Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pravna Pitanja (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=120)
-   -   Novi Zakon Za muzicare ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26917)

Color 31-03-2009 10:08 AM

Re: Novi Zakon Za muzicare ?

Quote:

Originally Posted by zlobisha (Post 240393)
To za Hrvatsku je tačno. Skoro mi je Mikica (Alogia) pričao da su trebali sa sviraju negde, na nekom festivalu. I na granici im tra?ili ''umjetne dozvole'', koje nisu imali. Reakcija na to je bila poziv organizatorima, koji su to poku?ali da srede, ali im graničari lupe zabranu ulaska u paso?...

Pa ovo je ljudi moji strasno! Sve mi je jasno da u nasoj drzavi prolazi i da muzu ljude kako god im se digne, al mi nije jasno kako moze neko da ti lupi zabranu ulaska u zemlju! Pa nisi ti prekrsio zakone Hrvatske, niti si pocinio nikakav prekrsaj ako nemas neku kvazi legitimaciju... Po meni maximalno mogu da te vrate sa granice! Ispada da je veci zlocin nemati tu legitimaciju nego npr. nemati zeleni karton pri prelasku granice! Zamislite kad bi ljudi dobijali zabrane zato sto nemaju zeleni karton!? Po meni Hrvatski carinik ili bilo koji, moze maximalno da te ne pusti da udjes u zemlju ali da ti lupi zabranu...to mi je malo previse, pogotovo ako ti ne krsis njihove zakone i ne ugrozavas nikoga...

Sve u svemu sam zgrozen....i da kojim slucajem spadam u grupu ljudi koja bi morala da vadi tu legitimaciju, ne bih je vadio ni po koju cenu! Sta oni nude muzicarima za to clanstvo osim sto uzimaju harac?

Kladim se da bi dobar pravnik mogao da ih pocisti dok trepnes...

Sve ovo me podseca na one izlazne takse bez kojih devedesetih nije mogla da se napusti zemlja...pljackasi!!

shashko 31-03-2009 10:47 AM

Министар Небоjша Брадић за заштиту права младих музичара џез, забавне и рок музике

Београд, 30.3.2009.
У вези са проблемима младих музичара коjи се баве џез, забавном и рок музиком, а коjи се односе на њихов ангажман у иностранству, Министарство културе Републике Србиjе обавештава jавност да ће новим Законом о култури, у наjскориjе време, на системски начин бити регулисан начин стицања статуса самосталних уметника. У међувремену, и даље jе на снази Уверење, издато 10. маjа 2004. године, коjим се Удружењу музичара џез, забавне и рок музике Србиjе одобрава да утврђуjе своjство лица коjа се баве џез, забавном и рок музиком.
Такође вас обавештавамо да ће се Министар културе Небоjша Брадић, у вези са тим питањем обратити Министарству културе Републике Хрватске, како би се нашло решење за регулисања права наших музичара на несметано обављање ове делатности на териториjи Хрватске.

awacs 31-03-2009 12:24 PM

Quote:

Originally Posted by shashko (Post 240407)
Министар Небоjша Брадић за заштиту права младих музичара џез, забавне и рок музике

Београд, 30.3.2009.
У вези са проблемима младих музичара коjи се баве џез, забавном и рок музиком, а коjи се односе на њихов ангажман у иностранству, Министарство културе Републике Србиjе обавештава jавност да ће новим Законом о култури, у наjскориjе време, на системски начин бити регулисан начин стицања статуса самосталних уметника. У међувремену, и даље jе на снази Уверење, издато 10. маjа 2004. године, коjим се Удружењу музичара џез, забавне и рок музике Србиjе одобрава да утврђуjе своjство лица коjа се баве џез, забавном и рок музиком.
Такође вас обавештавамо да ће се Министар културе Небоjша Брадић, у вези са тим питањем обратити Министарству културе Републике Хрватске, како би се нашло решење за регулисања права наших музичара на несметано обављање ове делатности на териториjи Хрватске.

Evo sad sam zvao pomenuto Udruženje i kažu mi da zaista oni izdaju licence. Tako da ta Đokićeva firma može da se preskoči.

Koga zanimaju detalji, evo telefona:

011 30 67 044
063 80 76 129

Arthur 31-03-2009 09:48 PM

može da se preskoči, ali samo do CRO granice. Tamo i dalje vlada Đokić. Neki dil il šta, tek ne biva da moeže preko.

nESbo 01-04-2009 08:51 AM

Februara
2009. godine Ministarstvo Kulture Republike Srbije usvojilo je zakon o
tzv. "estradnim vizama" koje kao posledicu imaju direktnu
diskriminaciju i eksploatisanje svih ljudi koji se bave alternativnim i
underground formama muzike u Srbiji. Prema ovom zakonu:

1. Niko
od muzičara ne mo?e da izađe iz zemlje i odr?i nastup vani ukoliko ne
poseduje posebnu licencu ("estradnu vizu") izdatu od strane Udru?enja
Estradnih Umetnika Srbije (UEUS). Takođe, uskoro bi se primenjivanjem
ovog zakona moglo očekivati da svako ko se bavi muzikom i ima srpsko
dr?avljanstvo a nije član ovog Udru?enja samim tim neće moći ni da
nastupa po klubovima u Srbiji.
2. Dobijanje
ove licence je naravno nemoguće ukoliko osoba nije član UEUS-a. Za
članstvo u ovom udru?enju potrebno je da svaki muzičar ima polo?en vrlo
diskutabilni "ispit muzikalnosti" pred njegovom komisijom.
3. Ukoliko
se ispiti i prođu, za dobijanje ove licence je svakom muzičaru potrebno
da izdvoji 11.500 dinara godi?nje, ili 5.800 ukoliko je reč o studentu.
4. Od
stupanja ovog zakona na snagu, ambasade već ne priznaju dosada?nje
ata-karte (odnose se na instrumente i opremu koju muzičari nose sa
sobom) bez ovih "estradnih viza".

Iz
svega ovoga se jasno vidi da je uloga koju UEUS ovde ima uloga mutljive
(mafija?ke) strukture kojoj je ovim zakonom dodeljen status legalnog
birokratskog tela preko kojeg će se sprovoditi očigledna kulturolo?ka
diktatura u Srbiji. Ovaj represivni zakon će za sobom povući
mnogobrojne posledice koje će dovesti do jo? većeg osiroma?enja i
su?avanja celokupne kulturolo?ke slike u Srbiji.

bajagaOvaj
zakon će naravno najte?e padati muzičarima u sferama alternativnih i
underground scena i usmerenja (rock, heavy metal, punk, hip-hop,
reggae, elektronska, eksperimentalna muzika itd.) jer se najče?će radi
o malim, neprofitnim sastavima
i muzičarima iza kojih ne stoji nikakva elita i finansijska ma?inerija
(menad?eri, sponzori, veliki izdavači i mediji, PR lobisti itd.) ?to je
slučaj samo sa estradnom sferom koja se kroz ovaj zakon potencira.
Osobe koje se bave muzikom u sferama alternative i undergrounda se
naravno manje-vi?e susreću sa istim tro?kovima sa kojima se susreću i
estradni muzičari (tro?kovi opreme, organizovanja nastupa, tro?kovi
studija za ve?banje, snimanja materijala, produkcije, izdavanja itd.).
Međutim, ovaj zakon u potpunosti zanemaruje posve bitnu razliku između
njih a to je da su muzičari koji pripadaju sferama ne-komercijalnog
(alternativa i underground) uglavnom u potpunosti prinuđeni da sve
navedene tro?kove plaćaju sami iz svog d?epa,
budući da se svojom muzikom ne bave kao pozivom kojim će zarađivati za
?ivot već se njome bave iz hobija koji moraju finansirati od svojih
ličnih prihoda radeći najče?će obične, ne-muzičke poslove.

Kao
jasna posledica ovog zakona mo?e se uskoro očekivati odumiranje malih
alternativnih i underground muzičkih scena u Srbiji, ili pak u
najoptimističnijem slučaju njihova jo? veća izolovanost u ovom ionako
već vrlo getoiziranom stanju. Ovakav zakon kojim je odlučivanje o bilo
čijem bavljenju muzikom u potpunosti u rukama jedne sumnjive i
korumpirane agencije kakva je UEUS ne postoji gotovo nigde u svetu.
Jedan od malobrojnih izuzetaka je bila Mađarska za vreme staljinističke
diktature pre pada Berlinskog Zida. Naravno, ovaj zakon je odavno stvar
pro?losti i odavno van snage u Mađarskoj, a recimo nikada nije ni
postojao u biv?oj SFRJ (bez obzira na postojanja drugih manjih oblika
cenzure), tako da je ovde sasvim očigledno reč o velikom represivnom
koraku unazad.

Napomenuti zakon
inače počiva na prilično jasnim osnovama korumpiranog elitizma, a sam
po sebi projektuje evidentan kultur-rasizam. Ukoliko ovaj zakon ostane
na snazi, vrlo brzo bi se moglo očekivati i?čezavanje "muzika kao hobi"
principa, odnosno, bilo kakvo bavljenje muzikom i bilo kakav nastup
vani (a uskoro i u samoj Srbiji) će postati samo privilegija malog
broja bogatih ili onih koji se bave najkomercijalnijim stilovima koje
konzumiraju naj?ire narodne mase. Iz svega toga je sasvim logično
očekivati gu?enje kreativnosti i ogromno kulturolo?ko osiroma?enje,
jednoumlje i kulturolo?ku diktaturu.

awacs 01-04-2009 10:46 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 240517)
može da se preskoči, ali samo do CRO granice. Tamo i dalje vlada Đokić. Neki dil il šta, tek ne biva da moeže preko.

Nisam bio lenj pa sam opet zvao Udruženje da mi potanko objasne, i oni vele ovako:

Da bi mogao da nastupaš u Hrvatskoj nužno je da ti organizator (dakle "privremeni poslodavac") obezbedi privremenu radnu dozvolu za HR, i to je to. Ako to imaš moraju da te puste (pod uslovom da nije raspisana poternica za tobom, mada će i onda da te puste, ali samo do pritvora :wink:). Ovo sa Darkwoodima je očigledno bio nečiji hir iz ko zna kojih razloga, a vala i ne znamo da li su imali radne dozvole. To najbolje da ih pita neko ko je u kontaktu sa njima.

Pozdrav

Arthur 01-04-2009 11:09 AM

nope, nikom od navedenih bendova (a nabrojao sam ih više), niko na carini nije pominjao radne dozvole niti ijedan jedini papir osim UEUS. I moj bend koji je prošao zapravo 3 puta do osijeka, nije imao ništa osim ATA carneta, a za radne dozvole nikad nisam čuo. Tojest jesam, kad je ortak išao da radi kao boom operator u ZG, vozom, skinuli ga i poslali kući. A mogao je mirno da im kaže da ide kod devojke, i prošo bi.

awacs 01-04-2009 11:51 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 240570)
nope, nikom od navedenih bendova (a nabrojao sam ih vi?e), niko na carini nije pominjao radne dozvole niti ijedan jedini papir osim UEUS.

Pa ja samo prenosim ?ta su mi ljudi rekli. Dodu?e, to ?to su mi rekli i meni zvuči logično.

?to se tiče DD, D?B i KKN, to je očigledno bio neki trip konkretnog carinika (ako si već ti tri puta uspeo da pređe? granu), po?to ako ima? radnu dozvolu te?ko da će da te vrate. To ?to im carinik nije pominjao radnu dozvolu ne znači da ih ne bi pustio da su je imali. Valjda. Ali time treba da se bave menad?eri bendova i organizatori koncerata.

Pozdrav

Maiv 01-04-2009 11:55 AM

Pa to je otprilike legalizirana mafija.
Sama ideja ukidanja slobode izrazavanja (u ovom slucaju muzickog) nema veze s mozgom.
Bas me zanima tko se to usudi biti veliki sudac koji ce procijeniti koja glazba valja a koja ne.
Bilo je bendova koji nisu imali pojma svirati a ostavili su enormni utjecaj na glazbenu i popularnu kulturu, neki od njih se danas nalaze i u enciklopedijama.

E a sad u vezi offtopica o bandovima koji ne znaju svirati i njihovim prijateljima:

Daleko sam od bilo kakve zabrane ikome da svira i nastupa ali sto je je, postoji problem da klinci sviraju za malo para ili nist para a gazdama je klub i ovak i onak pun pa ce uvijek radije uzet bend za djabe nego neki kvalitetniji koji mora platiti. Taj problem se posebice javlja u manjim sredinama gdje je klincima najbitnije da odu van, cugaju i da im nesto tresti pod uhom, kvaliteta uopce nije bitna. U tom slucaju se moze zaboraviti na razvoj kvalitetnije glazbene scene...

Arthur 01-04-2009 06:00 PM

biće vaso da je obrnuto, da su ovi moji imali neku varijantu da uđu, jer ostatak bendova, ko god je pokušao, nije uspeo. i isključivo traže UEUS licencu, pa ata karnet pa ako sve to imaš onda te gleda onako, kako se češljaš i sl.

awacs 01-04-2009 06:07 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 240628)
biće vaso da je obrnuto, da su ovi moji imali neku varijantu da uđu, jer ostatak bendova, ko god je poku?ao, nije uspeo. i isključivo tra?e UEUS licencu, pa ata karnet pa ako sve to ima? onda te gleda onako, kako se če?lja? i sl.

Ma verujem ja tebi, ali rekoh: da neko poka?e cariniku privremenu radnu dozvolu dobijenu od HR ministarstva sumnjam da bi taj isti carinik insistirao na UEUS "licenci".

gorjan 01-04-2009 06:29 PM

zanimljiva tema...

mozda to treba sagledati sa svetle strane, u smislu,- dobro da se nisu setili fiskalnih kasa
pa tek fiskalna za studio
sreca pa je ministar mekog srca prema muzicarima

awacs 01-04-2009 06:45 PM

Quote:

Originally Posted by gorjan (Post 240633)
zanimljiva tema...

mozda to treba sagledati sa svetle strane, u smislu,- dobro da se nisu setili fiskalnih kasa
pa tek fiskalna za studio
sreca pa je ministar mekog srca prema muzicarima

Uopšte ne kapiram kakve veze sve ovo ima sa (ovdašnjim) ministrom? Nije da ga nešto gotivim (mislim da je klasičan demagog i tezga-političar, kao i svi ostali), ali ovo stvarno nema veze sa njim.

gorjan 01-04-2009 06:54 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 240635)
Uop?te ne kapiram kakve veze sve ovo ima sa (ovda?njim) ministrom? Nije da ga ne?to gotivim (mislim da je klasičan demagog i tezga-političar, kao i svi ostali), ali ovo stvarno nema veze sa njim.

ma,sala na racun bivseg ministra finansija, uz kojeg je, bar meni, prva asocijacija PDV.i fiskalne kase. kao i bavljenje muzikom.voli covek da zasvira.
nista bitno, ne diram ja bivseg ministra finansija i sadasnjeg ekonomije, oduvek mi je bio simpa
no hard filings
pozdrav

awacs 01-04-2009 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by gorjan (Post 240638)
nista bitno, ne diram ja bivseg ministra finansija i sadasnjeg ekonomije, oduvek mi je bio simpa
no hard filings
pozdrav

Ma diraj ti kog god hoće? ministra, ja neću - svi mi gadni :rotfl:

Pozdrav

gorjan 01-04-2009 07:04 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 240639)
Ma diraj ti kog god hoće? ministra, ja neću - svi mi gadni :rotfl:

Pozdrav

setili su se licenci, setice se i fiskalnih kasa, pa ces onda pozeleti da ih diras:)
zavrsi bend tezgu, pa fino gazdi uruci fiskalni racun
smixas pesmu, pa urucis bendu fiskalni itd....
al to je ok, imas garanciju automatski godinu dana
kazes producentu, jebiga, ovo moje nece niko da slusa- mixaj ponovo inace zovem trzisnu inspekciju
i tako godinu dana
pozdrav

awacs 01-04-2009 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by gorjan (Post 240640)
smixas pesmu, pa urucis bendu fiskalni itd....
al to je ok, imas garanciju automatski godinu dana
kazes producentu, jebiga, ovo moje nece niko da slusa- mixaj ponovo inace zovem trzisnu inspekciju
i tako godinu dana

:rotfl:svaka čast:rotfl:

Pozdrav

Oggy 01-04-2009 11:10 PM

Izmedju samih udruzenja postoji uzasan raskol i svako izdaje licence, ali je ziva istina da su ove harmonikasko-radikalske jedine vazece, jer su provucene kroz neki sluzbeni list.
I svako udruzenje kaze "Da, naravno, mi izdajemo licence", ali je cinjenica da ljudi imaju problema.
Takodje je cinjenica da NI JEDNO "UDRUZENJE" ne bi smelo da izdaje licence, jer to je kao da ti udruzenje gradjana izda saobracajnu dozvolu, registarske tablice ili potvrdu o drzavljanstvu...

slowstar 02-04-2009 12:39 AM

Prvi put cujem za ovo (licence za prelazak bendova preko granice, i SOKIRAN SAM!!!!)
Sto se ATA karneta tice, to je po medjunarodnom pravilniku, i bojim se da je obavezan, ili ga je veoma tesko izbeci, ali sto se nekih "licenci" tice, pogotovo za odlazak u inostranstvo, to je NECUVENO!!!
Clan sam tzv "JAZZ" udruzenja (skraceno) veeeeliki broj godina, i niko mi u sekretarijatu u Bircaninovoj nije ni pomenuo nekakvu :Licencu" pogotovo ne licencu koju bi odobravao izvesni Branimir Djokic, ali tim povodom moram da vam kazem da je doticni Djokic kriv sto imam 3 godine staza manje, iz njegovog hira. Naime, meni kao nekom tzv. "Istaknutom" umetniku, po odluci ministarstva kulture valjda (ima nas jos 30-ak) grad placa penzijsko i zdravstveno osiguranje (trebalo mi je preko 25 godina sljake i dobrovoljnih nastupa, kao i nagrada da zasluzim to) grad to placa na osnovu spiska koje moje (Jazz) udruzenje salje, ali do sada to nije bilo direktno, nego je sve islo preko SEMUSa. Od kada je grad trazio "reviziju" spiska umetnika (likovnih, muzickih, raznih nadobudnih pesnika i knjizevnika) doticni harmonikas se razgoropadio i izjavio da ako ne mogu svi koji su bili do sada, ne moze NIKO, i tako nije prosledio spisak muzicara gradu, koji je inace bio spreman da uplati novac po tom spisku. To ce, kada bude vreme da odem u penziju, da me kosta oko 3000 evrica, ako ne i vise, da bi platio te 3 propustene godine. Toliko da znate o famoznom harmonikasu. Moje se udruzenje (valjda, kako cujem) izborilo da ne salje spiskove preko SEMUSa, nego direktno, ali sta da radim sa te 3 izgubljene godine?
Sto se licenci tice, mislim da je to glupost, ali takodje mislim da bi svako ko zeli iole profesionalno da se bavi muzikom, to jest da svoju muziku, svirku, nastupe naplacuje, morao da poznaje neku najosnovniju teoriju muzike, kao sto je notni sistem,skale, osnovni solfedjo, rudimentarnu harmoniju i kontrapunkt, ne zbog neke glupave licence, nego zbog svog estetskog pristupa muzici, koja je i pored sve kreativne slobode, koja nekima sluzi kao opravdanje za neznanje, ipak, dobrim delo i nauka, nadam se da cete se sloziti.
Sto se SEMUSa i Branimira Djokica tice, i pored toga sto ga postujem kao instrumentalistu, mislim da nema nikakvo pravo da bude arbitar ili ispitivac muzickog znanja i talenta, ni on, a ni njegov SEMUS. To je moje misljenje. ponavljam, ATA karnet je medjunarodni propis, i mora se postovati, ali neke licence....kojesta!!!

alavuk 02-04-2009 12:46 AM

:shock: po prvi put se slazem sa Vama 100% !

hvala Vam sto ste nesto korisno rekli na ovu temu :]

milance 02-04-2009 02:01 AM

Malo cu da odem u Off Topic,ali imam jednu svezu informaciju od DANAS!!! Moj drugar,klavijaturista je otisao za Kotor,jer je pozvan da nastupi sa OT ekipom (citaj, Operacija Trijumf),ali razlog njegovog prisustva tamo je bitna cinjenica...zasto??? Zato sto je pozvan da (citiram) "IH ISPRATI ZA BLOK NARODNJAKA"!!!!!!!!!!!
Naravno,on samo svira,tako da...pogodite ko ce da ih peva???

Ljudi,odavno smo krenuli u P...U M......U i ja neznam dal je trenutno gore kad u pauzi "DJ-evi" pustaju "90-te" ili kad vidim decu iz osnovne kako im tresti sa telefona Stoja,Ceka,Meka,Peka,al su pritom nabacili i slican "Outfeat" a la "Sunset Strip" ili kad procitam ovo o cemu ste dosad pricali?!
TUZNO...odavno preslo smesno i zabrinjavajuce...i ne bih nikog direktno da napadnem,ali neznam sta bi nas dragi predsednik ili ko je vec zaduzen za ovo pitanje,rekao kad bi mu sin,cerkica doneli kuci "novi hit" od gore pomenutih da se malo pohvali kako je "IN"...bi li se malo trgao?????

Jos jednom sorry za OFF Topic....Aj drz te se!!

alavuk 02-04-2009 02:07 AM

malo si omasio ali dobro toga smo svi veoma svesni tj to sto si naveo , do sad cemo da se drzimo teme ukoliko je moguce , raspravu o drustvu mozemo o nekoj drugoj temi mada smo kroz milion postova i milijardu topic-a pricali o tome , necemo opet ...

goran-goran 02-04-2009 03:20 PM

Kako vec neko rece..ATA karnet je obaveza ok ali licence.?????Najobicnija izmisljotina da neko uzme pare!!Ne bih se slozio ni sa misljenjem da muzicar mora da ima zavrsenu muzicku skolu ili da poznaje note ili....( ja licno sam skolovan)..mislim da jedan "estradni" umetnik treba da ima nesto drugo- Da zna da peva ili svira i da ga publika voli odnosno prepozna to znanje ili jednostavno da se svidi publici. Ne verujem da bi neki pevaci ili pevacice prosle taj famozni test pevanja (nijedan profesor pevanja ne bi potpisao prelaznu ocenu) ali oni na svoj nastup dovedu par hiljada ljudi.????...To je shou biznis ne samo u Srbiji..
Znaci samo otimacina para kojekakvih iskompleksiranih politicara-citaj harmonikasa

zlobisha 02-04-2009 10:37 PM

Ma, da je samo harač, nego nije...
Dotični se u?iveo u ulogu sudije, koliko sam čuo, pa je gomilu valjanih muzičara oborio na ispitu muzikalnosti.
Npr, dođe harmonika? sa ''klavirnom'' harmonikom i ovaj mu ka?e da svira neko kolo, i on čovek svira neko kolo iz A, a onda mu on ka?e, aj sad iz F#, i tako te fore. To je daleko ozbiljnija stvar od 11500 dinara godi?nje.
Isto tako, u Valjevu, ako se ne varam je nalupao neke silne poreze, i cifre su bile nenormalne, da je gomila muzičara prestala da radi, jer im se nije isplatilo... To su neke priče koje sam čuo od proverenih ljudi... E sad.

Mika Technika 05-04-2009 03:51 AM

nesto slicno u engleskoj bilo 94-te, Autechre povodom toga izbacili "Anti Ep"

opsirnije:
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti_EP

The profits from this release went to the British NGO, Liberty (the National Council for Civil Liberties) with this last statement: "Autechre is politically non-aligned. This is about personal freedom."

alavuk 05-04-2009 11:05 AM

flutter bese pesma gde ima milion bitova (ne bpm) a 3 4 melodije ?

Mika Technika 05-04-2009 07:25 PM

pa ne znam kako mislis ali da :)

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/v4OvHLdnRI8&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/v4OvHLdnRI8&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Mika Technika 11-04-2009 06:38 PM

polaganje ispita, za muzicare, koliko imas sluha :D

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WnYkmR9TnZQ&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/WnYkmR9TnZQ&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

i za repere :

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/oP9hbW3Ftz0&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/oP9hbW3Ftz0&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

igorxp 18-04-2009 12:41 AM

A jel se odnosi ovaj hoh?taplerski zakon na domaće festivale - Exit, Guča i ostala bratija? Znači, mogu li da nastupim s bendom na bilo kom domaćem festivalu (Gitarijada, lupam) a da me ne cima neka baraba za tupavu licencu?

Oggy 18-04-2009 06:06 AM

Pa ako u Guci zasviras neki HC, nece te spasti ni licenca ni "srpski radikalni harmonikas" licno... Mada, ako na Exit doneses neko peceno prasence, verujem da ce gledati vrlo blagonaklono... :D

alavuk 18-04-2009 09:47 AM

Quote:

ZAPOSLEN(A)/ NEZAPOSLEN(A):
PENZIONER: A) FOND ZAPOSLENIH, B) FOND SAMOSTALNIH DELATNOSTI
DA LI STE ČLAN UDRU?ENJA MUZIČARA:
evo sta sam u predugovoru za ovogodisnji exit dobija medju pitanjima koje je ujedno i poslednje pitanje

dawid 18-04-2009 03:19 PM

Jbt pa Cane iz Partibrejkersa nece proci ovo polaganje 100% :D

slowstar 18-04-2009 11:43 PM

Mislim da u tim navedenim pitanjima koje je Alavuk postovao, nema zle namere, niti birokratije. Kapiram da oni (Exit) to rade zbog razlicitih poreskih kvota za isplatu honorara za nastupe, koje zavise od tvog statusa, o kome te i ispituju.
Poz.

Dushan_S 23-04-2009 03:46 AM

Drugarica koja radi kao webmaster na pe?čaniku je dogovorila da se ne?to napi?e na zadatu temu, zbog radi oko obave?tavanja ljudi koje ne zanima kojekude muzikanata, pa sam na?iljio olovku:
http://www.pescanik.net/content/view/3024/58/
Koga interesuje nek pročita, ka?u da nije lo? članak.

zlobisha 23-04-2009 04:06 AM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S (Post 243662)
Drugarica koja radi kao webmaster na pe?čaniku je dogovorila da se ne?to napi?e na zadatu temu, zbog radi oko obave?tavanja ljudi koje ne zanima kojekude muzikanata, pa sam na?iljio olovku:
http://www.pescanik.net/content/view/3024/58/
Koga interesuje nek pročita, ka?u da nije lo? članak.

Ja to čitao pre par dana... A da si na?iljio, na?iljio si... :D

VukP 04-01-2017 08:23 PM

Izvlaèim prepisku staru 8 godina jer sam nedavno došao u situaciju da mi neko traži nekakvu licencu prilikom sklapanja ugovora. Kako sam i sam jednom imao glupu situaciju na granici sa Hrvatskom jer nisam imao èlansku kartu udruženja Estrada(ili kako se veæ zove) pomislio sam da su opet pokušali da izvedu isti trik. Meðutim, ovaj put je u pitanju Udruženje muzièara džeza, zabavne i rok muzike. Prvo sam pokušao da dobijem informacije telefonom ali sam od nekoga ko je zadužen za informacija u navedenom udruženju dobio odgovor da "ne zna koji je zakon u pitanju ali da sigurno postoji". Nakon prepiske i konsultacija na fb poslao sam mail i Udruženju i Ministarstvu kulture i dobio sledeæe odgovore:

Odgovor umjazzpoprock:

PO*TOVANI !

1.UVERENJE O BAVLJENJU MUZIÈKOM DELATNO*ÆU IZDALO JE MINISTARSTVO KULTURE NA OSNOVU ÈLANA 64 STAV 1. ZAKONA O KULTURI ( ,,SLUŽBENI GLASNIK RS,, BROJ 72/09, A IZDAJE GA REPREZENTATIVNO UDRUŽENJE U KULTURI U OVOM SLUÈAJU ,,UDRUŽENJE MUZIÈARA DŽEZA, ZABAVNE I ROK MUZIKE SRBIJE,, UVERENJE KOJE IZDAJE UDRUŽENJE IMA ZNAÈAJ JAVNE ISPRAVE.
2. LICE KOJE NE POSEDUJE UVERENJE , NEMOŽE JAVNO DA NASTUPA, TAKOÐE NEMOŽE DA POTPI*E UGOVOR SA POSLODAVCEM. POSLODAVAC JE DUŽAN DA HONORAR IZVOÐAÈU NA OSNOVU UGOVORA ISPLATI NA ŽIRO RAÈUN IZVOÐAÈA PROGRAMA U KULTURI.
3. OBAVEZE SVIH DRUGIH MUZIÈARA SU SLEDEÆE: DA SU ÈLANOVI REPREZENTATIVNOG UDRUŽENJA I DA POSEDUJU UVERENJE O BAVLJENJU MUZIÈKOM DELATNO*ÆU.
4. ÈLAN UDRUŽENJA JE LICE KOJE REDOVNO PLAÆA ÈLANARINU UDRUŽENJU. LICE KOJE NIJE IZMIRILO ÈLANARINU NE MOŽE DA DOBIJE UVERENJE O DELATNOSTI.
UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA DONEO JE OLAK*AVAJUÆU OKPLNOST ZA ÈLANOVE KOJI NISU NA VREME IZMIRILI ÈLANARINU. TEKUÆA GODINA JE CELA- IZNOSI 5.000,00 DINARA.
SVE NEIZMIRENE GODINE UNAZAD IZNOSI PO 2.000,00 DINARA/ZA SVAKU GODINU UNAZAD./
5. SAMO ÈLANOVI UDRUŽENJA SA REDOVNOM UPLAÆENOM ÈLANARINOM MOGU DOBITI UVERENJE ZA IZDAVANJE VIZA. OSTALI NEMAJU PRAVO NA TO.
6. OVO PITANJE JE NEJASNO . ÈLANOVI NA*EG UDRUŽENJA MOGU DOBITI GORE NAVEDENA UVERENJA ZA GOSTOVANJE U INOSTRANSTVU, ZATIM REDOVNI ÈLANOVI UDRUŽENJA MOGU PREKO NAS DA UPLAÆUJU DOPRINOSE ZA PENZIONO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE/ DA SE PENZIONO I ZDRAVSTVENO OSIGURAJU/, MOGU LEGALNO DA POTPISUJU UGOVORE O DELU SA SVIM POSLODAVCIMA GDE ŽELE DA NASTUPAJU. ÈLANOVI DRUGOG UDRUŽENJA OSTVARUJU PRAVA PREKO SVOG MATIÈNOG UDRUŽENJA!!!

SRDAÈAN POZDRAV, REPREZENTATIVNO UDRUŽENJE U KULTURI UDRUŽENJE MUZIÈARA DŽEZA, ZABAVNE I ROK MUZIKE SRBIJE

Odgovori Ministarstva:

Poštovani,

Èlanom 56. Zakona o kulturi („Službeni glasnik RS”, broj: 72/09, 13/16 i 30/16-ispr.) je propisano da ukoliko u jednom podruèju kulture postoji više registrovanih udruženja, status reprezentativnog udruženja u kulturi za teritoriju Republike Srbije, na predlog Komisije za utvrðivanje reprezentativnosti udruženja u kulturi, za najviše dva udruženja rešenjem utvrðuje ministar. Èlanom 62. istog zakona propisano je da po zahtevima lica za utvrðivanje statusa lica koje samostalno obavlja umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture, reprezentativna udruženja donose rešenja za kulturno podruèje za koje su upisana u registar reprezentativni udruženja.

Bliže uslove, merila i kriterijume, kao i postupak po zahtevima lica za utvrðivanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao i postupak provere uslova za lica koja su upisana u evidenciju lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture za èetvorogodišnji period, za sve oblasti kulturnih delatnosti na predlog reperezentativnih udruženja, propisuje ministar.

Iz svega gore iznetog, proizilazi da reè „licenca” ne postoji, veæ da na zahtev lica,za odreðenu oblast kulture samo reprezentativna udruženja mogu doneti rešenje za utvrðivanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture. Lice koje podnosi zahtev ne mora biti èlan tog udruženja. Ukoliko ne bude postojalo rešenje reprezentativnog udruženja podnosilac ne može imati status lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

U zavisnosti kojoj oblasti muzièkog stvaralaštva pripadate, zahtev možete podneti jednom od sledeæih reprezentativnih udruženja: Savez muzièkih estradnih umetnika Srbije, Udruženje muzièara džez, zabavne i rok muzike, Udruženje muzièkih umetnika Srbije, Udruženje kompozitora Srbije, Meðunarodni muzièki centar Maestro internacional, Udruženje kompozitora Srbije i Udruženje kompozitora Vojvodine.

Pravilnik o bližim uslovima, merilima i kriterijumima, kao i postupaku po zahtevima lica za utvrðivanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao i postupak provere uslova za lica koja su upisana u evidenciju lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture za èetvorogodišnji period, trenutno je u postupku izrade i uskoro po upuæivanju na Republièki sekretarijat za zakonodavstvo i objavi u Službenom glasniku æe stupiti na pravnu snagu.

S poštovanjem,

Dragana Mitroviæ
savetnik za muzièku umetnost
i diskografiju

Sektor za savremeno stvaralaštvo
i kreativne industrije

Ministarstvo kulture i informisanja
Republike Srbije

i

Ustav Republike Srbije daje pravo na rad svakome, Vi možete da sklapate ugovore u vezi sa umetnièkim poslovima, kao nezaposleno lice.

S poštovanjem,
Dragana Mitroviæ

Pitanja na koja sam pokušao da dobijem odgovor od Udruženja:

1. Na osnovu kog pravnog akta su licence za vršenje muzièke delatnosti neophodne?
2. Koje su pravne posledice neposedovanja licence i/ili èlanske karte udruženja i na osnovu kog pravnog akta?
3. Kakve su obaveze klasiènih muzièara koji izvode i džez, zabavnu, rok i narodnu muziku?
4. Po kom osnovu se zahteva od èlanova izmirenje zaostalih èlanarina, ukoliko èlanovi u tim periodima nisu koristili usluge udruženja, nisu vršili delatnost muzièara ili su bili èlanovi drugog udruženja ?
5. Da li postoje razlike prilikom postupka dobijanja vize za gostovanje u inostranstvu i realizacije istog za èlanove udruženja i one koji to nisu?
6. Kakve benefite imaju èlanovi vašeg udruženja u odnosu na izvoðaèe koji nisu pri udruženju ili su èlanovi drugog udruženja?

Da li je neko, zapravo, imao bilo kakav problem ili iskustvo u poslednje vreme u vezi sa ovim "prodavanjem dozvola"?

P.S. Premestio sam temu ovde gde i pripada. :)

awacs 05-01-2017 02:43 PM

Vuče,

Zaboravi sve što piše u dopisu od džez udruženja. Kao što ti je rekla ova ženska iz ministarstva, kod sklapanja ugovora niko ne može da te uslovljava ni članstvom, ni formalnim statusom, ni uverenjima ikakvih udruženja.

Uverenje o bavljenju delatnošću ima sasvim drugi smisao, i on je isključivo poresko-finansijski. Naime, ako nisi prijavljen Fondu za PIO (tj. nezaposlen si) i ne poseduješ uverenje odbiće ti veću sumu od ugovorene bruto vrednosti ugovora nego što bi ti odbili kada bi imao to uverenje/licencu. Takoreći, na račun će ti leći manje para. Ako si nezaposlen, a imaš uverenje na račun će ti leći veća neto suma, ali ćeš biti u obavezi da na kraju fiskalne godine sam uplatiš jedan deo tog honorara u PIO fond. Za ovo poslednje (da platiš PIO fondu) pouzdani izvori mi tvrde da je mrtvo slovo na papiru, tj. da niko živi ne proverava da li si to platio ili ne. Makar zasad.

Preko svoje supruge, koja je istoričar umetnosti i vodi umetničku asocijaciju Remont (udruženje građana, nikakvo strukovno udruženje), iskopao sam ovaj link gde su navedeni tačni procenti koji se tiču neto sume honorara.

http://www.asmracunovodstvo.rs/sr/ra...rskog-honorara

Pozdrav,

Vasa

Znak 05-01-2017 05:03 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 373038)
Preko svoje supruge, koja je istoričar umetnosti i vodi umetničku asocijaciju Remont (udruženje građana, nikakvo strukovno udruženje), iskopao sam ovaj link gde su navedeni tačni procenti koji se tiču neto sume honorara.

http://www.asmracunovodstvo.rs/sr/ra...rskog-honorara

Koja je patnja ukapirati sve oko ovih poreskih osnovica... Kad sam konačno mislio da mi je sve jasno i da neke svoje uratke mogu da naplaćujem preko autorskog ugovora ispostavilo se da to može samo ako su ta "dela" registrovana negde, tj. ako su zaštićena autorska prava, a onda ispada skuplja pita nego tepsija. Na kraju, preko ugovora o delu mi uzimaju skoro 50%, iako inače (nevezano za ovaj honorarni rad) imam stalni posao i tamo već plaćam nekakav porez.

awacs 05-01-2017 07:39 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 373039)
Koja je patnja ukapirati sve oko ovih poreskih osnovica...

Užas. Lakše mi je da uplaćujem staž u Fond za PIO nego da mislim o tome. Onda odbitak od bruto honorara izađe nekih 13,x% i bar se ne zalamam računicama, pošto mi se čini da su obračun računa za struju i obračun poreske osnovice za honorar komplikovaniji od proračuna verovatnoće da upadnem u crnu rupu koja će me potom ispljunuti u vidu Lemija Kilminstera.

Pozdrav,

Vasa

VukP 05-01-2017 09:52 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 373038)
Vuèe,
Zaboravi sve što piše u dopisu od džez udruženja. Kao što ti je rekla ova ženska iz ministarstva, kod sklapanja ugovora niko ne može da te uslovljava ni èlanstvom, ni formalnim statusom, ni uverenjima ikakvih udruženja.

Javljaju se kolege na prepisci kod mene na fb i potvrðuju da neki lokali uslovljavju sve èlanstvom u umjazzpoprock.

All times are GMT +1. The time now is 12:16 PM.