![]() |
Re: Izbor difuzora i konstrukcija
Quote:
Racunam "dizajniranu dubinu" kao 3"x7=21" za (recimo) srednju kolonu. pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Aha, ispričavam se ne razumijem, misliš tabelu za Fmin i Fmax izačun difuzora? dalje ne razumem što misliš. |
Quote:
Ukratko, Fmin ne racunam kako je navedeno u tabeli. :) pozdrav bogi |
aha to si mislio, da sad znam iz svega rečenog.
Da li se dr?i? ove: dn = Sn X (DF/2p) ili...? |
Quote:
Pomnozim red difuzora sa dubinskim segmentom (korak u dubini kojim mnozimo pseudoslucajne brojeve za wells, da bi dobili prave dubine), a ne maksimalnu dubinu za konkretan difuzor. Zasto? Pa maksimalna dubina za istu dizajniranu dubinu zavisi od reda difuzora... i QRD 7., 13. i 41. reda nece imati istu najnizu radnu frekvenciju iako su im sve ostale pocetne dimenzije iste (po njihovoj racunici).... posto im se razlikuju maksimalne dubine zbog razlike u redu. Mozda je njihova racunica "striktnija"... ali sa dizajnerske strane... je neprakticna... Polazim od opsega radne frekvencije difuzora, a red difuzora mi zavisi od mnogih drugih stvari.... postojeceg prostora, velicine prostorije, debljine raspolozivog plocastog materijala... na ovaj "moj" nacin je donja granicna frekvencija sigurno iznad proracunate, a kako povecavas red difuzora ta "striktna" frekvencija tezi ka ovoj "mojoj"... zato sto max depth tezi ka designed depth, kako povecavas N. Tako da sigurno necemo "probiti" ogranicenje o donjoj granicnoj frekvenciji. pozdrav bogi p.s. Na kraju je svejedno... difuzor "na meru" ionako ne moze biti veci i drugacije konstruisan osim na osnovu postojeceg prostora i raspolozivih debljina materijala... tako da je racunica korisna samo u smislu da se ne napravi preniska radna frekvencija. A na moj nacin je to sigurno zadovoljeno. |
Sad sam proverio formulu na Google Books
Na prvi pogled mi je izgledalo da uzimaju SAMO max depth kao meru, ali se on kasnije podeli sa smax (!), koji je maksimalni prime number u sekvenci, i pomnozi sa N. Sto isto i ja radim. Jedina razlika sto oni racunaju da je to polovina maksimalne talasne duzine (sto prica Goran) a ja racunam da je cetvrtina. Znaci... formula za fmin je u sustini c/(N x step x 2), na njihov nacin, a na moj c/(N x step x 4). Ako je: step=dmax/smax dmax - maksimalna dubina smax - najveci prime number koji odgovara maksimalnoj dubini c - brzina zvuka u vazduhu N - red difuzora pozdrav bogi |
Quote:
mislim na ovo: http://i22.photobucket.com/albums/b3...nkimdf_web.png |
Pa da.
Ako bi htio čim vi?e difuzije bez absorpcije morao bi znati resonantnu frekvenciju te lajsne... e sad to izračunati... ... recimo postoje zagovornici potpuno punih difuzora... Ali bit če ti posve dovoljno. |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
da sla?em se.
Samo sam se sjetio par debata a najvi?e teme na GS-ju Amsterdam mastering gdje je dizajner rekao da čak ni svako drvo nije dovoljno dobro. Mo?e da se pročita kako je komplikovao. |
Kada se bira orijentacija 1D difuzora [horizontalno ili vertikalno] jel ovo način razmi?ljanja:
-Ugao pod kojim očekujem talasni front koji dolazi na difuzor ili -Pravac u kojem ?elim da mi difuzor zrači ili -lupetam :D |
... nisam ni video do sada pitanja.
... na brzo, pa oboje je va?no; i pod kojim uglom dolazi zvuk do difuzora i kako neki difuzor zrači (1D ili 2D). Kod klasičnih dizajnova (LEDE, RFZ...) u kontrolnim sobama se difuzori pozicioniraju negdje u visini glave kad sjedi? i malo vi?ka gore te dole (dimenzije difuzora). Tada je dosta dovoljan 1D difuzor vertikalan negde u visine glave/slu?anja. Ako ?eli? i da je difuzno polje vi?e/ni?e mo?e? da dodava? difuzore i igra? se sa obračanjem 1D difuzora. http://www.bozoel.com/content/view/57/66/lang,en/ I kod ESS dizajna kombiniraju se "?are" horizontalno i vertikalno 1D difuzora. http://rumski.com/forum/showthread.php?t=24716&page=37 I u snimačim sobama se mo?e da kombinira vertikalna i horizontalna orijentacija 1D difuzora. |
... evo malo sam nešto ponovno našao:) (zaboravio, opet našao...) oko separator-a/divider-a/fin-ova:
"To further complicate the issue, Schroeder has stated that separators are not necessary [10]. That may be true for microwaves or waves at zero-degree incidence. However, I do not agree that this applies to ordinary acoustic waves at non-zero-degree incidence. There is strong theoretical support in this regard [7]." To je samo jedno pomišljanje... Inače dosta fino informativno, kratko ne zamarajuče čitanje oko filozofije difuzora QRD i PRD tipa: Izvor: http://www.scribd.com/doc/17846889/R...stic-Diffusers ... znam da možda u poplavi svakojakvih on-line i excel kalkulatora mnogokome nije to važno jer neče da se previše poglubi a ima sa kalkulatorom ekspres rešenje... ali možda nekome bude ipak interesantno. |
1 Attachment(s)
Da li difuzor radi difuziju i za talasni front koji dolazi iz pravca zelene i iz pravca crvene strelice [videti render u attachmentu]
|
Quote:
pozdrav bogi |
1 Attachment(s)
MLS/binarni difuzori, kako se računaju?
Šta zavisi od širine wella a šta od visine? Da li ukupan broj segmenata mora biti prost broj? Da li i za njih važi isto pravilo minimalne razdaljine kao i za QRD? Opseg delovanja im je oko jedna oktava naviše od dizajnirane frekvencije? da li je na mestima gde je "-" poželjna što veća apsorbcija ili može biti i reflektivna površina? |
Quote:
opis postupka imas na http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_length_sequence Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Nisam siguran da je tako uzan opseg delovanja, ali sam siguran da nije intenzivan da bi se lako uocio... Obicno nista ne smeta da bude sirina wellova i 3cm i 5cm i 1cm... jedino je radna frekvencija visa i utisak je bolji kad je well uzi... ali je i difuzor kompleksniji za izradu Mislim takodje da ne treba praviti binarni difuzor sa "well-ovima" ispod .5cm (prutići!) Quote:
Racunaj da je MLS difuzor bolji od ravne povrsine.. jeftiniji, jednostavniji i slabiji od QRD... i to je kraj njegovih dometa. pozdrav bogi |
Quote:
Aliasinga ce uvek biti, samo na razlicitoj frekvenciji, tako da mi vise manje nije ni vazno koja je visina wella? Efekat difuzije nije jachi ako je visina veca? |
Quote:
Quote:
Quote:
Mislim da je bolje koristiti "slat" umesto "well" u terminologiji za binarni difuzor... posto letvica moze biti sve drugo samo nije "well" :) Srecom... binarni difuzor nije toliko agresivan kao Schroederov... tako da se ne moze ni govoriti o nekakvim potencijalnim greskama u dizajnu... jedino je potpuno besmisleno staviti na zadnji zid desetak gredica duzine metar (8x8cm presek ili tako nesto) u nekoj pseudoslucajnoj sekvenci i proglasiti ga difuzorom (video sam tako nesto u jednom studiju ovde) Efekat difuzije binarnig difuzora se moze pojacati ako mu je ispod apsorber... odnosno ako je smenjivanje 0-apsorpcija i 1-refleksija... pogledati BAD (RPG Inc.) panel za inspiraciju o cemu pricam pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 11:41 AM. |