Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Monitori ZUJE...... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34137)

Maiv 12-08-2010 03:39 PM

Re: Monitori ZUJE......

Ne mogu trenutno nabaviti nebalansirani kabl a i ovo s odspajanjem pina 1 nebi sad radio posto nemam ovdje lemilicu. Probat cu nesto od toga u dogledno vrijeme pa cu javiti.

Sumnjam da ima veze s uzemljenjem jer sam probao nekoliko razlicitih kablova i uticnica...

Malo sam se sad zezao s tim i nije to sam do monitora jer zujanje ipak ostaje...nesto tise ali ostaje.

Probao sam sad spojit korgov main out drito na zvucnik i ne cuje se nikakvo zujanje:D

Ima li to kakve veze s kompom, nejgovim napajanjem ili zvucnom karticom (edirol ua-25)?

Neovisno o svemu ne mora biti da je taj zvucnik kriv, mozda je samo osjetljiviji od drugog...

boggy 12-08-2010 03:42 PM

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 284768)
........

Ima li to kakve veze s kompom, nejgovim napajanjem ili zvucnom karticom (edirol ua-25)?

to moze imati veze sa kompom i njegovim napajanjem, odnosno uzemljavanjem u samoj PC kutiji
Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 284768)
Neovisno o svemu ne mora biti da je taj zvucnik kriv, mozda je samo osjetljiviji od drugog...

Sta god... vazno je da nisu ISTI... po mom iskustvu je to znacajno "otkrice".

pozdrav

bogi

ELEKTROIVO 14-08-2010 12:59 PM

slažem se sa time oko loših transformatora, ali ako već ide na takve varijante, onda se naruči transformator specijalno po narudžbi..... pa neću valjda ić u dućan koji prodaje robu daleko istočnog porijekla tražit odvojni trafo ili nešt slično... za to postoje proizvođači transformatora koji ti naprave trafo po specifikaciji koju tražiš, a u mojoj bližoj okolici postoje tri proizvođača, tako da nije nikakav problem dobiti visokokvalitetni transformator kakav ti treba za pojedinu aplikaciju.

step-down trafoi iz npr. Chipoteke, oni kineski, auto-transformatori u pravilu naprave više štete nego koristi i tu tvoja tvrdnja stoji u potpunosti, ali ako se idu raditi takve intervencije za studjske ili Hi-Fi namjene, onda se to napravi kako treba.

a što se tiče raznih RFI filtera.... ima na tržištu kvalitetnih tzv. entry modula koji samo pomažu smanjenju noise-floora, isto tako nije neobična pojava ugradnje raznih feritnih bead-ova ili torosa u uređajima nakon ispravljanja i stabilizacije u napajanju, upravo u svrhu da sprava radi kako spada.....

boggy 14-08-2010 01:28 PM

Eh... bilo bi super da sve sto ne valja potice samo iz Kine... tada bi bilo lako zaobici losu robu... na zalost nije tako... preterano trivijalizujes problematiku

Quote:

Originally Posted by ELEKTROIVO (Post 284919)
............

a što se tiče raznih RFI filtera.... ima na tržištu kvalitetnih tzv. entry modula koji samo pomažu smanjenju noise-floora, isto tako nije neobična pojava ugradnje raznih feritnih bead-ova ili torosa u uređajima nakon ispravljanja i stabilizacije u napajanju, upravo u svrhu da sprava radi kako spada.....

Besmisleno je zalaziti u dizajn napajanja neke komercijalne sprave i smisljati sta se sve moze dodatno "utrpati" u neko napajanje, i time omoguci da sprava "radi kako spada", a da se pri tom ne obraca paznja na to u kom frekventnom opsegu predlozene komponente uopste rade. Ferrite beads nemaju mnogo veze sa cujnim fenomenom "zujanja", jer rade na sasvim drugom (necujnom) frekventnom opsegu, standardni torusni common mode chokes su najcesce u istom tom HF opsegu (ako nisu veliki poput torusnog trafoa za napajanje).... tako da u ovom slucaju nece pomoci ni malo.

Ponovicu, ako jedan od zvucnika NE ZUJI, a treba da je vrlo slican drugom koji, na zalost, zuji, onda je problem u tome koji nije slican onom drugom. I postavljam ti ponovo pitanje DA LI je tebi sasvim prihvatljivo da resavas problem zujanja jednog od monitora nacinom koji je skuplji od samih monitora, a da pri tom ne garantujes clanu foruma da ce zujanje prestati... nego mu samo savetujes DA PROBA na taj nacin.

"zujanje" je najcesce 50 ili 100Hz i a signal na liniji za napajanje u tom (konkretno) opsegu sluzi za prenos energije za napajanje uredjaja... njegovo potpuno potiskivanje se dobija kada iskljucis uredjaj (recimo)... ali tada on prestaje "da radi"... sto znaci.. spoljnom filtrom na liniji za napajanje NE MOZES potisnuti "zujanje" jer je u frekventom opsegu prenosa energije, koja je neophodna da bi uredjaj uopste radio.

Presecanje potencijalno formiranog ground loop-a moze zaustaviti zujanje, ako je ground loop uzrok. Ako nije (a izgleda da nije, mada cekamo da covek javi rezultate eksperimenata) ostaje samo da se vidi zasto taj monitor zuji a drugi ne... ako to nije moguce popraviti, onda se covek mora navici na zujanje, jer mu niko ne moze pomoci.

pozdrav

bogi

Maiv 14-08-2010 01:55 PM

Uf, meni je problem sto se stvarno ne razumijem u elektroniku ali po nekom laickom zakljucivanju to bi trebao biti ground-loop problem i to vezan uz komp jer:

1. Monitor ne zuji dok se ne spoji nesto na ulaz.
2. Ne zuji dok se ne spoji izlaz iz zvucne kartice - spojio sam klavijaturu i nije bilo zujanja

Klavijatura je bila spojena istim kablom (balansiranim) ali sumnjam da ima balansirani izlaz (korg x50- plasticnjava za 400injak eura

Nabavit cu ovih dana lemilicu pa probat odspojit pin 1 na kablu...

pozz i puno hvala na pomoci

Matoree 14-08-2010 09:15 PM

au bre ja se bas izlozio na ovu seriju adama, planirao da uzmem, al vidim dosta ljudi imaju problema :(

Maiv 14-08-2010 10:18 PM

Ma zvucnici su super:wink: uzmi ih ako mozes, stvarno se isplate. Ovo je definitvno problem cijelokupnog lanca, ak si procitao cijeli post shvatit ces da se problem desava samo u specificnom spoju komponenata...

ELEKTROIVO 14-08-2010 10:36 PM

ja ponekad možda i previše trivijaliziram neke stvari, ali isto tako ih nikada ni ne mistificiram..... no to ej druga tema...

prvo, ovo što ej jako skupo sam samo spomenuo, a ono što sam predložio košta oko 30 eura.

drugo, ako zujanje nastaje kao posljedica potharmmonika koji nastaje kao posljedica envelope HF istitravanja iz napajanja kompjuterskog monitora (što nije tako rijedak slučaj, to znam iz vlastitog iskustva, jer sam dosta radio na prijektiranju i proizvodnji takvih napajanja i znam da je to najteže "očistiti") i tom slučaju je filtar rješenje problema

zalaženje u napajanje nekog uređaja ili opčenito u neki uređaj?
pa to je osnova svih onih modifikacija koje se nalaze na forumima... istina, rijetko su kvalitetno dokumentirane, ali opet, da nema entuzijasta, nebi toga bilo. nebi bilo klonova, upgradeova kojekavih sprava itd...

usput, nisam nigdje spomenuo na kakve torose sam mislio.... definitivno ne na gotove prigušnice... prigušnicu možeš napraviti od ferita koji radi i na nižim frekvencijama, samo moraš koristiti visokopermeabilnu jezgru da bi malim brojem zavoja postigao veliki induktivitet

milos 15-08-2010 10:22 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 284755)
Da... to i mene brine.

pokusaj da vezes nebalansiranim kablom pa javi ako ima promena.

Takodje pokusaj da povezes balansiranim kablom kod koga si otkacio oklop na kablu sa pina 1 u konektoru prema zvucnicima (ako ti monitori nemaju "ground-lift" prekidac, to je jedini nacin) pa opet javi utiske.

Takodje proveri da li imas vezu za uzemljenje na kablovima za napajanje zvucnika... bez obzira sto sve moze da izgleda da je ispravno... proveri "zujalicom" na nekom multimetru

pozrav

bogi

Meni je ground-lift prekidac resio problem zujanja na KRK VXT6 sa custom made nebalansiranim kablovima.

boggy 15-08-2010 11:28 AM

Nema bas puno smisla modovati par monitora koji su kostali koliko su kostali... kad postoje skuplji koje ne treba modovati, kvalitetniji su i bolje se ponasaju u ovakvim situacijama. Uvek je tako... uvek postoji nesto bolje sto ne zahteva modifikacije i dobro (skupo!) je dizajnirano u startu... tako da je modovanje samim tim diskutabilno
E sad ako se zabada lemilica u novu spravu samo zbog zabave i hobija... s tim nemam problem,... ali ne treba odmah vestacki izmisljati smislenost takvih poteza... i necu to coveku savetovati jer nije avanturista, nego pokusava nesto da uradi sa novcem koji je investirao po mogucstvu da pri tom ne izgubi garanciju za monitore koje ima...

Quote:

Originally Posted by ELEKTROIVO (Post 284959)
......
prvo, ovo što ej jako skupo sam samo spomenuo, a ono što sam predložio košta oko 30 eura.
.......

jbt... sto volim "jeftine" i "svemoguce" naprave... :shock: :banghead:
lekovi koji "lece" sve, pilule i cajevi za "mrsavljenje"... pune su novine reklama... :rolleyes:
Quote:

Originally Posted by ELEKTROIVO (Post 284959)
.......definitivno ne na gotove prigušnice... prigušnicu možeš napraviti od ferita koji radi i na nižim frekvencijama, samo moraš koristiti visokopermeabilnu jezgru da bi malim brojem zavoja postigao veliki induktivitet

.... i omoguciti filtraciju za struje do maksimalno par miliampera?! Sjajno! Nije nikakvo svetsko cudo namotati prigusnicu odredjene vrednosti... problem nastaje kada se zapitamo "a sta cemo s njom uraditi?" "cemu ce nam sluziti?" itd.

Citanjem biltena i aplikacija par proizvodjaca cipova ne mozes nauciti sustinu elektromagnetne kompatibilnosti... mozes se informisati samo o gradivnim elementima koji se koriste za to... bilteni i aplikacije su napisani u cilju reklamiranja proizvoda odredjene kompanije i ocekuju od citaoca predznanje.
Znaci, potrebna je daleko ozbiljnija literatura, pri tom, ozbiljni (akademski) kursevi iz Matematike, Elektromagnetike, Teorije elektricnih kola, i kojecega drugog nece biti stetni....

Medjutim, to nije tema ove rasprave :rolleyes:

pozdrav

bogi

Reinhardt 17-08-2010 12:20 PM

mo?da će i moje iskustvo pomoći..

imao zujku u monitoringu,i nakon svih peripetija shvatio da
je problem u groundu na zvučnoj (PCI)

spajanjem zvučne na monitoring putem S/PDIF-a, rije?ilio sam sve muke:grin:

eto,nekada je najjednostavnije rije?enje i najbolje

i,btw, Elektroivo je odličan momak, i vrstan znalac, pa ne sumnjam u njegove iskrene namjere da pomogne čovjeku na najbolji način!!

Maiv 21-08-2010 02:17 PM

:da:

Ne zuje vise!

Odlemio sam pin 1 na kablu i to je rijesilo problem.

Ima li to sad kakvog utjecaja na zvuk posto mi je sad jedan balansirani a drugi ne?

Malo sam sad slusao i ne zamjecujem nikakvu razliku...

Puno hvala svima na pomoci!!!!

boggy 21-08-2010 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 285439)
:da:

Ne zuje vise!

............

SJAJNO!!!! :trchi:
Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 285439)
.......
Ima li to sad kakvog utjecaja na zvuk posto mi je sad jedan balansirani a drugi ne?
....

Ne bi trebalo, ali za svaku "sigurnost" odlemi pin "1" i na drugom :D

pozdrav

bogi

Maiv 21-08-2010 04:47 PM

Ma da pa da mi pocne zujat:banghead::D

Bockie 23-08-2010 10:18 AM

Ovo je cest problem pogotovo na USB kartama... Ja sam se zujke resio tako sto iz karte idem u DI-box, pa na DI-u "ground lift" i onda u zvucnike...

boggy 23-08-2010 11:25 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 285538)
...... Ja sam se zujke resio tako sto iz karte idem u DI-box, pa na DI-u "ground lift" i onda u zvucnike...

lele! :banghead:

:D

pozdrav

bogi

Bockie 23-08-2010 11:32 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 285543)
lele! :banghead:

pozdrav

bogi

Jbg...

All times are GMT +1. The time now is 05:04 AM.