Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Pomoz'te mi da sastavim studio... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30857)

Everbeatz 15-12-2009 07:04 PM

Re: Pomoz'te mi da sastavim studio...

cika google cenim tvoj pristup ulivanju entuzijazma coveku, ali nisu li ti saveti i ta lakoca kojom objasnjavas malo preambiciozni?

NS-10 za tu muziku kojom se on bavi?

EMU karta od 200E?

Mastering u jednom koraku?

I posle ce se pitati zasto mu muzika "ne zvuci" kao neka komercijalna....

Mislim da bi na ovom forumu trebalo malo realnije pristupati stvarima, jer ovako se sve svodi da gotov muzicki proizvod moze SVAKO da sklepa uz pomoc dva komada opreme i dva-tri saveta o "masteringu" objasnjenih u 2 recenice....

Ne znam, moje iskustvo mi govori drukcije...verovatno sam antitalenat jer mi je za samo delic ucenja celokupne price o svemu ovome trebalo puno vise vremena..

Strale 15-12-2009 07:20 PM

au ljudi nemo se pobijete.... nisam ja bas tolika NUBARA... sto se tice toga sto mi ne valjaju pesme i oprema, sve sam to sredio, tj te stvari su u progresu :wink:

hvala na savetima i hvala na upozorenjima na lose savete... trenutno na ovom forumu 2 aktuelne diskusije o eric prydz-u i LBL-u,su pokazale da vam ne treba ni svemirska oprema ni Hi-Fi akusticno adaptiran studio, tako da...........

mene me sada interesuje da vi mene me kazete kako da sredim onu moju sobicu akusticki??? :D dao sam vam moje misljenje i podatke o sobi, a vi pomazite!!!!!!

pozz!!!

google 15-12-2009 08:14 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 266449)
U muzici sve moze, dokle god to dobro zvuci.

Da li nesto zvuci ili ne, to je subjektivna stvar.

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 266457)
cika google cenim tvoj pristup ulivanju entuzijazma coveku, ali nisu li ti saveti i ta lakoca kojom objasnjavas malo preambiciozni?

Nemam nikakvih ambicija. Napisao sam samo kako da malo poravi zvuk.

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 266457)
I posle ce se pitati zasto mu muzika "ne zvuci" kao neka komercijalna....

Ovo nisam odmah video. Izvinjavam se, ako hoces da ti muzika zvuci komercijalno, onda ti ovi saveti ne vrede. To su vise saveti za neki akusticni bend.

Quote:

Originally Posted by Strale (Post 266463)
sto se tice toga sto mi ne valjaju pesme i oprema, sve sam to sredio, tj te stvari su u progresu

Ja ne znam da li valjaju ili ne, nisam ih cuo. Samo sam rekao da pre svega trebas raditi na pesmi i aranzmanu. Potom da se to ljudski izvede. A produkciju ostavi za kraj. To je sva mudrost, po meni. Ali ne tvrdim da sam u pravu.

Svako kaze sta misli, ti radi kako ti se prohte.

korenjak 15-12-2009 11:33 PM

Strale mala je soba nemo? Bog zna ?ta...

pompći će nekolke absorbera i po koji bas trap

sve u svemu difuzeri se najče?će metnu sa sa obe strane na zidove u pravcu gde sedi? pa jo? malo napred prema zvučnicima i takođe u tom istom pravcu na plafon....dao sam ti sliku u mom pro?lom postu ovde

u uglovima bas trapovi absorberi su one bele pravougaone jedinice a ono crno su difuzeri koji tebi neće ba? mnogo pomoći obzirom na veličinu sobe....

Ali to bolje nek te posavetuju ovi iskusniji ovde.

Ima program za izračunavanje veličine i oblika absorbera i na kom opsegu radi, ali tematika je jako kompleksna , napr ako udemfuje? neke frekvencije a neke ne onda opet dobije? debalans tj sobu koja nejednako svira...

jako je ?iroka tematika treba se izvesti merenje osobina sam e sobe bez ičega pomoću mernog mikrofona i softvera za merenje, da se vidi da li soba ima neki bump tj. da li neki freq opseg iskače, ili da li ima rupu tj da neki freq ops. potanja na krivulji koju dobije? pa se prema tome rukovodi? kje elemente i gde stavlja? da koriguje? te anomalije....u prirodi sobe

to će? sve te?ko sam da izvede? bez da ovde i na netu provede? nekoliko meseci poučavajući se datoj tematici

pozdrav

Strale 15-12-2009 11:42 PM

ok gvala...

posto je soba mala i losa, onda je najbolje da ja tu sobu samo zvucno izolujem, sa najobicnijom zvucnom izolacijom(onaj azmafon npr.) i sa 2-3 absorbera pokrijem prozor i to je to.... radicu malo na monitorima malo na slusalicama i ce bude nesto lepo :grin:

korenjak 15-12-2009 11:59 PM

1 Attachment(s)
Neće biti lepo ako skroz ogluviš sobu i prekriješ je azmom...

Naprotiv od vakuma u ušima brže ćeš se umarati u radu, to se radi samo kod sobe za snimanje tj gluve sobe u kojo se ne provodi puno vremena.

dakle ne pokrivaj sobu azmom ukoliko nemaš razloga za to a mislim da ti ne snimaš živo tako da nem razloga.....potrebno je samo malo umiriti reverberaciju zarad preciznijeg slušanja pri mixu....

Slišalice zaobiđi one guraju zvuk pravo u uvo a to nije prirodno tj nigde se tako ne sluša sem na sluškama......
Na sluškama miksaj jedino ako ćeš praviti neki mix samo za slušanje na sluškama...u suprotnom je bolje da ti zvuk dolazi iz prostora kakvog god.... a sluške samo za neku proveru kao što bi proveravao i na kućnoj mini liniji....

Ako imaš kintu mogao bi da unajmiš nekog od naših akustičara sa foruma da ti malo premere sobu i malo je doteraju...
Ako nemaš onda ćeš morati još puno da čitaš.
Ovako sam ja planirao da malo doteram svoju sobu koja je sličnih dimenzija kao tvoja belo su mesta gde dođu absorberi koji idu skoro do plafona, to su premestljivi paneli koji mogu da se stave i na druga mesta.Sivo je sto, crno monitori a tamno sivo stolica ili sweet spot mesto koje sa monotorima i tobom gradi jednakostranični trougao.
Fale na skici absorberi na plafonu.

DJeneral 16-12-2009 03:32 PM

Matori posto nisi usao sasvim u pricu sto se tice produkcije za pocetak radi samo u softveru, vidi kako ti ide, da li se svidja ljudima, da li uopste imas talenta, slusaj muziku (tu se najvise uci)... Pa tek onda kupuj opremu, a tada ces i sam znati u kom pravcu ides i sta ti treba od opreme.
Za tu tvoju muziku i ne treba nista vise od dobrog kompa...

Strale 16-12-2009 03:37 PM

Quote:

Originally Posted by DJeneral (Post 266565)
Matori posto nisi usao sasvim u pricu sto se tice produkcije za pocetak radi samo u softveru, vidi kako ti ide, da li se svidja ljudima, da li uopste imas talenta, slusaj muziku (tu se najvise uci)... Pa tek onda kupuj opremu, a tada ces i sam znati u kom pravcu ides i sta ti treba od opreme.
Za tu tvoju muziku i ne treba nista vise od dobrog kompa...

ko sto rekoh nisam bas tolki pocetnik... utisci o mojim trakama su pozitivni... necu da kupujem neku ULTRA MEGA GIGA OPREMU.... za opremu sam se odlucio sta cu i kako cu, samo jos da sredim tu sobu i to je to...

google 16-12-2009 05:43 PM

Sta uopste pises ili slusas, nisam razumeo? Nisam razumeo ni sta tacno hoces. Pravis studio za sta?

Ako ces da miksas sa slusalicama (sto mislim da se ne radi, ali nemoj mi verovati), onda je ti je bacanje para za akustiku prostorije. Ako pokusas sam da sredis prostor, moze se vrlo lako desti da ne uradis nista, a das pare.

Vidi sa Bozom (boggy) oko sredjivanja akustike. To ce nesto i da kosta, ali bar neces baciti pare kao kada bi sve sam radio...

Strale 16-12-2009 10:52 PM

evo posto nisi razumeo...

bavim se elektronskim muzikam: krenuo sam sa house-om sad sam se bacio na psytrance, ko zna gde cu da zavrsim :banghead:

naravno da necu da mixujem na sluskama nego na monitorima... tako da se raspitujem sta da uradim sa prostorijom koju sam predvideo za studio(kakva-takva za sada ce da posluzi...) koja je inace samo izmalterisana PRAZNA SKROZ...

nadam se da je moj problem sada jasan :P

korenjak 16-12-2009 11:15 PM

Pa ja sam ti sve napisao

tesko ces sam oko akustike

jedino da improvizujes pa sta ispadne...ili da citas puno na netu dok skapiras stvari.

opet merenja ces tesko da uradis sam treba zvucnici koji emituju od 20-30hz

pa do 20 khz da se sa nih pusti test sgnal u praznoj sobi i merni mikrofon da se izmeri na kom opsegu soba iskace ...ili propada....pa tek onda da se projektuju takvi i takvi apsorberi koji saniraju taj problem...

u podforumu dizajn i konstukcija studija ima hiljadu tema o svemu ovome

samo o difuzeru imas pod stiki temu Skyline difuzer samogradnja

pa imas temu merenje sobe koju sam ja postavio...zatim temu Bas trap koju sam ja postavio ...imas temu Absorber samogradnja...Absorbcioni panel DIY (do it yourself)...

plus hiljadu tema gradnje studija od pocetka do kraja sa slikama

molim te procitaj to sve pa onda dodji sa tim znanjem....

i nemoj da ocekujes da ce neko za dz da ti ovde odradi projekat sobe sto je nemoguce bez merenja i stalnih merenja dok se soba radi ako oces da bude dobro...
a naravno ako za to nema love uvek mozes da improvizujes pa sta bude....

par absorbera(procitaj o njima ima na forumu koji sve postoje i kako se prave) ce pomoci u tvojoj sobi

ako imas novaca pozovi ovde ljudi ima koji se bave akustikom pa ako su voljni da ti pomognu. U suprotnom imas moju skicu koju sam ti postavio gde staviti absorbere i skicu sa onog sajta ....

nemoze sve da ti se nacrta moras malo i da googlas...

google 16-12-2009 11:20 PM

Quote:

Originally Posted by Strale (Post 266601)
evo posto nisi razumeo...

bavim se elektronskim muzikam: krenuo sam sa house-om sad sam se bacio na psytrance, ko zna gde cu da zavrsim :banghead:

Jasno mi je.

Mala prostorija nije da se miksa muzika sa puno basa, od tog posla nece biti nista, ali verovatno nisam u pravu.

Pitaj boggy- ja, to ti je najsigurnije.

Strale 16-12-2009 11:20 PM

ma sve OK....

i onako sredjivanje i izgradnju tog "studija" pocinjem tak kada otopli, tako da imam vremena :wink: sve ce gi procitam, mada nesto vec jesam procitao.... pa cu da sklepam neku ideju pa je dajem na raspravu.... :grin:

boggy 17-12-2009 02:17 AM

Pokusacu da prokomentarisem i stavim neke primedbe, mada je sam pokusaj da se napise ovakav tekst gotovo herojski,... bravo Korenjak! :)

Quote:

Originally Posted by korenjak (Post 266339)
DIFUZER: Elemenat koji može biti raznih oblika i različitog tipa. Služi da razjednači odbijanje zvuka od zida......dakle svi difuzeri imaju istu svrhu i rade na sličan način, samo ugao odbijanja zvuka od površine difuzera varira od tipa.

Ugao odbijanja zvuka od povrsine difuzora zavisi od tipa difuzora... hm.... pre bi se moglo reci opseg ugla odbijanja, posto je to snop, a ne zrak.
Difuzori se dele na tipove prema nameni i kvalitetu difuznog zvucnog polja koga uspeju da formiraju.
Quote:

Kada zvučnik odemituje zvuk koji se rasprostire prema svim zidovima zvuk krene da se odbija od zidova u raznim pravcima što mnogo zavisi i od dimenzijai oblika sobe.

Ne treba praviti konfuziju "u raznim pravcima" zbog odbijanja od ravnih povrsina... zvuk ide u raznim pravcima iz zvucnika, ali definitivno razlikujemo povrsine koje su zasluzne za prve refleksije,... i tu nema "raznih pravaca" refleksija... nego samo po jedan... slicno kao da su zidovi ogledala, pa se vidi odraz visokotonca u tom ogledalu... e u toj tacci je refleksija.
Quote:

Dakle difuzer ima na sebi površine na primer kvadarske oblike različite ispupčenosti koji rade tako što razjedinjuju odbijanje zvuka. Elem kada je zid ravan svi talasi se istovremeno odbijaju od zida.Kada se na zid postavi difuzer zvuk ne dolazi istovremeno do svih delova difuzera te se neki deo zvuka odbije pre a neki deo kasnije što dobrinosi razjedinjenju tj slabljenju odbijenog talasa...

Da... zamulja se vreme refleksije... i umesto jedne jako izrazene i jasne refleksije mi dobijemo mnogo manjih i vremenski pomerenih refleksija, te samim tim jasnoca i cujnost refleksije postaje sasvim drugacija... do izrazaja dolaze reverbi u materijalu koji se slusa, a refleksije od zidova zbog drugacijeg "potpisa" se mogu lako ignorisati u mozgu.
Quote:

Dakle zamisli vojsku u nekoj bici koja grune odjednom.....ona ima veću silu nego vojska koja je raštrkana....tako i zvuk kad se sav odbije odjednom u povratku ima veću snagu nego zvuk koji se odbije sa raznim zakašnjenjima tj raštrka se u raznim smerovima, ne odbije se sav u stom smeru kao u slučaju ravne površine

dobra metafora.
Quote:

Dakle difuzer služi da razjedini odbijeni zvuk tj da ga raštrka i tako stvori difuznu zvučnu sliku.

da.
Quote:

Postoje difuzeri koji deluju na različitim frekvencijama i postavljaju se oni koji rade na frekvencijskom opsegu koji stvara više problema u datoj prostoriji.

Najcesce se u malim prostorima stavljaju difuzori koji nece praviti problem za bliskog slusaoca... zbog presirokog frekventnog opsega.... znaci ne mogu bilo kakvi u svaki prostor.
Quote:

To je ono što ja znam neka me isprave Boggy i ekipa ako sam negde omanuo.

Evo... radim...
Quote:

......

Nastavak malo kasnije.....

pozdrav

bogi

boggy 17-12-2009 09:03 AM

Quote:

...............

ABSORBER: je elemenat koji upuja zvuk redukuje ili potpuno onemogućava njegovo odbijanje tako što absorbuje talas pre no što ovaj dospe do zida. To je moguće zahvaljujući mnogim mikrokanalima u samom absorbcionom materjalu od kog je sastavljen absorber (razne mineralne vune, azmafon i sl.).

da, kineticka energija kretanja cestica vazduha (zvuk u sirem smislu) se u apsorberu pretvara u toplotnu energiju, jednim delom. Koliki deo ce to biti i u kom frekventnom opsegu zavisi od konstrukcije apsorbera... mada mogucnosti nisu neogranicene.
Quote:

Absorberi služe da se pomoću njih iskontroliše ili suzbije jeka tj reverberacija sobe. Čim pustiš muziku u sobi golih zidova odbijanje talasa na svim frekvencijama kao i rezonovanje zidova i višestruko odbijanje u uglovima i ćoškovima dovode do toga da se jedan te isti zvuk odbijajući se ponavlja u mikrointervalima jer je zidovima sprečen da ode dalje (kao kad si napolju tada zvuk odlazi nema od čega da se odbije akoje otvoren prostor), nego se zvuk vrti po sobi i samim tim traje ne samu u trenutku kad je emitovan nego i koji milisekund kasnije....to ćeš da čuješ kad pljesneš dlanovima u praznoj sobi.... pa taj zvuk ne traje samo taj jedan pucanj tj. pljes nego se produži još malo odbijajući se dok ne izgubi na snazi....

ne treba smetnuti s uma, ponovo, da cak i za "broadband" odnosno "sirokopojasne" apsorbere NE VAZI da deluju u neogranicenom frekventnom opsegu... a uvek treba imati u vidu da je u audio produkciji bitan CEO opseg frekvencija od 20Hz do 20kHz, a ne samo deo tog opsega. Svaka preostala anomalija CE SE CUTI.... na direktan ili indirektan nacin. A da li ce vam ta anomalija smetati? Hm.... to je prilicno individualno.
Quote:

Sve ti je to široko polje akustike i ima dosta na netu.

da, siroko je, ima dosta na netu, uglavonom sablonskih principa koji se prepisuju... znaci nema svega sto moze biti neophodno. Razbacano je i nesistematizovano.

Ima nesto vise u knjigama o akustici, ali definitivno cak ni u knjigama, gde se pisci upravo prakticno bave akustickim tretmanom audio studija, NEMA svih (bitnih) detalja koji oni licno upraznjavaju u svojim konstrukcijama...
Quote:

Absorberi služe kao što rekoh da spreče ili iskontrolišu to odjekivanje tj. odbijanje zvuka o zidove.

Hm, pojava je slicna, ali treba reci da se apsorberi koriste i za sprecavanje formiranja stojecih talasa (sirokopojasni, helmholz i ostali apsorberi)
Quote:

Zašto?

Zato što odjek može biti neprijatan i da ruži zvuk i ulazi zajedno sa npr. glasom u usnimak tj u mikrofon. Dabi u mikrofon ušao što čistiji i istinitiji zvuk bez reverberacije pribegava se postavci absorbera i absorbcionih površina unutar sobe.

Postoji dva nacina na koji se tretira reverberacija u sobi u cilju da se izbegne pojava zbunjivanja slusaoca. Jedan od nacina jeste taj koji navodis... dok si drugi vec opisao.. a to su difuzori.... i to je generalno, po mom iskustvu, daleko bolji nacin ako se pravilno primeni.
Quote:

Ista stvar je i sa slušanjem kada miksaš materijal ...ono što izlazi iz zvučnika kada soba nije akustički tretirana se odbija i zvoni po sobi na raznim frekvencijama i pojačava te frekvencije te ti nemaš realnu sliku već čuješ tu zvonjavu sobe i miksaš nešto što tebi tu u toj reverberaciji može zvučati super ali kad odneseš negde gde su bolji uslovi za slušanje, vidiš na primer da ti fali srednjih tonova, a ti si ih kod tebe čuo da ih ima jer ti je soba svirala na srednjim pa ti se učinilo da si ih dobro namestio u mixu....

Tako nekako.
Quote:

Dakle soba za neutralno snimanje -gluva soba i Soba za mix treba da budu ukroćene od jeke sa pomenutim absorberima i difuzerima....

od jeke i stojecih talasa...... (napominjem ponovo da je pojava slicna ali da je dozivljavate druacije)
Quote:

Koje će oni veličine i debljine biti i od kog materjala i od koliko jedinica sastavljeni mora se da izračuna za svaku prostoriju posebno ..prema njenim dimenzijama i materjalu od kog je sagrađena....

proracunavaju se prema frekventnom opsegu koga treba da pokriju.
Quote:

.............

Nastavak sledi....

pozdrav

bogi

boggy 17-12-2009 09:30 AM

Quote:

.......................
BAS TRAP: je ugaoni masivni absorber koji upija niske frekvencije u uglovima gde one najčešće obitavaju tj. odbijaju se.....sama reč ti kaže zamka za bass

Ne mora biti uvek masivan, ne mora uvek raditi na niskim frekvencijama (cak i ako tako proizvodjac navodi)... i ne mora uvek da se montira u coskovima. Bass trapovi su generalno apsorberi, i s obzirom na jako mali prostor kojim obicno raspolazete.... nije uvek moguc razdvojiti bass trap od midrange apsorbera i difuzora... ako se zele najbolji rezultati. Takva podela je prilicno vestacka i smislena jedino za velike prostore o kojima mnogi od vas koji citaju ove redove moze za sada da sanja.
Bass trap kao pojam je zgodan za neku sistematizaciju u smislu ucenja/razumevanja osnova studijske akustike... ali tu je, po mom misljenju, kraj svake svrsishodnosti pojma "bass trap", apsorber je tacniji naziv.
Quote:

Bolje je srediti sobu nego kupiti skupu opremu jer superiornost opreme skoro da nećeš moći ni da čuješ ako su uslovi snimanja i slušanja loši.

Na zalost, ovo vecina vasih kolega jednostavno ne zeli da prihvati, nego nastavlja sa bacanjem para u preskupe komade opreme, za koje nikada nece saznati sta, zapravo, rade zvuku koji prolazi kroz njih... obicno su ti uticaji mali i suptilni... i uvo/mozak koje nisu vec izvezbani za konkretnu spravu u studiju sa odlicnom akustikom,... ne mogu razluciti sta je uticaj niti kako spravu koristiti, ako je prvi susret sa njom u nesredjenoj prostoriji.
Cak elementarno smirivanje bassa u sobi pomaze znacajno... ali na zalost.... "elementarno smirivanje bassa" nije uopste jeftino.
Quote:

Ako radiš elektroniku opet ti je bitno da soba bude sređena za slušanje i mix jer finalni proizvod je najvažniji, oću reći džaba ti dobar sint ako ćeš u miksu da ga zaebeš....

Prostorija mora da bude sredjena bez obzira na pravac koji se u muzici radi... jer nisam jos sreo nijednog od vas koji bi se odrekao svega ispod 200Hz... a bavite se raznim pravcima....
Quote:

Da reverb upadne u mikrfon možeš izbeći ako snimaš close miking tj postaviš mikrofon blizu izvora zvuka kako bi hvatao više direktnog zvuka a manje zvuka sobe...

ovde imaš sve: http://www.gikacoustics.com/room_setup.php

Opet ako sam nešto slagao nek me ispravi Bogić,Nenad i Denis

Nisi slagao nista, samo sam prokomentarisao i pokusao da razjasnim sta si u stvari, hteo da kazes

Hvala, Korenjak! :)

pozdrav

bogi

korenjak 17-12-2009 10:23 AM

HVALA Boggy!!!:)

p.s. kad sam pisao bas trap u glavi mi je bio superchunk al dugo kucah pa sam prezubio...

POZDRAV

boggy 17-12-2009 10:25 AM

Quote:

Originally Posted by korenjak (Post 266684)
HVALA Boggy!!!:)

Nema na cemu, ziv bio.
Quote:

p.s. kad sam pisao bas trap u glavi mi je bio superchunk al dugo kucah pa sam prezubio...

svejedno, sve su to apsorberi.
Quote:

POZDRAV

:)

pozdrav

bogi

Strale 25-12-2009 07:04 PM

ok sada ovako.... u svim temama tipa VIRUS TI vs NORD LEAD koje sam nasao na netu, odgovori su bili da ove 2 stvari ne mogu da se porede i da treba posedovati oba, jer jedan je dobar u jednoj drugi u drugoj oblasti, jedan ima ovo sto drugi nema i obrnuto.... DA LI JE TO TACNO???? da li stvarno treba posedovati oba????

pozz

google 25-12-2009 07:27 PM

To je subjektivna stvar. Poslusaj negde pa se odluci.

All times are GMT +1. The time now is 05:02 AM.