Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Studio u kuci (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25214)

"7" 04-12-2008 12:42 AM

Re: Studio u kuci

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 227892)
Za sada imam dilemu oko obrade (bojenje ili presvlacenje tkaninom) OSB ploca...

Javice se vec Boggy ili neko drugi... ali mislim da ne treba da ide tkanina (pretpostavljam mikrofiber) preko osb-a posto ce ubiti neke frekvencije koje treba da se odbiju od osb-a...

Pozz

zvincic 04-12-2008 01:02 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 227892)
Nasao sam i ciglu, a definitivno cu medjuprostor popuniti peskom jer je to investicija od 10e, bukvalno (1/2 m3 peska).

pazi da ga DOBRO osusis...da nebi kasnije bilo :banghead:

boggy 04-12-2008 05:18 AM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 227900)
Javice se vec Boggy ili neko drugi... ali mislim da ne treba da ide tkanina (pretpostavljam mikrofiber) preko osb-a posto ce ubiti neke frekvencije koje treba da se odbiju od osb-a...

Pozz

To je stvar izbora finansijera i/ili vlasnika... odnosno da li mu je bitniji "izgled"...
Svejedno, hvala sto si se ukljucio. :)

Quote:

Originally Posted by zvincic (Post 227907)
pazi da ga DOBRO osusis...da nebi kasnije bilo :banghead:

da... da.. i treba paziti da se kasnije ne shtemuje rupa kroz taj zid za multicore... ili sta vec...

pozdrav

bogi

OFF 04-12-2008 10:42 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 227925)
da... da.. i treba paziti da se kasnije ne shtemuje rupa kroz taj zid za multicore... ili sta vec...

pozdrav

bogi

Da i o tome sam razmisljao......

Mozda je resenje da sad provucem multicore, i da ga zazidam?

NLP 04-12-2008 10:58 AM

Ja sam odlupetao svoje:D
Ali daj posle stavi akustičke meritve kontrolke i live rooma pa da vidimo ?ta si uspio!
To nikome nekako ne ide... neče...
Svu sreču!

boggy 04-12-2008 11:04 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 227946)
Da i o tome sam razmisljao......

Mozda je resenje da sad provucem multicore, i da ga zazidam?

Hm... pa ne... kako ces menjati multicore kad ti rikne i poslednja "rezervna" parica? Kako ces dodati jos koji kabl... zaboravio si ... recimo.. video komunikaciju... sta god... uvek se nesto zaboravi...

U tom smislu ovo mi pade na pamet:
Kazi majstoru da ti ostavi rupu od "pola cigle" u oba zida, na istom pravcu, blizu poda, ili gde vec treba, pri dnu... ozida se recimo pola metra visine i pusti da se osusi... sutradan se provuce ?50 kanalizaciona cev (ili veca, ako treba vise kablova) i supljina oko nje u oba zida se zadihtuje poliuretanskom penom... posle, kad se i to osusi... odsece se suvisna pur pena... (i unutra, posto je zid plitak, moze se dohvatiti) zatim... moze da se napuni ozidani deo zida peskom... i odmah nastavi zidanje i punjenje do kraja...

Na ovaj nacin se obezbedjuje da tokom susenja zida i vibracija, dihtovanje oko cevi ostane postojano... tu cev i ono sto izadje iz nje pokrivas akustickim tretmanom... prostor oko multicore-a u cevi moras zadihtovati takodje azmafonom, recimo, ili cim god... moze i sundjer... da bi kasnije mogao da izvuces multicore ako treba da ga promenis.... ali ne sme da "curi" kroz tu cev

Zidaj te zidove u malim koracima, inace... posavetuj se sa majstorom... ne moze se klasicnim brzim zidanjem i punjenjem peskom obezbediti da se to kasnije mozda sve urusi (u nekom srednje strasnom scenariju moze da se pojavi trbuh)... zbog tezine peska... nije isto kao onaj shvapski blok... koji ima u sebi rupe za pesak, pa sam blok drzi taj pesak a ne svez malter i dve odvojene naspramne cigle (u okviru veceg zida od tih cigala).

Zato... najbolje se konsultuj sa zidarom, nadam se da je ikada to radio... a jos vise se nadam da je bar iskusan i oprezan.

pozdrav

bogi

OFF 04-12-2008 11:19 AM

Bogi, hvala puno:)

OFF 04-12-2008 11:31 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 227949)
Ja sam odlupetao svoje:D
Ali daj posle stavi akustičke meritve kontrolke i live rooma pa da vidimo ?ta si uspio!
To nikome nekako ne ide... neče...
Svu sreču!

Obavezno.
odradicu i merenja, a i fotografije ce pratiti ceo tok radova

boggy 04-12-2008 11:53 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 227955)
Obavezno.
......... a i fotografije ce pratiti ceo tok radova

Fotografije kao fotografije su odlicna informacija za one koji se mozda prvi put susrecu sa nekim tehnickim stvarima u izgradnji studija... ali...

Ne bi bilo lose, ako ti to ne predstavlja preveliki problem... da vodis neku evidenciju o utrosenim covek-satima ili covek-danima ( broj ljudi puta sat ili dan rada) na izgradnji studija ... iz faze u fazu (nije lose da to imas za ubuduce) ... a clanovima ovde bacis neke okvirne informacije o tome... kad budes spustao slike... (pa svako neka racuna prema ceni dnevnica u svom kraju)

Pri tom, racunaj i vreme i trud koji su ulozili tvoji ukucani, zajedno sa tobom... iako svi to "zanemaruju"... ta aktivnost postoji i mora se uracunati...

Grubi utrosak i cene materijala su takodje zanimljivi po mom misljenju .... nabavljaces ga, imaces poznat utrosak, i cene....

Jasno mi je da od tebe licno mozda trazim previse... ali mi se prichinjava da neiskusniji clanovi foruma imaju preterano optimisticku ad-hoc "viziju" o ceni izgradnje studija, ili barem ateljea.... tako da, uz prilozene fotografije, moze biti jos veoma korisnih informacija...

Da budem jasan, ne zanimaju mene licno te informacije... ;)

Ako imas teskobu da iznosis te informacije javno.... razumecu. Studio je tvoj, radis/projektujes/skiciras sam za sebe, pa ti je lakse da o tome odlucujes u svoje ime. :)

pozdrav

bogi

OFF 04-12-2008 10:05 PM

Ne, apsolutno mi nece biti tesko da stavim sve na papir i okacim ovde.

Stavljacu i po etapama, a na kraju cu izvesti i total zbir. Takodje, navescu i usluge koje cu dobiti besplatno (ruke) a pored toga njihovu okvirnu cenu kad se placaju

NLP 04-12-2008 10:22 PM

Zvuči prelepo!
Super!

boggy 05-12-2008 07:01 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 228013)
Ne, apsolutno mi nece biti tesko da stavim sve na papir i okacim ovde.

Stavljacu i po etapama, a na kraju cu izvesti i total zbir. Takodje, navescu i usluge koje cu dobiti besplatno (ruke) a pored toga njihovu okvirnu cenu kad se placaju

hvala :)

pozdrav

bogi

OFF 05-12-2008 01:55 PM

To je najmanje cime mogu da uzvratim na gomili superkorisnih saveta i informacija

OFF 07-12-2008 06:48 PM

Pocelo rusenje :banghead: :D

trebaju mi 2 saveta, veoma bitna za ovu fazu (rusenje i nabavka materijala)

Tamo gde je bila kuhinjica (zadnji zid rezije) osalo je malo plocica na zadnjem bocnom zidu (metar) i na pola zadnjeg zida (mozda do 1,4m visine). Da li smem to da ostavim i da preko toga radim akusticki tretman (negde osb i azmafon, negde difuzori, a u uglu superchunk) ili moram da rusim pa da malterisem pa tek onda tretman

pod 2:)

@Bogi, pomenuo si dzakove za krompir (tkaninu koja moze da bude ok za oblaganje paravana i azmafona). Nasao sam jako veliku kolicinu dzakova za kafu (mislim da se rade od konoplje). S' obzirom da ih dobijam za dz.... smem li to da iskoristim i kako mogu da ih obojim najlakse i najzdravije

Hvala puno

boggy 07-12-2008 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 228489)

trebaju mi 2 saveta, veoma bitna za ovu fazu (rusenje i nabavka materijala)

Tamo gde je bila kuhinjica (zadnji zid rezije) osalo je malo plocica na zadnjem bocnom zidu (metar) i na pola zadnjeg zida (mozda do 1,4m visine). Da li smem to da ostavim i da preko toga radim akusticki tretman (negde osb i azmafon, negde difuzori, a u uglu superchunk) ili moram da rusim pa da malterisem pa tek onda tretman

Ako ti je smor, nemoj rusiti plocice.
Quote:

pod 2:)

@Bogi, pomenuo si dzakove za krompir (tkaninu koja moze da bude ok za oblaganje paravana i azmafona). Nasao sam jako veliku kolicinu dzakova za kafu (mislim da se rade od konoplje). S' obzirom da ih dobijam za dz.... smem li to da iskoristim i kako mogu da ih obojim najlakse i najzdravije

Hvala puno

Kafu, znaci... neces morati da pijes :p
Moze taj materijal... za boju, probaj obicnu boju za tekstil (u kesici), na jednom dzaku, pa proveri kako se ponasa... mislim da je to bilo nekada na pijaci da se kupi... posavetuj se sa zenskim ukucanima.

pozdrav

bogi

davidov 07-12-2008 07:26 PM

Quote:

Nasao sam jako veliku kolicinu dzakova za kafu (mislim da se rade od konoplje). S' obzirom da ih dobijam za dz.... smem li to da iskoristim i kako mogu da ih obojim najlakse i najzdravije

Hvala puno

Super!
U farbarama ima boja za tekstil. Prah upakovan u kesice sa uputstvom za upotrebu ... :)
Mozes dobiti i neponovljive/specificne sare svojih panela, ako pomocu konopca pravis cvorove na dzaku pre farbanja (potapanja u boju) :grin: :shock:

NLP 07-12-2008 09:34 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 228491)
za boju, probaj obicnu boju za tekstil (u kesici), na jednom dzaku, pa proveri kako se ponasa... mislim da je to bilo nekada na pijaci da se kupi... posavetuj se sa zenskim ukucanima.

pozdrav

bogi

Da, stvarno proverite kako uteče farba na vazdu?nu propusnot ofarbane tkanine!
Da ne bi do?lo do nekih ne?elenih odboja zvuka u vi?im frekvencijama!
I pazi: da li je to obična vreča za krumpir iz mislim da konopljinih (ili druge biljke:)) vlakana? Onda vjerovatno da je premalo efikasna za zaustavljanje "airborne" čestica vune u prostoriju.

OFF:
Kao ?to sam več napomenuo, ima vi?e vrsta ove tkanine u Slo. znana pod imenom "?aklovina", jedne su finije varijante ali ne znam kakvu dobavljivost ima? u "tvojim krajevima". Mo?e da izgleda dosta dobro ili kao đak za krompir:)

Pa ako če? pokriti pločice sa akustičkim tretmanom, ne treba da se muči?, inače bi "morao" da ih otkloni?. Ako če? ponegdje imati pločice izpostavljene bez tretmana onda je odvisno koliko kvadrata i procenata refleksija to nanosi u prostoriju i da li su refleksije L/R simetrične (onda bar uspostavi simetriju sa akustičkim elementima).

boggy 07-12-2008 09:38 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228510)
.........
OFF:
Kao što sam več napomenuo, ima više vrsta ove tkanine u Slo. znana pod imenom "žaklovina", jedne su finije varijante ali ne znam kakvu dobavljivost imaš u "tvojim krajevima". Može da izgleda dosta dobro ili kao đak za krompir:)

.....

Slike tih dzakova iz blizine bi pomogle. Isto tako i slike kesica sa farbom

pozdrav

bogi

NLP 07-12-2008 09:44 PM

Dodatak: pa kao što verovatno znate imali smo ih u stari jugi kao tapete braun boje u predsobama i slično, ali bile su veoma porozne...
Ali ima na sveskom tržištu finije/ deblje i gušče varijante.
Osobno upotrebljavam mikrotkaninu, kojoj je cijena padla za par sto postotaka!

Predlažem; ako ima OFF "previše" te "đak tkanine" onda neka se isprsi i presvuče vunu sa više slojeva, neče škoditi ako nije naknadno ofarbana u "neakustičkoj boju":), možda 3-4 slojeva stvarno porozne...

boggy 07-12-2008 09:51 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228514)
..........
Predla?em; ako ima OFF "previ?e" te "đak tkanine" onda neka se isprsi i presvuče vunu sa vi?e slojeva, neče ?koditi ako nije naknadno ofarbana u "neakustičkoj boju":), mo?da 3-4 slojeva stvarno porozne...

Moze i tako, jedino mislim da je boja koju ce naci, ok, ako bude ona kojom smo mi farbali platno... zato slika moze da pomogne. Ne menja se mehanicki platno kada se njom ofarba. Prirodna je boja... pigmenti. Barem ta na koju mislim.

pozdrav

bogi

OFF 07-12-2008 10:02 PM

E, ljudi, hvala vam na ekspresnim i detaljnim odgovorima

Mislim da cu sutra dobiti dzakove, pa cu slikati i okaciti. S' obzirom na cenu dzakova :D, nece biti problem da ih stavim i 4ostruko.

Ok, plocice ostaju...... da se ne izlazem bespotrebnom malterisanju i gletovanju..... sve ce biti prekrivene cvrstim ili cvrstim i poroznim materijalom

NLP 07-12-2008 10:18 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 228516)
Moze i tako, jedino mislim da je boja koju ce naci, ok, ako bude ona kojom smo mi farbali platno... zato slika moze da pomogne. Ne menja se mehanicki platno kada se njom ofarba. Prirodna je boja... pigmenti. Barem ta na koju mislim.

pozdrav

bogi

Pa evo super rje?enje:da: !

OFF 09-12-2008 11:21 PM

Doneo mi je drugar par dzakova kao uzorke. To je nesto poput ovoga

http://plasticshoppingbagfree.org.nz...dd_handles.jpg

trenutno ne mogu da uslikam ove komade ali su to dzakovi od 'jute'... (konoplja?)... prilicno retkog tkanja u odnosu na jersej ili ne daj boze mebl shtof. Problem je sto na svima nesto vec pise:banghead:...... valjda moze boja preko boje

NLP 09-12-2008 11:34 PM

Da to je to.
U inozemstvu imaju finije varijante, ali nisam upoznat.
Takva tkanina/ gustoča mo?da neče u potpunosti moči zaustavljati sve airborne čestice.
Mo?e dupli/ trupli layer. Ali ih treba međusobno blago "priheftati" sa lepilom u spreju.

boggy 09-12-2008 11:40 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228827)
....Ali ih treba međusobno blago "priheftati" sa lepilom u spreju.

Hm... tad ce se promeniti mehanicke karakteristike... slicno kao da ih farba neadekvatnom bojom...

bolje ne.

pozdrav

bogi

OFF 09-12-2008 11:41 PM

Ok...... videcu, da li ce moci da se oboji. Super ce mi biti sama tekstura u studiju, imace malo vise vintage izgled (uz golu ciglu i malo drveta, lepo ce da izgleda)

U reziji cu ionako vise raditi sa azmafonom, ali verovatno cu uzeti neki drugi materijal, estetski prihvatljiviji.

Nego..... pade mi na pamet jedna glupost - izvedba za broadband apsorber.

Naime, sta bi se desilo kada bih duz celog zadnjeg zida podigao zid visine oko 1m, odmaknut nekih 20cm od zadnjeg zida. Taj zid bi bio zidan shupljikavom ciglom, i to tako da supljine gledaju prema zvucnicima (tj zidao bi se na najuzu stanu)... a iza se stavi 15cm min. vune.

Takodje, taj zid od 1m visine bi bio idealan oslonac za teske drvene difuzore

Nadam se da se necete smejati dok budete citali:ups:

boggy 09-12-2008 11:44 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 228829)
....

Nadam se da se necete smejati dok budete citali:ups:

Necemo, samo ti to skiciraj u sketchupu, ofarbaj u plavo da skapiramo sta si hteo da kazes (za pocetak)

pozdrav

bogi

OFF 09-12-2008 11:46 PM

Hocu, sutra kacim sliku (tj danas vec):)

OFF 10-12-2008 12:02 AM

1 Attachment(s)
Evo grube slike

Rupe - samo fiktivno nacrtane, bitna je njihova orijentacija..... sama cigla je suplja i ima oko 10-15 otvora po komadu.

Generalno bi dobili jedan ogroman supalj zidic, iza koga je vuna, a na kome se naslanjaju difuzori (nisam crtao)

Ovo je veoma mala investicija (finansijski), bar u konkretnom slucaju, jer mi stedi na drugim stvarima (zatvaranje plocica, deo poda koji fali......)

Takodje, ako upste ima smisla..... ne mora ceo zid.... ne mora cak ni isto odstojanje celom duzinom...... Takodje, malo se popravlja i izolacija

boggy 10-12-2008 12:06 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 228833)
....

Generalno bi dobili jedan ogroman supalj zidic, iza koga je vuna, a na kome se naslanjaju difuzori (nisam crtao)
.....

Kako bi fiksirao difuzor za "zidic"?

pozdrav

bogi

OFF 10-12-2008 12:10 AM

Mislio sam da se samo naslanja...... inace bih ba tiplovao za zadnji zid (mada pitanje je da li bi mu se tad dubina prividno smanjila zbog donjeg zida)

boggy 10-12-2008 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 228835)
Mislio sam da se samo naslanja...... inace bih ba tiplovao za zadnji zid (mada pitanje je da li bi mu se tad dubina prividno smanjila zbog donjeg zida)

koliko bi bila duboka mrcina od difuzora?
Ako je tanak i lagan kao prozor slicne povrsine, onda bi moglo... bas slicno kako se prozori uglavljuju... morao bi da ga spojis elasticno sa tim zidom... poliuretanskom penom. Prvo postavis distancere u za debljinu pene, pa ih posle iscupas...

pozdrav

bogi

OFF 10-12-2008 12:18 AM

Sta znam.... ono sto smem da pravim je neki BBc ili skyline.... ili eventualno onaj (kako se bese zove, radili ste ga za Z. Vasica) sa pr. n11 ili 13:banghead:.

Ma i ja izmisljam, bez veze sa tim zadnjim zidom:(

boggy 10-12-2008 12:19 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 228837)
Sta znam.... ono sto smem da pravim je neki BBc ili skyline.... ili eventualno onaj (kako se bese zove, radili ste ga za Z. Vasica) sa pr. n11 ili 13:banghead:.

Ma i ja izmisljam, bez veze sa tim zadnjim zidom:(

Ja na mesto tog tvog zida uvek stavljam drvenu pod-konstrukciju.

pozdrav

bogi

NLP 10-12-2008 11:37 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 228828)
Hm... tad ce se promeniti mehanicke karakteristike... slicno kao da ih farba neadekvatnom bojom...

bolje ne.

pozdrav

bogi

Pa zato se samo malo prihefta svake toliko ili samo brzo povuče? mlaz spreja iz neke distance, malo prakse:D
Jo? uvijek je preko glave tkanina vazdu?nopropusna.
Tako isto se rade realtrapsovi absorberi!

boggy 10-12-2008 11:58 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228876)
Pa zato se samo malo prihefta svake toliko ili samo brzo povučeš mlaz spreja iz neke distance, malo prakse:D
Još uvijek je preko glave tkanina vazdušnopropusna.
Tako isto se rade realtrapsovi absorberi!

Kako ti se zove taj lepak? Da zna sta da trazi.

pozdrav

bogi

NLP 10-12-2008 12:51 PM

Evo pogledajte kako prave realtrapse:
http://www.realtraps.com/video_madeinct.htm

Ima u videu ponešto balasta i dosta reklame, smiješna muzika iz 80tih ali svejedno je poučno!!!
davno što sam gledao... ali negdje u zadnjoj trečini videa možete vidjeti taj princip sa lepilom, uglavnom tamo kad sastavljaju sve dijelove skupa i prekrivaju tkaninom, malo je priheftaju.
Ljepilo upotrebljavaju i na broadband dufuzorima sa tankom plastičnom membranom I na apsorberima za prve reflesivne površine koje nemaju membrane!, da mogu da absorbiraju i visoke frekvencije naravno. Tako da to ljepilo ne utječe na apsorbcijske osobine.

Više puta ga pitaju kakvo ljepilo upotrebljava. Odgovara da je to obično ljepilo u piksni koje se kupi u svakoj povečoj građevinskoj trgovini.

Osobno ne upotrebljavam ljepila, dao sam samo ideju.
Moj navedak od prije "Ali ih treba međusobno blago "priheftati" sa lepilom u spreju", ne treba razumjeti doslovno.:)
I mnoge mikrotkanine koje su vazdušno propustne sastoje se i iz dva slojeva koji su međusobno zalijepljene ali svejedno su propustne.
Naletio sam več na mikrofibru i desi se, da ima tu i tamo kakva greška te se slojevi hoče razdvojiti.

U svakom slučaju ako nečeš da istraživaš previše, možeš truplirati tu tkaninu i ne treba lijepiti, znam da se neče čuti efekat membrane!

E ako ste pogledali cijeli video, znate zašto realtraps produkti znaju toliko koštati.

boggy 10-12-2008 12:59 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228896)
....
Osobno ne upotrebljavam ljepila, dao sam samo ideju.
Moj navedak od prije "Ali ih treba međusobno blago "priheftati" sa lepilom u spreju", ne treba razumjeti doslovno.:).....

Pricam zbog toga sto NEKA od tih lepila u spreju znaju ostavljati svetle fleke na tkanini.
I ja isto ne koristim takve lepkove, samo neoprenska (kontaktna), polivinil-acetatna (lepak za drvo) i cijanakrilna (super-lepak).

pozdrav

bogi

NLP 10-12-2008 01:04 PM

E to sam več opazio, moram da se vi?e poglubim u ta lepila, mo?da zatreba, pa da malo istra?im u na?im bauhausima, baumaxovima, obi-jima, merkurima i slično.

Ali te lepkove koje si napomenio upotrebljava? generalno za lepljenje, ne za tkaninu i da bi bila jo? propustna ako dobro razumem, je li?

boggy 10-12-2008 01:12 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228901)
E to sam več opazio, moram da se više poglubim u ta lepila, možda zatreba, pa da malo istražim u našim bauhausima, baumaxovima, obi-jima, merkurima i slično.

Cuo sam da ima neki "nevidljivi" u spreju za tkaninu koga proizvodi 3M... mozda ti pomogne kao kljucna rec.
Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228901)
Ali te lepkove koje si napomenio upotrebljavaš generalno za lepljenje, ne za tkaninu i da bi bila još propustna ako dobro razumem, je li?

Ne, ako lepim tkaninu, onda je to lepljenje na drveni ram... a tu ram (drvo) nije propusno, pa je svejedno :D ... zbog fleka, mora da se stavi ukrasna lajsna preko lepljenog dela! Ili se lepi iza!
Filmove o pravljenju rama za slikarsko platno sam davno stavio kod nas na forum, tema se zove: "pravljenje rama za platno - korisno za panele"

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 06:54 PM.