Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=137)
-   -   Hip-Hop muzika // karakteristike produkcije (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32405)

Midi 03-08-2010 09:27 AM

Re: Hip-Hop muzika // karakteristike produkcije

Kako dobiti onaj super sidechaining efekt na melodijama, tipa flying lotus? Opcenito ga koristim al vjerojatno ima neka caka?

HeatMan 06-08-2010 12:13 AM

daj primer!

Midi 06-08-2010 08:02 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 284362)
daj primer!

npr.

http://www.youtube.com/watch?v=SGRgd...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=xaYyI...eature=related

DaBear 07-08-2010 09:08 AM

na ovom prvom je malo izrazenije...mozda je sidechain, a mozda je i samo kompresija preko celog mixa...samo VRLO PAZLJIVO podesena..da "dishe"

drugi primer - definitivno samo kompresor na miksu...

ja ponekad, ako mi sidechain ne radi sve kako zelim..odradim to sa volume. sub group zeljene instrumente, Automatizujem krivu za volume i onda samo na to malooo compresije da "pokupi sve "..

alavuk 07-08-2010 09:33 AM

automatizacija , veoma korisna stvarcica digitalne tehnologije

Midi 07-08-2010 10:07 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 284416)
na ovom prvom je malo izrazenije...mozda je sidechain, a mozda je i samo kompresija preko celog mixa...samo VRLO PAZLJIVO podesena..da "dishe"

drugi primer - definitivno samo kompresor na miksu...

ja ponekad, ako mi sidechain ne radi sve kako zelim..odradim to sa volume. sub group zeljene instrumente, Automatizujem krivu za volume i onda samo na to malooo compresije da "pokupi sve "..

Odlican i k tome konkretan savjet..

HeatMan 07-08-2010 11:44 AM

prvi mi zvuchi kao da je samo sidechainovao bass i kick.. bar na ovim zvuchnicima ovde

a na drugom sidechain svega (sem ostalih drumova) sa kickom.. mada mozda je i ceo mix pumpan tako

ne bih bio siguran na mom kontrafaziranom i improvizovanom mono-u i 2" bass driveru :/

Midi 11-08-2010 04:22 PM

Kako skompresirati master tako da ta pjesma di?e? Ovo vjerujem nije jednostavan odgovor i zahtjeva slu?anje i po?timavanje al neka smjernica za početak bar..jednim kompresorom se to postigne?

DaBear 11-08-2010 04:35 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 284681)
Kako skompresirati master tako da ta pjesma di?e? Ovo vjerujem nije jednostavan odgovor i zahtjeva slu?anje i po?timavanje al neka smjernica za početak bar..jednim kompresorom se to postigne?

Jedan od nacina - radi miks kroz bus kompresor sve vreme - namestaj levels sa njim. U vecini slucajeva, kad ga iskljucis, odnos instrumenata nece imati veze sa zivotom, ali kad ga ukljucis, bice super. Jer neki instrumenti (noga, na pr..) guraju kompresor da pomera sve..treba PAZLJIVO namestati odnose instrumenata dok se ne postigne zeljeni efekat. Videces da kad gurnes neki instrumet gore, on ce da pokupi neki drugi dole..i tako dok ga "ne nabodes".

Midi 11-08-2010 05:20 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 284683)
Jedan od nacina - radi miks kroz bus kompresor sve vreme - namestaj levels sa njim. U vecini slucajeva, kad ga iskljucis, odnos instrumenata nece imati veze sa zivotom, ali kad ga ukljucis, bice super. Jer neki instrumenti (noga, na pr..) guraju kompresor da pomera sve..treba PAZLJIVO namestati odnose instrumenata dok se ne postigne zeljeni efekat. Videces da kad gurnes neki instrumet gore, on ce da pokupi neki drugi dole..i tako dok ga "ne nabodes".

bus kompresor je u prijevodu limiter?

vidio sam da postoje razliciti za razlicitu muziku, ima takvih podjela i kod software-a?

DaBear 11-08-2010 05:49 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 284688)

vidio sam da postoje razliciti za razlicitu muziku, ima takvih podjela i kod software-a?

pa...bus compressor je bus (stereo) compressor, a limiter je limiter..koliko ja znam nema "razlicitih za razlicitu muziku"...koristi ko sta ima. Probas - vidis!

Midi 30-08-2010 09:16 PM

Sljedeća stvar koja me jako zanima je kako slo?iti cool stereo sliku pjesme. Ba? se čuje da svaki zvuk ima svoje mjesto (prostor) u pjesmi. Dali je sve u paniranju i eq-u?

http://www.youtube.com/watch?v=9ABILdDMxAA

Jan 30-08-2010 10:51 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 286013)
Sljedeća stvar koja me jako zanima je kako složiti cool stereo sliku pjesme. Baš se čuje da svaki zvuk ima svoje mjesto (prostor) u pjesmi. Dali je sve u paniranju i eq-u?

http://www.youtube.com/watch?v=9ABILdDMxAA

Pa u samom miksanju, ne samo hiphop muzike, imas, iz mog iskustva, 4 dimenzija.
Prva, panorama, levo-desno
Druga, frekvencije, sto je nesto frekventno vise imas utisak da se nalazi na vrhu zvucne slike, sto je nize, utisak je kao da je na dnu u prostoru.
Treca, kompresija, sto vise kompresujes signal on postaje stabilniji, prisutnijih od ostalih.
Cetvrta, prostori (reverb, delay razni drugi vremenski efekti), jako bitni, cesto u pesmama gde i ne cujes da ga ima reverba ima ultra kratkih reverba, tzv, earlier reflections.

Naravno da treba da se panoramise, imas i raznih imidzera (ja konkretno koristim PSP Stereo pack), ali oprezno sa njima da ne bi zeznuo faze itd...
Ovde na ovom primeru sto si dao na sintu koji svira u pocetku sam cuo da postoji neki autopan, da cas ide levo cas ide desno, imas i takvih procesora/pluginova.

Igraj se sa prostorima, recimo posalji signal neznatno levo, a njegov reverb, neznantno, ili znatno desno, ili delay, ili sta god :)
Mrdaj levo desno dok ti ne zvuci cool, nema pravila

Midi 31-08-2010 12:14 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 286020)
Pa u samom miksanju, ne samo hiphop muzike, imas, iz mog iskustva, 4 dimenzija.
Prva, panorama, levo-desno
Druga, frekvencije, sto je nesto frekventno vise imas utisak da se nalazi na vrhu zvucne slike, sto je nize, utisak je kao da je na dnu u prostoru.
Treca, kompresija, sto vise kompresujes signal on postaje stabilniji, prisutnijih od ostalih.
Cetvrta, prostori (reverb, delay razni drugi vremenski efekti), jako bitni, cesto u pesmama gde i ne cujes da ga ima reverba ima ultra kratkih reverba, tzv, earlier reflections.

Naravno da treba da se panoramise, imas i raznih imidzera (ja konkretno koristim PSP Stereo pack), ali oprezno sa njima da ne bi zeznuo faze itd...
Ovde na ovom primeru sto si dao na sintu koji svira u pocetku sam cuo da postoji neki autopan, da cas ide levo cas ide desno, imas i takvih procesora/pluginova.

Igraj se sa prostorima, recimo posalji signal neznatno levo, a njegov reverb, neznantno, ili znatno desno, ili delay, ili sta god :)
Mrdaj levo desno dok ti ne zvuci cool, nema pravila

Ovo si kratko i jasno objasnio, super post..

Jedno pitanje ?to se tice kompresora - dali je uobičajeno kompresionirati svaki kanal? Ako imam bass, npr. uvijek mi je iza njega eq pa kompresor, za snare koristim poseban battery (koji ima u sebi eq i komp), a za kick također poseban (zbog sidechaininga). Onda, ako imam synth, opet eq i kompresor na kanalu itd.

Jan 01-09-2010 09:48 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 286028)
Ovo si kratko i jasno objasnio, super post..

Jedno pitanje što se tice kompresora - dali je uobičajeno kompresionirati svaki kanal? Ako imam bass, npr. uvijek mi je iza njega eq pa kompresor, za snare koristim poseban battery (koji ima u sebi eq i komp), a za kick također poseban (zbog sidechaininga). Onda, ako imam synth, opet eq i kompresor na kanalu itd.

Pa ja licno nemam nuzno na svakom kanalu kompresor...
Kad cujem da ne treba, ne stavim...
A inace koristim EQ posle kompresije, pre sam koristio obrnuto ali sad radim EQ posle kompresije... Recimo ako mi neki signal koji stavljam u miks (recimo vokal) ima previse low enda, onda taj low end koji mi ne treba skinem, pa onda kompresujem pa onda novim eq-om iza dodajem ono sto mi treba... Sve je pitanje da li zelis da vec kompresovani signal bojis eq-om ili pak zelis da obojeni signal da kompresujes :) Meni bolje radi ovo prvo EQ posle kompresora. I nema pravila, uradi sve sto ti se cini da dobro zvuci, ja barem cesto koristim raznolike metode

InsaneEyes 10-09-2010 01:32 PM

po meni za dobar hip hop produkcija je na zadnjem mestu il ima dusu il nema

<object width="480" height="385">

<embed src="http://www.youtube.com/v/0W4BhhVbxKM?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>

cak ni ovaj nas mish sa vozdovca nije los nema produkcije al pesma udara

<object width="480" height="385">

<embed src="http://www.youtube.com/v/o2A0dUcK2xo?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP

Tormentor 13-09-2010 08:08 AM

jesi ti normalan da te pitam

Midi 14-09-2010 01:24 AM

Kada ja stavim kompresor na master da mi stvar di?e, pumpa itd. sto smo ranije komentirali - dali se ja time petljam u mastering ili to spada pod eq? Ako recimo hocu napraviti profesionalniji mix i master u nekom studiju, kako ce to utjecat, smetat itd.

Jan 14-09-2010 01:33 AM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 286984)
Kada ja stavim kompresor na master da mi stvar di?e, pumpa itd. sto smo ranije komentirali - dali se ja time petljam u mastering ili to spada pod eq? Ako recimo hocu napraviti profesionalniji mix i master u nekom studiju, kako ce to utjecat, smetat itd.

Zavisi kako za kog mastering inzinjera.
Ja licno ne mogu da miksam bez bus kompresije

DaBear 14-09-2010 07:37 AM

Quote:

ne bi trebalo da smeta, jer je to tvoj zeljeni sound. Mastering treba samo da pojaca celu matricu i popravi eq (ako treba) .

InsaneEyes 14-09-2010 10:22 AM

Quote:

Originally Posted by Tormentor (Post 286907)

jok brate :D :dance:

Midi 05-10-2010 05:38 AM

Budući da sam primjenjivao ovdje naučene tehnike, samo je ispravno da vam dam link da čujete pjesmu, i zahvalim na pomoči.
:)

Cloud Factory - High Grounds

Midi 31-10-2010 04:51 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 288218)
Budući da sam primjenjivao ovdje naučene tehnike, samo je ispravno da vam dam link da čujete pjesmu, i zahvalim na pomoči.
:)

Cloud Factory - High Grounds

Kako dati vi?e prostora snareu na ovoj pjesmi? Dali dodavanjem kicka u snare, jaca kompresija, reverb?

silicon science 31-10-2010 04:54 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 289971)
Kako dati više prostora snareu na ovoj pjesmi? Dali dodavanjem kicka u snare, jaca kompresija, reverb?

... sidechain

HeatMan 01-11-2010 10:56 AM

Quote:

Originally Posted by Tormentor (Post 286907)

molim te da se ne ponove ovakvi izleti. na ovom forumu nema mesta za takve stvari. ovo moze na drugim da prodje ali ne i ovde

sledeci korak je ban na jedan dan, a nakon toga ban na "zauvek"

tako da te molim kao moderator da se kontrolishesh

pozdrav

cAAc 06-11-2010 06:36 PM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 284688)

ja sam nesto skoro upalio kjubejz i gledao neke tutorijale i koliko sam shvatio ,a mozda gresim buss kompresija je kompresija na grupi ..recimo ritmu (mada je pozeljno posebno pre toga tretirati kik sner hetove itd kao i poigrati se sa EQ) .
Jedna od simpaticnijh stvari mi je uticaj kompresora na reverb ..npr pored ovog nabrojanog uradis jedan fx kanal na koji ide reverb(isto se poigraj sa EQom na tom kanalu ,i grupu na koji ide jos jedan kompresor cije su glavne karakteristike ,napumpani ratio i make up do kraja sa atakom i holdom na minimumu i malim releasom ..treshold i analysis izvrti malo vidi sta ti odgovara).Reverb sendujes na taj komp (naravno neke lejerovane snerove i neke hetove si sendovao na fx reverb ..takodje mozes i send na taj kompresor)
E sad trebao bi da dobijes efekat de se reverb pojavljuje i nestaje i daje specifican flov ritmu .. igranjem sa jacinom kompresije na sendu se u stvari dobija taj efekat..
Problem je sad sto nemam prakse ni dovoljno znanja pa daljim radom i dodavanjem ostalih elemenata upropastim sve :) jer imas mnogo varijanti za eksperimentisanje sa sendovima i grupama ..u svakom slucaju je zanimljivo
Ne znam koliko je ovo karakteristika HipHop-a ali mislim da bi dobro doslo za neke aj da nazovem old school ritmove tipa House of Pain ,CH itd

kejkz 06-11-2010 08:02 PM

cAAc, jedan od efekata koji se upravo posti?e kompresijom i jeste to da se reverb, prostor, izdi?e u trenucima kada je pauza između tranzienta, tako da mo?e? slično ?to si ti sada opisao postići samo ako stavi? vrlo mali reverb i prilično jako kompresuje? drum grupu, recimo. I da, buss kompresija i jeste upravo to, procesiranje grupe kanala ili insturmenata istim efektom. Tako se dobija na kohezovnosti zvuka. Sidechain mo?e samo upravo biti jedan od dodataka pomoću koga se mo?e jo? bolje kontrolisati dinamika.
Mada to ?to si ti naveo takođe nije lo?a ideja. Mo?e? posle reverba staviti sidechain kompresor, i onda će reverb da se uti?ava kod tranzienta, i da se vraća kada prestanu. Mogućnosti su neograničene, i nemaju ba? direktne veze sa hip hop produkcijom, nego sa miksom uop?te.

mikac 27-02-2011 11:04 PM

Quote:

kompresija mo?e samo nemoj da ga previ?e napanji? na master ?ini, pusti da ti miks "di?e". 2-3 dB gain redukcije je ok. za agresivniju muziku koristi manji attack. eq ostavi za postprodukciju.

KrleBeatz848 01-02-2012 12:11 PM

Imam 15 godina, beatmakingom sam poceo da se bavim pre godinu dana. Smatram da nisam toliki amater za svoje godine ali bih voleo da preslusate neke moje radove da bi znao sta treba da se popravi i na koji nacin i u kom programu da nastavim dalje. Radim u FL Studiu 9. Na ovom linku su nekih 10-ak instrumentala. Ko stigne tj. ko ?eli nek' preslu?a sve.
Pozz
http://soundcloud.com/krlebeatz848

All times are GMT +1. The time now is 09:27 AM.