Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Vrata gluve sobe (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35494)

boggy 03-11-2010 09:46 PM

Re: Vrata gluve sobe

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290272)
Dali postojece sarke odnosno konstrukcija vrata moze da podnese dodatnih par tabli????
Hvala
Duka

ne znam kakve su ti sada, ali ne verujem da obicne sarke mogu izdrzati dodatnu tezinu, to mora da se pojaca i doda jos.

pozdrav

bogi

dukasound 04-11-2010 07:29 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 290297)
ne znam kakve su ti sada, ali ne verujem da obicne sarke mogu izdrzati dodatnu tezinu, to mora da se pojaca i doda jos.

pozdrav

bogi

Eto, malo su jace nego obicne i imaju kuglicu na kontaktnoj zoni sharke, znaci nisu kao one na unutrasnjim vratima. Radi li posao neki sendvich (kondor, azmafon i medijapan ili iverica) sa samo jednim medijapanom ili sl. umjesto dva?
Hvala

boggy 04-11-2010 07:36 AM

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290329)
Eto, malo su jace nego obicne i imaju kuglicu na kontaktnoj zoni sharke, znaci nisu kao one na unutrasnjim vratima.

Vazno je koliko su cvrste na chupanje, odnosno koliko je gornja sarka/shtok cvrsta na cupanje... vertikalna sila nije problem skoro ni kod jedne vrste sarki.. mogu puno da izdrze.. gadno je opterecenje gornje sarke na cupanje.. zato su ona vrata imala tocak preko koga su se oslanjala na pod na kraju.
Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290329)
Radi li posao neki sendvich (kondor, azmafon i medijapan ili iverica) sa samo jednim medijapanom ili sl. umjesto dva?
Hvala

Od svega sto si nabrojao samo ima smisla kombinacija medijapan-kondor-medijapan (pod uslovom da jednan od medijapana NEMA mehanicki kontakt sa okolinom!)... jedino ne znam kako ces da ih slepis... jedino ti tigar-sintelan-neoprenski lepak preostaje.

dukasound 04-11-2010 08:18 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 290330)
Vazno je koliko su cvrste na chupanje, odnosno koliko je gornja sarka/shtok cvrsta na cupanje... vertikalna sila nije problem skoro ni kod jedne vrste sarki.. mogu puno da izdrze.. gadno je opterecenje gornje sarke na cupanje.. zato su ona vrata imala tocak preko koga su se oslanjala na pod na kraju.

Od svega sto si nabrojao samo ima smisla kombinacija medijapan-kondor-medijapan (pod uslovom da jednan od medijapana NEMA mehanicki kontakt sa okolinom!)... jedino ne znam kako ces da ih slepis... jedino ti tigar-sintelan-neoprenski lepak preostaje.

Dali onda (radi preventive) da ojacam gornju sharku na vratima (a da na shtoku ostavim kako je ). Kombinacija sa azmafonom mi se cinila mogucom da uz masu koju imamo nemam "prelaz" vibracija sa ploce na plocu u mjeri kakva je kada su vezane direktno. U svakom slucaju bih azmu upotrebio kao zavrsni sloj prema unutrasnjosti kabine da bih dobio absorpciju.

boggy 04-11-2010 08:38 AM

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290336)
Dali onda (radi preventive) da ojacam gornju sharku na vratima (a da na shtoku ostavim kako je ). Kombinacija sa azmafonom mi se cinila mogucom da uz masu koju imamo nemam "prelaz" vibracija sa ploce na plocu u mjeri kakva je kada su vezane direktno. U svakom slucaju bih azmu upotrebio kao zavrsni sloj prema unutrasnjosti kabine da bih dobio absorpciju.

Mislim da svakako treba da je ojacas, kao i srednju. I ne bilo lose dodati jos dve da bude pet. (ako sada ima tri)

pozdrav

bogi

p.s. naravno... to znaci da treba ucvrstiti i spoj sa zidom!!! dzaba ucvrstis sarku ako se izvali shtok.

dukasound 04-11-2010 09:20 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 290339)
Mislim da svakako treba da je ojacas, kao i srednju. I ne bilo lose dodati jos dve da bude pet. (ako sada ima tri)

pozdrav

bogi

p.s. naravno... to znaci da treba ucvrstiti i spoj sa zidom!!! dzaba ucvrstis sarku ako se izvali shtok.

Shtok je dobro vezan ali nazalost imam samo dvije (ali mnogo vece nego standardne ) sharke. Vidjecu mogu li naci iste sharke pa da dodam, mada ne znam koliko cu uspjeti da to bas dobro "ushtimam" sa postojecim.
Hvala mnogo

boggy 04-11-2010 09:22 AM

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290342)
Shtok je dobro vezan ali nazalost imam samo dvije (ali mnogo vece nego standardne ) sharke. Vidjecu mogu li naci iste sharke pa da dodam, mada ne znam koliko cu uspjeti da to bas dobro "ushtimam" sa postojecim.

pa ako ce da bude gore nego sto je sada... bolje ne cackaj
Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290342)
Hvala mnogo

Nema na sta :)

pozdrav

bogi

dukasound 05-11-2010 06:26 PM

Planirao sam da napravim neko mjerenje kolika je razlika u izolaciji sa standardnim vratima i sa poboljsanim. Dali da upotrebim White noise ili da idem sa nekim frekvencijama. Tu bih i ustanovio kolika je akusticna izolacija kabine.
Hvala

boggy 05-11-2010 06:45 PM

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290485)
Planirao sam da napravim neko mjerenje kolika je razlika u izolaciji sa standardnim vratima i sa poboljsanim. Dali da upotrebim White noise ili da idem sa nekim frekvencijama. Tu bih i ustanovio kolika je akusticna izolacija kabine.
Hvala

white noise je ok...
Mada je pametnije koristiti neki gotov softver, recimo Room EQ Wizard.
Takodje pazi da ti u oba merenja pozicija mikrofona i izvora zvuka bude identicna, da ne bi imao uracunato razlicito slabljenje zbog promene udaljenosti i polozaja mikrofona.

Nije jednostavno izvesti ta merenja... ma kako izgledalo na prvi pogled

pozdrav

bogi

dukasound 06-11-2010 03:59 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 290487)
white noise je ok...
Mada je pametnije koristiti neki gotov softver, recimo Room EQ Wizard.
Takodje pazi da ti u oba merenja pozicija mikrofona i izvora zvuka bude identicna, da ne bi imao uracunato razlicito slabljenje zbog promene udaljenosti i polozaja mikrofona.

Nije jednostavno izvesti ta merenja... ma kako izgledalo na prvi pogled

pozdrav

bogi

OK, mada mi je sada samo stalo da vidim koliko cu slabljenje imati sa standardnim vratima i sa poboljsanom verzijom. Danas sam onako ofrlje pustio shum prvo sa pozicijom mikrofona u sobi i snimio pa sa istom jacinom na preampu i istim nivoom slusanja snimio shum u kabini. Kada sam normalizovao razlika je bila nekih 28-29db. Sinusni 220Hz mi je pokazao nekih 20db razlike. Ponovicu mjerenje kada obradim vrata jer moram sacekati jednog prijatelja da ubacimo jos jednu ili dvije sharke.
Kasnije cu probati da izvrsimo neka mjeranja sobe ali uz pomoc nekoga koji bi to dobro uradio.
Tnx

boggy 06-11-2010 08:54 PM

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290546)
OK, mada mi je sada samo stalo da vidim.......

Ne znam da li me razumes, ali ti ja stvarno ne branim da napravis kakva god hoces merenja... samo se bojim da ne doneses pogresne zakljucke iz tih merenja, ma koliko (ti) bio skroman po pitanju ocekivanja... samo to... slobodno ti meri... :D

pozdrav

bogi

dukasound 07-11-2010 07:24 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 290584)
Ne znam da li me razumes, ali ti ja stvarno ne branim da napravis kakva god hoces merenja... samo se bojim da ne doneses pogresne zakljucke iz tih merenja, ma koliko (ti) bio skroman po pitanju ocekivanja... samo to... slobodno ti meri... :D

pozdrav

bogi

Razumijem te i znam da mi ne branis http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon7.gif. Pogresne zakljucke necu donijeti jer cim su mjerenja paushalna ni rezultati nisu bas validni.

boggy 07-11-2010 07:46 AM

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 290599)
Razumijem te i znam da mi ne branis http://www.rumski.com/forum/images/r...cons/icon7.gif. Pogresne zakljucke necu donijeti jer cim su mjerenja paushalna ni rezultati nisu bas validni.

Pojava koja ti smeta je "inverse distance law 1/r" koja kaze da se zvucni pritisak smanjuje/povecava dva puta (6dB) kada povecas/smanjujes rastojanje izmedju izvora zvuka i mikrofona dva puta (r). I to vazi uslovno jer je definisano za slobodni prostor bez refleksija.

Protiv nje se mozes "boriti" najbolje identicnim pozicijama mikrofona i zvucnika tokom merenja pre i posle modifikacije vrata. Pozeljno je ne pomerati reflektivno/apsorptivne objekte u obe prostorije tokom merenja, jer mozes dobiti pogresne rezultate.

pozdrav

bogi

dukasound 07-11-2010 08:56 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 290600)
Pojava koja ti smeta je "inverse distance law 1/r" koja kaze da se zvucni pritisak smanjuje/povecava dva puta (6dB) kada povecas/smanjujes rastojanje izmedju izvora zvuka i mikrofona dva puta (r). I to vazi uslovno jer je definisano za slobodni prostor bez refleksija.

Protiv nje se mozes "boriti" najbolje identicnim pozicijama mikrofona i zvucnika tokom merenja pre i posle modifikacije vrata. Pozeljno je ne pomerati reflektivno/apsorptivne objekte u obe prostorije tokom merenja, jer mozes dobiti pogresne rezultate.

pozdrav

bogi

Tako ce i biti!!!! Zapamtio sam pozicije mikrofona u sobi i kabini.
Hvala

pecass 11-11-2010 11:25 AM

Mala softverska podrska:wink:

ttp://www.xtz.se/uk/products/mearurement-system/room-analyzer

All times are GMT +1. The time now is 06:44 PM.