![]() |
Re: Test mix - kanali za vezbanje...
Quote:
i ne preteruj :D |
Quote:
|
Quote:
Evo uploadujem jos jednu pesmu (kanale)... To je jedna obrada Doorsa - Light My Fire... Ali na jedan moderniji fazon,ima tu i elemenata funk-a i cvrstine,ali da ne bih zvucao kao oni klinci sto duze traje odgovor na : "A sta svirate?" nego citava biografija benda... Dakle ista ekipa i postavka kao sa "Manijaka",sa istog snimanja je tejk, nesto je kraca pesma,ali ne manje zahtevna,mora se dobro obratiti paznja na zaista sjajnu dinamiku koju su ovi momci maestralno naglasili pa se mora oprezno sa kompresijom,dakle ne da je nebude,mora je biti,ali da ne upropasti dinamicke skokove u svirci i sjajno dise ceo bend pa ce to biti lepo cuti u vasoj izvedbi nadam se i biti zadatak koji je tezi od prvog pa se ne mora zuriti sa mixanjem... Evo,jos sat uploada,pa kacim adresu sa kanalima, ili posebno za svaki kanal,videcu kako bude moglo... |
Evo,sad sam cuo i Teutatesa...
Na putu je da vezbom popravlja stvari... Dakle bass vas je manje - vise sve razvalio...! :D Na vecini snimaka imam utisak da je preglasan, i da ,eh paradoksa li , ima puno basa u basu... Ista prica je i sa kompresijama,mada je to dobrim delom i zbog plagova koji to rade jeftino i zbog preterivanja sa istim... Dakle vezbajte kompresore! Kod EQ-ova je nesto bolja slika,ali ne cvetaju ruze... Opet jevtini plugovi,ali dobro,sta je - tu je.Evo nekih mojih par tip-ova,dakle ne kazem da tako mora,prosto ja tako radim,pa su i ostale kolege dobrodosle sa svojim misljenjima... Kada se recimo radi kick ili bas, jedno bez drugog ne ide. Sem toga da se EQom nameste boje instrumenata,mora se povesti racuna o uzajamnom odnosu. To prakticno znaci da ako imate brutalan kick i brutalan bass nije obavezno da zajedno dobro rade,sto onda predstavlja veliki problem! U tom slucaju EQ se koristi malim delom za farbu,a vise za ekvivalizaciju ta dva kanala. Prvo grubo postavis ono sto mislis da od svakog kanala zelis da dobijes i onda u svakom narednom koraku preslusavas oba kanala istovremeno, njihov odnos i kako pojedinacno rade u odnosu na onaj drugi. Malo zapetljano, ali kada malo bolje razmislis i nije toliko strasno... Ovakve primere mozes i dalje primenjivati na recimo odnos vokala i solo gitare ili klavira i akustare ili vise od dva cinioca mixa,a gde mislis da je neophodno... Vezba,vezba... |
Quote:
Jedva cekam onu novu stvar! |
|
teshko se mixa ovo (maniac).. ako je stvarno tolko losh zvuk, teshko da neshto i moze da se dobije.. bassista je uzasan, guta note, mashi ritam.. bubnjar ima problem sa nogama, pogotovo sa duplom pedalom.. aj kao chinele mogu da prodju, iako ni tu nije preterano precizan.. to se pre svega mora sve korigovati (edit do iznemoglosti).. slusham ovaj tribalov miks, inache.. skroz bzvz zvuchi (ali ne verujem da je toliko problem do samog tribala).. ajd videcu ja sutra (danas) ako stignem da uradim neshto.. gitara mi je previshe mekana za ono shto treba da radi.. videcu da li cu moci to nekako da "zatvrdim".. ali nemam zivaca da ubacujem sve u tempo (koji varira, chini mi se, tokom pesme) btw, ona solo deonica nije pokrivena uopshte jbg..
|
au,au Heatmane...
Matori to je Live! Btw covek nema duplu pedalu na bubnju. U Live je normalno da malo varira tempo,to nisu svirale masine nego ljudi i mogu ti reci da je ovo veoma opasna ekipa koja svira sa mnogim poznatim pevacima! Kakve crne kvantizacije i ciscenje kanala?!? To nikako,a i da mozda nesto moze - moze veoma malo i ograniceno! Matori tamo je 10tak mikrofona bilo,sve je svuda,ne mozes to sve da cistis! Sve to utice na ukupan zvuk,to se ne radi! Drugo ,ja do sad na Live nisam cuo puno boljih i zdravije snimljenih kanala,veruj da i odredjeni studiji u kontrolisanim uslovima nemaju ovakav sound. Ne mislim na neke skupe velike produkcije ali mali i srednji studiji... To znam jer su mi nezadovoljni ljudi slali kanale iz istih... Mislim da je kod tebe mozda u pitanju klasican zamor! I meni se desavalo da zabagujem nad materijalom... Polako shefe,desava se i najboljim producentima da popizde i ustanu od stola sa psovkama..! He,he... Polako! Aj probaj da napravis jedan mix bez ikakvih efekata i kompresora,samo eq! E onda polako dodaj ostalo sa sto manjim vrednostima... He,he,ali prvo odmori usi bar dan od te pesme... Veruj da je sam snimak odlican! Ako nista,za vezbu je savrsen,a posle cu okaciti i djubreta za mucenje...he,he... Da vidis kad se faze i farbe zakolju... |
Evo ja cu probit led.Svaki komentar je dobrodosao,mada meni zvuci milion puta bolje od proslog mixa(mozda ne bas milion),malo sam se privikao na saw,comp i eq su sa LM,rev altiverb.
http://www.sendspace.com/file/ha5oha |
Quote:
....tako da, go Boki :) Malo akcije na forumu ne Škodi :) tj, ne Fordu :D |
Quote:
Ovo je snimljeno u RST-u, i mogu ti reci,vise puta sam tamo snimao i prostor je mega,giga,brutalan za snimanje... Ima iza benda cigleni zid, a ostalo je sve drvo,izlomljeni zidovi,sprat onaj,terasa sta li.... pizdarija sa slikanje,jako muzikalan prostor,mislim bez publike...! Evo opet da okacim svoj stari mix bez UADa, cisto da ako neko ima problema,moze da cuje, nije ovo vrhunski,ali lepo radi...! |
Quote:
kad sam probao imao sam u glavi "top gun" ili "europe" zvuk, sad mi lakse kad znam da je to nemoguce jer su ipak live kanali u pitanju poz, odlican thread! :) |
Tnx!
Ne samo da je nemoguce, tamo je ipak sm57 zavrsio u nekom SSL-u,pa iz njega u STUDER ili MCI,pa onda Drawmer,pa onda jedno 2 zivota para dalje kroz sprave,pa na mastering 2 track... Hebi ga, ovo je ipak samo PT LE... Nova produkcija podrazumeva u vecini slucajeva mega suv bubanj i ja sam mega protivnik toga! Dobar bubanj je pola mixa! Zato vise vremena trosim na reverb bubnja! u ovom mixu ima bar 30% reverba na bubnju... Dobos... Posto je samo top sniman,nema kanala sa bottom(snare),live je...: Duplicate track,pa na prvu kompresije da siklja krv i punch na oko 200hz jedno deci-dva da bude deb'o, a na drugi nikakve kompresije,samo eq, lo cut na 150-200hz i kasiku prezle i siroki q faktor sa dobrih 4-5 db na jedno 5khz sa mirodjijom i onda zajedno na grupu bubnja na kojem opet stoji lagani limit krem sa kracim attack i 2 zumanca...i malo zacina c i krckas jos 15minuta uz povremeno mesanje da ne zagori.... :rotfl: |
Quote:
ako pod live podrazumevash uzivo svirku sa koncerta, ok.. ali kao snimak iz studija, ne znam.. iz ovog jednog miksa, cenim da je samo gitarista vredan pomena.. bubnjar i basista su jednostavno.. hmmm.. prosechni.. ali su se izgleda latili nechega shto ne mogu da izvedu.. to je jednostavno to.. ne napadam nikoga, samo kazem kako jeste.. kako ja to vidim u sv sl.. Quote:
bez zezanja, vec sam sve rekao u ova dva posta.. same kanale nisam ni preslushao, tek cu.. sama svirka mi je malo problematichna, i to je sve.. pozdrav edit: ne shkodi malo akcije, slazem se.. i drago mi je kad se rade ovakve stvari.. |
do skoro sam miksao jednu sintetichku pesmu 3 meseca jer su farbe bile kurac, i realno sve je bio kurac a morala je debelo da zvuchi.. nisam od juche.. ..
[/QUOTE] @ Heatman pa sto nisi / nisu oni promenili farbe ????? Zasto gubiti vreme (3 meseca....eeeej!!) na popravljanje ako moze da se zameni farba????? ima ovde izreka - "nemozes nikad da izglancas govno" ! |
Sta je sa drugom pesmom, ima li kakvijeh mixova...? He,he...
|
Quote:
shto je najgore, to je neka moja matrica od pre 4 godine, koju sam posle malkice doradjivao (ritam).. a i posle nekog vremena (kad je vec proshlo vreme ochekivano za kompletiranje pesme) nam se i smuchila sama pesma, pa nismo imali zivaca da radimo na tome.. previshe komplikacija.. slali pesmu dobrim i pre svega poznatim producentima/miks majstorima i nisu znali shta da rade sa tim.. pravili gore mikseve od mog prvog (dao sam im i tu postavku).. pa sam se okrenuo prijatelju, pa je on promenio skroz fazon pesme, pa ni to nije lezalo.. pa sam na kraju ipak ja morao da zasuchem rukave i smaram se vishe od 5 sati (koliko obichno potroshim na skroz ok miks, poshto postavljam miks u toku rada).. tako da je tri meseca kasnije pesma gotova, ali sad vishe nema svrhe raditi spot, pa se cheka septembar jbg.. znam da se od govna pita ne moze napraviti, ali artistu su se svidjale te boje i nisu mu druge lezale (navikao valjda jbg) pa na kraju kad sam i probao da izmenim neshto, rekao je da mu vishe to nije to.. na svu srecu, ako se izbaci singl (haha) bice i remiks na istom, poshto sam toliko odlepio da sam uradio novu matricu oko vokala.. koja zvuchi meni malo zanimljivije ali ne verujem da ce pogoditi shire narodne mase, jer original ima malo narodnjachkog prizvuka.. ma chuce se sve u pravo vreme.. enivej, da ne useravamo temu vishe.. ja cu videti danas, samo malo da se razbudim da odradim neshto (po pitanju ove test pesme) poshto mi je uletelo slobodno vreme.. @boki: mrzi me da skidam drugu pesmu, tj mrzelo me i prvu poshto je kanal po kanal.. bolje da si rarovao sve u jedan fajl.. ipak vecina nas ima ok adsl il kablovski internet.. poz |
Quote:
:guitar::guitar::guitar::bend: :kissing: |
Quote:
taj sajt mi prijavi 47 sati za upload od jednom u raru... ...A imam brutalan upload... a ni rar ga nesto ne smanji puno...par mb...:cry: Ovako je sve za sat i po... Verujem i da je skidanje brze,ali kako god okrenes prva je 420mb a druga je svega 280mb...:rolleyes: |
Ni jedan komentar?
|
Bingo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Percival, BRAVO! Odlican mix,odnose si lepo uradio,malo vise midlova za moj ukus,ali ovo je tvoj ukus...:D U osnovi nemam nekih posebnih zamerki,nemam sta da dodam,jednu malecku greskicu si napravio,tehnicka stvar,zamenio si strane overhedima,ali je lako to zajebati,slusaj prelaze,tomove bubnja,to je malo pojebalo faze pa se cuje blaga korelacija,moze i na klavijaturi,koja je usla u overe,ali generalno si me veoma prijatno iznenadio!!! Svaka cast matori,samo napred...! Veoma smo slicno uradili,nemam sad sa sobom svoj mix,ali sutra ga kacim,pa ces cuti... Svaka cast jos jednom! |
Hvala na komentaru i ja sam sa ovim mixom zadovoljniji ali i sama svirka mi je bolja od prve stvari ,kao da ne sviraju isti ljudi.Sto se tice midla i meni sada ima previse.U stvari nije ga bilo u samom mixu nego sam ga dodao na masteru jer sam radio na druge monitore pa sam vise gledao nego slusao,a za overe jbg,pogodit cu i ja jednom.Ima vremena mlad sam...:ups::ups::ups:
|
moj 100. post...
|
Ja preslusao one prve trake (Awacs!)...
Mladji clanovi - nije sve tako lose ko sto se prica! To je to - brzo snimljena ziva svirka...moze i bolje, ali nije katastrofa. E sad - miks... kako oceniti miks pokusaj? Po kojim merilima? Po cijim usima? Obicno klijent / grupa / izdavac kaze sta traze..kakvom zvuku streme.. Ovde se to ne da primeniti jer se ne zna svrha snimka? Ja, kad dobijem nesto da smiksam / popravim...ja dosta tu uradim, da napravim to da zvuci dobro. NE PRICAM O REMIKSU, da se razumemo.. Tu, u 99% slucajeva dolazi "podvlacenje" samplova ispod zivog bubnja,pa blenovanje i balansiranje... puno rada na basu - paralelni izlazi (razliciti eq/compresija) obavezno mali editing i seckanje (BAS i BUBANJ drze pesmu!!) Nisaniti na boljeg sviraca - ako je bubnjar dobar - seckati basistu!! Da lepo prati bubanj... Ako su klavijature tanke - odsvirati duplekse (ili iskopirati original na drugu traku, pa oktava dole/gore transpose, malo filtera, pa blendovati), duplirati neke linije (da bolje izlaze), itd.. Gitara, isto...dupliranje, layeri itd.. Pa Thin Lizzy su svoj "Live album" 90% odsvirali pobovo u studiju!!!! krajnji cilj - da dobro sve zvuci! U velikom broju slucajeva, niko i ne primeti sta je tu sve dodano - samo misle da je smiksano do jaja! I treba bogami vise od 2-3 sata (koliko su vidim, potrosili skoro svi "ucesnici"). |
|
evo, nisam mogao da dam sebi vishe od 2 sata na ovo.. tako da ima nekih propusta al ajd..
inache ono shto me najvishe iznerviralo je reverb na gitari.. i tek sad sam chuo koliko je basista zapravo losh.. a i gitarista se dosta gubi u glavnom ritmu.. http://rapidshare.com/files/26340504...ac_heatman.rar javite shta mislite.. tu su mix i neki master nabrzaka odradjen... |
ponoćna verzija manijaka :shock::wink:
|
Quote:
Master - izoblicava!! krchi....nemoj vise "nabrzaka" da odradjujes master. Jos jedna korisna stvar se naucila..da svaki miksa n kome se provede 2-3 sata - ZVUCI ISTO !! he,he... |
preslushavao sam opet sinoc, i ono.. vrlo malo bih mogao da poboljsham miks, nazalost.. jer ne mogu da slusham pevacha i bend se raspada.. opet, nije pljuvachenje.. samo iskreno kazem..
videcu do kraja nedelje da okachim neku moju pesmu vama (sintetichku, mozda ima neshto zive svirke) da i ja kao malo uchestvujem.. poz |
Bockie jedno pitanje.Kada si rekao da su klavijature usle u overe mislio si na panorame ,eq ili sta?
|
Ima finih radova,mada mi nije jasno zasto trigerovati najkorisceniji studijski kick i snare sa semplovima sa Casio Tone SA-20...? Ili isti izmeniti beyond recognition...? Jedino je Everlast dao kud i kamo interesantna resenja,mada je i tamo "pobegao" triger ili koju je vec tehniku koristio,ali ostala resenja drugih mi nisu po ukusu... Kolko je uopste moj ukus bitan,al eto...
Mislim da generalno postoji problem monitoringa! Ne u smislu da ljudi imaju dobar ili los monitoring,vec da ne poznaju dovoljno to na cemu rade! Ima ljudi koji su ovde i sa odlicnim monitoringom pa su se cula krajnje cudna resenja,npr Akordeonista... :grin: Ipak mi je i dalje u mixu najbolji Percival,dakle kada je sam odnos kanala u pitanju i nacin na koji je pesma "slozena", i takodje mi se dopada Everlastov ukupan sound mixa,da ne ulazim u to da ipak nisam za triger kada su ovakvi projekti u pitanju... Voleo bih da cujem jos misljenja o mixevima,da ne ispada da se jedini interesujem,ali realna,bez kuknjave Heatmana kako su ljudi lose odsvirali i sve se raspada (sto je tacno ili ne a potpuno je irelevantno,jer je ceo thread posvecen tehnici produkcije a ne sviranja),vec toga da TO je snimak,dobar ili los, TO je zadatak - uraditi kako mislis da je najbolje moguce od toga sto imas i to je to... |
Quote:
|
thx. sad sam shvatio
|
Quote:
ali ajde, nichemu ne vodi ovo... pozdrav |
Ok,ostavicu ti njihov kontakt na PM ako hoces pa im to javi....
Ma opusteno matori,znam ja sve to,prosto u ovoj situaciji to je nesto na cega se ne moze uticati... ....cheers! Dajte jos neki komentar ili mix one druge stvari... |
Nesto slab odziv za kool i konstruktivan thread..
mojh par komenta usnimak je korektan, nisam menjao nista od drum elemenata, jedno je dodat "snare pomagac" za koji se slazem da je na nekim mestima malo "ispao", iskreno, malo me mrzelo da se vise pozabavim s tim poenta kod snare-a, tj. zasto sam radio to? snare je klipovao na nekim mestima, a i zbog konzistencije, jer mi je snare jako bitan za opsti groove, a i hteo sam da pesma zvuci vise "studijski" klipovanja prilikom snimanja ima na jos par mesta, ali nebitno sad..da se nekako srediti seledeci prob je bleed u gitarama i vox-u ajde sto je bleed i normalno kad se snima svi odjednom, ali cim krenes da procesiras - eq, comp krene da se desava pizdarija koja se akumulira, posebno kod cinela i visokih, takodje i faze.. ja sam generalno zadovoljan kako je moj mix ispao, moze bolje, naravno, ali kako DaBear rece, treba i vise vremena da bi se pozabavio sa detaljima Sto se tice tvog mixa Boki - generalno sam stekao utisak da ti je drum sound no1, sto je i normalno jer muziciras taj instrument:D, ali su mi ostali elementi u tvom mixu malo zapostavljeni, i hihats-a ima previse, bar za moj ukus, fali mi (rum)punch elemenata:), overall balans je ok, mada nije konzistentan...verovatno je stvar ukusa, kao i kod tebe u mom slucaju preslusao sam i percivalov mix - Light my Fire - kool zvuci, cestitke, mada mi vokal isto deluje previse neupecatljiv, a, po meni, ako je stvar vokalnog tipa, treba uspostaviti neki redosled tj hijerarhiju balansa, ne moze sve da se cuje u isto vreme i da bude maltene istog nivoa toliko za sad poz:) |
da,vidis na snimanju je koriscena ja mislim ATM650 na dobosu. Novije serije audiotehnike imaju napizdjen izlaz,valjda se racuna da svaki mixer ima obaranje preampa... Hebi ga,mackie nema... Mozes smanjiti gain 20 db ali posle preampa i opet klipuje...
Tad sam 2. put upalio spravu i nisam to znao...a oni su insistirali na tom majku...i da,ima par klipova...hbg... Mikrofoni tipa shure i akg,uopste stare filozofije rade savrseno na njemu... Da,steta sto nema vise postova... Imam utisak da je ovih dana ceo forum utihnuo... Ali ok,slusamo dalje, sta ko kaze? Kako vam se druga stvar svidja,jel ima jos koji mix? |
http://www.sendspace.com/file/557c6n
Videh da ste se svi angazovali nesto, pa resih da se na cas i ja poigram malo. Nema nista bolje od mixanja pesme posle celog dana snimanja... :) Iskreno, nisam preslusao mnogo radova, ali sam bacio oko na komentare i to me je i nateralo da pokusam da smixam "Manijaka". Resio sam da sebi zadam zadatak i da smixam pesmu tako sto cu downloadovati traku po traku i tako ih slagati u mix, kao live nastup dakle. U toku mixa sam ukapirao da drugacije i ne bi bilo smisla jer se od samog slaganja i nekih nivoa tesko sta moze uraditi sa ovakvom sirovinom, tako da bi sve preko sat i po bilo trosenje vremena uludo (ako i ovo vec nije...). Mix vise-manje, ali mislim da treba nesto bitnije ovde da naucimo, a to je da tehnika u jednom momentu postaje bespomocna kada zakaze ljudski faktor. Nema te sprave koja moze naterati ovog bubnjara i basistu da budu "na 1", niti tog mixadzije koji ovo moze smixati da lici na pesmu. Cak usnimci nisu losi, ali je sviranje za dozivotnu robiju. Ono sto takodje nije zgoreg nauciti u ovakvim situacijama je da bend treba poslati kuci da vezbaju, umesto pokusavati da napravite pitu od raznih stvari koje u pitu ne idu. Dakle, ovde je producentski deo posla mnogo bitniji od posla mix majstora. |
meni nije toliki problem kako je odsvirano...
ima i jako gorih, koji su kao "poznati" i tako ide na CD ! Meni je problem u aranzmanu / izboru instrumenata..mislim aranzman vec postoji i radi super, SAMO prenesen na gitar band NE RADI. U originalu to kuca bas sequencer i ritam masina..tacno , solidno i ta dva instrumenta su prominentna u miksu. Takodje synth - jako glasan (opet programiran) E sad, ako bend vec hoce da to svira uzivo na tezgi - mogu da se provuku, ali za snimak - nema sanse! Prvo basista (verovatno) nije hteo da svira osmine kao sequencer (bilo ga sramota -a verovatno bi i krepao od odkidanja, da da da da da da ...!!). Trebalo je da ima bar dve uzivo gitare (jedan da svira isto osmine sa basom, da bi bilo malo "mesa"... A i klavijature su trebale bar da budu dve, da se covek ne lomi - jer ne postize..a to je glavni instrument u originalu..obratite paznju u originalu kako je jaka tema...u NIJEDNOM miksu nije toliko jaka i jednostavno NEMA STA DA NOSI pesmu i da POPUNJAVA prostor...(jer je gitarista jako stidljiv takodje..i gitara ne pounjava toliko..) http://www.youtube.com/watch?v=bsJukf6_B4s (original) Sve u svemu - kad gitar bend uzme da obradi neku sequencer based pesmu, treba da se malo pomuce i promene / razrade aranzman (ko sta svira) i instrumentaciju da bi to kao snimak ispalo dobro. Ovako, uzivo,,mrka kapa. |
Quote:
I slično onome ?to je je Oggy rekao - ova matrica mo?e da se miksa jedino kao da se radi o ?ivom TV prenosu. Namesti? boje, kompresuje? elemente, otprilike postavi? odnose, i pusti? bend da svira. Ko voli reverbe - doda ih. ja ih ne volim pa sam ih zanemario. Jedino sam propustio da dodatno sve gurnem kroz master kompresor, a ?to bih za potrebe prenosa svakako uradio. Pozdrav, Vasa P.S. Ovih dana sam u nekim građevinskim radovima, pa ne sti?em ni da skinem (a kamoli da miksam) Doorse. Biće vremena i za to. Sad odoh da kupujem cement i grede :banghead: P.P.S. Jo? jednom pozdravljam akciju. Jako je dobro imati ovakve ve?be sa ?IVIM instrumentima. Jako dobro :D |
All times are GMT +1. The time now is 04:35 PM. |