Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   akusticka adaptacija do 500eu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25263)

boggy 04-12-2008 12:24 PM

Re: akusticka adaptacija do 500eu

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 227954)
........

Mala prostorija:.......

.....

Po kojoj "definiciji" uzimas da je prostorija mala, srednja, velika (posto je hm... taj pojam "rastegljiv" u literaturi)

pozdrav

bogi

NLP 04-12-2008 01:50 PM

Da, oprosti odlutao sam malo:D ... pa nisam ništa rekao konkretno o "dimenzijama".

Po volumenu sobe, stvar jasno da nije zabetonirana ali otprilike od ruke i noge:
- "prosječne" male sobe oko 25m3 te nagore (svakako start je od 0m3:))
- srednje oko 80-120m3 i nagore
- velike oko 200m3 i nagore

Riječ je o studijskim prostorijama ne o filharmoničkim dvoranama:)

Svakako je sve odvisno i od dimenzija i surazmerja stranica (room ratios) te ne samo kubikaže.
Jeste dosta relativno. Ali za neku orijentaciju če biti nadam se.

boggy 04-12-2008 01:57 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 227974)
.....

Ma da... samo da budemo sigurni da se (mi) razumemo...

pozdrav

bogi

DeMa 04-12-2008 09:07 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 227954)
Pa gospodin je pitao "cisto teoretski, ne ulazeci u to koliko materijala treba da bi se ubio stojeci talas ispod 100 Hz":)

Mala prostorija: poglavitan problem je umiriti frekvencije i umiriti ih na bar! 10-15dB kroz slušni spektar (5-10dB je več dobar uspeh).
Tu nema nekih jakih rješenja oko živosti sobe, male sobe su bolje ako su mrtve/ suve.

Srednje: e tu več možeš da dobiš nešto živosti i dođeš do cca. 10dB razlike.
Dakako niže frekvencije može da imaju nekoliko veči decay i nekoliko manju absorpciju u nižim frekvencijama ispod cca. 125Hz gore/ dole (nekad sam več pomenuo da smo još iz prahistorije naučili svoje mozgove na bivanje u špiljama i drugim prostorijama, te je psihoakustika tome nekoliko prilagođena i istovremeno individualna... druga priča, da ne pomešamo sve).
To valja za človečiji glas... za instrumente je stvar okusa ali psihoakustički isto valja...
Vir: Alton F. Everest: Master Handbook of Acoustics stranica 154 i još koja stranica i druga knjiga:)

Velike prostorije (manje dvorane i tako dalje...): tu može svašta...:D

Hallo Nlp

ovoje vec konstruktivno.
Super :wink:
Pozz
Denis

NLP 04-12-2008 10:03 PM

Hvala, u stvari ni?ta osobito.
Druga stvar je koga to jo? zanima:D :cry:

DeMa 04-12-2008 10:03 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 227974)
Da, oprosti odlutao sam malo:D ... pa nisam ništa rekao konkretno o "dimenzijama".

Po volumenu sobe, stvar jasno da nije zabetonirana ali otprilike od ruke i noge:
- "prosječne" male sobe oko 25m3 te nagore (svakako start je od 0m3:))
- srednje oko 80-120m3 i nagore
- velike oko 200m3 i nagore

Riječ je o studijskim prostorijama ne o filharmoničkim dvoranama:)

Svakako je sve odvisno i od dimenzija i surazmerja stranica (room ratios) te ne samo kubikaže.

Nisam znao da ste u takin poslima. za take prostorije vec treba malo vise nego Kamena vuna!!!:)

pozz
Denis

NLP 04-12-2008 10:23 PM

Da...

DeMa 04-12-2008 11:24 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228015)
Da...

Halo Nlp

Ja mislim da svko u ovom Forumu ko ima studio zeli imati Reziju koja ima 80?.
Stim da je to standart u Evropi koko s ja sjecam.
A u Americi su Rezije malo vece.
Ali je cinjenica da Mi ovdje koji smo u naj manjim slucajima, imamo mogucnost to izvesti.
I 80? nije mala Rezija vec je optimalna rezija u mojim ocima.
Ako pricamo Soba za mixanje.

Ovdje nema mjesta za Abby road, ili Soba od Massenburga, To ce ostati za mene i za naj vise nasi clanova san.
I radi toga je nekada suvisno pricati o vrhuncu, jer ga nemamo di izvoditi.
Vec je bitno docarati Clanovima osnove akustike. I objsniti sta se desava kada se stavka x ukaze.

Pozz
Denis

NLP 04-12-2008 11:50 PM

Da...

NLP 10-12-2008 02:00 PM

Evo malo listam po toj razvikanoj knjigi od Rod Gervaisa: Build it like a pros.
Pa da vidim kakva je.

On definira veličine sobe manje kritično:), tako:

- male sobe manje od (2000 cubic feet=) cca. 60m3
- srednje sobe između 60 i (5000 cf=) cca. 140m3
- velike sobe iznad 140m3 ali mora da bude strop poprečno 4m visine...
... i otprilike 10m duge i 7m široke (kaže za mjere tu negde gore/ dole oziroma kaže "+/-").

Jer kao što boggy kaže: "posto je hm... taj pojam "rastegljiv" u literaturi", evo još jedne orijentacije što je malo, srednje i veliko:)

quake 29-03-2009 08:56 PM

Ehhem......Za 500e mogu da se naprave cetiri superchunka stranica 60cm,dijagonale oko osamdeset i nesto,visine 250cm od kamene vune tezine 120kg/m3.Od iste mogu da se naprave jos dva apsorbera dimenzija 100cm/60cm.Kupe se letvice,srafovi,strech jersey i ostane za par piva.Nije to bas tako lose za pocetak.

DeMa 30-03-2009 10:33 PM

Tocno

To je dobar pocetak :)

Braca 30-03-2009 11:10 PM

Ja bih da sve ljude ohrabrim da krenu da rade akustiku, bez obzira na standarde. Ja sam se 24 godine mucio, dok se nisam pozabavio akustikom (uz pomoc prijatelja), i prosto se ljutim na sebe sto to nisam uradio ranije. Vise vredi od sve opreme jer se ne mucim vise. Jedan paket kamene vune kosta 1550 dinara, uz malo truda, iverice, platna, puno toga se popravi u soundu. Preporucujem da pogledate DVD Mix it like pro, jedan deo se odnosi na akustiku, a to moze svako sam da napravi, ako je vec budzet mali. Ja licno sam angazovao konsultanta i jako puno sam mu zahvalan, jer mi se zvucna slika jako popravila, uskoro cu da okacim slike.

"7" 31-03-2009 12:41 AM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 240333)
Jedan paket kamene vune kosta 1550 dinara

... samo da dodam da je to cena za paket u kojem ima 3,6m2 kamene vune debljine 5cm... cisto da znaju ljudi...

Pozz

Braca 31-03-2009 11:16 AM

Pa ne bas ''7'', ovaj Knauf rockwool nosi oznaku L5 i u njemu ima 7,2metara kvadratnih, debljine je 5 cm, po svim eurostandardima je, propusna moc zraka je bas odgovarajuca za studio nesto oko 12 ili 14, i dobro radi posao, provereno, proizvodi se u Srbiji u Surdulici, imaju ga stovarista Kopaonik

quake 31-03-2009 12:18 PM

Ja bih za superchunkove ipak uzeo t5.On kosta oko 630din po m2 i gustine je 120kgm3.

"7" 31-03-2009 02:29 PM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 240413)
Pa ne bas ''7'', ovaj Knauf rockwool nosi oznaku L5 i u njemu ima 7,2metara kvadratnih, debljine je 5 cm, po svim eurostandardima je, propusna moc zraka je bas odgovarajuca za studio nesto oko 12 ili 14, i dobro radi posao, provereno, proizvodi se u Srbiji u Surdulici, imaju ga stovarista Kopaonik

:confused:... vidi, blizu zeleznika na stovaristu sam bio skoro i rekli su mi ovako: kamena vuna "petica" 5cm debljine,120kg/m3, dimenzije 100x60, paket ima 3,6m2 a cena je 590din/m2, sto znaci da paket kosta 2.124din... pa sam mislio da su kod tebe jeftiniji pogotovo sto je ovo stovariste na dobrom mestu pa su malo skuplji, ali ako je tako kao sto kazes onda ili ovi nisu normalni ili se nismo razumeli... jbm li ga... bas cu ponovo da proverim kad budem bio u prolazu...

Pozz

korenjak 01-04-2009 09:30 PM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 240333)
Ja bih da sve ljude ohrabrim da krenu da rade akustiku, bez obzira na standarde. Ja sam se 24 godine mucio, dok se nisam pozabavio akustikom (uz pomoc prijatelja), i prosto se ljutim na sebe sto to nisam uradio ranije. Vise vredi od sve opreme jer se ne mucim vise. Jedan paket kamene vune kosta 1550 dinara, uz malo truda, iverice, platna, puno toga se popravi u soundu. Preporucujem da pogledate DVD Mix it like pro, jedan deo se odnosi na akustiku, a to moze svako sam da napravi, ako je vec budzet mali. Ja licno sam angazovao konsultanta i jako puno sam mu zahvalan, jer mi se zvucna slika jako popravila, uskoro cu da okacim slike.

nisam cuo za taj dvd MIX IT LIKE PRO???

ima MIX IT LIKE A RECORD

Braca 01-04-2009 10:51 PM

Moguce, ako je to to onda si me ispravio

korenjak 01-04-2009 11:08 PM

pa to se i ja pitam dal je to to

da bi znao sta da trazim

aj leba ti proveri pa javi

pozz

zlobisha 02-04-2009 01:16 AM

Quote:

Originally Posted by korenjak (Post 240662)

ima MIX IT LIKE A RECORD

Nisam siguran da tu govore o akustičkoj adaptaciji... Bar se ne sećam, dodu?e samo sam preleteo preko, jo? ga nisam odgledao kako treba...

boz 04-04-2009 11:53 PM

da li je dobra kombinacija azmafon + azma ploce na goli zid?
koja je alternativa azmafonu?
i da li je neko upoznat sa akusticnom gumom i kakva su njegova iskustva sa njom?

pitam ovde posto je i moj budzet do 500e, s tim sto je moja prostorija 3m x 2,5m x 3m

"7" 05-04-2009 12:07 AM

Quote:

Originally Posted by boz (Post 241122)
da li je dobra kombinacija azmafon + azma ploce na goli zid?
koja je alternativa azmafonu?
i da li je neko upoznat sa akusticnom gumom i kakva su njegova iskustva sa njom?

pitam ovde posto je i moj budzet do 500e, s tim sto je moja prostorija 3m x 2,5m x 3m

sto se tice azmafona... http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15864

Pozz

boz 05-04-2009 07:49 AM

hvala, ali pre nego sto sam postovao pazljivo sam pretrazio forum da ne bih smorio sa istim pitanjem, i nisam ga nasao, mozda sam prevideo...znam da je azmafon jako kvalitetan materijal, mene konkretno najvise interesuje odgovor na prvo pitanje, dakle
Koliko je pametno stavljati jedan sloj azmafona direktno na zid i preko njega azma ploce?
Zaista ne zahtevam neku "profi gluvocu" jer sam i sam svestan da za 500e to ne mogu ni da postignem, zelim samo da eliminisem reverberaciju koliko je maksimalno moguce pod ovim uslovima (citaj: sa ovim budzetom) i da bih mogao nocu da snimam i radim u bilo koje doba dana, a da komsije ne dizu kuke i motike i ne zovu pandure. :D
A da, uglavnom se bavim repom i drum'n'bassom, tako da su mi jako vazne niske frekvencije.

"7" 05-04-2009 09:19 AM

Quote:

Originally Posted by boz (Post 241161)
hvala, ali pre nego sto sam postovao pazljivo sam pretrazio forum da ne bih smorio sa istim pitanjem, i nisam ga nasao, mozda sam prevideo...znam da je azmafon jako kvalitetan materijal, mene konkretno najvise interesuje odgovor na prvo pitanje, dakle
Koliko je pametno stavljati jedan sloj azmafona direktno na zid i preko njega azma ploce?
Zaista ne zahtevam neku "profi gluvocu" jer sam i sam svestan da za 500e to ne mogu ni da postignem, zelim samo da eliminisem reverberaciju koliko je maksimalno moguce pod ovim uslovima (citaj: sa ovim budzetom) i da bih mogao nocu da snimam i radim u bilo koje doba dana, a da komsije ne dizu kuke i motike i ne zovu pandure. :D
A da, uglavnom se bavim repom i drum'n'bassom, tako da su mi jako vazne niske frekvencije.

nisam siguran da uopste moze i jedno i drugo da se postavi na gole zidove, a cak i ako nadjes nacin bolje je da izmedju zida i azmafona kao i izmedju azmafona i ploca postoji vazdusni dzep zbog efikasnijeg otklanjanja reverbacije prostorije. Mozes da postavis jedan rostilj, u praznine do zida stavis azmafon a preko rostilja stavis azma ploce, to bi bilo nesto malo skuplje ali puno jednostavnije za postavljanje... medjutim azmafon i ploce ti nece nista uraditi po pitanju basova, za njih vec moras da pravis neku vrstu bas trapova a imas i o tome dosta thread-ova.
Mozes i umesto da tretiras celu prostoriju, posto je budzet ogranicen, da napravis panele (ima i o tome...) koje ces staviti na svaki zid i plafon + napravis bas trapove u uglovima prostorije...
a sto se tice komsija... tu moras da podviknes ili nema vajde:wink:8-):da:

Pozz

boz 05-04-2009 12:08 PM

ma komsije su mi najmanji problem, to sam stavio tek onako, iskreno me i zabole za komsije :D

ovo mi je ipak primat da razmotrim opcije pa da izaberem najbolje resenje...Razmisljao sam i ja o ristilju, mada posto mi je prostorija ionako suvise mala, koliko ce se smanjiti tek kad nabacim rostilj + azmafon + azma ploce :S

znam da to nije neko drasticno gubljenje povrsine i prostora, ali u sobi koja je 2,5m siroka, 30 cm mnogo moze da znaci, ne bih da dobijem klaustrofobiju u sopstvenom "studiju" :D

"7" 05-04-2009 07:55 PM

Quote:

Originally Posted by boz (Post 241193)
ma komsije su mi najmanji problem, to sam stavio tek onako, iskreno me i zabole za komsije :D

ovo mi je ipak primat da razmotrim opcije pa da izaberem najbolje resenje...Razmisljao sam i ja o ristilju, mada posto mi je prostorija ionako suvise mala, koliko ce se smanjiti tek kad nabacim rostilj + azmafon + azma ploce :S

znam da to nije neko drasticno gubljenje povrsine i prostora, ali u sobi koja je 2,5m siroka, 30 cm mnogo moze da znaci, ne bih da dobijem klaustrofobiju u sopstvenom "studiju" :D

... ma nece toliko da ode ako pravis samo jedan rostilj... letve 5x3cm, znaci to ti je 5cm od zida i azma ploce su 1cm = 6cm ukupno, znaci za dva zida 12cm od ukupne sirine... cak i da ides onako kako je Ivan radio debljina na jednom zidu je oko 13cm, znaci 26cm po duzini prostorije i 26 po sirini... nije to tako puno, mada jeste problem sto je prostorija samo 2,5m... ne znam... razmisli, metar i novcanik u ruke pa odluci :wink:

Pozz

boz 21-04-2009 07:58 PM

e opet ja, samo da pitam je l' pametna postavka zid, tanji azmafon, rostilj, deblji azmafon, azma ploce?

sad kad sam ocistio ovu prostoriju gde treba da bude studio imam mnogo vise prostora.

Chax South Side 11-11-2009 03:41 AM

ako si iz srbije za te pare mozes mnoogo toga da uradis....
kupi piramidalne sundjere (ako te interesuje telefon firme, mogu ti dati preko maila) ima ih u srbiji, debljina 3 cm, velicine 30x60 cm i svaki je posebno hermetichki upakovan... cena jednog ovakvog parceta je 292 dinara + PDV (maloprodaja) ili 142 dinara + PDV ako uzimas preko firme (na veliko)... ja sam oblozio gluvu sa nekih 70 sundjera preko firme uzetih i iskostalo me ispod 15 000 dinara ( sto je mnogo manje od 500 evra ) a za ostale pare ulozis u enterijer :D

pozdrav i svako dobro!

Miha Blaze 11-11-2009 04:17 AM

kad cujem piramidalni sundjeri... najezim se...

izvini, al bolje malo procesljaj sticky teme... te sundjere nikako...

Chax South Side 11-11-2009 08:14 PM

te sundjere nikako??? ovako u svakom slucaju ti moras da ubijes reverberaciju necim...kartoni od jaja, stiropor, neki "dzakovi" (ko sto sam procitao od nekog lika ovde) i ostale dzidza midze ne daju nista veruj mi... ja sam u kombinaciji sendvic - sundjer, knauf, azmafon, stiropor, staklena vuna (vunizol), knauf, azmafon, stiropor, glet masa i na kraju piramidalni sundjeri sundjeri dobio izvrstan zvuk bez feedbacka, reverba, shuma, bez ikakvog prolaska zvuka... najiskrenije, kad ne cujem bubnjara sto udara unutra sve vam je jasno...drugo, ako od tog studija zaradjujete aktivno kao ja, ne biste voleli da vasa klijentela gleda kartone od jaja...vec profesionalne sundjere sa specifikacijama po gustini (i absorpciji)... uostalom sve je to stvar ukusa... ja sam ovako uradio i svi su zadivljeni...a ako ste iole dobri profesionalci (kao sto jeste) akustika se ne pravi samo enterijerom, vec se i podesava preko odredjenih kalibracijskih mikrofona i softvera... ne znam kakva si do sad iskustva imao sa njima, ali bi voleo da znam koje su im mane... hvala unapred...

SumAnuT 11-11-2009 08:30 PM

Mana je ta sto reverberacija ne pocinje na 10 kHz pa da mogu sundjeri od 3 cm nesto da urade.

Sta njemu vredi da ubije reverb na 10 kHz a da mu sve ispod toga zvoni i da mu stojeci talasi divljaju, posto on nema pare za sencvič (sundjer, knauf, azmafon, stiropor, staklena vuna (vunizol), knauf, azmafon, stiropor, glet masa)?

Kao da si mu rekao, vidi ja sam stavio gume na porsea i to ide ubija, ti samo kupi gume i bice to ok :)

NLP 11-11-2009 08:33 PM

imaš stvarno komplikovanu sendvič konstrukciju, da li bi mogao da malo nacrtaš i daš specifikacije koliko čega i opis sloj po sloj?
Otkud ti takva ideja.
Je li to samo absorber ili več i konstrukcija stijene?

Inače možeš, da mnogo lakše prođeš i sa guščom mineralnom vunom...

Otvorenocelični sundjer nije tako efikasan kao mineralna vuna kod nizkih frekvencija, jer je dobavljiva do oko 20kg/m3 i je mnogo! preskupa za rezultate koje nudi.
Ako bi bila gušča te izravan konkurenat mineralnoj kod absorpcije nizkih onda bi bilo još dosta skuplja.
Izgleda da im je proizvodni proces preskup.

Chax South Side 12-11-2009 01:33 AM

imas pravo.... pravo da vam kazem ja sam ovde nov na forumu, tako da jos nisam provalio kako se postuju slike jos se snalazim, za koji dan cu okaciti slike moje gluve sobe i nacrtacu presek tog sendvic zida (ako se snadjem XD ) ... dodajem da sam se oko toga potrudio bas dosta, jer sam hteo da ga napravim kako treba, da ne bi nista proslo iz kontrolne u gluvu... i uspeo sam!

e sad, sendvich zid je namenjen samo da se zvuk ne prenese, a akusticni tretman i ubijanje zvukova (reverba) u gluvoj je totalno druga stvar....mozes da koristis ove sundjere u kombinaciji sa nekim itisonom od ispod - "carpet" ( sto je jeftino a pomaze) zatim ubacis bass trapove u uglovima, i ugradis plafonske spustene trapove (takozvane "oblake") i na kraju mozes da napravis "protable vocal booth" (nadjite u google images kako izgleda) i isplati se....

a proces proizvodnje ovih sundjera je jako skup, a proizvode se u gustini od 15 kg/m3 pa sve do 76 kg/m3 !!! (www.auralex.com) za sve potrebe....tako da je njihova funkcija ne samo upijanje zvuka, vec i difuzija zbog oblika...

uostalom, pogledajte slike svih profesionalnih studia ljudi shirom sveta i videcete da od 100 slika razlicitih studia, 95 slika na sebi imaju te sundjere :D !!! ...a ostalih 5 koriste samo "carpet" po zidovima.... cak i kad svako kaze "gluva soba" - pomisli se na te sundjere....tako da u neku ruku to znaci da ga skoro svi koriste, sto je mene dovoljno ubedilo da i ja to uradim....

by the way, Sumanut hvala ti na savetu ;)

NLP 12-11-2009 07:48 AM

Ima mnogo proizvođača koji prave absorbere i slično od pjene, sve je isto :wc:.
Ne treba da navučeš forumaše da ih koriste, previše ih je več nasjelo:D

Izgleda da je 95% studija koje ti gledaš na i-netu pogrešno napravljenih:rolleyes:

Da li prodaješ njihove sundjere?

Chax South Side 12-11-2009 03:41 PM

oke, u pravu si, mozda i ja greshim, jer ako neko stavi te sundjere na obican pregradni zid, to mu nishta nece pomoci... i posle ce sigurno taj neko reci "ljudi ovi sundjeri su sranje, ne pomazu mi nishta..." bla bla!!! naravno da ne pomazu kad se pregradni zid na napravi kako treba....ja samo hocu da kazem, ako ste vec ulozili u zid, i nista ne prolazi, onda ti sundjeri (bar po meni) daju lep finish, elegantan i funkcionalan, pogotovu ako se igrate sa bojama...

a sto se tice tretmana za 500 eura... dobra je i ova solucija:

na zid gluve sobe se stavi azmafon, i onda se na njega stave drzaci (spejseri) jedno 5-10 cm koji ce odvajati lesonit koji je probushen (ima simetricno rasporedjene rupice) na svakih 2-3 cm... te rupice omokucavaju da zvuk udje i unutrasnju supljinu i upije ga azmafon.... tako su uradili u cuvenom B92 Studiju....i u radiu Megasound... i na kraju jeftino izadje sve to...

Oggy 12-11-2009 03:45 PM

Quote:

Originally Posted by Chax South Side (Post 262146)
tako su uradili u cuvenom B92 Studiju....

Cuvenom po cemu?
Po vestima ili vremenskoj prognozi? :)

Chax South Side 12-11-2009 05:36 PM

hah...dobar humor... ;)

pa ne znam po cemu je cuven, ipak je to B92...

makar je cuven po tome shto je u njega ushao predsednik srbije....i davao intervjue....i brojni ministri i slavne lichnosti.... ako ima neko od forumasa da se (makar) time pohvali, nije mala stvar... :D i mislim da 99, 99 posto nas u zivotu nikad nece moci da kaze "u mom studiu je bio predsednik srbije" ... ipak bi se mi srbi time hvalili... :D

awacs 12-11-2009 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by Chax South Side (Post 262157)
i mislim da 99, 99 posto nas u zivotu nikad nece moci da kaze "u mom studiu je bio predsednik srbije" ... ipak bi se mi srbi time hvalili... :D

Mojom ulicom (Cara Du?ana, u Zemunu) je dvaput pro?ao Haile Selasije - kada je i?ao sa Aerodroma i na Aerodrom... Pa sad, ako je neko od foruma?a u rege fazonu mo?e da navrati da ufati impuls d?ade...

Pozdrav,

Vasa

NLP 12-11-2009 07:39 PM

:rotfl:
pa ja sam među ostalog bio tehničar, novinar i dopisnik za BBC i imao vlastit konstrukcijski dosta dobar studijo i imao u studiju ama skoro ba? sve čuvene politike, gospodarstvenike i raznorazne slavne ličnosti na?e dr?ave pa studijo uop?te, ni malo, ama ba? ni?ta nije bio čuven:D

All times are GMT +1. The time now is 06:35 AM.