Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Kreativnost u danasnjoj muzici (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29917)

silicon science 16-10-2009 06:19 PM

Re: Kreativnost u danasnjoj muzici

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 259340)
Evo moje dileme oce li recimo tehno biti evergreen?

A sta je to Evergreen. Doveka zeleno?? Sveze, hype...
Kakva je to uopste kategorija i sta se tu ubraja. Elvis Prisli, Bitls, Sinatra :confused:
Ili gresim? A ako ne gresim, ondaaa... Ko to uopste slusha i smatra muzikom za sva vremena :confused::confused::confused: :rotfl::rotfl::rotfl:
A ako cemo o tehnu kao "tehnu", tu vec ima legendarnih, kultnih pesama koje su vec klasici ill Evergreen (mada ti pod "tehno" podrazumevas "sve djuture nakucano na komp" (ispravi me ako ne)), ali ne u tom svetu u kome ti zivis, i koji ja postujem i "priznajem". A ako nesto ne razumes i ne znas, odakle smeslost za podcenjivanjem :confused:

alek019 16-10-2009 06:32 PM

Jedno pitanjce, ?ta bi ovde autori koji imaju istančan muzički ukus, visok nivo
vrednosti po pitanju ?ta je muzički dobro a ?ta ne, ?ta vredi a ?ta ne,
?ta je kreativno a ?ta ne uradili da im se pru?i prilika da komponuju
jedan Gradnovski u Pink ofarban hitić sa svom pratećom ma?inerijom koja uz to ide, kako bi se tad pona?ali? Pobegli bi, udarili u te?ku filozofiju, prihvatili iz vi?ih ciljeva ili bi bili srećni i zadovoljni? Da li bi ste se tada smatrali kreativnim?

btw, znao sam da će Braca dobiti pitanjce po pitanju elite. Opasna teritorija, opasna...

darkstar 16-10-2009 06:36 PM

Quote:

Originally Posted by alek019 (Post 259344)
Jedno pitanjce, ?ta bi ovde autori koji imaju istančan muzički ukus, visok nivo
vrednosti po pitanju ?ta je muzički dobro a ?ta ne, ?ta vredi a ?ta ne,
?ta je kreativno a ?ta ne uradili da im se pru?i prilika da komponuju
jedan Gradnovski u Pink ofarban hitić sa svom pratećom ma?inerijom koja uz to ide, kako bi se tad pona?ali? Pobegli bi, udarili u te?ku filozofiju, prihvatili iz vi?ih ciljeva ili bi bili srećni i zadovoljni? Da li bi ste se tada smatrali kreativnim?

Nemoj samo da ode na ovu stranu,to je ipak tema za decu do 17 godina.Vecina ovde zna ko su i sta su .

darkstar 16-10-2009 06:43 PM

Braco,mislim da je pitanje nejasno - ja ne volim bitlse,pa stoga meni njihova muzika nikad nece biti evergrin,cak mi nikad nece biti ni na nekom zadnjem disku u polici.A recimo volim instrumentalnu muziku?Ne mozemo govoriti o procentualnom uspehu jer britni spirs prodaje vise diskova nego mike oldfield tubular bellsa,a ne verujem da to znaci da je njeno izdanje veca umetnost?

Licno ja evergreen dozivljavam kao dobre stare pesme koje neko svira u restoranu na terasi u Vrnjackoj banji . Zasto bas u Vrnjackoj banji to ne znam da objasnim.:rotfl:

milos 16-10-2009 06:52 PM

Vise palamudjivanja o tudjoj kreativnosti = manje rada na sopstvenoj :D

sRce 16-10-2009 06:53 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 259342)
A sta je to Evergreen. Doveka zeleno?? Sveze, hype...
Kakva je to uopste kategorija i sta se tu ubraja. Elvis Prisli, Bitls, Sinatra :confused:
Ili gresim? A ako ne gresim, ondaaa... Ko to uopste slusha i smatra muzikom za sva vremena :confused::confused::confused: :rotfl::rotfl::rotfl:
A ako cemo o tehnu kao "tehnu", tu vec ima legendarnih, kultnih pesama koje su vec klasici ill Evergreen (mada ti pod "tehno" podrazumevas "sve djuture nakucano na komp" (ispravi me ako ne)), ali ne u tom svetu u kome ti zivis, i koji ja postujem i "priznajem". A ako nesto ne razumes i ne znas, odakle smeslost za podcenjivanjem :confused:

Da li mislis da ce neka tehno grupa koje spominjes i koja ima kultne pesme koje su vec klasici da nadmasi u bilo kom pogledu (tiraze, nagrade, prisutnost u medijima...) neke od isto tako kultih pesama Elvisa Prislija, Bitlsa i Sinatre ?

Da plasticno pojednostavim... Da li mislis da ce i posle 40 godina da se te pesme toliko rado slusaju ?

alek019 16-10-2009 06:55 PM

Ok, nemoj da skrećete, to nikako, nikako. Moja (i vi?e drugih malo starijih i malo mladjih) cela generacija se klela da "neće da skrene" pa vidi dokle smo stigli.

sRce 16-10-2009 07:00 PM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 259346)
... Ne mozemo govoriti o procentualnom uspehu jer britni spirs prodaje vise diskova nego mike oldfield tubular bellsa,a ne verujem da to znaci da je njeno izdanje veca umetnost?

Tubular Bells je izasao 1973.godine ...znaci pre 36.godina... to je kreativnost u muzici... a seka Britni song da izdrzi 36.godine... tesko...

milos 16-10-2009 07:00 PM

Tehno + palamudjivanje = tehno muda
<object width="425" height="344">

<embed src="http://www.youtube.com/v/OyAXuslZO3I&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>

silicon science 16-10-2009 07:07 PM

Quote:

Originally Posted by sRce (Post 259348)
Da li mislis da ce neka tehno grupa koje spominjes i koja ima kultne pesme koje su vec klasici da nadmasi u bilo kom pogledu (tiraze, nagrade, prisutnost u medijima...) neke od isto tako kultih pesama Elvisa Prislija, Bitlsa i Sinatre ?

Da plasticno pojednostavim... Da li mislis da ce i posle 40 godina da se te pesme toliko rado slusaju ?

Pa narednih 10, 20 ili 30 godina ne... A posle toga ce doci novi klinci koji nece imati pojma ko je bio Elvis ili Lenon... I tu ce Evergreen da se transformise u nesto trece (ako uzmemo tu rech za termin muzike za sva vremena)...
A da se vise slusaju Bitlsi od Atari teenage Riot, slusaju se...

Everbeatz 16-10-2009 07:24 PM

NIJE BITNO koje je stil u pitanju, masimo temu svi ovde!

Od jazz-a, preko rock-a, elektronike, narodnjaka i onoga koji svira drombulje u centru svi imaju pretezno isti problem, svodi se sve na reprodukciju tudje kreativnosti i pripisivanje sebi enormnih zasluga tj dizanje na nivo zvezde.

Jedan napravi novi fazon i onda krece kopiranje - odatle i zasicenje

Ne znam za druge ali davno nisam cuo album gde su bukvalno sve pesme dobre, sve se svodi na singl hit, koji je uglavnom prepev. Ko od danasnjih "zvezda" ima dobar album? Sve "one-hit wonder" bands. I toga je bilo uvek, ali danas izgleda manje-vise svi

Umesto da delimo muziku na "za elitu" i narod, pre bi sve podelio na kreaciju i reprodukciju i recikliranje

Sad mi pade na pamet stock aitken waterman tim koji je stancao, kao i pojava New kids on The Block kao rodonacelnike boys bandova - opet kad pogledam i tu je bilo nekog identiteta..

Danasnja muzika je dosadna ..

sRce 16-10-2009 07:40 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 259354)

Hvala bogu da neko izusti tu sirovu istinu... mada cast izuzecima...

awacs 16-10-2009 07:48 PM

Quote:

(........)
Ne znam za druge ali davno nisam cuo album gde su bukvalno sve pesme dobre, sve se svodi na singl hit, koji je uglavnom prepev. Ko od danasnjih "zvezda" ima dobar album? Sve "one-hit wonder" bands. I toga je bilo uvek, ali danas izgleda manje-vise svi

Everlast, NOW YOU'RE TALKING!!! Jedino šta bih ipak možda mogao da dodam:

Bitlsi su od 1965. do 1969. snimili toliko različitih a dobrih pesama da je to retko kome ikada pošlo za rukom. Možda ih to samo ta činjenica odvaja od ATR, Panasonic, Autechre i Prodigy, nemam pojma.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Imao sam osam godina kada su se Bitlsi raspali, a počeo sam da ih slušam tek sa 13. Takoreći, ja nisam savremenik Bitlsa, takoreći nemam emotivan odnos prema tom vremenu. Prvi put sam čuo za njih kada je Milivoj Jugin prenosio lansiranje Apola 9 i rekao: "buka koju proizvode pogonski motori rakete je ravna buci 1.000.000 ploča Bitlsa". Njihovu muziku sam čuo tek kasnije.

Braca 16-10-2009 08:31 PM

Robbie Wiliams koji je nadasve dobar i kreativan u svemu sto radi, peva i My way, nije sad tu problem sto je to pevao Sinatra, nego je rec o kvalitetrnoj kompoziciji. E sad Robbie-u uopste ne treba ta pesma niti ce mu uvecati popularnost, nego je covek kreativan i sposoban da udje u rizik i ponovo otpeva pesmu. Ima takvih pesama milion recimo Nina Simon ''I put spell on you'', da ne duzim jednostavno postoji kreativnost i kreativni ljudi. Nasuprot njima su oni manje kreativni ili oni treci koji bi po svaku cenu da urade nesto, al ne mogu, nije im bog dao sluh, pa onda proglasavaju neke stvari vasionom koje uopste nemaju veze sa muzikom, jebiga....
Naravno treba uzeti u obzir da se danas puno brze zivi, sve je instant, pa je i to posledica povrsnosti u muzici, jer kreativnost trazi vreme. Eto pokusah da priblizim evergreen, naravno tu mislim i na puno ozbiljnije autore , recimo ona sto nije svirao na Palminoj svadbi :banghead:

sofokle 16-10-2009 09:13 PM

Ja se sad nadam da mi niko nece zameriti broj postova u odnosu na komentare. Sto se tice Robija Vilijamsa njigov je cale bio nakav zabavljac i on je sam odrastao uz sinatrine pesme. Generacije koje su odrasle uz zivog Sinatru i Bitlse jos uvek su, pa zive, tako da se prica jos uvek prenosi. Nije da ja ne cenim muziku stariju od ... ali se iskreno nadam i verujem da ce ono sto je popularno sad biti evergrin ma sta to bilo. Stvar je progresa. Sto se tice pitanja kvaliteta sadasnje muzike, vecinu komercijale na stranu (ne zato sto je bas to) ovo je najbolje vreme. Ukljucim tube i myspace i prosto ne verujem koliko talentovanih ljudi ima. Ja sam prezadovoljan u kom pravcu stvari idu.

awacs 16-10-2009 09:32 PM

Quote:

Originally Posted by sofokle (Post 259366)
Ukljucim tube i myspace i prosto ne verujem koliko talentovanih ljudi ima. Ja sam prezadovoljan u kom pravcu stvari idu.

I ja. Dobro je i to ?to mi ne moramo prstom da mrdnemo, a stvari idu pa idu. A mo?emo i da mrdnemo prstom, a ipak ih nećemo zaustaviti.

Pozdrav,

Vasa

kVu 17-10-2009 12:02 AM

Quote:

Od jazz-a, preko rock-a, elektronike, narodnjaka i onoga koji svira drombulje u centru svi imaju pretezno isti problem, svodi se sve na reprodukciju tudje kreativnosti i pripisivanje sebi enormnih zasluga tj dizanje na nivo zvezde.

Jedan napravi novi fazon i onda krece kopiranje - odatle i zasicenje

Umesto da delimo muziku na "za elitu" i narod, pre bi sve podelio na kreaciju i reprodukciju i recikliranje

Sad mi pade na pamet stock aitken waterman tim koji je stancao, kao i pojava New kids on The Block kao rodonacelnike boys bandova - opet kad pogledam i tu je bilo nekog identiteta..

nije bas sva

http://www.youtube.com/watch?v=NkGUGrzDcGE

nemaju muda ljudi da probaju nesto, ili znanja, ili su optereceni slavom pa idu linijom manjeg otpora... al to vec svi znamo jel... :)

Everbeatz 17-10-2009 12:16 AM

Quote:

Originally Posted by kVu (Post 259385)
nemaju muda ljudi da probaju nesto

BINGO!! to je to:)

darkstar 17-10-2009 11:18 AM

Quote:

Originally Posted by kVu (Post 259385)
nije bas sva

http://www.youtube.com/watch?v=NkGUGrzDcGE

nemaju muda ljudi da probaju nesto, ili znanja, ili su optereceni slavom pa idu linijom manjeg otpora... al to vec svi znamo jel... :)

cekaj ne razumem,ovo navodis kao primer kreativnog ili ... ?

Bockie 17-10-2009 11:36 AM

Joj...

...sto ja ovo ne volim...

silicon science 17-10-2009 12:27 PM

:D:D:D:D:D

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tAHVpzZaqzI&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/tAHVpzZaqzI&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Braca 17-10-2009 12:38 PM

Predivna melodija:banghead:

Braca 17-10-2009 12:41 PM

Aj sad ljudi ozbiljno, da analiziramo ovu kompoziciju!!!!! da se neverne tome uvere pa da im posle toga stvari budu bar malo jasnije!

silicon science 17-10-2009 01:11 PM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 259426)
Aj sad ljudi ozbiljno, da analiziramo ovu kompoziciju!!!!! da se neverne tome uvere pa da im posle toga stvari budu bar malo jasnije!

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: "Pa ti bas ne znas da se zabavljas".. Zezam se bre.
Ali ajde bas analiziraj pesmu i nek budu stvari jasnije... Bas si me zaintrigirao. Prosvetli nas sve. Imas chak 2 pesme za analicu, poslusaj do kraja :wink::wink:
A i kreces se u pogresnom pravcu, i na silu hoces sad da dokazes kako je ovo losha ili kakva vec muzika. I skreno te ne smatram za autoritet koji mi moze pojasniti neke stvari, iako si stariji...

Braca 17-10-2009 01:40 PM

Silicone primas se kao saucesce, prvo nemam ja nameru da tebe provociram, ako smo vec krenuli temu, ja sam postavio pametan predlog koji je koristan za diskusiju, i svako ce da da neki svoj komentar, a na kraju mozemo da izvucemo neki zakljucak, i nema tu veze ko je stariji na forumu, svi smo jednaki, zarad kreativnosti mislim daje ovo u redu?

Everbeatz 17-10-2009 02:05 PM

Slazem se, generalno diskusije koje idu u pravcu licnog nisu ok.

Back on topic!:)

silicon science 17-10-2009 03:05 PM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 259429)
Silicone primas se kao saucesce, prvo nemam ja nameru da tebe provociram, ako smo vec krenuli temu, ja sam postavio pametan predlog koji je koristan za diskusiju, i svako ce da da neki svoj komentar, a na kraju mozemo da izvucemo neki zakljucak, i nema tu veze ko je stariji na forumu, svi smo jednaki, zarad kreativnosti mislim daje ovo u redu?

Ma u redu je sve...Ali zasto ti ne analiziras, vec pozivas da neko to uradi..,
I naravno da se primam se kao sauchesce :wink: Zato sto se iznesu neki stavovi za koje se ispostavilo da su "detinjasti", a sledeci post je pun zarumevanja i filozofski "prosvetljen"... :wink::) Suvise se brzo zaboravlja sta se reklo :wink: Sto se mene tiche rekao sam sta sam imao i ne zelim da vise topik odvalchim "na drugu stranu"...
Sve je cool sa moje strane i znam da ne provociras i da ispada da se ja nesto "palim"... Pisana rech uvek ima vecu tezinu, pa se i teze shvati...
Pozz

kVu 17-10-2009 06:04 PM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 259416)
cekaj ne razumem,ovo navodis kao primer kreativnog ili ... ?

ne, ovo je zappa :)

ali navodim kao primer imanja muda, a na kraju je covek i uspeo da izgura taj neki svoj trip..

a nije grand, nije limunadica

pa i bijelo dugme su bili nasi cepelini, pa sta im fali... :)

poz

Flamez 17-10-2009 07:11 PM

poslednja kreativnost na koju sam ja naleteo su mouse on mars (bas davno) i modselektor (na koje naletoh pre nekoliko godina). posle toga mi sve, nekako, umrlo.

u komercijali, donekle, the ting tings. a i jedna ludnica od pre nekoliko godina - rubber johnny, aphex twin - ali on mi uvek, nekako, van konkurencije.

a i kreativnost je uvek u podzemlju. niko ne trazi kreativnost u mainstreamu.

podzemlje izmisli - ambiciozni producent prilagodi - izdavac copy/paste, copy/paste, copy/paste, copy/paste, copy/paste... tako je uvek bilo i bice...

GRDI 17-10-2009 09:11 PM

Quote:

Originally Posted by sRce (Post 259286)

Svelo se i na to da se kaze "veceras svira taj i taj DJ"... ljudi bre od kad to "Pustac ploca" svira...

...Mozda sam ovim nekom stao na zulj... ali drugari koji se nadjete prozvani Vi muzicari niste.

Ovo sta si rekao je zbilja (bez uvrede) cista ne informiranost i ne poznavanje gramofona i njegovih mogucnosti...ako se ne varam od 90 i neke je gramofon proglasen instrumentom i turntableisti glazbenicima...stvar je poprilicno jednostavna...mjenjajuci brzinu povlacenja ploce na odredjenom dijelu pjesme ti zbilja mozes mjenjati ton i na taj nacim doslovno svirat...izvjezbat takvu tehniku ponekad je puno teze od vecine ostalih instrumenata...postoje bandovi koji su u to jos ukljucili i video...scratchaju koje kakve filmove i tako rade natjecanja..jedan uzme hendriksa drugi steve vai-a i onda rade battle, a pri tome mjenjaju njihove melodije:grin: svaki put imaju drugu temu...tipa superman protiv batmena itd......oprosti ali meni je to vise nego dovoljno da mogu rec da dj svira...

Uglavnom nekad su muzicari ako su htjeli bit drukciji snimali koje kakve rajgle punjene vodom, metalne opruge i ostalo...uglavnom svi mi ovdje znamo price tipa kako su pink floydi radili track "cash" ili kako se vec zove i hrpu slicnih prica...stvar je u tome da danas treba experimentirat sa najnovijom tehnologijom bas kako su i oni tada to pokusavali...naravno da je doslo do zasicenja ali ako si zbilja dobar i inovativan moras bit glup da uz svu ovu tehnologiju tipa youtube, myspace i web opcenito ne mozes natjerat nekog da poslusa tvoju glazbu...moras bit dosadan ko proljev, ali je moguce!!! mene isto brine sto konceptualna umjetnost vise bas i ne postoji...sto su albumi izgubili smisao i sto mobilni operateri postaju izdavacke kuce...ALI...ako ti je glazba dobra netko ce ju kupit...sigurno!!!...i nije bitno na kakav ce ju medij stavit...cd...dvd...usb stick..mobitel...mi se kao glazbenici ne trebamo brinut za to...prepustimo to ljudima koji se bave novim medijima i tehnologiji...mi samo moramo radit jebenu mjuzu...to je nas posao...i nije bitno da li radimo u digitalnoj ili analognoj domeni, na macu ili pcu, profi sudiju ili doma...bitno je da je glazba dobra i zanimljiva...trebamo se priviknut na nove tehnologije...vrlo jednostavno...koga briga da li je nesto originalno, neoriginalno, presvirano, semplirano ili sta vec...netko ne moze bolje pa radi to...osim toga puno je lakse trzistu predstavit "nesto slicno" nego nesto novo...za "novo" treba puno vise love... ova teme nema kraja i moglo bi se o njij zauvijek pricat i diskutirat...treba se samo adaptirat i izvuc najbolje iz onog sto nam u ovom trenutku industrija i tehnologija nude, a da pritom i sami budemo zadovoljni...

sRce 17-10-2009 10:51 PM

Quote:

Originally Posted by GRDI (Post 259481)
Ovo sta si rekao je zbilja (bez uvrede) cista ne informiranost i ne poznavanje gramofona i njegovih mogucnosti...ako se ne varam od 90 i neke je gramofon proglasen instrumentom i turntableisti glazbenicima...stvar je poprilicno jednostavna...mjenjajuci brzinu povlacenja ploce na odredjenom dijelu pjesme ti zbilja mozes mjenjati ton i na taj nacim doslovno svirat...izvjezbat takvu tehniku ponekad je puno teze od vecine ostalih instrumenata...postoje bandovi koji su u to jos ukljucili i video...scratchaju koje kakve filmove i tako rade natjecanja..jedan uzme hendriksa drugi steve vai-a i onda rade battle, a pri tome mjenjaju njihove melodije:grin: svaki put imaju drugu temu...tipa superman protiv batmena itd......oprosti ali meni je to vise nego dovoljno da mogu rec da dj svira...

Pozovi tog Supermena i neka uhvati A-mol na gramofonu i javno priznajem da sam neobavesten... dal'ce sa desnom ili levom nije bitno :da:

p.s. evo ja pokusavam vec pola sata i doso sam do G-dur... izgleda da je A-mol najtezi...

GRDI 17-10-2009 11:55 PM

Quote:

Originally Posted by sRce (Post 259490)
Pozovi tog Supermena i neka uhvati A-mol na gramofonu i javno priznajem da sam neobavesten... dal'ce sa desnom ili levom nije bitno :da:

p.s. evo ja pokusavam vec pola sata i doso sam do G-dur... izgleda da je A-mol najtezi...

rekao sam ti da vecina to ne moze...mozda se trudis bezveze..:wink:

Flamez 18-10-2009 01:15 AM

Quote:

Originally Posted by sRce (Post 259490)

bez uvrede, ali glup ti je argument. pozovi dejva brubeka i neka uhvati a mol na cineli.

a, sto se tice gramofondzija:
kao prvo, turntablism i djing su dve potpuno razlicite vestine, i kao drugo, 'veceras svira taj i taj dj' se govori na grand paradi, pred nastup darka lazica.

btw, tacan odgovor na prvi paragraf je: turntablist ce pre da uhvati koji god mol/dur... jer manipulise harmonijama.

a i evo malo kreativnosti u muzici

darkstar 18-10-2009 01:39 PM

Ljudi,odosmo u debeo off,nije tema dj vs muzicar ...

A i moram priznati da nikad nisam imao utisak da me bilo koji dj ugrozava...ali ja generalno imam neki princip u zivotu da ne gledam mnogo sta drugi rade,nego radim svoje,pa kud dodjem ... mislim glupo je optuzivati dj-eve kako eto oni "ne sviraju" a mi "sviramo" a oni imaju vise posla...

A i ruku na srce,sami muzicari su za to krivi ... publika vise nece da trpi sranja od bendova koji ne stimuju,a takvih je u jednom trenutku bilo previse..to vise nije formula.

All times are GMT +1. The time now is 09:25 AM.