu zdravstvenu zastitu, a da pri tom ne dobija dovoljno veliku nadnicu da bi se mogli leciti kod privatnika... (znaci nema NI jedno NI drugo...) ...
Quote:

Kroz PIO trpe penzioneri (hajde, za mene je pio ionako jedan veliki promasaj kad se sagleda funkcionisanje tog sistema u poslednjih 40 godina u celom svetu, ne samo kod nas) a trpece jos vise,jer cemo doci do tacke kada ce PIO njima isplacivati samo ono sto bude moglo da se izdvoji iz fonda itd..

Problem postoji, slazem se... ali je "praksa" da se penziono i socijalno ne placa od strane poslodavca pod "izgovorom" da ce to ionako da propadne... ja se pitam samo zbog cega ce pre da propadne, jel' zbog toga sto se ne uplacuje za gomilu ljudi, ili zbog "konceptualnih" problema. Ti ljudi kojima se ne uplacuje, btw, nikada nece moci ni da traze nikakvu penziju ni od koga, kad im bude bila neophodna (!)... jer im poslodavac (kad je vec tako "dobro" upucen u to sta ce da propadne a sta ne) ne placa dovoljno veliku nadnicu da penziju mogu regulisati na neki drugi nacin... tako da lepo ti pricas, ali poenta je sto se ta prica zloupotrebljava za isplacivanje premalih nadnica...
Ukratko... slazem se sa tvojom pricom.... ali PIO je osnovni nacin resavanja penzije u ovoj drzavi jos uvek, nije napravljen nijedan bolji jos uvek, tako da izbegavanje tog "loseg" nacina nije resenje a da pri tom ne dodje bolji... jer najgore da nema ni jednog, sto je sad cinjenica u velkom broju slucajeva.
Quote:

S druge strane, gomila njih koji su na ko zna koji nacin otisli (nezasluzeno) u invalidsku, dodatno opterecuje isti sistem pa i samu drzavu (ovde ne mislim na ljude koji su stvarno imali povrede sa trajnim invaliditetima, bolesti sa progresivnim invaliditetima itd, vec znate na koga ..)...............

Ne bih ceprkao preterano po tome, jer ima i puno zdravijih tema za diskusiju i kritiku od regularnosti necije invalidnine... evo, licno verujem da je steta koja se cini zaposlenima (svakako nekakvim buducim penzionerima) ali i sadasnjim penzionerima, na gore opisane nacine, daleko veca od ovog poslednjeg tvog pitanja.

pozdrav

bogi

Inovative_kg 25-02-2011 12:14 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299987)
Da... dosta ljudi nema regulisanu zdravstvenu zastitu, a da pri tom ne dobija dovoljno veliku nadnicu da bi se mogli leciti kod privatnika... (znaci nema NI jedno NI drugo...) ...

Problem postoji, slazem se... ali je "praksa" da se penziono i socijalno ne placa od strane poslodavca pod "izgovorom" da ce to ionako da propadne... ja se pitam samo zbog cega ce pre da propadne, jel' zbog toga sto se ne uplacuje za gomilu ljudi, ili zbog "konceptualnih" problema. Ti ljudi kojima se ne uplacuje, btw, nikada nece moci ni da traze nikakvu penziju ni od koga, kad im bude bila neophodna (!)... jer im poslodavac (kad je vec tako "dobro" upucen u to sta ce da propadne a sta ne) ne placa dovoljno veliku nadnicu da penziju mogu regulisati na neki drugi nacin... tako da lepo ti pricas, ali poenta je sto se ta prica zloupotrebljava za isplacivanje premalih nadnica...
Ukratko... slazem se sa tvojom pricom.... ali PIO je osnovni nacin resavanja penzije u ovoj drzavi jos uvek, nije napravljen nijedan bolji jos uvek, tako da izbegavanje tog "loseg" nacina nije resenje a da pri tom ne dodje bolji... jer najgore da nema ni jednog, sto je sad cinjenica u velkom broju slucajeva.

Ne bih ceprkao preterano po tome, jer ima i puno zdravijih tema za diskusiju i kritiku od regularnosti necije invalidnine... evo, licno verujem da je steta koja se cini zaposlenima (svakako nekakvim buducim penzionerima) ali i sadasnjim penzionerima, na gore opisane nacine, daleko veca od ovog poslednjeg tvog pitanja.

Slazem se sa svime ovde recenim :) ! Sto se propadanja samog PIO sistema tice , tu su svi i sve povezani kao creva tako da ne mogu da stanem ni na ciju stranu,mada su same studije o odrzivosti koncepta jako jasne za svakoga ko zeli da ih izvede ili procita. Potpuno podrzavam izjavu da propadanje samog sistema ne sme da bude izgovor za neplacanje doprinosa od strane poslodavaca. A sa druge strane,sama situacija je takva da trenutno nista ne moze da se menja, jer kad bi sama drzava ponudila alternativne puteve pronalazenja resenja za dodatni stub socijalne sigurnosti u trecoj zivotnoj dobi, to bi napravilo opsti haos,prevashodno u samom fondu,jer bi nedostajala sredstva za isplatu penzionerima (koji su ih zasluzili!) .Mnoge drzave u okruzenju su pocele polako da uvode poreske olaksice, bas zbog ovog problema i to je jako dobro resenje, no da ne raspredam o tome. Izvinjavam se sto sam se ovako bio raspisao,al' radim u ovoj oblasti i mnogo volim to sto radim. Necu vise :)

Pozdrav

boggy 25-02-2011 12:27 PM

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 299991)
Slazem se sa svime ovde recenim :) ! Sto se propadanjem samog PIO sistema tice , tu su svi i sve povezani kao creva tako da ne mogu da stanem ni na ciju stranu,mada su same studije o odrzivosti koncepta jako jasne za svakoga ko zeli da ih izvede ili procita. Potpuno podrzavam izjavu da propadanje samog sistema ne sme da bude izgovor za neplacanje doprinosa od strane poslodavaca. A sa druge strane,sama situacija je takva da trenutno nista ne moze da se menja, jer kad bi sama drzava ponudila alternativne puteve pronalazenja resenja za dodatni stub socijalne sigurnosti u trecoj zivotnoj dobi, to bi napravilo opsti haos,prevashodno u samom fondu,jer bi nedostajala sredstva za isplatu penzionerima (koji su ih zasluzili!) .Mnoge drzave u okruzenju su pocele polako da uvode poreske olaksice, bas zbog ovog problema i to je jako dobro resenje, no da ne raspredam o tome.

Kako god da se organizuje, posto sam donekle i ja upucen u neke od vidova osiguranja, iako mi to nije primaran posao, nekakvi novci se MORAJU uplacivati da bi se ostvarilo pravo na to... a da li ce ti novci biti tvoja stednja, pa ces u "trecoj dobi" da dobijas pare odatle u vidu penzije ili ces sve da podignes i popijes u kafani.. stvarno je marginalno pitanje u ovom trenutku... zato sto je sustinsko pitanje: uplacivanje dovoljno novca za zivot u buducnosti BEZ prihoda, odnosno od ustedjevine, u smislu pitanja da li placas penzionom i invalidskom fondu ili nekoj banci je potpuno irelevantno ako NEMAS dovoljno para ni za jedno ni za drugo, i to je problem....

Ali barem taj neko moze biti siguran da ce nemastina biti samo njegova kada dodje vreme za to, a to mu je poslodavac "zaboravio" da kaze.

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 299991)
Izvinjavam se sto sam se ovako bio raspisao,al' radim u ovoj oblasti i mnogo volim to sto radim. Necu vise :)

Pozdrav

Po mom misljenju ne moras da se izvinjavas, posto je sam Big Bockie dotakao prilicno ozbiljnu temu, svojim procenama prosecne zarade,... a i podforum je ok... ako se nadje da je suvise "offtopic" mozemo move u novu temu i nastaviti dalje! :) Mada mozemo na kraju da ispadnemo previse "idealisticni" ko ce ga znati. :D

pozdrav

bogi

Inovative_kg 25-02-2011 12:33 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 299993)
Kako god da se organizuje, posto sam donekle i ja upucen u neke od vidova osiguranja, iako mi to nije primaran posao, nekakvi novci se MORAJU uplacivati da bi se ostvarilo pravo na to... a da li ce ti novci biti tvoja stednja, pa ces u "trecoj dobi" da dobijas pare odatle u vidu penzije ili ces sve da podignes i popijes u kafani.. stvarno je marginalno pitanje u ovom trenutku... zato sto je sustinsko pitanje: uplacivanje dovoljno novca za zivot u buducnosti BEZ prihoda, odnosno od ustedjevine... te cinjenica da li placas penzionom i invalidskom fondu ili nekoj banci je potpuno irelevantna ako NEMAS dovoljno para ni za jedno ni za drugo, i to je problem.... ali barem taj neko moze biti siguran da ce nemastina biti samo njegova kada dodje vreme za to, a to mu je poslodavac "zaboravio" da kaze.

Potpisujem sve izreceno :D

Bockie 25-02-2011 05:49 PM

Ja nisam strucan za pitanja osiguranja. Ako imam neko pravo, onda je to zato sto sam diplomirani ekonomista, pa kroz tu prizmu iznosim razmisljanja.

Kad ste kod zdravstvenog osiguranja, stvari su tek tamo katastrofalne. Najnovija "fora" je da se sve placa. Mislim, obican pregled je 50 din, za participaciju, ali da li ste skoro isli na neko snimanje ili analizu? Imao sam upalu pluca u novembru i uredno su mi svaki put naplacivali rentgen i spirometriju 1800din. Ja kazem, " Ali ljudi, aman, pa pola plate mi uzimate za osiguranje, za sta onda imam zdr. knjizicu?!? "
Kazu - "Pa i mi placamo, a bez knjizice je preko 3000din!"... A na "listi" lekova imas "C" vitamin i pentreksil od 250mg... ...mozda i po neki sirup...
Kutija Panklava ili Amoksiklava, neceg ozbiljnog ide i do 800-900 din za 10 tableta, sto je doza za 3-5 dana... Na najbanalnije intervencije se ceka 2-3 meseca...
Dakle, nemojte se razboljevati, to je savet, pogotovo ako dobijete otkaz...

Kasni se sa modelom da ti daju bruto zaradu pa ti ,miko, plati kad se razbolis, ili sam placaj drzavno ili privatno osiguranje.
Sa jedne strane, verujem da bi to izazvalo verovatno zdravstveni haos, jer niko ne bi nista placao, nasa posla...
Sa druge strane, taj novac ne ide u pio fond! Isplacuju sa njim budzetske korisnike. Dakle lože pare. I tako u krug i novo zaduzenje ili prodaju... Mislim da je resenje da se napravi presek i da se odredi recimo zdravstveni minimum kao forma osnovnog osiguranja, koje ce pokriti bukvalno urgentnu medicinu i lekara opste prakse (bukvalno zarad sprecavanje pandemija i oboljenja epidemijskih razmera,vise kao monitoring sluzba,sa cak mozda i godisnjim,obaveznim sistematskim pregledima) a iznositi mozda 20% sadasnjeg pljackanja...
I to je ta "socijalna" forma na kojoj se insistira. Dakle imas minimum, a ne sve.
Opet drugi benefit je to sto bi kasnije svako dodatno osiguranje (ako i koje sam izaberes) bilo u startu nesto jeftinije, jer vec imas najosnovnije, pa i potreba za tim gubi na volumenu.
Ali , da se polako vracam na topik, onda u ovakvoj konstalaciji nema para za namesnike,gradonacelnike,predsednike opstina i ostalu nakoćenu gamad...
Uredbe o ovakvim insizijama novcanika nemaju za cilj da uvedu red i da postave dobar osnov ili bar kanalisu haoticne pojave na trzistu ,pa samim tim i muzici kao delu istog, pa da i autori imaju nesto od toga, vec imaju za cilj da se obogati neciji sin ili slicno... Sve smo to ipak zasluzili, i dok se trpi, i treba tako.

ProkDu 01-03-2011 03:23 PM

Re: kafici i diskoteke protiv OFPS-a !!

Zanimljivi tekstovi na istu temu:

OFPS - susret sa samim zlom
Quote:

I?ao sam na Sud sa Organizacijom Proizvođača Fonograma Srbije. Dobro sam proučio Zakon (O autorskim i srodnim pravima). Spor sam izgubio, naravno, ali sam zato konačno izgubio i svaku veru u dobrotu ljudske vrste. Dragi čitaoci, ovo je meni bio konačan znak da stvari sa čovečanstvom ozbiljno idu u pogre?nom pravcu - i od tada sam u depresiji koje se izgleda nikada vi?e neću otarasiti.
?ta je OFPS i za?to smo bili u sporu?
OFPS je organizacija koja posluje pod obrazlo?enjem da ?titi prava proizvođača fonograma. Sve ovo je utemeljeno u Zakonu o autorskim i srodnim pravima, koji dopu?ta "kolektivnu" za?titu prava ..........

Ako se BILO KOJI emitovani zvuk čuje na javnom mestu (konkretno u Expo centru, gde smo organizovali ovaj događaj) "solidarno" su du?ni da plate: vlasnik objekta, zakupac objekta, organizator događaja, i tako dalje i tako dalje, sve do bilo koga ko se nalazi na javnom mestu. "Solidarno" u pravnoj terminologiji znači da tu?ilac mo?e izabrati bilo koga sa spiska, naplatiti svoja potra?ivanja, a ovaj posle mo?e to da raspodeli na ostale sa spiska, tako ?to opet preko suda tra?i nadoknadu. ...
Otvoreno pismo advokatima povodom OFPS-a
Quote:

Moja firma, Ikomo d.o.o. je i sama Proizvođač fonograma. Izdajemo profesionalne DVD-e za frizere, uredno plaćamo za autorska prava i imamo ISSN broj. Od 1. januara 2011. ćemo svoja prava ?tititi individualno (po Zakonu nismo mogli ranije). Međutim, OFPS zadr?ava pravo da na?im korisnicima naplaćuje ?to će u svojim frizerskim salonima pu?tati na?e diskove, zato ?to ?po Zakonu? (opet ova reč) oni naplaćaju i ako u prostoru samo postoji uređaj za emitovanje (a danas je svaki mobilni telefon uređaj za emitovanje). ...

Da li uop?te postoji razlog postojanja OFPS-a
Quote:

Da..., pu?tam muziku u svojoj prodavnici / kancelariji / salonu... ali isto tako imam i pločice na podu, i name?taj, i slike na zidovima, druge umetničke predmete... i sve to mi koristi za rad!
Pa čak i radio i televizija!!! Oni bi mo?da mogli da plaćaju - na račun te muzike oni prodaju reklame... Ali, kako bi se onda uop?te čulo za neku muziku? Svaki izdavač / muzičar ?ELI da se njegov rad čuje na radiju / televiziji... to je njegova promocija, oni to podstiču. Pa gde je logika da za to bude plaćen?
Zamislite sada Raiffaisen banka da ka?e: "Moji oglasi mnogo ulep?avaju va?e novine/TV, i bez nas bi vi bili samo ru?ni mali tupavci. Od sada vi plaćate NAMA kad god objavite na? oglas!" ...

nadzkbaba 02-03-2011 01:15 PM

Kafici i zanatske radnje ne treba da placaju vise muziku po dosadasnjoj tarifi jer njima nije osnovna delatnost emitovanje muzike.kod njih je to tzv tepih muzika ( elevator ) a to je koliko znam u sokoj-u limitirano na odredjen broj sekundi godisnje, ne idemo kod frizera da slusamo muziku ili kad pijemo kafu u kaficu sa drustvom nije nam muzika osnovni razlog ulaska u lokal,naravno diskoteke i objekti sa zivom muzikom su druga stvar.

ProkDu 29-01-2012 07:37 PM

Kako SOKOJ, OFPS i PI uni?tavaju kulturno nasleđe Srbije ? priča prva

Quote:

Navedena grupa organizacija tvrdi da zastupa prava svih autora na planeti i da je nemoguće da mi kao građani ili poslodavci budemo van tog sistema. Takođe, sa sigurno?ću tvrde da mi koristimo njihove proizvode. To naravno, nije tačno jer su autori sve vreme izop?teni iz sistema naknade ? naknadu dobijaju isključivo producentske kuće i to ubedljivo najvi?e ?PINK kartel?!
Quote:

Zavr?ni račun OFPS-a za 2010 godinu prikazuje da je od prihoda od 1,14M EUR 66% oti?lo na plate zaposlenih(740.000 EUR! ? prosek plate 1.000 EUR!) mada je zakonom propisano da taj udeo ne sme biti veći od 30%. Ako se isti odnosi raspodele primene i nakon 01.01.2012. prosečna plata zaposlenih u OFPS-u če biti 2.650 EUR!!!
http://piratskapartija.com/blog/2012...sledje-srbije/

Mika Technika 29-01-2012 08:23 PM

Mene samo zanima, kako niko da se nije setio na toj konferenciji za stampu, da postavi pitanje, zasto na svaki racunar mora da se placa muzicki dinar?

Neki ljudi ne koriste racunare za slusanje muzike, vec za rad(tipa programiranje, server, itd) zasto bi on placao?

A ako bi odgovor bio, pa ima usb, cd rezac itd.

E onda lepo neka naplate tom istom koji proizvodi cd usb itd. a ne nama.

ili jos bolje, zbog SOKOJ-A OFPS-A I OSTALE BANDE, treba ukinuti usb portove, cd rezace, hard diskove itd.

Ovaj narod bi govna pojeo, pre nego se izborio za nesta.

soundman 29-01-2012 08:43 PM

Resenje je vrlo prosto. Prijavite svi svoje radove ovde

http://fairshare.rs/

i resena stvar.

misovoj 02-02-2012 08:31 PM

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/3...uzickog-dinara

Bockie 03-02-2012 02:08 AM

Quote:

Originally Posted by misovoj (Post 321832)
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/305037/Vlada-usvojila-predlog-za-smanjenje-muzickog-dinara

"smanjena sa 3 na 0,3 odsto nabavne cene"...:shock:

Nema veze koji je kontekst, ali ovo je u ekonomskom smislu abnormalno bizarno! Zamisli idijota koji je doneo odluku isprva da bude tolika...?! Još ako se ispostavi da je isti taj idijot ovoliko smanjio??? Pa ne mora na veštačenje idijotzma... Kao kad bi pekar rekao: Sad je 'leb 500din (pe'sto)... ...mmm... ...ok, sad je 50...
Akutni kretenizam sve zajedno...

...ali sve to govori koliko su tamo pokarabašeni konci, koliko je opšti haos i koja količina debila na malo prostora...gde se paušalno odlepači nešto,bez grama mozga šta će biti efekti,posledice,itd, i onda brže-bolje krpi dupe - seci uši...

Svaka čast javnosti na upornosti, samo, znaju i oni da nema više kud... ...dogorelo do nokata...!

soundman 03-02-2012 03:41 PM

Mozda je i varijanta APP (ako prodje prodje), pa kad su videli da je pritisak veliki onda su popustili.

A postoji i varijanta kad se namerno ponudi zakon koji nije normalan, a onda kad se narod pobuni, smanji se na normalnu meru i onda su svi srecni, a novi namet uveden.

Sto se mene tice, ja nikad nisam bio protiv ovog zakona. Narod se pobunio jer su navikli da je muzika "dzabe" i sad im nije jasno zasto se to odjednom placa. Sto se tice limara, automehanicara i sl, oni zaista mogu da ugase muziku i da normalno rade. Ali sto se tice kafica, oni direktno zaradjuju na muzici, tako da se nadam da je po zakonu ostalo da oni placaju.

boggy 03-02-2012 04:09 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 321859)
.........Zamisli idijota koji je doneo odluku isprva da bude tolika...?! Jo? ako se ispostavi da je isti taj idijot ovoliko smanjio??? Pa ne mora na ve?tačenje idijotzma... Kao kad bi pekar rekao: Sad je 'leb 500din (pe'sto)... ...mmm... ...ok, sad je 50...
Akutni kretenizam sve zajedno...
.......

Pitali lalu sta je to kabal... itd. :D

cAAc 15-02-2012 03:36 PM

meni nije bas najjasnije kako sokoj moze uopsta da naplati bilo kakav dinar ..i kako ce oni to da podele i kome posto nasi izvodjaci su rastrkani po raznim agencijama slicnog tipa ,drugo posto retko ko pusta domacu muziku po kaficima da li ce sokoj da salje pare stranim izvodjacima i kako ce uopsta da znaju kome i koliko i kako ..

LA-2A 16-02-2012 03:26 PM

uvesce fiskalne plejere samo da dodju naprednjaci na vlast:rotfl:

slowstar 24-03-2012 10:17 PM

Quote:

Originally Posted by cAAc (Post 322992)
meni nije bas najjasnije kako sokoj moze uopsta da naplati bilo kakav dinar ..i kako ce oni to da podele i kome posto nasi izvodjaci su rastrkani po raznim agencijama slicnog tipa ,drugo posto retko ko pusta domacu muziku po kaficima da li ce sokoj da salje pare stranim izvodjacima i kako ce uopsta da znaju kome i koliko i kako ..

1. SOKOJ stiti SVU MUZIKU, i stranu i domacu, a kafici placaju ne na osnovu pesama koje pustaju, nego placaju za PRAVO da im uopste nesto svira.

2. SOKOJ je JEDINA, bas JEDINA agencija koja direktno stiti autore, i DA, SOKOJ salje pare inostranim izvodjacima, i to ONOLIKO!

Treba shvatiti da SOKOJ kaficima, restoranima, frizerima i ostalim JAVNIM OBJEKTIMA naplacuje PRAVO da uopste puste BILO KOJU muziku, jer jedino mesto gde muziku mozete besplatno slusati je vas dom, ukoliko ste kupili legalni CD, ili platili za download, sve ostalo je protiv zakonito, tj ILEGALNO, pa cak i KRIMINALNO.
Treba svi da shvatimo da je muzika ROBA, proizvod, u koji je ulozen rad, i kreativni duh, a kod nekih cak i talenat, i da nije besplatna, kao sto nije ni struja, voda, mleko, benzin i slicno. Od cega da zive oni koji muziku stvaraju,
ukoliko nisu Braje, Miliji, Marine, i slicno?

Na svu srecu, taj predlog (predlozio ga je Dinkic, da bi se na potuljeni nacin udvarao zanatlijama i frizerima) nije ni dosao na razmatranje, a mislim da nece ni proci, jer takva naplata, ali mnoooogo veca postoji u celoj Evropi, Americi, i velikoj vecini "civilizovanih" zemalja.
Na osnovu dostupnih podataka znam da je naplata autorskih prava u Hrvatskoj, koja je osetno manja i po velicini, a narocito po broju korisnika muzike TRI PUTA VECA!!! pa treba li jos neki argument?
Ne postoji nijedna drzava-clanica EU, ili u Evropi, koja naplacuje MANJE OD SRBIJE, i neko jeftini politicari zele i to da ukinu, ne bi li ostvarili neki glasacki poen....SUMANUTO!!!

slowstar 24-03-2012 10:29 PM

Quote:

Originally Posted by cAAc (Post 294429)
a zamislite da proizvodjaci automobila traze da im se svakog meseca na racun uplacuju pare prikupljene od auto prevoznika ,taksista renta car agencija ..proizvodjaci mashina da uzimaju pare od fabrika itd ..da +platite za svaki softver ili plag koji ste kupili itd

Mislim da je ovo poredjenje glupo, da ne kazem debilno, jer automobil, kamion, autobus whatever je fabrika PRODALA korisniku, i korisnik ima dozivotno pravo da sa istim radi sta i koliko hoce, a sta je sa muzikom, koja postoji samo u vremenu u kom se izvodi (slusa) i koju je njen autor BESPLATNO dao da se objavi, racunajuci na te "tantijeme"? Dakle muzika JESTE roba, ali roba cija prodaja traje onoliko koliko se slusa, izuzev ako niste kupili LEGALNI CD, i slusate ga samo u vasoj kuci, a ne na nekom javnom mestu ili okolini.
Da li shvatate da ljudi koji su stvarili tu muziku moraju da jedu, negde da spavaju, nesto da im svetli, greje, hrani....a odakle to da plate, ako im za njihovu "robu" to jest proizvod NIKO NE PLATI?

slowstar 24-03-2012 10:42 PM

ZA VASU INFORMACIJU:
Prosecan kafic u Beogradu, za pravo da pusta muziku placa odprilike JEDNU KAFU DNEVNO!!!
pa ako je to mnogo, sta je onda u redu?
U razgovoru sa nekoliko ugostitelja u kaficima srednje velicine, shvatio sam da za SOKOJ, to jest za pravo da pustaju BILO KAKVU I BILO CIJU MUZIKU, shvatite vec jednom, placaju negde izmedju 6000 i 8000 dinara mesecno. Oko cega ta buka?
Napominjem da druga organizacija (OFPS) ustvari NELEGALNO naplacuje, jer mogu da naplate SAMO MUZIKU KOJU SU IZDALI, a ne SVU, koju moze da naplati u Srbiji JEDINO SOKOJ, a OFPS, moze na osnovu kosuljica, i drugih podataka dobijenih od SOKOJa da naplati ne vise od 30% novca koji naplati SOKOJ, u drugim "civilizovanijim" drzavama to sve naplacuje jedna organizacija, a ne tri kao u Srbiji...

LA-2A 25-03-2012 11:48 AM

al se se raspisao ko da primas platu direkt od sokoja:D

slowstar 25-03-2012 09:11 PM

Pa ne bas da primam platu, nisam njihov sluzbenik a i nemam takve ambicije, ali bar do sada sam primao neku "crkavicu" na osnovu malih prava, a vidim da mi Dinkic, iz minornih, a i podlih i potuljenih razloga, da bi pridobio neku sitninu od biraca (frizera, obucara, pekara, poslasticara) radi stvari koje su i protiv njega samog, jer se i on "bavi" nekim komponovanjem. Na taj nacin moze vrlo ozbiljno da ugrozi naplatu POSTENO OSTVARENIH autorskih prava, koje su i sada najnize u Evropi. Sad mi dodje zao sto sam bio vestak, kada mu je "Regina" malcice "pozajmila" refren jedne njegove pesmice...

Braca 21-08-2012 09:21 PM

Da rifresujem temu malo i obavestim Rumsku javnost da je OFPS izgubila jedan spor i da je sud odbacio njihovu tuzbu (kompjuterske firme uglavnom za uvoz CD, DVD, memorija jer postoji predpostavljena mogucnost da se nasnimavaju autorska dela- po zakonu o Autorskim i srodnim pravima). Malo sam zasluzan za ovo jer sam pisao zalbu koja je ipak uspela pred Privrednim apelacionim sudom, pa zakljucujem da pravde ipak ima, spora je ali je ipak ima.
Dok se ne promeni zakon ostaje im mogucnost da i dalje redom tuze a ima preko 5.000 tuzbi i sudskih postupaka u Srbiji, ali eto ne dobijaju bas svaki!

Bockie 22-08-2012 09:03 AM

Ne bih ja bio ja, ALI...:D

Jedna zanimljiva nova pojava se događa u domaćem pravosuđu!

Naime, najnoviji "hit" je da se posle godinu-dve na konačnu presudu donosi nova presuda, obično potpuno suprotna!

Slučaj br 1:

Npr, neko koga znam, potpuno bespravno, bez i jedne potrebne odluke i zadovoljenog uslova dobije otkaz u jednoj državnoj firmi, posle 30 godina rada, u fazonu "sutra ne dolaziš na posao!".
(odbijanje da se uradi nešto protivzakonito, a na zahtev direktora te firme!
Dakle, da se "samo časkom" potpiše nešto, što je radio neko drugi pre 12 godina, ko više ne radi u tom delu firme već u drugom gradu... )

Logično, firma bude tužena i nakon 6 (šest) godina (iako po zakonu takav (radni) spor sme da traje svega 6 meseci) firma izgubi spor i bude joj naloženo da drugu stranu vrati u radni odnos i isplati sve zarade u međuvremenu!

Naravno, pošto je milionska suma, država ispostavi uredno da se plati "porez na dobit" iako se ne radi ni o kakvoj dobiti, lutriji, prodaji imovine, poklonu, već o onome što bi strani pripalo kao redovna plata, koja u godišnjem zbiru ne prelazi ni u snovima nikakav limit za "veliku zaradu" tipa 2 miliona godišnje ili koliko je limit... ...već se radi o jednokratnom iznosu koji predstavlja 6 godina plate...! Ali, jbg, ajd i to...

E sad, posle 2 godine, PONOVO vraćaju slučaj na sud! :shock: :confused: :shock:

Blokiraju strani sve hipoteke, račune, bla, truć dok ponovo ne sude za nešto što je već konačna presuda, i ishod može biti da treba da se VRATI novac i još KAMATE i oduzimanje imovine itd...! :confused: :confused: :confused: :shock: :shock: :shock:

Slučaj br.2:

Vozač jednog bivšeg državnog funkcionera, dobije metak u leđa "na dužnosti", dakle za vreme njegovog radnog vremena, dok je vozio biva pucano na službeni automobil sa funkcionerom!

Pošto je ostao trajno nepokretan "na radnom mestu" (dakle kao posledica hazarda radnog mesta) , dobije odštetu jednokratno 80.000 e i invalidsku penziju...

2 godine kasnije PONOVO se obnavlja slučaj, čovek u međuvremenu kupio kola za invalide (sa liftom za kolica i ručnim komandama za vožnju), ceo stan adaptirao za "kolica" i prosto, šta će, potrošio naknadu na 2-3 operacije u inostranstvu i prilagođenje novim životnim okolnostima...

Sud naloži u ponovljenom postupku (nakon konačne presude ?!?) da čovek sada VRATI 120.000 evra (80+kamata za 2 godine)...!?!?! :shock: :confused: :shock: Ovo je bilo na TV čak, ali nikom-ništa...!

Tako da, mislim, šta reći, te presude "mačku o rep"...

spartakus 23-08-2012 10:21 AM

surova istina..i ja takodje poznajem par ljudi koji su na slican nacin prosli u zivotu..

All times are GMT +1. The time now is 02:15 AM.