![]() |
Re: Pevanje,rad Sa Pevacima U Studiu,istine I Zablude
kako god.. i dalje mislim da ce biti pretrpano.. ono.. na prvoj strani je pochetak, na 16toj nastavak, kraj na 54toj.. zato.. a vi mozete da se koljete i na drugoj temi.. ova tema bi trebalo da bude pomoc nama koji se nazivamo producentima a imamo ne znamo osnove muzichke teorije, i imamo problem u sporazumevanju sa pevachima.. npr, nikad nisam imao problem sa gitaristima/bassistima/bubnjarima...
al zato sa pevachima jesam.. takodje i sa trubachima i gudachima.. jednostavno kad kazem falshirash oni ne mogu da skapiraju.. al kad kazesh "za komicu vishe si odsvirala" to je druga pricha.. :? iako i dalje ne znam shta je zapravo komica, uspevam da izvuchem najbolje iz te rechi.. :? :? :? jer ako kazem da je neko (gudach, duvach) odsvirao za cent vishe, ne razume me.. :? osnove gudacha npr znam.. staccato, marcato, legato bla bla.. al i dalje ne znam shta je kontrapunkt iako je gosn sloba probao to da mi objasni i ja sam klimao glavom kao da razumem.. :) ovo je neshto shto bi moglo prostim jezikom da nam priblizi materiju koja nam i nije toliko poznata, i da nam pomogne u radu.. mislim da bi i oni koji sve to znaju, mogli da prochitaju.. jer, mozda vam dodje neki pevach bez muzichke akademije i kako mu posle objasniti shta zelite od njega? nemozete detetu od 10 godina objasniti zadatak preko sinusa i kosinusa.. verujte mi.. otac moj je probao.. (drugachije nije znao, jer je zaboga zavrshio ETF i ne zna kako drugachije da se izrazi) dobio sam jedan na pismenom.. o tome pricham.. poz |
Quote:
Quote:
Jedna faza u razvoju pevaca je da nadje svoj IDENTITET, druga faza je da taj identitet usavrsi u "idealnim uslovima", a treca je da otkloni svaku potencijalnu smetnju u izvodjenju ("sve osim idealni uslovi"), u sta, izmedju gomile stvari, spada i fizicka kondicija. Mislim da je glavni problem sto u gomili on-line lekcija "kako postati "to i to" ..." niko ne kaze da sve pada u vodu, ako ne postoji identitet te osobe, bila da je pevac ili svirac. Dakle, tu dolazimo do onoga sto pricaju (istina, malo grubo) Laki i Vrac. Identitet se ne uci. Ili ga imas ili ne. Skola je dobra, ako imas sta da skolujes. U suprotnom mozes kao rezultat da dobijes "savrsenog tehnicara" koji ce da peva sve sto mu kazes i bice sve sta hoces osim sebe samog. |
Quote:
Ono o cemu ti govoris je KONDICIJA GLASA.Znaci - dobra tehnika,i dobro istreniran glas sa odlicnom KOORDINACIJOM u unutrasnjim misicima larynx-a,a ne njihovom 'snagom'. Naravno da se prica i o 'identitetu' ! Hoces reci da nemaju svi ljudi identitet? Ne slazem se! Ali naravno - ne umeju svi ljudi izrazavati svoj identitet kroz muziku ! Jedino na sta rodjenjem ne mozemo da uticemo je nasa BOJA GLASA! Ali na glasovne mogucnosti mozemo! Iako su neki pevaci pronasli vestacki nacin da drasticno promene promene svoju boju (cime su ogranicili svoje mogucnosti,ali if it works,it works),bili su prvi koji su to ucinili i proslavili su se i to je to. Kad vas neko pozove preko telefona,vi mu odmah prepoznate glas. mislim da razumete sta sam htela da kazem. |
Quote:
Quote:
Quote:
Najlepse u zivotu je kada se covek pronadje u necemu, sta god to bilo (i ovo ne govorim iz sprdnje ili zezanja). Quote:
Quote:
Slazem se 100% sa tobom da ih je sve moguce "dovesti u red", ali da li ima potrebe? :) Pretpostavljas da opet ne postoji "univerzalno resenje"? :) Quote:
|
Quote:
Aahahahahha :rotfl: Pa ti si gora od haskog tribunala! :) Dok mi ne dokazes da gresim u pravu sam, iako to nicim nisam dokazala? Meni nije dobro od onog zareta sinoc uopste :rotfl: |
Quote:
za ostalo sto si rekao se manje-vise slazem...to kakva je njena boja glasa (macy gray) nema veze sa njenom tehnikom pevanja,niko nije rekao da je nepravilna. jako malo ljudi na svetu imaju dovoljno distinktivnu PRIRODNU boju da im razvitak glasovnih sposobnosti nije potreban da bi im glas bio interesantan - MISLIM DA JE TO ZAPRAVO ONO STO JE DABEAR POKUSAO DA KAZE (al ga tumacimo,ko bibliju hahah).ali eto,macy gray su klasicni ucitelji govorili da nikad nece biti pevacica jer joj je glas odvratan,a ona je radila i radila.. |
dokazala sam cinjenicama i objasnjenjima,a ne ''iznenadili biste se kad bi ste znali'' recenicama.
btw ne vredjam ogija ovim,vec bih volela da mi i on objasnjava svoje replike,kao sto ih i ja objasnjavam.. i opet uvredljivi komentari nalecu usred jedne taman zapocete korisne rasprave izmedju mene i ogija...dajte ljudi suzdrzite se malo..ili ucestvujte u raspravi,ili nadjite sebi zanimaciju...u cemu je poenta praviti cirkus od threada.. Quote:
|
Quote:
Evo ti jedan bezazleni primer... Izadjes na binu koja je 5-6 puta veca nego bina SC (cisto radi poredjenja)... Ti pevas, imas neku blagu koreografiju, kreces se, a reditelj ti vice preko monitora : "Zasto stojis?! Mrtva si na bini!!! Moras da imas jasnije kretanje...!!! Gleda te par miliona ljudi, a ti si mrtva!!!". I znas sta? On je u pravu. Jer te tako velika bina jednostavno pojede. Onda ja nadrndan na pevaca sto je "kuvana noga" odlazim gore na binu i vidim da je to sve, samo ne "mrtvo", ali tako izgleda kada se gleda, ukoliko ne preduzmes nesto... Da bi to preduzeo moras da imas uzasnu kondiciju prvo da bi ostao na nogama (da ne pominjem visoke stikle...), a zatim da se to ne bi odrazilo na pevanje. E, kada jednom tako zajebes i sebe i pevaca koga dovedes "nespremnog" (i ako ste vezbali pevanje, ubili se od posla), onda vise nista ne prepustas slucaju. I kada sve te stvari unapred predvidis, nema vise nikakvih problema, veruj mi (pod uslovom da je pevac savestan i poslusa te do kraja) :wink: Samo jedan malecki primer od mnostva... Quote:
|
I dalje stojim pri tome da su poteskoce u necijem pevanju pri kretanju (znaci ovde ne pricam o skakanju po bini) do izbora tehnike u pevanju,sad cu to i objasniti.
A kako se stice ta kondicija o kojoj pricas Ogi?da li tako sto posaljete pevaca u teretanu,ili tako sto mu obezbedite vise live izvodjenja? Ovo drugo,zar ne? Zasto? Vrlo jednostavno.Na bini, pevac je PRINUDJEN da promeni svoju tehniku i PRILAGODI JE svojem govornom glasu,da bi ga lakse kontrolisao! I navikne se vremenom na novonastalu tehniku, i zna kako mu se glas prilikom kretanja ponasa. Znaci on se ovde koristi svojim glasom na prirodan nacin.I sto je njegovo live izvodjene bolje,znaci da vise uspeva u tome! Quote:
|
Quote:
|
Naravno...Ali :)
Problemi koje pominjes ispoljavaju se jer pevac nije usavrsio svoju tehniku pevanja,i glas mu nije u kondiciji. (pod tim 'usavrsio',mislim na to da jos uvek nije pronasao potpunu udobnost u svom pevanju,sto se gotovo svim pevacima desava).Ovo nema veze sa tim da li je klasicno ucen,ili nije ucen uopste.Ili da li je nastupao ili ne. Kako objasnjavate neiskusne pevace koji imaju dobro live izvodjenje? Mozda su pronasli svoju udobnost u pevanju? na sta zapravo mislim i zasto tvrdim ovo i dalje? Neki ljudi misle da promena tehnike u pevanju moze narusiti 'identitet glasa' i zato izbegavaju rad na tome. Naprotiv! Promene u tehnici mogu samo glasu omoguciti da se lakse kontrolise i prirodno krece,bez obzira na stil pevanja pevaca,i da iskoristi potpuni kapacitet glasa! Dobra tehnika omogucava - slobodu! Nekada je potrebno jako malo! Boja glasa se ovim nece promeniti (sem kod ekstremnih slucajeva koji stezanjem pevaju sa samo 50% svog glasa,pa ni ne znaju kakva im je ''puna'' boja,i cesto se muce i falsiraju) a ni stil. ...i tako. Quote:
|
nemoj da me citirate ko bibliju...
stavrno sam mislio da se talenti rode - od malena pokazu talenat za pevanje / sviranje / sta vec! Ovde, na takmicenjima tipa X Factor ili op Idol, ima UVEK ljudi koji udju u uzi izbor, pevaju super, ALI IMAJU "DOSADAN" - OBICAN GLAS, NEUBEDLJIVU BOJU....dobri su za mjuzikle, pozorista itd.. Da neko uspe u klasi recimo Macy Gray ili Amy Winehouse ili Duffy - TU BOJA GLASA IMA I TEKAKO UTICAJA! Tu su se potrefile sve stvari// Pa cak i ako neko ima dobru boju, dobro peva a nema personalitet, tunjav je, a mozda i ruzan (deb'o, nosat, grbav...) Dzabe mu sve!! Pa cak i ako mega peva, mega izgleda, mega sve....treba da BUDE NA PRAVOM MESTU U PRAVO VREME da bi imao sansu da uradi nesto. Pa cak ako i sve to uspe da uradi, posle ko zna koliko godina pokusavanja i ZAPOSTAVLJANJA svega ostalog, velika je sansa (u danasnje vreme) da ce ta karijera trajati 2-3 godine i da ce posle toga morati da nauci neki zanat ili da se zaposli u prodavnici da bi preziveo / la...(jer danas nema para od muzike) :( :( |
Heh sad. Uspeh je vec druga tema,nije joj ovde mesto.
Ovo je samo tutorijal za IZVLACENJE MAKSIMUMA IZ NECIJEG GLASA,na bini i u studiu. A to je svakako nesto sto ne moze da skodi ljudima koji se ovim bave,bilo da vec imaju (tvoj omiljeni termin) 'x factor' ili ne. A sta ce posle ta osoba s tim uraditi,da li ce biti vocal coach/pevac koji je usao u Guinissovu knjigu rekorda/dobar zabavljac/kantautor/prateci vokal,ili jos jedan neotkriven talenat...nije tema threada. |
All times are GMT +1. The time now is 08:04 PM. |