Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Koliko dugo mixate? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26193)

milos 12-02-2009 02:11 PM

Re: Koliko dugo mixate?

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 234679)
A sto bi se Vi Slobo izvinjavali, smiksali ste vise pjesama nego mi svi zajedno?

Pa zar ne shvatas? Nije nikakav topic vezano za "jabuchara" :D:rotfl:

awacs 12-02-2009 03:18 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 234847)
heh lako je nekad kod dadija, da ga vidim sad da sedne za Nuendo i moj Fireface! pa prvih pola sata bi samo monitoring palio :P

Uff, brutalno si u pravu :( InTheBox je totalni u?as, ali opet... ta mogućnost total recalla za male pare... ipak tu mogućnost treba koristiti od početka snimanja, to sam hteo reći. To je ono ?to kasnije ?tedi vreme u miksu. Ali ?ta koji Q ja ke...m kada odavno vi?e niti snimam niti miksam muziku.

Pozdrav

RetroMan 12-02-2009 08:47 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 234824)
Znam anegdotu za Radetica, da je u Kazablanci kod Dadija smixao neku pesmu za malo jacih pola sata.

Pitaj ga koliko mu vremena treba danas.

RM

LACKY 12-02-2009 11:35 PM

Verujem manje, nego nekom trgovcu svinjama! Makar mixao ceo zivot.

idekius 13-02-2009 01:28 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 234966)

Šta mixao čitav život? Landras i Jorkšir sortu? :rotfl:

awacs 13-02-2009 02:02 AM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 234975)
Šta mixao čitav život? Landras i Jorkšir sortu? :rotfl:

Mangulica je ključna reč za XXI vek. Landras, Jorkšir i Berkšir su predebele, onako mnogo su masne pa 'oće da unesu distorziju (al' ima i ko to voli), a mangulica je onako fina, dlakava i mast joj je baš zdrava. Nekako kao VOX AC 30. Ona se baš lako miksa.

LACKY 13-02-2009 02:30 AM

Gospodo, uozbiljite se malo! Ipak je Darwin bitniji za taj mix.

Mive 13-02-2009 02:40 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 234966)

Ah, jos jedan biser experta za svinjarije.

alfom 13-02-2009 03:01 PM

Quote:

Originally Posted by Mive (Post 235030)

Mive, odma' da si stavio ovo : ":rotfl:!", na kraj svog posta.
:rotfl:

LACKY 13-02-2009 05:04 PM

Quote:

Originally Posted by Mive (Post 235030)

Nema nista lepse od toga!
Pogotovo kada imaju veze sa istinom.

lesha 13-02-2009 05:32 PM

miksam dok ne izmiksam. :D

OFF 13-02-2009 05:42 PM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 235058)
miksam dok ne izmiksam. :D

Mesi, sine, mesi:D:D

awacs 27-02-2009 09:53 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 234791)
Pa, malo li je? Ja se zgranuo kada me je Habić pre neki dan podsetio da je album "O, Je" grupe U ?kripcu snimljen i smiksan za manje od 40 (studijskih) sati.

Ceo tretman trajao desetak dana... Ceo album smiksan za dva dana... Jedna pesma (Siđi do reke) obezbedila bendu ostatak karijere. Nikada nisam voleo tu pesmu (niti sam svirao u istoj), ali ?ta da se radi... Smiksana za cca 2 sata drugog dana miksa... Dakle - mo?e.

Jbg, niko ne voli da ne bude u pravu pa ni ja... Juče se čujem sa Habićem, ispostavilo se da sam negde pobrkao lončiće. Album "O, je" je ipak sniman podugo za ono vreme - debelo preko 100 sati (svi ostali albumi ?kripca su rađeni prilično ekspresno). Dodu?e, Siđi do reke jeste smiksana za par sati, ali tamo ba? i nije bilo ne?to previ?e kanala, a i bili su prilično pedantno snimljeni... a i u Studiju Akvarijus bilo outboarda hm...

Tako da, sve u svemu, izvinjenje zbog dezinformacije za koju ionako pretpostavljam da sve ?ive zabole Q faktor, ali ne volim da lupetam pa me uvek blam kad mi se to desi.

LACKY 27-02-2009 10:24 AM

Moj rekord je, 4 h. album od 9 numera.

Arthur 27-02-2009 11:22 AM

riblja čorba :D ? šalamala :P

LACKY 27-02-2009 11:32 AM

Ona ima 13 pesama, nije moglo tako brzo!

Boki_R 05-03-2009 07:53 PM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 234396)
Ako mi je tako ne?to bitan izvor prihoda, "ve?em konja gde mi gazda ka?e", pa ako taj konj ugine, sam je gazda kriv. ...

Malo su me lo?a iskustva naučila da budem peder, pa takva čuda i ne potpi?em, ali ne na foru: "Neću to da potpi?em, ne valja!!!", već klijenta ubedim da je zapravo sve to on sam odradio, da sam ja tu samo malo pomogao u tehničkom smislu, ljudi vole da veruju u takve gluposti, pa to obično prodje :wink:

Pocecu te uvazavati kao gurua :D

Jedino mi nikad nije bilo jasno, zasto u "maloj" produkciji moze sasvim pristojno da se zivi od ove kategorije klijenata. Reci ce neki "zbog zakona palca i kaziprsta" - Gde ima kinte, nema pameti (ali jos uvek ima kinte):banghead:

Usput, neki su spremni i dodatno da plate kako bi im se ustupilo pravo da potpisu tako uradjen mix, hvala im.

Boki_R 05-03-2009 07:57 PM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 234366)

-A da, brzine ti idu u H, prva gore-levo, druga dole...
-Znam znam...ti ces da mi kazes kako idu brzine...
-Molim?
-Nista, kazem hvala cika Momo.
("Nacionalna Klasa")

:)

Mislis:
Sediste se obara sa strane, a noge se dizu na ramena...
i-ju:shock:

igyp 17-03-2009 07:43 PM

Ja, koji se nonstop bavim miksom, miksam 1 dan po pesmi, i dobijem 70-80% od rezultata, za onih ostalih 20-30% mi treba normalno jos 1 dan (automatizacije itd.). Tako da je u proseku 2 dana. Ako ti vise treba, zajebi stvar, onda nesto u aranzmanu ili instrumentima ne pase. U tom slucaju digni ruke od miksa i sedi jos jedno 1-2 dana za aranzman, vise ces od toga imati.

Pozdrav

Kuku 05-04-2009 01:22 PM

Pozdrav svima,
mozda ovo nije pravo mjesto za moje pitanje, ali pocetnik sam i treba mi savjet.
Snimam kod kuce pjesme koristeci midi bubanj i sad to treba da saljem jednom Englezu da mi to izmiksa i uradi mastering i sve ok, ali ne znam kako se eksportuje bubanj u wave trake, tj. znam kako se to radi, ali koliko trackova da napravim, da li da za svaki dio bubnja napravim poseban track (dakle kick 1 track, snare 1 track, tomovi svaki po 1 track, chinele svaka svoj track ili hihat 1 track, a ostale cinele sve u poseban stereo track?????) i kako da kompenziram overheade, da li i tu eksportujem jedan stereo midi koji ce "glumiti" overe????
Molim vas pomozite i hvala unaprijed na odgovoru.

DaBear 05-04-2009 01:41 PM

Quote:

Originally Posted by Kuku (Post 241203)
Pozdrav svima,
mozda ovo nije pravo mjesto za moje pitanje, ali pocetnik sam i treba mi savjet.
Snimam kod kuce pjesme koristeci midi bubanj i sad to treba da saljem jednom Englezu da mi to izmiksa i uradi mastering i sve ok, ali ne znam kako se eksportuje bubanj u wave trake, tj. znam kako se to radi, ali koliko trackova da napravim, da li da za svaki dio bubnja napravim poseban track (dakle kick 1 track, snare 1 track, tomovi svaki po 1 track, chinele svaka svoj track ili hihat 1 track, a ostale cinele sve u poseban stereo track?????) i kako da kompenziram overheade, da li i tu eksportujem jedan stereo midi koji ce "glumiti" overe????
Molim vas pomozite i hvala unaprijed na odgovoru.

A jel u pesmi ima samo bubanj? kakva je to pesma?:confused:

Kuku 05-04-2009 02:11 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 241208)
A jel u pesmi ima samo bubanj? kakva je to pesma?:confused:

Nije valjda da si ti taj englez pa te zanima :P
Naravno da ne, ali ostalo znam kako ide.

DaBear 05-04-2009 02:34 PM

Quote:

Originally Posted by Kuku (Post 241216)
Nije valjda da si ti taj englez pa te zanima :P
Naravno da ne, ali ostalo znam kako ide.

pa stavi onda sve trake odvojeno, od pocetka do kraja, sto vise to bolje...pa nek on bira sta ce i kako ce!

Kuku 05-04-2009 02:43 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 241217)
pa stavi onda sve trake odvojeno, od pocetka do kraja, sto vise to bolje...pa nek on bira sta ce i kako ce!

a overi? ima li tu neko pravilo ili da mu i to ostavim da sam slaze????

Kuku 05-04-2009 02:48 PM

da pojasnim zasto ovo pitam... hocu da mu bude sto lakse miksati, jer mi covjek to besplatno radi, a vidio sam jednom davno kod nekog poznanika kako eksportuje tracks za overe i kako ti traxovi zvuce skroz udaljeno kao iz bureta, pa me to zapravo zanima....

awacs 05-04-2009 11:55 PM

Quote:

Originally Posted by Kuku (Post 241220)
da pojasnim zasto ovo pitam... hocu da mu bude sto lakse miksati, jer mi covjek to besplatno radi, a vidio sam jednom davno kod nekog poznanika kako eksportuje tracks za overe i kako ti traxovi zvuce skroz udaljeno kao iz bureta, pa me to zapravo zanima....

Ne komplikuj ?ivot ni sebi ni Englezu. Po?alji mu kompletan MIDI projekat u kome se pored MIDI kanala nalaze i renderovani kanali pojedinačnih elemenata bubnja i svega ostalog. Tako će? mu dati mogućnost da shvati ?ta si imao u planu kada si aran?irao i snimao pesmu, a i mogućnost da promeni neki MIDI element ako smatra da je to potrebno.

Nema potrebe da mu pravi? simulaciju overheada, to mo?e i sam da uradi od elemenata koje mu po?alje?. To ?to si video kod poznanika je verovatno bio track za simulaciju ambijenta, a to pak nije isto ?to i overhead.

Pozdrav

Kuku 06-04-2009 02:28 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 241345)
Ne komplikuj ?ivot ni sebi ni Englezu. Po?alji mu kompletan MIDI projekat u kome se pored MIDI kanala nalaze i renderovani kanali pojedinačnih elemenata bubnja i svega ostalog. Tako će? mu dati mogućnost da shvati ?ta si imao u planu kada si aran?irao i snimao pesmu, a i mogućnost da promeni neki MIDI element ako smatra da je to potrebno.

Nema potrebe da mu pravi? simulaciju overheada, to mo?e i sam da uradi od elemenata koje mu po?alje?. To ?to si video kod poznanika je verovatno bio track za simulaciju ambijenta, a to pak nije isto ?to i overhead.

Pozdrav

OK
Hvala puno!!! Mnogo ste mi pomogli.
Pozdrav!

Mika Technika 03-05-2009 03:04 PM

do juce sam sve mixao u fl studiu, tj. gde i sikvenciram tu i mixam, ali od juce sa novim trekom(koji sam postavio ovde trek: Autumn Rain) je sve drugacije od dosadasnjeg, inace po prvi put da ulozim malo vise vremena i da se pozabavim mixom.

a to je islo ovako: uradio trek u fl studiu(tu inace radim skoro sve trekove, tj. vecinu) uradio aranzman sredio bez plug-ina(obrade) volume po kanalima, cisto da bude fin peak treka, i exoprtovao sve kanale i ucitao u Nuendu 3.
Onda lepo mixao na suvo u Nuendu, da osetim kako i sta dok ne krenem da budzim sound. Pa sve kanale spustio, i krenuo da radim kick pa sve ostalo, opet smixao, pa onda opet sve dole, pa u grupu, pa efekt kanale, pa opet sve dole i ponovo mix, e to sve kad uradim, onda sacekam jos sutradan, da cujem sta i kako i da li sam negde preterao, i to je to, nekad dan-dva nekad ko zna koliko mi treba.
Eto od sada ovako radim, i lepo mi zvuci, ja zadovoljan za sada.
Inace moja soba uopste nije za te stvari, ali trenutno se mora ovako.
Mastering(ako se to tako moze nazvati, ili ti kobajagi mastering)radim u wavelab-u, uvek, kao i za ovaj trek.

Ovo je jedina od svih soba, koja je najmanje pozeljna za rad, ali ja se navikao:

http://i39.tinypic.com/2gtb3ib.jpg

znaci spram moje sobe, vi svi imate studio! :D

Khan 03-05-2009 05:14 PM

Ukratko, vremenom se napravilo pravilo, mix traje jedan session, koliko god on trajao, sledeceg danja slusanje 'svezim usima', ako je dobro cool, ako su potrebne fine isprave, ok, ako zvuci pogresno... sve od nule. Citajuci postove sam ukapirao da je ovo postala navika...

Komplex 22-10-2009 11:47 PM

tek pocinjem ozbiljno...a ovako, neke 2 god na 620 Alesis monitorima mada to mi je vise bilo vezbanje. Sad se navikavam na akusticki sredjen prosto i bolje monitore i trudim se da se sto bolje upoznam sa main monitorima na kojima cu raditi mikseve itd. Cilj mi je da kroz 3 god steknem neko opasno znanje i pre svega praksu naravno jer na kraju krajeva sve to radi uho.

Ali, da ostanem na temi...ja mogu da miksujem i po 10 sati odjednom ali nikako jednu te istu pesmu..zapocnem jednu pesmu, pa promenim...mozda se u toku dana vratim na jednu od stvari koje sam miksovao mada ne gotivim tako. I da, obavezno se naspavam pre nego sto pustim stvar koju sam mixovao. Kod rep stvari uzimam sebi oko 4 do 5h mada kad smo radili na mom prvom albumu, radili smo i po 8 sati na jednoj pesmi, jebiga :) sve zavisi :)

Jan 23-10-2009 02:07 AM

Zahtevne pesme se trudim da zavrsim sa za jedan ceo dan.
A sto se tice hiphop pesama, onim cime se bavim, zato sto su "klijenti" drcni, oce sve sto pre, mogu i za 3-4 dana 12-13 pesama ako mi plate unapred za to.

Sad crnja jedan koji treba da potpise za Nature Sounds (ko ne zna nek progugla, jako poznata izdavacka kuca za hard rep http://www.nature-sounds.net/artists/) mi je pre dva dana javio da mu treba smiksan i izmasterovan album do kraja nedelje da bi odneo njima (a pri tom su snimci na 2/3 pesama katastrofa) :banghead:, tako da moracu kod prijatelja (jer moj stan se remontira, kompjuter je crko, para nema da se menjaju delovi) da zavrsavam.
I to sa njim radim zbog probijanja, nema para nema nicega, kao sto Vrach rece jednom kad sam bio okacio instrumentale, "da rade", ali da je najbolji nacin da sam nadjes "pevacha" i da se proguras sa njim ako je moguce, i on me covek promovise koliko moze, povezao me je sa nekim ljudima, sredio mi je intervju za hiphoplivesonline (www.hhlo.net), jedan od najvecih sajtova za rep muziku, i prvi sam Evropljanin kog su intervjuisali :)...
Globalno prava hiphop scena u svetu izgleda da puca na svim frontovima ( ne govorim o Usher-u, Timbalandu i tako tim ljudima i producentima, jer odavno je to sto oni rade nije taj hiphop, to je kao kad bi rekli da su Osvajachi rok and roll ili Ceca da je tehno muzika), skoro mi je Azadov (jedan od najpoznatijih repera u Nemackoj) recording engineer rekao da je prodato katastrofalno malo njegovog zadnjeg albuma itd...

Skrenuo sam sa teme izvinte:)

Komplex 23-10-2009 02:28 AM

^^ jedan brzi offtopic:
naravno da se azad prodao lose ali samo zato sto azad trenutno radi losije nego ikada ranije plus su se ljudi prezasitili a azad ne nudi nista novo. Bolje receno izbacuje sve losije i losije stvari. Ja ga pratim od samog pocetka i nije vise to to, steta jebiga :)

Jan 23-10-2009 02:38 AM

Quote:

Originally Posted by Komplex (Post 260146)
^^ jedan brzi offtopic:
naravno da se azad prodao lose ali samo zato sto azad trenutno radi losije nego ikada ranije plus su se ljudi prezasitili a azad ne nudi nista novo. Bolje receno izbacuje sve losije i losije stvari. Ja ga pratim od samog pocetka i nije vise to to, steta jebiga :)

Pazi on menja zvuk i te kako iz albuma u album, prosli album mu je bio nekako soft, ovaj je hard synthy, raniji su bili neki sinkopirani drumovi i to, meni je sve super, i ovaj zadnji album je do jaja smiksan, interesantno je koliko mu je vokal glasan, ali opet se i beat cuje super!

No da ne djubrimo temu:)
To bi isto bilo ko kad bi Fifty prodao 50 000 diskova, taj neki odnos, da ne pominjem koliko je Azad prodao.

darkstar 23-10-2009 09:06 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 260144)
Zahtevne pesme se trudim da zavrsim sa za jedan ceo dan.
A sto se tice hiphop pesama, onim cime se bavim, zato sto su "klijenti" drcni, oce sve sto pre, mogu i za 3-4 dana 12-13 pesama ako mi plate unapred za to.

Sad crnja jedan koji treba da potpise za Nature Sounds (ko ne zna nek progugla, jako poznata izdavacka kuca za hard rep http://www.nature-sounds.net/artists/) mi je pre dva dana javio da mu treba smiksan i izmasterovan album do kraja nedelje da bi odneo njima (a pri tom su snimci na 2/3 pesama katastrofa) :banghead:, tako da moracu kod prijatelja (jer moj stan se remontira, kompjuter je crko, para nema da se menjaju delovi) da zavrsavam.
I to sa njim radim zbog probijanja, nema para nema nicega, kao sto Vrach rece jednom kad sam bio okacio instrumentale, "da rade", ali da je najbolji nacin da sam nadjes "pevacha" i da se proguras sa njim ako je moguce, i on me covek promovise koliko moze, povezao me je sa nekim ljudima, sredio mi je intervju za hiphoplivesonline (www.hhlo.net), jedan od najvecih sajtova za rep muziku, i prvi sam Evropljanin kog su intervjuisali :)...
Globalno prava hiphop scena u svetu izgleda da puca na svim frontovima ( ne govorim o Usher-u, Timbalandu i tako tim ljudima i producentima, jer odavno je to sto oni rade nije taj hiphop, to je kao kad bi rekli da su Osvajachi rok and roll ili Ceca da je tehno muzika), skoro mi je Azadov (jedan od najpoznatijih repera u Nemackoj) recording engineer rekao da je prodato katastrofalno malo njegovog zadnjeg albuma itd...

Skrenuo sam sa teme izvinte:)

upuceniji ste - hoce mi neko objasniti wtf je ceo hype o timbalandu?

Komplex 23-10-2009 11:54 AM

^bio sam ubedjen da sam ti odgovorio na ovo pitanje, al posto sam senilan (jbg, 25 god, nije malo)i ne secam se...ajmo opet ukratko :rotfl:

Timba je trendseter :) on je npr prvi put u svojim pesmama poceo da mixuje techno melodije sa kvazi rep-rnb-k"rac-palac-ritmovima... pa ona stvar The way i are...tu je sve pocelo ukoliko se ne varam :) nego, imam osecaj da smo malo skrenuli sa teme, pa ukoliko zelis, baci privatnu poruku a ja cu rado odgovoriti ukoliko je u mojoj moci :D

pozdrav, K!

HeatMan 23-10-2009 02:10 PM

timbaland je bio prepopularan josh davno pre ovog albuma.

uglavnom zbog groove-a koji pravi u pesmama, i shto mu skoro svaka stvar bude instant hit.

Tribal_kg 23-10-2009 02:52 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 260178)
timbaland je bio prepopularan josh davno pre ovog albuma.

uglavnom zbog groove-a koji pravi u pesmama, i shto mu skoro svaka stvar bude instant hit.

Bas tako. Saradnja sa Missy Elliot, Ludacris, Bubba Sparxxx, itd. Timbaland je oduvek imao svoj prepoznatljiv stil i uvek se izdvajao zvukom.

Jan 23-10-2009 05:13 PM

Quote:

Originally Posted by Tribal_kg (Post 260180)
Bas tako. Saradnja sa Missy Elliot, Ludacris, Bubba Sparxxx, itd. Timbaland je oduvek imao svoj prepoznatljiv stil i uvek se izdvajao zvukom.

Ali isto tako Timbaland je i mozda najveci rip off producent (producent koji sempluje celcate pesme i potpisuje ih kao svoje), ja kao hiphop producent sam koristio semplove nekih stranih pesama, ali UVEK na izdanju potpisem orgininalu pesmu i originalnog kompozitora.
Evo primera!

http://www.youtube.com/watch?v=M4KX7SkDe4Q

http://www.youtube.com/watch?v=qpisW9gwbqo

Ajde da su to dve- tri sekunde, ali on covek sempla cele teme i potpisuje kao svoje, ima jos bilion primera.
Sad kad sam video da je semplovao nekog Finca koji je napravio tu neku 8bitnu pesmu, pfff, bas ono mi grtko :)

Tribal_kg 23-10-2009 07:02 PM

Znam ali kao sto i sam kazes, ima bilion primera i to ne samo za Timbalanda. Jbg, moze mu se. :) Ove njegove nove albume ili sta je vec izbacivao, nisam bas nesto preterano slusao ali sto se tice starih radova, to su opasne stvari. Meni se svidja njegov fazon.

Sto se tice semplovanja, ide DJ Premier pa onda 10 praznih mesta. Naravno, mislim na kreativnost i umece semplovanja. :)

Jan 23-10-2009 08:12 PM

Quote:

Originally Posted by Tribal_kg (Post 260202)
Sto se tice semplovanja, ide DJ Premier pa onda 10 praznih mesta. Naravno, mislim na kreativnost i umece semplovanja. :)

Ima tu bilion njih uz DJ Premiera, 9th Wonder, Marco Polo, Just Blaze blabla, da ne zaboravimo Alchemista...
Jedni od mojim omiljenih hiphop producenata danas su definitivno Sid Roams, ALI svi ti ljudi su hiphop producenti, a ne dens producenti ala Timbaland ili makar ono sto danas radi...
Tako da ne djubrimo vise temu, ako neko oce nek otvori temu "hiphop producenti" pa da se svadjamo :)

All times are GMT +1. The time now is 11:17 PM.