![]() |
Re: Mastering Studio u Beogradu?
Ako ne?to ne volim, to je kada se ljudi koje znam medjusobno kače.
Nadam se da ne tra?im previ?e ako zamolim za obostranu uzdr?anost. Banovani ste obojica na 3 dana boravka u kafani :D |
Quote:
Steta sto tada nisam mogao da uzivam u toj situaciji jer sam se razboleo kao pas, ali i sada je smesno... :D |
Quote:
Te se u to ime ja izvinjavam tebi! |
viš kak je to krasno! :)
|
Quote:
Morao bih to prvo osobno provjerit kod njih. Nikad i nikako ne bih htio ?iriti negativnu propagandu o bilo kojem studiu ili čoveku iz audio biznisa. Ba? sam pričao sa Nevenom (vlasnikom Fabrike 13) i rekao mi je, da je sve o.k. i da Fabrika 13 ne zatvara vrata. Ispričavam se Nevenu i svim koji su kod njega radili mastering dosad i radit če ga i ubuduče. Gregor Z |
dobar dan ekipi,
evo da se i ja malo ukljucim u celu pricu. ako mene pitate...DA...treba da se napravi studio u bogradu, zagrebu, sarajevu...sto vise studija to bolja konkurencija i bolji radovi ce da izadju iz tih studija...i siguran sam da ce dobar rezultat da donese i financijsku dobit sa sobom. to kazem kao neko ko je u poslednjih 7 godina prehranio familiju sa masteringom i uz sve to se preselio iz austrije u sloveniju zajedno sa opremom i klijentima :wink: . mogao bi da komentarisem dosta stvari koje ste napisali ali cu da se usresredim samo na neke: 1. "veliki" tipovi su isto ljudi kao i mi. ako im doneses dobre pesme onda ti pesme zvuce isto tako dobro kao i "one na koje se lozimo". ako im doneses shity pesmu-dobijes glasniju shity pesmu. it is so easy. 2. "veliki" tipovi uvek rade 100% jer si manje ne smeju dozvolit. sva ostala misljenja su izgovor za to da je snimak i mix koji im je poslat u stvari sranje. 3. size does metter! drugim recima...oprema je bitan faktor. svako drugacije misljenje ne drzi vodu. tacka. 4. 95% svih mastera koje sam u zivotu uradio sam uradio sam, bez prisutnosti kompozitora/producenta...i nisam imao puno popravaka. ako te neko tera da se vracas na mix 5 puta, to znaci da ili nisi pravi izbor za taj mix ili taj ko te vraca ne zna sta hoce. prisutnost producenta/benda...nije kljuc za uspeh...obrnuto, najcesce je kljuc do 6 piva na dan i razglabanja o nebitnim stvarima. 5. jedino sto je bitno je krajnji rezultat. konzumenta ne interesuje ni 5% sta se desavalo pre nego sto je on kupio/downloadovao pesmu. 6. fabrika 13 se ne zatvara...hvala na reklami. moj savet svima koji zele da se na bilo koji nacin bave masteringom (da li kao mastering tehnicari ili diskutiranjem o masteringu): ...uzmite 3 mixa, bukirajte session kod 5 "velikih" tipova, sedite na avion, platite i pogledajte kako oni to rade. ja sam 2000-2002 (kada sam resio da se sa produkcije prebacim na mastering) dva projekta koja sam producirao, snimio i mixao (schneiderberg i jack frost) nosio o svom trosku kod howie weinberg-a, ted jensen-a, tony cousin-a, bj?rn engelman-a i mike marsh-a...platio sam puno para i naucio najbitniju lekciju u vezi masteringa-da moze samo onako dobro da zvuci koliko mix dozvoli i da i "oni" kuhaju sa vodom. lep dan vam zelim bo http://remixmag.com/video/rh_nyc/2008/weinberg_rhnyc08/ |
Bobane, dobrodošao :) Zabrinuli smo se zbog te vesti o zatvaranju Fabrike, i evo sad smo spokojni :) Hvala za ovako kvalitetan post, iako se ne slažemo po suštinskom pitanju, a to je ima li smisla sad budžiti nešto tog tipa u beogradu, naročito ako se već ne donosi klijentela kao što si ti uradio.
|
Quote:
bolje vas nasao :), drago mi je da ste aktivni i da razmenjujete iskustva i misljenja. nijedan pocetak nije lak i jednostavan...ne verujem da moze da se racuna na to, kao: otvaram kafic samo ako sam siguran da ce da bude pun. put je dugacak i nije lak. pa ako se opstane oko 5 godina moze da se racuna s tim da to moze da postane dugorocnija prica. mislim da "stara" jugoslavija ima mesta i potencijala (da ne kazem) potrebe za nekoliko "pravih" mastering studija. puno muzike se snima (puno vise nego u austriji) i plasira na trziste, a svi znamo da se mali deo te muzike masteruje kako treba. ko zna...kada bi nas bilo vise mozda bi i uspeli da stanemo "glasnoci" na rep i vokalima koji su 20db glasniji u mixu nego sto je potrebno. :grin: |
Bobne dobrodoslicu ti i ja zelim. Sve sto si napisao je jako pozitivno i imas ispravan stav. Nadam se da ces ovako i nastaviti na forumu, lepo je druziti se i rzmenjivati iskustva.
|
Boban, dobrodo?ao na forum.....super da imamo jo? nekog koji se profesionalno bavi masteringom......tako da čemo moči tu temu vi?e obradjivati i izmjenjivati mi?ljenja.
Mislim , da smo se upoznali kod mene u starom studiu prije par godina......nisam znao , da si dio Fabrika 13 ekipe.....tako , da se i tebi izvinjujem za ?irjenje krivih informacija.....morao bih to prvo provjerit kod vas a ne vjerovat glasinama...:) Par stvari koje sam prije napisao bi htio jo? dodatno objasniti, jer mo?da nije bilo potpuno jasno ?ta sam htio reči......i mislim , da tvoji post ima malo veze sa mojim prvim postom....a generalno se sla?em sa tim ?to si napisao.... Quote:
Quote:
Kako sam par stvari "popravljao", ili bolje rečeno ponovno radio, bio sam prvi put kad sam imao takvu priliku fasciniran , da mogu ja master barem jednako dobro ili bolje odradit..... Ako je za neke to odradjeno na 100% , onda na svijetu ima jo? puno mesta za nove ljude i nove studie...... Quote:
U tom kontekstu sam mislo , da oprema nema veze i da mo?e? posao bolje odradit plug-inima nego skupim hardwerom ako ima? znanje i iskustvo. A absolutno se sla?em da nijedan plug-in do sada ne mo?e radit tako dobro kao recimo rade moji "hardware" Crane song-ovi , SPL i ESE procesori a najbitnije je , da se sve skupa slu?a na vrhunskim monitorima i konverterima.. Quote:
i očekuju da če mastering napraviti pjesmu bolju ili sredit sve imperfekcije u miksu...... I to sa pivima totalno dr?i vodu.....svake toliko se dogodi da bi htio celi band doči na mastering session.....?to nikad ne dozvoljavam....jer tada mo?e? zaboravit na posao.....pive , pu?enje i previ?e pričanja.....a gubi se koncentracija i vreme za rad....... Quote:
Quote:
Pozdrav, Gregor Z |
Quote:
drago mi je da smo se ovde sreli. navrati na pivo i razgovor. evo samo da ti dam moj komentar na ovo gore: ja sam definitivno siguran da svi oni rade 100%...samo sto njegovih 100% ne moraju uvek da tebi kao konzumentu odgovaraju. i ja uvek radim 100% i nekad dobijem samo pohvale, a nekad mi ljudi kazu da sam napravio sranje...a dao sam 100% i u jednom i u drugom slucaju. sta zelim da kazem je da si NITKO ne moze dozvoliti manje od 100%...pojesce ga konkurencija i ostat ce bez placenih racuna. estetika je komplikovana stvar. ja volim da nosim jeans a neko ko voli armani odela ce da mi kaze da je moj ukus za oblacenje "out". neko drugi ce opet da mi kaze da izgledam cool :wink:. jedan od mojih svezijih primera: album grupe VRELO, producent Voja Aralica...nas prvi zajednicki projekat ikad. Voja posalje mix...ja posaljem masterovan nazad, Voja nazove i kaze: "Bobane...preterano. super". i to je to. sledeci projekat...posaljem master nazad, Voja nazove i kaze: " Bobane...malo mi mulja bass, pesma mi je u zvucniku i ne radi mi kako treba, molim popravi". kapiras? dva ista coveka...i mojih 100% i na jednom i na drugom projektu. pozzz bo |
Slusao sam Vrelo i "pre" i "posle".....super odradjen posao,po meni je to "to" sto bi mastering trebao da bude.Cestitam Bobane i dobro dosao na forum.
|
Quote:
nadam seda cemo se druziti ovde. |
Quote:
mo?da sam samo od nekih mastering in?enjera na osnovi njihove internet reputacije i postova na forumima i opreme koje imaju očekivao previ?e ili neko drugu estetiku.....a nikako ne mogu znati da li su radili 100% i koliko je nihovih 100%.......... Pozdrav, Gregor |
Quote:
a kad si jednom "gore", tek onda nema zajebancije. pozdrav |
All times are GMT +1. The time now is 12:11 PM. |