![]() |
Re: Studio, oprema, fat zvuk
Ja sam se takvih gluposti načitao po tim knjigama, a naročito domaćim, koje se izdaju u formi "ud?benika". Tako da ne vidim da su se ovi ikako upecali.
Takođe, na stranim forumima na pola ovakvih tema nema ni jedan po?ten odgovor, samo par odjeba ili uop?tenih replyova, bez za?ivljavanja tema. @Shot & BigBockie Ne odustajte jo?, na domaćem terenu ste. Svi sve vide i neće ovo ovako zavr?iti. Dokle ti misli? da ide? okolo po temama i konstantno vrti? jednu te istu priču, o smislenosti bavljenja muzikom koja valja i koja "ima ne?to" u sebi? Nije da osporavam tvoja osnovna ubeđenja, samo me zanima do kad misli? da ide? okolo i davi? ljude sa identičnim idejama, i svođenjima na to? Jer ima? neku svetu misiju da te svi čuju? Ne primećuje? da ljudi uglavnom lo?e reaguju i da nemaju razumevanja za to, i da skoro svaka tema ode u offtopic kada se o tome povede reč? Za?to? Ne znači da ti nisi u pravu, samo mi nije jasno kako ti ne dosadi i za?to se ne okane? ćorava posla. Oba?ka ?to ipak ima ovde ljudi koji definitivno znaju isto ?to i ti, ali su malko ?irih pogleda i percepcija, a da ne pričam koliko nas zapravo MORA da radi svakakve gluposti ne bi li sutra stavio hleb na sto. Samo te eto ljudski pitam, da li ti primećuje? ?ta radi? ovom forumu i da li to stvarno smatra? svojom ultimativnom satisfakcijom? |
Quote:
Da moram editovati makar sta, ja bi to naplatio i kraj price. Quote:
Quote:
|
pa nemoj onda
|
Quote:
|
Quote:
Pazi: Kondenzatorska mikrofonska kapsula se sastoji od dve membrane koje oscilovanjem menjaju rastojanje, pa samim tim i kapacitivnost te je razlika napona = zvuk. E sad pazi ovo,neka prica o figure of eight karakteristici: Quote:
|
Quote:
mislim da si ti previse otisao u neka teoretska polutacna ili netacna objasnjenja... a ona leze u jako jednostavnoj stvari... a to su proximity efekat i efekat da su visoke frekvencije jako usmerene, pa samim tim kad zakosis majk dobijes ih manje.. al nema veze ;) a sto se tice figure 8 to je nesto sasvim drugo i takve kapsule mikrofonske se drugacije konstruisu... imas i shotgun mikrofone kod kojih je fazno ponistavanje gomile bocnih ulaza glavna fora za dobijanje velike usmerenosti... al mono nekompatibilan snimak jednog mikrofona je besmislica... pozdrav! |
Quote:
A slazem se da fazni "pojeb" u mono snimku nije nishta drugachiji od bilo kakvog drugog "pojeba" ili efekta. Svejedno, eksperiment je tu kljuchan i nece zvuchati dobro sa svakim mikrofonom ili sobom. |
mislim da ti miho ipak malko ne kontaš šta je čovek hteo da kaže i o samoj konstrukciji mikforona. A imaš lepo u svojim skriptama sa VETŠ-a objašnjeno i to i kako ti fazni pojebi upravo utiču i proizvode prostu činjenicu da mikrofoni većih membrana imaju tamniji zvuk po prirodi od onih sa manjim membramana.. šta misliš, zašto su oni DPA i Eearthworksi tako špicasti hm? Ti si se uvatio za mono-nekompatibilnost (koju nije niko pomenuo) a čovek priča svo vreme o boji.
@BigBockie Ako sam te dobro razumeo, čini mi se je tvoja bojazan ipak neopravdana, jer takva vrsta faznog pojeba ipak utiče samo na određeni deo spektra visokih i to fixni, a ne neki comb filtering koji bi realno napravio problem sa bojom vokala edit : a vidim, google je pomenuo mono-nekompatibilnost, ali je čak i on stavio gomilu smajlija zajebavajući te, a ti se pecaš |
Quote:
U osnovi nije strasno, ali prosto treba ipak biti oprezan, dosta experimentisati sa razlicitim mikrofonima,svi drugacije reaguju, preslusavati, pa tek onda eventualno za ozbiljno primenjivati ovakvu tehniku. Mozes postavku mikrofona da odradis tako da pevac peva u "vrh" mikrofona, posto gomila, finih tranzijenata i "daha" glasa zavrsi upravo malo ispod usta, a ne u ravni ili iznad... @Miha & ostali: Teoretska polutacna ili netacna objasnjenja...!?!? U krajnjem,kad bas mora ovako,evo sad sam i tamo nasao objasnjenje za americke domacice,citaj sta je "cardioid", jos ispadoh lud...: http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone#Microphone_polar_patterns poz' |
Quote:
jedna stvar mi jos nije jasna, a to je da ako se mikrofon nagne u odnosu na slusaoca stvara se fazni pojeb i zbog toga manjak visokih... ne znam tacno zbog cega? zelim da naucim nesto novo... kod kondenzatorskih mikforona, postoji jedna membrana koja je sacinjena od 2 obloge kondenzatora (jedna je fiksna i ktuta a druga je pokretna i lagana) ako si na to mislio da tu dolazi do nekih pojeba, ne znam... ja znam da postoji samo jedna membrana... |
Quote:
nista ne znam o tim pojebima zbog VELICINE membrane... pozdrav! |
Quote:
Dakle, nakon surnaest isprobavanja sam dosao do misljenja da je lepse spustiti mikrofon 2-3-4cm jbmlg u odnosu na izvor nego zakositi mikrofon ka...nosu,probaj sam, a ako ti se ne svidja rezultat ti nemoj...A u ovom poslu pravila nema, tako da - kud koji... ...uh...poz' |
prosto i jednostavno, objašnjeno upravo u skripti za VETŠ (ja čito :D ) Talasna dužina visokih frekvencija je veoma mala, tako da kod većih membrana se dešava da talas putuje svojom celom dužinom preko membrane i time se oba extrema zvuka nađu na istoj membrani i saberu se i nastane jednostavan gubitak tih frekvencija. Mislim da ovo dalje postaje još zanimljivije kad je mikrofon zakošen, iz istih razogla. Koliko ja znam sopstvene freq mikrofona su vazda izbačene van čujnog spektra, ali neretko veoma blizu istog, zbog čega ja bežim od 44khz samplerate-a kao đavo od krsta. Upali digicheck na 88khz pa ćeš i sam videti.
Ja u principu volim tamnije mikrofone i usnimke, više volim da kao vajar dolazim do čistog zvuka nego da mi u startu nešto bude nerealno i nelinearno svetlo. |
Cekaj, sad ovo sa ovim objasnjenjem mi nije najjasnije. U principu - zvuk je sabijanje i razredjivanje materjala kroz koji prolazi, u funkciji vremena. Ne znam kako neki predmet (membrana) moze da se u isto vreme nadje u razredjenoj i sabijenoj sredini... Mislim da je uticaj velike membrane u tome sto je ona inertnija od manje - pri velikim frekvencijama njene deformacije ne uspevaju da isprate zvucni pritisak. Mislim da je ovaj efekat daleko prisutniji nego neka "fazna pojebavanja" :grin:
Ovo nigde nisam procitao, deluje mi logicno, ispravite me ako gresim... |
mislim da nije u masi, ovo objašnjenje sam i ja pročitao u tom stručnom štivu. E sad, jedino bih mogao logično to da rastumačim da ako eto jedan talas krene pritiskom da gura membranu u jednom pravcu, a njegov suprotni kraj trenutak kasnije da je vraća nazad, moguće da do samog pomeraja onda ni ne dođe u značajnijoj meri. Možda i ja lupetam, ali deluje mi logično :D A mase membrane i pritisci koji su potrebni da se ona pomeri verujem da ne utiču na samu frekvencijsku karakteristiku, jer verujem da je i najveća napravljena da se lako pomeri na gornju vrednost karakteristike.
|
Molim te daj mi tu skriptu da procitam i ja tu (meni tako deluje) nebulozu... pitam se samo iz kog je predmeta skripta... ako je u pitanju Ljiljana Stanimirovic onda me ne cudi ni da pise da je zvuk voda... ili sta ti ja znam...
Ja sam u jednom od par postova pisao o tome kakvih faznih razlika moze da bude zbog same konstrukcije i tipa mikrofona... talasna duzina na 20 kHz je 1,7cm sto znaci da ta membrana mora da bude poprilicno debela da bi se tako nesto desilo, a tako nesto je nemoguce da se desi, a i da je moguce, ta membrana bi bila tako troma da ne bi mogao da je pomeri nikakav zvuk koji je u nasem cujnom i dinamickom spektru... a sto se tice frek sopstvene rezonancije mikrofona, mislim da je spustaju ISPOD cujnog opsega, neka me neko ispravi ako sam u zabludi ;) pozdraV! |
1 Attachment(s)
Quote:
|
jasno, sad je samo pitanje matematike od koje frekvencije to pocinje da stvara probleme i pri kojim zakrivljenjima membrane...
|
Quote:
|
ako je OP slucajno procitao topic do kraja i nije se preplasio i odustao od pravljenja glazbe, svaka mu cast!
:D |
Hteo sam jos pre da udarim reply, ali sam se ujeo za jezik... Sad prosto moram da komentarisem crtez sumanutog :)
Ona skica je u osnovi problem pomeranja membrane pod dejstvom sile (koja iznenada dolazi i resava stvar). Sila kao vektor moze da se razlozi u dekartovom sistemu u 3 koordinate x,y, i z. Zvuk je, kako znamo, 3D pojava i deluje u svakom trenutku odredjenom silom na membranu, koja se moze rastaviti na ove tri ose. Ako je membrana kao u crtezu pricvrscena tako da oscilira samo "napred nazad" npr po x osi nekog zamisljenog sistema koji smo postavili u centru membrane, onda ce na njeno oscilovanje uticati samo ona komponenta sile koja deluje u tom pravcu, dakle projekcija sile |F| na x osu. Fx = |F|*cos (ugla koji vektor sile dejstva zaklapa sa x osom). Na ovaj nacin se moze videti da se membrana krece u svojoj x osi napred nazad vise ili manje u zavisnosti od toga da li trenutni vektor sile sa njom zaklopi ugao od 90 - maksimalni polozaj, ili ugao sile zaklopi ugao od 0 stepeni - tad se membrana nadje u osnovnoj poziciji jer je cos od 0 stepeni = 0. Membrana ne moze da se krece u drugim osama jer je pricvrscena u svoje leziste kao na crtezu. Vektor sile zvuka se u vremenu menja i po pravcu i po smeru i po intenzitetu, pa ne bi bas da ulazim u visu matematiku i da se dohvatim integrala :D to je vec kinematika, a to sam pao i odustao od mashinca... Da sam polozio, mogao sam i da pokazem matematicki kakvo dejstvo ima moment inercije na kretanje tela... Ili to vec spada u dinamiku ? Zaboravio sam, jbg davno to bese... Iz ovoga se vidi kakav uticaj ima zvuk u odnosu na membranu i zakosenost iste... |
Da budem iskren, iz toga ne vidim nista.
Mozes li na srpskom sazeto reci poentu? Kakve veze to ima sa zvukom? Poigrali smo se sa vektorskim prostorm & podprostorom, sad ne bi bilo lose reci u dve recenice kako se cuje? |
Quote:
|
Ukosis mikrofon da bi se cuo jace ili slabije?
|
Quote:
|
[quote=XFactor;271210]Pozdrav svima!
Cesto pratim ovaj forum, moze se dosta ''naucit'' i saznat. Uglavnom, pitanja su dosta opsirna, pa nisam znao u koju bio podsekciju to sve svrstao pa sam se odlucio za ovu. Nedavno, ja i prijatelj smo odlucili ulozit novac u opremu. Do sad smo sve radili sa plug-inovima, mixeve, itd....dakle sve ITB. Ali uvijek u finalnoj verziji pjesme nesto fali u tom zvuku, neke topline, dakle tok analognog zvuka. Vama ce sad vjerojatno ova pitanja zvucat smijesno, ali eto, moram od nekud pocet. Samo da kazem, produciramo house i trance glazbu....i sad zelimo snimat vokale....pa tu pocinju problemi. Sad imamo M-Audio Audiophile 192 audio interface kojeg mislimo zamijenit sa RME Fireface 800. Trebali vjerojatno nekakav mixer, analogni, mali....da li se isplati kupit nesto tipa SSL X-Desk ili Neve 8816 (iako mi nije jasan princip na kojem ovaj ''summing'' mixer radi? Pa ako netko moze objasnit, bilo bi mi drago)? ------------------------------------------------- Pozdrav Xf):) Imam utisak da je drustvo ovde zaboravilo o cemu se radi...:banghead: M-Audio Audiophile 192 ima odlican, pun zvuk i ako imas pristojan mikrofon, dobro pretpojacalo i ok sinthove... naravno i dobre zvucnike preko kojih slusas... MORAO bi imati odlican ton. Naravno, ako muzika valja.... Kada snimas mikrofonom, probaj ih vise na istom izvoru zvuka, neki ce biti pravi. Sledeca stvar, nadji sweet point, mesto i ugao mikrofona gde instrument ili glas najbolje zvuci i tako snimaj. To radi sa slusalicama dok okreces mikrofone.. Snimaj i probe, nekada ispadnu bolje od regularnog snimanja na "idemo..." Ako pravis preguste aranzmane ili je pesma prearanzirana, cesto se izgubi poenta, preslusaj demo ili ranije faze snimanja...8-) |
All times are GMT +1. The time now is 11:24 PM. |