![]() |
Re: Akademija besplatno za bendove
Quote:
Problem je sto ljudi barataju raznoraznim izrazima vezanim za muziku, a ne znaju uopste sta znace...skoro sam gledao na TVu gde jedan iz nekog benda govori "kako su zavrsili snimanje, pa ce sad da rade mastering.." Semantika je cudo... |
Quote:
Pa ?ta je konstruktivno u obja?njavanju ?ta radi basista? Da ne pričam o onome mudrovanju kako producent ne vrti dugmiće i ?ta u stvari treba da radi. Mislim da je tvoje obja?njenje da on okuplja tim jednako pojednostavljeno kao i moje sa dugmićima. Ali, kao ?to rekoh, nije mi do zezanja, kao ?to mo?e? videti u splitovanom topiku. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Svi imaju isu sustinu posla, nacin i nije bitan toliko u celoj prici. Poenta je u tome sta mu je posao. Insistiram na tome jer vecina ljudi ne zna sta znaci rec "producent" |
Quote:
|
auuuu! al' se rasplamsalo....:shock:
Mr Znak voli uvek da ima zadnju rec...ako niste primetili !! He, he...nacitan momak, prati sve o je sta radio, itd... pa zar nismo zvakali o ulozi producenta milion puta na forumu..i SVI rade razlicito, imaju razlicite sisteme rada, merila, itd...ali nekako uvek na kraju krajnji cilj - dobra pesma - ugleda svetlo dana. Ima producenata koji neznaju ni da sviraju, ni da snimaju, ali imaju UVO; ima ih koji vole sve da rade sami...ima ih koji rade u timu od 2-3 coveka sa podeljenim duznostima...ima gi raznih ! ima bendova koji vole da rade bez producenta itd...sve ima i sve moze ! OK? |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
|
na kraju nece biti dovoljno bendova za sve skole !!!:ups::ups:
i ima ucionice / snimaonice da zvrndaju prazne....:( |
Quote:
:thumbsup: ...Ma nemam ja nista protiv,ideja je skroz na mestu, al' sto je puno - mnogo je! Imas i ti 5 l piva kad svratis u NS. ...vidis i cika Vasa i Arthur ima ju isti kupon...:D |
Nestaju lepi stari zanati - abad?ija, skeled?ija, rock muzičar, producent...
|
Ja sam stava da ovoga treba da bude sto vise i da je sa time trebalo poceti mnoooogo ranije. Ono sto moze jako dobro i brzo da podigne neko trziste na visi i ozbiljniji nivo jeste i samo konkurencija.
1. Treba da bude sto vise skola, jer ce tako i njihov nivo znanja biti na visem nivou i trudice se da sto bolje uslove obozbede svojim studentima 2. Sto vise besplatnih snimanja, jer ce tako da se trziste ocisti i od losih bendova i losih producenata, a svi oni koji znaju da rade ce raditi jos vise i jos kvalitetnije i zaradjivati jos vece pare.... |
Quote:
pozdrav bogi |
A i producente, ma sta oni radili. Ne znam samo da li ce hteti za dz! ;)
|
Quote:
|
Da li si nekada cuo te snimke pa znas da su losi?
1. Ako jesu losi, niko tamo nece ici bas zbog toga, nego tamo gde su dobri. Losim muzicarima bi odgovaralo to sto su losi jer je za dz. a oni i onako sigurno ne sviraju neku klavitetnu muziku, sta bi ti da snimas te pacijente? Ako nisu imali pare za snimanje, odakle im pare za marketing koji moze biti mnogo skuplja igracka od snimanja.... 2. Ako su dobri, e to moze onda da bude problem ali samo u jednom slucaju. Ako imaju neku besnu opremu i tim trikom mame klijentelu, ali, ima i drugih koji se takvim stvarima bave pa opet radimo, mislim da oni tu nece moci nesto sad da posebno promene.... Nasi muzicari se obicno loze na lepo okrecene zidove, mogo LED-a i digmica, spusteni plafon, na koznu garnituru, gomilu bezsmisleno razbacanih sundjera po zidovima (sut bolan, akustika) :D |
Quote:
Kad si u skorije vreme cuo dobro snimljen,isproduciran bubanj kod nas?! Ne znam zasto mislis da se samo nasi muzicari loze na zidove i LED-ove... To je ona logika da smo samo mi seljaci, a napolju muzicari pricaju na latinskom i jedu kavijar uz vino i harfu... Svuda se muzicari loze na prostor koji lepo izgleda! Nije isto da li neka nadrkana oprema stoji na tavanu i golubovi seru po njoj i prosuto pivo i pikavac viri iz reglera ili je u salonskom studiju ista ta oprema, sa halogenim sijalicama,ledovima i zidovima... Ne postoji ni jedan koristan aspekat masovnog besplatnog bilo cega...! |
Quote:
Taj nacin snimanja ala zvezdica i cepaj mene uopste ne interesuje jer tu nikada niti je bilo niti ce biti muzike....Pare pravi samo muzika i nista drugo.... |
Quote:
Mislim da sam bio jasan sta hocu da kazem. Sazeto je i vrlo razumljivo stivo... Ako ti nije bilo jasno..pa...ni ne treba da ti bude jasno, udri dalje, svu ti srecu zelim... Poz' |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
K-p-g-s
|
Quote:
Jos samo treba da se pojave "automati" kao za fotografisanje... gde udje bend u kiosk, plati neku kintu i automat ga snimi... kad zavrsi "pljune" mu narezani cd... to sa stomatolozima nece ici.... barem ne jos dugo vremena. pozdrav bogi |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Quote:
:) Mislim... ova diskusija ionako nece nista promeniti... :p pozdrav bogi |
|
Quote:
Ispravka - ne daju ONI za dzabe. Daje telekom provajder (koji je njima platio za taj neki "besplatni" tiraz!!) To i ovde uzima maha! Poceli su da daju CD i DVD uz nedeljne novine!! Mail on Sunday - ?2 i dobije CD !! Prince je preko njih izdao jedan ili dva zadnja albuma (tiraz bude po par miliona !!!), Kylie hitovi pre dve nedelje, Busted ekskluzivan novi album... UB40 hitovi, Simply red..itd itd.. svi imaju racunicu....artist dobije oko ?400-500,000 (za tiraz od oko 1,5 - 2 miliona)...ta cifra je kao da su prodali regularno oko 500,000 albuma - STO JE DANAS NEMOGUCE!!!! Tako da su svi srecni...a novine se oderu takodje... |
Propast muzike kao biznisa možda će doprineti povratku muzike kao umetnosti. (Mogu misliti koliko se miksadžije tome raduju.)
|
Quote:
Habić je u svojoj sekciji postavio retoričko pitanje "Zbog čega više ne postoji praksa da diskografska kuća plaća producenta?" pa mu je objašnjeno da više ne postoji klasično izdavaštvo, da YouTube rulez i trtmrt i Like i Share i demokratičnost i sve tako to... E, pošto su Like i Share DŽ, onima koji nemaju šemu za MTS i Telenor obaška se isplati da dobiju snimke za DŽ, pošto se od tih snimaka ionako leba neće najesti, koliko god oni dobri ili loši bili. Pozdrav, Vasa |
Quote:
ko ne zna da svira uzivo - duva ga !! PS - ovde su (uglavnom) producenti poceli da naplacuju unapred , po pesmi...jer od downloada nema nista.... |
opet se teme rasplinjavaju i sl. al ajd da odgovorim na šta sam zapamtio
- LogicMan Ili si bezobrazan ili samo lenj ili i jedno i drugo. Ali nisi čitao moju detaljno obrazloženu bojazan zašto mislim da ovakav potez škole nije dobar. Čim postavljaš pitanja na koje je već dat odgovor. A pitanje na koje nisam još odgovorio je : da, bio sam na BK, video sam šta se tamo dešava, i pobego glavom bez obzira. Takođe, dobijao sam snimke bendova koji su otišli tamo iz tih namera, i koje sam posle pokušavao da spasem. Da, jeste to meni donelo nešto novca, ali rezultat je i dalje bio jako blizu piti od govana. Što jednostavno u globalu nije dobro. Ni za mene, ni za školu, a ponajmanje za bend. odgovor i za sve ostale : GOMILA LOŠIH SNIMAKA KOJE BENDOVI NE UMEJU DA IDENTIFIKUJU KAO LOŠE JER IH ZABOLE VIŠE ZA SVOJ DŽEP NEGO ZA KVALITET, JE POGUBAN PO OPŠTI KRITERIJUM RADA NA TOM TRŽIŠTU. JEDINO LEGITIMNO JE PO MENI OVO, AKO JE ISKLJUČIVO U DEMO I PROMO SVRHE, BEZ DA BENDOVI IMAJU PRAVO DA TO OBJAVLJUJU KAO LEGITIMNA IZDANJA, KAO ŠTO TO VEĆ SAE I RADI. I ne slažem se da je propast jednog načina zarađivanja za izdanje opravdan razlog da ona sad postanu besplatna i za proizvodnju. Snađite se ljudi, kod mene u studiju još uvek ima onih koji su našli način da im se to isplati. A Like i Share im upravo u tome pomažu. Nemojmo samo kukati i pričati kako je nekad bilo bolje, nego vidimo gde je ova čaša polupuna. To je ujedno i odgovor na Habićevo pitanje. A ne da je ovo samo po sebi ovako sve do jaja. Samo traži kreativnosti i kvalitetnog rada. I flexibilnosti u pristupu. Čak mi je i ta MTS priča skroz razumna, jer svi dobijaju. Samo kad bi oni uvideli krajnji potencijal tog tržišta, lakše bi se disalo. |
i još da pojasnim recimo moj pristup obučavanju kadra, da mi ne bi kukali kako jadni bogati i dokoni studenti sa BK nemaju na čemu ni da uče.
Kod mene u studiju imam razrađen sistem gde se šegrt pojavljuje dobrovoljno, i u zavisnosti od nivoa znanja i iskustva sedi i gleda šta se dešava u realnim situacija, sa bendovima koji su tu. A svaki dan se neko mixa ili snima. Potom, ja ih polako na terminima puštam za komande da i sami krenu da bodu tejkove i edituju u letu, pod mojim nadzorom i uputstvima, ako se bend sa tim slaže, što je skoro uvek, jer su momci tu već neko vreme, i bend se navikne na njih. I uvek ostavljam extra vreme i sate da se eventualno nešto nadoknadi što oni nisu brzo ili dobro uradili. Ako je moguće, puštam ih da sednu u svakoj mojoj pauzi, pa ako ne prate moj tempo rada, dižem ih čim odmorim, a ako prate, onda rade dalje sami pod nadzorom. I to sve u realnim terminima, sa pravim materijalom koji klijenti plaćaju meni a ja snosim odgovornost za njega. Što su više samostalniji u radu to ih više ostavljam same, pod revizijama, pa i sami uzimaju da rade cele termine i u mom odsustvu, a na moju odgovornost. Najčešće je dovoljan jedan album da u potpunosti ovladaju rutinom i kriterijumom mojim za usnimavanje i editingom, posle čega ih smatram ravnopravnim snimateljem u studiju, i sledeći album ili posao rade za novce. Nisu veliki novci jer je i studio jeftin, ali dajem skoro 50% dnevnice na ljude, jer me je blam da im dajem manje para. I na ovaj način može i sama škola da radi, i još da zarađuje pare na nekom a ne na studentima samo, koje posle mora da maže i laže kako nešto zapravo uče i rade. Na svakom normalnom fakultetu za ostale profesije postoje profesori koji slično rade sa svojim studentima, i tu klijenti plaćaju uvek. |
Quote:
Cika Arthure - 100% si u pravu... A logicman je izgleda reinkarnirani Google... Bilo mi cudno da neko dize rep posle 10 postova, ali sam namirisao taj "aranzman"...:D |
All times are GMT +1. The time now is 12:23 PM. |