![]() |
Re: Paypal uskoro i u Srbiji
pa kako sam cuo prva serija tih brojeva tj kartica je kompatibilna i radi na paypal.. ja sam medju prvima podneo zahtev kada je to omoguceno .. ali bez obzira, bas cudno .. ja naravno nista ne pitam,cutim i koristim najnormalnije uslugu :)
|
|
NBS: ?Pejpal? mo?e na tr?i?te
"Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, čija je izrada u toku, biće otklonjene sve dileme u vezi s kori?ćenjem usluga ?Pejpala? u Srbiji, po?to će se nedvosmisleno propisati da rezidenti mogu da vr?e plaćanje i naplatu preko tog servisa radi elektronske kupovine i prodaje roba i usluga u inostranstvu, saop?tila je NBS. Iako propisima koji uređuju devizno poslovanje nije u potpunosti liberalizovano dr?anje deviza na računima kod banke u inostranstvu, to ne predstavlja ograničenje da rezidenti koriste usluge ?Pejpala?. Naime, u slučaju kupovine i prodaje robe preko ovog elektronskog servisa, plaćanja i naplate se vr?e preko namenskih računa ?Pejpala?, a ne preko računa rezidenata kod banke, ?to znači da u regulativi neće postojati prepreka za dolazak elektronskog servisa i da će on zavisiti od objektivne zainteresovanosti ?Pejpala? za srpsko tr?i?te." |
Uh...
Quote:
Quote:
Slepci iz narodne banke, samo da im neko "ne odnese sve devize". One koje su sami izneli od pre 20 godina na ovamo, to nije bitno... bleh Edit: mozda ne moze da se veze za bankovni racun jer u Srbiji nema "direct debit", tj automatskog regularnog skidanja sa racuna? Ili ima? |
Quote:
Poenta i jeste da neko "moze" da iznosi devize, ali ne svako.... :D |
Postoji alternativa za koriscenje paypal-a u Srbiji, servis www.entropay.com , registrujete se i napravite virtualnu visa karticu na koju vezete nasu karticu .. jednostavno je punite u zeljenom iznosu mislim da je od 15 do 250 eura .. i odete na paypal i ubacite .. Vrlo jednostavan "posrednik" fee koji uzima ovaj servis je zanemarljiv, a mozete sve, da kupujete na ebay , i vrsite druga placanja preko paypal-a ..
|
Quote:
|
Quote:
to mozes (sve ove godine) i sa obicnim paypal nalogom gde si kao zemlju naveo hrvatsku ili sloveniju, samo ne zadrzavaj novac na njemu nego odmah potrosi |
Ne moze .. moglo je dok su bile stare intesine kartice, koju i ja i dalje koristim, i koje su stizale valjda tada iz Italije.. ali ubrzo je sve krenulo da se radi u Srbiji i sada vise ne moze(novije kartice, dok stare koje su radile rade i dalje..), bilo koja kartica iz Srbije, osim Amex bance intese, ne moze da se registruje i ubaci na paypal
Sada jedino sto moze je preko ovog servisa koji sam pomenuo kao posrednika .. .. nisam siguran da li moze i uplate preko entropay-a jer nisam probao, ali trebalo bi da moze |
Da stara kartica radi...meni jos samo do decembra :(
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 |
ja sam menjao pre mesec dana, automatski ce ti zameniti i odes da uzmes tu novu.. ta nova je sa istim brojevima, i radice ti i dalje, ne brini 8-)
|
U onda super :)
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 |
|
Quote:
"Vlada Srbije naredne sedmice usvojiće izmene Zakona o deviznom poslovanju kojim će biti omogućen dolazak u na?u zemlju svih kompanija koje pru?aju usluge plaćanja preko Interneta, uključujući i PayPal, najavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. On je, novinarima u Palati Srbija, rekao da će i dalje ostati zabrana otvaranja računa građana u inostranstvu zato ?to MMF i NBS smatraju da je to preuranjeno jer Srbija nije dovoljno ekonomski jaka. "To nije prepreka za dolazak PayPal-a niti bilo kog drugog sistema za plaćanje preko interneta", ukazao je Dinkić." |
|
|
Quote:
Mi smo jos uvek zemlja van Evropskih i svetskih zakona...a i svest naseg prosecnog gradjanina jos uvek nije na dovoljno visokom nivou za neku postenu trgovinu. Ljudi u Srbiji varaju ljude dok ih gledaju u ochi...a zamislite sta bi bilo kad krene prodaja "robe" preko PayPala i eBay... (cast izuzetcima, kojih je jos uvek jako jako malo..) A da ne pricam o carini i odiranju kod postarine / slanja kurirom itd.. Ovde su i slanje kurirom doveli do savrsenstva! Pre samo par godina je trebao account sa kurir kompanijom. I to samo za firme..a privatna lica su drali neki "agenti". Sad napises gde ide paket, dimenzije i tezinu i web izbaci jedno 20 opcija (express / standard) i slozeno po ceni..sve zive kurir kompanije.odaberes koja ti je najbolja / najjeftinija, platis online, posalju ti mail 0 izprintas bar code i adresu i sutradan dodje cika i odnese. Posle pratis svaku fazu putovanja iz sata u sat na internetu..i sto je najinteresantnije - jeftino!! Bice sve i kod nas...samo polako..kad je stigo McDonalds..stici ce i PayPal !! |
Quote:
Ne volim da generalizujem stvari, pa ni one koje se tiču etičnosti naroda kao takvih, ne bih se ni uključivao u ovu temu da me nisi povukao za jezik. A istina je da me je zajebalo mnogo više "mojih" nego "tuđih", a "moji" su svi od Vardara do Triglava. A nije da me ni "tuđi" nisu ponekad zajebali, samo sam sa "mojima" više sarađivao. Nemam ništa protiv da neko od moderatora obriše ovaj post ako misli da prelazim granicu pristojnosti, ali ponele me emocije. Već duže vreme imam rezervisanih par stotina evrokupona za plaćanje nekolicine programa koje onako "karmički" želim da podržim makar simbolično. Lakše bi mi bilo da nabavim deset grama heroina (koji NIKAD nisam trošio) nego Reaper, Redline Reverb i par Stillwell pluginova (koje prilično često trošim). Sve to zato što neko tamo sumnja u moje poštenje. Malo je to qrac od ovce - neko "odande" me tera da budem nepošten šatro da ne bi dozvolio nepoštenima da budu nepošteni. U tom smislu nisu ništa bolji od ovih naših koji me svaki put naprave magarcem kad nešto platim na vreme (makar i morao da se "stisnem"), a onda oproste dugove svima koji nisu platili na vreme jer se nisu "stiskali". Rekoh, ponele me emocije... Pozdrav, Vasa |
DaBear, to je oblik diskriminacije koji po pitanju Srbije postoji i spolja i iznutra. S jedne strane spolja uvek ima nekih spremnih za "kaznjavanje", a s druge strane uvek u Srbiji (interno) ima nadasve spremnih da ovim prvima daju veoma JAK "razlog" za "kaznjavanje"... to ("igranka bez prestanka") traje od kada je krenuo ceo haos... mi smo ovde samo irelevantni posmatraci koji nemo gledaju sta oni rade, i mozemo samo da cekamo da im dosadi, i ne treba neka inteligencija da se primeti shablon.
Losi ljudi postoje svuda, samo eto... u nasem slucaju su srpski losi ljudi veci problem od ostalih... |
Pa... pa... paranoja.
Niko nas ne ka?njava. Već nekoliko godina na?i zvaničnici objavljuju da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se PayPal pojavi u Srbiji, a onda je pro?le nedelje objavljeno da će to biti urađeno u narednih sedam dana. A da PayPal (e-bay) ne voli nas ili nedajbo?e na?e pare, to je pa...pa...itd. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
U tom smislu si potpuno u pravu - Bosna i Albanija kao US protektorati sigurno imaju zakonske okvire koji su kompatibilni sa PayPalom. Sad, da li imaju kvalitetniju zakonsku praksu (i.e. uterivanje dugova) od npr. Crne Gore, Makedonije i Srbije... ne znam. Ti zna?? Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Na stranu muzicka produkcija koja bi mogla da privuce neki novac u ovu sirotinjsku "teritoriju" putem Pay Pal-a, postojao je daleko veci (skoro nesaglediv iz perspektive Srbije) potencijal u IT inzenjeringu svake vrste, koji je prakticno sklonio srbe i Srbiju u periodu najveceg rasta, a da, da ponovim, ne postoji niti jedna interesna strana u Srbiji koja bi od toga imala ikakve koristi... takodje ni svetu ne bi smetalo, kao sto sada nikome ne smeta da snima filmove u Srbiji... Eto ... takva besmislica za mene nije slucajna pojava, ali daleko sam od toga da smatram da ima ikakve vece vajde od toga, osim podizanja nivoa frustracije i siromastva u srba, a to je legitiman cilj za nekoga kome nefrustrirana i nesto manje siromasna Srbija smeta, ma kakvi da su njegovi motivi. Ovaj thread, i skorasnji "rasplet" su prilicno dobra slika kako se taj problem NIJE zaboravio, ali je neko veoma AKTIVNO zaobilazio resavanje... svih ovih godina. |
Quote:
Ali naravno, nisam stručan za stručne stvari pa su ovo samo moja laička nagađanja. |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Internet trgovina polovnim spravama preko Ebay je irelevantna, jer od toga zaradjuje najvise Ebay i Pay Pal... IT inzenjering su najvecim delom prodaja usluga... "slatka parica" ugrubo definisano... troskovi su najcesce enormno manji od novca koji se zaradi, a moze i kuci da se radi. Racunare imamo odavno, softver imamo (nebitno na koji nacin ga ljudi nabavljaju, edukovani smo za koriscenje, jer softver obicno obezbedjuje narucilac posla), moze da se radi kod kuce... ne treba ni akustika.... :D... a postojale su nesvakidasnje potrebe za tim. I sto je najvaznije, NE POSTOJI niti jedna interesna grupa koja bi za to lobirala da se NE DESI. Cak ni obavestajna sluzba koja se nekada definitivno suprotstavljala VoIP telefoniji, nema sta ovde da se buni, ili ja ne vidim da ima. E sad.. rezime... kao sto si vec, usput, naveo u svom primeru, posledica je da su nam mladi inzenjeri naslonjeni na IT otisli u svet u enormnom broju, i to na ocigled svih politicara ovde u zadnjih petnaest godina... Quote:
Problem je i u tome sto ljudi ne zele da prihvate da trgovina nije zaradjivanje novca, i da od toga niko nema koristi na duge staze osim trgovaca. Ne mozemo svi da budemo trgovci, definitivno, ili mozemo da pokusamo, pa da svi mi ostali ostanemo bez para pa da trgovci nemaju KOME da prodaju robu, kao sto je sada slucaj EDIT: Evo... da proracunam. Neka je otislo do sada samo 50000 IT inzenjera. Ajde da vidimo sta bi oni zaradili godisnje, cistog novca (posto su im troskovi skoro pa nikakvi). Neka im je godisnja BRUTO zarada najmizernija moguca za svetske okvire i neka je 30000EUR, i neka PLATE poreze i doprinose drzavi Srbiji 50%... bruto bi uslo u Srbiju milijardu i po eura, od toga pola bi islo za penzije, zdravstveno osiguranje i porez, a pola u opticaj za ekonomiju (trgovina itd). Pri tom godisnja zarada koju sam naveo je stvarno smesna, ali pokazuje da bi cak i to olaksalo puno zivot, i verovatno zakotrljalo neke druge delatnosti, kao sto je muzicka produkcija... jer puno IT inzenjera slusa muziku dok radi... najvise zbog koncentracije :shock: EDIT2: Pod IT inzenjerom (u ovoj mojoj prici) se moze podrazumevati SVAKA delatnost koja bi mogla ponuditi nekakve usluge na internetu a to nije do sada radila zbog nedostakta Pay Pal-a. Jedino je potraznja bila veca za programiranjem, projektovanjem procesorskih ploca i td... |
Quote:
Ono ?to sam napisao tiče se nejednakog tretmana podjednako diskutabilnih poslovnih okru?enja. Po?to sam prilično siguran da npr. BiH ni po kom osnovu nije bezbednija za online trgovinu od Srbije, Makedonije ili Crne Gore. Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
"Izmenama Zakona o deviznom poslovanju koje je usvojila Vlada Srbije, otklonjene su pravne prepreke da građanima Srbije postane dostupan servis za plaćanje preko interneta ?Pejpal?. U Vladi nezvanično za ?Blic? ka?u da je realno očekivati dolazak ?Pejpala? u 2013, a veliku korist imaće i oni koji prodaju robu ili usluge u inostranstvo."
Dolazak ?Pejpala? u 2013, moguća i internet prodaja.......... |
Uklopimo se u ovo "Prema važećim propisima, plaćanja uvoznih dažbina oslobođena su fizička lica čije pošiljke ne prelaze vrednost od 70 evra, a stižu im od fizičkih lica iz inostranstva. Ukoliko se roba naručuje od pravnih lica iz inostranstva naplati uvoznih dažbina ne podležu pošiljke čija je vrednost do 50 evra......
....Za naš standard kupovina preko interneta i dalje je skupa. Uzećemo primer da kupac želi da naruči jaknu iz inostranstva koja koja kod trgovca košta 80 evra. Ako uzmemo da je transport plaćen recimo 10 evra onda će carinska osnovica biti 90 evra, jer cena transporta ulazi u carinsku osnovicu, pa će carina iznositi devet evra. Osnovica za plaćanje PDV-a je 99 evra. Pošto se PDV uglavnom plaća 20 odsto u našem primeru će to biti iznos 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 9 evra + 19,8 evra = 28,8 evra (29 evra). Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS."(skinuto sa Monda) |
verovatno ce se cekati jos deset godina da se promeni carinski zakon i da se skine ogranicenje za uvoz. Takodje treba smanjiti cenu spediterskih usluga i smanjiti proceduru.
O izvoznoj proceduri da i ne pricam..,... napravljena je da bi se prakticno zabranio izvoz bilo cega sto nije osnovna sirovina ili neki jednostavni proizvod,.... vrlo primitivno i okrenuto samo velikim postojecim proizvodjacima... a bajka o "malim i srednjim preduzecima" sluze da bi se dobile pare za piskaranje, slikanje i blebetanje u NVO. |
All times are GMT +1. The time now is 03:36 PM. |