Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Monitori (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36072)

Korg78 09-12-2010 07:37 PM

Re: Monitori

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 293193)
ima de oće?, samo ako nađe?

De naprimer reci al nove u artistu 431e nema nigde vise.

Arthur 09-12-2010 08:32 PM

Quote:

Originally Posted by zato sto sam **** (Post 293268)
i ti bi bio da si prao mesec dana case za iste:da:

?to ne opra jo? neki mesec za bolje ? :)

Arthur 09-12-2010 08:33 PM

Quote:

Originally Posted by Swedski100 (Post 293238)
cekaj da zamislim da DJ ulazi na liniji paris-washington sa monitorima pod plećku :D
evo ti jedna korisna slicica;
u pitanju je Dirty South dj i producent u samom svetskom vrhu (remix za U2, nekoliko grammy nominacija, nastup up 2 30.000$ blablabla)
na slici akai LPK25 LPD8 (obije sprave 100eu)
macbook pro
i njihovo Visocanstvo Sennheiser HD-25 (240eu)

http://plixi.com/p/4291242

nikako monitore da vidim ? :(

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::

au sine, pa ti ne zna? kolko ne zna?.

Filip_ 09-12-2010 08:52 PM

Quote:

Originally Posted by Swedski100 (Post 293238)
cekaj da zamislim da DJ ulazi na liniji paris-washington sa monitorima pod plećku :D
evo ti jedna korisna slicica;
u pitanju je Dirty South dj i producent u samom svetskom vrhu (remix za U2, nekoliko grammy nominacija, nastup up 2 30.000$ blablabla)
na slici akai LPK25 LPD8 (obije sprave 100eu)
macbook pro
i njihovo Visocanstvo Sennheiser HD-25 (240eu)

nikako monitore da vidim ? :(

Imao je gostovanje u Plastik-u u vezi Red Bull Akademije prosle godine,... odgovarao na pitanja, pricao kako i sta radi...istina to jeste rekao, ali to je kada je na turnejama da ideje prenese na komp, projekte i da ih ne zaboravi :rolleyes: dok je u hotelu, avionu, etc... Daleko od toga da na tome radi finalni zvuk.

Quote:

Originally Posted by Swedski100 (Post 293230)
nemoj da lutas trazeci sebe u monitorima loseg kvaliteta!
ako se bavis profesionalno znaces da su monitori krucijalni u stvaranju muzike....

Najbitnije je znas li ili ne znas da "stvaras" ...dzaba skupa oprema, ako neko ne zna...mnogi danasnji magovi (oni matoriji) su pocinjali pomocu stapa i kanapa, pa nadogradjivali znanje i tehniku...naravno da nisam za to da treba uzeti neko govance, treba imati neki donji limit kvaliteta, ispod koga se ne bi smelo ici u kupovini...btw niko neko misljenje za Roland Ds-5? :shock: Par se ima naci za 380e...

Bockie 09-12-2010 08:52 PM

Quote:

Originally Posted by Korg78 (Post 293284)
De naprimer reci al nove u artistu 431e nema nigde vise.

Pa sta 'oces...?!?
:shock:
Na thomann.de dynaudio bm5 su 475e a mkII je 499...!

Zeroo 09-12-2010 09:22 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 293299)
Pa sta 'oces...?!?
:shock:
Na thomann.de dynaudio bm5 su 475e a mkII je 499...!

Hoce covek par!Ovo su cene po komadu.

Korg78 10-12-2010 02:41 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 293290)
?to ne opra jo? neki mesec za bolje ? :)

Brate Arthur to idi kuci pa bleji svoje bljuvotine, postajes prenaporan, stasi ti umislio SMESNO.PALI BRE SMARAS.Sta ti imas od opreme kad si tako pametan, i koje zvanje imas uopste?:banghead: Da neradis u Londonu mozda?:harmonikas:

Arthur 10-12-2010 03:05 AM

;)

ljusi 10-12-2010 03:17 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 293351)
;)

Sto mu neodgovoris?Bas je lud!Ha ha ha!

Arthur 10-12-2010 03:27 AM

ko kaže da nisam?
http://rumski.com/forum/showthread.p...352#post293352

ljusi 10-12-2010 03:40 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 293354)

Pa dobro, on te je lepo pitao gde ima da se kupe za 350e nista drugo.Nije ni to uredu po meni.Al ajde ti si gazda.Pozz...

Arthur 10-12-2010 03:42 AM

pročitaj malo pa?ljivije.

Arthur 10-12-2010 03:43 AM

i nisam ja nikakav gazda, da se tako obrati bilo kojem drugom članu, opet bi popio ban.

ljusi 10-12-2010 03:53 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 293357)
i nisam ja nikakav gazda, da se tako obrati bilo kojem drugom članu, opet bi popio ban.

Ok.A reci ti meni de ima da se kupe ti monitori za 350e?

Filip_ 10-12-2010 07:39 AM

Evo opet svadje...tuzno...:(.

Predlazem da se nepotrebni postovi obrisu, oni sto nisu u vezi teme i rasprave...Ja rekoh da ne otvaram novi post, zato ovde pitah za Roland DS-5...nevermine...imam jos 20-tak dana do odluke...bicu strpljiv :rolleyes:.

@ljusi: Trazi malo po netu, ne moze bas sve da se dobije na gotovs :shock:, nisam nesto listao, ali mozda i ima negde (ukucaj u guglu adresar muzickih prodavnica, pa prelistaj njihove web stranice), ako ne, razmisli onda o kupovini preko net-a, pogledaj i prouci sledece:

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36028

Pozz :D

Znak 10-12-2010 07:46 AM

Quote:

Originally Posted by Filip_ (Post 293365)
Trazi malo po netu

Mo?da je čovek pomislio da je i Rumski forum na netu?

Filip_ 10-12-2010 07:53 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 293366)
Mo?da je čovek pomislio da je i Rumski forum na netu?

Auh...:D...tako mu neces pomoci...:rotfl:

Nemania 10-12-2010 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by Zeroo (Post 293267)
Da li bi mogao da pojasnis sta si mislio reci u vezi Krka?

Mislio sam to da u poredjenju sa ESI 08 koji je super monitor ipak ima razlike u zvuku izmenju njih (esi) i ostalih bobrojanih koje sam imao i imam iz vise klase (sto je i logicno), ali to ne vazi za Krk monitore (koja sam takodje imao), jer ne spadaju u klasu nabrojanih (visoku srednju)...
Inace krk osmice su skuplje od Esi 8 za oko 150e, ali definitivno rade losije!
Uostalom, ako imas prilike, poslusaj npr. tannoy precision aktiv, ili neki noviji Genelec, bice ti jasno...

kejkz 10-12-2010 02:38 PM

Nisam imao prilike slu?ati ESI, ali sam čuo dosta dobrog o njima. Lično sam posle nekoliko godina kori?ćenja prodao Alesis MK2 active i imao dilemu na ?ta da pređem... ?eleo sam definitivno najmanje moguće monitore, i zbog prostora, i zbog prostora, a troumio sam se između nekoliko komata: KRK VXT4, Adam A3X, Geneleca nekih malenih, sada se ne sećam oznake, ali su ovi poslednji otpali u startu, jerbo ih nisam mogao nigde poslu?ati. ?eleo sam uzeti i ne?to bolji sistem čak, sa Picolino monitorima i nekim kvalitetnim pojačalom, ali sam shvatio da bi tako ne?to bilo klasičan overkill. Vi?e ne radim ni?ta profesionalno, niti imam takvih aspiracija, tako da sam od te kombinacije odustao.
Dakle, ostala su mi dva komada u u?em izboru, VXT4 i A3X. Oti?ao sam da ih čujem, i to direktno, jedne pored drugih, i bio sam prilično zadovoljan obema kutijama, ali su A3X definitivno bili bolji, barem meni lično. KRK nisu toliko jasni u donjim srednjim, a rekao bih i mo?da u mid srednjim, visoke frekvencije su bile ok (sad, koliko ja tu čujem, to je pitanje) ali je kutija nekako stalno odavala utisak da se napre?e, da se muči sa zvukom koji proizvodi, kao da rezonuje. Kada smo uključili A3X, totalno druga pesma stvar. Zvuk potpun, sredji kristalno jasni, čuju se detalji, prostori, panorame, sve je nekako tu, bas čak mo?da malo preteran, kao da kutija rezonuje (mada vrlo prijatno, meni barem) a kasnije sam pročitao da je to kod malih kutija tako, negde moraju rezonovati, ali vozi prilično duboko. Visoki lepi, ni malo preterani, tako da poziciju high shelfa nisam na njima ni menjao. Kutije male, lagane, odlične za nosanje i stalna preme?tanja. I uzeo sam ih, naravno. Imaju i kontrolu jačine na njima, ali je nisam ni koristio, sumnjam da hoću, po?to sam sve direktno testirao na sistemu sa kojim ću ih koristiti koji ima svoj potenciometar. Uslovi za slu?anje nisu bili idealni, ali su svakako bili idealniji nego oni u kojim ih ja sada koristim.
Preporučujem dečku koji je pokrenuo tred da obavezno, ali obavezno, ponese sa sobom neki svoj CD (ili jo? bolje laptop za zvučnom kartom), ode do pradavnica gde se mogu naći neki od monitora koje ?eli čuti, i da ih čuje na licu mesta, jer forumi na ovo pitanje definitivno ne mogu odgovoriti umesto njega, jer će ovde uvek dobiti samo nečije subjektivno mi?ljenje, i ni?ta vi?e. Činjenica je da se za relativno male pare mogu naći dobri monitori, i mislim da bilo koje da izabere?, neće? pogre?iti, a kako će ti koristiti, zavisi pre svega od tebe i tvoje volje, a po najmanje od monitora samih. Ja danas mogu da radim i sa monitorima sa laptopa, ako ba? moram, ali to dolazi polako, i uvek, ali uvek, uz proveru na ?to boljim sistemima.
Dakle, nema jednog sistema, nema jedne ideje, nema jednog puta, i ko misli da zna i da je čuo sve, gre?i. ?to se tiče novca, jeste, nekada mo?e biti te?ko odvojiti jo? sto evra, meni je to jasno, ali mislim da će? odvajanjem jo? malo novca dobiti dosta vi?e! I obavezno poslu?aj te ESI koje su ti preporučili, mislim da mogu biti izvanredni, ako ne i ponajbolji od svi pobrojanih u ovom tredu.
Pozdrav i srećno

iatros 10-12-2010 02:59 PM

Ako je Alesis jos uvjek u igri. Alternativa bih bila (imho) Fostex PM-2 Mk2. Slusao sam ih u prodavnici uporedno sa Adam A5. Naravno da je Adam puno manji noviji itd. Sto se tice zvuka, veoma priblizno! Takodje sam slusao Adam A3X, odlicno kad se uzme u obzir koliko su mali. Bass inzenadjujuci dobar. Takodjer alternativa. Pozdrav.

DzoniPFC 10-12-2010 04:42 PM

E zato ne podnosim low-end opremu, uvek neka drama oko iste.
Svaka cast za ban. Covek nema 0.1% postovanja.

LA-2A 11-12-2010 03:16 PM

kejkz imao si u zemunu radnju koja prodaje genelec vec par godina....dodjes cujes vidis kupis

Zeroo 11-12-2010 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 293401)
poslusaj npr. tannoy precision aktiv, ili neki noviji Genelec, bice ti jasno...

Da li je po tebi Esi bolji od gore navedenih?

Nemania 11-12-2010 09:49 PM

Quote:

Originally Posted by Zeroo (Post 293515)
Da li je po tebi Esi bolji od gore navedenih?

Druze ocigledno se nismo razumeli...Naravno da nije bolji od Geneleca (nove serije) i tannoy precission activ-mislim na modele od 6 ivise inci...jer nisu u istoj klasi a samim tim ni ceni.
Jbg. Esi ti je oko 350e, dok je tannoy precision 1000e (oba za par), a Genelec da i ne spominjem...ALI dosta je bolji npr. od krka (rp8) koji je skuplji od Esi 08 za 150e, to ti potpisujem.
Sustina price je da su najbolji u svojoj klasi, pa cak i vise od toga... A i treba uzeti u obzir da je u pitanju 8" monitor, za razliku od adama A3x i slicnih....

Zeroo 12-12-2010 01:39 AM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 293557)
Druze ocigledno se nismo razumeli...Naravno da nije bolji od Geneleca (nove serije) i tannoy precission activ-mislim na modele od 6 ivise inci...jer nisu u istoj klasi a samim tim ni ceni.
Jbg. Esi ti je oko 350e, dok je tannoy precision 1000e (oba za par), a Genelec da i ne spominjem...ALI dosta je bolji npr. od krka (rp8) koji je skuplji od Esi 08 za 150e, to ti potpisujem.
Sustina price je da su najbolji u svojoj klasi, pa cak i vise od toga... A i treba uzeti u obzir da je u pitanju 8" monitor, za razliku od adama A3x i slicnih....

Sve je razjasnjeno.Hvala ti na odgovoru.Pozdrav

Bockie 12-12-2010 02:22 AM

Sto dovodi do glavne razlike:

ESI - iznenadjujuce dobra,djebela,govedja Hi-Fi kutija, do A3X - mali radio/tv/project monitor...

IMHO...neuporedivo! Skoda "superB" bolja od Audi A1... Da, ako imas taj budzet i bas nista ne znas o kolima...
Da je receno mali Fostex, pa da nekako razumem namensko poredjenje...

iatros 12-12-2010 02:50 AM

Ako cemo vec o autima, primjer:

Audi A4 verzija B7, isporucivan od 2004 do 2008 kao Audi A4.

2008 se kompletna fabrika sa 1200 kamionskih voznji premjestava u Spanski Martorell.

Sa promjenjenom karoserijom i interijerom taj se Audi od 2009 prodaje kao Seat Exeo.

Samo sto mi vise volimo kupiti ono sto su Turski i ex-jugoslovenski radnici sklopili u Njemackoj nego sto su to Marokanci u Spaniji.

Logicno, nemoze se 1:1 primjeniti na monitore ali u svakom slucaju poucno...

Pozdrav

Nemania 12-12-2010 12:09 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 293596)
Sto dovodi do glavne razlike:

ESI - iznenadjujuce dobra,djebela,govedja Hi-Fi kutija, do A3X - mali radio/tv/project monitor...

IMHO...neuporedivo! Skoda "superB" bolja od Audi A1... Da, ako imas taj budzet i bas nista ne znas o kolima...
Da je receno mali Fostex, pa da nekako razumem namensko poredjenje...

Opet se nismo razumeli! :):):)
Upravo iz tog razloga sam i rekao da se 8" zvucnik ne moze uporedjivati sa 3", bez obzira sto spadaju u isti cenovni rang. Adam a3,a5 je druga prica (ali po mom subjektivnom misljenju NE Bolja od ESI 8) jer to su po meni multimedia zvucnici (tipa, oni sto treba da stoje umesto genius ili altec zvucnika pored kompjutera), i mislim da je pre ESI 8 priblizniji pravom monitoru, nego li sto su to mali 3" "monitori".. Realno gledajuci,da se ne zavaravamo, kakav ti relativno tacan podatak moze izaci iz 3" kutije (bez woofera)?
Ne znam sto mislite da je Esi samo dobar hi-fi, ne znam da li ste ga culi, jer po tom ispada da je i dynaudio bm5 hi-fi i svi slicni njima... (mada i postoji verzija hi-fi dynaudio bm5, samo ne znam koja je tacno oznaka:)).
Opet kazem, ovo je moje licno misljenje, i ne zelim da se neko oseti prozvanim.
A sto se mene licno tice, ja verovatno nikada ne bih uzeo vise adame (omrzao sam ih posle one S3A serija, ali to je neka druga prica, necemo o tome), krk, moooozda Esi kao ali kao Treci par...tj. ne bih uzimao monitore u toj klasi. Samo sam dao predlog coveku koji su po meni najisplativiji monitori u klasi do 350e.

Cujem da je neko spomenuo gde se prave monitori...Evo primer: pre dosta godina sam kao prve moje monitore narucio Tannoy system 800 (iz Lole audio-koja se bavi veleprodajom, ali ne znam da li jos postoji firma), cekao sam iz dugo, jer su stigli iz Skocke i naravno na njima je i pisalo made in Sckotland, sto je i logicno za tannoy, medjutim skoro sam uzeo opet tannoy precision, ali malo sutra Skotland, pise PRC! Drugi primer-cini mi se da i na mom Rolandu Fantomu ne pise made in germany.. Tako da nema veze da li je engleska, nemacka ili americka marka zvucnika i druge muzicke opreme, sve je sada Kina i pirinach!:wink:

milos 12-12-2010 08:39 PM

Ja sam u svoje KRK VXT6 nabio carape i sada mi zvuce jos bolje :wink::D

Nemania 12-12-2010 10:51 PM

Quote:

Originally Posted by milos (Post 293658)
Ja sam u svoje KRK VXT6 nabio carape i sada mi zvuce jos bolje :wink::D

Ali gledaj da budu samo one od 80% pamuka i 20% likre, ako su 50-50, onda ne valja!!!:D:rotfl:

Bockie 13-12-2010 01:59 AM

Ne mogu da zamislim da neko "omrzi" monitore od nekoliko hiljada eura i onda hvali monitore od 300 i kusur evra...
A onda se jos to poredi sa nekim kompjuterskim stonim zvucnicima...

Ako se malo proseta po netu, tacno je da je , kada je rec o Alesis monitorima o cemu je tema pocela - moguce poredjenje...
Uostalom jedan veoma popularan svetski sajt kaze u vezi ESI nEar 08 :
Quote:

If you're considering these monitors and want to audition alternatives, you could look at models such as the Alesis M1A MkII, the Samson Rubicon, Fostex's PM6A and the Tannoy Reveal Active...
Sve to me tera da razmislim o samom poredjenju, a ne o monitorima...

Ovo je opet moje zapazanje,pa ko cita sta ovde pisem, zna kako zapazam...

Nemania 13-12-2010 01:45 PM

Bilo je vec reci o S3A, pa ne bih da se ponavljam. Nikako se ESI 08 i S3A ne mogu porediti, naravno prvo sto ne spadaju u istu klasu, a drugo sto imaju potpuno drugacije namene.
IMAO sam S3A i ajd da kazem prilicno ih poznajem. prevashodno sluze za mix i produciranje Filmske muzike, Klasicne muzike i sl...
Koriste ih svetski studiji, ali uglavnom za takve namene. E sad na njima se moze miksati i Saban Saulic, ako neko navikne na njih, ali pitanje na sta ce to liciti.. uglavnom ja se nikako nisam mogao prilagoditi i kod mene su se pokazali kao monitori za prethodno nabrojane zanrove (hvala Bogu da sam ih utopio-nekom narodnjaku:))...Ali kao sto rekoh bilo je reci, pa necu vise o njima.
A za ESi 08 sam samo rekao da je po meni najbolji monitor u cenovnom rangu do 600e i to je to.
Ajd uzdravlje!:)

iatros 13-12-2010 08:15 PM

Valjda se monitori ne prave namjenski za neki zanr. Monitori za narodnu, rock, house etc. Vjerovatno zbog toga u svjetskim studijima imaju vise parova monitora :rolleyes:

DzoniPFC 14-12-2010 09:09 AM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 293700)
Bilo je vec reci o S3A, pa ne bih da se ponavljam. Nikako se ESI 08 i S3A ne mogu porediti, naravno prvo sto ne spadaju u istu klasu, a drugo sto imaju potpuno drugacije namene.
IMAO sam S3A i ajd da kazem prilicno ih poznajem. prevashodno sluze za mix i produciranje Filmske muzike, Klasicne muzike i sl...
Koriste ih svetski studiji, ali uglavnom za takve namene. E sad na njima se moze miksati i Saban Saulic, ako neko navikne na njih, ali pitanje na sta ce to liciti.. uglavnom ja se nikako nisam mogao prilagoditi i kod mene su se pokazali kao monitori za prethodno nabrojane zanrove (hvala Bogu da sam ih utopio-nekom narodnjaku:))...Ali kao sto rekoh bilo je reci, pa necu vise o njima.
A za ESi 08 sam samo rekao da je po meni najbolji monitor u cenovnom rangu do 600e i to je to.
Ajd uzdravlje!:)

Druze najvise sam vidjao S3A po muzickim studijima. prvi put cujem da je to "filmski" monitor.

DzoniPFC 14-12-2010 09:16 AM

Quote:

Originally Posted by iatros (Post 293712)
Valjda se monitori ne prave namjenski za neki zanr. Monitori za narodnu, rock, house etc. Vjerovatno zbog toga u svjetskim studijima imaju vise parova monitora :rolleyes:

Imaju Main monitore, nearfiled i male monitore koji imitariju zvuk TVa/radija i slicno.
sve to sluzi radi provere mix-a, ne zbog razlicitih stilova muzike.

Nemania 14-12-2010 09:32 AM

Ok, u pravu ste.:thumbsup:

Begs Demijan I 23-12-2010 08:57 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 293757)
Ok, u pravu ste.:thumbsup:

imam 500e i mogucnost da uzmem ADAM a7 ali mi mnogi kazu da odem da cujem te ESI nEar08 eXperience...kao i Mackie mr5,do sad sam radio na Yamahama hs80m koji su mi ok samo nekako previse hi fi ali i o njima razmisljam....ne znam :banghead:....hteo Adame i za njih sam skupljao kintu a par drugova kojima verujem mi kazu da cu ustedeti ako cujem ESI ...imam akusticki neobradjenu prostoriju od 12ak kvadrata a naknadno bi monitori bili premesteni u prostoriju od 15ak kvadrata koju bi akusticki donekle korigovao :D zanima me vashe misljenje koje da slusam, nemam nesto slobodnog vremena da bi preslusavao sad svaki monitor u tom cenovnom rangu tako da bi mi znacilo da me uputite na koje da se skoncentrisem..ili da odmah pazarim ove ADAME za koji dan kad skupim dovoljno ..hvala u napred

alavuk 23-12-2010 11:04 PM

Quote:

Originally Posted by LA-2A (Post 293507)
kejkz imao si u zemunu radnju koja prodaje genelec vec par godina....dodjes cujes vidis kupis

kejkz mi je bio drugi par uveta , u alc-u kad sam uzimao monitore i heh bilo je rubicona ,genelec-a , resolve-a , na kraju sam uzeo tascam vl-5x i da mogu (da se proizvode) opet bi iz uzeo bez razmisljanja ...

LA-2A 24-12-2010 12:42 AM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 294451)
kejkz mi je bio drugi par uveta , u alc-u kad sam uzimao monitore i heh bilo je rubicona ,genelec-a , resolve-a , na kraju sam uzeo tascam vl-5x i da mogu (da se proizvode) opet bi iz uzeo bez razmisljanja ...

pa nije valjda da su ti riknuli?

moj plan je bio da kupim genelec 8020 i to jedan komad jer sam imao samo 350e pa bi dokupio jos jedan,al se na kraju ispostavilo da samo tu seriju ne prodaju na komad kao mora u paru i sta ces uze covek resolv:rotfl:

alavuk 24-12-2010 12:46 AM

zivi i zdravi su ! :)

All times are GMT +1. The time now is 08:37 AM.